معرفي نشريه
علمی
نشریه میکروب شناسی مواد غذائی، نشریه ای با دسترسی باز (به متن مقالات) است که توسط دانشگاه آزاد اسلامی واحد شهرکرد و با همکاری انجمن علمی میکروبیولوژی ایران منـتشر میشود. این نشریه که به صورت فصلنامه منتشر می شود، از سیاست داوری تخصصی دو سو ناشناس در بررسی مقالات استفاده نموده و یافته های پژوهشی مرتبط با حوزه میکروب شناسی مواد غذائی شامل باکتری ها، ویروس ها، انگل ها، بیماریهای غذا زاد و.... را بررسی و منتشر می کند. این نشریه در بررسی و انتشار مقالات علمی از اصول و معیارهای کمیته اخلاق نشر (COPE) پیروی می نماید. همه مقالات ارسالی با نرم افزار مشابهت یاب همیاب بررسی می شوند تا از اصالت آنها اطمینان حاصل گردیده و پس از آن به دقت مورد ارزیابی قرار می گیرند. (مطالعه بیشتر)
-
دسترسی آزاد مقاله
1 - بررسی تاثیر پلاسمای سرد فشار اتمسفری بر شاخصهای اکسایش و کیفیت میکروبی فلفل قرمز
سمانه خدابنده شهرکی محمد گلی شریفه شاهیشماره 4 , دوره 10 , زمستان 1402ادویه، به علت افزایش اشتها و همچنین افزایش عطر و طعم و رنگ به مواد غذایی، در سراسر جهان محبوب است، اما با این وجود بار میکروبی زیادی دارند. پلاسمای سرد یک فناوری غیرحرارتی و جایگزین مناسب برای روشهای مرسوم حرارتی مورد استفاده در صنایع غذایی است که با خاصیت ضد میکروبی، چکیده کاملادویه، به علت افزایش اشتها و همچنین افزایش عطر و طعم و رنگ به مواد غذایی، در سراسر جهان محبوب است، اما با این وجود بار میکروبی زیادی دارند. پلاسمای سرد یک فناوری غیرحرارتی و جایگزین مناسب برای روشهای مرسوم حرارتی مورد استفاده در صنایع غذایی است که با خاصیت ضد میکروبی، بدون تأثیر منفی در کیفیت مواد غذایی باعث افزایش طول عمر مفید آنها میشود. هدف از پژوهش حاضر بررسی برخی خواص کیفی و میکروبی فلفل قرمز به روش پلاسمای سرد بود. نتایج نشان داد ولتاژ پلاسما نسبت به مدت زمان تابش اثر بیشتری بر بهبود و حفظ محتوی فنول کل فلفل قرمز داشت، بهطوریکه استفاده از تیمار پلاسمای سرد با ولتاژ متوسط (66/16 کیلو ولت) از نظر افزایش محتوی فنول کل فلفل قرمز نسبت به ولتاژهای پایینتر و بالاتر برتر بود. عدد اسیدی، عدد پراکسید، تیوباربیتوریک اسید و اندیس آنیزیدین تیمارها بهطور معنیداری بیشتر از نمونه شاهد ارزیابی شد (05/0>p)، و نمونه شاهد کمترین شاخصهای اکسایش را داشت. شمارش کلی میکروارگانیسمها، استافیلوکوکوس آورئوس و اشرشیا کلی در نمونههای تیمار شده بهطور معنیداری (05/0>p)، کمتر از نمونه شاهد بود. طبق نتایج بهدست آمده، روش پلاسمای سرد بهمنظور فرآوری مواد غذایی پیشنهاد میشود زیرا میتواند کیفیت مواد غذایی را در سطح قابل قبولی حفظ کند. پرونده مقاله -
دسترسی آزاد مقاله
2 - تعیین الگوی مقاومت آنتی بیوتیکی در جدایه های انتروباکتر کلوآکه از گوشت گوسفند و مرغ در شهرستان شهرکرد در سال 1400
الهه برزم دهکردی الهه تاج بخش حسن ممتازشماره 4 , دوره 10 , زمستان 1402ﺑﻪ ﻃﻮر ﻣﻌﻤﻮل ﻏﺬاﻫﺎی آﻟﻮده از ﻋﻮاﻣﻞ اﺻلی ﻋﻔﻮﻧﺖﻫﺎی اﻧﺴانی ﺑﻮده و در اﯾﻦ ﺑﯿﻦ گوﺷﺖ ﻃﯿﻮر و گوﺷﺖ گوسفند از منابع مهم ﺑﻪ ﺣﺴﺎب می آﯾﻨﺪ. سویههای انتروباکتر کلوآکه با داشتن عوامل حدت مختلف و مقاومت آنتیبیوتیکی چندگانه، عمدتاً بهعنوان یک بیماریزای فرصتطلب محسوب میشوند. در ا چکیده کاملﺑﻪ ﻃﻮر ﻣﻌﻤﻮل ﻏﺬاﻫﺎی آﻟﻮده از ﻋﻮاﻣﻞ اﺻلی ﻋﻔﻮﻧﺖﻫﺎی اﻧﺴانی ﺑﻮده و در اﯾﻦ ﺑﯿﻦ گوﺷﺖ ﻃﯿﻮر و گوﺷﺖ گوسفند از منابع مهم ﺑﻪ ﺣﺴﺎب می آﯾﻨﺪ. سویههای انتروباکتر کلوآکه با داشتن عوامل حدت مختلف و مقاومت آنتیبیوتیکی چندگانه، عمدتاً بهعنوان یک بیماریزای فرصتطلب محسوب میشوند. در این تحقیق جداسازی انتروباکتر کلوآکه 384 گوشت مرغ و گوسفند به صورت تصادفی در سال 1399 درشهرستان شهرکرد به روشهای میکروبی و مولکولی انجام شد. تعیین الگوی مقاومت آنتیبیوتیکی به روش انتشار دیسک صورت گرفت و به منظور بررسی تولید بیوفیلم از روش میکروتیتر پلیت استفاده شد. توانایی تولید آنزیمهای بتالاکتاماز وسیع الطیف از طریق فنوتیپی و ژنوتیپی بررسی شد. از 384 نمونه ی مورد بررسی، انتروباکتر کلوآکه در 25 نمونه (51/6 درصد) به عنوان انتروباکتر کلوآکه شناسایی شدند که در بررسی مولکولی در حضور ژن hsp60، نیز تایید شدند. از این بین 18 نمونه مربوط به گوشت مرغ (72 درصد) و 7 نمونه (28 درصد) مربوط به گوشت گوسفند بودند. در بین جدایه ها بیشترین مقاومت آنتیبیوتیکی نسبت به کوتریموکسازول و سفوتاکسیم در20 ایزوله ( درصد) و کمترین مقاومت نسبت به نیتروفورانتئین در 15 جدایه (8/23 درصد) گزارش شد. در روش میکروتیتر. 15 ایزوله (60 درصد) واکنش بیوفیلم قوی، 10 ایزوله (40 درصد) واکنش بیوفیلم متوسط را نشان دادند. مطالعه حاضر حاکی از آن است که سویه های انتروباکتر کلوآکه مولد ESBL نسبتا از شیوع بالایی برخوردارند. افزایش میزان این سویهها غالبا ناشی از تجویز غیر منطقی آنتیبیوتیکها است که رفع این مشکل مستلزم بهکارگیری عوامل ضد میکروبی جدید میباشد. پرونده مقاله -
دسترسی آزاد مقاله
3 - بررسی اثرات ضد میکروبی عصاره و اسانس بادرنجبویه و اسطوخدوس با آنتی بیوتیک بر برخی باکتریهای مواد غذایی
مهرداد عطایی کچویی الهام فخری فاطمه خداوردی پورشماره 4 , دوره 10 , زمستان 1402افزایش مقاومتهای دارویی علیه باکتریها و افزایش میزان دوز مصرفی داروهای متداول و آنتیبیوتیکها و همچنین عوارض ناشی از این داروها موجب شده است تا در سالهای اخیر توجه بیشتری به عوامل طبیعی مثل گیاهان دارویی که دارای عوارض کمتری هستند جلب شود. از این جهت در این پژوهش بع چکیده کاملافزایش مقاومتهای دارویی علیه باکتریها و افزایش میزان دوز مصرفی داروهای متداول و آنتیبیوتیکها و همچنین عوارض ناشی از این داروها موجب شده است تا در سالهای اخیر توجه بیشتری به عوامل طبیعی مثل گیاهان دارویی که دارای عوارض کمتری هستند جلب شود. از این جهت در این پژوهش بعد از تهیه عصاره الکلی و اسانس از گیاهان بادرنجبویه، و اسطوخدوس این گیاهان، رقتهای متوالی از آنها جهت به دست آوردن حداقل غلظت مهار رشد(MIC) و حداقل باکتری کشی (MBC) در برابر باکتریهای شیگلا فلکسنری (Shigella Flexnerl)، سالمونلا تیفی موریوم(Salmonella typhimuriom)، اشرشیاکلای (Esherichia coli ) و استافیلوکوکوس اورئوس(Staphylococcus aureus) تهیه گردید. همچنین با استفاده ازروش انتشار دیسک، هاله مهار رشد باکتری نیز اندازه گیری و مورد مقایسه قرار گرفت. بر اساس نتایج به دست آمده قطر هاله در اسانسها بیشتر از عصارهها بود و نمونهها نسبت به باکتری گرم مثبت استافیلوکوکوس اورئوس حساسیت بیشتری نشان دادند. میزان MIC وMBC برای هر کدام از اسانسها و عصارهها در برابر هر کدام از 4 باکتری مورد آزمایش به روش میکرودایلوشن اندازه گیری شد ونتایج حاکی از پایین بودن میزان غلظت MIC و MBC دراسانسها نسبت به عصارهها بود. آنالیز ترکیبات هر کدام از اسانسها و عصارهها توسط دستگاه GC-MS انجام شد که اسانسها نسبت به عصارهها دارای ترکیبات بیشتری که همین دلیل برخواص ضد آنتیبیوتیکی بیشتر آنها میباشد. لذا نتایج تحقیق حاضر، مشخص کرد که اسانس و عصاره بادرنجبویه و اسطوخدوس اثرات ضد باکتریایی دارند؛ بنابراین میتوانند بعنوان فراوردههای گیاهی طبیعی جهت کنترل عفونتهای باکتریایی مورد استفاده قرار گیرند. پرونده مقاله -
دسترسی آزاد مقاله
4 - استفاده از روش ERIC-PCR جهت دسته بندی ژنتیکی ایزوله های کمپیلوباکتر جدا شده از شیر خام
غلامرضا بنی شریف محمدحسین مرحمتی زاده حسن ممتازشماره 4 , دوره 10 , زمستان 1402مقدمه و هدف: گونه های کمپیلوباکتر از مهم ترین پاتوژن های عامل گاستروآنتریت های باکتریایی هستند که عمومـاً از طریـق مـواد غـذایی بـا منـشاء حیوانی منتقل می شوند. مطالعه حاضر با هدف دسته بندی ژنتیکی ایزوله های کمپیلوباکتر جدا شده از شیر خام گاو، گوسفند و بز در استان چهارم چکیده کاملمقدمه و هدف: گونه های کمپیلوباکتر از مهم ترین پاتوژن های عامل گاستروآنتریت های باکتریایی هستند که عمومـاً از طریـق مـواد غـذایی بـا منـشاء حیوانی منتقل می شوند. مطالعه حاضر با هدف دسته بندی ژنتیکی ایزوله های کمپیلوباکتر جدا شده از شیر خام گاو، گوسفند و بز در استان چهارمحال و بختیاری انجام شد. روش کار: تعداد 43 ایزوله کمپیلوباکتر که از شیر خام گاو، گوسفند و بز درسطح استان چهارمحال وبختیاری جدا شده بودند، انتخاب و به روش ERIC-PCR آزمایش شدند. نتایج: ایزوله های مورد مطالعه دارای الگوی باندی از محدوده 100تا 2000جفت باز بودند که در آنالیز الگوی باندینگ حاصله با ضریب تشابه تطابق ساده در سطح تشابه بالای 80 درصد در قالب 5 پروفایل اصلی طبقه بندی شدند. بجز قرابت 100 درصدی که در 1 مورد دیده شد، سایر ایزوله ها دارای قرابت ژنتیکی بین 54% تا 98% بودند. نتیجه گیری: قرار گرفتن ایزوله های مورد مطالعه در چند زیر گروه نشان گر قدرت تمایزدهی قابل قبول تکنیک ERIC-PCR در ژنوتایپینگ کمپیلوباکتر و وجود منابع مختلف آلودگی فراورده های لبنی با این پاتوژن می باشد. روش ERIC-PCR روشی ساده، سریع و کم هزینه جهت توصیف تنوع ژنتیکی سویه های مختلف کمپیلوباکتر ازجمله سویه های کمپیلوباکترژژونی و کمپیلوباکترکولی می باشد. پرونده مقاله
-
دسترسی آزاد مقاله
1 - مروری بر باکتری های منتقله از ماهی به انسان
مهدی رئیسیشماره 2 , دوره 4 , تابستان 1396بیماری های زئونوز ناشی از انتقال بیماری و عوامل مولد سم از ماهی به انسان که تاکنون به ثبت رسیده اند عمدتاً شامل باکتری ها، سموم و انگل ها هستند. فهرست زئونوز های ناشی از ماهی، تقریبا بزرگ است. در این مقاله، 25 عامل عفونی مورد بحث قرار گرفته اند و مسلماً عوامل دیگری با چکیده کاملبیماری های زئونوز ناشی از انتقال بیماری و عوامل مولد سم از ماهی به انسان که تاکنون به ثبت رسیده اند عمدتاً شامل باکتری ها، سموم و انگل ها هستند. فهرست زئونوز های ناشی از ماهی، تقریبا بزرگ است. در این مقاله، 25 عامل عفونی مورد بحث قرار گرفته اند و مسلماً عوامل دیگری با منشا ماهی نیز وجود دارد که توان بالقوه ای برای آلوده کردن انسان دارد. در این خصوص وضعیت سیستم ایمنی میزبان نقش تعیین کننده ای در شدت بیماری دارد. از جمله راه های اصلی تماس با این عوامل می توان به روش خوراکی و ورود از راه زخم های باز یا خراش ها اشاره کرد. بخصوص روش خوراکی شامل خوردن ماهی آلوده خام یا نیم پز و یا ماهی آلوده به مدفوع ماهیان بیمار اشاره کرد. در مجموع 15/64 درصد زئونوزهای ناشی از ماهی از راه دهان منتقل می شوند که عمدتاً شامل بیماری های انگلی ناشی از ترماتودها، سستودها و نماتودها هستند. خوردن آب حاوی میکروارگانیسم های بیماری زا با 07/23 درصد و تماس پوستی و ورود از راه زخم های جلدی و یا انتقال از طریق حمل ماهی و یا آب آلوده با 23/19 درصد راه های دیگر انتقال محسوب می شوند. مهم اینکه 38/15 درصد از موراد بیماری ناشی از بیش از یک راه انتقال هستند. در این مقاله پراکنش، همه گیری شناسی، جنبه های بالینی و مطالعات ارزیابی خطر، مدیریت بالینی، پیشگیری و کنترل این دسته از بیماری ها مورد بحث قرار خواهد گرفت. پرونده مقاله -
دسترسی آزاد مقاله
2 - انگل های منتقله از ماهی: مروری بر گزارشات ارائه شده از ایران
حسین مومنی مهدی رئیسی معصومه بشیری بشیری مریم برزگر دولت آبادی مهسا انصاریشماره 4 , دوره 6 , زمستان 1398از میان تعداد زیادی از انگل ها که قادرند ماهی را آلوده کنند،گونه های متعددی منجر به ایجاد بیماری در انسان می شوند. امروزه، بیش از 40 گونه انگل در رده های مختلف شامل تک یاخته، ترماتود، سستود، نماتود و یا خاربرسر در ماهی شناسایی شده که باعث ایجاد بیماری در انسان می شوند. چکیده کاملاز میان تعداد زیادی از انگل ها که قادرند ماهی را آلوده کنند،گونه های متعددی منجر به ایجاد بیماری در انسان می شوند. امروزه، بیش از 40 گونه انگل در رده های مختلف شامل تک یاخته، ترماتود، سستود، نماتود و یا خاربرسر در ماهی شناسایی شده که باعث ایجاد بیماری در انسان می شوند. آلودگی در انسان معمولا متعاقب مصرف بافت خوراکی آلوده به لارو این انگل ها رخ می دهد، لذا این امر رابطه مستقیمی با نوع فراوری و پخت ماهی دارد و اپیدمیولوژی بیماری بر همین اساس شکل می گیرد. میزان مصرف ماهی، روشهای پخت، فراوری یا عادات غذائی، سطح بهداشت عواملی هستند که بر میزان وقوع این انگل ها تاثیر گذارند. در این مقاله ضمن مروری بر انگل های مشترک ماهی با انسان، گزارشات این انگل ها از ماهیان در نواحی مختلف ایران مورد بررسی قرار می گیرد. پرونده مقاله -
دسترسی آزاد مقاله
3 - بهینهسازی فرایند استخراج عصاره های آبی و الکلی (اتانول) گیاه آجار به روش سطح پاسخ و بررسی اثر آنتیاکسیدانی آن بر پایداری روغن سویا طی مدتزمان ماندگاری
الهام آزادفر مریم ثابت قدم زهره بهرامی بیتا بیضاییشماره 2 , دوره 8 , تابستان 1400گیاهان دارای گسترهای از ترکیبات فنولی از مولکولهای ساده مانند اسیدهای فنولی تا مولکولهایی با درجه پلیمریزاسیون بالاتری مانند تاننها هستند. فنولها و پلیفنولهای بافتهای گیاهی بر سلامت و بهبود زندگی انسان اثر میگذارند.در این پژوهش گیاه آجار از سبزوار تهیه و هموژ چکیده کاملگیاهان دارای گسترهای از ترکیبات فنولی از مولکولهای ساده مانند اسیدهای فنولی تا مولکولهایی با درجه پلیمریزاسیون بالاتری مانند تاننها هستند. فنولها و پلیفنولهای بافتهای گیاهی بر سلامت و بهبود زندگی انسان اثر میگذارند.در این پژوهش گیاه آجار از سبزوار تهیه و هموژن شد. عصارهگیری با روش استخراج اولتراسوند با کمک حلال اتانول و آب انجام شد. سنجش میزان آنتیاکسیدانی عصارههای استخراجشده به ترتیب به روش DPPH مورد بررسی قرار گرفت.در این پژوهش فرایند استخراج توسط فناوری اولتراسوند با دو فاکتور سه سطح که شامل غلظت (ppm 800-200)، زمان (30-10 دقیقه) توسط روش سطح پاسخ صورت گرفت. نتایج فرایند بهینهسازی، نشان داد؛ شرایط بهینه استخراج الکلی زمان 81/17 دقیقه و غلظت تعیین800 گردید. همچنین شرایط بهینه برای استخراج آبی شامل غلظت ppm 800 و زمان 52/13 دقیقه تعیین گردید. با توجه به نتایج بهینهسازی میزان استخراج آنتیاکسیدانی در استخراج آبی و الکلی به ترتیب 893/33-499/33 درصدگزارش شد. نتایج حاصل از پایداری اکسایشی روغن نشان داد اندیس پراکسید و تیوباربیوتیک اسید در استخراج آبی و الکلی158/3-938/1 و 337/0- 173/0تعیین گردید. پرونده مقاله -
دسترسی آزاد مقاله
4 - مروری بر سودوموناس آئروژینوزا در محیط: پاتوژنز، مقاومت آنتیبیوتیکی، تنوع ژنتیکی و روش های حذف از آب آشامیدنی
قاسم قربانی ابراهیم رحیمی امیر شاکریانشماره 2 , دوره 10 , تابستان 1402سودوموناس آئروژینوزا یک پاتوژن موجود در آب است که برای بهداشت عمومی نگرانیهای زیادی را به وجود آورده است. بسیاری از منابع آب محیطی بهطور بالقوه مخزنی برای سویههای پاتوژنیک سودوموناس آئروژینوزا هستند. باتوجه به این که یک پاتوژن فرصتطلب است و مشکلات جدی را به وجود می چکیده کاملسودوموناس آئروژینوزا یک پاتوژن موجود در آب است که برای بهداشت عمومی نگرانیهای زیادی را به وجود آورده است. بسیاری از منابع آب محیطی بهطور بالقوه مخزنی برای سویههای پاتوژنیک سودوموناس آئروژینوزا هستند. باتوجه به این که یک پاتوژن فرصتطلب است و مشکلات جدی را به وجود می آورد پس شناخت پاتوژنز، مقاومت آنتیبیوتیکی، تنوع ژنتیکی و روش های حذف آن از آب آشامیدنی لازم به نظر به نظر می رسد. در مورد بیماریزا بودن سودوموناس آئروژینوزا مطالعات زیادی صورت گرفته و ثابتشده است که یک فرآیند چندعاملی است. سودوموناس آئروژینوزا دارای دو سیستم سنجش حدنصاب به نامهای las و rhl است که ارتباط سلول به سلول را از طریق تولید مولکولهای سیگنال دهنده که اوتوایندیوسر نام دارند تسهیل میکند تا گیرندههای خاص را هدف قرار دهند. به دلیل اینکه سودوموناس آئروژینوزا نفوذپذیری کمی در غشای خارجی دارد و ازآنجاییکه غشای خارجی بهعنوان یک مانع عمل میکند، ذاتاً به آنتیبیوتیکهای مختلف مقاوم است. هنگامیکه تحتفشار انتخابی آنتیبیوتیک قرار میگیرد، پاسخ القاشده بقای باکتری را تسهیل میکند و مقاومت آنتیبیوتیکی ایجاد میکند. مطالعات نشان میدهند که اندازه بزرگ ژنوم و پیچیدگی آن، باعث شده است که این باکتری با انواع محیطهای مختلف سازگار و در آنجا رشد کنند. وجود این باکتری و ماندگاری آن در آبهای محیطی خطر بزرگی برای سلامت عموم است و برای شناسایی کامل و تعیین کمیت سویههای MDR سودوموناس آئروژینوزا در بیمارستانها و مقایسهی آنها با سویههای موجود در جامعه یا سایر فاضلابها لازم است مطالعات بیشتری انجام گیرد. پرونده مقاله -
دسترسی آزاد مقاله
5 - بررسی الگوی مقاومت آنتیبیوتیکی کرونوباکتر ساکازاکی جدا شده از انواع شیر خشک و غذای کودک
سمیرا عباسی بافطرت محمد گلی حسن ممتازشماره 4 , دوره 3 , زمستان 1395کرونوباکتر ساکازاکی از اصلیترین پاتوژنهای منتقله از شیر خشک و غذای کودک آلوده، به نوزاد است و از عوامل اصلی مرگ و میر، بیماری گوارشی و مننژیت در نوزادان است. بررسی حاضر به تشخیص میکروبیولوژیکی و مولکولی کرونوباکتر ساکازاکی در نمونههای غذای کودک و شیر خشک نوزاد و بررس چکیده کاملکرونوباکتر ساکازاکی از اصلیترین پاتوژنهای منتقله از شیر خشک و غذای کودک آلوده، به نوزاد است و از عوامل اصلی مرگ و میر، بیماری گوارشی و مننژیت در نوزادان است. بررسی حاضر به تشخیص میکروبیولوژیکی و مولکولی کرونوباکتر ساکازاکی در نمونههای غذای کودک و شیر خشک نوزاد و بررسی الگوی مقاومت آنتیبیوتیکی جدایههای باکتریایی پرداخته است. 200 نمونه غذای کودک و شیر خشک از برندهای مختلف جمع آوری و پس از کشت میکروبی، جدایههای باکتری با آزمون PCR مورد تشخیص قرار گرفت. سپس الگوی مقاومت آنتیبیوتیکی ایزولهها با استفاده از روش انتشار دیسک مورد ارزیابی قرار گرفت. 3 نمونه از کل 100 غذای کودک (3 درصد) و 5 نمونه از کل 100 شیر خشک نوزاد (5 درصد) آلوده به کرونوباکتر ساکازاکی بود. برندهای A، B و C از شیر خشک نوزاد و برندهای A و D از غذای کودک آلوده به کرونوباکتر ساکازاکی بودند. برندهای B و C از شیر خشک نوزاد (هر کدام 10 درصد) و برند A از غذای کودک (8 درصد) آلوده به کرونوباکتر ساکازاکی بود. ایزولههای کرونوباکتر ساکازاکی بیشترین حساسیت را به آنتیبیوتیک سیپروفلوکسازین (38/20)، مروپنم (83/19) و ایمیپنم (63/19) و بیشترین مقاومت را به آنتیبیوتیکهای آموکسی سیلین، آمپی سیلین، تیجسیکلین، تیکارسیلین، آزترونام و سفتازیدیم نشان داد. بازرسی دقیق بر کیفیت مواد اولیه شیر خشک و غذای کودک و نظارت دقیق بر روند تولید و رعایت اصول بهداشتی و استفاده از ضد میکروبهای طبیعی از میزان شیوع آلودگی به این باکتری میکاهد. پرونده مقاله -
دسترسی آزاد مقاله
6 - بررسی اثرات ضد قارچی نانو ذره گرافن بر آسپرژیلوس نایجر و پنی سیلیوم سیترینوم
نادر حبیبی مریم علی اصغری اسعد رخزادیشماره 2 , دوره 6 , تابستان 1398این تحقیق با هدف بررسی اثرات ضد قارچی نانو ذره گرافن بر دو کپک آسپرژیلوس نایجر و پنیسیلیوم سیترینوم انجام شد. غلظتهای مختلفی از نانو ذره گرافن برای تعیین پارامترهای حداقل غلظت مهارکنندگی رشد (MIC)، حداقل غلظت کشندگی (MFC) و قطر هاله عدم رشد در این آزمایش بررسی شد. نتا چکیده کاملاین تحقیق با هدف بررسی اثرات ضد قارچی نانو ذره گرافن بر دو کپک آسپرژیلوس نایجر و پنیسیلیوم سیترینوم انجام شد. غلظتهای مختلفی از نانو ذره گرافن برای تعیین پارامترهای حداقل غلظت مهارکنندگی رشد (MIC)، حداقل غلظت کشندگی (MFC) و قطر هاله عدم رشد در این آزمایش بررسی شد. نتایج نشان داد که میزان غلظتی از نانو ذره گرافن که موجب بازدارندگی رشد کپک پنیسیلیوم سیترینوم شده، از لحاظ آماری بیشتر از میزان غلظت بازدارنده برای رشد کپک آسپرژیلوس نایجر بود. از سوی دیگر تفاوت معنیداری بین دو گونه کپک از لحاظ غلظتهای MFC وجود نداشت. نتایجMIC برای قارچهای آسپرژیلوس نایجر و پنیسیلیوم سیترینوم به ترتیب 9/10388 و 8/10527 میکروگرم بر میلیلیتر بود. بررسی هاله عدم رشد دو کپک نشان داد که تا غلظت 10500 پیپیام، تفاوت محسوسی بین دو کپک از نظر قطر هاله وجود نداشت ولی با افزایش غلظت نانو ذره گرافن، تفاوت قطر هاله در دو کپک بیشتر شد به-طوری که قطر هاله عدم رشد آسپرژیلوس نایجر در غلظتهای بالاتر نانو ذره، بیشتر از قطر هاله عدم رشد پنیسیلیوم سیترینوم بود. بر اساس نتایج حاصل از این آزمایش میتوان نتیجهگیری نمود که میزان تاثیر نانو ذره گرافن بر روی کپک آسپرژیلوس نایجر بیشتر از پنیسیلیوم سیترینوم بوده است. پرونده مقاله -
دسترسی آزاد مقاله
7 - تعیین ترکیبات شیمیایی و خاصیت ضد میکروبی اسانس ریشه شلغم شیرازی در شرایط آزمایشگاهی
علی محمدی ثانی خلیل بهنام مهرناز اسماعیل پورشماره 3 , دوره 4 , پاییز 1396هدف از این مطالعه تعیین ترکیب شیمیایی و خاصیت ضد میکروبی اسانس ریشه شلغم شیرازی در فارس_ایران بود. اسانس ریشه شلغم شیرازی به روش تقطیر با آب به کمک دستگاه کلونجر استخراج و آنالیز اسانس توسط کروماتوگرافی گازی-جرمی منجر به شناسایی 16 ترکیب گردید. اصلیترین ترکیبات شامل مت چکیده کاملهدف از این مطالعه تعیین ترکیب شیمیایی و خاصیت ضد میکروبی اسانس ریشه شلغم شیرازی در فارس_ایران بود. اسانس ریشه شلغم شیرازی به روش تقطیر با آب به کمک دستگاه کلونجر استخراج و آنالیز اسانس توسط کروماتوگرافی گازی-جرمی منجر به شناسایی 16 ترکیب گردید. اصلیترین ترکیبات شامل متیل کاویکول با بالاترین درصد (32.31 درصد)، ترنس آنتول (19.58 درصد)، لینالول (15.46 درصد)، آلفا پینین (9.28 درصد)، آلفا توجون (6.59 درصد) و بتا پینین (3.34 درصد) بودند. به منظور ارزیابی خاصیت ضد میکروبی اسانس از دو روش میکرودایلوشن و انتشار دیسک استفاده گردید. یافتههای تحقیق نشان داد که اسانس گیاه شلغم شیرازی دارای اثر قابل توجهی در کاهش رشد باکتریهای مورد آزمون بوده است. اگرچه اسانس حاصل حداقل غلظت بازدارندگی کمی (2.5 میلی گرم بر میلی لیتر) روی باکتری اشرشیاکلی داشت اما در مقابل باکتری استافیلوکوکوس اورئوس بالاترین تاثیر (حداقل غلظت بازدارندگی 0.625 میلی گرم بر میلیلیتر) را از خود نشان داد. نتایج ارائه شده در این تحقیق، نشان دهنده خاصیت ضد باکتریایی اسانس ریشه شلغم شیرازی میباشد، بنابراین می توان از اسانس ریشه این گیاه به عنوان یک منبع بالقوه از یک ماده ضد میکروبی فعال برای صنعت غذا استفاده نمود. پرونده مقاله -
دسترسی آزاد مقاله
8 - مروری بر ساختار، مکانیسم و کاربرد باکتریوسینها در مواد غذایی به عنوان نگهدارندههای طبیعی
سیده مریم هاشمی نیا جلال دهقان نیاشماره 4 , دوره 7 , زمستان 1399در سال های اخیر، بروز بیماری های ناشی از مصرف مواد غذایی آلوده باعث نگرانی قابل توجه ای در بین مردم شده است. با وجود مکانیزم های پیشرفته در بهداشت و بازرسی هنگام تولید مواد غذایی، میکروارگانیسم ها از خطرات بالقوه در طول فرآوری مواد غذایی، بسته بندی، حمل و نقل، ذخیره ساز چکیده کاملدر سال های اخیر، بروز بیماری های ناشی از مصرف مواد غذایی آلوده باعث نگرانی قابل توجه ای در بین مردم شده است. با وجود مکانیزم های پیشرفته در بهداشت و بازرسی هنگام تولید مواد غذایی، میکروارگانیسم ها از خطرات بالقوه در طول فرآوری مواد غذایی، بسته بندی، حمل و نقل، ذخیره سازی و توزیع می باشند. جهت کاهش زیان های اقتصادی و خطرات جانی ناشی از بیماری ها و همچنین، آثار سوء استفاده از نگهدارنده های شیمیایی در مواد غذایی و ﻣﻘﺎوﻣﺖ روزاﻓﺰون ﻣﯿﮑﺮوارﮔﺎﻧﯿﺴﻢﻫﺎ ﺑﻪ آﻧﺘﯽﺑﯿﻮﺗﯿﮏﻫﺎ، کاربرد ﺗﺮﮐﯿﺒﺎت ﺿﺪﻣﯿﮑﺮوﺑﯽ طبیعی ﮐﻪ دارای تاثیرات ﮐﺸﻨﺪﮔﯽ و ﺑﺎزدارﻧﺪﮔﯽ ﺑﺮ ﻋﻮاﻣﻞ ﺑﯿﻤﺎریزا هستند، ﻣﻮرد ﺗﻮﺟﻪ پژوهش گران ﻗﺮار ﮔﺮﻓﺘﻪ اﺳﺖ. باکتریوسین های تولید شده به کمک باکتری های اسیدلاکتیک مانند نایسین،لاکتیسین3147، پدیوسین 1- PA، پدیوسین AcH، وانتروسینA و B از افزودنی های طبیعی ضدمیکروبی محسوب می شوند. پژوهش گران در هنگام استفاده از باکتریوسین ها با محدودیت هایی مانند توزیع نامناسب در شبکه ماده غذایی، عدم مهار باکتری های گرم منفی و مخمرها، عدم کارایی در محدوده pH خنثی و قلیایی و غیر فعال شدن در دماهای بالا مواجه هستند. برای برطرف نمودن مشکلات مذکور از باکتریوسین های فرآوری شده نظیر نایسین ریزپوشانی شده به جای نایسین آزاد استفاده می شود. همچنین، از باکتریوسین ها به صورت ترکیبی به همراه فرآیندهای دیگر مانند بسته بندی فعال، فشارهای هیدوراستاتیک بالا، میدان های الکتریکی پالسی، تیمارهای حرارتی ملایم و سیستم لاکتوپراکسیداز استفاده می شود. در این مطالعه، ابتدا مروری بر باکتریوسین ها از نقطه نظر ساختار و مکانیسم عمل آن ها و در ادامه به کاربرد باکتریوسین ها در مواد غذایی به عنوان نگهدارنده های طبیعی پرداخته می شود. پرونده مقاله -
دسترسی آزاد مقاله
9 - مطالعه اثرات ضد میکروبی قطران دود پزشکی کلپوره (L Teucrium polium) بر میکروارگانیسمهای غذازاد در شرایط آزمایشگاهی
فرهنگ تیرگیر پردیس نادری دهکردی فاطمه ملکپور علی کاظمی باباحیدریشماره 3 , دوره 9 , پاییز 1401استفاده از دودهای پزشکی در درمان بسیاری از بیماریها ی ایجاد شده بوسیله باکتریها در ایران و به خصوص استان چهارمحال و بختیاری رواج داشته است. هدف از این تحقیق، بررسی اثرات ضد میکروبی دود پزشکی کلپوره بر میکروارگانیسمهای غذازاد در شرایط آزمایشگاهی بود. ترکیبات حاصل از ح چکیده کاملاستفاده از دودهای پزشکی در درمان بسیاری از بیماریها ی ایجاد شده بوسیله باکتریها در ایران و به خصوص استان چهارمحال و بختیاری رواج داشته است. هدف از این تحقیق، بررسی اثرات ضد میکروبی دود پزشکی کلپوره بر میکروارگانیسمهای غذازاد در شرایط آزمایشگاهی بود. ترکیبات حاصل از حرارت غیرمستقیم کلپوره به صورت دو فاز مایع آلی 1 و 2 استخراج شد. عصاره گیاه نیز با استفاده از حلال اتانول استخراج شد. سپس اثرات ضد میکروبی دو فاز آلی بر علیه باکتریهای سودوموناس آئروژینوزا، کلبسیلا پنومونیه، اشریشیا کلی و استافیلوکوکوس اورئوسارزیابی شد. حداقل غلظت مهار کنندگی MIC)) و حداقل غلظت کشندگی (MBC) با استفاده از روش رقت لولهای تعیین گردید. اختلاف آماری معنادار (P <0/05) بین اثرات ضد میکروبی فاز-های آلی دود و عصاره کلپوره روی باکتریهای تست شده دیده شد. فاز آلی 1 دود در غلظت ppm 2000 بیشترین قطر هاله عدم رشد را بر باکتریهای ارزیابی شده، داشت. فازهای آلی ارزیابی شده بیشترین اثرات ضد میکروبی را روی استافیلوکوکوس اورئوس داشتند. همچنین اثرات ضد میکروبی فازهای آلی روی باکتریهای گرم مثبت بیشتر از گرم منفی بود. با توجه به ارزان، کم هزینه، پر بازده و ایمن بودن فرایند تولید دود از گیاه کلپوره و همچنین اثرات ضد میکروبی بالاتر آن نسبت به عصارهگیری، استفاده از فاز آلی 1 حاصل از قطران دود گیاه کلپوره به منظور حذف باکتری های مضر و عامل فساد در محصولات غذایی و همچنین افزایش مدت زمان ماندگاری آنها، پیشنهاد میشود. پرونده مقاله -
دسترسی آزاد مقاله
10 - پتانسیل ضد میکروبی و ضد بیوفیلمی بیوسورفکتانت جدا شده از لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس و لاکتوباسیلوس کازئی بر باکتری های بیماریزا
فاطمه نوربخش علیرضا ورپایی سحر هنرمند جهرمیشماره 3 , دوره 10 , پاییز 1402هدف: یکی از ویژگی های لاکتوباسیلوس ها توانایی آنها در تولید ترکیبات بیوسورفکتانت می باشد. در این تحقیق از بیوسورفکتانت لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس ولاکتوباسیلوس کازئی جهت سنجش پتانسیل ضد میکروبی و ضد بیوفیلمی علیه چهارباکتری بیماریزا شامل اشریشیاکلی، استافیلوکوکوس اورئوس، س چکیده کاملهدف: یکی از ویژگی های لاکتوباسیلوس ها توانایی آنها در تولید ترکیبات بیوسورفکتانت می باشد. در این تحقیق از بیوسورفکتانت لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس ولاکتوباسیلوس کازئی جهت سنجش پتانسیل ضد میکروبی و ضد بیوفیلمی علیه چهارباکتری بیماریزا شامل اشریشیاکلی، استافیلوکوکوس اورئوس، سودوموناس آئروژینوزا و اسینتوباکتر بومانی استفاده گردید.مواد و روش: استخراج بیوسورفکتانت از لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس ولاکتوباسیلوس کازئی صورت گرفت، با استفاده از تکنیک آزمایشگاهی تعیین حداقل غلظت ممانعت کننده از رشد (MIC) جهت سنجش پتانسیل ضد میکروبی استفاده شد. همچنین از روش میکرو تیتر پلیت جهت سنجش پتانسیل ضد بیوفیلمی استفاده شد و نوع بیوفیلم هر سویه در حضور بیوسورفکتانت لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس ولاکتوباسیلوس کازئی در غلظت های متفاوت مشخص شد.یافته ها: تعیین حداقل غلظت ممانعت کننده از رشد (MIC) برای سویه های پاتوژن بیشترین درصد مربوط به غلظت 125و250 میلی گرم برمیلی لیتر مشاهده شد. اثر ضد بیوفیلمی بیوسورفکتانت در غلظت های تقریبی mg/ml5/62، mg/ml 125 و mg/ml 250 مورد استفاده قرار گرفته است، تعیین حساسیت آنتی بیوتیکی نتایج حالت حساس، نیمه حساس و مقاوم را نشان داد اما نتایج به دست آمده برای اسینتوباکتربومانی نشان می دهد به تمام دیسک های آنتی بیوتیکی مقاوم است.نتیجه گیری: بیوسورفکتانت جدا شده از لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس و لاکتوباسیلوس کازئی دارای خواص ضد باکتریایی در برابر باکتری های پاتوژن بود، همچنین بیوسورفکتانت لاکتوباسیلوس ها نشان داد که دارای قابلیت ضد بیوفیلمی می باشد. پرونده مقاله