در این مطالعه اثرات استفاده از نیسین (نگهدارنده زیستی) (در غلظتهای 2/0 و 4/0 درصد) بر کیفیت میکروبیولوژیکی فیله ماهی خاویاری پرورشی فیل ماهی (Huso huso) توسط آغشته سازی با استافیلوکوکوس اورئوس (Staphylococcus aureus) و اشریشیا کلی (Escherichia coli) (به میزان CFU / ml l چکیده کامل
در این مطالعه اثرات استفاده از نیسین (نگهدارنده زیستی) (در غلظتهای 2/0 و 4/0 درصد) بر کیفیت میکروبیولوژیکی فیله ماهی خاویاری پرورشی فیل ماهی (Huso huso) توسط آغشته سازی با استافیلوکوکوس اورئوس (Staphylococcus aureus) و اشریشیا کلی (Escherichia coli) (به میزان CFU / ml log 8) در طول ذخیره سازی (در دماهای 4 و 18- درجه سانتی گراد) به مدت 10 روز بررسی شد. تعداد S. aureus پس از ده روز از ذخیره سازی تغییر معنی داری نکرد ) 05/0 (P > و بعبارت دیگر از غلظتهای مختلف نیسین و درجه حرارت های مختلف ذخیره سازی تاثیر نپذیرفت. نمونه های آغشته به نیسین در هنگام نگهداری در حالت یخ زده (18- درجه سانتی گراد) شمارش پایین تری از E. coli را نشان دادند. نیسین در هر دو غلظت اثرات مشابهی در کاهش تعداد هر دو باکتری داشت. لذا اثرات مثبت این نگهدارنده کم خطر زیستی در کاهش بار میکروبی فراورده غذایی مورد بررسی در این تحقیق نمایان است و بدینوسیله استفاده از آن نسبت به سایر نگهدارنده های شیمیایی در صنایع غذایی ارجحیت می یابد.
پرونده مقاله
این تحقیق با هدف بررسی میزان آلودگی، کمیت و تنوع گونهای باکتریهای اسپوردار هوازی در ادویهها و سبزیها معطر عرضه شده در تبریز انجام گرفت. برای تهیه نمونههای ادویه و گیاهان معطر به عطاریها و مراکز فروش در نواحی مختلف شهر تبریز مراجعه و بهصورت تصادفی تعداد 5 نمونه ا چکیده کامل
این تحقیق با هدف بررسی میزان آلودگی، کمیت و تنوع گونهای باکتریهای اسپوردار هوازی در ادویهها و سبزیها معطر عرضه شده در تبریز انجام گرفت. برای تهیه نمونههای ادویه و گیاهان معطر به عطاریها و مراکز فروش در نواحی مختلف شهر تبریز مراجعه و بهصورت تصادفی تعداد 5 نمونه از 25 ادویه مختلف (در مجموع 125 نمونه)، جمعآوری گردید. نمونهها با استفاده از روش استاندارد پلیت کانت و آزمونهای بیوشیمیایی متداول شمارش و تشخیص تفریقی داده شدند. طبق نتایج، پایینترین و بالاترین تعداد باکتریهای اسپوردار مزوفیل بهترتیب در گشنیز (میانگین log cfu/g 4/15±0/56) و زردچوبه (میانگین log cfu/g 7/02±0/60) مشاهده شد. از نظر باکتریهای اسپوردار ترموفیل، شوید (میانگین log cfu/g 4/73±0/86) و فلفل سیاه (میانگین log cfu/g 7/20±0/81) بهترتیب کمترین و بیشترین بار میکروبی را داشتند. بیشترین درصد فراوانی گونههای مزوفیل مربوط به باسیلوس کواگولانس (9/13) بود؛ در حالیکه بیشترین گونههای ترموفیل شامل باسیلوس ماسرانس (99/16 درصد)، پانتوتنتیکوس (53/15 درصد) و سرئوس (07/14 درصد) بودند. در بین ادویههای مورد بررسی، بیشترین تنوع گونهای باسیلوسهای مزوفیل و ترموفیل بهترتیب در گلپر (11 گونه) و سماق (10 گونه) یافت شد. یافتههای مطالعه نشان داد اکثر ادویههای عرضه شده در تبریز دارای بار میکروبی بالایی از نظر باکتریهای اسپوردار هوازی ترموفیل و مزوفیل بودند و از این نظر میتوانند منبع آلودگی در غذایی باشند که در ترکیب آنها مورد استفاده قرار میگیرند.
پرونده مقاله
اگزوپلیساکاریدهای تولیدی توسط باکتریهای اسیدلاکتیک در بهبود خواص حسی و بافتی محصولات لبنی تخمیری نقش مهمی ایفا میکنند. هدف از این پژوهش، جداسازی و شناسایی مولکولی باکتریهای تولیدکننده اگزوپلیساکارید از محصولات لبنی بومی استان کرمان میباشد. نمونههای محصولات لبنی چکیده کامل
اگزوپلیساکاریدهای تولیدی توسط باکتریهای اسیدلاکتیک در بهبود خواص حسی و بافتی محصولات لبنی تخمیری نقش مهمی ایفا میکنند. هدف از این پژوهش، جداسازی و شناسایی مولکولی باکتریهای تولیدکننده اگزوپلیساکارید از محصولات لبنی بومی استان کرمان میباشد. نمونههای محصولات لبنی سنتی در شرایط استریل جمعآوری شده و مستقیماً روی محیط ام.آر.اس آگار کشت داده شد. پس از خالصسازی و بررسی خصوصیات میکروسکوپی و ماکروسکوپی و تستهای بیوشیمیایی، 20 جدایه انتخاب گردیده و تولید اگزوپلیساکارید، با روش فنل/سولفوریک اسید اندازهگیری شد. نتایج بهدست آمده با منحنی استاندارد گلوکز مقایسه و میزان تولید بر حسب میلیگرم بر لیتر تعیین گردید. الگوی تولید اگزوپلیساکارید با الگوی رشد باکتریها و نیز اثرات تغییرات دما و اسیدیته بر میزان تولید اگزوپلیساکارید بررسی شد. در نهایت جدایههای M-2 و M-26 بهعنوان برترین جدایهها انتخاب و بهروش مولکولی شناسایی شدند. سپس اگزوپلیساکارید تولید شده، استخراج گردیده و فعالیت ضدمیکروبی آنها بهروش انتشار در آگار بررسی شد. نتایج نشان داد که 20 جدایه مورد بررسی هر دو نوع اگزوپلیساکارید را تولید نموده، دو جدایه M-2 و M-26 که بیشترین میزان تولید را داشتند، بهترتیب متعلق به لکونوستوک مزنتروئیدس و انتروکوکوس فاسیوم میباشند. تولید اگزوپلیساکاریدها در برابر تغییرات اسیدیته از 5/6 تا 8 و تغییرات دمایی 42-25 درجه سلسیوس بررسی شده که بیشترین مقدار تولید اگزوپلیساکارید در دمای 37 درجه سلسیوس و اسیدیته 5/7، در انتهای فاز لگاریتمی رشد گزارش شد. نتایج این تحقیق نشان میدهد که پتانسیل تولید اگزوپلیساکارید توسط گونههای بومی استان کرمان وجود دارد.
پرونده مقاله
از آنجا که اغلب غذاهای پروبیوتیک را فرآوردههای شیری تشکیل میدهند و با توجه به تغییر ذائقه افرادجامعه، تولیدکنندگان محصولاتشیری به فکر تولید محصولات جدیدی هستند که در کنار تأمین تنوع ذائقه مصرف-کنندگان، ارزش غذایی بالایی نیز داشته باشند.امروزه، ماست طعمدار از مقب چکیده کامل
از آنجا که اغلب غذاهای پروبیوتیک را فرآوردههای شیری تشکیل میدهند و با توجه به تغییر ذائقه افرادجامعه، تولیدکنندگان محصولاتشیری به فکر تولید محصولات جدیدی هستند که در کنار تأمین تنوع ذائقه مصرف-کنندگان، ارزش غذایی بالایی نیز داشته باشند.امروزه، ماست طعمدار از مقبولیت زیادی در بین مصرفکنندگان برخوردار است. طعمدهی به ماست ازطریق افزودن ترکیبات طبیعی ازجمله انواع میوهها و انواع سبزیجات تازه یا خشک مانند نعناع، پونه، ریحان و موسیر انجام میپذیرد. در این پژوهش، تأثیر افزودن موسیر ایرانی در سطوح 2/0، 3/0 و 4/0 درصد بر زندهمانی باکتریهای پروبیوتیک (لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس و بیفیدوباکتریوم لاکتیس) و برخی ویژگی های فیزیکوشیمیایی ) pH، اسیدیته قابلتیتر، آباندازی و ویسکوزیته( و پذیرشکلی ماست همزده کمچرب پروبیوتیک حاوی 08/0% بتاگلوکان مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که افزودن موسیر تأثیر معناداری بر اسیدیته و pH نمونههای ماست داشت (05/0>p). با افزایش درصد موسیر در نمونههای ماست همزده، ویسکوزیته و زندهمانی باکتریهای پروبیوتیک کاهش و آباندازی و پذیرشکلی افزایش یافت (05/0>p).
پرونده مقاله
غذا ماده حیاتی است که بدون آن موجود زنده قادر به زیستن نخواهد بود، اما این ماده حیاتی می تواند بعنوان عاملی برای انتقال بیماری به انسان باشد. بنابراین به دلیل اهمیت شیگلا به عنوان ارگانیسمی که باعث دیسانتری در انسان می شود تحقیق حاضر بدنبال جداسازی شیگلا از مواد غذایی م چکیده کامل
غذا ماده حیاتی است که بدون آن موجود زنده قادر به زیستن نخواهد بود، اما این ماده حیاتی می تواند بعنوان عاملی برای انتقال بیماری به انسان باشد. بنابراین به دلیل اهمیت شیگلا به عنوان ارگانیسمی که باعث دیسانتری در انسان می شود تحقیق حاضر بدنبال جداسازی شیگلا از مواد غذایی میباشد. بطور کلی صد نمونه مواد غذایی شامل چهل نمونه سبزیجات، 30 نمونه مرغ، 20 نمونه گوشت چرخکرده، 10 نمونه ماهی جمع آوری گردید. نمونه ها به محیط کشت گرمنگاتیوبراث منتقل شده و سپس به محیطهای افتراقی مککانکی و سالمونلاشیگلاآگار انتقال یافته است.کلنیهای مشکوک خالصسازیشده و به کمک تستهای بیوشیمیایی شناسایی شدند.جدایهها براساس ژن ipaH بکمک آزمون PCR مورد شناسایی مولکولی قرارگرفتند. پس از آن سروتایپینگ جدایهها و الگویآنتی بیوتیکی میکروارگانیسمها مورد ارزیابی قرار گرفتند. از صد نمونه مورد ارزیابی از بین مواد غذایی تنها شیگلا از سبزیجات جداسازی گردید. جدایهها ( 6 سویه ) به کمک آزمون مولکولی تایید شدند و همگی در جنس شیگلا قرار دارند. همچنین بر اساس تست اگلوتیناسیون جدایهها متعلق به یک سویه دیسانتری، دو سویه سونئی، دو سویه فلکسنری و یک سویه غیر قابل شناسایی گزارش گردید. علاوه بر این باکتریها الگوهای متفاوتی در رابطه با آنتیبیوتیکها نشان دادند بطوریکه سویه شماره 1 با 100% حساسیت نسبت به تتراسایکلین ارزیابی گردید و نسبت به سایر آنتیبیوتیکها مقاومت نشان دادند.از آنجاییکه غذا مادهایی موثر در انتقال میکروارگانیسمهاست بنابراین مانیتورکردن مواد غذایی در مارکتها و سبزی فروشیها از اهمیت ویژهای برخوردار است .
پرونده مقاله
در این تحقیق شرایط استخراج عصارهی الکلی قره قاط به روش خیساندن، با رویه آماری سطح پاسخ بهینه یابی و اثرات ضد باکتریایی عصاره بررسی گردید. جهت استخراج عصاره از شرایط دمایی 5 تا 60 درجه سانتی گراد، زمان 2 تا 10 ساعت، نسبت نمونه به حلال 4 تا 20 درصد و نسبت حلال اتانول به چکیده کامل
در این تحقیق شرایط استخراج عصارهی الکلی قره قاط به روش خیساندن، با رویه آماری سطح پاسخ بهینه یابی و اثرات ضد باکتریایی عصاره بررسی گردید. جهت استخراج عصاره از شرایط دمایی 5 تا 60 درجه سانتی گراد، زمان 2 تا 10 ساعت، نسبت نمونه به حلال 4 تا 20 درصد و نسبت حلال اتانول به متانول صفر تا 100 درصد استفاده شد. اثرات ضد میکروبی عصارهها با تعیین MIC و MBC علیه باکتریهای استافیلوکوکوس اورئوس، لیستریا مونوسایتوجنز، باسیلوس سرئوس و اشریشیا کلی ارزیابی شد. شرایط عملیاتی بهینه جهت حصول بیشینهی مقدار عصارهی قره قاط در فرآیند استخراج دمای 60 درجهی سانتیگراد، زمان 10 ساعت، نسبت نمونه به حلال 43/11درصد و نسبت اتانول به متانول 88/88 درصد تعیین گردید. در این شرایط راندمان استخراج 88/4 درصد اندازهگیری شد. راندمان استخراج عصاره قره قاط بر اساس مدل ریاضی 17/5 درصد پیشبینی شد. نزدیکی مقدار راندمان استخراج تجربی با مقدار پیشگویی شده توسط مدل نشان دهندهی کارایی نسبتا مناسب مدل میباشد. عصارهی الکلی قره قاط حاصله دارای اثر ضدباکتریایی بود و بر رشد کلیه باکتریهای مورد آزمون تاثیر گذاشت. در این بین حساسیت باکتریهای گرم مثبت نسبت به گرم منفی بیشتر بود. باسیلوس سرئوس و اشریشیا کلی به ترتیب بیشترین و کمترین حساسیت نشان دادند. بهطوریکه به ترتیب کمترین و بیشترین مقادیر MIC و MBC را بین باکتریها داشتند.
پرونده مقاله
هلیکوباکتر پیلوری میتواند عامل بیماریهای دستگاه گوارش نظیر ورم معده، زخم معده و سرطان معده باشد. درمان اصلی این بیماری مصرف آنتیبیوتیک است ولی با توجه به طول درمان این بیماری و آسیبهای ناشی از مصرف آنتیبیوتیک، نیاز به پیدا کردن درمانهای جایگزین احساس میشود که به چکیده کامل
هلیکوباکتر پیلوری میتواند عامل بیماریهای دستگاه گوارش نظیر ورم معده، زخم معده و سرطان معده باشد. درمان اصلی این بیماری مصرف آنتیبیوتیک است ولی با توجه به طول درمان این بیماری و آسیبهای ناشی از مصرف آنتیبیوتیک، نیاز به پیدا کردن درمانهای جایگزین احساس میشود که بهنظر میرسد استفاده از گیاهان دارویی بهترین جایگزین برای درمان این بیماری باشد. هدف از این تحقیق بررسی اثر غنیسازی ماست بادمجان با عصاره الکلی شیرینبیان بر مهار هلیکوباکتر پیلوری بود. عصاره شیرینبیان با غلظتهای 1/0 ، 2/0 ، 3/0 ، 4/0 و 5/0 درصد به نمونههای ماست بادمجان اضافه شد. نمونه شاهد (فاقد عصاره) نیز تهیه گردید. نمونههای ماست به مدت سه هفته در دمای 4 درجه سانتیگراد نگهداری شد. ویژگیهای میکروبی، فیزیکوشیمیایی و حسی نمونههای ماست مورد بررسی قرار گرفت. حداقل غلظت بازدارندگی عصاره شیرین بیان به روش میکرودایلوشن علیه هلیکوباکتر پیلوری ppm 7000 و حداقل غلظت کشندگی آن ppm 10000 بود. بیشترین قطـر هاله عدم رشد باکتری مربوط به نمونه ماست بادمجان حاوی 5/0 درصد عصاره شیرینبیان بود. با افـزودن عـصاره شیرینبیان به نمونههای ماست بادمجان، میزان اسیدیته و آب اندازی بهطور معنیداری کاهش یافت ( 05/0>p ). افزودن عصاره شیرینبیان موجب بهبود پذیرش کلی حسی نمونهها شد. در بین نمونهها، نمونه حاوی 5/0 درصد عصاره شیرین-بیان بهعنوان تیمار برتر انتخاب گردید. بنابراین ماست بادمجان حاوی عصاره شیرینبیان ضمن داشتن یک کیفیت حسی مطلوب، میتواند در مهار هلیکوباکتر پیلوری موثر باشد.
پرونده مقاله
استفاده از نیتریت به عنوان یک ماده نگهدارنده فرآوردههای گوشتی امری متدوال است. ولی به دلیل اثرات سرطانزایی، در بین مصرف کنندگان پیشینه ای منفی دارد. از طرف دیگر، نبود این ماده در محصول، خطر رشد میکروارگانیسم هایی نظیر Clostridium perfringensرا افزایش میدهد. با جایگزین چکیده کامل
استفاده از نیتریت به عنوان یک ماده نگهدارنده فرآوردههای گوشتی امری متدوال است. ولی به دلیل اثرات سرطانزایی، در بین مصرف کنندگان پیشینه ای منفی دارد. از طرف دیگر، نبود این ماده در محصول، خطر رشد میکروارگانیسم هایی نظیر Clostridium perfringensرا افزایش میدهد. با جایگزین کردن نیتریت با دود گرم و طبیعی در شرایط پیشنهادی، می توان محصولی بدون وجود مواد سرطانزا تولید کرد. لذا هدف کلی از این پژوهش بررسی تاثیر دود گرم و طبیعی چوب درخت گلابی بر خواص شیمیایی و میکروبی ژامبون مرغ عمل آوری شده بدون نیتریت و دوددهی شده در زمانهای 15، 30، 45 و 60 دقیقه بود. در این تحقیق تیمارها پس از تولید به مدت زمانهای 15، 30، 45 و 60 دقیقه در معرض دود گرم و طبیعی چوب درخت گلابی قرار گرفتند. سپس وکیوم شده و در دمای C°4-1 نگهداری و در لحظه پس از تولید، و در روزهای 10، 20، 30، 40 و 50ام از لحاظ ویژگیهای فیزیکوشیمیایی، میکروبی، و میزان ترکیب بنزوآپیرن مورد ارزیابی قرار گرفتند. نتایج حاکی از آن بود که بین درصد رطوبت، پروتئین و خاکستر تیمار شاهد و سایر تیمارها اختلاف معنادار (05/0≥P) وجود داشت. همچنین از نظر خصوصیات میکروبی ( Clostridium perfringensو شمارش کلی) بین تیمار شاهد و سایر تیمارها اختلاف معنادار (05/0≥P) وجود داشت. همچنین میزان باقیمانده بنزوآپیرن در تیمارهای دوددهی شده در محدوده مجاز استاندارد ( µg/Kg5/0>) ارزیابی شد. تیمارهای 5 و 6 از لحاظ خصوصیات میکروبی و شیمیایی در بین سایر تیمارها در مقایسه با تیمار شاهد، به عنوان تیمارهای برتر انتخاب شدند.
پرونده مقاله