• XML

    isc pubmed crossref medra doaj doaj
  • فهرست مقالات


      • دسترسی آزاد مقاله

        1 - تاثیر ضد میکروبی نانوذرات نقره بیوسنتز شده توسط عصاره گیاه رزماری (Rosmarinus officinalis) بر علیه چند باکتری عامل پوسیدگی نرم در شرایط انباری
        اسماعیل ترک آبادی زینب فتوحیان فاطمه شهدادی
        امروزه استفاده از گیاهان در سنتز نانوذرات فلزی که خاصیت ضدمیکروبی دارند، مورد توجه قرار گرفته‌است. هدف مطالعه حاضر بیوسنتز نانوذرات نقره از عصاره آبی گیاه رزماری و سپس بررسی تاثیر این نانوذرات و سم مانکوزب بر علیه باکتری‌های عامل پوسیدگی نرم جدا شده از هویج، سیب‌زمینی و چکیده کامل
        امروزه استفاده از گیاهان در سنتز نانوذرات فلزی که خاصیت ضدمیکروبی دارند، مورد توجه قرار گرفته‌است. هدف مطالعه حاضر بیوسنتز نانوذرات نقره از عصاره آبی گیاه رزماری و سپس بررسی تاثیر این نانوذرات و سم مانکوزب بر علیه باکتری‌های عامل پوسیدگی نرم جدا شده از هویج، سیب‌زمینی و پیاز در طی دوره انبارداری بود. آنالیز نانوذرات نقره بیوسنتز شده بر اساس طیف‌سنج ماوراءبنفش و FTIR (طیف سنج مادون قرمز) انجام گردید. باکتری‌های عامل پوسیدگی نرم با استفاده از محیط‌های کشت انتخابی و اختصاصی از هویج، سیب‌زمینی و پیاز جداسازی و شناسایی شد. یک جدایه بیمارگر از هر نمونه سبزی با شدت بیماری‌زایی بیشتر جهت انجام آزمون‌ها انتخاب شد و حداقل غلظت بازداری (MIC ) آنها در برابر تیمارهای آزمایشی مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که MIC ایزوله‌های بیمارگر در برابر غلظت 2580 میلی‌گرم در میلی‌لیتر نانوذرات نقره و 1000 پی‌پی‌ام سم مانکوزب به ترتیب برابر با 88/88 درصد و 100 درصد بود. میانگین درصد آلودگی سبزیجات به جدایه‌ بیمارگر در حضور نانوذرات نقره در ماه سوم انبارداری به ترتیب برای پیاز، سیب‌زمینی و هویج 70، 80 و 70 درصد و میانگین درصد آلودگی سبزیجات به جدایه‌ بیمارگر در کنترل تلفیقی باکتری‌ها با نانوذرات نقره و سم مانکوزب در سه ماه انبارداری برای پیاز، سیب‌زمینی و هویج به ترتیب برابر با 45، 40 و 40 درصد بود. با توجه به نتایج می‌توان از کنترل تلفیقی نانوذرات نقره بیوسنتز شده و سم مانکوزب در کنترل باکتری‌های عامل پوسیدگی نرم هویج، سیب‌زمینی و پیاز استفاده کرد. پرونده مقاله
      • دسترسی آزاد مقاله

        2 - بررسی فعالیت ضد سرطانی و ضد میکروبی عصاره های رزماری ، اسپند و قهوه بر رده سلول های سرطانی و باکتری های بیماری زای با منشاغذایی
        علی شریف زاده فرانک عالی سایه وهابی
        علیرغم پیشرفت های سه دهه گذشته در درمان سرطان (شیمی درمانی پرتودرمانی و ...)، مقاومت به شیمی درمانی هنوز به عنوان یک معضل اصلی در درمان بیماران مبتلا به سرطان است. هدف از این تحقیق بررسی مقایسه ای عصاره های برخی گیاهان بر مهار رشد سلول های رده سلولی سرطان پستان انسان (M چکیده کامل
        علیرغم پیشرفت های سه دهه گذشته در درمان سرطان (شیمی درمانی پرتودرمانی و ...)، مقاومت به شیمی درمانی هنوز به عنوان یک معضل اصلی در درمان بیماران مبتلا به سرطان است. هدف از این تحقیق بررسی مقایسه ای عصاره های برخی گیاهان بر مهار رشد سلول های رده سلولی سرطان پستان انسان (MCF7) در مقایسه با سلول فیبروبلاست پوست انسان (HDF) وتعیین میزان مهار رشد باکتری های بیماریزای جداشده از مواد غذایی بود.در این تحقیق اثر عصاره های هیدروالکلی رزماری، اسپند و قهوه با غلظت های متفاوت 250 و 120 و 60 میکروگرم در هر میلی لیتر)بر رده های سلولیMCF7 وHDFبررسی گردید. رده های سلولی در محیط کشت RPMIکشت و از روش استانداردMTT برای برآورد توانایی زیستی سلول ها در مجاورت عصاره های فوق بهره گرفته شد. هم چنین از روش MICنیز برای تعیین حداقل غلظت مهاری عصاره ها بر باکتری های استافیلوکوکوس اورئوس واشریشیا کلی جدا شده از مواد غذایی استفاده گردید .بر اساس نتایج MTT، عصاره های رزماری، اسپند و قهوه بر حسب غلظت و زمان دارای فعالیت ضدسرطانی بر علیه رده سلولی MCF7می باشد. در حالی که روی سلول سالم HDF اثر خاصی نشان ندادند. هم چنین عصاره های این گیاهان در غلظت های مختلف دارای اثر مهاری بر رشد باکتری ها بود . با توجه به یافته های این تحقیق می توان پیشنهاد نمود که عصاره این گیاهان با غلظت مناسب قابلیت استفاده به عنوان یک مکمل غذایی مناسب برای سلول های سرطانی را دارا می باشد . پرونده مقاله
      • دسترسی آزاد مقاله

        3 - شناسنامه علمی بهار 1400
      • دسترسی آزاد مقاله

        4 - بررسی فراوانی آلودگی به Sarcocystis درگاوهای کشتار شده در شهرستان کاشان به روش هضم بافتی ، سال 1398
        حسین هوشیار فرشته چهرازی محسن اربابی رضا شرافتی چالشتری مهدی ناظری
        سارکوسیستیس تک یاخته بسیار شایعی است که انسان و طیف وسیعی از حیوانات را در سرتاسر جهان آلوده می‌کند.. گاو به عنوان یکی از منابع مهمی غذایی انسان در معرض آلودگی به این انگل می‌‌ باشد. هدف از مطالعه حاضر بررسی میزان شیوع آلودگی به سارکوسیستیس در گاو‌های کشتار شده در منطقه چکیده کامل
        سارکوسیستیس تک یاخته بسیار شایعی است که انسان و طیف وسیعی از حیوانات را در سرتاسر جهان آلوده می‌کند.. گاو به عنوان یکی از منابع مهمی غذایی انسان در معرض آلودگی به این انگل می‌‌ باشد. هدف از مطالعه حاضر بررسی میزان شیوع آلودگی به سارکوسیستیس در گاو‌های کشتار شده در منطقه کاشان در سال 1398 می باشد. در این مطالعه مقطعی تعداد162 نمونه بصورت تصادفی از 54 گاو ( هر گاو سه نمونه شامل عضله، دیافراگم و مری) تهیه گردید. پس از ثبت مشخصات حدود 20-15 گرم از هر نمونه طبق روش دابی و همکاران در طول شب در محلول هضمی و در دمای 27درجه قرار گرفت. سپس نمونه‌ها سانتریفوژ شدند و از رسوب حاصل دو گسترش تهیه و با روش گیمسا رنگ آمیزی گردید و از نظر وجود سیستی‌زویت مورد بررسی میکروسکپی قرار گرفتند. در مجموع در %4/94لاشه مورد بررسی سیستی‌زویت‌‌های سارکوسیستیس مشاهده گردید. میزان آلودگی در عضله، دیافراگم و مری به ترتیب %7/90،% 87 و%5/81 بود اما اختلاف مشاهده شده از نظر آماری معنی دار نبود در بررسی ماکروسکپی تنها در یک مورد کیست‌های ماکروسکپی مشاهده شد.این مورد همزمان از نظر میکروسکپی نیز آلوده بود.بررسی حاضر نشان داد که میزان آلودگی به سارکوسیستیس در گاوهای کشتار شده در کاشان مانند سایر نقاط ایران از میزان بالایی برخوردار است لذا اقدامات بهداشتی جهت کاهش آلودگی در دام و نیز دقت در پخت کامل گوشت و فراورده‌های گوشتی جهت جلوگیری از آلودگی انسان توصیه می‌شود.. پرونده مقاله
      • دسترسی آزاد مقاله

        5 - شناسایی سویه‌های استافیلوکوکوس اپیدرمیدیس مقاوم به متی‌سیلین (MRSE)، مرتبط با شیوع مسمومیت غذایی در نمونه‌های بالینی
        پریسا بهشود الهه تاج بخش حسن ممتاز
        استافیلوکوکوس اپیدرمیدیس مقاوم به متی‌سیلین یک پاتوژن مهم است که باعث بیماری‌های عفونی که درمان آن‌ها بسیار مشکل است می‌شود. انتروتوکسین‌های استافیلوکوکوس اپیدرمیدیس با اثر بروی سلول‌های اپی‌تلیال روده می‌توانند باعث ایجاد مسمومیت غذایی در افراد شوند. هدف از این مطالعه، چکیده کامل
        استافیلوکوکوس اپیدرمیدیس مقاوم به متی‌سیلین یک پاتوژن مهم است که باعث بیماری‌های عفونی که درمان آن‌ها بسیار مشکل است می‌شود. انتروتوکسین‌های استافیلوکوکوس اپیدرمیدیس با اثر بروی سلول‌های اپی‌تلیال روده می‌توانند باعث ایجاد مسمومیت غذایی در افراد شوند. هدف از این مطالعه، شناسایی سویه‌های MRSE مرتبط با شیوع مسمومیت غذایی در اصفهان می‌باشد. در یک بازه زمانی 6 ماهه،60 نمونه بالینی جهت جداسازی سویه‌های استافیلوکوکوس اپیدرمیدیس مورد بررسی قرار گرفتند. پس از شناسایی جدایه‌ها، ایزوله‌های MRSE با روش PCR جداسازی شدند و سپس الگوی مقاومت آنتی‌بیوتیکی آن‌‌ها با استفاده از روشKirby – Bauer تعیین شد. حضور ژن‌های انتروتوکسین sea، seb، sed و sei با روش PCR مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. از 60 نمونه مورد بررسی، 45 ایزوله استافیلوکوکوس اپیدرمیدیس جداسازی شد که 30 جدایه (6/66 درصد) MRSE بودند. جدایه‌های MRSE بالاترین میزان مقاومت به پنی‌سیلین (80 درصد) و سفوکسیتین (6/56 درصد) را نشان دادند، درحالی‌که کمترین مقاومت را به لووفلوکساسین (3/13 درصد) و ریفامپیسین (6/6 درصد) نشان دادند. علاوه‌ براین شیوع فراوانی ژن‌های انتروتوکسین sea، seb، sed و sei در جدایه‌ها به ترتیب برابر با 60 درصد، 3/63 درصد،3/13 درصد و 6/76 درصد بود. در این مطالعه درصد بالایی از سویه‌های MRSE، مقاوم به آنتی‌بیوتیک بودند و انتروتوکسین تولید کردند. با توجه به این‌که این توکسین‌ها سوپرآنتی‌ژن می‌باشند و می‌توانند عوارض عفونت‌های بالینی و بیمارستانی را شدیدتر نمایند، تشخیص و درمان سریع این عفونت‌ها ضروری می‌باشد پرونده مقاله
      • دسترسی آزاد مقاله

        6 - بررسی اثر ضد باکتریایی و خاصیت سینرژیستی عصاره اتانولی آویشن شیرازی (Zataria multiflora)، مریم گلی بنفش (Salvia verticillata) و اناریجه (Froriepia subpinnata) بر باکتری‌های عامل پوسیدگی سبزیجات
        لیلا بندیان محمد مقدم معصومه بحرینی
        هدف ازاین مطالعه، بررسی خاصیت ضدمیکروبی عصاره‌های اتانولی آویشن شیرازی (Zataria multiflora)، مریم‌گلی بنفش (Salvia verticillata) و اناریجه (Froriepia subpinnata) برروی باکتری Pectobacterium carotovorum وPseudomonas aeruginosa که عامل اصلی پوسیدگی باکتریایی می‌باشند.اثر چکیده کامل
        هدف ازاین مطالعه، بررسی خاصیت ضدمیکروبی عصاره‌های اتانولی آویشن شیرازی (Zataria multiflora)، مریم‌گلی بنفش (Salvia verticillata) و اناریجه (Froriepia subpinnata) برروی باکتری Pectobacterium carotovorum وPseudomonas aeruginosa که عامل اصلی پوسیدگی باکتریایی می‌باشند.اثر ضدمیکروبی عصاره‌ها با استفاده از تکنیک میکرو براث دایلوشن و باتعیین حداقل غلظت بازدارندگی (MIC)، حداقل غلظت‌کشندگی (MBC) و همچنین خاصیت سینرزیستی آنها با استفاده از روش رقت ردیابی اصلاح شده (FIC) بررسی شد.حداقل غلظت بازدارندگی برای عصاره آویشن شیرازی علیــه بــاکتری‌های مـورد بررسـی بین 12/3 تا 25/6 میلی‌گرم در میلی‌لیتر، عصاره مریم گلی بنفش بین 12/3 تا 25 میلی‌گرم در میلی‌لیتر، وبرای عصاره اناریجه 5/12 تا 25 میلی‌گرم در میلی‌لیتر بدست آمد.بین دو عصاره آویشن شیرازی و مریم گلی بنفش در حالت ترکیبی در باکتری P. carotovorum خاصیت آنتاگونیستی و در باکتری P. aeruginosa اثر افزایشی مشاهده شد. نتایج کاربرد توأم عصاره آویشن شیرازی و اناریجه و بررسی روش رقت ردیابی اصلاح شده شان داد که در باکتری P. carotovorum بین این دو عصاره اثر افزایشی و در باکتری P. aeruginosa خاصیت آنتاگونیستی وجود دارد.کاربرد توأم عصاره مریم گلی بنفش و اناریجه نشان داد که در باکتری‌های مورد بررسی بین این دو عصاره اثر افزایشی (0.54) وجود دارد.بررسی نتایج اثرات بازدارندگی عصاره‌ها نشان دادکه در مجموع عصاره آویشن شیرازی خاصـیت ضـد باکتریـایی قوی‌تری نسبت به عصاره مریم‌گلی بنفش و اناریجه داشت و باکتری پکتوباکتریوم حساسیت بیشتری نسبت به سودوموناس از خود نشان داد. بررسی FIC نشان داد که در باکتری‌های مورد بررسی کاربرد توأم عصاره مریم‌گلی بنفش و اناریجه نتایج بهتری را از سایر عصاره‌های ترکیبی داشت. پرونده مقاله
      • دسترسی آزاد مقاله

        7 - ارزیابی ویژگی‌های میکروبی، آنتی‌اکسیدانی، درجه پروتئولیز و قدرت مهار آنزیم بازدارنده آنژیوتنسین در ماست تولید شده با آغازگرهای همراه جدا شده از ماست‌های سنتی ایرانی
        مهسا سلطانی محمد باقر حبیبی نجفی رضا حاجی محمدی فریمانی
        چکیدهبرای تولید ماست معیارهای متعددی مورد توجه است که انتخاب آغازگر و کمک آغازگر مناسب یکی از مهمترین این معیارها می‌باشد. هدف از این پژوهش اندازه‌گیری میزان پروتئولیز، مهار ACE، خاصیت میکروبی و آنتی‌اکسیدانی ماست تولیدشده توسط آغازگر تجاری به همراه کمک آغازگرهای بومی ج چکیده کامل
        چکیدهبرای تولید ماست معیارهای متعددی مورد توجه است که انتخاب آغازگر و کمک آغازگر مناسب یکی از مهمترین این معیارها می‌باشد. هدف از این پژوهش اندازه‌گیری میزان پروتئولیز، مهار ACE، خاصیت میکروبی و آنتی‌اکسیدانی ماست تولیدشده توسط آغازگر تجاری به همراه کمک آغازگرهای بومی جداشده از ماست‌های سنتی و مقایسه آنها بود. ابتدا با استفاده از پنج سویه لاکتوباسیلوس لاکتیس، دو سویه لاکتوباسیلوس هلویتیکوس، یک سویه لاکتوباسیلوس دلبروکی زیرگونه دلبروکی، دو سویه پدیوکوکوس پنتوساسئوس و یک سویه ویسلا سیباریا، 40 نمونه ماست تولید شد و به مدت 20 روز در دمای 5 درجه سلسیوس نگهداری شد. سپس، ماست‌های حاصل از نظر خصوصیات فیزیکوشیمیایی (pH و اسیدیته) و میکروبی، درجه پروتئولیز، خاصیت مهار ACE و خاصیت آنتی‌اکسیدانی مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج نشان داد که استفاده از کمک آغازگرهای بومی به طور معنی‌داری (05/0>P)، موجب افزایش میزان پروتئولیز، خاصیت مهار ACE و فعالیت آنتی اکسیدانی نمونه‌ها گردید. میزان پروتئولیز در ماست با افزایش زمان نگهداری تا روز پانزدهم افزایش یافت (05/0>P)، اما پس از آن این روند شروع به کاهش نمود. همچنین با گذشت زمان نگهداری، تاثیر مشابهی برای خاصیت مهار ACE و فعالیت آنتی‌اکسیدانی مشاهده شد. بر اساس نتایج حاصل، نمونه‌های ماست حاوی سویه‌های لاکتوباسیلوس لاکتیس و لاکتوباسیلوس هلویتیکوس دارای بیشترین امتیاز از نظر خاصیت مهارکنندگیACE (47 درصد) و خاصیت آنتی اکسیدانی (58 درصد) نسبت به سایر سویه‌ها بودند. در کل، آغازگرهای همراه با تاثیر زیادی که بر میزان فعالیت مهار ACE و خاصیت آنتی اکسیدانی دارند، می‌توانند برای تولید محصولات لبنی فراسودمند مورد استفاده قرار گیرند. پرونده مقاله
      • دسترسی آزاد مقاله

        8 - بررسی برخی از تغییرات میکروبی اغذیه آماده خوردن تجاری در درب کارخانجات و فروشگاههای عرضه کننده در استان البرز
        شیما پورجعفر زهره مشاک محسن میرزایی
        به دلیل مصرف روزافزون اغذیه آماده خوردن و اهمیت شیوع بیماریهای غذازاد ناشی از مصرف این اغذیه, تغییرات میکروبی در انواع اغذیه آماده‌خوردن در درب کارخانه و درفروشگاه‌های مواد‌غذایی در استان البرز مورد بررسی قرار گرفت. بدین منظور شمارش‌کلی باکتریها، استافیلوکوکوس آرئوس، کل چکیده کامل
        به دلیل مصرف روزافزون اغذیه آماده خوردن و اهمیت شیوع بیماریهای غذازاد ناشی از مصرف این اغذیه, تغییرات میکروبی در انواع اغذیه آماده‌خوردن در درب کارخانه و درفروشگاه‌های مواد‌غذایی در استان البرز مورد بررسی قرار گرفت. بدین منظور شمارش‌کلی باکتریها، استافیلوکوکوس آرئوس، کلی‌فرم، کپک و مخمر وشناسایی و شمارش، اشریشیا‌ کلی، در 200 نمونه غذای نیم پخته (فلافل، فیش‌فینگر، ماهی‌سوخاری، مرغ‌سوخاری، کتلت‌گوشت، کوردن‌بلو، کوکو‌سبزی، میگو‌سوخاری، ناگت‌مرغ، شنسل-مرغ، شنسل‌فورمینگ)[A]، خام منجمد (جوجه‌کباب، بازو‌مرغ منجمد، مرغ‌برگر، همبرگر30، 60، 75% و‌85%، کباب‌لقمه‌85%) [B]و پخته یخچالی (کوکتل‌55%‌، هات‌داگ 55%، سوسیس‌آلمانی) [C] بررسی‌‌شد .درکلیه گروه‌ها میزان میکروبها پس از نگهداری محصول در فروشگاه بیشتر از درب کارخانه بود (05/0 P≤). شمارش‌کلی باکتریایی و کلی‌فرم در گروه C از همه گروه‌ها کمتر و بین دو‌گروه دیگر تفاوتی وجود نداشت. گروه C فاقد باکتری اشریشیا‌کلی بوده و این باکتری در گروه B در مقایسه با گروه A بیشتر بود و بیشترین و کمترین میزان کپک و مخمر به ترتیب مربوط به نمونه‌های B و A بود. بیشترین تعداد باکتری استافیلوکوکوس ارئوس نیز متعلق به گروه B بود (05/0 P≤). افزایش تغییرات میکروبی پس از نگهداری در فروشگاههای بزرگ در مقایسه با زمان تولید و درب کارخانه می تواند نماینگر عدم رعایت نگهداری اغذیه آماده خوردن در شرایط مناسب زمان-دمایی ‌باشد. همچنین علاوه بر خصوصیات اکولوژیکی میکروبهای نامبرده، انتقال متقاطع توسط دستکاری پرسنل، حمل نادرست، پخت کم غذا، (خصوصا در مورد اغذیه نیم پخته) و عدم کاربرد صحیح سیستم انجماد می‌تواند در این افزایش میکروبی نقش بسیار مهمی را ایفا کند. پرونده مقاله
      • دسترسی آزاد مقاله

        9 - اثر ضد‌میکروبی و آنتی‌اکسیدانی عصاره اتانولی میوه نسترن کوهی (Rosa canina) بر افزایش ماندگاری گوشت مرغ نگهداری‌شده در دمای یخچال
        صدیقه یزدان پناه فاطمه شیروانی برازجانی
        عصاره میوه نسترن کوهی با دارا بودن میزان بالایی از ترکیبات فعال زیستی مانند ویتامین C، کاروتنوئیدها و ترکیبات پلی‌فنلی، می‌تواند به عنوان نگهدارنده طبیعی در محصولات گوشتی مورد استفاده قرار گیرد .این مطالعه با هدف بررسی فعالیت ضدباکتریایی و آنتی‌اکسیدانی عصاره میوه نسترن چکیده کامل
        عصاره میوه نسترن کوهی با دارا بودن میزان بالایی از ترکیبات فعال زیستی مانند ویتامین C، کاروتنوئیدها و ترکیبات پلی‌فنلی، می‌تواند به عنوان نگهدارنده طبیعی در محصولات گوشتی مورد استفاده قرار گیرد .این مطالعه با هدف بررسی فعالیت ضدباکتریایی و آنتی‌اکسیدانی عصاره میوه نسترن کوهی جهت بهبود ماندگاری گوشت مرغ در دمای یخچال انجام شد. به این منظور عصاره اتانولی میوه نسترن کوهی بوسیله ماکروویو در سه سطح غلظتی (5/0، یک و دو درصد) تهیه و به نمونه‌‌های مرغ افزوده شد. یک نمونه بدون عصاره به‌عنوان شاهد در نظر گرفته‌ شد. تمامی نمونه‌‌ها به مدت ده روز در دمای چهار درجه سلسیوس نگهداری شدند. ویژگی‌های میکروبی شامل: شمارش کلی باکتریایی، اشرشیا کلی، استافیلوکوکوس‌ کواگولاز مثبت و سالمونلا، ویژگی‌های فیزیکوشیمیایی شامل: اکسیداسیون چربی، مهار رادیکال آزاد، میزان جذب مت‌میوگلوبین،pH و مواد ازته فرار در طی روزهای اول، چهارم، هفتم و دهم مورد آزمایش قرار گرفت. نتایج نشان داد که عصاره نسترن باعث کاهش معنی‌داری (۰5/۰>P) در شمارش بار میکروبی کل، باکتری‌های استافیلوکوکوس و اشرشیا کلی نسبت به نمونه شاهد مشاهده شد. جستجوی سالمونلا در تیمارها منفی گزارش شد. میزان اکسیداسیون چربی، مهار رادیکال آزاد، جذب مت‌میوگلوبین،pH و مواد ازته فرار به صورت معنی‌داری در تیمارها نسبت به نمونه شاهد کاهش یافت. غلظت دو درصد عصاره به عنوان تیمار منتخب معرفی گردید. با توجه به نتایج به دست آمده، عصاره‌ میوه نسترن کوهی دارای پتانسیل بالایی درجهت افزایش زمان ماندگاری گوشت مرغ نگهداری شده در دمای یخچال می‌باشد و به‌عنوان جایگزین مناسبی برای نگهدارنده‌های شیمیایی قابلیت استفاده صنعتی شدن را خواهد داشت. پرونده مقاله