• XML

    isc pubmed crossref medra doaj doaj
  • فهرست مقالات


      • دسترسی آزاد مقاله

        1 - بررسی ‌امکان استفاده از عصاره اتانولی ریحان در کنترل سالمونلا تیفی موریم در سس مایونز
        زهرا لطیفی سودابه معینی جعفر محمدزاده میلانی تارا قربانی پیرشهید پریا رهنما لیلا روزبه نصیرایی
        سالمونلا یکی از مهم‌ترین علت‌های شیوع بیماری‌های ناشی از غذا در جهان است. عمده‌ترین مـواد غذایی مسئول در انتقال سالمونلا در کشور ایران تخم‌مرغ و گوشت مرغ می‌باشد. هدف از این پژوهش بررسی ‌امکان استفاده از عصاره هیدرو اتانولی ریحان در کنترل سالمونلا تیفی موریم در سس مایون چکیده کامل
        سالمونلا یکی از مهم‌ترین علت‌های شیوع بیماری‌های ناشی از غذا در جهان است. عمده‌ترین مـواد غذایی مسئول در انتقال سالمونلا در کشور ایران تخم‌مرغ و گوشت مرغ می‌باشد. هدف از این پژوهش بررسی ‌امکان استفاده از عصاره هیدرو اتانولی ریحان در کنترل سالمونلا تیفی موریم در سس مایونز می‌باشد. در این پژوهش ابتدا آزمایش های خاصیت ضد میکروبی عصاره اتانولی ریحان مورد بررسی قرار گرفت و با توجه به نتایج به‌دست‌ آمده، غلظت های مورد نظر عصاره برای بررسی نهایی 25/0، 5/0 و 75/0 درصد در نظر گرفته شد. سپس خاصیت آنتی باکتریایی عصاره اتانولی ریحان روی باکتری سالمونلا تیفی موریم در سس مایونز طی 30 روز در دمای 25 و 4 درجه سلسیوس مورد بررسی قرار گرفت. نتایج حاصل از بررسی‌های آماری نشان داد که سه غلظت مورد مطالعه به‌طور معنی‌داری (05/0>p) نسبت به نمونه شاهد موجب کاهش رشد باکتری سالمونلا تیفی موریم در طی دوره نگهداری شدند و با افزایش غلظت عصاره فعالیت ضد باکتری عصاره افزایش یافت به‌طوری‌که عصاره ریحان با غلظت ppm 7500 به‌طور معناداری در اکثر زمان‌ها کمتر از سایر تیمارها بود (05/0>p). تست ارزیابی حسی به روش هدونیک 5 نقطه‌ای صورت گرفت و نتایج آنالیز حسی ظاهر و رنگ در تیمارهای مختلف اختلاف معنی‌داری نسبت به هم نداشتند. در ارتباط با طعم، بافت و پذیرش کلی سس، کمترین امتیاز حسی مربوط به تیمار با غلظت 75/0 درصد بوده است. بر اساس نتایج به‌دست‌آمده میزان باکتری در هر دو دما در تمامی تیمارها کاهش یافت و این کاهش در تیمار شاهد ناچیز بود و با افزایش غلظت عصاره، فعالیت ضدباکتریایی آن افزایش یافت. پرونده مقاله
      • دسترسی آزاد مقاله

        2 - شناسنامه علمی مجله
      • دسترسی آزاد مقاله

        3 - مروری بر سودوموناس آئروژینوزا در محیط: پاتوژنز، مقاومت آنتی‌بیوتیکی، تنوع ژنتیکی و روش های حذف از آب آشامیدنی
        قاسم قربانی ابراهیم رحیمی امیر شاکریان
        سودوموناس آئروژینوزا یک پاتوژن موجود در آب است که برای بهداشت عمومی نگرانی‌های زیادی را به وجود آورده است. بسیاری از منابع آب محیطی به‌طور بالقوه مخزنی برای سویه‌های پاتوژنیک سودوموناس آئروژینوزا هستند. باتوجه به این که یک پاتوژن فرصت‌طلب است و مشکلات جدی را به وجود می چکیده کامل
        سودوموناس آئروژینوزا یک پاتوژن موجود در آب است که برای بهداشت عمومی نگرانی‌های زیادی را به وجود آورده است. بسیاری از منابع آب محیطی به‌طور بالقوه مخزنی برای سویه‌های پاتوژنیک سودوموناس آئروژینوزا هستند. باتوجه به این که یک پاتوژن فرصت‌طلب است و مشکلات جدی را به وجود می آورد پس شناخت پاتوژنز، مقاومت آنتی‌بیوتیکی، تنوع ژنتیکی و روش های حذف آن از آب آشامیدنی لازم به نظر به نظر می رسد. در مورد بیماری‌زا بودن سودوموناس آئروژینوزا مطالعات زیادی صورت گرفته و ثابت‌شده است که یک فرآیند چندعاملی است. سودوموناس آئروژینوزا دارای دو سیستم سنجش حدنصاب به نام‌های las و rhl است که ارتباط سلول به سلول را از طریق تولید مولکول‌های سیگنال دهنده که اوتوایندیوسر نام دارند تسهیل می‌کند تا گیرنده‌های خاص را هدف قرار دهند. به دلیل اینکه سودوموناس آئروژینوزا نفوذپذیری کمی در غشای خارجی دارد و ازآنجایی‌که غشای خارجی به‌عنوان یک مانع عمل می‌کند، ذاتاً به آنتی‌بیوتیک‌های مختلف مقاوم است. هنگامی‌که تحت‌فشار انتخابی آنتی‌بیوتیک قرار می‌گیرد، پاسخ القاشده بقای باکتری را تسهیل می‌کند و مقاومت آنتی‌بیوتیکی ایجاد می‌کند. مطالعات نشان می‌دهند که اندازه بزرگ ژنوم و پیچیدگی آن، باعث شده است که این باکتری با انواع محیط‌های مختلف سازگار و در آنجا رشد کنند. وجود این باکتری و ماندگاری آن در آب‌های محیطی خطر بزرگی برای سلامت عموم است و برای شناسایی کامل و تعیین کمیت سویه‌های MDR سودوموناس آئروژینوزا در بیمارستان‌ها و مقایسه‌ی آن‌ها با سویه‌های موجود در جامعه یا سایر فاضلاب‌ها لازم است مطالعات بیشتری انجام گیرد. پرونده مقاله
      • دسترسی آزاد مقاله

        4 - ارزیابی انطباق کیفیت بهداشتی برخی از محصولات لبنی محلی با استاندارد‌های ملی و ضوابط بهداشتی کسب و کارهای خانگی
        امیررضا شویک‌لو راحله نژاد رزمجوی اخگر سید سعید سخاوتی زاده
        نگرانی‌های بهداشتی سازمان غذا و دارو و وضع مقررات بهداشتی سخت‌گیرانه، مانع راه‌اندازی بسیاری از کسب‌وکارهای خانگی مواد خوراکی از جمله محصولات لبنی محلی در کشور شده است. این رویکرد موجب عدم توسعه‌ی این بخش از صنایع روستایی و عشایری و حتا از بین رفتن دانش بومی تولید برخی چکیده کامل
        نگرانی‌های بهداشتی سازمان غذا و دارو و وضع مقررات بهداشتی سخت‌گیرانه، مانع راه‌اندازی بسیاری از کسب‌وکارهای خانگی مواد خوراکی از جمله محصولات لبنی محلی در کشور شده است. این رویکرد موجب عدم توسعه‌ی این بخش از صنایع روستایی و عشایری و حتا از بین رفتن دانش بومی تولید برخی از این فرآورده‌ها شده که بسیار نگران‌کننده است. هدف این تحقیق بررسی میزان انطباق برخی از محصولات لبنی محلی با استاندارد ملی و ضوابط بهداشتی کسب و کارهای خانگی است تا ضمن رفع این نگرانی‌های بهداشتی به توسعه‌ی کارآفرینی در این حوزه کمک کرد. ارزیابی انطباق به روش ارزیابی مستقل (شخص سوم) انجام شد. نخست الزامات قانونی، یعنی استانداردهای ملی مربوط به محصولات لبنی و ضوابط بهداشتی کسب و کارهای خانگی ، انتخاب و گردآوری شدند. نمونه‌برداری از محصولات و سنجش ویژگی‌های فیزیکی-شیمیایی و میکروبی بر اساس استاندارد‌های ملی مربوط انجام شد. سپس میزان انطباق این فرآورده‌ها با الزامات قانونی (استانداردهای ملی) با مطابقت دادن یافته‌ها با حدود استاندارد تعیین گردید. بر پایه‌ی نتایج به دست آمده، شاخص‌های بهداشتی فرآورده‌های پنیر لیقوان، پنیر کوزه‌ای، پنیر پوستی، پنیر سلماس، آروشه، کشک، قره‌قروت، چیکو، توف، دوغ و روغن حیوانی به طور مناسبی بر داده‌های استاندارد ملی منطبق هستند. برپایه‌ی نتایج به دست آمده، محصولات لبنی محلی مورد مطالعه را می‌توان بدون نگرانی از کیفیت میکروبی ویا آلاینده‌های شیمیایی مصرف کرده و از تولید آن‌ها پشتیبانی کرد. ساخت این فرآورده‌ها در قالب کسب و کارهای خانگی می‌تواند در ایجاد اشتغال و ارتقای اقتصاد مناطق روستایی نقش مهمی داشته باشد. پرونده مقاله
      • دسترسی آزاد مقاله

        5 - ارزیابی کیفیت میکروبی خرما جنوب غرب خوزستان در سال 1400-1399
        مهرداد خدادوست سمیه الهی معصومه مرادی حدیث کوپی حسن دهقان مینا گنجعلی دشتی
        خرما یکی از مهم ترین محصولات کشاورزی می‌باشد که دارای ارزش غذایی بالایی است. کنترل کیفیت خرما جهت حفظ سلامت این ماده غذایی و رقابت در بازارهای جهانی حائز اهمیت می باشد. سالانه مقادیر زیادی خرما به دلیل آلودگی میکروبی کیفیت خود را از دست می‌دهند. این مطالعه جهت آنالیز کی چکیده کامل
        خرما یکی از مهم ترین محصولات کشاورزی می‌باشد که دارای ارزش غذایی بالایی است. کنترل کیفیت خرما جهت حفظ سلامت این ماده غذایی و رقابت در بازارهای جهانی حائز اهمیت می باشد. سالانه مقادیر زیادی خرما به دلیل آلودگی میکروبی کیفیت خود را از دست می‌دهند. این مطالعه جهت آنالیز کیفیت میکروبی محصول خرمایی است که در واحدهای تولیدی و بازار جنوب غرب استان خوزستان عرضه شده، انجام گرفته است. در این مطالعه 70 نمونه‌ خرما که طی 20 ماه جمع آوری شده بودند طبق استانداردهای ملی و بین‌المللی مربوطه مورد بررسی و تحلیل میکروبی قرار گرفتند. شمارش کلی میکروارگانیسم‌ها، کپک و مخمر، انتروباکتریاسه و شناسایی اشریشیاکلی در مورد نمونه‌های خرما انجام و نتایج آن مورد تحلیل آماری قرار گرفت. از کل 70 نمونه بررسی شده، 38 (28/54 درصد) نمونه‌ها به میکروب‌های مختلف آلوده بودند. 27/54 درصد از کل نمونه‌ها کپک، 57/18 درصد مخمر،10 درصد شمارش کلی میکروارگانیسم ها، 14/7 درصد انتروباکتریاسه و 28/4 درصد موارد اشرشیاکلی، بالاتر از حد مجاز استاندارد خرما بودند. نتایج نشان دهنده رشد انواع میکروب‌ها به ویژه کپک و مخمر در تعداد قابل ذکری از نمونه‌های خرما بود، که به عنوان یک خطر جدی برای به چالش کشیدن کیفیت و ایمنی خرما در نظر گرفته می‌شود. بنابراین باید روش‌های مختلف شستشو، فرآوری و بسته‌بندی خرما در مناظق مختلف بررسی و بهترین روش‌ها را با توجه به شرایط جغرافیایی و نوع رقم خرما انتخاب کرد تا کیفیت محصول نهایی خرما حفظ شود. پرونده مقاله
      • دسترسی آزاد مقاله

        6 - بررسی میزان شیوع و الگوی مقاومت آنتی بیوتیکی باکتری باسیلوس سرئوس در شیرخشک نوزاد و موادغذایی حاوی شیرخشک
        بیگم امیدی شیلا صفائیان ناهید رحیمی فرد رضوان رضوان موسوی ندوشن بابک پوراکبری
        مطالعه حاضر با هدف ارزیابی شیوع و الگوی مقاومت آنتی‌بیوتیکی باسیلوس سرئوس در بستنی، کیک، پنیر و شیرخشک نوزاد انجام گرفت. بدین‌منظور 600 نمونه از مراکز فروش مواد غذایی در شهر تهران تهیه و به آزمایشگاه کنترل کیفی دانشکده دامپزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران منتقل شد و بر روی چکیده کامل
        مطالعه حاضر با هدف ارزیابی شیوع و الگوی مقاومت آنتی‌بیوتیکی باسیلوس سرئوس در بستنی، کیک، پنیر و شیرخشک نوزاد انجام گرفت. بدین‌منظور 600 نمونه از مراکز فروش مواد غذایی در شهر تهران تهیه و به آزمایشگاه کنترل کیفی دانشکده دامپزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران منتقل شد و بر روی محیط کشت اختصاصی باسیلوس سرئوس، MYP که حاوی مکمل پلی‌میکسین‌بی و زرده تخم‌مرغ بود، کشت داده شد. سپس از کلونی‌های صورتی‌رنگ تشکیل شده، رنگ‌آمیزی گرم و تست کاتالاز انجام شد و حساسیت باکتری‌های جدا شده نسبت به آنتی‌بیوتیک‌های آمپی سیلین، پنی سیلین، وانکومایسین، سفازولین، متی سیلین، سفکسیم، سولفامتوکسازول تری متوپریم، کلرامفنیکل، سفپیم و تتراسایکلین براساس روش انتشار دیسک ارزیابی شدند. در هیچ یک از نمونه‌های کیک، پنیر و بستنی آلودگی به باسیلوس سرئوس مشاهده نشد. اما از 150 نمونه شیرخشک نوزاد، 30 نمونه آلوده به باسیلوس سرئوس (18 نمونه دارای کمتر از CFU/g 10 ، 7 نمونه CFU/g 102-10 و 5 نمونه بیشتر از CFU/g 102) بودند. نتایج آنتی‌بیوگرام نشان داد که باسیلوس سرئوس‌های جدا شده نسبت به آنتی‌بیوتیک‌های وانکومایسین (76/7 درصد)، تتراسایکلین (70 درصد) و کلرامفنیکل (3/63 درصد) بیشترین حساسیت و به آنتی‌بیوتیک پنی سیلین (100 درصد)، سفکسیم (100 درصد) و آمپی سیلین (7/96 درصد) بیشترین مقاومت را داشتند. نتایج کلی حاکی از شیوع قابل توجه باسیلوس سرئوس در شیر خشک های مورد آزمایش بود، که با توجه به روند رو به رشد استفاده از شیر خشک و اهمیت بیشتر به کیفیت و ارزیابی سلامت در شیر خشک های مصرفی، باید بررسی آلودگی و رویکردهای پیشگیرانه بیشتر مورد توجه قرار گیرد. پرونده مقاله
      • دسترسی آزاد مقاله

        7 - جداسازی و شناسایی باکتری‌های مشابه با باکتری بیفیدوباکتریوم از غذای سنتی ترخینه و بررسی توانایی آن‌ها در کاهندگی سطح کلسترول و تری گلیسیرید در محیط آزمایشگاهی
        نسیم افشار کیومرث امینی حمید رضا مهاجرانی ساسان ساکی
        جداسازی و شناسایی باکتری‌های دارای ویژگی های مفید از محصولات محلی می تواند در معرفی انواعی منحصر به فرد از پروبیوتیک ها نقش مهمی داشته باشد. این مطالعه با هدف جداسازی، شناسایی و بررسی توانایی باکتری‌های بیفیدوباکتریوم جداسازی شده از غذای سنتی ترخینه در کاهندگی سطح کلستر چکیده کامل
        جداسازی و شناسایی باکتری‌های دارای ویژگی های مفید از محصولات محلی می تواند در معرفی انواعی منحصر به فرد از پروبیوتیک ها نقش مهمی داشته باشد. این مطالعه با هدف جداسازی، شناسایی و بررسی توانایی باکتری‌های بیفیدوباکتریوم جداسازی شده از غذای سنتی ترخینه در کاهندگی سطح کلسترول و تری‌گلیسیرید در محیط آزمایشگاهی انجام شده است. سویه های بومی بیفیدوباکتریوم از غذای محلی به نام ترخینه با استفاده از محیط کشت عمومی و اختصاصی جداسازی شده و براساس ویژگی های فنوتیپی، آزمونهای بیوشیمیایی استاندارد و بررسی توالی 16S rRNA شناسایی شدند. سپس نمونه های دارای خصوصیات پروبیوتیکی همچون مقاومت به اسید و صفرا از نظر حساسیت به آنتی‌بیوتیک‌های رایج مورد بررسی قرار گرفتند. همچنین فعالیت کاهش کلسترول و تری گلیسیرید محیط کشت آنها به روش او-فتال‌آلدئید سنجیده شد. در طی این مطالعه تعداد 210 باکتری از غذای ترخینه جداسازی شد که 13 سویه مشابه بیفیدوباکتریوم در بین آنها وجود داشت و از بین آنها 10 سویه دارای مقاومت نسبت به اسیدهای صفراوی و نمک بودند. بررسی حساسیت به آنتی بیوتیک ها نشان داد که اغلب سویه ها حساس به آنتی بیوتیک های رایج بودند و سویه های S4 و S1 به ترتیب میزان کلسترول را در محیط کشت به میزان58/0±75 و 13/0±71 درصد کاهش دادند (p<0.01). در بین سویه ها، سویه S4 و S10 و S1 به ترتیب42/0±65 درصد،74/0± 63 و 13/0±62 درصد میزان کاهش تری گلیسیرید را اعمال نمودند. داده های این مطالعه نشان داد که پروبیوتیک های جداسازی شده از غذای محلی ترخینه دارای پتانسیل جذب و کاهش کلسترول و تری گلیسیرید محیط کشت به میزان قابل توجه بوده‌اند. پرونده مقاله
      • دسترسی آزاد مقاله

        8 - الگوی مقاومت آنتی بیوتیکی سالمونلا تیفی موریوم جدا شده از شیرهای خام و پنیرهای سنتی
        مریم مظهری دهکردی مجتبی بنیادیان حمداله مشتاقی
        باکتری سالمونلا از جمله باکتری های بیماری زای است که می تواند در غذا و مواد اولیه غذایی راه پیدا کند. وجود این باکتری در مواد غذایی علاوه بر ایجاد بیماری باعث افت کیفیت تولید و کاهش رشد اقتصادی کشور نیز می شود. شیر و فراورده های آن از جمله مواد غذایی هستند که هم به طور چکیده کامل
        باکتری سالمونلا از جمله باکتری های بیماری زای است که می تواند در غذا و مواد اولیه غذایی راه پیدا کند. وجود این باکتری در مواد غذایی علاوه بر ایجاد بیماری باعث افت کیفیت تولید و کاهش رشد اقتصادی کشور نیز می شود. شیر و فراورده های آن از جمله مواد غذایی هستند که هم به طور اولیه و هم به طور ثانویه توسط کارکنان، آب و .. آلوده شده و به انسان انتقال می دهند. در این مطالعه، تعداد 100 نمونه شیرخام و 50 نمونه پنیر سنتی از نقاط مختلف استان چهارمحال و بختیاری جهت جداسازی و شناسایی باکتری سالمونلا در شیرخام و پنیرهای سنتی با استفاده از آزمون های میکروب شناسی و آزمون واکنش زنجیره ای پلیمراز با استفاده از پرایمرهای InvA، IE و FliCe مورد آزمایش قرار گرفتند. همچنین مقاومت آنتی بیوتیکی جدایه های سالمونلا به روش دیسک انتشاری مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج آزمون های میکروبی نشان داد که 7 نمونه مشکوک آلوده به سالمونلا، 5 نمونه از شیر خام و 2 نمونه از پنیرهای سنتی بودند. در آزمون PCR تعداد 3 نمونه از موارد مشکوک شیرخام (3 درصد) و 1 نمونه از موارد مشکوک پنیر سنتی (2 درصد) سالمونلا تیفی موریوم بودند. نتایج آزمون آنتی بیوگرام روی جدایه های سالمونلا نشان داد بیش ترین حساسیت به آنتی بیوتیک های جنتامایسین و سیپروفلوکساسین و بیش ترین مقاومت نسبت به آنتی بیوتیک های آمپی سیلین، تتراسایکلین و تری متوپریم سولفامتوکسازول وجود دارد. بر اساس نتایج شیرهای خام و پنیرهای سنتی آلوده به باکتری سالمونلا تیفی موریوم بوده که نسبت به برخی از آنتی بیوتیکهای رایج در درمان عفونت با این باکتری مقاوم هستند. لذا بررسی فراورده های لبنی سنتی بخصوص پنیر از نظر پیشگیری از بروز بیماری در انسان بیش از پیش ضروری به نظر می رسد. پرونده مقاله
      • دسترسی آزاد مقاله

        9 - مطالعه اثر باکتری ﭘروبیوتیک لاکتوباسیلوس ﭘلانتاروم بر استافیلوکوکوس اورئوس تولید کننده اسلایم
        نازیلا ارباب سلیمانی مریم مهدوی
        امروزه محققین معتقدند که با جلوگیری ازمرحله اتصال باکتری های بیماریزا به سلول میزبان می توان از ایجاد بیماری ممانعت کرد. یکی از راه های موثر در این امر استفاده از میکروارگانیسم های مفید بومی محصولات لبنی نظیر لاکتوباسیلوس های ﭘروبیوتیکی است. هدف از این مطالعه بررسی اثر چکیده کامل
        امروزه محققین معتقدند که با جلوگیری ازمرحله اتصال باکتری های بیماریزا به سلول میزبان می توان از ایجاد بیماری ممانعت کرد. یکی از راه های موثر در این امر استفاده از میکروارگانیسم های مفید بومی محصولات لبنی نظیر لاکتوباسیلوس های ﭘروبیوتیکی است. هدف از این مطالعه بررسی اثر با کتری ﭘروبیوتیک لاکتوباسیلوس پلانتاروم بر استافیلوکوکوس اورئوس تولید کننده اسلایم بود. 30 نمونه استافیلوکوکوس اورئوس از نظر تولید اسلایم و و وجود ژن های icaA وicaB موثر در تولید آن به ترتیب با روش های کنگو رد آگار اصلاح شده وPCR بررسی شدند. بررسی قدرت تولید بیوفیلم باکتری های بیماریزا با روش میکروتیتر پلیت 96 خانه ای انجام شد. اثر ضدمیکروبی کشت کامل لاکتوباسیلوس ﭘروبیوتیکی با استفاده از روش کشت دو لایه اصلاح شده بررسی شد. تجمع پذیری لاکتوباسیلوس پلانتاروم باباکتری پاتوژن با استفاده از روش کواگریگیشن انجام شد. اثر ضد اتصالی باکتری ﭘروبیوتیک بر استافیلوکوکوس اورئوس با روش میکروتیتر پلیت 96 خانه ای بررسی شد. نتایج نشان داد که 90درصد از سویه ها اسلایم قوی و 60درصد آن ها بیوفیلم قوی تولید کردند .درصد فراوانی icaA و icaB به ترتیب برابر 60درصد و 50درصد بود. میانگین قطر هاله عدم رشد 30 نمونه استافیلوکوکوس اورئوس در حضور باکتری پروبیوتیک حدود 35 میلیمتر بدست آمد. میانگین درصد تجمع پذیری لاکتوباسیلوس پلانتاروم و اثر ضد اتصالی سوپرناتانت آن با استافیلوکوکوس اورئوس به ترتیب 43 درصد و 57 درصد بدست آمد. .با توجه به نتایج به دست آمده، لاکتوباسیلوس پلانتاروم در جلوگیری از اتصال، تشکیل بیوفیلم و بیماریزایی باکتری استافیلوکوکوس اورئوس دارای اثرات چشمگیری است و می تواند کاندید درمانی مناسبی باشد. پرونده مقاله