پروبیوتیکها از قرنهای پیش یک منبع غذایی مناسب و سالم برای انسان بوده است. در این میان ریز جلبکها بهعنوان مکملهای غذایی فراسودمند همواره مطرح هستند. ترکیب ریز جلبکها و پروبیوتیکها منجر به تولید محصولات لبنی تخمیر شدهای میشود که نهتنها باعث افزایش کیفیت مواد غذ چکیده کامل
پروبیوتیکها از قرنهای پیش یک منبع غذایی مناسب و سالم برای انسان بوده است. در این میان ریز جلبکها بهعنوان مکملهای غذایی فراسودمند همواره مطرح هستند. ترکیب ریز جلبکها و پروبیوتیکها منجر به تولید محصولات لبنی تخمیر شدهای میشود که نهتنها باعث افزایش کیفیت مواد غذایی میشود، بلکه با افزایش تعداد و زمان ماندگاری باکتریهای پروبیوتیک، ارزش غذایی آنها را برای مصرفکنندگان بالا میبرند. درواقع تعداد با افزایش تعداد پروبیوتیکهای زنده در غذا، مصرفکنندهها، پروبیوتیک بیشتری را در زمان مصرف دریافت کنند. در این مقاله مروری سعی گردید تا اثر پروبیوتیک و پری بیوتیک استفاده از مکملهای ریز جلبکها بر محصولات لبنی مختلف تخمیر شده بررسی گردد، علاوه بر آن با مروری بر آخرین مقالات موجود، تأثیر استفاده از مکملهای غذایی ریز جلبکی بر خصوصیات فیزیولوژی، شیمیایی، میکروبیولوژیکی و حسی محصولات لبنی بررسی گردید.
پرونده مقاله
استفاده از دودهای پزشکی در درمان بسیاری از بیماریها ی ایجاد شده بوسیله باکتریها در ایران و به خصوص استان چهارمحال و بختیاری رواج داشته است. هدف از این تحقیق، بررسی اثرات ضد میکروبی دود پزشکی کلپوره بر میکروارگانیسمهای غذازاد در شرایط آزمایشگاهی بود. ترکیبات حاصل از ح چکیده کامل
استفاده از دودهای پزشکی در درمان بسیاری از بیماریها ی ایجاد شده بوسیله باکتریها در ایران و به خصوص استان چهارمحال و بختیاری رواج داشته است. هدف از این تحقیق، بررسی اثرات ضد میکروبی دود پزشکی کلپوره بر میکروارگانیسمهای غذازاد در شرایط آزمایشگاهی بود. ترکیبات حاصل از حرارت غیرمستقیم کلپوره به صورت دو فاز مایع آلی 1 و 2 استخراج شد. عصاره گیاه نیز با استفاده از حلال اتانول استخراج شد. سپس اثرات ضد میکروبی دو فاز آلی بر علیه باکتریهای سودوموناس آئروژینوزا، کلبسیلا پنومونیه، اشریشیا کلی و استافیلوکوکوس اورئوسارزیابی شد. حداقل غلظت مهار کنندگی MIC)) و حداقل غلظت کشندگی (MBC) با استفاده از روش رقت لولهای تعیین گردید. اختلاف آماری معنادار (P <0/05) بین اثرات ضد میکروبی فاز-های آلی دود و عصاره کلپوره روی باکتریهای تست شده دیده شد. فاز آلی 1 دود در غلظت ppm 2000 بیشترین قطر هاله عدم رشد را بر باکتریهای ارزیابی شده، داشت. فازهای آلی ارزیابی شده بیشترین اثرات ضد میکروبی را روی استافیلوکوکوس اورئوس داشتند. همچنین اثرات ضد میکروبی فازهای آلی روی باکتریهای گرم مثبت بیشتر از گرم منفی بود. با توجه به ارزان، کم هزینه، پر بازده و ایمن بودن فرایند تولید دود از گیاه کلپوره و همچنین اثرات ضد میکروبی بالاتر آن نسبت به عصارهگیری، استفاده از فاز آلی 1 حاصل از قطران دود گیاه کلپوره به منظور حذف باکتری های مضر و عامل فساد در محصولات غذایی و همچنین افزایش مدت زمان ماندگاری آنها، پیشنهاد میشود.
پرونده مقاله
هدف از این مطالعه بررسی خاصیت ضد باکتریایی اسانس علف لیمو (Cymbopogon citratus) علیه باکتری های پاتوژن می باشد. بدین منظور خاصیت ضد باکتریایی اسانس از طریق حداقل غلظت بازداری (MIC) و حداقل غلظت کشندگی (MBC) علیه 5 باکتری پاتوژن و عامل فساد مواد غذایی باکتری گرم مثبت شام چکیده کامل
هدف از این مطالعه بررسی خاصیت ضد باکتریایی اسانس علف لیمو (Cymbopogon citratus) علیه باکتری های پاتوژن می باشد. بدین منظور خاصیت ضد باکتریایی اسانس از طریق حداقل غلظت بازداری (MIC) و حداقل غلظت کشندگی (MBC) علیه 5 باکتری پاتوژن و عامل فساد مواد غذایی باکتری گرم مثبت شامل باسیلوس سرئوس و کلستریدیوم بوتولینوم و گرم منفی شامل اشریشیا کلی و سودوموناس آئروژینوزا و شیگلا تعیین شد. نتایج نشان داد بالاترین MIC و MBC علیه باکتری گرم منفی شیگلا مشاهده شد (ppm66/566 MIC:،ppm 33/658 :MBC ). کمترین مقادیر MIC و MBC علیه باکتری کلستریدیوم بوتولینوم مشاهده شد (ppm 33/258 MIC:، ppm 08/408 :MBC ). همچنین فعالیت ضد باکتریایی غلظت های مختلف (ppm 100، 250، 500، 750 و 1000) اسانس از طریق قطر هاله عدم رشد نیز تعیین و با آنتی بیوتیک تتراساکلین مقایسه شد. قطر هاله عدم رشد غلظت های مختلف عصاره مربوط به باسیلوس سرئوس 29/10 تا 83/24 میلی متر، کلستریدیوم بوتولینوم 65/9 تا 72/28 میلی متر، اشریشیا کلی 25/8 تا 58/19 میلی متر، سودوموناس آئروژینوزا 41/6 تا 15/18 میلی متر و شیگلا 41/5 تا 41/16 میلی متر بوده است و در مجموع غلظتهای ppm 750 و 1000 عصاره خاصیت ضد میکروبی بالاتری در مقایسه با آنتی بیوتیک تتراساکلین داشتند. بر اساس نتایج این مطالعه، اسانس علف لیمو اثر ضد میکروبی قابل قبولی دارد و می تواند در یافتن داروی مناسب در این زمینه سودمند باشد.
پرونده مقاله
اگزوپلی ساکاریدها، ترکیبات حاصل از متابولیت باکتریهای پروبیوتیک نقش مهمی در تنظیم سیستم ایمنی بدن دارند. با توجه به نقش محیط کشت در کارآیی تولید اگزوپلی ساکاریدها، هدف از این مطالعه بهینهسازی محیط کشت برای تولید اگزوپلی ساکاریدها توسط سویههای بومی لاکتوباسیلوس فرمنتو چکیده کامل
اگزوپلی ساکاریدها، ترکیبات حاصل از متابولیت باکتریهای پروبیوتیک نقش مهمی در تنظیم سیستم ایمنی بدن دارند. با توجه به نقش محیط کشت در کارآیی تولید اگزوپلی ساکاریدها، هدف از این مطالعه بهینهسازی محیط کشت برای تولید اگزوپلی ساکاریدها توسط سویههای بومی لاکتوباسیلوس فرمنتوم، لاکتوباسیلوس پلانتاروم و سویه تجاری لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس است. در این مطالعه، ابتدا اثر دکستروز و ساکارز بر تولید اگزوپلی ساکارید با استفاده از دیسکهای کاغذی آغشته به محیط کشت پروبیوتیک بررسی شد. سپس، بازده تولید و قدرت بازدارندگی رادیکالهای آزاد اگزوپلی ساکارید با دو منبع کربن مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که ساکارز بهعنوان منبع کربن محیط کشت بهینه برای تولید اگزوپلی ساکارید مناسب تر از دکستروز است. در روش تولید اگزوپلی ساکارید راندمان تولید و مهار رادیکال های آزاد توسط اگزوپلی ساکاریدهای سویه های پروبیوتیک بومی در همه محیط کشتها به طور معنی داری بالاتر از سویههای تجاری بود که میتواند به دلیل مکانیسمهای مختلف آنزیمها در دیواره سلولی لاکتوباسیلوس فرمنتوم، لاکتوباسیلوس پلانتاروم در تجزیه قندها باشدکه نقش مهمی در شکل-گیری ساختار نهایی اگزوپلی ساکارید دارد. بنابراین پیشنهاد میشود برای باکتری لاکتوباسیلوس پلانتاروم و لاکتوباسیلوس فرمنتوم از محیط کشت YS با راندمان تولید بالا استفاده شود و برای باکتری ATCC هم تفاوت معنیداری وجود ندارد. برای کاربرد دارویی برای باکتریNIMBB003 محیط کشت YD، برای باکتری NIMBB014 محیط کشت SS و برای باکتری ATCC محیط کشت SD که خاصیت آنتی اکسیدانی و راندمان بهتری دارد توصیه میشود.
پرونده مقاله
حفظ کیفیت مطلوب خرما، پاکسازی آن از آلودگیها و بستهبندی مناسب برای افزایش عمر نگهداری، از اولویتها و سیاست-های کشور است. از آنجاییکه استفاده از پوششهای خوراکی همراه با روغنهای گیاهی یکی از روشهای جلوگیری از رشد میکروارگانیسمها است، در این مطالعه، تاثیر پوششدهی چکیده کامل
حفظ کیفیت مطلوب خرما، پاکسازی آن از آلودگیها و بستهبندی مناسب برای افزایش عمر نگهداری، از اولویتها و سیاست-های کشور است. از آنجاییکه استفاده از پوششهای خوراکی همراه با روغنهای گیاهی یکی از روشهای جلوگیری از رشد میکروارگانیسمها است، در این مطالعه، تاثیر پوششدهی با پلیمرهای طبیعی زئین و کیتوزان همراه با اسانس روغنی گیاه بادیان رومی، بر رفتار میکروبی خرمای مضافتی طی یک سال نگهداری در دو دمای 4 و 18 درجه سلسیوس و سال دوم در دمای 10 درجه سلسیوس بررسی شد. دادههای حاصل با استفاده از نرم افزار SPSS تجزیه و تحلیل شده و مقایسه میانگین نمونهها به روش دانکن انجام گرفت. نتایج نشان داد نمونه رطب مضافتی منطقه بم با 32 درصد رطوبت، دارای بار میکروبی بالایی بود. قارچهای آسپرژیلوس نایجر، آسپرژیلوس فلاوس، رایزوپوس استولونیفر، و آلترناریا آلترناتا روی آن رشد کردند. این قارچها بهویژه آسپرژیلوس نایجر در پوسیدگی و باکتریهای اسیدلاکتیک در ترشیدگی خرمای مضافتی نقش داشتند. با اجرای این پژوهش، تعداد قارچ آسپرژیلوس نایجر با استفاده از پوششهای خوراکی زئین و کیتوزان همراه با روغن بادیان، سه سیکل لگاریتمی کاهش یافت و قارچهای پنیسیلیوم بهطور کامل از بین رفت. به طور کلی، کمترین تعداد رشد میکروبی به ترتیب در سال اول و دوم در تیمار زئین log cfu/g5/362 و 150 و بیشترین تعداد در نمونه شاهد log cfu/g10750 و 1025 مشاهده شد. ضمنا استفاده از روغن بادیان در کاهش شمارش کلی میکروارگانیسمها تاثیر داشت. در نهایت، با توجه به نتایج میکروبی، استفاده از تیمار زئین توصیه میشود.
پرونده مقاله
آنتروکوکها از جمله باکتریهای اسید لاکتیک با ویژگیهای پروبیوتیکی هستند که در محصولات لبنی و بویژه در فرآوردههای تخمیری یافت می-شوند.. هدف از مطالعه حاضر جداسازی آنتروکوکها از شیر گاو جرسی و فرآوردههای تخمیری آن در قم و تعیین برخی از ویژگیهای پروبیوتیکی آنها بود. ا چکیده کامل
آنتروکوکها از جمله باکتریهای اسید لاکتیک با ویژگیهای پروبیوتیکی هستند که در محصولات لبنی و بویژه در فرآوردههای تخمیری یافت می-شوند.. هدف از مطالعه حاضر جداسازی آنتروکوکها از شیر گاو جرسی و فرآوردههای تخمیری آن در قم و تعیین برخی از ویژگیهای پروبیوتیکی آنها بود. از هرکدام از نمونههای شیر، دوغ، ماست ، پنیر و کره 5 نمونه مورد ارزیابی قرار گرفت. 12 سویه از گونههای آنتروکوکوس فاسیوم، آنتروکوکوس آویوم و آنتروکوکوس فکالیس جدا سازی و خاصیت ضد میکروبی آنها روی 9 میکروارگانیسم شاخص بررسی شد. تمام جدایهها دارای اثر مهاری روی این میکروارگانیسمها بودند. میزان حساسیت اشریشیا کولای بیشتر از سایرین بوده، بعد از آن سودوموناس آئروژینوزا و لیستریا ایوانوی قرار داشت و کمترین حساسیت نیز به ترتیب در لیستریا مونوسیتوژنز، باسیلوس سرئوس و کلبسیلا پنومونیا مشاهده شد. میانگین اثر مهاری جدایهها روی مجموع میکروارگانیسمهای گرم منفی بطور معنی دار بیشتر از میکرارگانیسمهای گرم مثبت بود (05/0p≤). در بررسی مقاومت جدایهها در محیط کشت حاوی 3/0 درصد صفرا، از مجموع 12 جدایه حاصله از نمونههای مورد آزمایش، 2 جدایه از گونه آویوم (40%)، 3 جدایه از گونه فکالیس (100%) و یک جدایه از گونه فیسیوم (20%) مقاوم تشخیص داده شدند. و از میان آنها، تنها یکی از جدایههای آنتروکوکوس آویوم نسبت به شرایط اسیدی مقاوم بود. در مجموع میتوان شیر و فرآورده های تخمیری را منبع غنی از گونههای آنتروکوکوس دانست که تعداد اندکی از آنها نسبت به شرایط معده و روده انسان مقاوم میباشند. البته این جدایهها باید از نظر ایمن بودن نیز مورد ارزیابی قرار گیرند.
پرونده مقاله
نئوسپوروزیس عامل اصلی سقط جنین گاو در ایران و سایر نقاط جهان میباشد که به وسیله تک یاخته انگلی به نام Neospora caninum ایجاد میشود. اثرات اقتصادی نئوسپوروزیز کاهش میزان تولید شیر و گوشت در گاو است. انتقال نئوسپورا کنینوم از طریق راههای عمودی و افقی امکان پذیر است. بر چکیده کامل
نئوسپوروزیس عامل اصلی سقط جنین گاو در ایران و سایر نقاط جهان میباشد که به وسیله تک یاخته انگلی به نام Neospora caninum ایجاد میشود. اثرات اقتصادی نئوسپوروزیز کاهش میزان تولید شیر و گوشت در گاو است. انتقال نئوسپورا کنینوم از طریق راههای عمودی و افقی امکان پذیر است. برخی از مطالعات در مورد اهمیت انتقال عمودی در زمان شیرخواری، از طریق آغوز و شیر انجام شده است. بیشتر مطالعات انجام گرفته در ایران به منظور بررسی میزان آلودگی به نئوسپورا کنینوم در گاوها مبتنی بر جستجوی آنتی بادیهای ضد انگل در سرم خون بوده و مطالعات محدودی روی شیر انجام شده است. هدف از این مطالعه بررسی وجود ژنوم نئوسپورا کنینوم در شیر خام گاو با استفاده از روش Nested-PCR جهت بررسی انتقال عمودی این انگل بوده است. در این مطالعه 300 نمونه شیر خام گاو از گاوداریهای سنتی استان یزد جمعآوری شد. نتایج این مطالعه نشانداد که 54 مورد (18 درصد) از 300 نمونه شیر گاو به ژنوم نئوسپورا کنینوم آلوده بودهاند. یافتههای مطالعه حاضر نشان دهنده حضور بالایی از عفونت نئوسپورا کنینوم بوده و نشان داد که شیر گاوان آلوده نقش مهمی در انتقال نئوسپوروزیز در گوسالههای تازه متولد شده دارد. بر اساس این یافتهها، برنامههای کنترلی و ریشهکنی از جمله واکسیناسیون جهت جلوگیری و کاهش تلفات اقتصادی این عفونت تک یاختهای در گاو ضروری است.
پرونده مقاله
باکتری پزودوموناس آئروژینوزا خطر بالقوه بروز مسمومیتهای غذایی مخصوصا در آبزیانی مانند میگو میباشد. با هدف تعیین و مقایسه میزان آلودگی در گونههای مختلف میگو در دو فصل تابستان و پاییز در اصفهان و چابهار از عضله شکمی 35 میگو در هر فصل هر شهر نمونهگیری شد. نمونهها در م چکیده کامل
باکتری پزودوموناس آئروژینوزا خطر بالقوه بروز مسمومیتهای غذایی مخصوصا در آبزیانی مانند میگو میباشد. با هدف تعیین و مقایسه میزان آلودگی در گونههای مختلف میگو در دو فصل تابستان و پاییز در اصفهان و چابهار از عضله شکمی 35 میگو در هر فصل هر شهر نمونهگیری شد. نمونهها در محیط پپتون واتر هموژن شده، انکوبه و در محیط PCA کشت شدند. کلنیهای مشکوک جداسازی شده و تستهای تائیدی پزودوموناس آئروژینوزا و تایید حضور ژن اختصاصی پزودوموناس آئروژینوزا، nanI به روش PCR انجام شد. در تابستان اصفهان و چابهار به ترتیب 5/48 و 7/25 درصد نمونهها آلوده بودند. در فصل پاییز این شیوع برای اصفهان 9/22 و برای چابهار 20 درصد بود. در اصفهان در تابستان بیشترین آلودگی مربوط به گونه Metapenaueus affinis و کمترین مربوط به Penaeus semisulcatus بود. در پاییز اصفهان بیشترین تعداد مربوط به Penaeus merguiensis و کمترین باز هم مربوط به گونه Penaeus semisulcatus بود. در شهر چابهار نیز، در هر دو فصل بیشترین نمونه آلوده مربوط به گونه Metapenaeus affinis بود و کمترین آلودگی در تابستان مربوط به گونه Panaeus semisulcatus و در پاییز مربوط به هم Penaeus semisulcatus و هم Litopenaeus vannamei بود. شیوع بالایی از این باکتری در نمونههای گونههای مختلف میگو در هر دو فصل و هر دو شهر وجود داشت که احتمال بالای خطر بروز مسمومیتهای غذایی پزودوموناس آئروژینوزا ناشی از مصرف نادرست میگو را بیان میکند. رعایت زنجیره سرد در هنگام نگهداری، حمل و نقل و عرضه میگو تا حد زیادی در کنترل این مشکل موثر خواهد بود.
پرونده مقاله