• Home
  • حمید میرزایی

    List of Articles حمید میرزایی


  • Article

    1 - اثر اسانس رزماری بر جمعیت لاکتوباسیل‌ها و میزان هیستامین طی دوره رسیدن در پنیر سنتی لیقوان
    Food Hygiene , Issue 5 , Year , Winter 2019
    مسمومیت هیستامینی یکی از نگرانی‌های مهم در سلامت پنیرهای سنتی رسیده بوده و مهم‌ترین عامل تولید آن میکرارگانیسم‌های دکربوکسیله کننده در طی دوره رسیدن می‌باشد. هدف از مطالعه حاضرتعیین تأثیر اسانس رزماری بر جمعیت لاکتو باسیلوس‌ها و میزان هیستامین در پنیر لیقوان در طول دوره More
    مسمومیت هیستامینی یکی از نگرانی‌های مهم در سلامت پنیرهای سنتی رسیده بوده و مهم‌ترین عامل تولید آن میکرارگانیسم‌های دکربوکسیله کننده در طی دوره رسیدن می‌باشد. هدف از مطالعه حاضرتعیین تأثیر اسانس رزماری بر جمعیت لاکتو باسیلوس‌ها و میزان هیستامین در پنیر لیقوان در طول دوره رسیدن با روش HPLC بود. ترکیب شیمیائی اسانس با استفاده از GC/MS مورد شناسائی قرار گرفت. نمونه‌های پنیر حاوی صفر، 125 و ppm250 از اسانس رزماری تهیه شد. نمونه‌ها در روزهای صفر، 30، 90 و 150 دوره رسیدن از نظر تعداد باکترهای لاکتوباسیلوس و میزان هیستامین مورد آزمایش قرار گرفتند. آلفا‌پینن (Alfa pinene) با 1/11 درصد، کامفور ((Camphore با 2/10 درصد و لیمونن – د ( Limonene-d) با 9/5 درصد، 3 جزء عمده موجود در اسانس بود. میانگین تعداد لاکتوباسیل ها در روزهای 30، 90 و 150 دوره رسیدن در نمونه‌های حاوی 125 و ppm 250 اسانس رزماری به‌طور معنی‌داری کمتر از نمونه‌های شاهد بود (05/0>(P. در طول دوره رسیدن میزان هیستامین در نمونه‌‌های حاوی اسانس کمتر از نمونه‌های شاهد بوده و در انتهای دوره رسیدن میزان هیستامین در نمونه‌های شاهد، حاوی 125 و ppm 250 اسانس رزماری به‌ترتیب برابر 190، 170 و ppm 04/51 بود. در مجموع می‌توان گفت که غلظت‌های 125 و ppm250 از اسانس رزماری می‌تواند به‌عنوان یک ماده نگه‌دارنده طبیعی در پنیرهای سنتی لیقوان استفاده شود. Manuscript profile

  • Article

    2 - اثر ضد باکتریایی نانو ذرات اکسید آهن (Fe3O4) در تصفیه آب
    Food Hygiene , Issue 5 , Year , Winter 2021
    در برنامه‌های کاربردی آب سیستم های نامناسب زهکشی سبب افزایش آلودگی منابع آب می شود این مطالعه باهدف یافتن ضدعفونی‌کننده سازگار با محیط‌زیست در مرحله منعقد سازی در تصفیه‌خانه‌های آب آشامیدنی انجام‌شده است. در این مطالعه نانو ذرات اکسید آهن به روش هم رسوبی سنتز گردید و فع More
    در برنامه‌های کاربردی آب سیستم های نامناسب زهکشی سبب افزایش آلودگی منابع آب می شود این مطالعه باهدف یافتن ضدعفونی‌کننده سازگار با محیط‌زیست در مرحله منعقد سازی در تصفیه‌خانه‌های آب آشامیدنی انجام‌شده است. در این مطالعه نانو ذرات اکسید آهن به روش هم رسوبی سنتز گردید و فعالیت ضد باکتریایی نانو ذرات اکسید آهن سنتز شده بر روی شش گونه از باکتری‌های مهم باکتریایی (شامل اشرشیا کولای و انتروکوکوس فیکالیس و کلبسیلا پنومونیه و سودوموناس آئروجینوزا، باسیلوس سرئوس و استافیلوکوکوس اورئوس) مورد ارزیابی قرار گرفت. این مطالعه نشان داد که بیشترین اثر نانو ذرات اکسید آهن سنتز شده با 07/0 MIC<میکروگرم بر میلی‌لیتر در برابر باسیلوس سرئوس و انتروکوکوس فیکالیس است. بعلاوه، نانو ذرات اکسید آهن دارای فعالیت ضد باکتریایی علیه استافیلوکوکوس آرئوس با 3/0 =MIC میکروگرم در میلی‌لیتر و در کلبسیلا پنومونیه 25/1MIC= و سودوموناس آئروجینوزا و اشرشیاکلی 6/0 =MIC میکروگرم در میلی‌لیتر بود. نتایج MBC نشان داد که نانو ذرات اکسید آهن توانست 9/99 درصد از باکتری های اشرشیاکلی و استافیلوکوکوس آرئوس در غلظت 25/1 میکروگرم در میلی‌لیتر و کلبسیلا پنومونیه در غلظت 5/2 میکروگرم در میلی‌لیتر از باکتری‌های را از بین ببرد. نتایج به‌دست‌آمده پتانسیل ضد باکتریایی از نانو ذرات را برای استفاده در تصفیه آب نشان می‌دهد. به نظر می‌رسد که استفاده از نانو ذرات Fe3O4 به‌عنوان جاذب در فرآیند تصفیه آب می‌تواند یک جایگزین کارآمد و اقتصادی برای ضدعفونی کردن آب در مراحل اولیه تصفیه آب باشد. Manuscript profile

  • Article

    3 - بهینه‌سازی شرایط ازون‌دهی آب باهدف حذف هورمون‌های استرون و 17 بتا-استرادیول
    Food Hygiene , Issue 4 , Year , Autumn 2020
    حضور مواد شیمیایی مختل‌کننده غدد درون‌ریز در محیط‌زیست و اثرات نامطلوب آن‌ها بر سلامت انسان و حیوانات توجه زیادی را در سال‌های اخیر به خود جلب کرده است. استروژن‌ها مهم‌ترین مختل‌کننده‌های غدد درون‌ریز بدن بوده و استرون (E1) و 17بتا- استرادیول (E2) قوی‌ترین آن‌ها می‌باشن More
    حضور مواد شیمیایی مختل‌کننده غدد درون‌ریز در محیط‌زیست و اثرات نامطلوب آن‌ها بر سلامت انسان و حیوانات توجه زیادی را در سال‌های اخیر به خود جلب کرده است. استروژن‌ها مهم‌ترین مختل‌کننده‌های غدد درون‌ریز بدن بوده و استرون (E1) و 17بتا- استرادیول (E2) قوی‌ترین آن‌ها می‌باشند. هدف از این تحقیق بهینه‌سازی شرایط حذف هورمون‌های E1 و E2 در آب با استفاده از ازون‌دهی است. برای ارزیابی مقدار E1و E2از روش کرواتوگرافی مایع با کارایی بالا استفاده شد و برای ارزیابی میزان تأثیر ازون‌دهی در حذف هورمون‌های مورد مطالعه، ابتدا شرایط بهینه ازون‌دهی ازنظر غلظت گاز ازون، مدت‌زمان ازون‌دهی، pH و غلظت هورمون‌های E1و E2محاسبه شد. طبق نتایج به‌دست‌آمده غلظت ازون برابر ۴ میلی‌گرم در لیتر، مدت‌زمان ۵ دقیقه، pH برابر ۶ و غلظت اولیه محلول هورمون‌های E1و E2تا ۱۰ میلی‌گرم در لیتر بیشترین تأثیر را داشت. درنهایت ازون‌دهی با شرایط بهینه باعث حذف ۹۰ درصد E1و 95 درصد E2شد. درمجموع نتایج این تحقیق نشان داد که ازون‌دهی در شرایط بهینه روش مناسبی برای حذف این هورمون‌ها از آب می‌باشد. Manuscript profile

  • Article

    4 - مطالعه اثر آستاگزانتین و اسانس سیر در جیره قزل‌آلای رنگین‌کمان و بررسی شاخص‌های بیومتریک، خواص آنتی‌اکسیدانی و ارگانولپتیکی گوشت ماهی
    Food Hygiene , Issue 2 , Year , Autumn 2022
    هدف از این مطالعه تعیین اثر افزودن اسانس سیر و آستاگزانتین به فرم ماکروساختار و نانوساختار در جیره ی ماهی قزل آلای رنگین کمان بر روی خواص نگهدارندگی و ارگانولپتیکی گوشت و نیز تغییرات بیومتریک بود. اسانس سیر با دستگاه کلونجر و فرم های نانوساختار توسط امولسیفایر و طی اختل More
    هدف از این مطالعه تعیین اثر افزودن اسانس سیر و آستاگزانتین به فرم ماکروساختار و نانوساختار در جیره ی ماهی قزل آلای رنگین کمان بر روی خواص نگهدارندگی و ارگانولپتیکی گوشت و نیز تغییرات بیومتریک بود. اسانس سیر با دستگاه کلونجر و فرم های نانوساختار توسط امولسیفایر و طی اختلاط فاز های آلی و آبی ایجاد شدند. هفتصد قطعه ماهی به طور مساوی در هفت گروه شامل شاهد و شش گروه تیمار (اسانس سیر ماکروساختار(T1) و نانوساختار(T3)، آستاگزانتین ماکروساختار(T2) و نانوساختار(T4)، اسانس سیر همراه با آستاگزانتین به فرم ماکروساختار (T5) و نانوساختار (T6) در جیره) در استخرهای جداگانه نگهداری شدند. بعد از 40 روز، نمونه های گوشت برای تعیین خواص آنتی‌اکسیدانی و ارگانولپتیکی مورد ارزیابی قرار گرفت. خواص بیومتریک در طی دوره پرورش ثبت شد. نتایج بررسی ها نشانگر کاهش معنی‌دار عدد پراکسید و شاخص تیوباربیتوریک اسید و تأثیرات مطلوبی در رایحه، طعم و رنگ گوشت‌های گروه های تیمار در مقایسه با گروه شاهد بود (05/0p<). تغییرات مجموع ازت های فرار و pH گوشت در روزهای مختلف آزمایش و در تیمارهای مختلف روند ثابت و مشخصی نشان نداد. بافت گوشت در T1 دچار تغییرات نامطلوبی شد (05/0p<)؛ این در حالیست که تیمار های دیگر بر روی بافت گوشت تاثیر چندانی نداشتند (05/0p>). تعداد تلفات در دوره ی پرورش در گروه های تیمار کمتر از گروه شاهد بوده و کمترین میزان ضریب تبدیل غذایی در T3 و T4 مشاهده گردید. در مجموع می توان گفت اسانس سیر و آستاگزانتین در جیره ماهیان قزل آلای رنگین کمان خواص آنتی اکسیدانی و ارگانولپتیکی گوشت را بهبود بخشیده و موجب بهبود خواص بیومتریک می شود. Manuscript profile

  • Article

    5 - بررسی میزان بیس فنول آ در آب‌های بسته‌بندی تجاری عرضه شده در بازار اردبیل و بهینه‌سازی ازون‌دهی آب برای کاهش آن
    Food Hygiene , Issue 1 , Year , Spring 2021
    < p>بیس فنول آ یک ماده شیمیایی مختل‌کننده غدد درون ریز استروژنیک بوده و آلودگی آب های آشامیدنی به آن مشکلات عدیده‌ای در سلامت انسان ایجاد می‌کند. هدف از مطالعه حاضر، تعیین میزان بیس‌فنول‌آ در آب‌های بسته‌بندی‌ عرضه شده در اردبیل و بهینه‌سازی شرایط ازون‌زنی جهت کا More
    < p>بیس فنول آ یک ماده شیمیایی مختل‌کننده غدد درون ریز استروژنیک بوده و آلودگی آب های آشامیدنی به آن مشکلات عدیده‌ای در سلامت انسان ایجاد می‌کند. هدف از مطالعه حاضر، تعیین میزان بیس‌فنول‌آ در آب‌های بسته‌بندی‌ عرضه شده در اردبیل و بهینه‌سازی شرایط ازون‌زنی جهت کاهش آن بود. برای این منظور از 13 برند آب بطری شده 5 نمونه انتخاب شد. از هر برند یک نمونه در روز اول و 4 نمونه دیگر بعد از 30 روز نگهداری در دماهای 5، 15، 25 و 40 درجه سلسیوس با استفاده از روش کرو‌ماتور‌گرافی مایع با کارایی بالا آزمایش شد. برای تعیین میزان کارایی ازون‌زنی، ابتدا میزان غلظت ازون مصرفی، pH محیط، مدت‌زمان ازون‌زنی و غلظت اولیه بیس‌فنول اولیه بهینه‌سازی و سپس آزمایش در شرایط بهینه انجام شد. مقدار بیس‌فنول‌آ در تمام برندها در روز اول در حد مجاز وزارت بهداشت آمریکا (20 میکروگرم بر لیتر) بود. با افزایش دمای شرایط نگهداری مقدار آن در تمام نمونه‌ها افزایش یافت و در دمای 40 درجه سلسیوس مقدار آن در 3 برند بیشتر از حد مجاز شد. غلظت ازون 6 میلی‌گرم بر لیتر، pH مساوی 7، غلظت محلول بیس فنول آ 10 میلی‌گرم بر لیتر و زمان ازون زنی 10 دقیقه به‌عنوان شرایط بهینه به‌دست آمد و ازون زنی در این شرایط باعث حذف ۹۰ درصد بیس فنول آ موجود در آب شد. درمجموع می‌توان گفت میزان بیس‌فنول‌آ در آب‌های بطری شده در طول مدت نگهداری و بخصوص در دماهای خارج از یخچال افزایش می‌یابد و ازون‌زنی در شرایط بهینه روش مؤثری در کاهش آن می‌باشد.< p>TRANSLATE with xEnglishArabicHebrewPolishBulgarianHindiPortugueseCatalanHmong DawRomanianChinese SimplifiedHungarianRussianChinese TraditionalIndonesianSlovakCzechItalianSlovenianDanishJapaneseSpanishDutchKlingonSwedishEnglishKoreanThaiEstonianLatvianTurkishFinnishLithuanianUkrainianFrenchMalayUrduGermanMalteseVietnameseGreekNorwegianWelshHaitian CreolePersian// TRANSLATE with COPY THE URL BELOW BackEMBED THE SNIPPET BELOW IN YOUR SITE Enable collaborative features and customize widget: Bing Webmaster PortalBack//TRANSLATE with xEnglishArabicHebrewPolishBulgarianHindiPortugueseCatalanHmong DawRomanianChinese SimplifiedHungarianRussianChinese TraditionalIndonesianSlovakCzechItalianSlovenianDanishJapaneseSpanishDutchKlingonSwedishEnglishKoreanThaiEstonianLatvianTurkishFinnishLithuanianUkrainianFrenchMalayUrduGermanMalteseVietnameseGreekNorwegianWelshHaitian CreolePersian// TRANSLATE with COPY THE URL BELOW BackEMBED THE SNIPPET BELOW IN YOUR SITE Enable collaborative features and customize widget: Bing Webmaster PortalBack// Manuscript profile

  • Article

    6 - شناسایی انتروسین‌ها و بررسی برون-تنی فعالیت ضدمیکروبی و ضدسرطانی آن‌ها در سویه‌های انتروکوک جداشده از محصولات تخمیری سنتی
    Food Hygiene , Issue 2 , Year , Summer 2023
    جایگزینی ترکیبات زیست‌فعال به‌دست آمده از منابع طبیعی مانند متابولیت‌های میکروبی با ترکیبات نگهدارنده سنتزی و بهره‌مندی از خواص فراسودمند این متابولیت‌ها ازجمله اثرات درمانی آن‌ها روز به‌روز در حال گسترش است. در این میان، باکتریوسین‌ها که دارای فعالیت فیزیولوژیـک متعـدد More
    جایگزینی ترکیبات زیست‌فعال به‌دست آمده از منابع طبیعی مانند متابولیت‌های میکروبی با ترکیبات نگهدارنده سنتزی و بهره‌مندی از خواص فراسودمند این متابولیت‌ها ازجمله اثرات درمانی آن‌ها روز به‌روز در حال گسترش است. در این میان، باکتریوسین‌ها که دارای فعالیت فیزیولوژیـک متعـدد از جمله خواص ضـدمیکروبی و ضدسرطانی هستند، کانون توجه بسیاری از محققین بوده‌اند. در این مطالعه ژن‌های تولید انتروسین جدایه‌های انتروکوکوس دو محصول لبنی تخمیری (پنیر موتال و ترخینه) به‌روش ملکولی ردیابی شده و کینتیک تولید ترکیبات شبه باکتریوسینی و پایداری آن‌ها در دمای بالا، pH‌های مختلف و تحت تاثیر آنزیم‌های گوناگون بررسی شد. همچنین خواص آنتاگونیستی (به‌روش انتشار در چاهک) و ضدسرطانی (با تکنیک رنگ‌سنجی MTT) انتروسین‌های تولید شده توسط این جدایه‌ها بر روی دو رده سلولی سرطانی انسان مورد امطالعه قرار گرفت. نتایج آزمونPCR نشان داد که دو جدایه انتروکوکوس فاسیوم AUT-7KB و انتروکوکوس فکالیس KUMS-T48 حاوی هر سه ژن‌ تولید انتروسین مورد مطالعه بوده و متابولیت‌های شبه باکتریوسینی این سویه‌ها اثرات آنتاگونیستی قوی بر روی باکتری‌های لیستریا مونوسایتوجنز و باسیلوس سرئوس داشتند. این متابولیت‌ها از پایداری بالایی در pHهای مختلف برخوردار بودند و تحت تاثیر آنزیم‌های پروتئاز (تریپسین و پپسین) بی‌اثر شدند که نشانگر ماهیت پروتئینی آن‌ها بود. به‌علاوه، متابولیت‌های جدایه KUMS-T48 اثرات سایتوتوکسیک قوی روی دو رده سلولی سرطانی AGS و HT-29 نشان داد. با توجه به یافته‌های تحقیق حاضر، انتروسین‌های سویه انتروکوکوس فکالیس KUMS-T48 به‌عنوان گزینه مناسبی برای مطالعات ضدتوموری بیشتر مانند بررسی‌های درون-تنی پس از بررسی‌های کامل جنبه‌های ایمنی پیشنهاد می‌شوند. Manuscript profile

  • Article

    7 - جداسازی و شناسایی برخی ویژگی‌های فنوتیپی سودوموناس‌‌ها در خط کشتار مرغ
    Food Hygiene , Issue 1 , Year , Summer 2022
    سودوموناس ها جزو باکتری های سرمادوست هستند و در مطالعات مختلف به‌عنوان باکتری غالب در فساد لاشه مرغ کشتارگاهی گزارش شده‌اند. هدف از مطالعه حاضر ردیابی گونه‌های سودوموناس از مراحل مختلف خط کشتار مرغ، محیط و تجهیزات کشتارگاه و خونابه موجود در بسته‌بندی بود. هم‌چنین ویژگی More
    سودوموناس ها جزو باکتری های سرمادوست هستند و در مطالعات مختلف به‌عنوان باکتری غالب در فساد لاشه مرغ کشتارگاهی گزارش شده‌اند. هدف از مطالعه حاضر ردیابی گونه‌های سودوموناس از مراحل مختلف خط کشتار مرغ، محیط و تجهیزات کشتارگاه و خونابه موجود در بسته‌بندی بود. هم‌چنین ویژگی‌هایی نظیر تولید رنگ‌دانه، الگوی حرکت و قدرت تشکیل بیوفیلم جدایه‌ها تعیین گردید. برای این منظور تعداد 108 نمونه از سه کشتارگاه صنعتی مرغ در تبریز نمونه‌گیری شد. طبق نتایج به‌دست آمده، بیشترین میزان آلودگی به سودوموناس به‌ترتیب در نمونه‌های مربوط به کف سالن، محوطه شکمی لاشه و خونابه مرغ بسته‌بندی به‌دست آمد. کمترین آلودگی به‌ترتیب در نمونه‌های مربوط به آب مصرفی، سواب سینه‌ مرغ زنده و اسکالدر مشاهده شد. میانگین حرکت نوع Swimming به‌طور معنی‌دار (001/0p ≤) بیشتر از دو نوع حرکت Swarming و Twitching بود و از نظر تولید رنگ دانه، رنگ غالب، سبز بود. هم‌چنین اکثر جدایه‌ها قادر به تشکیل بیوفیلم بودند و حدود 30 درصد جدایه‌های قابلیت متوسط و قوی در تولید بیوفیلم داشتند. در مجموع می‌توان گفت که قسمت عمده آلودگی به این باکتری از طریق قسمت‌های مختلف خط کشتار، تجهیزات و محیط کشتارگاه اتفاق می‌افتد. به‌علاوه، با توجه به قابلیت تولید بیوفیلم جدایه‌های سودوموناس، لذا بحث شستشو و ضدعفونی مناسب و مؤثرتر قسمت‌های مختلف فوق‌الذکر اهمیت ویژه‌ای دارد. Manuscript profile

  • Article

    8 - بررسی اثرات ضدمیکروبی عصاره‌های آبی و متانولی اسپیرولینا پلاتنسیس (Spirulina platensis) در پنیر سفید فراپالایشی
    Food Hygiene , Issue 4 , Year , Winter 2022
    وجود ترکیبات مغذی در انواع پنیر، این محصول را مستعد رشد انواع میکروارگانیسم‌ها می‌نماید لذا استفاده از نگهدارنده‌ها برای حفظ کیفیت این فراورده پرمصرف شیری اجتناب ناپذیر است. در این مطالعه اثر غلظت‌های 3/0 و 5/0 درصد عصاره‌های آبی و متانولی ریزجلبک اسپیرولینا پلاتنسیس در More
    وجود ترکیبات مغذی در انواع پنیر، این محصول را مستعد رشد انواع میکروارگانیسم‌ها می‌نماید لذا استفاده از نگهدارنده‌ها برای حفظ کیفیت این فراورده پرمصرف شیری اجتناب ناپذیر است. در این مطالعه اثر غلظت‌های 3/0 و 5/0 درصد عصاره‌های آبی و متانولی ریزجلبک اسپیرولینا پلاتنسیس در مهار رشد لیستریا مونوسایتوجنز، استافیلوکوکوس ارئوس و اشریشیا کولای و همچنین رشد آسپرژیلوس فلاووس در پنیر سفید فراپالایشی در مدت 60 روز دوره نگهداری در یخچال، مورد بررسی قرار گرفته است. به‌علاوه اثر عصاره‌ها بر ویژگی‌های بافت، طعم و مزه، رنگ و پذیرش کلی محصول ارزیابی شد. طبق نتایج حاصله اثر مهاری معنی‌دار (05/0p≤). غلظت‌های 3/0 و 5/0 عصاره‌های آبی و متانولی روی لیستریا مونوسایتوجنز و اشریشیا کولای از روز 15‌ام دوره نگهداری و روی استافیلوکوکوس آرئوس از روز 30‌ دوره نگهداری مشاهد شد. اثر ضدباکتریایی غلظت 5/0 عصاره متانولی بطور معنی‌دار بیشتر از سایر تیمارها بود (05/0p≤). تمام تیمارها اثر ضدقارچی معنی‌دار روی پرگنه آسپرژیلوس فلاووس داشتند (05/0p≤). طبق نتایج تحقیق حاضر عصاره‌های مورد استفاده اثر سوء معنی‌دار روی ویزگی‌های حسی نمونه‌ها پنیر نداشتند هر چند غظلت 5/0 عصاره متانولی به‌طور غیر معنی‌دار باعث کاهش کیفیت ویژگی‌های حسی نمونه‌های پنیر گردید. در مجموع می‌توان گفت که غلظت‌های 3/0 و 5/0 عصاره‌ آبی و غلظت 3/0 عصاره متانولی اسپیرولینا پلاتنسیس می‌توانند به‌عنوان نگهدارنده طبیعی در پنیر سفید فراپالایشی مورد استفاده قرار گیرند. Manuscript profile

  • Article

    9 - اثر پوشش‌دهی با روغن سیاهدانه و عصاره رزماری بر ماندگاری تخم‌مرغ در دمای یخچال
    Food Hygiene , Issue 4 , Year , Winter 2022
    تخم‌مرغ‌ به‌دلیل داشتن رطوبت و مواد مغذی زیاد، فسادپذیری بالایی دارد. این مطالعه با هدف بررسی تأثیر پوشش‌دهی با روغن سیاهدانه به‌تنهایی و در حضور عصاره رزماری بر ویژگی‌های فیزیکی، شیمیایی، عملکردی و میکروبی تخم‌مرغ انجام گرفت. برای این منظور 300 تخم‌مرغ در گروه‌های نمون More
    تخم‌مرغ‌ به‌دلیل داشتن رطوبت و مواد مغذی زیاد، فسادپذیری بالایی دارد. این مطالعه با هدف بررسی تأثیر پوشش‌دهی با روغن سیاهدانه به‌تنهایی و در حضور عصاره رزماری بر ویژگی‌های فیزیکی، شیمیایی، عملکردی و میکروبی تخم‌مرغ انجام گرفت. برای این منظور 300 تخم‌مرغ در گروه‌های نمونه شاهد، نمونه پوشش‌دهی شده با روغن سیاهدانه، و نمونه‌های پوشش‌دهی شده با روغن سیاهدانه حاوی 1، 2 و 3 درصد عصاره رزماری تهیه شدند. ویژگی‌های تخم‌مرغ شامل ضخامت، کاهش وزن، واحد هاو، pH ، میزان تولید کف سفیده در 7 زمان و ویژگی‌های میکروبی به‌مدت 6 هفته نگهداری در یخچال مورد ارزیابی قرار گرفت. میزان کاهش وزن در نمونه کنترل 64/6 گرم بود ولی این میزان در گروه تیمار با سه درصد عصاره 80/4 گرم برآورد شد. میزان واحد هاو نیز از حدود 75 در روز اول در نمونه کنترل به 38/31 پس از شش هفته رسید. اما در نمونه پوشش داده شده با سه درصد عصاره، 76/41 بود. میزان آلودگی پوسته بعد از 6 هفته در نمونه کنترل log CFU/g 59/4 رسید. در نمونه‌های پوشش‌دهی شده با روغن سیاهدانه به‌تنهایی و در حضور عصاره رزماری با درصدهای 1، 2 و 3 میزان آلودگی به‌ترتیب 32/4، 99/3، 27/3، log CFU/g 30 /2 تخمین زده شد. به‌دلیل خاصیت میکروب‌کشی ترکیبات پوشش‌، بار میکروبی پوسته کاهش یافت. پوشش‌دهی استفاده شده به‌خوبی توانست ماندگاری تخم‌مرغ را تا شش هفته افزایش دهد. Manuscript profile

  • Article

    10 - مطالعه میزان آلودگی پنیرهای سنتی عرضه شده در بازار تبریز به کلی‌فرم‌ها و اشریشیا کولای بیماری‌زا
    Food Hygiene , Issue 4 , Year , Winter 2011
    کلی فرم ها شاخص بهداشتی مواد غذائی و اشریشیا یکی از جنس های متعلق به آنها می باشد. اشریشیا کولای از نظر بیماری زائی مهمترین گونه اشریشیا بوده و عموماً به عنوان بخشی از فلور میکروبی طبیعی روده انسان و بسیاری از حیوانات محسوب می شود. اشریشیا کولای بیماری زا عامل اسهال در More
    کلی فرم ها شاخص بهداشتی مواد غذائی و اشریشیا یکی از جنس های متعلق به آنها می باشد. اشریشیا کولای از نظر بیماری زائی مهمترین گونه اشریشیا بوده و عموماً به عنوان بخشی از فلور میکروبی طبیعی روده انسان و بسیاری از حیوانات محسوب می شود. اشریشیا کولای بیماری زا عامل اسهال در کشورهای در حال توسعه و مکان های با فقر بهداشتی می باشد. هدف از مطالعه حاضر تعیین وضعیت آلودگی پنیر های سفید سنتی عرضه شده در بازار تبریز به کلی فرم ها، کلی فرم های مدفوعی، اشریشیا کولای و اشریشیا کولای بیماری زا بود. برای این منظور تعداد90 نمونه از پنیرهای سفید سنتی از سوپر مارکت های موجود در مناطق مختلف شهر تبریز بطور تصادفی انتخاب و در مجاورت یخ به آزمایشگاه منتقل شد. برای شمارش کلی فرم ها از محیط کشت VRBA بصورت پور پلیت و برای تائید کلی فرم ها و کلی فرم های مدفوعی از محیط کشت سبز درخشان به ترتیب در دماهای 1± 37 و 5/0± 44 درجه سلسیوس استفاده شد. برای تایید اشریشیا کولای بودن از تست های IMViCو برای تشخیص بیماری زا بودن از تست سرولوژیک و آنتی سرم های پلی والان استفاده گردید. نتایج حاصله نشان داد که میانگین شمارش کلی فرم ها cfu/ml105× (51/1± 07/27) و تعداد آنها در 88 (98%) نمونه بیشتر از حد مجاز تعیین شده برای پنیرهای سفید صنعتی می باشد. 63 مورد (70%) از نمونه ها آلوده به کلی فرم های مدفوعی و 11 مورد (12%) از نمونه ها آلوده به اشریشیا کولای بود و هیچکدام از نمونه ها آلوده به اشریشیا کولای بیماری زا تشخیص داده نشد. در مجموع می توان گفت که وضعیت بهداشتی پنیرهای سفید سنتی عرضه شده در بازار تبریز از نظر آلودگی به کلی فرم ها و اشریشیا کولای وضعیت مطلوب ندارند هر چند هیچکدام از نمونه ها آلوده به اشریشیا کولای بیماری زا تشخیص داده نشد. Manuscript profile

  • Article

    11 - مطالعه میزان آلودگی میکروبی بستنی‌های سنتی تولید و عرضه شده در شهر مراغه در سال 1391
    Food Hygiene , Issue 4 , Year , Winter 2013
    در ایران تولید بستنی‌های سنتی یا غیرپاستوریزه که به روش دستی تهیه می‌شود سابقه دیرینه داشته و مصرف آن در ماه‌های گرم سال بخصوص در بین کودکان بسیار رایج می‌باشد. آلودگی این محصول به میکروارگانیسم‌های بیماری‌زا می‌تواند منجر به ایجاد مسمومیت و عفونت‌های میکروبی در مصرف‌کن More
    در ایران تولید بستنی‌های سنتی یا غیرپاستوریزه که به روش دستی تهیه می‌شود سابقه دیرینه داشته و مصرف آن در ماه‌های گرم سال بخصوص در بین کودکان بسیار رایج می‌باشد. آلودگی این محصول به میکروارگانیسم‌های بیماری‌زا می‌تواند منجر به ایجاد مسمومیت و عفونت‌های میکروبی در مصرف‌کنندگان شود. هدف از مطالعه حاضر تعیین وضعیت آلودگی میکروبی بستنی‌های سنتی در واحدهای تولید و عرضه‌کننده موجود در شهر مراغه می‌باشد. برای این منظور ابتدا واحدهای تولید و عرضه بستنی سنتی در شهر مراغه بر اساس وضعیت بهداشت ظاهری واحد و کارکنان آن به واحدهای درجه یک تا سه دسته‌بندی شدند؛ سپس از آنها مجموعا 99 نمونه بستنی تهیه و بر اساس استاندارد ملی ایران از نظر شمارش کلی، شمارش انتروباکتریاسه، جستجوی اشریشیا کولای، جستجوی سالمونلا و جستجوی استافیلوکوکوس های کوآگولاز مثبت مورد آزمایش قرار گرفتند. از نظر شمارش کلی 8/78 درصد، تعداد انتروباکتریاسه ها 2/17 درصد، از نظر آلودگی به استافیلوکوکوس های کوآگولاز مثبت 8/41درصد، از نظر آلودگی به اشریشیا کولای 4/21 درصد نمونه ها آلودگی بالاتر از حد مجاز بر طبق استاندارد ملی ایران داشتند. از هیچ یک از نمونه ها باکتری سالمونلا جدا نشد. به غیر از آلودگی استافیلوکوکی و اشریشیا کولای که در واحدهای درجه 3 به طور معنی‌داری (05/0> p) بیشتر از واحدهای درجه 1 بود، در بقیه موارد تفاوت معنی‌داری بین واحدهای درجه یک تا سه وجود نداشت. در مجموع نتایج تحقیق حاضر نشان داد که درصد بالائی از بستنی‌های سنتی تولید و عرضه شده در بازار مراغه از نظر آلودگی میکروبی در حد قابل قبول نبوده و نیز ظاهر واحدهای تهیه و عرضه بستنی سنتی نمی تواند معیار معتبر جهت ارزیابی کیفیت بهداشتی محصول عرضه شده باشد. Manuscript profile

  • Article

    12 - جستجو و شناسایی هلیکوباکتر ‌پلوروم در کبد و محتویات سکوم تعدادی از طیورگوشتی ارجاعی به درمانگاه‌های شهر تبریز، با استفاده از روش‌های کشت و PCR
    Veterinary Clinical Pathology The Quarterly Scientific Journal , Issue 4 , Year , Winter 2022
    نقش بالقوه هلیکوباکتر ‌ پلوروم به عنوان عامل نوظهور ایجاد عفونت غذایی و یک بیماری مشترک بین انسان و دام ثابت شده است. این باکتری از محتویات سکوم، کبد و دوازدهء طیور تخم‌گذار و گوشتی و همچنین از محتویات دستگاه گوارش و مجاری صفراوی در موارد بیماری‌های التهاب معده ای &ndas More
    نقش بالقوه هلیکوباکتر ‌ پلوروم به عنوان عامل نوظهور ایجاد عفونت غذایی و یک بیماری مشترک بین انسان و دام ثابت شده است. این باکتری از محتویات سکوم، کبد و دوازدهء طیور تخم‌گذار و گوشتی و همچنین از محتویات دستگاه گوارش و مجاری صفراوی در موارد بیماری‌های التهاب معده ای – روده‌ای انسان، جدا شده است. هدف از انجام مطالعه حاضر، بررسی آلودگی به هلیکوباکتر پلوروم در طیور گوشتی دارای علائم آنتریت ارجاعی به یکی از کلینیک‌های طیور سطح شهر تبریز بود. بدین منظور، تعداد 70 نمونه محتویات سکوم و 70 نمونه کبد مربوط به 14 گله جوجه گوشتی با استفاده از روش‌های کشت باکتریایی و PCR (Polymerase Chain Reaction) مورد ارزیابی قرارگرفت. بر اساس یافته ها، تعداد10 نمونه از محتویات سکوم مربوط به 2 گله متفاوت، در آزمایشات مربوط به کشت و نیز آزمون مولکولی PCR، از نظر وجود باکتری هلیکوباکتر پلوروم مثبت بودند، در حالی که هیچ یک از نمونه‌های کبد از این نظر مثبت نبود. با توجه به نقش هلیکوباکتر پلوروم در ایجاد تلفات وخسارت در طیور پرورشی و اهمیت اقتصادی مربوطه و جایگزینی آن در دستگاه گوارش طیور و امکان ایجاد آلودگی ثانویهء لاشه‌ها در حین عملیات کشتار و نیز زئونوز بودن بیماری مذکور ، لذا باکتری فوق به‌عنوان یک عامل خطر بهداشتی تهدیدکننده سلامت مصرف‌کنندگان، همواره مطرح می‌باشد. Manuscript profile

  • Article

    13 - بررسی رخداد توکسمی آبستنی در گوسفندان منطقه صوفیان تبریز
    Veterinary Clinical Pathology The Quarterly Scientific Journal , Issue 1 , Year , Summer 2007
    این تحقیق به منظور بررسی وضعیت رخداد توکسمی آبستنی در گوسفندان منطقه صوفیان انجام گرفت. در این بررسی از 134 رأس میش آبستن سنگین در دو نوبت قبل و بعد از زایمان بصورت تصادفی خونگیری به عمل آمد و میانگین سرمی گلوکز، بتا هیدروکسی بوتیریک اسید، اوره سرم خون و کلسیم اندازه گی More
    این تحقیق به منظور بررسی وضعیت رخداد توکسمی آبستنی در گوسفندان منطقه صوفیان انجام گرفت. در این بررسی از 134 رأس میش آبستن سنگین در دو نوبت قبل و بعد از زایمان بصورت تصادفی خونگیری به عمل آمد و میانگین سرمی گلوکز، بتا هیدروکسی بوتیریک اسید، اوره سرم خون و کلسیم اندازه گیری شد. مقدار متوسط BHBA قبل از زایمان mmol/lit 15/046/0 و بعد از زایمان mmol/lit 11/04/0 بود که اختلاف معنی داری بیـن این دو میـانگین وجـود داشت (05/0>P). اختـلاف میانگین سرمی و انحراف استاندارد گلـوکز قبل از زایمان (mg/dl04/166/51) و بعد از زایمـان (mg/dl 12/1518/62) معنی دار بود (05/0 P<). بین میـانگین BHBA و گـلوکز سـرم قبـل و بعد از زایمــان یک همبستـگی منفـی (59/0-=r و 55/0-=r) با ارتباط معنی دار وجود داشت(01/0 P<). میانگین BUN قبل از زایمان بیشتر از میانگین آن در بعد از زایمان بود ولی اختلاف بین دو میانگین معنی دار نبود. میانگین و انحراف استاندارد کلسیم قبل از زایمـان mg/dl 72/259/12 و بعد از زایمــان mg/dl77/006/10 بود که اختلاف معنی داری در بین این دو میانگین وجود داشت (01/0 P<)، ولی ارتباط معنی داری بین گلوکز و کلسیم سرم وجود نداشت. در این بررسی از گوسفندان در سنین مختلف به صورت تصادفی خونگیری به عمل آمد ولی ارتباطی بین بروز بیماری و سن گوسفندان وجود نداشت. با توجه به نتایج به دست آمده، گوسفندان آبستن مستعد ابتلا به توکسمی آبستنی تحت بالینی هستند که از نظر اقتصادی هم در میش آبستن و هم در مورد بره های متولد شده از این دام ها حائز اهمیت است و باید اقدامات پیشگیری کننده به عمل آید. Manuscript profile

  • Article

    14 - مطالعه تغییرات ویژگی‌های شیمیائی پنیر لیقوان در طول مراحل تولید و دوره رسیدن
    Veterinary Clinical Pathology The Quarterly Scientific Journal , Issue 2 , Year , Autumn 2011
    پنیر لیقوان یکی از پرمصرف ترین پنیرهای سنتی ایران می باشد که در روستای لیقوان واقع در جنوب شرقی تبریز در شمال غرب ایران تولید می گردد. در تولید این پنیر از شیر خام گوسفند و معمولاً همراه با حدود 30-20% شیر بز و بدون مایه کشت استفاده می گردد. این پنیر دارای طعم ملایم نمک More
    پنیر لیقوان یکی از پرمصرف ترین پنیرهای سنتی ایران می باشد که در روستای لیقوان واقع در جنوب شرقی تبریز در شمال غرب ایران تولید می گردد. در تولید این پنیر از شیر خام گوسفند و معمولاً همراه با حدود 30-20% شیر بز و بدون مایه کشت استفاده می گردد. این پنیر دارای طعم ملایم نمکی و اسیدی و عطر و بوی بسیار مطبوع می باشد. هدف از اجرای این تحقیق مطالعه تغییرات شاخص های شیمیائی از جمله درصد نمک، اسیدیته، pH، ماده خشک، خاکستر و پروتئین پنیر لیقوان در طول تولید و دوره رسیدن می باشد. برای این منظور ضمن هماهنگی با 10 تولید کننده موجود در منطقه لیقوان از هر تولید کننده یک بحر و از هر بحر 20 حلب 1 کیلوگرمی مجموعاً 200 بسته تازه بسته بندی شده به صورت تصادفی خریداری و حلب های حاصله 30 روز در غارهای مخصوص در منطقه و سپس 60 روز در یخچال نگه داری شد. در هر بحر نمونه ای از شیر خام، لخته پس از آب گیری و قبل از نمک زنی، پنیر در زمان بسته بندی در حلب و نمونه پنیر در روزهای 15، 30، 60 و 90 دوره رسیدن مورد آنالیزهای شیمیائی قرار گرفت. نتایج حاصله از ابتدای تولید تا انتهای دوره رسیدن نشان داد که درصد چربی از 25/0±81/6 در شیر به 95/0±55/24 در نمونه ها، درصد نمک از صفر در شیر به 29/0±71/4 در نمونه ها، pH از 06/0±94/5 در شیر به 11/0±4/4 در نمونه ها، اسیدیته از 99/5 ±4/39 درجه دورنیک در شیر به 38/5±4/119 در نمونه ها، درصد خاکستر از 23/0±77/1 در شیر به 32/2 ±09/8 در نمونه ها، درصد ماده خشک از 74/0±52/16 در شیر به 34/1±57/43 در نمونه ها و درصد پروتئین از 12/1±45/4 در شیر به 4/1±2/14 در نمونه ها در انتهای دوره رسیدن تغییر کرد. بر اساس این نتایج پنیر لیقوان از نظر روند تغییرات و ویژگی های شیمیائی خصوصیات نسبتاً منحصر به فرد داشته و بر اساس معیار قرار دادن استاندارد 1-2344 ایران پنیر لیقوان از نظر خصوصیات شیمیائی به عنوان یک پنیر سفید رسیده در آب نمک (White cheese ripened in brine) و از نظر درصد چربی به عنوان پنیر چرب می باشد. Manuscript profile

  • Article

    15 - تولید نانوامولسیون عصاره هیدروالکلی بره موم به روش‌خشک‌کردن انجمادی و ارزیابی‌خواص فیزیکی- شیمیایی‌آن به عنوان نگهدارنده مواد غذایی
    Journal of Innovation in Food Science and Technology , Issue 3 , Year , Autumn 2024
    بره موم به عنوان فرآورده جانبی حاصل از فعالیت زنبور عسل به عنوان یک محصول با ویژگی‌های بیولوژیکی برجسته مانند خواص آنتی اکسیدانی و ضد میکروبی در برابر طیف وسیعی از میکروب‌ها شناخته شده است. در تحقیق حاضر، ابتدا عصاره هیدروالکلی (نسبت الکل به آب 80 به 20) بره موم تهیه گر More
    بره موم به عنوان فرآورده جانبی حاصل از فعالیت زنبور عسل به عنوان یک محصول با ویژگی‌های بیولوژیکی برجسته مانند خواص آنتی اکسیدانی و ضد میکروبی در برابر طیف وسیعی از میکروب‌ها شناخته شده است. در تحقیق حاضر، ابتدا عصاره هیدروالکلی (نسبت الکل به آب 80 به 20) بره موم تهیه گردید و با استفاده از تبخیر کننده دوار تحت خلاء، حلال جدا شد. سپس با استفاده از خشک‌کن انجمادی در دمای °C70- و به مدت 40 ساعت، بصورت پودر درآورده شد و نهایتاً از پودر حاصله، نانوامولسیون تهیه گردید. نتایج کروماتوگرافی گازی نشان داد که پودر حاصله دارای محتوای فنولی، فلاونوئیدی و خاصیت آنتی اکسیدانی به ترتیب 93/86 و 21/34 (میلی گرم بر گرم بر حسب اسید گالیک)، و 68/97 درصد بود. اندازه ذرات، شاخص پراکندگی و پتانسیل زتا در نانوامولسیون تولید شده به ترتیب 86 نانومتر، 299/0 و 34/23- میلی ولت بود. نتایج این مطالعه نشان داد که عصاره هیدروالکلی و پودر تولید شده بره موم توسط دستگاه خشک کن انجمادی دارای محتوای فنولی و فلاونوئیدی، و خاصیت آنتی اکسیدانی بالایی می‌باشند. هرچند این خواص در داخل پودر، بالاتر از خواص در عصاره هیدروالکلی بره موم بود. از این رو استفاده از پودر این عصاره به عنوان یک ماده نگهدارنده در صنایع غذایی پیشنهاد می‌شود. با توجه به یافته‌های این تحقیق، با استفاده از دستگاه خشک کن انجمادی، قابلیت تولید پودر عصاره هیدروالکلی بره موم با ذرات کروی شکل و در ابعاد نانو وجود دارد که می توان از محصولات بدست آمده به عنوان نگهدارنده در صنایع مواد غذایی به راحتی استفاده نمود. Manuscript profile

  • Article

    16 - بررسی اثر ضد میکروبی اسانس ریحان بر روی باکتری های استافیلوکوکوس اورئوس، اشریشیا کولای و مخمر رودوتورلاروبرا
    Journal of Food Microbiology , Issue 5 , Year , Winter 2017
    استفاده از مواد نگهدارنده طبیعی برای جلوگیری از فساد مواد غذائی و جلوگیری از بروز بیماری های ناشی از مصرف غذاهای آلوده به میکروب های بیماری زا یکی از بحث های مهم در دنیا می باشد. هدف از مطالعه حاضر تعیین اثر ضد میکروبی اسانس ریحان بر روی باکتری های استافیلوکوکوس اورئوس، More
    استفاده از مواد نگهدارنده طبیعی برای جلوگیری از فساد مواد غذائی و جلوگیری از بروز بیماری های ناشی از مصرف غذاهای آلوده به میکروب های بیماری زا یکی از بحث های مهم در دنیا می باشد. هدف از مطالعه حاضر تعیین اثر ضد میکروبی اسانس ریحان بر روی باکتری های استافیلوکوکوس اورئوس، اشریشیا کولای و مخمر رودوتورلاروبرا بود. اسانس گیاه ریحان به روش تقطیر با آب با استفاده از کلونجر استخراج شد. اسانس بدست آمده با استفاده از دستگاه گاز کروماتوگراف متصل به طیف نگار جرمی GC/MS) ) آنالیز و اجزای آن ها بر اساس شاخص بازداری و طیف جرمی تعیین گردید. سپس با استفاده از تکنیک میکرودایلوشن حداقل غلظت بازدارندگی (MIC) و حداقل غلظت کشندگی (MBC) اسانس علیه استافیلوکوکوس اورئوس و اشریشیا کولای و رودوتورلاروبرا بررسی شد. نتایج حاصل از بررسی اجزای اسانس، 43 ترکیب را نشان داد که بنزن (97/20 %)، E– سیترال (845/12 %)، Z – سیترال ( 137/6 %)، متیل چاویکول (68/7 %) و تیمول (79/7 %) ترکیبات عمده موجود درآن بودند. MIC و MBC اسانس علیه اشریشیا کولای و رودوترولا روبرا 25/. میلی گرم در میلی لیتر و علیه استافیلوکوکوس اورئوس50 /. میلی گرم در میلی لیتر بدست آمد. در مجموع با عنایت به ترکیب شیمیائی و خاصیت ضد میکروبی مشاهده شده در این مطالعه می توان گفت که اسانس ریحان می تواند به عنوان یک ماده نگهدارنده برای مواد غذائی مطرح شود. البته در خصوص هر کدام از مواد غذائی مورد نظر باید تحقیقات بیشتر و متناسب با آن غذا طراحی و اجرا شود. Manuscript profile

  • Article

    17 - جداسازی و بررسی برخی از ویژگی‌های پروبیوتیکی آنتروکوک‌ها در شیر گاو جرسی و فرآورده-های تخمیری آن در قم
    Journal of Food Microbiology , Issue 4 , Year , Winter 2022
    آنتروکوک‌ها از جمله باکتری‌های اسید لاکتیک با ویژگی‌های پروبیوتیکی هستند که در محصولات لبنی و بویژه در فرآورده‌های تخمیری یافت می-شوند.. هدف از مطالعه حاضر جداسازی آنتروکوک‌ها از شیر گاو جرسی و فرآورده‌های تخمیری آن در قم و تعیین برخی از ویژگی‌های پروبیوتیکی آنها بود. ا More
    آنتروکوک‌ها از جمله باکتری‌های اسید لاکتیک با ویژگی‌های پروبیوتیکی هستند که در محصولات لبنی و بویژه در فرآورده‌های تخمیری یافت می-شوند.. هدف از مطالعه حاضر جداسازی آنتروکوک‌ها از شیر گاو جرسی و فرآورده‌های تخمیری آن در قم و تعیین برخی از ویژگی‌های پروبیوتیکی آنها بود. از هرکدام از نمونه‌های شیر، دوغ، ماست ، پنیر و کره 5 نمونه مورد ارزیابی قرار گرفت. 12 سویه از گونه‌های آنتروکوکوس فاسیوم، آنتروکوکوس آویوم و آنتروکوکوس فکالیس جدا سازی و خاصیت ضد میکروبی آن‌ها روی 9 میکروارگانیسم شاخص بررسی شد. تمام جدایه‌ها دارای اثر مهاری روی این میکروارگانیسم‌ها بودند. میزان حساسیت اشریشیا کولای بیشتر از سایرین بوده، بعد از آن سودوموناس آئروژینوزا و لیستریا ایوانوی قرار داشت و کمترین حساسیت نیز به ترتیب در لیستریا مونوسیتوژنز، باسیلوس سرئوس و کلبسیلا پنومونیا مشاهده شد. میانگین اثر مهاری جدایه‌ها روی مجموع میکروارگانیسم‌های گرم منفی بطور معنی دار بیشتر از میکرارگانیسم‌های گرم مثبت بود (05/0p≤). در بررسی مقاومت جدایه‌ها در محیط کشت حاوی 3/0 درصد صفرا، از مجموع 12 جدایه حاصله از نمونه‌های مورد آزمایش، 2 جدایه از گونه آویوم (40%)، 3 جدایه از گونه فکالیس (100%) و یک جدایه از گونه فیسیوم (20%) مقاوم تشخیص داده شدند. و از میان آن‌ها، تنها یکی از جدایه‌های آنتروکوکوس آویوم نسبت به شرایط اسیدی مقاوم بود. در مجموع می‌توان شیر و فرآورده های تخمیری را منبع غنی از گونه‌های آنتروکوکوس دانست که تعداد اندکی از آنها نسبت به شرایط معده و روده انسان مقاوم می‌باشند. البته این جدایه‌ها باید از نظر ایمن بودن نیز مورد ارزیابی قرار گیرند. Manuscript profile

  • Article

    18 - مطالعه برخی از خواص تکنولوژیکی جدایه‌های انتروکوکوس در پنیر موتال ایرانی
    Journal of Food Microbiology , Issue 1 , Year , Spring 2023
    وجود گونه‌های مختلف انتروکوکوس که تأثیر شگرفی در ویژگی‌های تکنولوژیکی پنیر بخصوص عطر و طعم آن دارند، در شیر و فراورده‌های آن به اثبات رسیده است. هدف از انجام این مطالعه بررسی برخی از مهم‌ترین خواص تکنولوژیکی جدایه‌های انتروکوکوس دارای خواص پروبیوتیکی از پنیر موتال ایران More
    وجود گونه‌های مختلف انتروکوکوس که تأثیر شگرفی در ویژگی‌های تکنولوژیکی پنیر بخصوص عطر و طعم آن دارند، در شیر و فراورده‌های آن به اثبات رسیده است. هدف از انجام این مطالعه بررسی برخی از مهم‌ترین خواص تکنولوژیکی جدایه‌های انتروکوکوس دارای خواص پروبیوتیکی از پنیر موتال ایرانی است. برای این منظور، ابتدا میزان رشد جدایه‌های انتروکوکوس در دماهای 25، 30، 37 و 43 درجه سلسیوس تعیین و سپس قابلیت اسیدی کردن آن‌ها با اندازه‌گیری pH و نیز مقدار اسیدیته با انکوباسیون در دمای بهینه و در زمان‌های صفر، 4، 8، 24، 48 و 72 ساعت سنجیده شد. در ادامه خواص آنزیمی مرتبط با ویژگی‌های تکنولوژیکی شامل فعالیت پروتئولیتیک و آمیلولیتیک و همچنین تولید دی‌استیل مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج نشان داد سرعت رشد دو سویه TB3 و KB7 متعلق به گونه‌های E. durans و E. faecium ، در دمای 30 درجه سلسیوس بیشتر بوده و سایر جدایه‌ها در دمای 43 درجه سلسیوس بالاترین میزان رشد را داشتند. انتروکوک‌های مورد آزمایش از ساعت 4 گرمخانه‌گذاری شروع به کاهش معنی دار pH و افزایش اسیدیته نمودند به‌طوریکه به جز دو سویه‌ی 3TB و 7KB بقیه جدایه‌ها توانستند در مدت 72 ساعت گرمخانه‌گذاری در دمای مناسب رشد، موجب انعقاد شیر شوند. همچنین مشاهده شد که جدایه‌های 5C، 1D و 3B دارای هر سه ویژگی تکنولوژیکی مورد نظر بودند. در مجموع، بـا توجه بـه ویژگـی‌هـای تکنولـوژیکی مناسـب جدایه‌هـای مـورد بررسی به‌خصوص سویه‌های C5، 1D و B3 می‌توان از آن‌ها به‌عنـوان کـشت همـراه یا الحاقی جهـت تولیـد فرآورده‌های لبنی تخمیری مانند انواع پنیرها استفاده کرد. Manuscript profile