• Home
  • جلیل خندقی

    List of Articles جلیل خندقی


  • Article

    1 - شناسایی و اندازه‌گیری فیتواسترول‌ها در ماست به‌روش کروماتوگرافی‌گازی
    Food Hygiene , Issue 1 , Year , Spring 2019
    استرول‌ها بزرگترین جزء ترکیبات غیرصابونی‌شونده لیپیدها را تشکیل می‌دهند. عمده‌ترین ترکیبات استرولی چربیها و روغن‌های گیاهی، فیتواسترول‌ها هستند که فراوان‌ترین انواع آنها در گیاهان عبارتند از سیتواسترول، کمپسترول و استیگماسترول. انواع ماست بخصوص ماستهای پرچرب یکی از غذاه More
    استرول‌ها بزرگترین جزء ترکیبات غیرصابونی‌شونده لیپیدها را تشکیل می‌دهند. عمده‌ترین ترکیبات استرولی چربیها و روغن‌های گیاهی، فیتواسترول‌ها هستند که فراوان‌ترین انواع آنها در گیاهان عبارتند از سیتواسترول، کمپسترول و استیگماسترول. انواع ماست بخصوص ماستهای پرچرب یکی از غذاهای مناسب حامل استرول‌های گیاهی می‌باشد. در این مطالعه کلسترول و ۴ ترکیب فیتواسترولی ۶۲ نوع ماست مختلف در شهر تبریز شناسایی و اندازه‌گیری شده‌است. برای این‌منظور پس‌از صابونی کردن و استخراج مایع-مایع نمونه‌ها، مواد غیر‌صابونی‌شونده با روش کروماتوگرافی لایه نازک خالص سازی و به‌روش کروماتوگرافی‌گازی با آشکارساز یونیزاسیون شعله‌ای، بدون مرحله مشتق‌سازی شناسایی شدند. مراحل صابونی کردن بهینه‌سازی و اعتبار سنجی گردید. روش مذکور آسان، سریع و تکرارپذیر بوده و از کارائی بالایی در تشخیص استرول‌ها در نمونه‌های ماست برخوردار است. بیشترین ترکیب استرولی در نمونه‌های ماست کلسترول (۶۵ تا ۹۹ درصد) بوده و از بین استرول‌های گیاهی، کمپسترول (۷/۴ درصد) و پس از آن براسیکاسترول (۰۸/۲ درصد) غالب بودند. بر‌‌ اساس استاندار‌های ملی ایران، در مجموع ۴۶ نمونه ماست (۲/۷۴ درصد) غیر قابل مصرف تشخیص داده شد. Manuscript profile

  • Article

    2 - تشخیص و اندازه‌گیری اسیدهای چرب در روغن‌های خوراکی و قنادی در شهر تبریز با استفاده از روش کروماتوگرافی گازی
    Food Hygiene , Issue 2 , Year , Autumn 2018
    تری‌گلیسیریدها فراوان‌ترین شکل ذخیره‌ای چربی در بدن انسان و گیاهان می باشد و مهم‌ترین دسته از چربی ها هستند که در رژیم غذایی وجود دارند. خواص فیزیکی و شیمیایی چربی ها عمدتاً به نوع میزان اسید های چرب تشکیل‌ دهنده آن ها وابسته است. بنابراین به‌منظور ارزیابی کیفیت آن ها More
    تری‌گلیسیریدها فراوان‌ترین شکل ذخیره‌ای چربی در بدن انسان و گیاهان می باشد و مهم‌ترین دسته از چربی ها هستند که در رژیم غذایی وجود دارند. خواص فیزیکی و شیمیایی چربی ها عمدتاً به نوع میزان اسید های چرب تشکیل‌ دهنده آن ها وابسته است. بنابراین به‌منظور ارزیابی کیفیت آن ها میزان و نوع اسید های چرب تشکیل ‌دهنده آن ها باید مورد بررسی قرار گیرد. در این کار پژوهشی ترکیب تعدادی از اسید های چرب در روغن‌های خوراکی و قنادی در شهر تبریز از نظر کمی و کیفی مورد مطالعه قرار گرفت. استخراج اسید‌های چرب میریستیک (C14)، پالمتیک (C16)، استئاریک (C18)، اولئیک (C18:1CIS)، الائیدیک (C18:1T)، لینولئیک (C18:2) و لینولنیک (C18:3) در ۶۰ نمونه روغن خوراکی و ۱۰ نمونه روغن مینارین به‌صورت هم زمان و به‌روش مایع-مایع پخشی صورت گرفت و سپس آنالیز و جداسازی آنالیت‌ها با استفاده از روش GC-FID انجام شد. نتایج نشان داد ۱۶ نمونه (۸/۲۲ درصد) از روغن‌های آزمایش شده حاوی بیش از ۲ درصد اسید چرب ترانس (C 18:1 T) بودند که ۶ نمونه از آن در روغن‌های جامد و ۱۰ نمونه متعلق به روغن‌های قنادی بود. هم‌چنین مجموع اسیدهای چرب اشباع در ۱۴ نمونه (۲۰ درصد)، بالای ۳۰ درصد بود که از این تعداد ۴ نمونه متعلق به روغن‌های سرخ ‌کردنی و ۱۰ نمونه متعلق به روغن‌های قنادی بودند. در مجموع با توجه به استانداردهای ملی ایران ۲۷ نمونه روغن (۵/۳۸ درصد) غیرقابل مصرف تشخیص داده شد. Manuscript profile

  • Article

    3 - کاربرد روش جدید میکرواستخراج برای اندازه‌گیری آفت‌کش‌های اورگانوفسفره در آب‌میوه به‌روش کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا
    Food Hygiene , Issue 2 , Year , Summer 2020
    محصولات کشاورزی از جمله میوه‌ها به‌عنوان مواد اولیه تهیه آب‌میوه‌ها تحت تأثیر آفات متفاوت قرار می‌گیرند و به‌منظور مبارزه با این عوامل در فعالیت‌های کشاورزی آفت‌کش‌ها به‌طور مرتب مورد استفاده قرار می‌گیرند. قسمتی از این مواد نه‌تنها در سطح محصولات باقی می‌ماند بلکه به‌د More
    محصولات کشاورزی از جمله میوه‌ها به‌عنوان مواد اولیه تهیه آب‌میوه‌ها تحت تأثیر آفات متفاوت قرار می‌گیرند و به‌منظور مبارزه با این عوامل در فعالیت‌های کشاورزی آفت‌کش‌ها به‌طور مرتب مورد استفاده قرار می‌گیرند. قسمتی از این مواد نه‌تنها در سطح محصولات باقی می‌ماند بلکه به‌داخل بافت آن‌ها نفوذ می‌کند؛ به‌طوری‌که اغلب محصولات کشاورزی که در معرض آفت‌کش‌ها قرار گرفته‌اند حاوی مقادیری از باقیمانده آفت‌کش‌ها می‌باشند که به‌همراه غذا‌ها وارد بدن مصرف‌کنندگان می‌شوند. به‌همین دلیل استفاده از روش‌های دقیق و کارآمد در ارزیابی مقادیر باقی‌مانده این ترکیبات در محصولات غذایی از ارزش بالایی برخوردار است. در این کار پژوهشی ترکیبی از روش‌های میکرواستخراج مایع-مایع کمک شده با هوا و انجماد قطره‌ شناور آلی برای استخراج و پیش‌تغلیظ و سپس اندازه‌گیری کمی برخی از آفت‌کش‌های ارگانوفسفره پرکاربرد در ایران (دیازینون، کلرپریفوس، فوسالون، متیل‌پاراتیون و متیل‌آزینفوس) از نمونه‌های آب‌میوه بسته‌بندی‌شده به روش کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا توسعه داده‌شده است. در شرایط بهینه، 32 میکرو لیتر منتول به‌عنوان حلال استخراج‌کننده، 75 میکرو لیتر استونیتریل به‌عنوان حلال کمک پخش‌کننده در دمای 60 درجه‌ سلسیوس برای استخراج آنالیت‌ها مورد استفاده قرار گرفت. روش پیشنهادی ساده، قابل‌اعتماد و ارزان بوده و مقادیر مطلوبی برای راندمان استخراج به‌دست می‌دهد به‌طوری‌که تحت شرایط بهینه راندمان استخراج در محدوده‌ی 79-61 درصد به‌دست ‌آمد. درصد انحراف استاندارد نسبی بر اساس مساحت زیر پیک، 6/4 و 9/۶ به‌دست‌آمد که نشان از تکرارپذیری بالای روش ارائه ‌شده دارد. از دیگر مزایای این ‌روش می‌توان به مصرف کم حلال‌های آلی و زمان آنالیز کوتاه اشاره کرد. Manuscript profile

  • Article

    4 - تشخیص و اندازه‌گیری تعدادی از آفت‌کش‌های پایرتروئیدی در نمونه‌های سبزی با کروماتوگرافی‌گازی کوپل‌شده به اسپکترومترجرمی
    Food Hygiene , Issue 4 , Year , Autumn 2020
    اندازه‌گیری ترکیبات مضری که امکان ورود به مواد غذایی را دارند، از اهمیت بالایی برخوردار است. آفت‌کش‌ها یکی از مواد مهمی هستند که در فعالیت‌های کشاورزی از آن‌ها استفاده می‌شوند و به‌رغم تأثیر مثبت این مواد در افزایش تولیدات کشاورزی، بسیاری از این مواد برای سلامتی انسان‌ه More
    اندازه‌گیری ترکیبات مضری که امکان ورود به مواد غذایی را دارند، از اهمیت بالایی برخوردار است. آفت‌کش‌ها یکی از مواد مهمی هستند که در فعالیت‌های کشاورزی از آن‌ها استفاده می‌شوند و به‌رغم تأثیر مثبت این مواد در افزایش تولیدات کشاورزی، بسیاری از این مواد برای سلامتی انسان‌ها و محیط ‌زیست مضر می‌باشند. پایرتروید‌ها از حشره‌کش‌های رایج مورد استفاده در کشاورزی و سموم خانگی هستند و به‌دلیل توانایی بسیار خوب آن‌ها در مبارزه با انواع آفات، به‌وفور مورد استفاده قرار می‌گیرند. در این کار پژوهشی یک روش کارآمد و قابل‌اطمینان بر اساس میکرو استخراج مایع-مایع همگن القاشده با دما به‌منظور استخراج و پیش تغلیظ آفت‌کش‌های پایروتروئیدی دلتامترین، بی‌فنترین، پرمترین، سای‌هالوترین و سایپرمترین از نمونه‌های سبزیجات کرفس، سیب‌زمینی، گوجه‌فرنگی، کاهو و پیاز و اندازه‌گیری آن‌ها به کمک کروماتوگرافی‌گازی مجهز به شناساگر اسپکترومتر جرمی توسعه داده ‌شده است. تحت شرایط بهینه، روش پیشنهادی اعتباربخشی شده و مقادیر بازده استخراج در محدوده 56 الی83 درصد به‌دست‌ آمد. هم‌چنین حدود تشخیص در بازه ۳/۴ تا ۴/۹ نانوگرم بر میلی‌لیتر حاصل شد که نشان از قابلیت بالای روش مورد استفاده در استخراج و آنالیز سموم پایرتیروئید دارد. از دیگر مزایای روش پیشنهادی می‌توان به ‌سادگی و ارزان بودن آن، مصرف کم حلال‌های آلی و زمان کوتاه آنالیز اشاره کرد. Manuscript profile

  • Article

    5 - شناسایی انتروسین‌ها و بررسی برون-تنی فعالیت ضدمیکروبی و ضدسرطانی آن‌ها در سویه‌های انتروکوک جداشده از محصولات تخمیری سنتی
    Food Hygiene , Issue 2 , Year , Summer 2023

    جایگزینی ترکیبات زیست‌فعال به‌دست آمده از منابع طبیعی مانند متابولیت‌های میکروبی با ترکیبات نگهدارنده سنتزی و بهره‌مندی از خواص فراسودمند این متابولیت‌ها ازجمله اثرات درمانی آن‌ها روز به‌روز در حال گسترش است. در این میان، باکتریوسین More

    جایگزینی ترکیبات زیست‌فعال به‌دست آمده از منابع طبیعی مانند متابولیت‌های میکروبی با ترکیبات نگهدارنده سنتزی و بهره‌مندی از خواص فراسودمند این متابولیت‌ها ازجمله اثرات درمانی آن‌ها روز به‌روز در حال گسترش است. در این میان، باکتریوسین‌ها که دارای فعالیت فیزیولوژیـک متعـدد از جمله خواص ضـدمیکروبی و ضدسرطانی هستند، کانون توجه بسیاری از محققین بوده‌اند. در این مطالعه ژن‌های تولید انتروسین جدایه‌های انتروکوکوس دو محصول لبنی تخمیری (پنیر موتال و ترخینه) به‌روش ملکولی ردیابی شده و کینتیک تولید ترکیبات شبه باکتریوسینی و پایداری آن‌ها در دمای بالا، pH‌های مختلف و تحت تاثیر آنزیم‌های گوناگون بررسی شد. همچنین خواص آنتاگونیستی (به‌روش انتشار در چاهک) و ضدسرطانی (با تکنیک رنگ‌سنجی MTT) انتروسین‌های تولید شده توسط این جدایه‌ها بر روی دو رده سلولی سرطانی انسان مورد امطالعه قرار گرفت. نتایج آزمونPCR نشان داد که دو جدایه انتروکوکوس فاسیوم AUT-7KB و انتروکوکوس فکالیس KUMS-T48 حاوی هر سه ژن‌ تولید انتروسین مورد مطالعه بوده و متابولیت‌های شبه باکتریوسینی این سویه‌ها اثرات آنتاگونیستی قوی بر روی باکتری‌های لیستریا مونوسایتوجنز و باسیلوس سرئوس داشتند. این متابولیت‌ها از پایداری بالایی در pHهای مختلف برخوردار بودند و تحت تاثیر آنزیم‌های پروتئاز (تریپسین و پپسین) بی‌اثر شدند که نشانگر ماهیت پروتئینی آن‌ها بود. به‌علاوه، متابولیت‌های جدایه KUMS-T48 اثرات سایتوتوکسیک قوی روی دو رده سلولی سرطانی AGS و HT-29 نشان داد. با توجه به یافته‌های تحقیق حاضر، انتروسین‌های سویه انتروکوکوس فکالیس KUMS-T48 به‌عنوان گزینه مناسبی برای مطالعات ضدتوموری بیشتر مانند بررسی‌های درون-تنی پس از بررسی‌های کامل جنبه‌های ایمنی پیشنهاد می‌شوند.

    Manuscript profile

  • Article

    6 - استخراج و اندازه‌گیری باقی‌مانده برخی از آفلاتوکسین‌ها در نمونه‌های ذرت با روش کچرز تلفیق شده با میکرواستخراج مایع-مایع پخشی جفت‌شده به کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا
    Food Hygiene , Issue 53 , Year , Spring 2024

    More

    قارچ‌های تولیدکننده مایکوتوکسین‌ها می‌توانند گروه وسیعی از غلات و علوفه را آلوده کرده و از این طریق وارد بدن انسان ‌شوند. آفلاتوکسین‌ها مواد سرطان‌زای بالقوه‌ای هستند و همچنین می‌توانند اثرات مخربی از جمله اختلالات عصبی، نارسایی کبد و کلیه را به همراه داشته باشند بنابراین کنترل مقدار آن‌­ها در فرآورده­های غذایی توسط متولیان سلامت کشور از اهمیت زیادی برخوردار است. در این کار پژوهشی از تلفیق روش کچرز با میکرواستخراج مایع-مایع پخشی به منظور استخراج افلاتوکسین‌های B1، B2، G1 و G2 از نمونه‌های ذرت استفاده شده و اندازه‌گیری آن‌ها با HPLC-FLD انجام شده است. برای این منظور تاثیر عوامل موثر در دو مرحله روش استخراج پیشنهادی بررسی و بهینه‌سازی شد. همچنین اعتبارسنجی روش توسعه داده شده با محاسبه ارقام شایستگی مانند محدوده خطی، حدود تشخیص و اندازه‌گیری، تکرارپذیری و راندمان استخراج ارزیابی گردید. محدوده خطی روش پیشنهادی (با ضریب تعیین بالاتر از 996/0) در محدوده 23/0 تا 200 نانوگرم در گرم و حداندازه‌گیری پایین در محدوده 38/0-23/0 نانوگرم در گرم (کمتر از حد مجاز قابل قبول برای باقیمانده آفلاتوکسین‌های هدف در ذرت) حاصل شد. بر اساس نتایج تکرارپذیری روش توسعه داده شده در محدوده 9/3 تا 1/7 و همچنین بازده استخراج بین 60 تا 73 درصد بدست آمد. به‌علاوه اجرای روش مذکور بر روی نمونه‌های ذرت وجود آفلاتوکسین B1 در تمامی نمونه‌ها در محدوده 1/1 تا 2/11 نانوگرم در گرم را نشان داد. در مجموع روش پیشنهادی دقیق و قابل اعتماد بوده و از کارایی بالایی در تجزیه و شناسایی آنالیت‌های هدف در نمونه ذرت برخوردار است.

    Manuscript profile

  • Article

    7 - توسعه روش کچرز تلفیق‌شده با میکرواستخراج مایع-مایع پخشی برای شناسایی برخی از آفت‌کش‌ها در نمونه‌های خیار به‌وسیله کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا
    Food Hygiene , Issue 2 , Year , Summer 2023
    با توجه به استفاده گسترده از سموم آفت‌کش به منظور حفاظت از محصولات کشاورزی در سراسر جهان و تجمع باقیمانده این مواد در داخل بافت گیاهان، بیشتر محصولاتی که در معرض آفت‌کش‌ها قرارگرفته‌اند حاوی مقادیری از باقیمانده آفت‌کش‌ها هستند. روش‌های کروماتوگرافی که از حساسیت بالایی More
    با توجه به استفاده گسترده از سموم آفت‌کش به منظور حفاظت از محصولات کشاورزی در سراسر جهان و تجمع باقیمانده این مواد در داخل بافت گیاهان، بیشتر محصولاتی که در معرض آفت‌کش‌ها قرارگرفته‌اند حاوی مقادیری از باقیمانده آفت‌کش‌ها هستند. روش‌های کروماتوگرافی که از حساسیت بالایی برخوردارند، رایج‌ترین راه تشخیص مقادیر پایین باقیمانده آفت‌کش‌ها برای پی بردن به بیشینه مقدار مجاز آن‌ها در محصولات غذایی هستند. در تحقیق حاضر حشره‌کش‌های دیآزینون، کلرپیریفوس، ایمیداکلوپراید، استامی‌پراید، تیاکلوپراید و فن‌والرات با استفاده از تلفیق روش کچرز با میکرواستخراج مایع-مایع پخشی از نمونه‌های خیار استخراج شده و با کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا مجهز به آشکارساز آرایه دیودی شناسایی شده‌اند. برای این منظور، عوامل موثر در روش استخراج توسعه داده شده بهینه‌سازی شده و روش مذکور اعتباربخشی شد. بر اساس نتایج حاصله، استخراج موثر هم‌زمان آنالیت‌های هدف با استفاده از 2 میلی‌لیتر از مخلوط سه حلال استونیتریل، متانول و استون (در مرحله استخراج کچرز) صورت گرفت. به‌علاوه بالاترین کارایی در مرحله دوم استخراج با استفاده از 65 میکرولیتر حلال هگزانول و 15 درصد کلرید سدیم به‌دست آمد. ارقام شایستگی روش توسعه داده شده مانند حدود تشخیص 36/0 تا 57/0 نانوگرم در گرم و تکرارپذیری بالا در محدوده 6/3 تا 8/6 (بر اساس درصد انحراف استاندارد نسبی) و همچنین درصد بازیابی آنالیت‌ها در محدوده 76 تا 84 درصد نشان از قابلیت بالای روش در استخراج آفت‌کش‌های منتخب دارد. در مجموع روش ارائه شده در این مطالعه، روشی ساده و ارزان بوده و از قابلیت خوبی برای استخراج آفت کش های هدف از نمونه های خیار برخوردار است. Manuscript profile

  • Article

    8 - بررسی کیفیت بهداشتی آب‌های معدنی طبیعی به فروش رسیده در سطح شهر تبریز در سال 1387
    Veterinary Clinical Pathology The Quarterly Scientific Journal , Issue 2 , Year , Autumn 2009
    با افزایش رو به رشد تولید و مصرف آب های معدنی بطری شده در کشورمان در دهه اخیر توجه به کیفیت میکروبی این محصولات بسیار حائز اهمیت می باشد. هدف از مطالعه حاضر آزمایش تعدادی از آب های معدنی طبیعی بطری شده که در سطح شهر تبریز به فروش می رسند، می باشد. در این بررسی تعداد 150 More
    با افزایش رو به رشد تولید و مصرف آب های معدنی بطری شده در کشورمان در دهه اخیر توجه به کیفیت میکروبی این محصولات بسیار حائز اهمیت می باشد. هدف از مطالعه حاضر آزمایش تعدادی از آب های معدنی طبیعی بطری شده که در سطح شهر تبریز به فروش می رسند، می باشد. در این بررسی تعداد 150 نمونه از این محصولات از نظر تعداد کل میکروارگانیسم های هوازی، کلیفرم ها، کلیفرم هایمدفوعی، اشرشیاکولای، استرپتوکوک هایمدفوعی، کلستریدیوم پرفرینجنس و سودوموناس آئروجینوزا مورد ارزیابی قرارگرفتند. تعداد کل میکروب های هوازی، سودوموناسوکلستریدیوم با روش فیلتراسیون غشایی و کلیفرم هاواسترپتوکوک هایمدفوعی با روش بیشترین تعداد احتمالی (MPN) مورد آزمایش قرار گرفتند.نتایج حاکی از این بود که در 3/25 درصد از نمونه ها هیچ گونه رشدی در پلیت حاوی محیط پلیت کانت آگار وجود نداشت و در 2 درصد از نمونه ها تعداد کل میکروارگانیسم های هوازی در سطح بالایی (بیشتر از 20 باکتری در هر میلی لیتر) قرار داشت. همچنین از مجموع 6/72 درصد از نمونه هایی که از نظر تعداد کل میکروب های هوازی قابل قبول بوده اند، به ترتیب 75/2، 83/1، 75/2 و 91/0 درصد با کلیفرم ها، استرپتوکوک های مدفوعی، سودوموناس وکلستریدیوم آلوده بودند. Manuscript profile

  • Article

    9 - مطالعه فراوانی باکتری اشرشیاکولی وروتوکسیکوژنیک در مدفوع گاوها و گوساله‌های کشتاری در کشتارگاه تبریز
    Veterinary Clinical Pathology The Quarterly Scientific Journal , Issue 5 , Year , Winter 2012
    اشرشیا کولای به عنوان فلور طبیعی در روده بزرگ و پاتوژن عمده مشترک میان انسان و دام قابل انتقال از طریق غذا بوده که عامل مهم عفونت های اسهالی در گاو به ویژه گوساله می باشد. در این پژوهش هدف شناسائی و جداسازی اشرشیا کولای وروتوکسیکوژنیک می باشد که با مراجعه به کشتارگاه تب More
    اشرشیا کولای به عنوان فلور طبیعی در روده بزرگ و پاتوژن عمده مشترک میان انسان و دام قابل انتقال از طریق غذا بوده که عامل مهم عفونت های اسهالی در گاو به ویژه گوساله می باشد. در این پژوهش هدف شناسائی و جداسازی اشرشیا کولای وروتوکسیکوژنیک می باشد که با مراجعه به کشتارگاه تبریز به طور تصادفی 43 نمونه مدفوعی از گوساله ها و 151 نمونه مدفوعی از گاوها اخذ و به آزمایشگاه میکروبیولوژی دانشکده دامپزشکی دانشگاه آزاد اسلامی تبریز منتقل گردید. پس از غنی سازی نمونه ها و کشت در محیط های کشت نتایج ذیل به دست آمد: از 194 نمونه اخذ شده 113 مورد اشرشیا کولای جدا شد که 85 نمونه سوربیتول مثبت و 28 نمونه سوربیتول منفی بودند از 85 نمونه سوربیتول مثبت، 19 نمونه گوساله و 66 نمونه گاو و از 28 نمونه سوربیتول منفی، 13 نمونه گوساله و 15 نمونه گاو بودند. همچنین تست سرولوژی برای مشخص کردن سروتیپ های اشرشیا کولای غیر O157روی نمونه های سوربیتول مثبت انجام گرفت که 9 نمونه گوساله و 33 نمونه گاوی واکنش مثبت نشان دادند. سپس روی 28 نمونه سوربیتول منفی و 85 نمونه سوربیتول مثبت تست PCR با استفاده از سکانس ژن های STx1 و STx2 انجام گرفت که 19 نمونه از 28 نمونه سوربیتول منفی و 7 نمونه از 85 نمونه سوربیتول مثبت اشرشیا کولای وروتوکسیکوژنیک بودند. نتایج نشان دهنده وجود مقادیر نسبتاً بالای اشرشیا کولای وروتوکسیکوژنیک در مدفوع گاوها و گوساله های کشتاری در کشتارگاه تبریز می باشد. Manuscript profile

  • Article

    10 - کاربرد روش میکرواستخراج مایع-مایع پخشی مبتنی بر تمرکزسازی سرمایشی، کوپل‌شده به کروماتوگرافی‌گازی به‌منظور اندازه‌گیری تعدادی از آفت‌کش‌های ارگانوفسفره در نمونه‌های آب‌میوه
    Journal of Innovation in Food Science and Technology , Issue 4 , Year , Autumn 1401
    آبمیوه‌ها منبع غنی از ویتامین‌ها، آمینواسید‌ها و املاح مختلف هستند و به عنوان نوشیدنی در سراسر جهان استفاده می‌شوند. میوه‌ها به عنوان مواد خام آبمیوه‌ها به‌طور مرتب تحت تاثیر آفات، قارچ‌ها و حشرات متفاوت قرار می‌گیرند که منجر به کاهش کیفیت و کمیت آنها می‌گردد لذا از آفت More
    آبمیوه‌ها منبع غنی از ویتامین‌ها، آمینواسید‌ها و املاح مختلف هستند و به عنوان نوشیدنی در سراسر جهان استفاده می‌شوند. میوه‌ها به عنوان مواد خام آبمیوه‌ها به‌طور مرتب تحت تاثیر آفات، قارچ‌ها و حشرات متفاوت قرار می‌گیرند که منجر به کاهش کیفیت و کمیت آنها می‌گردد لذا از آفتکش‌های گوناگون جهت جلوگیری از ضایعات وارده به محصولات کشاورزی بطور گسترده‌ای استفاده می‌شود. با توجه به این نکات و با توجه به مصرف این مواد توسط انسان‌ها، اندازه‌گیری باقیمانده آنها در میوه‌ها و آبمیوه‌ها بسیار حائز اهمیت می‌باشد. در این کار پژوهشی روش میکرواستخراج مایع-مایع پخشی مبتنی بر تمرکزسازی سرمایشی برای پیش-تغلیظ و استخراج تعدادی از آفت‌کش‌های ارگانوفسفره از نمونه‌های آبمیوه ارزیابی‌شده و سپس اندازه‌گیری کمی آنها به روش کروماتوگرافی گازی انجام شده‌است. اثر عوامل موثر شامل نوع و حجم حلال استخراج‌کننده، دمای محلول آبی، حجم محلول هیدروکلریک اسید و قدرت یونی بر روی کارایی استخراج مورد بررسی قرارگرفته و بهینه‌سازی شد. تحت شرایط بهینه، کارایی روش پیشنهادی 4/92-9/64 درصد به‌دست آمد. حدود تشخیص در محدوده‌ی 3/4-67/0 میکروگرم بر لیتر و محدوده‌ی خطی در گستره‌ی 4000-25/2 میکروگرم بر لیتر بدست آمدند. روش پیشنهادی ساده، قابل اعتماد و ارزان بوده و مصرف کم حلال‌های آلی و زمان آنالیز کوتاه از دیگر مزایای آن می‌باشد. Manuscript profile

  • Article

    11 - ارزیابی خواص پروبیوتیکی گونه‌های انتروکوکوس فکالیس و انتروکوکوس فاسیوم جدا‌شده از پنیر پوستی استان گیلان در سال 1399
    Journal of Food Microbiology , Issue 2 , Year , Autumn 2022
    پنیر پوستی از محصولات لبنی سنتی مناطق مختلفی از کشورمان است. انتروکوک‌ها ازجمله باکتری‌های غالب پنیرهای تهیه شده از شیر خام مانند پنیر پوستی هستند که حتی به عنوان کشت آغازگر و یا پروبیوتیک نیز در پنیرها استفاده می‌شوند. هدف از این مطالعه جداسازی و شناسائی باکتری‌های انت More
    پنیر پوستی از محصولات لبنی سنتی مناطق مختلفی از کشورمان است. انتروکوک‌ها ازجمله باکتری‌های غالب پنیرهای تهیه شده از شیر خام مانند پنیر پوستی هستند که حتی به عنوان کشت آغازگر و یا پروبیوتیک نیز در پنیرها استفاده می‌شوند. هدف از این مطالعه جداسازی و شناسائی باکتری‌های انتروکوکوس فکالیس و انتروکوکوس فاسیوم دارای خواص پروبیوتیکی از پنیرهای پوستی استان گیلان بوده است. برای این‌منظور پس از جداسازی و تشخیص انتروکوک‌ها به‌روش فنوتیپیکی و بیوشیمیائی، ویژه‌گی‌های مقاومت در شرایط شبیه‌سازی شده دستگاه گوارش انسان (اسید، پپسین، صفرا و پانکراتین)، خواص آنتاگونسیتی جدایه‌ها و خواص Auto-aggregation و Co-aggregation با باکتری‌های اشرشیاکولای و سالمونلاانتریکا مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج وجود انتروکوکسی در 23 نمونه پنیر (6/76 درصد) را نشان داد که با آزمون‌های تکمیلی و تاییدی بیوشیمیائی 29 جدایه انتروکوکوس فاسیوم (50 درصد) و 22 جدایه انتروکوکوس فکالیس (9/37 درصد) تشخیص داده شد. از این بین در مجموع، 14 نمونه (4/27 درصد) توانائی بقاء در حضور اسید و پپسین را داشتند و برای مراحل بعدی انتخاب شدند که در نهایت 12 جدایه نیز بخوبی حضور صفرا و پانکراتین را تحمل و خواص ضدمیکروبی و تجمعی آن‌ها مورد ارزیابی قرار گرفت. جدایه‌ها اثرات ضد لیستریائی بارزی از خود نشان دادند و همچنین قدرت بالائی در تجمع با خود داشتند (95/53 درصد) و اثر تجمعی آن‌ها با باکتری سالمونلا انتریکا بیش‌تر از اشرشیا کولای به‌دست آمد. از نتایج حاصله می‌توان به این جمع‌بندی رسید که برخی جدایه‌های بومی انتروکوکوس فکالیس و انتروکوکوس فاسیوم در پنیر پوستی از پتانسیل خوبی برای کاربرد به‌عنوان پروبیوتیک برخوردار هستند. Manuscript profile

  • Article

    12 - مطالعه برخی از خواص تکنولوژیکی جدایه‌های انتروکوکوس در پنیر موتال ایرانی
    Journal of Food Microbiology , Issue 1 , Year , Spring 2023
    وجود گونه‌های مختلف انتروکوکوس که تأثیر شگرفی در ویژگی‌های تکنولوژیکی پنیر بخصوص عطر و طعم آن دارند، در شیر و فراورده‌های آن به اثبات رسیده است. هدف از انجام این مطالعه بررسی برخی از مهم‌ترین خواص تکنولوژیکی جدایه‌های انتروکوکوس دارای خواص پروبیوتیکی از پنیر موتال ایران More
    وجود گونه‌های مختلف انتروکوکوس که تأثیر شگرفی در ویژگی‌های تکنولوژیکی پنیر بخصوص عطر و طعم آن دارند، در شیر و فراورده‌های آن به اثبات رسیده است. هدف از انجام این مطالعه بررسی برخی از مهم‌ترین خواص تکنولوژیکی جدایه‌های انتروکوکوس دارای خواص پروبیوتیکی از پنیر موتال ایرانی است. برای این منظور، ابتدا میزان رشد جدایه‌های انتروکوکوس در دماهای 25، 30، 37 و 43 درجه سلسیوس تعیین و سپس قابلیت اسیدی کردن آن‌ها با اندازه‌گیری pH و نیز مقدار اسیدیته با انکوباسیون در دمای بهینه و در زمان‌های صفر، 4، 8، 24، 48 و 72 ساعت سنجیده شد. در ادامه خواص آنزیمی مرتبط با ویژگی‌های تکنولوژیکی شامل فعالیت پروتئولیتیک و آمیلولیتیک و همچنین تولید دی‌استیل مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج نشان داد سرعت رشد دو سویه TB3 و KB7 متعلق به گونه‌های E. durans و E. faecium ، در دمای 30 درجه سلسیوس بیشتر بوده و سایر جدایه‌ها در دمای 43 درجه سلسیوس بالاترین میزان رشد را داشتند. انتروکوک‌های مورد آزمایش از ساعت 4 گرمخانه‌گذاری شروع به کاهش معنی دار pH و افزایش اسیدیته نمودند به‌طوریکه به جز دو سویه‌ی 3TB و 7KB بقیه جدایه‌ها توانستند در مدت 72 ساعت گرمخانه‌گذاری در دمای مناسب رشد، موجب انعقاد شیر شوند. همچنین مشاهده شد که جدایه‌های 5C، 1D و 3B دارای هر سه ویژگی تکنولوژیکی مورد نظر بودند. در مجموع، بـا توجه بـه ویژگـی‌هـای تکنولـوژیکی مناسـب جدایه‌هـای مـورد بررسی به‌خصوص سویه‌های C5، 1D و B3 می‌توان از آن‌ها به‌عنـوان کـشت همـراه یا الحاقی جهـت تولیـد فرآورده‌های لبنی تخمیری مانند انواع پنیرها استفاده کرد. Manuscript profile