معرفي نشريه
علمی
نشریه «تحقیقات بذر» در حال حاضر به صورت علمی با چاپ منظم 4 شماره در سال و به زبان فارسی دستاوردهای علمی و پژوهشی محققان کشور را در خصوص علوم بذر به نفع شایسته ای در اختیار علاقه مندان به موضوعات پژوهشی مرتبط با بذر قرار می دهد و در پایگاههای اطلاعات علمی جهاد دانشگاهی SID و دانشگاه آزاد اسلامی واحد گرگان نمایه می نماید.
قابل توجه نویسندگان محترم:
به استحضار می رساند که مطابق با آیین نامه نمایه سازی نشریات پایگاه استنادی علوم جهان اسلام (Isc)، نشریه تحقیقات بذر موفق به کسب امتیاز لازم جهت نمایه سازی گردید.
نویسندگان محترم :
برای پیگیری مقالات با مدیر داخلی به شماره 09383716542 تماس بفرمایید.
این فصلنامه در ارزیابی مقالات از سامانه مشابهت یاب همانند جو استفاده می نماید.
دسترسی به مقالات این نشریه باز بوده و استفاده از مقالات برای کلیه نویسندگان و کاربران بلامانع است.
عملکرد نشریه در بررسی مقالات
متوسط مقالات دریافتی در سال: 50 مقاله
متوسط زمان داوری اولیه مقاله: 4 روز
متوسط زمان بررسی مقاله: بین 3 تا 5 روز ، درموارد استثایی 10 روز
-
دسترسی آزاد مقاله
1 - تاثیر دما و رطوبت بذر بر ویژگی¬های جوانه¬زنی بذر و رشد گیاهچه¬های گاوزبان اروپایی (Borago officinalis L.)
فرزانه باقری رسول فخاری پریسا شیخ زاده ناصر زراع ماهرخ بلندیشماره 47 , دوره 13 , تابستان 1402این پژوهش به منظور بررسی تاثیر دمای نگهداری و رطوبت بذر بر ویژگی¬های جوانه¬زنی، رشد و خصوصیات بیوشیمیایی گیاهچه¬های گاوزبان اروپایی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی در 4 تکرار انجام شد. تیمارهای مورد مطالعه شامل پنج سطح رطوبت بذر (5، 10، 15، 20، 25 درصد)، هشت س چکیده کاملاین پژوهش به منظور بررسی تاثیر دمای نگهداری و رطوبت بذر بر ویژگی¬های جوانه¬زنی، رشد و خصوصیات بیوشیمیایی گیاهچه¬های گاوزبان اروپایی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی در 4 تکرار انجام شد. تیمارهای مورد مطالعه شامل پنج سطح رطوبت بذر (5، 10، 15، 20، 25 درصد)، هشت سطح دمایی (10، 15، 20، 25، 30، 35، 40 و 45 درجه سانتیگراد) و 12 سطح مدت نگهداری (7، 14، 21، 28، 35، 42، 49، 56، 63، 70، 77 و 84 روز) بود. نتایج نشان داد که با افزایش مدت نگهداری درصد و سرعت جوانه¬زنی و طول گیاهچه کاهش یافت ولی درصد گیاهچه¬های غیرنرمال، فعالیت آنزیم پراکسیداز و محتوای پرولین گیاهچه¬ها افزایش یافتند. بیشترین جوانه¬زنی و رشد گیاهچه در تیمار شاهد و 7 روز پس از نگهداری با رطوبت 10 درصد بذری پس از 7 روز نگهداری حاصل شد. کمترین جوانه¬زنی و رشد گیاهچه 84 روز پس از نگهداری با 15 درصد رطوبت بذری در دمای 15 درجه سانتی¬گراد مشاهده گردید. بیشترین طول گیاهچه در دمای 25 درجه سانتی¬گراد و رطوبت 20 درصد با 7 روز نگهداری بدست آمد. نتایج نشان داد در دمای 25 درجه سانتی¬گراد میزان فعالیت آنزیم پراکسیداز در اوایل مدت نگهداری (مدت 28 روز نگهداری) بیشترین میزان فعالیت را نشان داد ولی با ادامه تاثیر شرایط نامطلوب طی انبارداری از فعالیت آنزیم به طور معنی¬داری کاسته شد. نتایج نشان داد کمترین میزان پرولین به دمای 15 درجه سانتی¬گراد با سطح رطوبتی 25 درصد و روز 28 انبارداری تعلق گرفت. بطور کلی با افزایش مدت زمان نگهداری و دمای نگهداری کیفیت بذور گاوزبان اروپایی کاهش یافت و از آنجایی که بذر این گیاه حاوی روغن می¬باشد بایستی به انبارداری، زنده¬مانی و حفظ حداکثر کیفیت آن توجه کافی داشت. پرونده مقاله -
دسترسی آزاد مقاله
2 - تأثیر پرایمینگ تغذیه ای بذر با سولفات آهن و سولفات روی بر خصوصیات جوانهزنی و رشد گیاهچه بذرهای عدس
محمد وحدانی رشوانلویی مجید جامی الاحمدی محمد حسن سیاری زهان هادی شوریده مسلم مصطفاییشماره 47 , دوره 13 , تابستان 1402در یک مطالعه آزمایشگاهی، اثر پیشتیمار تغذیهای بذر بر صفات مربوط به جوانهزنی و رشد گیاهچه عدس (Lens culinaris Med.) در قالب دو آزمایش جداگانه در قالب طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار برای دو ماده پیشتیمار {پرایم با سولفات آهن (FeSO4) و سولفات روی (ZnSO4)} بررسی شد. در ه چکیده کاملدر یک مطالعه آزمایشگاهی، اثر پیشتیمار تغذیهای بذر بر صفات مربوط به جوانهزنی و رشد گیاهچه عدس (Lens culinaris Med.) در قالب دو آزمایش جداگانه در قالب طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار برای دو ماده پیشتیمار {پرایم با سولفات آهن (FeSO4) و سولفات روی (ZnSO4)} بررسی شد. در هر آزمایش و برای هر ماده پرایم، پنج سطح از غلظت ماده پرایم (30، 60، 90، 120 و 150 میلی مولار) در نظر گرفته شد. صفات مورداندازهگیری عبارت بودند از درصد و سرعت جوانهزنی، طول ریشهچه و ساقهچه وزن تر و خشک گیاهچه و شاخص بنیه طولی گیاهچه. نتایج دادهها نشان داد که از نظر نوع ماده پیشتیمار، سولفات آهن نسبت به سولفات روی برتری نشان داد و باعث بهبود غالب شاخصهای جوانه-زنی، بهاستثنای سرعت جوانهزنی، شد. همچنین با افزایش غلظت از 30 به 60 میلیمولار، بالاترین شاخصهای جوانه زنی و رشد و بنیه گیاهچه به دست آمد. هرچند با افزایش بیشتر غلظت ماده پیشتیمار ، یک روند کاهشی در تمامی صفات اندازه-گیری مشاهده شد که میتواند احتمالاً به دلیل ایجاد سمیت در بذرهای تحت غلظتهای بالای فلزات باشد. در کل با توجه به نتایج کسبشده، به نظر میرسد استفاده از این دو ماده، بهویژه سولفات آهن، حداکثر با غلظت 60 میلیمولار برای بهبود ویژگیهای جوانهزنی و تغذیهای بذرهای سودمند باشد. پرونده مقاله -
دسترسی آزاد مقاله
3 - تاثیر غلظتهای مختلف نیترات پتاسیم بر خصوصیات فیزیولوژیکی و بیوشیمیایی ذرت (Zea mays L.) تحت شرایط تنش شوری
هما زارعی محمد صدقی سلیم فرزانه هانیه سعادتشماره 47 , دوره 13 , تابستان 1402بهمنظور بررسی اثر پرایمینگ با غلظتهای مختلف نیترات پتاسیم بر روی خصوصیات فیزیولوژیکی و بیوشیمیایی ذرت تحت تنش شوری، آزمایشی بهصورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی در سه تکرار در دانشگاه محقق اردبیلی در سال 1401 اجرا گردید. تیمارها شامل سه سطح مختلف شوری با غلظتهای چکیده کاملبهمنظور بررسی اثر پرایمینگ با غلظتهای مختلف نیترات پتاسیم بر روی خصوصیات فیزیولوژیکی و بیوشیمیایی ذرت تحت تنش شوری، آزمایشی بهصورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی در سه تکرار در دانشگاه محقق اردبیلی در سال 1401 اجرا گردید. تیمارها شامل سه سطح مختلف شوری با غلظتهای صفر، 100 و ۲۰۰ میلیمولار و سطوح مختلف محلول نیترات پتاسیم با غلظتهای صفر، 5/1 و ۳ درصد بود. نتایج نشان داد که بیشترین درصد جوانهزنی، سرعت جوانهزنی، یکنواختی جوانهزنی، طول ریشهچه و ساقهچه، وزن تر و خشک ریشهچه و ساقهچه در پرایمینگ با نیترات پتاسیم 3 درصد و بدون شوری حاصل شد. میانگین مدت جوانهزنی 53 درصد نسبت به شاهد کاهش نشان داد. فعالیت آنزیمهای کاتالاز، پراکسیداز و سوپراکسیددیسمیوتاز در پرایمینگ با نیترات پتاسیم 3 درصد و شوری 200 میلیمولار نسبت به شاهد بهترتیب 56، 68 و 67 درصد افزایش نشان دادند. شوری موجب کاهش فعالیت آنزیم آمیلاز شد، ولی پرایمینگ با نیترات پتاسیم فعالیت این آنزیم را افزایش داد. محتوای کل پروتئین بذر در پیش تیمار نیترات پتاسیم 3 درصد و بدون شوری حدود 63 درصد افزایش داشت. بهطور کلی، پرایمینگ با محلول نیترات پتاسیم 3 درصد را میتوان بهعنوان مناسبترین تیمار برای بهبود خصوصیات فیزیولوژیکی و بیوشیمیایی ذرت تحت تنش شوری در نظر گرفت. پرونده مقاله -
دسترسی آزاد مقاله
4 - بررسی اثر پرایمینگ بر ویژگی های جوانه زنی و رشدی ارقام چغندر قند (Beta Vulgaris L) در شرایط شوری
سید غلامرضا صالحی حشمت امیدی مهدی حسنی محمد حسین بیجه کشاورزیشماره 47 , دوره 13 , تابستان 1402این مطالعه با هدف بررسی اثر تیمارهای پرایمینگ (شاهد بدون پرایمینگ، هیدروپرایمینگ، پرایمینگ با نیترات پتاسیم 25/0 درصد و پرایمینگ با نیترات پتاسیم 5/0 درصد) بر خصوصیات جوانه زنی ارقام چغندرقند و خصوصیات رشدی در شرایط شوری در پنج سطح (0، 4 ،8 ،12و 16 دسیزیمنس بر متر) بر چکیده کاملاین مطالعه با هدف بررسی اثر تیمارهای پرایمینگ (شاهد بدون پرایمینگ، هیدروپرایمینگ، پرایمینگ با نیترات پتاسیم 25/0 درصد و پرایمینگ با نیترات پتاسیم 5/0 درصد) بر خصوصیات جوانه زنی ارقام چغندرقند و خصوصیات رشدی در شرایط شوری در پنج سطح (0، 4 ،8 ،12و 16 دسیزیمنس بر متر) بر جوانهزنی و رشد گیاهچه در چهار تکرار در پتری دیش در شرایط آزمایشگاهی به صورت آزمایش فاکتوریل بر پایه طرح کاملا تصادفی اجرا گردید. نتایج نشان داد که تاثیر پرایمینگ بذر و تنش شوری بر میانگین مدت جوانه زنی، ضریب سرعت جوانه زنی، واریانس جوانه زنی، یکنواختی سبز شدن، طول ریشه چه، طول ساقه، وزن خشک ساقه و ریشه، محتوای آب نسبی، کلروفیل a کلروفیل b و کارتنوئید معنیدار بود. نتایج نشان داد که در هر سه ژنوتیپ تعداد بذور جوانه زده با افزایش سطح شوری، کاهش نشان داده و در سطوح شاهد و استفاده از آب در عامل پرایمینگ، این کاهش به نسبت تعدیل شده است. با افزایش غلظت نمک تا سطح 12 دسی زیمنس، محتوای آب نسبی به طور سیگموئیدی افزایش یافته و در دو سطح 12 و 16 دسی زیمنس، روند نسبتا ثابتی نشان داد. در اکثر صفات مورد بررسی، رقم شکوفا نسبت به دیگر ژنوتیپها، واکنش کمتری نشان داده است.در بررسی روند واکنش ژنوتیپها به سرعت، واریانس و همگنی جوانه زنی در سطوح پرایم و شوری با افزایش غلظت شوری، کاهش نشان داده است . پرونده مقاله
-
دسترسی آزاد مقاله
1 - اثر پیشتیمار با قارچکش و اسید هیومیک و اندازه بذر بر شاخصهای جوانهزنی سه رقم گندم
فاطمه نوری هدیه مصنعیشماره 23 , دوره 7 , تابستان 1396گندم به عنوان یکی از عمدهترین محصولات کشاورزی است که 6/19 درصد منبع غذایی جهان را تشکیل میدهد. به منظور بررسی اثر پیش تیمار با هیومیک اسید و قارچکش و همچنین اثر اندازه بذر بر خصوصیات جوانهزنی و رشد گیاهچه ارقام گندم، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادف چکیده کاملگندم به عنوان یکی از عمدهترین محصولات کشاورزی است که 6/19 درصد منبع غذایی جهان را تشکیل میدهد. به منظور بررسی اثر پیش تیمار با هیومیک اسید و قارچکش و همچنین اثر اندازه بذر بر خصوصیات جوانهزنی و رشد گیاهچه ارقام گندم، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی در سه تکرار که فاکتور اول شامل سه سطح ارقام گندم (مروارید، گنبد و N8720)، فاکتور دوم چهار سطح پیش تیمار، آب مقطر (شاهد)، اسید هیومیک، قارچکش و قارچکش + اسید هیومیک و فاکتور سوم اندازه بذر شامل بزرگ و کوچک بودند. این پژوهش در آزمایشگاه مرکز تحقیقات کشاورزی استان گلستان در سال 1395 انجام گرفت. صفاتی از جمله درصد جوانهزنی، سرعت جوانه زنی، طول گیاهچه، طول ریشه چه، طول ساقه چه و شاخص طولی بنیه گیاهچه مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج نشان داد که اثر رقم بر تمامی صفات مورد مطالعه (درصد و سرعت جوانهزنی، میانگین مدت جوانه زنی، طول ریشه چه، طول ساقه چه، طول گیاهچه، نسبت طول ریشه چه به ساقه چه و شاخص طولی بنیه گیاهچه) معنی دار بود. اثر سه گانه رقم در اندازه بذر در پیش تیمار بر سرعت جوانه زنی در سطح احتمال 5 درصد و طول ساقه چه در سطح احتمال یک درصد معنی دار به دست آمد. بیشترین سرعت جوانه زنی بذر در رقم مروارید، در اندازه بذر بزرگ و پیش تیمار با اسید هیومیک و قارچ کش، در هر دو با میانگین 49/08 بذر در روز بود. همچنین بلندترین طول ساقه چه در ترکیب تیماری رقم مروارید در اندازه بذر کوچک و پیش تیمار با قارچ کش با میانگین 16/4 سانتی متر بود. به طور کلی استفاده پیش تیمار بذر با استفاده از قارچ کش و اسید هیومیک توانست، با افزایش سرعت جوانه زنی و شاخص بنیه گیاهچه موجب بهبود شاخص های جوانه زنی بذر گندم گردد. پرونده مقاله -
دسترسی آزاد مقاله
2 - برهم کنش عصاره جلبک دریایی (Ascophyllum nodosum) و تنش خشکی بر شاخصهای جوانهزنی بذر گیاه گوجهفرنگی(Lycopersicon sculentum L.)
راهله احمدپور فرنوش محمدی نظام آرمندشماره 35 , دوره 10 , تابستان 1399جوانهزنی از مهمترین فرآیندهای مهم در زندگی گیاهان است و گزارش های متعددی نشان می دهند که چنانچه مرحله جوانه زنی یک بذر در شرایط تنش با موفقیت همراه باشد، در مراحل بعدی رشد و نمو، گیاهچه هایی با بنیه بهتر و سیستم ریشه ای قویتر تولید خواهند کرد. در این راستا به منظور بر چکیده کاملجوانهزنی از مهمترین فرآیندهای مهم در زندگی گیاهان است و گزارش های متعددی نشان می دهند که چنانچه مرحله جوانه زنی یک بذر در شرایط تنش با موفقیت همراه باشد، در مراحل بعدی رشد و نمو، گیاهچه هایی با بنیه بهتر و سیستم ریشه ای قویتر تولید خواهند کرد. در این راستا به منظور بررسی اثر سطوح مختلف عصاره جلبک دریایی و تنش خشکی بر شاخص-های جوانهزنی و رشدی گوجهفرنگی (رقم موبیل) آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار به اجراء درآمد. عوامل مورد بررسی شامل: عصاره جلبکی در 4 سطح (0، 1، 2 و 3 درصد) و تنش خشکی در چهار سطح (0، 3/0- ، 6/0- و 9/0- مگاپاسکال) بود. نتایج نشان داد که عصاره جلبک دریایی در تمامی سطوح موجب افزایش معنیدار درصد جوانهزنی، آندوسپرم مصرفی، طول ریشهچه، وزن خشک ریشهچه و طول گیاهچه شد. در بررسی اثرات متقابل عصاره و تنش مشاهده شد که تنش خشکی در تمامی سطوح (3/0-، 6/0- و 9/0- مگاپاسکال) موجب کاهش معنیدار کلیه صفات مورد بررسی در مقایسه با شرایط بدون تنش شد اما کاربرد عصاره جلبکی بهویژه در سطوح 2 و 3 درصد حجمی منجر به افزایش سرعت جوانهزنی، قدرت جوانهزنی، میانگین مدت زمان جوانهزنی، شاخص بنیه بذر، طول ساقهچه و وزن خشک ساقهچه شد. با توجه به نتایج این پژوهش استفاده از عصاره جلبک دریایی آسکوفیلوم نودوسوم در خاک میتواند در بهبود شاخصهای جوانهزنی، خصوصیات رشدی و استقرار مناسب گیاهچه نقش مهمی ایفا کند و باعث افزایش عملکرد این گیاه در شرایط تنش خشکی گردد. پرونده مقاله -
دسترسی آزاد مقاله
3 - ارزیابی عصاره جلبک دریایی آسکوفیلوم نودوسوم در بهبود شاخصهای جوانهزنی پرکاربردترین ارقام گیاه عدس در استان خوزستان
راهله احمدپور نظام آرمندشماره 36 , دوره 10 , پاییز 1399عصاره جلبک دریایی (Ascophyllum nodosum)، به دلیل مقادیر بالای عناصر غذایی مغذی و تنظیم کنندههای رشد گیاهی میتواند نقش مهمی در بهبود جوانهزنی گیاهان ایفا کند. در این راستا بهمنظور بررسی تأثیر سطوح مختلف عصاره جلبک دریایی بر شاخصهای جوانهزنی ارقام تجاری گیاه عدس، آز چکیده کاملعصاره جلبک دریایی (Ascophyllum nodosum)، به دلیل مقادیر بالای عناصر غذایی مغذی و تنظیم کنندههای رشد گیاهی میتواند نقش مهمی در بهبود جوانهزنی گیاهان ایفا کند. در این راستا بهمنظور بررسی تأثیر سطوح مختلف عصاره جلبک دریایی بر شاخصهای جوانهزنی ارقام تجاری گیاه عدس، آزمایشی در سال 1394 به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار در دانشگاه صنعتی خاتم الانبیاء بهبهان انجام شد. تیمارهای آزمایش شامل 4 سطح از عصاره جلبکی (صفر، 5/2، 5 و 5/7 درصد حجمی) و 3 رقم عدس (رباط، گچساران و کیمیا) بود. نتایج نشان داد که عصاره جلبکی و نوع رقم تأثیر معنیداری (p 0.01) بر تمامی صفات مورد بررسی داشتند. کاربرد 5/7 درصد از عصاره منجر به افزایش معنیدار درصد جوانهزنی (%9/15+)، طول ساقهچه (%10+)، وزن خشک ساقهچه (%2+) و آندوسپرم عدس (%3/15+) در مقایسه با تیمار شاهد شد. در بین ارقام مورد بررسی رقم کیمیا در تمامی صفات مورد بررسی کاهش معنیداری نسبت به دیگر ارقام داشت. بررسی اثرات متقابل نتایج نشان داد که در ارقام رباط و گچساران، تمامی سطوح عصاره جلبکی منجر به افزایش معنیدار سرعت جوانهزنی، طول ریشهچه و وزن خشک ریشهچه شد. در رقم کیمیا نیز سطوح 5 و 5/7 درصد از عصاره موجب افزایش معنی-دار سرعت جوانهزنی، قدرت جوانهزنی، طول ریشهچه و وزن خشک ریشهچه شد. بر طبق نتایج این پژوهش، استفاده از عصاره جلبک دریایی به منظور بهبود شرایط جوانهزنی در ارقام گیاه عدس (رباط، گچساران و کیمیا) توصیه میگردد. پرونده مقاله -
دسترسی آزاد مقاله
4 - تأثیر تنش شوری بر جوانهزنی و خصوصیات گیاهچهای درمنه خزری (Artemisia annua L.)
محمد حسین بیجه کشاورزی حشمت امیدیشماره 46 , دوره 13 , بهار 1402تنش شوری یکی از عوامل مهم محدودکننده رشد وتولید محصولات کشاورزی است.گیاهان نیز مانند سایر موجودات زنده در برابر تنشها حساس هستندو میتوانند در اثر قرار گرفتن در معرض تنشهای مختلف دچار آسیب شوند.جوانه زنی و رشد گیاهچه از مراحل مهم فنولوژیک گیاه هستند که در شرایط تنش شو چکیده کاملتنش شوری یکی از عوامل مهم محدودکننده رشد وتولید محصولات کشاورزی است.گیاهان نیز مانند سایر موجودات زنده در برابر تنشها حساس هستندو میتوانند در اثر قرار گرفتن در معرض تنشهای مختلف دچار آسیب شوند.جوانه زنی و رشد گیاهچه از مراحل مهم فنولوژیک گیاه هستند که در شرایط تنش شوری اهمیت ویژهای پیدا میکنند.درمنه خزری(Artemisia annua L.)یکی از گیاهان دارویی مهمی است که از دیرباز در طب سنتی ایران و سایر کشورهای آسیایی مورد استفاده قرار می گرفته است. در این مطالعه، اثر تنش شوری بر جوانه زنی (درصد و سرعت)و خصوصیات گیاهچه های (طول ریشه چه، طول ساقه چه، وزن تر و خشک) درمنه خزری بررسی شد. این آزمایش در سال 1402 در قالب طرح کاملا تصادفی با چهار تکرار در آزمایشگاه زراعت دانشگاه شاهد انجام گرفت. تیمارهای آزمایشی شامل 4 سطح شوری(0، 50، 100 و 150 میلی مولار)ناشی از نمک کلرید سدیم بود. دادههای به دست آمده با استفاده از نرم افزارSAS تجزیه و تحلیل و مقایسه میانگین ها با آزمون دانکن در سطح احتمال 5 درصد انجام گرفت. نتایج حاصل از این آزمایش نشان داد که بیشترین درصد و سرعت جوانه زنی و بیشترین طول ساقه چه و طول ریشه چه و نیز بیشترین وزن تر و خشک گیاهچه مربوط به تیمار شاهد (بدون شوری)بود. همچنین در غلظتهای 150 میلی مول به بالا جوانه زنی مشاهده نشد.در نتیجه با توجه به نتایج این مطالعه میتوان دریافت که تنش شوری تأثیر منفی بر جوانه زنی و رشد گیاهچه درمنه خزری دارد و بیانگر حساسیت بالای آن به شوری است. پرونده مقاله -
دسترسی آزاد مقاله
5 - تأثیر تنش شوری بر ویژگیهای جوانه زنی و رشد اولیه سه توده طالبی
کریم عرب سلمانی امیرهوشنگ جلالی پیمان جعفریشماره 32 , دوره 9 , پاییز 1398بهمنظور بررسی ویژگی های جوانهزنی و رشد گیاه چه سه توده طالبی (سمسوری ورامین، تیل سبز مشهد و مگسی نیشابور) در سطوح مختلف شوری (3، 5، 7، 9 و 11 دسی زیمنس بر متر) پژوهشی در سال 1391 در مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی ورامین انجام شد. در هر دو مرحله (جوانهزنی و رشد گی چکیده کاملبهمنظور بررسی ویژگی های جوانهزنی و رشد گیاه چه سه توده طالبی (سمسوری ورامین، تیل سبز مشهد و مگسی نیشابور) در سطوح مختلف شوری (3، 5، 7، 9 و 11 دسی زیمنس بر متر) پژوهشی در سال 1391 در مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی ورامین انجام شد. در هر دو مرحله (جوانهزنی و رشد گیاه چه) از آزمایش فاکتوریل بر اساس طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار استفاده شد. سه توده طالبی ازنظر ویژگیهای جوانهزنی (طول ریشهچه و ساقه چه، سرعت جوانهزنی و وزنتر اولیه) و همچنین رشد گیاه چه (ارتفاع گیاه، سطح برگ و وزنتر) تفاوت معنیداری داشتند. تأثیر تیمارهای شوری بر ویژگیهای جوانهزنی و رشد گیاه چه معنیدار بود اما برهمکنش تیمار شوری و توده طالبی بر صفات آزمایشی معنیدار نبود. در مرحله جوانهزنی، سمسوری ورامین با شاخص تحمل به شوری 86 درصد نسبت به دو توده دیگر برتری معنیدار داشت. با افزایش هر واحد شوری از 3 تا 11 دسی زیمنس بر متر وزنتر گیاه چه اولیه (در مرحله جوانهزنی) 7 درصد کاهش یافت. در هر سه مرحله اندازهگیری سطح برگ در مرحله رشد اولیه، با افزایش سطوح شوری سطح برک گیاه چه بهطور خطی کاهش یافت. با توجه به نتایج افزایش شوری بیش از 3 دسی زیمنس بر متر موجب کاهش سرعت جوانهزنی و وزن گیاه چه طالبی شده و بنابراین برای داشتن استقرار اولیه و فاصله زمانی مناسب سبز شدن نبایست شوریهای آب آبیاری بیش از 3 دسی زیمنس بر متر باشد. پرونده مقاله -
دسترسی آزاد مقاله
6 - اثر دگرآسیبی عصاره چند گونه علف هرز روی درصد جوانهزنی و برخی ترکیبات بیوشیمیایی سه رقم کنجد (Sesamum indicum L.)
سمیرا علیپورگراوند مجید امینی دهقی شکوفه غلامیشماره 32 , دوره 9 , پاییز 1398به منظور بررسی اثر دگرآسیبی عصاره اندامهای مختلف علفهای هرز پیچک و پنیرک صحرایی بر جوانهزنی و برخی صفات کمی سه رقم کنجد، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح پایه کاملاً تصادفی در آزمایشگاه تکنولوژی بذر دانشگاه شاهد در سال 95 اجرا شد. فاکتورهای آزمایش شامل ارقام کنجد چکیده کاملبه منظور بررسی اثر دگرآسیبی عصاره اندامهای مختلف علفهای هرز پیچک و پنیرک صحرایی بر جوانهزنی و برخی صفات کمی سه رقم کنجد، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح پایه کاملاً تصادفی در آزمایشگاه تکنولوژی بذر دانشگاه شاهد در سال 95 اجرا شد. فاکتورهای آزمایش شامل ارقام کنجد در سه سطح (یلووایت، هلیل و اولتان)، علف هرز در دو سطح (پیچک صحرایی و پنیرک صحرایی)، عصاره اندامهای گیاه در سه سطح (ریشه، ساقه و برگ) و غلظت عصارهها در سه سطح (0، 5 درصد و 10درصد) در سه تکرار بود. نتایج نشان داد، تیمارهای بکار برده شده تأثیر معنیداری بر صفات درصد جوانهزنی، رنگدانههای فتوسنتزی، محتوای پرولین و پروتئین داشتند. عصاره ساقه پیچک صحرایی و ریشه پنیرک صحرایی به ترتیب در ارقام یولوایت و اولتان 100 درصد جوانهزنی را نشان میدهند. نتایج مقایسه میانگین نشان داد که عصاره ریشه پیچک صحرایی باعث افزایش محتوای کلروفیل گیاهچه رقم اولتان شد. عصاره اندامهای مختلف علفهای هرز مورد بررسی محتوای پرولین و پروتئین ارقام کنجد را کاهش دادند. نتایج همچنین نشان داد که مواد تولیدی از اندامهای علف هرز پیچک و پنیرک صحرایی، جوانهزنهزنی و رشد ارقام کنجد را تحت تأثیر قرار دادند. در این میان علف هرز پنیرک در مقایسه با پیچک، پتانسیل بالاتری در تولید مواد دگرآسیب از خود نشان داد. با توجه به اینکه بقایای علفهای هرز مورد بررسی از طریق تولید مواد شیمیایی برخوردار از خاصیت آللوپاتیک میتوانند رشد کنجد را مختل کنند، بنابراین توصیه میشود مدیریت لازم در کنترل بقایای علف-های هرز پیچک و پنیرک انجام شود. پرونده مقاله -
دسترسی آزاد مقاله
7 - روشهای موثر در شکست خواب و افزایش جوانهزنی بذر گون Astragalus cicer L.
مژده خیاط مقدم فاطمه آگاه رضا صدرآبادی حقیقیشماره 11 , دوره 4 , تابستان 1393سرده گون متعلق به خانواده بقولات، بیشترین تنوع و پراکندگی را در ایران دارد. گون ها از نظر دارویی، علوفه ای و اقتصادی در ایران دارای اهمیت فراوانی می باشند. تحقیق حاضر بهمنظور بررسی تیمارهای مختلف شکست خواب و تحریک جوانهزنی بذر گیاه Astragalus cicerو پیشنهاد موثرترین ت چکیده کاملسرده گون متعلق به خانواده بقولات، بیشترین تنوع و پراکندگی را در ایران دارد. گون ها از نظر دارویی، علوفه ای و اقتصادی در ایران دارای اهمیت فراوانی می باشند. تحقیق حاضر بهمنظور بررسی تیمارهای مختلف شکست خواب و تحریک جوانهزنی بذر گیاه Astragalus cicerو پیشنهاد موثرترین تیمار در افزایش جوانه زنی و رشد اولیه گیاهچه ها انجام شد. به منظور بررسی شکست خواب بذر در گیاه گون گونه Astragalus cicer آزمایشی به صورت آزمایش فاکتوریل در قالب طرح پایه کاملاً تصادفی با سه تکرار در آزمایشگاه علوم و تکنولوژی بذر دانشکده کشاورزی دانشگاه آزاد اسلامی واحد مشهد در سال 1391 انجام گردید. تیمارهای مختلفی جهت غلبه بر خواب بذور مورد استفاده قرار گرفت، از جمله: سرمادهی مرطوب در دمای 4 درجه سانتی گراد (صفر، 7، 14 و 21 روز)، اسید جیبرلیک (صفر، 500 و 1000 پی پی ام) و خراش دهی (شاهد، خراشدهی با سمباده). نتایج نشان داد که درصد جوانه زنی در تیمار خراش دهی با سمباده در ترکیب با سرمادهی و جیبرلیک اسید در سطح احتمال یک درصد معنی دار گردید. علاوه بر این سرمادهی به مدت 7 و 14 روز در ترکیب با تیمار اسید جیبرلیک با غلظت 500 و 1000 پی پی ام باعث بهبود جوانه زنی بذور سنباده خورده گردید. نتایج نشان داد که خواب بذر از نوع فیزیولوژیک است، زیرا بیشترین درصد جوانه زنی بذرها در اثر اعمال تیمار تلفیقی پیش سرمادهی مرطوب (به مدت 14 روز) و اسیدجیبرلیک ( 1000 پی پی ام) بدست آمد. پرونده مقاله -
دسترسی آزاد مقاله
8 - تاثیر تنش شوری و خشکی بر خصوصیات تاثیر تنش شوری و خشکی بر خصوصیات جوانهزنی و رشدی گیاهچه جو دره (Hordeum spontaneum Koch)
سعیده عالی پور شکوفه غلامی طیبه رستمیشماره 31 , دوره 9 , تابستان 1398به منظور بررسی جوانهزنی بذر جو دره در سطوح مختلف تنش شوری و خشکی دو آزمایش جداگانه در قالب طرح کاملا تصادفی با 5 سطح پتانسیل شوری (صفر (شاهد)،3-، 6-،9 - و12- بار) در 4 تکرار و تنش خشکی شامل 5 سطح پتانسیل خشکی (صفر (شاهد)، 3- ، 6- ، 9- و12- بار) با 4 تکرار در آزمایشگاه چکیده کاملبه منظور بررسی جوانهزنی بذر جو دره در سطوح مختلف تنش شوری و خشکی دو آزمایش جداگانه در قالب طرح کاملا تصادفی با 5 سطح پتانسیل شوری (صفر (شاهد)،3-، 6-،9 - و12- بار) در 4 تکرار و تنش خشکی شامل 5 سطح پتانسیل خشکی (صفر (شاهد)، 3- ، 6- ، 9- و12- بار) با 4 تکرار در آزمایشگاه تحقیقاتی دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی رامین اهواز در سال 95 انجام شد. از پلی اتیلن گلایکول 6000 و کلرید سدیم به ترتیب برای ایجاد تنش خشکی و شوری استفاده شد. نتایج نشان داد که با افزایش تنش شوری و خشکی به صورت معنیداری درصد جوانهزنی، سرعت جوانهزنی، شاخص بنیه بذر، طول ساقهچه و ریشهچه، وزن تر ریشهچه و ساقهچه کاسته شد و زمان 50 درصد جوانهزنی نهایی افزایش یافت. به نظر میرسد وزن تر و خشک گیاهچه در بین سایر صفات حساسیت بیشتری به تنش شوری و خشکی دارد. علاوه بر این مقایسه گروهی بین تیمارها ناشی از PEG و NaCl نشان داد به دلیل حساسیت بالاتر جودره نسبت به تنش خشکی طول ساقهچه، وزن تر گیاهچه و بنیه گیاهچه در شرایط ناشی از PEG به طور معنیداری کمتر از تنش ناشی از NaCl بود. پرونده مقاله -
دسترسی آزاد مقاله
9 - بررسی روشهای مختلف شکست خواب بر ویژگیهای جوانهزنی بذر علفهرز خردلوحشی (Sinapis arvensis L.)
لیلی نباتی سوها محمدتقی آل ابراهیم فاطمه احمدنیا علی بابائی قاقلستانیشماره 37 , دوره 10 , زمستان 1399یک گام مهم در کنترل علفهایهرز شناسایی ویژگیهای اکوفیزیولوژیک بذر این گیاهان است. به منظور بررسی روشهای مختلف شکست خواب بذر خردلوحشی (Sinapis arvensis L.) آزمایشی در قالب طرح کاملأ تصادفی با سه تکرار در سال 1398 در دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه محقق اردبیلی چکیده کاملیک گام مهم در کنترل علفهایهرز شناسایی ویژگیهای اکوفیزیولوژیک بذر این گیاهان است. به منظور بررسی روشهای مختلف شکست خواب بذر خردلوحشی (Sinapis arvensis L.) آزمایشی در قالب طرح کاملأ تصادفی با سه تکرار در سال 1398 در دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه محقق اردبیلی اجرا شد. تیمارهای آزمایشی شامل تیمار شاهد، سرمادهی مرطوب، غوطهورسازی در محلولهای جیبرلیک اسید با چهار غلظت 500، 1000، 1500 و 2000 قسمت در میلیون به مدت 24 ساعت، غوطهورسازی در محلول سولفوریک اسید غلیظ (98 درصد) به مدت 1، 2 و 3 دقیقه و قرار دادن بذرها در التراسونیک به مدت 10، 20 و 30 دقیقه بود. نتایج نشان داد که صفات اندازه گیری شده تحت تأثیر تیمارهای آزمایشی قرار گرفتند. جیبرلیک اسید 1500 قسمت در میلیون دارای بیشترین تأثیر بر جوانهزنی و مؤلفههای رشدی اندازهگیری شده بود. در مقایسه با تیمار شاهد، جیبرلیک اسید 1500 قسمت در میلیون، 80 درصد جوانهزنی بذر علفهرز خردل وحشی را افزایش داد. این در حالی بود که در غالب صفات مورد بررسی سولفوریک اسید تأثیر منفی بر جوانهزنی و مؤلفههای رشدی داشت. از نتایج چنین استنباط میگردد که برخلاف تأثیر مثبت جیبرلیک اسید بر جوانهزنی بذر علفهرز خردلوحشی، سولفوریک اسید غلیظ دارای تأثیر مخرب بر آن بوده و میتواند به عنوان یکی از روشهای مؤثر در کنترل علفهایهرز مطرح باشد. پرونده مقاله -
دسترسی آزاد مقاله
10 - کمیسازی جوانهزنی بذر سورگوم در پاسخ به دما
عادل پشت دار سیدعلی طباطبایی امید انصاریشماره 34 , دوره 10 , بهار 1399بهمنظور بررسی اثر دماهای مختلف بر جوانهزنی و تعیین دمای کاردینال جوانهزنی (دمای پایه، مطلوب و بیشینه جوانهزنی) سورگوم، آزمایشی بهصورت طرح کامل تصادفی در 3 تکرار 50 بذری در دماهای 5، 10، 15، 20، 25، 30، 35 و 40 درجه سانتیگراد به اجرا درآمد. با استفاده از مدل لجستیک چکیده کاملبهمنظور بررسی اثر دماهای مختلف بر جوانهزنی و تعیین دمای کاردینال جوانهزنی (دمای پایه، مطلوب و بیشینه جوانهزنی) سورگوم، آزمایشی بهصورت طرح کامل تصادفی در 3 تکرار 50 بذری در دماهای 5، 10، 15، 20، 25، 30، 35 و 40 درجه سانتیگراد به اجرا درآمد. با استفاده از مدل لجستیک 3 پارامتره جوانهزنی بذر سورگوم در دماهای مختلف کمیسازی شد و درصد و زمان رسیدن به 50 درصد جوانهزنی بهدست آمد. جهت کمیسازی واکنش سرعت جوانهزنی بذر سورگوم به دما از 3 مدل رگرسیون غیرخطی دو تکهای، دندان مانند و بتا استفاده شد. نتایج نشان داد که دما علاوه بر درصد جوانهزنی بر سرعت جوانهزنی نیز اثر گذار است. در مقایسه 3 مدل استفاده شده با توجه به پارامترهای RMSE، CV، SE و نمودار خط 1:1، مناسبترین مدل جهت تخمین دماهای کاردینال سورگوم مدل دوتکهای گزارش شد. دمای پایه، مطلوب و سقف با استفاده از مدل دوتکهای بهترتیب 52/9، 49/28 و 23/42 درجه سانتیگراد بود. بنابراین با استفاده از مدل دوتکهای و پارامترهای تخمین زده شده میتوان از این مدل در تهیه و ارزیابی مدلهای پیشبینی جوانهزنی بذر سورگوم استفاده کرد. پرونده مقاله