• XML

    isc pubmed crossref medra doaj doaj
  • فهرست مقالات


      • دسترسی آزاد مقاله

        1 - بررسی میزان شیوع و مقاومت آنتی بیوتیکی گونه‌های لیستریا جدا شده از فیله ماهی شیر، میش و کولی
        ابراهیم رحیمی محمد جواد جهانمرد سهراب صفری مهسا انصاری زینب نرکی باغبادرانی
        لیستریوزیس یکی از مهمترین بیماری های منطقله از طریق غذا محسوب می شود که بوسیله برخی از گونه های لیستریا خصوصاً لیستریا مونوسایتوژنز به انسان منتقل می شود. مطالعه حاضر به منظور بررسی میزان شیوع و مقاومت آنتی بیوتیکی سوش های لیستریا جدا شده از فیله ماهی شیر، میش و کولی در چکیده کامل
        لیستریوزیس یکی از مهمترین بیماری های منطقله از طریق غذا محسوب می شود که بوسیله برخی از گونه های لیستریا خصوصاً لیستریا مونوسایتوژنز به انسان منتقل می شود. مطالعه حاضر به منظور بررسی میزان شیوع و مقاومت آنتی بیوتیکی سوش های لیستریا جدا شده از فیله ماهی شیر، میش و کولی در استان اصفهان و بندر ترکمن انجام پذیرفت. از تیر تا آبان ماه سال 1394، در کل 240 نمونه ماهی فرایند شده شامل فیله ماهی شیر (90 عدد)، میش (80 عدد) و کولی (70 عدد) فرایند شده به طور تصادفی از مراکز فروش شهرستان های اصفهان و بندر ترکمن جمع آوری و از نظر حضور گونه های لیستریا و مقاومت آنتی بیوتیکی آنها، ارزیابی شدند. شیوع گونه های لیستریا در نمونه های فیله ماهی فراوری شده، 50/12 درصد بود. در این بین فراوانی گونه های لیستریا مونوسایتوژنز، لیستریا آینوکوا و لیستریا سیلگیری به ترتیب 66/16 درصد، 33/33 درصد و 66/6 درصد بود. لازم به ذکر است که 33/43 درصد از جدایه های لیستریا مربوط به سایر گونه ها بودند. لیستریا آینوکوا بیشترین میزان شیوع را در نمونه های اخذ شده از فیله ماهیان شیر (33/33 درصد)، میش (30 درصد) و کولی (40 درصد) داشت. در کل نمونه های اخذ شده از فیله ماهی شیر بیشترین آلودگی را داشتند. سوش های لیستریا بیشترین میزان مقاومت را در برابر آنتی بیوتیک های پنی سیلین، تتراسایکلین و وانکومایسین داشتند. نتایج این مطالعه خطر بالقوه عفونت ناشی از لیستریا را در مصرف کنندگان فیله ماهی فرایند شده، نشان می دهد. نتایج بدست آمده از مطالعه حاضر نیاز به یک استراتژی کل نگر جهت پایش اپیدمیولوژیک در خصوص کنترل مقاومت های آنتی بیوتیکی در مواد غذایی را نشان می دهد. پرونده مقاله
      • دسترسی آزاد مقاله

        2 - بررسی آلودگی به یرسینیا انتروکولیتیکا در شیرهای خام گاو عرضه شده در منطقه‌ی اهواز و ارزیابی مقاومت آنتی بیوتیکی جدایه ها
        علی فضل آرا مهدی زارعی احمد موالی زاده
        جهت مطالعه حاضر در طی مدت 6 ماه تعداد 150 نمونه شیر خام گاو عرضه شده در منطقه ی اهواز تهیه و در شرایط سرما به آزمایشگاه منتقل شد. مقدار 25 میلی لیتر از هر نمونه شیر به داخل 225 میلی لیتر از محیط غنی سازی Tris-Buffered Peptone Water با pH معادل 8 افزوده گشته و به مدت 3 ه چکیده کامل
        جهت مطالعه حاضر در طی مدت 6 ماه تعداد 150 نمونه شیر خام گاو عرضه شده در منطقه ی اهواز تهیه و در شرایط سرما به آزمایشگاه منتقل شد. مقدار 25 میلی لیتر از هر نمونه شیر به داخل 225 میلی لیتر از محیط غنی سازی Tris-Buffered Peptone Water با pH معادل 8 افزوده گشته و به مدت 3 هفته در دمای 4 درجه سانتی گراد نگهداری شد و در روزهای 7، 14 و 21، نسبت به انجام کشت خطی بر روی محیط کشت اختصاصی آگار CIN اقدام و در دمای 30 درجه سانتی گراد به مدت 24 ساعت گرمخانه گذاری شد. سپس کلونی های مشکوک به یرسینیا انتخاب و پس از انجام برخی آزمایش های بیوشیمیایی اولیه در مرحله بعد جهت تشخیص قطعی از پرایمرهای اختصاصی ژن کروموزومی 16s rRNA استفاده شد. در این تحقیق یرسینیا انتروکولیتیکا از 36 نمونه (24 درصد) جدا شد. نهایتاٌ جدایه های تایید شده جهت ارزیابی حساسیت آنتی بیوتیکی، بر روی محیط جامد کشت سطحی داده شد. نتایج تست سنجش حساسیت نشان داد که صد در صد جدایه ها به سیپروفلوکسین حساس بودند. پس از آن به ترتیب (05/97درصد) به جنتامایسین، (17/91 درصد) به تتراسایکلین، (29/85 درصد) به سفتازیدیم، (35/82 درصد) به نالیدیکسیک اسید، (41/79 درصد) به کانامایسین، (64/67 درصد) به تری متوپریم سولفامتاکسازول، (64/17 درصد) به آموکسی سیلین و (70/14درصد) به سفالوتین حساس بوند. همچنین در هیچ کدام از جدایه ها حساسیت به اریترومایسین مشاهده نشد که نشان دهنده ی بیشترین مقاومت جدایه های یرسینیا انتروکولیتیکا به این آنتی بیوتیک می باشد. پرونده مقاله
      • دسترسی آزاد مقاله

        3 - شناسنامه علمی و فهرست مطالب
      • دسترسی آزاد مقاله

        4 - اثر عصاره متانولی نعناع و چوچاق بر باکتری استافیلوکوکوس اورئوس در پنیر سویا در دمای 15درجه سانتیگراد
        فاطمه امینی حمدالله مشتاقی مریم عباس والی
        در این بررسی که از نوع مطالعات مداخله ای بود، اثر عصاره متانولی چوچاق (Eryngium Caeruleum) و نعناع Mentha Spicata) در غلظت های 5% و10% بر باکتری استافیلوکوکوس اورئوس در پنیرسویا (توفو) که به هرگرم آن106 سلول باکتری اضافه شده بود، در دمای15درجه سانتی گراد و در یک دوره زم چکیده کامل
        در این بررسی که از نوع مطالعات مداخله ای بود، اثر عصاره متانولی چوچاق (Eryngium Caeruleum) و نعناع Mentha Spicata) در غلظت های 5% و10% بر باکتری استافیلوکوکوس اورئوس در پنیرسویا (توفو) که به هرگرم آن106 سلول باکتری اضافه شده بود، در دمای15درجه سانتی گراد و در یک دوره زمانی 15 روزه مطالعه شد. عصاره متانولی از خیساندن گیاهان خشک شده در متانول ۸۵ درصد تهیه شد و پنیر سویا از انعقاد شیرسویا توسط سولفات کلسیم تهیه گردید. نتایج حاصل از این ارزیابی توسط روش واریانس یک طرفه آنالیز گردید. در دمای 15 درجه سانتی گراد، استافیلوکوکوس اورئوس پـس از 15 روز در هردو غلظت به کار برده شده (5 و10 درصد ) از عصاره متانولی چوچاق، کاهش 1 و 2 لگاریتمی و در هردو غلظت به کار برده شده (5 و10 درصد ) از عصاره متانولی نعناع، کاهش 2 و 4 لگاریتمی را در پی داشت. به طور کلی نتایج به دست آمده در این مطالعه نشان داد که هر دو گیاه نعناع و چوچاق دارای خاصیت ضد باکتریایی روی استافیلوکوکوس اورئوس بودند و این خاصیت در گیاه نعناع بیشتراز گیاه چوچاق بود. پرونده مقاله
      • دسترسی آزاد مقاله

        5 - بررسی آلودگی به سارکوسیستیس در همبرگرها ی عرضه شده در کاشان با استفاده از روش هضمی
        حسین هوشیار ذاکر عباس زاده رضا شرافتی چالشتری محسن اربابی غلامعباس موسوی
        سارکوسیستیس یکی از شایع ترین انگل های تک یاخته ای آلوده کننده انسان و دام بوده که دارای گستردگی جهانی است. گاو به عنوان یک منبع مهم تامین فرآورده های گوشتی برای انسان یکی از میزبانان واسط این انگل محسوب می گردد. هدف از این مطالعه بررسی میزان آلودگی به انگل سارکوسیستیس د چکیده کامل
        سارکوسیستیس یکی از شایع ترین انگل های تک یاخته ای آلوده کننده انسان و دام بوده که دارای گستردگی جهانی است. گاو به عنوان یک منبع مهم تامین فرآورده های گوشتی برای انسان یکی از میزبانان واسط این انگل محسوب می گردد. هدف از این مطالعه بررسی میزان آلودگی به انگل سارکوسیستیس در همبرگرهای عرضه شده در منطقه کاشان می باشد. این مطالعه مقطعی در سال1394در شهرستان کاشان انجام شد. 200 نمونه همبرگر بصورت تصادفی از شرکت ها و مارک های مختلف با معیار وجود حداقل 60% گوشت تهیه و پس از ثبت مشخصات حدود 15 تا 20 گرم از نمونه طبق روش دابی و همکاران در طول شب در دمای 28 درجه سانتی گراد در محلول هضمی قرار گرفت. سپس از رسوب آن دو گسترش تهیه و با روش گیمسا رنگ آمیزی گردیدد. لام ها از نظر وجود سیستی زوئیت ها با بزرگنمایی 1000 و 400 مورد بررسی میکروسکپی قرار گرفتند. در مجموع 5/52% از نمونه ها با شدت متفاوت آلوده به کیست سارکوسیستیس بودند. آلودگی در 40 نمونه (5/38%) از همبرگرهای 60 تا 75% گوشت و 66 نمونه (75/68%) از همبرگرهای90% گوشت مشاهده گردید. میزان بالای آلودگی به کیست های میکروسکوپی سارکوسیستیس در همبرگرهای مورد مطالعه نشانگر میزان بالایی از آلودگی در دام های تامین کننده گوشت مورد استفاده می باشد. دقت در پخت کامل گوشت و فرآورده های گوشتی و نیز افزایش آگاهی در پیشگیری از آلودگی موثر خواهد بود. همچنین بهبود شرایط بهداشتی نگهداری و تغذیه دام و نیز قطع ارتباط با میزبانان اصلی انگل میتواند باعث کاهش آلودگی دام ها گردد. پرونده مقاله
      • دسترسی آزاد مقاله

        6 - خصوصیات ضدباکتریایی نانوامولسیون اسانس آویشن شیرازی تهیه شده به روش برگشت فاز
        نسیم شهابی حسین تاجیک مهران مرادی مهرداد فروغ
        این مطالعه، با هدف تهیه نانوامولسیون اسانس آویشن شیرازی و بررسی خصوصیات ضد باکتریایی آن بر علیه سالمونلا تیفی موریوم و لیستریا مونوسیتوژنز انجام گرفت. میانگین اندازه ی ذرات نانوامولسیون تهیه‌شده به روش برگشت فاز با استفاده از توئین 20، به روش پراکنش نور دینامیک، اندازه‌ چکیده کامل
        این مطالعه، با هدف تهیه نانوامولسیون اسانس آویشن شیرازی و بررسی خصوصیات ضد باکتریایی آن بر علیه سالمونلا تیفی موریوم و لیستریا مونوسیتوژنز انجام گرفت. میانگین اندازه ی ذرات نانوامولسیون تهیه‌شده به روش برگشت فاز با استفاده از توئین 20، به روش پراکنش نور دینامیک، اندازه‌گیری و 5/66 نانومتر گزارش گردید. ویژگی‌های ضدمیکروبی نانوامولسیون به روش انتشار در آگار، انتشار در فاز بخار، حداقل غلظت ممانعت از رشد، حداقل غلظت کشندگی و رسم منحنی مرگ بر علیهدو باکتری در مواجهه با نانوامولسیون در محیط کشت BHI تعیین گردید. متوسط قطر هاله ی مهاری رشد در روش انتشار در آگار، برای سالمونلا تیفی موریوم و لیستریا مونوسیتوژنز به ترتیب 3/8 و 54/8 میلی متر و در روش انتشار در فاز بخار برای هر دو باکتری صفر گزارش شد. حداقل غلظت ممانعت از رشد و حداقل غلظت کشندگی به ترتیب در سالمونلا تیفی موریوم 5000، 5000 میکروگرم در میلی لیتر و در لیستریا مونوسیتوژنز، 2500 و 2500 میکروگرم در میلی لیتر بود. اثرات سه رقت 1/0، 01/0 و 001/0 نانوامولسیون بر میزان مرگ باکتری در فواصل زمانی صفر، 15، 30، 45، 60 دقیقه بررسی و نشان داد که رقت 1/0 و 01/0 نانوامولسیون به ترتیب باعث کاهش 6 و 4 سیکل لگاریتمی باکتری سالمونلا تیفی موریوم و در مورد لیستریا مونوسیتوژنز، رقت 1/0، باعث کاهش 4 سیکل لگاریتمی باکتری در زمان 60 دقیقه گردید. می توان به این جمع بندی رسید که نانوامولسیون تهیه شده می تواند به عنوان یک ترکیب ضدمیکروب مطرح باشد و در صورت بهینه سازی فرآیند تولید، می توان از این روش در کنترل عوامل میکروبی در مواد غذایی نیز بهره جست. پرونده مقاله
      • دسترسی آزاد مقاله

        7 - تأثیر ضد اتصالی بیوسورفکتانت Lactcobacillus rhamnosus بر باکتری های جداسازی شده از بیوفیلم خط تولید شیر پاستوریزه
        سیده صالحه واعظی آرزو طهمورث پور
        بسیاری از باکتری ها دارای قابلیت اتصال به سطوح می باشند که از این قابلیت آن ها با مفهومی به نام بیوفیلم یاد می شود. بیوفیلم های متصل به خطوط تولید صنایع غذایی مشکلات عدیده ای را در خط تولید و محصول نهایی ایجاد می کند لذا بررسی روش های کنترل آن ها ضروری می باشد. در این پ چکیده کامل
        بسیاری از باکتری ها دارای قابلیت اتصال به سطوح می باشند که از این قابلیت آن ها با مفهومی به نام بیوفیلم یاد می شود. بیوفیلم های متصل به خطوط تولید صنایع غذایی مشکلات عدیده ای را در خط تولید و محصول نهایی ایجاد می کند لذا بررسی روش های کنترل آن ها ضروری می باشد. در این پژوهش ابتدا باکتری های تشکیل دهنده بیوفیلم از خط تولید شیر پاستوریزه کارخانه ای در شهر اصفهان، جداسازی، خالص سازی و شناسایی (به کمک آزمون های بیوشیمیایی) شد. پس از آن بیوسورفکتانت حاصله ازATCC 7469 Lactcobacillus rhamnosus استخراج گردید و سپس بررسی اثر ضد اتصالی بیوسورفکتانت به روش میکروتیترپلیت و خوانش جذب نوری با الیزاریدر صورت گرفت. نهایتاَ داده ها به روش تجزیه واریانس برای آزمون فاکتوریل و مقایسه میانگین به روش LSD در سطح احتمال 5% آنالیز شدند. نتایج نشان می دهد که غالب ترین باکتری های جداسازی شده متعلق به جنس Staphylococcusبا 19% از جمعیت کل می باشد. هم چنین میانگین اثر ضد اتصالی بیوسورفکتانت استفاده شده در این پژوهش، 8/42% می باشد، بیشترین اثر ضد اتصالی بیوسورفکتانت بر Klebsiella pneumoniae با 3/82% کاهش اتصال و کمترین اثر ضد انصالی بر باکتری Staphylococcus aureus با 2/4% کاهش اتصال می باشد. لذا با توجه به مثبت بودن اثر ضد اتصالی بیوسورفکتانت مذکور، استفاده از آن در خط تولید در طی فرآیند CIP توصیه می گردد. پرونده مقاله
      • دسترسی آزاد مقاله

        8 - جداسازی آلیسایکو باسیلوس از آب میوه جات در ایران
        ابراهیم رحیمی عباس دوستی ساناز دهقانژاد
        آلیسایکلوباسیلوس به عنوان عامل فساد میکروبی آب میوه‌های صنعتی شناخته و مورد توجه قرار گرفته است. این باکتری دارای اسپور،گرما دوست و هاگزاست و تاکنون گزارشی از بیماری‌زایی آن منتشر نشده است اما از طریق ایجاد تغییر در طعم و بوی آب میوه‌های صنعتی موجب فساد و زیان اقتصادی ف چکیده کامل
        آلیسایکلوباسیلوس به عنوان عامل فساد میکروبی آب میوه‌های صنعتی شناخته و مورد توجه قرار گرفته است. این باکتری دارای اسپور،گرما دوست و هاگزاست و تاکنون گزارشی از بیماری‌زایی آن منتشر نشده است اما از طریق ایجاد تغییر در طعم و بوی آب میوه‌های صنعتی موجب فساد و زیان اقتصادی فراوان می‌شود. این مطالعه با هدف بررسی آلودگی کنسانتره‌های آب میوه‌ بسته بندی شده به این باکتری صورت پذیرفته است. در این راستا، مجموع 300 نمونه شامل آب انار، آب سیب، آب پرتقال، آب انبه، آب آناناس و آب انگور که از کارخانجات مختلفی استحصال و به بازار عرضه شده بودند به صورت تصادفی از فروشگاه‌های شهر اصفهان جمع‌آوری و از نظر حضور آلیسایکلوباسیلوس ارزیابی شدند. پس از کشت و آزمون‌های بیوشیمیایی، نمونه‌های مثبت با استفاده از PCR مورد آزمایش قرار گرفته و حضور باکتری آلیسایکلوباسیلوس در 13 نمونه (33/4 درصد) تایید شد. بالاترین میزان آلودگی در بین نمونه‌های آب انار و آب پرتقال (3/13 درصد) دیده شد. آلودگی در آب آلبالو به میزان 10 درصد، در آب میوه جات مخلوط 66/6 درصد و در مابقی نمونه‌های آب میوه‌جات (66/95 درصد) آلودگی به باکتری آلیسایکلوباسیلوس مشاهده نشد. با توجه به گزارش فوق، به منظور جلوگیری از فساد آبمیوه‌های صنعتی، ممانعت از رشد این باکتری، به خصوص در طول حداکثر مدت زمان نگهداری آب میوه‌ها و تشخیص حضور یا عدم حضور این باکتری پس از اتمام مراحل پاستوریزاسیون و سالم سازی محصول، امری ضروری به نظر می‌رسد. پرونده مقاله
      • دسترسی آزاد مقاله

        9 - مروری بر مخاطرات ناشی از ویبریو در غذاهای دریائی
        مهدی رئیسی رزا فتاحی پرتو رئیسی
        غذاهای دریائی امروزه جایگاه مناسبی را در تغذیه مصرف کنندگان یافته‌اند. اگرچه مصرف غذاهای با منشاء دریائی می تواند با مخاطراتی نیز همراه باشد که از جمله این مخاطرات می‌توان به انتقال عوامل بیماری زای باکتریائی اشاره کرد. منشاء باکتری های منتقله می‌تواند عوامل بیماری‌زای چکیده کامل
        غذاهای دریائی امروزه جایگاه مناسبی را در تغذیه مصرف کنندگان یافته‌اند. اگرچه مصرف غذاهای با منشاء دریائی می تواند با مخاطراتی نیز همراه باشد که از جمله این مخاطرات می‌توان به انتقال عوامل بیماری زای باکتریائی اشاره کرد. منشاء باکتری های منتقله می‌تواند عوامل بیماری‌زای اولیه یا ثانویه باشد که می توانند باکتری بیماری زای ماهی یا پاتوژن های ثانویه باشند. از جمله مهمترین این باکتری ها ویبریوها هستند که بطور طبیعی در محیط های آبی و در بدن موجودات آبزی یافت می شوند و در صورت مصرف بویژه بصورت خام یا نیم پز منجر به بروز بیماری در مصرف کننده می گردند. از مهمترین گونه ها می توان به ویبریو پاراهمولیتیکوس، ویبریو کلرا، ویبریو ولنیفیکوس و ویبریو آلجینولیتیکوس اشاره کرد. اگرچه ویبریوها دارای پراکندگی جهانی هستند ولی بنظر می رسد شیوع آنها در برخی مناطق بدلیل عادات غذائی بیشتر است. این مقاله به مروری بر گونه های مهم، منشاء آلودگی و گزارشات این باکتری ها می پردازد. پرونده مقاله