• XML

    isc pubmed crossref medra doaj doaj
  • فهرست مقالات


      • دسترسی آزاد مقاله

        1 - مطالعه فراوانی ژن حدتhlyAباکتری لیستریا مونوسیتوژنز در سبزیجات تازه با استفاده از واکنش زنجیره‌ای پلی مراز
        حسین مومنی علی شریف زاده معصومه بشیری
        چکیده لیستریامونوسیتوژنز‌یک پاتوژن سرمادوست مهم غذایی است که ممکن است در سبزیجات تازه یافت شود. انواع سبزیجات مختلف می‌توانند در انتقال لیستریابهانسان و همه گیریلیستریوز نقش داشته باشند. هدف از این مطالعه ارزیابی شیوع لیستریامونوسیتوژنز و مطالعه فراوانی ژن hlyA در سبزی چکیده کامل
        چکیده لیستریامونوسیتوژنز‌یک پاتوژن سرمادوست مهم غذایی است که ممکن است در سبزیجات تازه یافت شود. انواع سبزیجات مختلف می‌توانند در انتقال لیستریابهانسان و همه گیریلیستریوز نقش داشته باشند. هدف از این مطالعه ارزیابی شیوع لیستریامونوسیتوژنز و مطالعه فراوانی ژن hlyA در سبزیجات تازه در شهرستان شهرکرد بود.این مطالعه به صورت مقطعی-توصیفی بر روی 145 نمونه سبزیجات تازه جمع آوری شده از شهرستان شهرکرد انجام‌ گرفت. جداسازی لیستریامونوسیتوژنز با استفاده از محیط کشت اختصاصی صورت پذیرفت وسپس فراوانی ژن hlyAبا واکنش زنجیره‌ای پلی مراز و با استفاده از پرایمر‌های اختصاصی مورد مطالعه قرار گرفت.از مجموع نمونه‌های مورد مطالعه،81 نمونه (56 درصد) از نظر لیستریا مثبت تشخیص داده شدند که از این تعداد 54 نمونه (67درصد) دارای ژن hlyA بودند. یافته‌های ما نشان می‌دهد که لیستریامونوسیتوژنز در سبزیجات منطقه مورد مطالعه از فراوانی نسبتاً زیادی برخوردار است. پرونده مقاله
      • دسترسی آزاد مقاله

        2 - تعیین میزان آفلاتوکسین M1 در نمونه‌های شیر خام تولیدی استان قزوین به روش الایزا و کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا
        رضا نوریان علیرضا پورفرزانه فرامرز مشاطیان
        چکیده مصرف شیر‌خام و فرآورده‌های لبنی حاوی سم آفلاتوکسین M1 نگرانی‌های زیادی را در مصرف کنندگان ایجاد کرده است. هدف از این مطالعه، بررسی میزان آفلاتوکسین M1 در شیرخام تولیدی استان قزوین بود. بدین منظور تعداد 170 نمونه شیر خام از تانکرهای حمل شیر کارخانجات لبنی، دامداری چکیده کامل
        چکیده مصرف شیر‌خام و فرآورده‌های لبنی حاوی سم آفلاتوکسین M1 نگرانی‌های زیادی را در مصرف کنندگان ایجاد کرده است. هدف از این مطالعه، بررسی میزان آفلاتوکسین M1 در شیرخام تولیدی استان قزوین بود. بدین منظور تعداد 170 نمونه شیر خام از تانکرهای حمل شیر کارخانجات لبنی، دامداری‌ های صنعتی، مراکز جمع آوری شیر و سایر مراکز عرضه شیر در فصل زمستان جمع آوری و از نظر میزان سم آفلاتوکسین M1 با استفاده از روش الایزا مورد سنجش و نمونه‌های بالاتر از 5/0 نانوگرم بر میلی لیتر توسط روش کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا جهت تایید نهایی مورد بررسی قرار گرفتند. داده‌ها با آزمون‌های آماری آنالیز واریانس و توکی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. نتایج مطالعه حاکی از آلودگی تمامی نمونه ‌ها به سم آفلاتوکسین بود که از این میزان52/33 درصد نمونه‌ها بیشتر و 48/66 درصد نمونه ‌ها کمتر از حد مجاز استاندارد ایران (ppb 5/0) ‌‌بودند. میانگین میزان سم در گاوداری‌ های صنعتی 215/0، کارخانجات لبنی 268/0، مراکز جمع آوری شیر 734/0 و مراکز عرضه شیر 409/0‌ بر حسب نانوگرم در میلی لیتر مشخص گردید. بر اساس این یافته‌ها نظارت گسترده و دقیق بر روی مراکز تولید و عرضه شیر و فرآورده‌های لبنی ضروری است. پرونده مقاله
      • دسترسی آزاد مقاله

        3 - جداسازی باکتریوفاژ اختصاصی باکتری Alicyclobacillus acidoterrestris عامل فساد آب میوه از خاک
        امیر تاج بخش سیده الهام رضا توفیقی حسین معتمدی سولماز رفیعی
        چکیده باکتری Alicyclobacillus acidoterrestris مهم‌ترین باکتری عامل فساد آب ‌میوه‌ است و روش‌های مناسب برای حذف این باکتری از آب ‌‌میوه مورد توجه خاص می‌باشد. استفاده از فاژ در محصولات غذایی به‌ تازگی برای کنترل باکتری ‌های مواد غذایی به ‌طور صنعتی مورد توجه قرار گرفته چکیده کامل
        چکیده باکتری Alicyclobacillus acidoterrestris مهم‌ترین باکتری عامل فساد آب ‌میوه‌ است و روش‌های مناسب برای حذف این باکتری از آب ‌‌میوه مورد توجه خاص می‌باشد. استفاده از فاژ در محصولات غذایی به‌ تازگی برای کنترل باکتری ‌های مواد غذایی به ‌طور صنعتی مورد توجه قرار گرفته است. هدف از این پژوهش جداسازی باکتریوفاژ اختصاصی باکتری A. acidoterrestris از خاک می‌باشد. در این مطالعه نمونه ‌های جمع‌ آوری شده از خاک اطراف درختان کنار (سدر) پس از سانتریفیوژ و فیلتر شدن برای جستجوی فاژ مورد بررسی قرار گرفتند. مقدار مشخصی از نمونه ‌های محیطی به محیط کشت AAB واجد باکتری اضافه گردید و با روش آگار دو لایه جهت بررسی تشکیل پلاک مورد بررسی قرار گرفت.تشکیل پلاک وجود باکتریوفاژها در مایع فیلتر شده را تأیید کرد. نتایج حاصل ازاین پژوهش وجود باکتریوفاژ اختصاصی باکتری A.acidoterrestris را در نمونه خاک اطراف درخت کنار نشان داد. پایداری این باکتریوفاژ‌ها در آب‌‌میوه ‌ها، اختصاصی است و عدم صدمه به کیفیت آب‌ میوه‌ از جمله مزایای استفاده از این روش نسبت به سایر روش‌ ها است. پرونده مقاله
      • دسترسی آزاد مقاله

        4 - مطالعه میزان آلودگی پنیرهای سنتی شهرستان مراغه به باکتریاشریشیا کلیO157:H7
        سامان مهدوی
        چکیده این مطالعه جهت ارزیابی آلودگی پنیرهای سنتی تولید شده در روستاهای شهرستان مراغه بهاشریشیا کلیO157:H7که بعنوان یکی از مهمترین سروتیپ‌ های بیماری ‌زای انسان در سال های اخیر معرفی شده است طراحی و با اخذ نمونه ‌های تصادفی از روستاهای تولید و توزیع این فراورده به اجرا چکیده کامل
        چکیده این مطالعه جهت ارزیابی آلودگی پنیرهای سنتی تولید شده در روستاهای شهرستان مراغه بهاشریشیا کلیO157:H7که بعنوان یکی از مهمترین سروتیپ‌ های بیماری ‌زای انسان در سال های اخیر معرفی شده است طراحی و با اخذ نمونه ‌های تصادفی از روستاهای تولید و توزیع این فراورده به اجرا گذارده شد.ابتدا نمونه های پنیر(100 نمونه) در محیط کشت Tryptic Soy Broth حاوی آنتی بیوتیک سفکسیم و سپس در محیط مک‌کانکی سوربیتول آگار حاوی آنتی بیوتیک سفکسیم و تلوریت پتاسیم کشت داده شدند. کلنی‌ های مشکوک رنگ آمیزی گرم شده و بر روی آنها آزمون IMVCو سایر آزمون‌ ها انجام شد و واکنش آنها بااشریشیا کلی، جهت تشخیص سروتیپ Oو H به روش آگلوتیناسیون مستقیم مورد آزمایش قرار گرفتند.pH و میزان نمک پنیر نیز اندازه‌ گیری شد. از باکتری‌هایاشریشیا کلیجدا شده از نمونه‌های پنیر، آزمایش آنتی بیوگرام به روش کربی بوئر به ‌عمل آمد. هیچ موردی از اشریشیا کلیO157:H7در نمونه‌های مطالعه شده مشاهده نگردید. در این مطالعه سایر سروتیپ هایاشریشیا کلیتشخیص داده شدند که شامل 32 مورد سروتیپ ‌های Non O157 بود. در بین این سروتیپ ‌ها، سویه ‌های انتروپاتوژن (O125،O126،O44،O114،O86،O127،O55)، انتروتوکسیژن(O20، O128) و وروتوکسیژن(O26،O111) وجود داشتند.تمام سویه‌های جدا شده نسبت به دوآنتی بیوتیک آمپی سیلین و پلی میکسینB مقاوم بودند. تأثیر نسبت شیوع سروتیپ‌ های اشریشیا کلی از میزان pH و نمک پنیر از لحاظ آماری معنی‌دار نبود (05/0p>).نتایج این مطالعه نشان داد که پنیرهای سنتی تولید شده می‌توانند بعنوان حامل بالقوه برای سروتیپ‌ های مختلف اشریشیا کلی عمل نموده و منجر به بروز بیماری در انسان شود. پرونده مقاله
      • دسترسی آزاد مقاله

        5 - مطالعه آلودگی میکروبی بستنی‌های سنتی (مطالعه موردی:شهرستان ارومیه)
        ناهید نویدجوی سیما کریم زاده صادق آناهیتا دهقانی فرشاد بهرامی اصل
        چکیده با توجه به اینکه در کشور ما تولید بستنی‌ های غیر‌پاستوریزه وسنتی بسیار رایج می‌باشد و از طرفی مصرف این فرآورده در فصول گرم سال در بین گروه‌های مختلف سنی به ویژه کودکان زیاد می‌باشد، لذا آلودگی این فرآورده به میکروارگانیسم ‌های پاتوژن می‌ تواند منجر به مسمومیت غذا چکیده کامل
        چکیده با توجه به اینکه در کشور ما تولید بستنی‌ های غیر‌پاستوریزه وسنتی بسیار رایج می‌باشد و از طرفی مصرف این فرآورده در فصول گرم سال در بین گروه‌های مختلف سنی به ویژه کودکان زیاد می‌باشد، لذا آلودگی این فرآورده به میکروارگانیسم ‌های پاتوژن می‌ تواند منجر به مسمومیت غذایی در مصرف کننده شود. در این تحقیق نمونه ‌های بستنی‌ سنتی از مناطق چهارگانه شهر ارومیه (هر منطقه 10 نمونه) جمع‌ آوری و با رعایت شرایط استاندارد به آزمایشگاه منتقل گردید و سپس تعداد باکتری ‌های مزوفیل هوازیو انتروباکتریاسه در نمونه‌ های بستنی شمارش شده و حضور باکتری ‌های اشرشیاکلی، استافیلوکوکوس اورئوس و سالمونلا مطابق با روش‌ های استاندارد بررسی گردید. نتایج نشان داد که در شمارش باکتری ‌های مزوفیل هوازی 80 درصد نمونه‌ ها و در شمارش انتروباکتریاسه 5/92 درصد بیش از حد استاندارد بود وباکتری‌ های اشرشیاکلی 5/47 درصد، استافیلوکوکوس 45درصد و سالمونلا40درصد از نمونه ‌ها جداسازی شدند. با توجه به نتایج بدست آمده، استفاده از شیر سالم و پاستوریزه در ساخت بستنی، ایجاد شرایط مناسب برای حمل و نقل و نگهداری شیر، آموزش کارگران تولید‌کنندگان بستنی سنتی برای رعایت بهداشت فردی در تمام مراحل ساخت و توزیع بستنی لازم و ضروری است. پرونده مقاله
      • دسترسی آزاد مقاله

        6 - مطالعه اثر اسانس مرزه خوزستانی (Satureja khuzestanica) برممانعت از رشد باکتری لاکتوکوکوس گارویه در گوشت قزل آلای رنگین کمان در دمای یخچال
        مهسا انصاری مهدی سلطانی ابراهیم حسینی ابوالقاسم کمالی
        چکیده مطالعه حاضر با هدف بررسی اثرات ضد میکروبی مرزه خوزستانی ( Satureja khuzestanica ) بر باکتری‌ لاکتوکوکوس گارویه و نیز بر برخی شاخص‌ های فساد فیله ماهی قزل آلای رنگین کمان در دمای 4 درجه و به ‌مدت 18 روز انجام پذیرفت. به این منظور از غلظت‌ های50/0، 25/0، 12/0، 06/0 چکیده کامل
        چکیده مطالعه حاضر با هدف بررسی اثرات ضد میکروبی مرزه خوزستانی ( Satureja khuzestanica ) بر باکتری‌ لاکتوکوکوس گارویه و نیز بر برخی شاخص‌ های فساد فیله ماهی قزل آلای رنگین کمان در دمای 4 درجه و به ‌مدت 18 روز انجام پذیرفت. به این منظور از غلظت‌ های50/0، 25/0، 12/0، 06/0 میکروگرم در گرم فیله مرزه خوزستانی استفاده گردید. بر اساس نتایج، بیشترین بار میکروبی در طول آزمایش در گروه شاهد و کمترین میزان در گروه‌ حاوی 5/0 میکروگرم در گرم مرزه خوزستانی مشاهده گردید (P≤0.05). نتایج همچنین نشان ‌دهنده افزایش شاخص‌ های فساد در انتهای دوره آزمون نسبت به میزان اولیه بود که در مورد درصد پروتئین اختلاف معنی داری در بین گروه‌ های مختلف مشاهده می‌ شود (P≤0.05). بطور کلی نتایج این بررسی نشان داد که اسانس‌ این گیاه منجر به کاهش جمعیت باکتری لاکتوکوکوس گارویهدر فیله ماهی شده است به ‌طوری‌که غلظت 5/0 میکروگرم در گرم مرزه خوزستانی دارای بیشترین اثر بود. پرونده مقاله
      • دسترسی آزاد مقاله

        7 - شیوع استافیلوکوکوس اورئوس در گوشت و فراورده های گوشتی
        فاطمه نونهال ابراهیم رحیمی اسماعیل عطای صالحی
        چکیده استافیلوکوکوس اورئوس به‌ عنوان دومین یا سومین عامل مهم بیماری ‌زای غذا زاد در جهان محسوب می ‌شود. توانایی رشد و تولید انتروتوکسین ‌های مقاوم به حرارت در طیف وسیعی از مواد غذایی، استافیلوکوکوس را جزء یکی از مهم‌ترین عوامل مسمومیت ‌زای مواد غذایی قرار داده است. م چکیده کامل
        چکیده استافیلوکوکوس اورئوس به‌ عنوان دومین یا سومین عامل مهم بیماری ‌زای غذا زاد در جهان محسوب می ‌شود. توانایی رشد و تولید انتروتوکسین ‌های مقاوم به حرارت در طیف وسیعی از مواد غذایی، استافیلوکوکوس را جزء یکی از مهم‌ترین عوامل مسمومیت ‌زای مواد غذایی قرار داده است. مطالعه حاضر با هدف بررسی میزان شیوع استافیلوکوکوس گوشت و فرآورده‌های گوشتی عرضه شده در اصفهان انجام شد. از تابستان تا زمستان سال 1391 در مجموع 450 نمونه شامل گوشت گاو (80 نمونه)، گوشت چرخ شده (80 نمونه)، گوشت گوسفند (80 نمونه)، گوشت بز (80 نمونه)، گوشت شتر (50 نمونه)، همبرگر (40 نمونه) و کباب لقمه (40 نمونه) به شکل تصادفی ساده از قصابی ‌ها و سوپرمارکت های شهرستان‌ های اصفهان جمع‌آوری و جهت بررسی حضور استافیلوکوکوس اورئوس مورد آزمایش قرار گرفتند. در مجموع آلودگی به استافیلوکوکوس اورئوس در 234 (6/55 %) نمونه در گوشت و فرآورده‌ های گوشتی مشاهده شد. میانگین تعداد باکتری استافیلوکوکوس اورئوس در نمونه ‌های مثبت 102× 3/8 بود. نتایج نشان داد اگر چه درصد آلودگی نمونه ‌ها زیاد بوده است ولی تعداد باکتری ‌های موجود در نمونه‌ ها پایین و خطر بالقوه‌ای برای سلامت مصرف کننده ندارد. مطالعات اپیدمیولوژیکی مداومی در خصوص مسمومیت‌ های استافیلوکوکوسی پیشنهاد می ‌شود تا بتوان مدیریت کارآمدی در تولید مواد غذایی در جهت کاهش بیماری ‌ها اعمال کرد. پرونده مقاله
      • دسترسی آزاد مقاله

        8 - مطالعه استفاده از نیسین در کنترل رشد استرپتوکوکوس اینیایی و لاکتوکوکوس گارویه در فیله ماهی قزل آلای رنگین کمان
        لاله رومیانی آزاده محمودی منصوره قائنی سارا احمدی
        چکیده در این مطالعه اثر غلظت‌ های مختلف نیسین (0، 25/0، 5/0 و 75/0 میکروگرم بر میلی‌ لیتر) علیه باکتری‌ های زئونوز استرپتوکوکوس‌اینیایی و لاکتوکوکوس‌گارویه در فیله ماهی قزل ‌آلا در دمای یخچال مورد بررسی قرار گرفت. استرپتوکوکوس‌اینیایی (GQ850377) و لاکتوکوکوس‌گارویه(Ir- چکیده کامل
        چکیده در این مطالعه اثر غلظت‌ های مختلف نیسین (0، 25/0، 5/0 و 75/0 میکروگرم بر میلی‌ لیتر) علیه باکتری‌ های زئونوز استرپتوکوکوس‌اینیایی و لاکتوکوکوس‌گارویه در فیله ماهی قزل ‌آلا در دمای یخچال مورد بررسی قرار گرفت. استرپتوکوکوس‌اینیایی (GQ850377) و لاکتوکوکوس‌گارویه(Ir-170A856bp)به صورت لیوفیلیزه شده از بخش بهداشت و بیماری ‌های آبزیان دانشکده دامپزشکی دانشگاه تهران تهیه شدند و پس از تعیین دوز تلقیح هر دو باکتری (108× 4/1 و107×2/9 واحد تشکیل دهنده کلونی در هر میلی ‌لیتر) و آماده ‌سازی محلول نیسین، تلقیح باکتری‌ ها به فیله ماهی انجام شد. نتایج نشان دادند که غلظت‌ های مختلف نیسین در کاهش هر دو باکتری دارای تفاوت معنی ‌دار نسبت به گروه شاهد بودند (P<0.05). بیشترین اثر ممانعت از رشد باکتری در غلظت 75/0 میکروگرم بر میلی ‌لیتر نیسین به میزان 77/65 درصد علیه لاکتوکوکوس‌گارویه و 88/60 درصد علیه استرپتوکوکوس‌اینیاییمشاهده شد به طوری که نتایج نشان داد نیسین می‌تواند به عنوان یک ماده نگهدارنده در کنترل باکتری ‌های بیماری ‌زای مواد غذایی موثر باشد. پرونده مقاله