• XML

    isc pubmed crossref medra doaj doaj
  • فهرست مقالات


      • دسترسی آزاد مقاله

        1 - بررسی اثرات ضد میکروبی اسانس گیاهان نعناع فلفلی، پونه کوهی و زیره سیاه بر روی باکتری های جدا شده از مواد غذایی
        مهرداد عطایی کچویی
        نیاز به جایگزینی نگهدارنده‌های سنتتیک با یک منبع طبیعی سبب شده تا کارخانجات تولید مواد غذایی از گیاهان دارویی به عنوان نگهدارنده استفاده کند. مطالعه حاضر به منظور ارزیابی اثرات ضد میکروبی اسانس استخراج شده از پونه کوهی، نعناع فلفلی و زیره سیاه روی باکتری‌های اشریشیاکلای چکیده کامل
        نیاز به جایگزینی نگهدارنده‌های سنتتیک با یک منبع طبیعی سبب شده تا کارخانجات تولید مواد غذایی از گیاهان دارویی به عنوان نگهدارنده استفاده کند. مطالعه حاضر به منظور ارزیابی اثرات ضد میکروبی اسانس استخراج شده از پونه کوهی، نعناع فلفلی و زیره سیاه روی باکتری‌های اشریشیاکلای، استافیلوکوکوس اورئوس و سالمونلا تیفی موریوم جدا شده از مواد غذایی انجام شد. پس از تهیه گیاهان دارویی، اسانس‌گیری با استفاده از دستگاه کلونجر انجام و اثرات ضد میکروبی اسانس‌ها بر روی سوش‌های اشریشیا کلای، استافیلوکوکوس اورئوس و سالمونلا تیفی موریوم جداسازی شده از شیر خام و گوشت، ارزیابی شد. قطر هاله عدم رشد هر یک از اسانس‌ها با استفاده از روش انتشار دیسکی ساده در محیط مولر هینتون آگار تعیین شد. سوش‌های باکتریایی جدا شده از گوشت مقاومت آنتی بیوتیکی بیشتری نسبت به اسانس‌های تست شده داشتند اما الگوی اثر بخشی اسانس‌ها روی سوش-های جدا شده از هر دو منبع یکسان بود. اسانس استخراج شده از گیاه پونه کوهی بیشترین اثر ضد میکروبی را روی استافیلوکوکوس اورئوس و کمترین را روی اشریشیاکلای، نعناع فلفلی بیشترین اثر ضد میکروبی را روی اشریشیاکلای و کمترین را روی استافیلوکوکوس اورئوس و زیره سیاه بیشترین اثرات ضد میکروبی خود را روی استافیلوکوکوس اورئوس و کمترین را روی سالمونلا تیفی موریوم داشت. با توجه به اثرات ضد باکتریایی اسانس‌های ذکر شده، امکان کاربرد آنها به عنوان نگهدارنده ضد میکروبی در گوشت و فراورده‌های آن و همچنین فراورده‌های لبنی وجود دارد. پرونده مقاله
      • دسترسی آزاد مقاله

        2 - تاثیر مدت زمان مواجهه با آب الکترولیز شده خنثی بر کاهش آلودگی به سالمونلا تیفی موریوم و اشریشیاکلی در پوست و فیله ماکیان تازه
        علی فضل آرا مهدی پورمهدی جمال ملک زاده
        از ویژگی‌های آب الکترولیز شده می‌توان به ارزان، ایمن و بی‌خطر بودن و عدم تأثیر سوء بر محیط‌زیست اشاره کرد. هدف مطالعه حاضر بررسی مدت‌زمان مواجهه با آب الکترولیز شده خنثی بر کاهش آلودگی به سالمونلا تیفی‌موریوم و اشریشیا کلی در پوست و فیله ماکیان تازه بود. بدین منظور از آ چکیده کامل
        از ویژگی‌های آب الکترولیز شده می‌توان به ارزان، ایمن و بی‌خطر بودن و عدم تأثیر سوء بر محیط‌زیست اشاره کرد. هدف مطالعه حاضر بررسی مدت‌زمان مواجهه با آب الکترولیز شده خنثی بر کاهش آلودگی به سالمونلا تیفی‌موریوم و اشریشیا کلی در پوست و فیله ماکیان تازه بود. بدین منظور از آب الکترولیز شده خنثی با غلظت کلر فعال ppm 100 استفاده شد. همچنین مدت‌زمان مواجهه 1, 5, 10, 15 و 30 دقیقه بر روی پوست و فیله تلقیح شده به ترتیب با میزان log/cm2 6 و log/g 6 از باکتری‌های فوق‌الذکر در نظر گرفته شد.. بر اساس نتایج، میزان کاهش باکتری‌های مورد مطالعه در تیمار فیله و پوست با آب الکترولیز خنثی نسبت به آب مقطر معنی‌دار بود (01/0>P). تیمار فیله با آب الکترولیز خنثی به مدت 15 دقیقه، باعث از بین رفتن کامل باکتری اشریشیا کلی شد به‌گونه‌ای که این باکتری درروش کشت سطحی قابل شناسایی نبود. بیشترین میزان کاهش اشریشیا کلی در تیمار آب الکترولیز خنثی در پوست ، در زمان 30 دقیقه، log/cm2 63/2 بود. همچنین بیشترین کاهش سالمونلا تیفی‌موریوم در تیمار فیله و پوست با آب الکترولیز خنثی در زمان 30 دقیقه به ترتیب log/g 51/2 و log/cm254/2 بود. بنابر نتایج این مطالعه، استفاده از آب الکترولیز خنثی در شستشوی لاشه مرغ‌های کشتار شده در خط تولید و چیلرهای کشتارگاه طیور می‌تواند به‌عنوان یک روش ضدعفونی مناسب موردتوجه قرار گیرد. پرونده مقاله
      • دسترسی آزاد مقاله

        3 - مطالعه اثر ضد باکتریایی و سینرژیستی عصاره گیاه انگشتانه (Digitalis nervusa) و آنتی بیوتیک Ciprofloxacin بر استافیلوککوس اورئوس
        لیلی ایوبی نژاد حمید نظری علی محمدی ثانی
        علی رغم پیشرفتهای نوین در روشهای تهیه و تولید موادغذایی ، سلامت و ایمنی مصرف کننده به طور روز افزون در بهداشت عمومی اهمیت می یابد. یکی از روشهای کنترل میکروارگانیسم های بیماری زا استفاده از نگهدارنده های شیمیایی است. بدون شک استفاده از عصاره و اسانس گیاهان جایگزین بسیار چکیده کامل
        علی رغم پیشرفتهای نوین در روشهای تهیه و تولید موادغذایی ، سلامت و ایمنی مصرف کننده به طور روز افزون در بهداشت عمومی اهمیت می یابد. یکی از روشهای کنترل میکروارگانیسم های بیماری زا استفاده از نگهدارنده های شیمیایی است. بدون شک استفاده از عصاره و اسانس گیاهان جایگزین بسیار مناسبی میتواند باشد. این مطالعه به منظور تعیین اثرات ضدباکتریایی عصاره اتانولی گیاه انگشتانه روی باکتری پاتوژن استافیلوککوس اورئوس در مواد غذایی می باشد. در این مطالعه اثر ضد باکتریایی عصاره اتانولی به تنهایی و همچنین توام با آنتی بیوتیک سیپروفلوکساسین روی باکتری گرم مثبت، استافیلوککوس اورئوس (ATCC25923)، به روش براث میکرودیلوشن مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج آزمون تعیین حداقل غلظت بازدارندگی برای عصاره گیاه انگشتانه و آنتی بیوتیک سیپروفلوکساسین به ترتیب mg/ml9/4 و5/0 µg/ml تعیین گردید، تاثیر توام آنتی بیوتیک و عصاره نشان داد که رشد باکتری استافیلوککوس اورئوس در استفاده همزمان از mg/ml 5/3 عصاره و µg/ml28/0آنتی بیوتیک مهار شد. بررسی آزمون تعیین حداقل غلظت کشندگیبرای عصاره mg/ml1/7 و برای آنتی بیوتیک µg/ml 1 اندازه گیری شد و استفاده همزمان از mg/ml1 عصاره و µg/ml14/0 آنتی بیوتیک موجب از بین رفتن باکتری گردید. نتایج این مطالعه نشان داد که استفاده همزمان از عصاره الکلی و آنتی بیوتیک، موجب کاهش 48 درصدی مصرف آنتی بیوتیک برای مهار رشد باکتری استافیلوککوس اورئوس گردید و استفاده توام از عصاره الکلی و آنتی بیوتیک، باعث کاهش 86 درصدی مصرف آنتی بیوتیک در حداقل غلظت کشندگی برای باکتری استافیلوککوس اورئوس شد. پرونده مقاله
      • دسترسی آزاد مقاله

        4 - مقایسه وضعیت میکروبی در گوشت قرمز گاو و گوشت مرغ در شرایط بسته بندی و غیربسته بندی در استان گیلان
        علی مجدر لنگرودی علی احسانی ایوب عبادی احسان مقدس کیا
        بیماری‌های با منشا غذایی از مهمترین مشکلات جوامع بین المللی در ارتباط با سلامت عمومی و همچنین از دلایل اصلی کاهش رشد اقتصادی می باشد. به طور معمول غذاهای آلوده از عوامل اصلی عفونت‌های انسانی بوده و در این بین گوشت طیور و گوشت گاو از دلایل اصلی به حساب می‌آیند. هرساله می چکیده کامل
        بیماری‌های با منشا غذایی از مهمترین مشکلات جوامع بین المللی در ارتباط با سلامت عمومی و همچنین از دلایل اصلی کاهش رشد اقتصادی می باشد. به طور معمول غذاهای آلوده از عوامل اصلی عفونت‌های انسانی بوده و در این بین گوشت طیور و گوشت گاو از دلایل اصلی به حساب می‌آیند. هرساله میلیون‌ها نفر به بیماری‌های با منشا غذایی آلوده می‌شوند و این در حالی است که تعداد زیادی هم گزارش نمی‌گردند. .جهت ارزیابی کیفیت و ایمنی میکروبی گوشت مرغ و گاو و همچنین تلاش در راستای ایجاد ارتباط بین آلودگی و موقعیت بهداشتی مواد غذایی در شرایط بسته بندی و غیر بسته بندی، در این مطالعه آنالیز بعضی از پاتوژن-های غذایی (سالمونلا ،استافیلوکوکوس اورئوس و باسیلوس سرئوس) در استان گیلان صورت یافته است. در مجموع تعداد 380 نمونه از گوشت قرمز و گوشت مرغ (با بسته بندی و بدون بسته بندی) تهیه و مورد آزمون قرار گرفت.5/5 درصد کل نمونه ها به سالمونلا ، 5/20 درصد به باکتری استافیلوکوکوس اورئوس و 8/11 درصد به باسیلوس سرئوس آلوده بودند. همچنین 9/13 درصد از گوشت قرمز و 9/23 درصد از گوشت ‌مرغ آلوده تشخیص داده شدند. در مجموع مطالعه حاضر نشان داد که آلودگی به باکتری‌های سالمونلا ، باسیلوس سرئوس و استافیلوکوکوس اورئوس در نمونه‌های گوشت قرمز و مرغ وجود داشته که پتانسیل به خطر انداختن سلامت انسان را دارا می باشند. به منظور کاهش میزان آلودگی، رعایت فعالیت‌های بهداشتی مناسب امری ضروری به نظر می رسد. پرونده مقاله
      • دسترسی آزاد مقاله

        5 - اثرعصاره و فیبر ساقه نعناع بر زنده مانی باکتری بیفیدو باکتریوم لاکتیس در ماست همزده به روش سطح پاسخ
        محسن وظیفه دوست امیر حسین الهامی راد مسعود شفافی زنوزیان محمد حسین حداد خداپرست محمد آرمین
        امروزه گرایش به تولید غذاهای با اثرات سلامتی‌بخش، افزایش یافته است. نعناع یکی از گیاهانی است که اثرات سلامتی بخش آن ثابت شده است. افزودن باکتری‌های پروبیوتیک به ماست خواص سلامتی‌بخش آن را افزایش می‌دهد. هدف از این مطالعه افزودن عصاره و فیبر ساقه نعناع به ماست همزده حاوی چکیده کامل
        امروزه گرایش به تولید غذاهای با اثرات سلامتی‌بخش، افزایش یافته است. نعناع یکی از گیاهانی است که اثرات سلامتی بخش آن ثابت شده است. افزودن باکتری‌های پروبیوتیک به ماست خواص سلامتی‌بخش آن را افزایش می‌دهد. هدف از این مطالعه افزودن عصاره و فیبر ساقه نعناع به ماست همزده حاوی باکتری بیفیدوباکتریوم لاکتیس (BB-12) و بررسی زنده‌مانی این باکتری است. بدین منظور، از روش سطح پاسخ و طرح مرکب مرکزی چرخش‌پذیر استفاده گردید. نتایج به دست آمده حاکی از آن است که رابطه بین غلظت‌های مختلف فیبر و عصاره و زنده‌مانی باکتری بیفیدوباکتریوم لاکتیس در روزهای اول تا بیست و یکم معنی‌دار است(P<0.01). بهینه‌سازی، با استفاده از روش سطح پاسخ نشان داد که بیشترین زنده‌مانی باکتری بیفیدو باکتریوم لاکتیس زمانی حاصل می‌گردد که غلظت عصاره و فیبر به ترتیب 0/1 و 1/3 درصد باشد. در این شرایط مطلوبیت مدل برابر با 0/94 و تعداد باکتری بیفیدوباکتریوم لاکتیس در روز اول 0/005±7/11 log cfu/ml، روز هفتم 0/035±6/49 log cfu/ml، روز چهاردهم 0/055±6/24 cfu/ml log و روز بیست و یکم 0/17±5/41 log cfu/ml بود. از آنجایی که ماست تولید شده تحت شرایط بهینه حاوی حداقل 106 پرگنه باکتری در هر میلی‌لیتر بود، لذا محصول فوق فراسودمند نامیده شد. پرونده مقاله
      • دسترسی آزاد مقاله

        6 - ارزیابی اثر ضد میکروبی فیلم‌های تهیه شده از کیتوزان حاوی اسانس اسطوخدوس بر روی برخی از باکتری های غذازاد
        زهره مشاک سمیرا فیاض فر نرجس چراغی
        امروزه استفاده از فیلم های میکروبی طبیعی به عنوان بازدارنده های رشد میکروب های خطرناک خصوصا در مواد غذایی افزایش پیدا کرده است. مطالعه حاضر به منظور بررسی اثرضد میکروبی فیلم های کیتوزان حاوی 4-1 درصد اسانس اسطوخودوس بر روی برخی از باکتری های بیماریزای غذازاد (لیستریا مو چکیده کامل
        امروزه استفاده از فیلم های میکروبی طبیعی به عنوان بازدارنده های رشد میکروب های خطرناک خصوصا در مواد غذایی افزایش پیدا کرده است. مطالعه حاضر به منظور بررسی اثرضد میکروبی فیلم های کیتوزان حاوی 4-1 درصد اسانس اسطوخودوس بر روی برخی از باکتری های بیماریزای غذازاد (لیستریا مونوسیتوژنز، باسیلوس سرئوس، استافیلوکوکوس ارئوس، ویبریو پاراهمولیتیکوس، و اشریشیا کلی O157:H7) انجام پذیرفت. ابتدا اسانس گیاه اسطوخودوس با استفاده از دستگاه کلونجر تهیه و برای‎ ‎بررسی‎ ‎ترکیبات‎ ‎سازنده‎ ‎اسانس،از‎ ‎دستگاه‎ ‎رنگ نگار گازی‎ ‎متصل‎ ‎به‎ ‎طیفسنج‎ ‎جرمی‎ ‎استفاده گردید. بیشترین اجزاء اسانس به ترتیب 1،8سینئول ( 16/49 %)، بورنئول ( 75/10 %) ، کامفور ( 94/8 %) و لینالول ال (95/3 %) و آلفاپینن ( 2/3 %) بودند‎.‎ سپس دیسک های کروی از فیلم های کیتوزان حاوی غلظت های 4-1درصداسانس اسطخودوس بر روی کشت های باکتری های مذکور قرار داده شد. نتایج این مطالعه نشانگر اثر ضد میکروبی فیلم های کیتوزان حاوی اسانس در جلوگیری از رشد میکروارگانیزمهای مورد آزمایش میباشد(05/0 < p) و فیلم های کیتوزان حاوی 4 درصد اسانس توانایی جلوگیری از رشد تمام میکروارگانیسم ها را داشتند. شفافیت فیلم ها نیز با افزایش غلظت کیتوزان کاهش یافت. این نتایج نشان داد که فیلم های کیتوزان حاوی اسانس اسطخودوس اثر مناسبی جهت بسته بندی برخی مواد غذایی دارد. پرونده مقاله
      • دسترسی آزاد مقاله

        7 - گونه های کمپیلوباکتر به عنوان یک عامل بالقوه بیماری زا در قارچ های دکمه ای خوراکی( Agaricus mushrooms )
        امیر شاکریان
        عفونت های ناشی از کمپیلوباکتر ژژونی به عنوان یکی از مهمترین بیماری های منتقله از غذا در بسیاری از کشور های جهان می باشد که باعث ایجاد اسهال در اکثر کشور ها می شود. در این بررسی 100 نمونه قارچ دکمه ای خوراکی در سال 1393 از از فروشگاه‌های عرضه انواع قارچ های خوراکی در شهر چکیده کامل
        عفونت های ناشی از کمپیلوباکتر ژژونی به عنوان یکی از مهمترین بیماری های منتقله از غذا در بسیاری از کشور های جهان می باشد که باعث ایجاد اسهال در اکثر کشور ها می شود. در این بررسی 100 نمونه قارچ دکمه ای خوراکی در سال 1393 از از فروشگاه‌های عرضه انواع قارچ های خوراکی در شهرکرد نمونه برداری شد. ابتدا نمونه‌ها در محیط های کشت غنی کننده و اختصاصی کشت داده شدند و سپس مورد آزمایش واکنش زنجیره ای پلی مراز قرارگرفتند. از مجموع 100 نمونه قارچ دکمه ای خوراکی اخذ شده 15 نمونه (15 درصد) آنها آلوده به جنس کمپیلوباکتر تشخیص داده شدکه 3/13 درصد آلوده به کمپیلوباکتر ژژونی و7/86 درصد آلوده به گونه کمپیلوباکتر کلی بودند. براساس نتایج حاصله می توان گفت که مصرف خام قارچ های دکمه ای خوراکی آلوده به کمپیلوباکتر ژژونی و کمپیلوباکتر کلی به عنوان یکی از مخاطرات بهداشتی درجوامع انسانی نقش مهمی ایفا می نمایند پرونده مقاله
      • دسترسی آزاد مقاله

        8 - بررسی مدلسازی رشد باکتری اشریشیاکلی در عصاره تجاری گوشت مرغ متأثر از فاکتورهای حرارت و اسیدیته
        آنا قاسمی نژاد علی فضل آرا ابراهیم رحیمی
        هدف این مطالعه، ارائه مدل پیشگوی رشد باکتری اشریشیاکلی متأثر از عوامل انتخابی رشد شامل: حرارت نگهداری (دمای 8 و 37 درجه سانتی گراد) و pH (4، 5 و 6) در عصاره تجاری گوشت مرغ بود. برای این منظور عصاره تجاری گوشت مرغ آماده شده با استفاده از اسید استیک و سود 1 مولار بر روی p چکیده کامل
        هدف این مطالعه، ارائه مدل پیشگوی رشد باکتری اشریشیاکلی متأثر از عوامل انتخابی رشد شامل: حرارت نگهداری (دمای 8 و 37 درجه سانتی گراد) و pH (4، 5 و 6) در عصاره تجاری گوشت مرغ بود. برای این منظور عصاره تجاری گوشت مرغ آماده شده با استفاده از اسید استیک و سود 1 مولار بر روی pH های مورد نظر تنظیم گردید. سپس میزان 105 cfu/ml از باکتری مورد نظر به عصاره های آماده شده تلقیح شد. عصاره ها در دو دمای 8 و 37 درجه سانتی گراد نگهداری و در زمان های مختلف نسبت به نمونه گیری از آن ها اقدام گردید. نتایج به دست آمده مطابق با انتظار نشان داد که رشد باکتری در pH برابر 4 به طور معنی داری (p<0/05) کمتر از رشد آن تحت pHهای 5 و 6 بوده است. اما برخلاف انتظار این کاهش هم در دمای 37 درجه سانتی گراد و هم در دمای 8 درجه سانتیگراد مشاهده شد. به عبارت دیگر رشد باکتری در دو دمای 8 و 37 درجه سانتیگراد با یکدیگر تفاوتی نداشتند. پرونده مقاله