-
مقاله
1 - ثبت و شناسایی ژن های توکسیک S.aureus جدا شده از ماهی تیلاپیا با تکنیک Multi plex PCRعلوم غذایی و تغذیه , شماره 78 , سال 20 , بهار 1402مقدمه: آبزیان به دلیل کالری و پروتئین بالا و همچنین وجود چربی غیراشباع امگا ۳ از اهمیت بسزایی در سبد غذایی برخوردارند. در مراحل مختلف از زمان صید تا رسیدن به دست مصرفکننده، همواره ممکن است بسیاری از آبزیان از جمله ماهی به برخی از میکروارگانیسمهای بیماریزا آلوده شوند چکیده کاملمقدمه: آبزیان به دلیل کالری و پروتئین بالا و همچنین وجود چربی غیراشباع امگا ۳ از اهمیت بسزایی در سبد غذایی برخوردارند. در مراحل مختلف از زمان صید تا رسیدن به دست مصرفکننده، همواره ممکن است بسیاری از آبزیان از جمله ماهی به برخی از میکروارگانیسمهای بیماریزا آلوده شوند و در نهایت مسمومیت شدید را برای افراد ایجاد نمایند. در پژوهش حاضر به بررسی ثبت و شناسایی ژنهای توکسیک استافیلوکوکوس اورئوس جدا شده از ماهی تیلاپیا با تکنیک Multi plex PCR پرداخته شده است.مواد و روشها: تعداد کل نمونهها 42 عدد (21 عدد نمونه ماهی تازه و 21 عدد نمونه ماهی منجمد) مدنظر قرار گرفته شد. ابتدا پس از آمادهسازی نمونههای مورد بررسی به ترتیب استافیلوکوکوس اورئوس جدا شد و به صورت کشت سطحی در محیط برد پارکر مورد بررسی قرار گرفت، سپس تست کوآگولاز انجام شد و در مرحله بعد با استخراج DNA ژن انتروتوکسیک شناسایی شد. در نهایت توالییابی ژن به صورت اتوماتیک و دستگاهی انجام گرفت.یافتهها: یافتههای به دست آمده نشان داد، 9/92 درصد از کل نمونههای مورد بررسی (21 عدد ماهی تیلاپیا تازه و 18 عدد ماهی منجمد) فاقد باکتری استافیلوکوکوس اورئوس بودند و 1/7 درصد از کل نمونهها آلوده به باکتری استافیلوکوکوس اورئوس شدند. نتایج بررسی تست کوآگولاز نیز نشان داد، هر سه نمونه ماهی منجمد مورد بررسی، کوآگولاز مثبت بودند. پس از بررسی ژنهای تولیدکننده انتروتوکسیک (SEA، SEB، SEC، SED، SEE و SEG) در بین سه نمونه منجمد آلوده به باکتری استافیلوکوکوس مشاهده شد که تنها در یک نمونه منجمد، ژن انتروتوکسیک SEA وجود داشت.نتیجه گیری: نتایج نشان داد با توجه به هزینه کم و زمان بسیار کوتاهتر مورد نیاز برای شناسایی ژن های استافیلوکوکوس اورئوس با روش Multiplex PCR، این روش ابزار قدرتمندی برای مطالعه ژنوتیپهای جدایههای استافیلوکوک میباشد. بنابراین با استفاده از این روش میتوان به ارتقا سطح سلامت غذایی در جامعه به خوبی پرداخت. پرونده مقاله -
مقاله
2 - تولید سس مایونز فرآویژه از تلقیح باکتریهای پروبیوتیکی ریزپوشانی شده با آلژینات و نشاسته مقاوم ذرتعلوم غذایی و تغذیه , شماره 42 , سال 11 , بهار 1393مقدمه: سس مایونز به عنوان یک چاشنی همواره مورد توجه قشر وسیعی از جامعه بوده است. تولید سس مایونز فرآویژه با استفاده از پروبیوتیکهای ریزپوشانی شده دارای اثرات سلامت بخش زیادی برای مصرف کننده میباشد. ریزپوشانی، یکی از جدیدترین روشها به منظور افزایش قابلی چکیده کاملمقدمه: سس مایونز به عنوان یک چاشنی همواره مورد توجه قشر وسیعی از جامعه بوده است. تولید سس مایونز فرآویژه با استفاده از پروبیوتیکهای ریزپوشانی شده دارای اثرات سلامت بخش زیادی برای مصرف کننده میباشد. ریزپوشانی، یکی از جدیدترین روشها به منظور افزایش قابلیت زنده مانی پروبیوتیکها در فرایندهای غذایی است. مواد و روشها: در این مطالعه، از آلژینات کلسیم و نشاسته مقاوم ذرت برای ایجاد کپسولها به روش امولسیون استفاده شد و لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس، لاکتوباسیلوس کازئی و بیفیدوباکتریوم بیفیدوم به حالت آزاد و ریزپوشانی شده به سس مایونز افزوده شد و زنده مانی، pH و ویژگیهای حسی سس مایونز در طی 30 روز نگهداری در دمای oC 4 مورد ارزیابی قرار گرفت و اندازه و شکل کپسولهای تشکیل شده با میکروسکوپ نوری و الکترونی مورد بررسی قرار گرفت. یافتهها: پروبیوتیک های ریزپوشانی شده نسبت به حالت آزاد زنده مانی بیشتری در سس مایونز داشتند. تفاوت قابل ملاحظهایی از نظر ساختار و شکل کپسولها با نشاسته مقاوم توسط میکروسکوپ نوری و الکترونی مشاهده نشد و ریزپوشانی پروبیوتیکها ویژگیهای حسی محصول را بهبود داد. نتیجهگیری: ریزپوشانی، زنده مانی پروبیوتیکها را در سس مایونز افزایش داد و تولید سس مایونز فرآویژه امکان پذیر شد. پرونده مقاله -
مقاله
3 - شبیهسازی سنسور زیستی جهت تشخیص سالمونلا تایفی به روش میکروکانتکت پلیمر قالب مولکولیعلوم غذایی و تغذیه , شماره 51 , سال 13 , تابستان 1395مقدمه:تشخیص جرم باکتری در مواد غذایی با استفاده از روشهای سنتی در محدوده زمانی طولانی حدود چهار تا ده روز امکانپذیر است. با پیشرفت تکنولوژی نانو و طراحی سنسورهای انتخابی و هوشمند در زمانی کوتاه و با دقتی بسیار بالا میتوان تشخیص جرم باکتری را در کمتر از چند دقیقه انجا چکیده کاملمقدمه:تشخیص جرم باکتری در مواد غذایی با استفاده از روشهای سنتی در محدوده زمانی طولانی حدود چهار تا ده روز امکانپذیر است. با پیشرفت تکنولوژی نانو و طراحی سنسورهای انتخابی و هوشمند در زمانی کوتاه و با دقتی بسیار بالا میتوان تشخیص جرم باکتری را در کمتر از چند دقیقه انجام داد. مواد و روشها:در این تحقیق، از روش MIP(تکنیک پلیمر قالب مولکولی( استفاده شد. در ابتدا مونومرهای متااکریلیک اسید برای تهیه قالب مولکولی و پلیمر به کار گرفته شد. با پیوند کووالانسی بین مونومرهای متااکریلیک اسید (MAA) پلیمری سفید تشکیل گردید، همچنین پیوند هیدروژنی بین آنتیبادی و متااکریلیک اسید تشکیل شد. به کمک مبدل فلوئورسانس و اتصال آن با آنتیبادی باکتری سالمونلا تایفی، آنتیژن سالمونلا تایفیتشخیص داده شد. به کمک دستگاه اسپکتروفلوریمتر میزان نشر فلورسانس پس از مجاورسازی قرائت گردید. یافتهها: بر اساس نتایج، حداقل غلظت سالمونلا تایفی در محیط آب آلوده به جرم باکتری از غلظت 101 سلول باکتری در هر میلی لیتر به بالا تشخیص داده شد. از طرفی از جهت ویژگی، سنسور طراحی شده مورد ارزیابی قرار گرفت و باکتری Ecoliنیز در محیط آب حاوی سالمونلا تایفی تلقیح شد و مشخص گردید که تداخلی در عملکرد سنسور طراحی شده ایجاد نمی گردد. همچنین حساسیت سنسور تا 60 روزگی مورد آزمون قرار گرفت که عملکرد سنسور تا 52 روزگی مورد تأیید بوده و بعد از زمان مذکور، کاهش یافت. نتیجهگیری: کاربری بایوسنسورها در تشخیص آلایندههای میکروبی روز به روز در حال افزایش میباشد. چرا که با لولههای حاوی غلظتهای1-10 الی9+10 از سلول باکتری در هر میلی لیتر آنتی ژن سالمونلا تایفی که در محیط آب مقطر میباشد مجاورسازی انجام گردید. در نهایت زمان تشخیص را با حفظ ویژگی و حساسیت لازم از چند ساعت به چند دقیقه تقلیل داد. پرونده مقاله -
مقاله
4 - ارزیابی بسته بندی با پوششهای 3% و 5% نانونقره بر پایه دی اکسید تیتانیوم در رشد قارچی نان های مصرفیعلوم غذایی و تغذیه , شماره 49 , سال 13 , زمستان 1394مقدمه: در این پژوهش با توجه به خاصیت ضد میکروبی بستههای محتوی نانوذرات نقره بر پایه دی اکسید تیتانیوم، تاثیر این بسته ها روی فلور قارچی نانهای مصرفی با بستههای پلی اتیلن رایج مورد مقایسه قرار گرفت. این مطالعه تجربی در رابطه با افزایش زمان ماندگاری نانهای مصرفی به اج چکیده کاملمقدمه: در این پژوهش با توجه به خاصیت ضد میکروبی بستههای محتوی نانوذرات نقره بر پایه دی اکسید تیتانیوم، تاثیر این بسته ها روی فلور قارچی نانهای مصرفی با بستههای پلی اتیلن رایج مورد مقایسه قرار گرفت. این مطالعه تجربی در رابطه با افزایش زمان ماندگاری نانهای مصرفی به اجرا در آمده است. مواد و روش ها: ابتدا بصورت تصادفی تعداد 24 نمونه از هر 6 نوع نان سنگک، بربری، تافتون، جو، باگت و تست تولیدی از 12 نانوایی منطقه 2 شهر تهران تهیه شد. نمونههای نان اخذ شده در پوششهای نانویی 3% ، 5% و پلی اتیلن معمولی (شاهد) قرار داده شد و در روزهای 1، 3، 7، 14 و 28 در دو تکرار بر اساس استاندارد ملی ایران تحت کنترل و آزمایشات میکروبی قرار گرفت. یافتهها: نتایج نشان داد که اثر نوع فیلم و مدت نگهداری به عنوان عوامل اصلی بر فلور قارچی نان معنیدار بوده است (000/0 P=). به طوریکه با حضور نانوذرات در پوشش بستهبندی، فلور قارچی کاهش داشته است و با افزایش مدت روزهای نگهداری تعداد انواع قارچ افزایش یافته است ولی این افزایش در اکثر موارد در نوع نان و نوع قارچ یکسان نبود و تفاوت معنیداری با یکدیگر داشت (000/0 P=). نتیجهگیری: با توجه به نتایج بدست آمده چنین میتوان گفت که استفاده از پوششهای حاوی نانوذرات نقره بر پایه دی اکسید تیتانیوم برای بسته بندی نان با توجه به افزایش روز افزون جمعیت و در راستای ارتقای امنیت غذایی نسبت به پوششهای پلی اتیلن ارجعیت دارد و استفاده از این نوع پوششها در صنایع پخت بعد از ارزیابی ایمنی پوشش بسته بندی توصیه می گردد. پرونده مقاله -
مقاله
5 - طراحی نانو بیوسنسور پلیمر قالب ملکولی مبتنی بر پتانسیومتری جهت تشخیص اگزوتوکسین باکتری استافیلوکوکوس ارئوسعلوم غذایی و تغذیه , شماره 41 , سال 11 , زمستان 1392مقدمه:باتوجه به رشد روزافزون جمعیت و صنعتی شدن سیرتکاملی حیات بشر، تشخیص سموم تولید شده در مواد غذائی با استفاده از روشهای سنتی دشوار بوده چرا که از لحاظ زمانی، مدت بررسی کیفیت طولانی شده و مقرون به صرفه نبوده و حتی در بسیاری از موارد دقت روشهای کاربردی همچون محیط کشت چکیده کاملمقدمه:باتوجه به رشد روزافزون جمعیت و صنعتی شدن سیرتکاملی حیات بشر، تشخیص سموم تولید شده در مواد غذائی با استفاده از روشهای سنتی دشوار بوده چرا که از لحاظ زمانی، مدت بررسی کیفیت طولانی شده و مقرون به صرفه نبوده و حتی در بسیاری از موارد دقت روشهای کاربردی همچون محیط کشت باکتریائی و غیره دارای خطای آزمایشگاهی میباشد، لذا با پیشرفت تکنولوژی نانو، طراحی سنسورهای انتخابی و هوشمند، تحولی بزرگ در صنعت کنترل کیفی مواد غذائی محسوب میشود که هم در زمانی کوتاه و هم با دقتی بسیار بالا می تواند تشخیص توکسین باکتریها را انجام دهد. مواد و روشها: در این تحقیق از مونومرهای متااکریلیک اسید برای تهیه قالب ملکولی و تهیه پلیمر استفاده گردیده شدکه با پیوند کوالانسی بین مونومرهای متااکریلیک اسید (MAA) پلیمری سفید تشکیل شده، همچنین پیوند هیدروژنی بین اسید آمینه اگزوتوکسین و متااکریلیک اسید بوجود میآید که عامل جذب انتخابی آن خواهد بود. یافتهها: نتایج بدست آمده حاکی ا زآن است که تا رقت 3-10 مولار از رقت توکسین باکتری مذکور توسط سنسور پلیمر قالب ملکولی قابل تشخیص میباشد و رقتهای رقیقتر قابل ردیابی نمیباشد، همچنین حساسیت سنسور تا 60 روز مورد آزمون قرارگرفت که سنسور مبتنی بر پلیمر قالب ملکولی تا 28 روز مورد تائید بوده و بعد از زمان مذکور رو به کاهش قرار گرفت. نتیجهگیری: اگرچه حساسیت تکنیک پایئن بوده ولی دقت مراحل عالی بوده برنامهریزی میشود تا جهت افزایش حساسیت تست روش دیگری طراحی گردد. پرونده مقاله -
مقاله
6 - سنتز نانوذره نقره با سدیم بروهیدرات به روش احیای شیمیایی جهت تولید نانوکامپوزیت نقره آنتیباکتریال زیستتخریبپذیر به روش Solution Blending تولید نانوکامپوزیت نقره آنتی باکتریال زیستتخریبپذیرعلوم و تکنولوژی محیط زیست , شماره 11 , سال 22 , زمستان 1399زمینه و هدف : پژوهشی که پیش رو دارید، بررسی اثر ضدباکتریایی نانوذرات نقره بر روی باکتریهای گرم منفی و گرم مثبت میباشد که در جهت استفاده از آنها در تولید نانوکامپوزیت نقره با خاصیت آنتیباکتریال مناسب و زیستتخریبپذیر به روش محلول اجرا درآمده است. روش بررسی: به من چکیده کاملزمینه و هدف : پژوهشی که پیش رو دارید، بررسی اثر ضدباکتریایی نانوذرات نقره بر روی باکتریهای گرم منفی و گرم مثبت میباشد که در جهت استفاده از آنها در تولید نانوکامپوزیت نقره با خاصیت آنتیباکتریال مناسب و زیستتخریبپذیر به روش محلول اجرا درآمده است. روش بررسی: به منظور بررسی خواص ضدمیکروبی نانوذرات نقره،در تابستان 1397(تاریخ شروع آزمایش)ابتدا نانوذره نقره به روش احیای شیمیایی با NaBH4سنتز گردید و پس از انجام آزمونهای نانومتریک UV-VIS, DLS, XRD و TEM وFTIR ، از باکتری استافیلوکوکس اورئوس به عنوان شاخص گرم مثبت، باکتری اشرشیا کلی به عنوان شاخص گرم منفی استفاده شد و بعد میزان MIC ، MBC و Inhibition Zone محاسبه شد.در مرحله بعد نانوکامپوزیت به روش Solution Blending تولید و آماده گردید و خاصیت آنتیباکتریال آن با روش Inhibition Zone بررسی گردید. یافته ها: نتایج به دست آمده حاکی از آن است که نانوذرات نقره در غلظتهای 50،20 میکروگرم بر میلی لیتر به ترتیب بر روی استافیلوکوکوس آرئوس، اشرشیا کلی اثر بازدارندگی(MIC) دارد و همچنین در غلظتهای 60 ،40 میکروگرم بر میلیلیتر به ترتیب بر میکروارگانیسمهای یادشده اثر کشندگی (MBC) دارد که بیشترین اثر ضدباکتریایی بر اساس نتایج، بر باکتری گرم مثبت استافیلوکوکوس آرئوس مشاهده شد و علی رغم این در تست هاله عدم رشد(Inhibition zone)، هاله به قطر mm 3-5 در اطراف دیسک نانوذره نقره در کشتهای میکروارگانیسمهای ذکر شده،مشاهده گردید و در تست هاله عدم رشد نانوکامپوزیت تولید شده نیز هاله ایجاد شده بر اساس مقادیر مورد انتظار بود. نتایج آزمایش ها با 3 تکرار و مقدار PValue محاسبه شده با روش ANOVA با ارزش 0001/0 P < معنادار بوده است. بحث و نتیجه گیری: نشان داد نانوذرات نقره میتواند به خوبی بر روی باکتریهای گرم مثبت و گرم منفی اثر مهارکنندگی و کشندگی داشته باشد و همچنین نانوکامپوزیت تولید شده به روش یادشده،خاصیت آنتیباکتریال بالایی دارد. پرونده مقاله -
مقاله
7 - بررسی خواص پروبیوتیکی لاکتوباسیل های جدا شده از شیر گاو منعقد شدهمیکروبیولوژی دامپزشکی , شماره 1 , سال 17 , پاییز 1401چکیده:هدف از انجام این مطالعه شناسایی خصوصات پروبیوتیکی باکتریهای اسید لاکتیک جدا شده از شیر گاو منعقد شده است که شامل خاصیت ضد قارچی و ضد میکروبی ، تحمل pH اسیدی،مقاومت به صفرا، تخمیر قندها ، قابلیت همولیز خون، پتانسیل اسیدی کردن و ایجاد لخته از برخی روستاهای استان تهر چکیده کاملچکیده:هدف از انجام این مطالعه شناسایی خصوصات پروبیوتیکی باکتریهای اسید لاکتیک جدا شده از شیر گاو منعقد شده است که شامل خاصیت ضد قارچی و ضد میکروبی ، تحمل pH اسیدی،مقاومت به صفرا، تخمیر قندها ، قابلیت همولیز خون، پتانسیل اسیدی کردن و ایجاد لخته از برخی روستاهای استان تهران میباشد.ازمجموع 13 نمونه شیر جمع آوری شده، 7 جدایه بر اساس تستهای فنوتیپی و بیوشیمیایی به عنوان باکتری اسید لاکتیک شناسایی شدند.به منظور تایید نتایج بیوشیمیایی، DNA آنها استخراج و توسطPCR دارای پرایمر اختصاصی تکثیر و متعاقبا محصولات PCR توالی یابی شدند.و در بانک ژن NCBI ثبت و تعلق این باکتری ها به جنس لاکتوباسیل تایید شد.نتایج نشان داد همه جدایه ها همولیز مثبت بودند.جدایه A و C همولیز کامل داشتند .جدایه E بیشرین مقاومت را در شرایط اسیدی از خود نشان داد. در حالی که تمام جدایه های ما به شرایط صفرا مقاوم بودند. همچنین هیچ یک از سویه ها حساسیتی نسبت به قارچ ها و میکروب ها نشان ندادند، به جز اشریشیا کلی که همه سویه ها به آن حساس بودند. تمام جدایه های لاکتیکی توانایی اسیدی شدن و انعقاد را در دمای 37 درجه سانتی گراد نشان دادند. در مقابل، هیچ یک از جدایه ها پتانسیل انعقاد را در دمای 30 درجه سانتیگراد نشان ندادند.بر اساس نتایج این مطالعه،جدایه E و C جدا شده از شیر منعقد شده گاو با توجه به خواص مشاهده شده می تواند به عنوان میکروارگانیسم پروبیوتیک در نظر گرفته شودومی توان آنها را به منظور استفاده در تولید لبنیات پروبیوتیک جدا کرد. پرونده مقاله -
مقاله
8 - امکانسنجی تولید شکلات پروبیوتیک حاوی باکتری Bifidobacterium breve ریزپوشانی شده با آلژینات کلسیم و نشاسته مقاوم ذرت به روش امولسیون و بررسی میزان زندهمانی آنمیکروبیولوژی دامپزشکی , شماره 1 , سال 13 , زمستان 1396برای حفاظت از پروبیوتیکها در شکلات سازی، ریزپوشانی (microencapsulation) باکتری پروبیوتیک میتواند روشی کارآمد برای حفظ قابلیت زندهمانی این باکتریهای سودمند در شرایط نامساعد فرآیند تولید و دستگاه گوارش و همچنین بهره مندی از ارزش تغذیهای شکلات تلقی گردد. در این مطالعه، چکیده کاملبرای حفاظت از پروبیوتیکها در شکلات سازی، ریزپوشانی (microencapsulation) باکتری پروبیوتیک میتواند روشی کارآمد برای حفظ قابلیت زندهمانی این باکتریهای سودمند در شرایط نامساعد فرآیند تولید و دستگاه گوارش و همچنین بهره مندی از ارزش تغذیهای شکلات تلقی گردد. در این مطالعه، از آلژینات سدیم و نشاسته مقاوم ذرت برای ایجادکپسول ها به روش امولسیون استفاده شد و بیفیدوباکتریوم بروی به حالت آزاد و ریز پوشانیشده به شکلات افزوده شد و زندهمانی، اسیدیته، فعالیت آبی (aw)، محتوی مواد جامدو ویژگیهای حسی شکلات طی 30 روز نگهداری در دمای C°4 مورد ارزیابی قرار گرفت و اندازه و شکل کپسولهای تشکیل شده با میکرروسکوپ الکترونی SEM مورد بررسی قرار گرفت. همچنین برای تعیین اندازه ذرات و چگونگی پراکنش کپسولها، از دستگاه پارتیکل سایز آنالایزر استفاده شد. پروبیوتیک ریز پوشانی شده نسبت به حالت آزاد، زندهمانی بیشتری در شکلات داشت. اسیدیته و فعالیت آبی شکلات حاوی باکتری به حالت آزاد بالاتر از نمونه حاوی باکتری ریزپوشانی شده گزارش گردید)05/0. (p<همچنین شکلات حاوی پروبیوتیک ریزپوشانی شده، محتوی مواد جامد بالاتری نسبت به نمونه آزاد داشت (05/0 p<) علاوه بر آن ریز پوشانی اثر نامطلوبی بر ویژگیهای حسی شکلات نداشت (05/0 p<). ریزپوشانی، زندهمانی بیفیدوباکتریوم بروی را در شکلات افزایش داد و تولید شکلات پروبیوتیک امکان پذیر شد. پرونده مقاله -
مقاله
9 - مطالعه خواص ضدمیکروبی پوشش نانوکامپوزیتی حاوی نانوذرات نقرهبهداشت مواد غذایی , شماره 2 , سال 10 , تابستان 1399امروزه ذرات فلزی به پلیمرهای مورداستفاده در بستهبندی مواد غذایی اضافه میشوند تا خواص مکانیکی و ضدمیکروبی را بهبود دهند. در این مطالعه خواص ضدمیکروبی پوششهای نانو کامپوزیت با دانسیته کم (LDPE) حاوی 5/17، 5/12، 5/7 و 5/2 درصد نانوذرات نقره بررسی گردید. برای تولید نانو چکیده کاملامروزه ذرات فلزی به پلیمرهای مورداستفاده در بستهبندی مواد غذایی اضافه میشوند تا خواص مکانیکی و ضدمیکروبی را بهبود دهند. در این مطالعه خواص ضدمیکروبی پوششهای نانو کامپوزیت با دانسیته کم (LDPE) حاوی 5/17، 5/12، 5/7 و 5/2 درصد نانوذرات نقره بررسی گردید. برای تولید نانوذرات نقره روش احیاء شیمیایی با استفاده از احیاکننده تریسدیم سیترات انتخاب شد. بهمنظور تأیید سنتز نانو ذرات نقره، مشخصهیابی توزیع ذرات نقره و ساختار کریستالی نقره بهترتیب از آزمونهای UV-Visible، SEM و XRDاستفاده شد. نانو ذرات بلورین با متوسط اندازه 20 نانومتر تأیید شدند. بهمنظور بررسی خاصیت ضدمیکروبی پوششها، رشد باکتری در حضور پوششهای نانو نقره با درصدهای مذکور به روش سنجش دانسیته نوری (OD) بهوسیله دستگاه اسپکتروفتومتر در طولموج 600 نانومتر انجام گرفت. میزان مهاجرت ذرات نانو نقره نیز اندازهگیری شد. نتایج نشان داد که پوشش حاوی 5/17درصد نانو نقره بیشترین تأثیر را داشت و پوشش حاوی 5/2 درصد فاقد هرگونه تأثیر بود. همچنین مقایسه تأثیر پوششها بر اشریشیا کولای و استافیلوکوکوس اورئوس نشان داد که تأثیر پوششها روی استافیلوکوکوس اورئوس بیشتر بوده است. نتایج حاکی از وابستگی بین درصد نانوذرات نقره استفادهشده و خاصیت ضدمیکروبی بود. بهاینترتیب که با افزایش درصد نانوذرات نقره، خاصیت ضدمیکروبی افزایش پیدا کرد. همچنین با افزایش درصد نانوذرات نقره میزان رهایش نانوذرات از پوشش نیز افزایش یافت. درنهایت با توجه بهقرار گرفتن میزان مهاجرت نانو ذرات نقره از هر چهار نوع پوشش نانوکامپوزیتی در محدوده مجاز، پوشش 5/17 درصد بهعنوان کارآمدترین پوشش انتخاب شد. پرونده مقاله -
مقاله
10 - تاثیر شستشو وحمل لاشه مرغ در دماهای مختلف ازکشتارگاه های غرب تهران تا محل عرضهمیکروب شناسی مواد غذائی , شماره 2 , سال 4 , تابستان 1396باکتری های بیماری زای انسانی عامل شمار زیادی از مسمومیت های غذایی در انسان طی مصرف گوشت ماکیان آلوده می باشند. هدف از این مطالعه، بررسی تأثیر شستشو (چیلر دوم) در کشتارگاه وحمل لاشه ها در دماهای متفاوت تا محل عرضه بر میزان بار میکروبی استافیلوکوکوس اورئوس، سالمونلا و اشر چکیده کاملباکتری های بیماری زای انسانی عامل شمار زیادی از مسمومیت های غذایی در انسان طی مصرف گوشت ماکیان آلوده می باشند. هدف از این مطالعه، بررسی تأثیر شستشو (چیلر دوم) در کشتارگاه وحمل لاشه ها در دماهای متفاوت تا محل عرضه بر میزان بار میکروبی استافیلوکوکوس اورئوس، سالمونلا و اشریشیا کلی در لاشه مرغ بود. نمونه برداری از تعداد 180 لاشه مرغ به طور تصادفی از کشتارگاهی در غرب تهران بعد از مرحله شستشوی نهایی (چیلر دوم) در کشتارگاه، تا محل عرضه توسط خودروی معمولی (دمای محیط)، خودرو با سردخانه خاموش و سردخانه دار انجام پذیرفت. نتایج نشان داد که میزان آلودگی اشریشیا کلی و شمارش کلی باکتریایی در مرحله بعد از لاشه پذیری به طور معناداری بیشتراز مرحله قبل از لاشه پذیری بود. میانگین مقادیر باکتریایی شمارش شده در نمونه های کشتارگاه (گروه قبل)، به جز سالمونلا در نمونه ساق ران در خودروی سردخانه دار، به طور قابل توجهی کمتر از نمونه های حمل شده پس از 4 ساعت (گروه بعد) بودند، همچنین میانگین شمارش کلی میکروبی و استافیلوکوکوس اورئوس لاشه های حمل شده توسط خودروی معمولی به حداکثر رسیدCFU/gr (CFU/gr 106×82/2 ±106×63/18) که میانگین شمارش کلی میکروبی نسبت به مقدار استاندارد بالاتر بود)(05/0> p)، در حالی که در خودروی سردخانه خاموش این مقدار به حداقل رسید که نسبت به مقدار استاندارد کمتر بود(CFU/gr 106×048/0±106×65/0). به طور کلی نتایج به دست آمده نشان داد که حمل لاشه های مرغ توسط خودروهای معمولی و سردخانه خاموش شرایط محیطی نامناسبی را برای رشد لگاریتمی باکتری های پاتوژن غذایی فراهم می کند و موجب انتقال آن ها به انسان می گردد. پرونده مقاله -
مقاله
11 - شیوع پزودوموناس آئروژینوزا در گونه های مختلف میگوی اصفهان و چابهار در تابستان و پاییز و تاثیر فصل و محل عرضه بر آنمیکروب شناسی مواد غذائی , شماره 4 , سال 9 , پاییز 1401باکتری پزودوموناس آئروژینوزا خطر بالقوه بروز مسمومیتهای غذایی مخصوصا در آبزیانی مانند میگو میباشد. با هدف تعیین و مقایسه میزان آلودگی در گونههای مختلف میگو در دو فصل تابستان و پاییز در اصفهان و چابهار از عضله شکمی 35 میگو در هر فصل هر شهر نمونهگیری شد. نمونهها در م چکیده کاملباکتری پزودوموناس آئروژینوزا خطر بالقوه بروز مسمومیتهای غذایی مخصوصا در آبزیانی مانند میگو میباشد. با هدف تعیین و مقایسه میزان آلودگی در گونههای مختلف میگو در دو فصل تابستان و پاییز در اصفهان و چابهار از عضله شکمی 35 میگو در هر فصل هر شهر نمونهگیری شد. نمونهها در محیط پپتون واتر هموژن شده، انکوبه و در محیط PCA کشت شدند. کلنیهای مشکوک جداسازی شده و تستهای تائیدی پزودوموناس آئروژینوزا و تایید حضور ژن اختصاصی پزودوموناس آئروژینوزا، nanI به روش PCR انجام شد. در تابستان اصفهان و چابهار به ترتیب 5/48 و 7/25 درصد نمونهها آلوده بودند. در فصل پاییز این شیوع برای اصفهان 9/22 و برای چابهار 20 درصد بود. در اصفهان در تابستان بیشترین آلودگی مربوط به گونه Metapenaueus affinis و کمترین مربوط به Penaeus semisulcatus بود. در پاییز اصفهان بیشترین تعداد مربوط به Penaeus merguiensis و کمترین باز هم مربوط به گونه Penaeus semisulcatus بود. در شهر چابهار نیز، در هر دو فصل بیشترین نمونه آلوده مربوط به گونه Metapenaeus affinis بود و کمترین آلودگی در تابستان مربوط به گونه Panaeus semisulcatus و در پاییز مربوط به هم Penaeus semisulcatus و هم Litopenaeus vannamei بود. شیوع بالایی از این باکتری در نمونههای گونههای مختلف میگو در هر دو فصل و هر دو شهر وجود داشت که احتمال بالای خطر بروز مسمومیتهای غذایی پزودوموناس آئروژینوزا ناشی از مصرف نادرست میگو را بیان میکند. رعایت زنجیره سرد در هنگام نگهداری، حمل و نقل و عرضه میگو تا حد زیادی در کنترل این مشکل موثر خواهد بود. پرونده مقاله -
مقاله
12 - استخراج، خالص سازی و ارزیابی خواص ضد میکروبی و آنتی اکسیدانی رنگدانه فیکواریترین سیانوباکتری خاکزی Nostoc sp. FA1دنیای میکروب ها , شماره 2 , سال 13 , تابستان 1399سابقه و هدف:رنگ های طبیعی فیکواریترین سیانوباکتری ها، دارای ویژگی های درمانی بالقوه ای هستند. امروزه جایگزینی آنتی اکسیدان های مصنوعی با آنتی اکسیدان های طبیعی بی ضرر مورد توجه می باشد. هدف ازاین تحقیق، جداسازی و خالص سازی رنگدانه ارغوانی خوراکی فیکواریترین و ارزیابی فع چکیده کاملسابقه و هدف:رنگ های طبیعی فیکواریترین سیانوباکتری ها، دارای ویژگی های درمانی بالقوه ای هستند. امروزه جایگزینی آنتی اکسیدان های مصنوعی با آنتی اکسیدان های طبیعی بی ضرر مورد توجه می باشد. هدف ازاین تحقیق، جداسازی و خالص سازی رنگدانه ارغوانی خوراکی فیکواریترین و ارزیابی فعالیت آنتی اکسیدانی و ضد میکروبی سیانوباکتری خاکزی FA1Nostoc sp. می باشد.مواد و روش ها: استخراج و خالص سازی رنگدانه فیکواریترین در چهار مرحله آماده سازی عصاره خام، رسوب گیری با آمونیوم سولفات 65 درصد، دیالیز و کروماتوگرافی تبادل آنیونی انجام گردید. سپس فعالیت آنتی اکسیدانی با روش نیتریک اکساید و فعالیت ضد میکروبی با روش انتشار در دیسک مورد بررسی قرار گرفت.یافته ها: غلظت و خلوص رنگدانه فیکواریترین پس از هر مرحله خالص سازی تا 4 برابر (از 5/1 تا 22/6) افزایش یافت. بیشترین فعالیت ممانعت کنندگی رنگدانه فیکواریترین در مقابل باسیلوس سوبتلیس (5/10± 28/0) و کاندیدا آلبیکنس (98/10±006/0) یافت گردید. علاوه بر آن، نتایج حاصل از بررسی فعالیت آنتی اکسیدانی، افزایش معناداری را با افزایش میزان غلظت رنگدانه نشان داد.نتیجه گیری:نتایج این تحقیق می تواند زمینه ساز معرفی رنگدانه های طبیعی خوراکی سیانوباکتری های خاکزی دارای ویژگی های آنتی اکسیدانی و آنتی میکروبی با قابلیت استفاده در صنایع غذایی و دارویی باشد. پرونده مقاله -
مقاله
13 - Study of the Effect of Quinoa Flour and Gellan Gum Replacement on the Physicochemical and Organoleptic Properties of Low-Fat HamburgersFood and Health , شماره 1 , سال 7 , بهار 2024There is growing interest in incorporating plant- and bacteria-derived ingredients with unique nutritional benefits for product reformulation. This study investigated the impact of quinoa flour and gellan gum substitution on low-fat hamburgers' physicochemical and senso چکیده کاملThere is growing interest in incorporating plant- and bacteria-derived ingredients with unique nutritional benefits for product reformulation. This study investigated the impact of quinoa flour and gellan gum substitution on low-fat hamburgers' physicochemical and sensory characteristics. The objective was to evaluate the effects of quinoa flour and gellan gum on low-fat hamburgers' physicochemical and sensory properties. Five hamburger samples (50 g each) were formulated with varying quinoa flour and gellan gum levels. Physicochemical analyses were performed, including moisture, protein, fat, ash, and carbohydrate content. Antioxidant activity, measured by pH and thiobarbituric acid index, was assessed on days 1, 14, and 28. Sensory evaluation encompassed color assessment, texture profile analysis, and a hedonic consumer test. Increasing quinoa flour and gellan gum levels synergistically decreased the thiobarbituric acid index compared to the control sample. Texture profile analysis revealed no significant differences in hardness, adhesion, elasticity, or chewiness among the samples. Likewise, no significant sensory differences were observed. The incorporation of quinoa flour in conjunction with gellan gum improved physicochemical properties, enhanced antioxidant activity, and maintained acceptable sensory attributes in low-fat hamburgers. Sample E3 (67% lean minced meat, 0% soy flour, 0.1% quinoa flour, 0.5% gellan gum, 14.5% fat) exhibited the most desirable characteristics. In contrast, sample A1 (74% lean minced meat, 0% soy flour, 0.03% quinoa flour, 0% gellan gum, 0.15% fat) was the least favorable compared to the control. پرونده مقاله