• XML

    isc pubmed crossref medra doaj doaj
  • فهرست مقالات


      • دسترسی آزاد مقاله

        1 - بررسی شیوع و مقاومت آنتی بیوتیکی گوشت پرندگان مختلف آلوده به آرکوباکتر در مراکز فروش استان اصفهان در چهارفصل سال 1397
        رویا نجفی ابراهیم رحیمی امیر شاکریان
        جنس آرکوباکتر همراه با کمپیلوباکتر در خانواده کمپیلوباکتریاسه قرار دارد. آرکوباکترها باکتری های گرم منفی، بدون اسپور و میکروآئروفیلیک هستند که به وسیله رشد در حضور اکسیژن و دماهای پایین از جنس کمپیلوباکتر متمایز می شوند. این باکتری ها میله ای، به شکل S و یا مارپیچی شکل چکیده کامل
        جنس آرکوباکتر همراه با کمپیلوباکتر در خانواده کمپیلوباکتریاسه قرار دارد. آرکوباکترها باکتری های گرم منفی، بدون اسپور و میکروآئروفیلیک هستند که به وسیله رشد در حضور اکسیژن و دماهای پایین از جنس کمپیلوباکتر متمایز می شوند. این باکتری ها میله ای، به شکل S و یا مارپیچی شکل هستند. آرکوباکتر بوتزلری رایج ترین گونه این جنس است به عنوان پاتوژن زئونوز و نوظهور شناخته شده است. هدف اصلی از این مطالعه ارزیابی فراوانی آرکوباکتر بوتزلری از گوشت ماکیان عرضه شده در مراکز فروش در استان اصفهان بود.این مطالعه به بررسی طیف وسیعی از انواع گوشت پرندگان از نظر آلودگی به گونه‌های آرکوباکتر پرداخت. نمونه ها در طول چهارفصل سال از استان اصفهان جمع آوری، در کنار یخ به آزمایشگاه کنترل کیفی مواد غذایی دانشگاه آزاد اسلامی واحد شهرکرد منتقل شد. جهت جداسازی گونه های آرکوباکتر که 10 گرم از هر نمونه هموژن شده گوشت به آبگوشت غنی کننده آرکوباکتر (ASB ) حامل مکمل انتخابی CAT منتقل و به مدت 4-2 روز در دمای 42 درجه انکوبه، سپس به صورت خطی در محیط های اختصاصی ارکوباکتر ، آگار خون دار کشت داده و پلیت ها به مدت 4-2 روز در دمای 42 درجه تحت شرایط هوازی انکوبه گردید.کلونی های تیپیک در محیط Brucella Agar تحت همان شرایط کشت داده و کشت های خالص برای ویژگی های فنوتیپی، فعالیت کاتالاز و احیای نیترات مورد ارزیابی قرار گرفتند. جهت تائید تشخیص و تفکیک گونه های ارکوباکتر استخراج DNA با استفاده از کیت استخراج DNA ( شرکت سیناژن ایران) مطابق دستورالعمل شرکت سازنده کیت انجام شد. نتایج برای گوشت پرندگان نشان داد که میزان شیوع در مجموع (09/39درصد) بود. بیشترین میزان شیوع مربوط به بلدرچین 60درصد جوجه گوشتی (50 درصد) و اردک (50 درصد) بود، و کمترین میزان مربوط به شترمرغ (15 درصد) بود. بیشترین میزان شیوع در گونه ی A. butzleri برای تمام گونه ها مشاهده شد. در مجموع، بیشترین مقاومت مربوط به اریترومایسین (95/13درصد)، و تتراسایکلین (27/16درصد) و کمترین مقاومت مربوط به متی سیلین (37/88 درصد) و ونکومایسین (34/95درصد) بود. گونه ی A. butzleri) و A. cryaerophilus بیشترین مقاومت را به تتراسایکلین داشتند و کمترین مقاومت مربوط به ونکومایسین بود. تمام گونه ها برای فاکتورهای حدت cadF، ciaB، cj1349، Mvin، pldA و tlyA مثبت بود، که گونه های A. butzleri و A. skirrowii واجد تمام فاکتور های حدت مورد ارزیابی، بودند.، و گونه ی A. cryaerophilus واجد ژن ciaB و Mvin بود. پرونده مقاله
      • دسترسی آزاد مقاله

        2 - Summer 2022
      • دسترسی آزاد مقاله

        3 - تاثیر روغن فرار زیره سیاه، املاح صفراوی و نمک بر پایداری باکتری لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس (ATCC4356)
        ژاله خوشخو
        ماندگاری لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس در فرآیند تهیه تجاری و به کارگیری آن به‌عنوان باکتری پروبیوتیک مفید است و هدف از این تحقیق بررسی اثر تنش‌های روغن فرار زیره سیاه، نمک‌های معمولی و صفراوی روی زنده‌مانی باکتری لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس است. در ادامه اثر تنش‌های روغن فرار زی چکیده کامل
        ماندگاری لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس در فرآیند تهیه تجاری و به کارگیری آن به‌عنوان باکتری پروبیوتیک مفید است و هدف از این تحقیق بررسی اثر تنش‌های روغن فرار زیره سیاه، نمک‌های معمولی و صفراوی روی زنده‌مانی باکتری لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس است. در ادامه اثر تنش‌های روغن فرار زیره سیاه (5/0 درصد)، نمک معمولی (2 درصد) نمک صفراوی (15/0 درصد) در مقایسه با تیمار شاهد، روی جمعیت باکتری‌های لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس در یخچال مورد بررسی قرار گرفت. تجزیه و تحلیل داده‌ها به روش آنالیز واریانس دوطرفه و مقایسه میانگین‌ها توسط آزمون LSD در نرم‌افزار SAS نسخه 9 انجام گرفت.بعد از 4 هفته در دمای 4 درجه سلسیوس زنده‌مانی باکتری‌ها و در تمامی تیمارها به‌طور معنی‌داری کاهش یافته بود اما شدت کاهش در تیمار شاهد در مقایسه با تیمارهای تحت تنش کمتر بود (05/0>p). میزان اسیدیته نیز در تمامی تیمارها به‌طور معنی‌داری افزایش یافته بود و شدت افزایش در تیمارهای تحت تنش بیشتر از تیمار شاهد بود (05/0>p). استفاده از روغن فرار‌ زیره سیاه به همراه نمک‌های معمولی و صفراوی در غلظت‌های کمتر از حداقل غلظت بازدارندگی، می‌تواند سبب زنده‌مانی باکتری‌ها تا پایان روز 14 نگهداری به میزان توصیه شده در محصول گردد. پرونده مقاله
      • دسترسی آزاد مقاله

        4 - مطالعه اثرات ضد میکروبی عصاره اتانولی آویشن باغی (Thymus vulgaris) بر باکتری های غذازاد در محیط مدل
        میثم علیمرادی مهرداد عطایی کچویی فریبرز معطر
        آویشن باغی گیاهی از خانواده نعنائیان است که دارای خصوصیات ضدمیکروبی بالا است. مطالعه حاضر به منظور ارزیابی اثرات ضدمیکروبی عصاره اتانولی آویشن باغی روی باکتری های غذازاد انجام پذیرفت. اندام هوایی آویشن باغی برای تهیه عصاره اتانولی استفاده شد. قطر هاله عدم رشد باکتری ها چکیده کامل
        آویشن باغی گیاهی از خانواده نعنائیان است که دارای خصوصیات ضدمیکروبی بالا است. مطالعه حاضر به منظور ارزیابی اثرات ضدمیکروبی عصاره اتانولی آویشن باغی روی باکتری های غذازاد انجام پذیرفت. اندام هوایی آویشن باغی برای تهیه عصاره اتانولی استفاده شد. قطر هاله عدم رشد باکتری ها با استفاده از روش دیسک گذاری ارزیابی شد. حداقل غلظت ممانعت کننده از رشد (MIC) و حداقل غلظت کشندگی (MBC) عصاره اتانولی آویشن باغی روی باکتری ها با استفاده از پلیت الایزا ارزیابی شد. قطر هاله عدم رشد باکتری ها در برابر عصاره اتانولی آویشن باغی رنجی معادل 61/0 ± 87/7 تا 37/0 ± 99/16 میلی متر داشت. استفاده از غلظت 50 میلی گرم/میلی لیتر از عصاره اتانولی آویشن باغی سبب ایجاد بیشترین قطر هاله عدم رشد سودوموناس آئروژینوزا (43/0 ± 38/11 میلی متر)، اشریشیا کلی (35/0 ± 00/12 میلی متر)، استافیلوکوکوس اورئوس (69/0 ± 33/16 میلی متر) و لیستریا مونوسایتوژنز (37/0 ± 99/16 میلی متر) شد. اثرات ضد میکروبی عصاره اتانولی آویشن باغی وابسته به دوز بود (05/0 P<). قطر هاله عدم رشد غلظت 50 میلی گرم/میلی لیتر عصاره اتانولی آویشن باغی روی باکتری های سودوموناس آئروژینوزا، استافیلوکوکوس اورئوس و لیستریا مونوسایتوژنز از همه آنتی بیوتیک ها بیشتر بود (05/0 P<). کمترین میزان MIC و MBC برای باکتری های استافیلوکوکوس اورئوس (به ترتیب 4 و 6 میلی گرم/میلی لیتر) و لیستریا مونوسایتوژنز (به ترتیب 4 و 6 میلی گرم/میلی لیتر) بدست آمد. عصاره اتانولی آویشن باغی می تواند به عنوان یک ترکیب با خصوصیات ضد میکروبی در مواد غذایی مورد استفاده قرار گیرد. پرونده مقاله
      • دسترسی آزاد مقاله

        5 - بررسی میزان آلودگی سیستی سرکوس بویس در گاوهای کشتار شده در کشتارگاه‌های اصفهان و شهرکرد به روش ملکولی و میکروسکوپی
        سید رضا حسینی شاهین نجات
        سیستی سرکوس بویس مرحله نوزادی سستودی به نام تنیا ساژیناتا می باشد. تشخیص آزمایشگاهی بر اثر مشاهده ظاهری نوزاد انگل و آزمایشات پاتولوژی می باشد. تشخیص اشتباه در مواردی که سایر انگل ها نظیر سارکوسیستیس حضور دارند و یا در مواردی که انگل دچار دگرگونی و کلسیفیه می شود اتفاق چکیده کامل
        سیستی سرکوس بویس مرحله نوزادی سستودی به نام تنیا ساژیناتا می باشد. تشخیص آزمایشگاهی بر اثر مشاهده ظاهری نوزاد انگل و آزمایشات پاتولوژی می باشد. تشخیص اشتباه در مواردی که سایر انگل ها نظیر سارکوسیستیس حضور دارند و یا در مواردی که انگل دچار دگرگونی و کلسیفیه می شود اتفاق می افتد. بنابراین آزمایشات دقیق تر جهت تشخیص انگل ضروری می باشد. در این مطالعه تحلیلی از نوع مشاهده ای و مقطعی و تشخیص با کمک روش PCR و آغازگری که بر مبنای ژن سیتوکروم سی اکسیداز میتوکندری طراحی شده بود انجام شد. 384 نمونه از بافت های عضلات ران و قلب گاو کشتار شده در کشتارگاه های اصفهان و شهرکرد به منظور آلودگی به سیستی سرکوس بویس به روش ملکولی مورد آزمایش قرار گرفتند. بر پایه آزمایشات انجام شده 64/3درصد از نمونه ها به سیستی سرکوس بویس آلوده بودند. نتایج این مطالعه نشان داد که آلودگی لاشه‌ی گاو به سیستی سرکوس بویس قابل توجه است و این می تواند وقوع کرم بالغ را در بین جمعیت انسانی افزایش دهد. پرونده مقاله
      • دسترسی آزاد مقاله

        6 - بررسی میزان آنتی بیوتیک تتراسایکلین در شیر خام با استفاده از طیف تبدیل فوریه مادون قرمز
        علی قنبری افشین آخوندزاده بستی
        با توجه به مصرف شیر در برنامه غذایی روزانه انسان به عنوان یکی از گروه‌های اصلی غذایی، بهداشت و سلامت این محصول از اهمیت ویژه ای برخوردار است. در این مطالعه از مادون قرمر نزدیک (FTNIR) و مادون قرمز دور (FTMID) برای بررسی میزان تتراسایکلین در شیر خام و مقایسه با روش مرجع چکیده کامل
        با توجه به مصرف شیر در برنامه غذایی روزانه انسان به عنوان یکی از گروه‌های اصلی غذایی، بهداشت و سلامت این محصول از اهمیت ویژه ای برخوردار است. در این مطالعه از مادون قرمر نزدیک (FTNIR) و مادون قرمز دور (FTMID) برای بررسی میزان تتراسایکلین در شیر خام و مقایسه با روش مرجع HPLC استفاده شد. تعداد 40 نمونه شیر (هر غلظت با 10 نمونه تکرار) با غلظت‌های مختلف تتراسایکلین 0، 50، 100 و 150 ppb آماده گردیدند. همچنین با مقایسه نمونه شاهد با نمونه های حاوی تتراسایکلین، بیشترین تغییرات طیف مادون قرمز نزدیک در محدوده عدد موجی5200 تا 5000 cm-1 و 7000 تا 6800 cm-1 و تغییرات طیف مادون قرمز میانه در محدوده عدد موجی 700 تا 600، 1700 تا 1500 و 3400 تا 3200 cm-1 رخ می دهد. با استفاده از این پیشگویی‌ها میزان تتراسایکلین به کمک روش NIR و MIR به ترتیب با ضریب همبستگی 99/0 و 90/0 و میزان خطای RMSEP 60/18 و 06/20 پیشگویی شد. با اینکه ضریب همبستگی هر دو روش بالا می باشد، اما میزان خطای روش پیشگویی برای هر دو روش مخصوصا روش MIR بالا می‌باشد. اما نتایج طیف NIR به روش مرجع (HPLC) نزدیک تر است و می‌تواند جایگزین این روش شود. با توجه به میزان خطای کمتر NIR و مزایای این روش شناسایی نسبت به روش کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا، می توان این روش را جایگزین مناسبی برای روش های زمانبر و پرهزینه اندازه گیری تتراسایکلین در شیر معرفی نمود. پرونده مقاله
      • دسترسی آزاد مقاله

        7 - ارزیابی خواص پروبیوتیکی گونه‌های انتروکوکوس فکالیس و انتروکوکوس فاسیوم جدا‌شده از پنیر پوستی استان گیلان در سال 1399
        نصراله عالی جلیل خندقی
        پنیر پوستی از محصولات لبنی سنتی مناطق مختلفی از کشورمان است. انتروکوک‌ها ازجمله باکتری‌های غالب پنیرهای تهیه شده از شیر خام مانند پنیر پوستی هستند که حتی به عنوان کشت آغازگر و یا پروبیوتیک نیز در پنیرها استفاده می‌شوند. هدف از این مطالعه جداسازی و شناسائی باکتری‌های انت چکیده کامل
        پنیر پوستی از محصولات لبنی سنتی مناطق مختلفی از کشورمان است. انتروکوک‌ها ازجمله باکتری‌های غالب پنیرهای تهیه شده از شیر خام مانند پنیر پوستی هستند که حتی به عنوان کشت آغازگر و یا پروبیوتیک نیز در پنیرها استفاده می‌شوند. هدف از این مطالعه جداسازی و شناسائی باکتری‌های انتروکوکوس فکالیس و انتروکوکوس فاسیوم دارای خواص پروبیوتیکی از پنیرهای پوستی استان گیلان بوده است. برای این‌منظور پس از جداسازی و تشخیص انتروکوک‌ها به‌روش فنوتیپیکی و بیوشیمیائی، ویژه‌گی‌های مقاومت در شرایط شبیه‌سازی شده دستگاه گوارش انسان (اسید، پپسین، صفرا و پانکراتین)، خواص آنتاگونسیتی جدایه‌ها و خواص Auto-aggregation و Co-aggregation با باکتری‌های اشرشیاکولای و سالمونلاانتریکا مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج وجود انتروکوکسی در 23 نمونه پنیر (6/76 درصد) را نشان داد که با آزمون‌های تکمیلی و تاییدی بیوشیمیائی 29 جدایه انتروکوکوس فاسیوم (50 درصد) و 22 جدایه انتروکوکوس فکالیس (9/37 درصد) تشخیص داده شد. از این بین در مجموع، 14 نمونه (4/27 درصد) توانائی بقاء در حضور اسید و پپسین را داشتند و برای مراحل بعدی انتخاب شدند که در نهایت 12 جدایه نیز بخوبی حضور صفرا و پانکراتین را تحمل و خواص ضدمیکروبی و تجمعی آن‌ها مورد ارزیابی قرار گرفت. جدایه‌ها اثرات ضد لیستریائی بارزی از خود نشان دادند و همچنین قدرت بالائی در تجمع با خود داشتند (95/53 درصد) و اثر تجمعی آن‌ها با باکتری سالمونلا انتریکا بیش‌تر از اشرشیا کولای به‌دست آمد. از نتایج حاصله می‌توان به این جمع‌بندی رسید که برخی جدایه‌های بومی انتروکوکوس فکالیس و انتروکوکوس فاسیوم در پنیر پوستی از پتانسیل خوبی برای کاربرد به‌عنوان پروبیوتیک برخوردار هستند. پرونده مقاله
      • دسترسی آزاد مقاله

        8 - بررسی اثر نانوامولسیون اسانس مریم گلی خراسانی(Salvia chorassanica ) درکاهش فساد کپکی میوه توت فرنگی پس از برداشت
        محسن وظیفه دوست اعظم مهربان زهره دیدار محمد حسین حداد خداپرست معصومه مهربان سنگ آتش
        در سال‌های اخیر با توجه به اثرات زیان‌ بار سموم و نگهدارنده‌های شیمیایی برای سلامت انسان تمایل به استفاده از ترکیبات ضدمیکروبی طبیعی مانند اسانس‌ها افزایش یافته است. در این پژوهش نانوامولسیون اسانس گیاه مریم گلی خراسانی (Salvia chorassanica ) با روش اولتراسوند تهیه و فع چکیده کامل
        در سال‌های اخیر با توجه به اثرات زیان‌ بار سموم و نگهدارنده‌های شیمیایی برای سلامت انسان تمایل به استفاده از ترکیبات ضدمیکروبی طبیعی مانند اسانس‌ها افزایش یافته است. در این پژوهش نانوامولسیون اسانس گیاه مریم گلی خراسانی (Salvia chorassanica ) با روش اولتراسوند تهیه و فعالیت ضدکپکی آن علیه سه کپک عامل فساد توت‌فرنگی (A. niger ، B.cinereو R. stolonifer) بررسی شد و با قارچ کش تیابندازول مقایسه گردید. علاوه بر این، قابلیت این ترکیبات در کاهش فساد کپکی میوه توت فرنگی در طی 12 روز نگهداری در یخچال پس از پوشش‌دهی مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج نشان داد که نانوامولسیون اسانس فعالیت ضدکپکی بیشتری برخوردار بود و حداقل غلظت بازدارندگی (MIC) و حداقل غلظت کشندگی (MFC) نانوامولسیون اسانس پایین‌تر از قارچ کش بود. تیمار نانوامولسیون اسانس در غلظتl/ml µ 5/12 در سطح توت‌فرنگی‌ توانست رشد اسپور کپک A. niger را 6 روز و B.cinere و R. stolonifer را تا 9 روز به تاخیر اندازد. همچنین با استفاده از پوشش نانوامولسیون اسانس مریم گلی خراسانی و قارچ کش تیابندازول با غلظتl/ml µ 25 در سطح توت‌فرنگی برخلاف نمونه-های کنترل فاقد پوشش هیچ‌گونه رشد کپکی تا پایان روز 12 ام مشاهده نشد. بنابراین نانوامولسیون اسانس مریم گلی می‌تواند به عنوان جایگزین مناسبی برای قارچ‌کش تیابندازول پیشنهاد شود. پرونده مقاله
      • دسترسی آزاد مقاله

        9 - اثر مکمل جیره های برگ زیتون و پونه ی کوهی بر عملکرد، اکسیداسیون و فلور میکروبی گوشت سینه ی جوجه های گوشتی
        ندا صادقی رونیزی سیامک پارسایی وحید محمدی
        هدف از این آزمایش بررسی تاثیر مکمل جیره‌ای برگ زیتون و پونه‌ی کوهی بر عملکرد، اکسیداسیون و فلور میکروبی گوشت سینه‌ی جوجه‌های گوشتی بود. به همین منظور تعداد 400 قطعه جوجه‌ی گوشتی یک روزه سویه‌ی راس 308 در قالب طرح کاملاً تصادفی با 5 تیمار و 4 تکرار استفاده شد. تیمار‌ها ش چکیده کامل
        هدف از این آزمایش بررسی تاثیر مکمل جیره‌ای برگ زیتون و پونه‌ی کوهی بر عملکرد، اکسیداسیون و فلور میکروبی گوشت سینه‌ی جوجه‌های گوشتی بود. به همین منظور تعداد 400 قطعه جوجه‌ی گوشتی یک روزه سویه‌ی راس 308 در قالب طرح کاملاً تصادفی با 5 تیمار و 4 تکرار استفاده شد. تیمار‌ها شامل؛ شاهد، 5 گرم برگ زیتون، 5 گرم پونه‌ی کوهی، مخلوط 5 گرم برگ زیتون و پونه‌ی کوهی و 50 گرم پادزیست اریترومایسین بود. مصرف خوراک و وزن بدن در طول دوره‌ی آزمایش (0-42 روزگی) ثبت و ضریب تبدیل غذایی محاسبه شد. در سن 42 روزگی، چهار جوجه از هر تیمار بطور تصادفی انتخاب و پس از توزین کشتار شدند و در نهایت خصوصیات لاشه ارزیابی شد. برای تعیین اکسیداسیون با اندازه‌گیری غلظت مالون دی آلدهید و برای شمار باکتری‌های گوشت سینه با واحد تشکیل کلنی در گرم گوشت، نمونه‌هایی از بافت سینه‌ی جوجه‌ها جدا کرده و در دمای 4 درجه‌ی سانتی‌گراد نگه‌داری شدند. نتایج نشان داد ضریب تبدیل غذایی در پرندگان تغذیه شده با اریترومایسین در مقایسه با گروه شاهد کاهش یافت (04/0>P). میزان اکسیداسیون لیپید تفاوت معنی‌داری را بین تیمارها در روزهای 4، 6، 8، 10 و 12 در دوره‌ی ذخیره‌سازی آن در یخچال نشان داد (05/0>P). همچنین، شمار کل باکتری‌ها موجود در گوشت سینه تا روز 8 ذخیره‌سازی در یخچال، تحت تاثیر تیمارهای آزمایشی قرار گرفت (05/0>P). در مجموع، استفاده از مخلوط 5 گرم برگ زیتون و پونه‌ی کوهی به‌واسطه‌ی کاهش اکسیداسیون و شمار باکتری‌های گوشت، کمیت و کیفیت گوشت سینه‌ی جوجه‌های گوشتی را بهبود می‌بخشد. پرونده مقاله