• XML

    isc pubmed crossref medra doaj doaj
  • فهرست مقالات


      • دسترسی آزاد مقاله

        1 - کیفیت میکروبی و شیمیایی ماست پاستوریزه تولیدی کارخانه‌های لبنی استان زنجان بین سال‌های 1390 تا 1392
        عادل میرزاعلیزاده مهران محسنی عباسعلی زمانی حمید بارانی بناب
        چکیده ماست پرمصرف‌ترین فرآورده تخمیری حاصل از شیر در جهان است و دارای ارزش تغذیه‌ای قابل توجه به‌ ویژه از نظر پروتئین و کلسیم است. در بین فرآورده‌های لبنی، ماست اسید بیشتری دارا می‌باشد به همین دلیل احتمال آلودگی آن به میکروارگانیسم‌های مقاوم به اسید از قبیل کپک و مخمر چکیده کامل
        چکیده ماست پرمصرف‌ترین فرآورده تخمیری حاصل از شیر در جهان است و دارای ارزش تغذیه‌ای قابل توجه به‌ ویژه از نظر پروتئین و کلسیم است. در بین فرآورده‌های لبنی، ماست اسید بیشتری دارا می‌باشد به همین دلیل احتمال آلودگی آن به میکروارگانیسم‌های مقاوم به اسید از قبیل کپک و مخمر بیشتر می‌باشد. مطالعه حاضر بر روی نمونه‌های ماست پاستوریزه جمع‌آوری شده از 9 واحد تولیدی شیر و فرآورده‌ های لبنی استان زنجان در سال‌های 1390 تا 1392 با هدف پایش سطح کیفیت فرآورده‌های تولیدی انجام پذیرفت. نتایج نشان داد که از 50 نمونه ماست پاستوریزه، میزان pH، اسیدیته و ماده خشک بدون چربی در تمامی نمونه‌ها مطابق با استاندارد ملی بود. هم‌چنین در بررسی وضعیت بار میکروبی، در هیچ‌کدام از نمونه‌ها آلودگی با انواع میکروارگانیسم‌های پاتوژن در حد بیش از استاندارد مشاهده نشد. یافته‌های حاصل از این مطالعه نشان داد که ویژگی‌های شیمیایی و میکروبی در بیشتر نمونه‌های محصول‌ ماست پاستوریزه در سطح استان زنجان از کیفیت مطلوب و مطابق با استاندارد برخوردار است. پرونده مقاله
      • دسترسی آزاد مقاله

        2 - بررسی آلودگی برخی انواع آب میوه به باکتری آلیسایکلوباسیلوس اسیدوترستریس با استفاده از روش PCR و RFLP
        حسین معتمدی امیر تاج بخش
        چکیده آلیسایکلوباسیلوس باکتری اسپوردار و مقاوم به‌ گرماست که موجب تغییر مزه و بوی آب‌ میوه می‌شود و خسارات قابل توجهی را به ‌صنایع آبمیوه سازی وارد می ‌سازد. هدف از این تحقیق شناسایی این باکتری از آب‌میوه ‌های مختلف با واکنش زنجیره‌ای پلیمراز با استفاده از پرایمرهای اخ چکیده کامل
        چکیده آلیسایکلوباسیلوس باکتری اسپوردار و مقاوم به‌ گرماست که موجب تغییر مزه و بوی آب‌ میوه می‌شود و خسارات قابل توجهی را به ‌صنایع آبمیوه سازی وارد می ‌سازد. هدف از این تحقیق شناسایی این باکتری از آب‌میوه ‌های مختلف با واکنش زنجیره‌ای پلیمراز با استفاده از پرایمرهای اختصاصی بود. برای این منظور،پس از انتقال به محیط کشت و گرم‌خانه گذاری،استخراج DNAوواکنش زنجیره‌ای پلی مرازبر روی نمونه‌ ها صورت گرفت.نتایج حاکی از آلودگی 5 نمونه از مجموع 24 نمونه بررسی شده بود.پس از برش با آنزیم EcoR1و انجام الکتروفورز باندهایی واضح در نواحی 118 و 528 جفت بازی مشاهده شد که این حالت مطابق با الگویRFLPحاصل از باکتری آلیسایکلوباسیلوس اسیدوترستریس می‌باشد. با توجه به نتایج این تحقیق می ‌توان بیان کرد که آلودگی به این باکتری در صنایع تولید آب‌میوه مشکل ساز است و برای تشخیص آن تکنیک PCRبا دقت بالا، موجب کاهش هزینه ‌ها و صرفه ‌جویی در زمان می‌ شود. پرونده مقاله
      • دسترسی آزاد مقاله

        3 - مقایسه اثر نانوسیل و آب اکسیژنه در کاهش بار اشریشیاکلی سطح پوسته تخم مرغ
        مجید غلامی آهنگران محسن جعفریان مازیار حاج صالحی
        چکیده در این مطالعه سعی شده است کارایی دو ترکیب ضدعفونی کننده ی نانوسیل D2 و آب اکسیژنه جهت کاهش بار میکروبی پوسته تخم مرغ مورد مقایسه قرار گیرد. در این راستا تعداد 90 عدد تخم مرغ تهیه گردید و به 3 گروه تقسیم شدند. درگروه اول نانوسیل، در گروه دوم آب اکسیژنه و در گروه س چکیده کامل
        چکیده در این مطالعه سعی شده است کارایی دو ترکیب ضدعفونی کننده ی نانوسیل D2 و آب اکسیژنه جهت کاهش بار میکروبی پوسته تخم مرغ مورد مقایسه قرار گیرد. در این راستا تعداد 90 عدد تخم مرغ تهیه گردید و به 3 گروه تقسیم شدند. درگروه اول نانوسیل، در گروه دوم آب اکسیژنه و در گروه سوم آب مقطر استریل (به عنوان کنترل منفی) بر روی تخم مرغ‌های تهیه شده اسپری گردید. پس از 30 دقیقه تخم مرغ‌ها شکسته و تمام پوسته به قطعات کوچک خرد شده و با اضافه سازی نرمال سالین مورد کشت میکروبی قرارگرفت. پس از تهیه رقت‌های مختلف، مطابق روش‌های معمول باکتری شناسی به شناسایی و شمارش کلنی‌های اشریشیاکلی پرداخته شد. نتایج نشان داد تعداد کلنی‌های اشرشیا کلی در گروه‌ های در معرض قرار گرفته با آب اکسیژنه و نانوسیل اختلاف معنی ‌داری ندارند. همچنین تعداد کلنی‌ های اشرشیا کلی در تخم مرغ‌ های در معرض قرار گرفته با آب اکسیژنه و نانوسیل به طور معنی دار کمتر از گروه کنترل می‌باشد. لذا به نظر می‌رسد نانوسیل می‌تواند در ضدعفونی تخم مرغ کارایی داشته باشد. پرونده مقاله
      • دسترسی آزاد مقاله

        4 - ارزیابی وضعیت میکروبی عرقیات گیاهی عرضه شده در کاشان در سال 1391
        نوید مزروعی آرانی رضا شرافتی چالشتری
        چکیده در ایران، عرقیات گیاهی یکی از فراورده دارویی سنتی بوده و به‌ طور گسترده مصرف می‌شوند. لذا ایمنی میکروبی این محصولات از نظر سلامت عمومی حائز اهمیت است. هدف از این مطالعه بررسی میزان آلودگی میکروبی عرقیات گیاهی عرضه شده در شهرستان کاشان در سال 1391 بود. در این مطال چکیده کامل
        چکیده در ایران، عرقیات گیاهی یکی از فراورده دارویی سنتی بوده و به‌ طور گسترده مصرف می‌شوند. لذا ایمنی میکروبی این محصولات از نظر سلامت عمومی حائز اهمیت است. هدف از این مطالعه بررسی میزان آلودگی میکروبی عرقیات گیاهی عرضه شده در شهرستان کاشان در سال 1391 بود. در این مطالعه توصیفی مقطعی طی سال 1391، تعداد 132 نمونه از عرقیات گیاهی (27 نمونه سنتی، 105 نمونه صنعتی) از مراکز عرضه آن و به آزمایشگاه منتقل شد. سپس آزمون‌های میکرو‌‌بی بر‌‌‌اساس استاندارد ملی ایران برای شمارش کلی باکتری‌های هوازی، شمارش کپک و مخمر، شناسایی کلی‌فرم‌ها، انتروکوکوس، سودوموناس آئروژینوزاو کلستریدیوم‌های احیاء کننده سولفیت صورت گرفت. نتایج نشان داد که هیچ کدام از نمونه‌های عرقیات گیاهی سنتی و صنعتی تولید شده به کلی‌فرم‌ها، اشریشیاکلی و کلستریدیوم‌های احیاء کننده سولفیت آلوده نبودند. به ترتیب 52/51% و 6/11% نمونه ها شمارش بیش از حد استاندارد باکتری های مزوفیل و مخمر را نشان دادند. هم‌چنین تعداد 57 نمونه از عرقیات گیاهی صنعتی (29/54%) و 4 نمونه (89/14%) از عرقیات گیاهی سنتی براساس استاندارد ملی ایران قابل مصرف بودند. بر‌اساس نتایج به‌دست آمده و آلوده بودن تعدادی از این فراورده‌ها به کپک، مخمر و شمارش بالای باکتری‌های مزوفیل هوازی، پیشنهاد می‌گردد از پاستوریزاسیون، مواد بسته‌بندی مناسب و رعایت شرایط بهداشتی در زمان تولید عرقیات گیاهی جهت کاهش این مخاطرات استفاده شود. پرونده مقاله
      • دسترسی آزاد مقاله

        5 - خواص ضد باکتریایی اسانس برگ شمعدانی معطر (Pelargonium graveolens L. Hérit) بر میکروارگانیسم های بیماری زای مواد غذایی
        هدی محمدزاده علی محمدی ثانی شهرام شعیبی
        چکیده استفاده از پتانسیل مواد طبیعی به‌عنوان افزودنی‌های غذایی به‌ خصوص با توجه به ‌خواص ضد میکروبی آن‌ها جهت کاهش استفاده از نگهدارنده‌های شیمیایی در تولید مواد غذایی، بسیار حائز اهمیت است. در این پژوهش خواص ضد باکتریایی اسانس برگ شمعدانی عطری در شرایط آزمایشگاهی بر ر چکیده کامل
        چکیده استفاده از پتانسیل مواد طبیعی به‌عنوان افزودنی‌های غذایی به‌ خصوص با توجه به ‌خواص ضد میکروبی آن‌ها جهت کاهش استفاده از نگهدارنده‌های شیمیایی در تولید مواد غذایی، بسیار حائز اهمیت است. در این پژوهش خواص ضد باکتریایی اسانس برگ شمعدانی عطری در شرایط آزمایشگاهی بر روی باکتری ‌های استافیلوکوکوس اورئوس، اشریشیا کلی، سالمونلا انتریتیکا و لیستریا مونوسیتوژنز مورد بررسی قرار گرفت. برای این منظور به‌ میزان 4 میلی ‌لیتر اسانس برگ شمعدانی عطری توسط دستگاه کلونجر تهیه و سپس حداقل غلظت بازدارندگی رشد و حداقل غلظت کشندگی به ‌روش ریز رقت بررسی شد. نتایج نشان داد که مقدار حداقل غلظت بازدارندگی برای استافیلوکوکس اورئوس و اشریشیا کلی یکسان و برابر با 5/62 میلی‌ گرم بر لیتر و برای سالمونلا انتریتیکابرابر با 125 میلی ‌گرم بر لیتر بود. هم‌چنین حداقل غلظت کشندگی برای لیستریا مونوسیتوژنز 25/31 میلی‌ گرم در میلی ‌لیتر تعیین شد. نتایج این بررسی نشان داد که باکتری ‌های گرم مثبت در برابر اسانس برگ شمعدانی از حساسیت بالاتری نسبت به باکتری‌ های گرم منفی برخوردارند و حساس‌ترین میکروارگانیسم آزمون شده نسبت به اسانس برگ شمعدانی عطری به‌ترتیب لیستریا مونوسیتوژنز،استافیلوکوکوس اورئوس،اشریشیا کلی و سالمونلا انتریتیکا بودند. نتایج حاصل از مطالعه نشان داد که استفاده از اسانس برخی گیاهان زینتی برای مهار باکتری ‌ها می‌تواند در تحقیقات بعدی رویکرد مناسبی باشد. پرونده مقاله
      • دسترسی آزاد مقاله

        6 - مقایسه واکنش زنجیره‌ای پلیمراز و کشت برای تشخیص سودوموناس آئروجینوزا و اشریشیاکلی در آب‌های معدنی و آشامیدنی بسته بندی شده
        مهوش پویان عباس دوستی حمیدرضا کبیری فاطمه دریس
        چکیده هدف از انجام این مطالعه، بررسی وجود سودوموناس آئروجینوزا و اشریشیاکلی در آب‌ های معدنی و آشامیدنی بسته بندی شده با استفاده از دو روش واکنش زنجیره‌ای پلیمراز و کشت میکروبی بود. در این مطالعه 142 نمونه آب بسته بندی شده از انواع مختلف از کارخانجات تولیدی فعال در است چکیده کامل
        چکیده هدف از انجام این مطالعه، بررسی وجود سودوموناس آئروجینوزا و اشریشیاکلی در آب‌ های معدنی و آشامیدنی بسته بندی شده با استفاده از دو روش واکنش زنجیره‌ای پلیمراز و کشت میکروبی بود. در این مطالعه 142 نمونه آب بسته بندی شده از انواع مختلف از کارخانجات تولیدی فعال در استان‌های مختلف کشور جمع آوری شد. جداسازی و تشخیص باکتری سودوموناس آئروجینوزا و اشرشیاکلی با دو روش کشت میکروبی و واکنش زنجیره‌ای پلیمراز انجام و نتایج مقایسه شد. آلودگی به اشریشیاکلی در ‌روش PCR، در 12 نمونه (6/14%) آب معدنی مثبت ارزیابی شد در صورتی‌که در کشت میکروبی تمامی نمونه‌ها منفی بودند (000/0p=). نتایج حاصل از بررسی آلودگی به اشرشیاکلی در نمونه‌های آب آشامیدنی بر اساس روش PCR و کشت میکروبی، منفی بود. آلودگی به سودوموناس آئروجینوزا نیز در روش PCR و کشت، بترتیب در10 (1/12%) و 7 نمونه (5/8%) آب معدنی مثبت بود. (176/0p=). این میزان در آب آشامیدنی در روش‌ های PCR و کشت برابر با 2 (3/3%) و صفر بود. (496/0p=). نتایج مطالعه حاضر نشانگر این است که روش واکنش زنجیره‌ای پلیمراز می‌تواند تشخیصی با حساسیت و اختصاصیت بالا، آسان و سریع جهت شناسایی باشد. پرونده مقاله