گیاه بومی Allium kuhsorkhense که از زیر جنس ملانوکرومیوم محسوب میشود، گیاهی زیبا و خوش منظر بوده و به صورت طبیعی در دامنه کوههای خراسان (شمالی و رضوی) میروید. هدف از این مطالعه شناسایی نوع خواب بذر و روشهای برای شکست خواب بذر و تحریک جوانهزنی بذر این گونه است. در ه چکیده کامل
گیاه بومی Allium kuhsorkhense که از زیر جنس ملانوکرومیوم محسوب میشود، گیاهی زیبا و خوش منظر بوده و به صورت طبیعی در دامنه کوههای خراسان (شمالی و رضوی) میروید. هدف از این مطالعه شناسایی نوع خواب بذر و روشهای برای شکست خواب بذر و تحریک جوانهزنی بذر این گونه است. در همین راستا آزمایشهای جداگانه در قالب طرح کاملاً تصادفی با 4 تکرار صورت پذیرفت. آزمایشها بهترتیب شامل تیمارهای دمای مختلف، سرمادهی، اسیدسولفوریک و اسیدجیبرلیک و تیمار ترکیبی اسیدجیبرلیک به همراه اسیدسولفوریک و سرمادهی بود. سپس درصد، سرعت و میانگین زمان جوانهزنی بذرها محاسبه گردید. نتایج آزمایش اول نشان داد که بیشترین درصد، سرعت و میانگین زمان جوانهزنی بذر در دمای 5 درجه رخ داده است و دماهای بالا مانع ازجوانهزنی شد. در آزمایش دوم، سرمادهی 90 روز نه تنها باعث افزایش میزان جوانهزنی گردید، بلکه باعث افزایش سرعت و میانگین زمان جوانهزنی نیز شد. اما در آزمایشهای سوم و چهارم، که شامل تاثیر اسیدسولفوریک و اسیدجیبرلیک بر جوانهزنی بود، هیچگونه جوانهزنی مشاهده نشد و مقادیر مربوط به صفات اندازهگیری برابر با صفر بوده است. کاربرد توام اسیدجیبرلیک با اسیدسولفوریک و سرمادهی (60 روز)، تاثیری چندانی بر جوانهزنی نداشته است. بر اساس نتایج آزمایشات فوق، میتوان نتیجه گیری کرد که احتمالا ًخواب بذر گیاه A.kuhsorkhense، از نوع فیزیولوژیکی میباشد، و سرمادهی طولانی بیشترین تأثیر مثبت را بر روی جوانهزنی آن داشته است.
پرونده مقاله
عوامل زیستی زیادی از جمله آفت سن باعث خسارت به بذر گندم و کاهش کیفیت آن میشوند. به منظور بررسی اثر شدت سنزدگی بر جوانهزنی و رشد اولیه گیاهچه گندم رقم زاگرس آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار انجام شد. عامل اول شدت سن زدگی بذر گندم در چهار س چکیده کامل
عوامل زیستی زیادی از جمله آفت سن باعث خسارت به بذر گندم و کاهش کیفیت آن میشوند. به منظور بررسی اثر شدت سنزدگی بر جوانهزنی و رشد اولیه گیاهچه گندم رقم زاگرس آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار انجام شد. عامل اول شدت سن زدگی بذر گندم در چهار سطح (سالم، واجد یک نقطه سیاه، نیمه چروکیده و کاملا چروکیده) و عامل دوم شامل سه مزرعه متفاوت بود. اثرات اصلی مزرعه و شدت سن زدگی بذر بر درصد و سرعت جوانهزنی، طول ساقهچه و ریشهچه و همچنین شاخص بنیه معنیدار بود. ولی اثر متقابل آنها فقط بر سرعت جوانهزنی، وزن هزار دانه و هدایتالکتریکی معنیدار بود. با افزایش شدت سنزدگی اغلب صفات کیفیت بذر و گیاهچه کاهش یافتند اما از نظر طول ریشهچه تفاوتی بین بذر شاهد و بذرهای دارای یک نقطه سیاه مشاهده نشد.
پرونده مقاله
فرسودگی طی انبارداری مهمترین عامل خسارت به بذر است. بهمنظور بررسی اثر برخی هورمونهای گیاهی بر ویژگیهای جوانهزنی و فعالیت آنزیمهای آنتیاکسیدانت بذور فرسوده کدوی تخم کاغذی آزمایشی در سال 1393 در دانشگاه محقق اردبیلی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با سه چکیده کامل
فرسودگی طی انبارداری مهمترین عامل خسارت به بذر است. بهمنظور بررسی اثر برخی هورمونهای گیاهی بر ویژگیهای جوانهزنی و فعالیت آنزیمهای آنتیاکسیدانت بذور فرسوده کدوی تخم کاغذی آزمایشی در سال 1393 در دانشگاه محقق اردبیلی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار اجرا شد. تیمارهای آزمایش شامل سه سطح فرسودگی (صفر، 5 و 10 روز فرسوده شده) و سه سطح پرایمینگ (آب یا شاهد، جیبرلین (ppm 100) و اسید سالیسیلیک (ppm 100) بود. نتایج حاصل از آزمایش نشان داد که فرسودگی درصد جوانهزنی و سرعت جوانهزنی را کاهش داد. پرایمینگ سبب کاهش تاثیر فرسودگی و بهبود درصد (24 درصد) و سرعت جوانهزنی (8/10 درصد) گردید. فرسودگی و پرایمینگ موجب افزایش فعالیت آنزیمهای کاتالاز و پراکسیداز بهترتیب به میزان 7 و 85/2 برابر نسبت به شاهد شد. بیشترین میزان پرولین (92/0 میکروگرم بر گرم وزن تر) بر اثر فرسودگی شدید و عدم پیشتیمار قابل مشاهده بود و کمترین میزان آن (28/0 میکروگرم بر گرم وزن تر) مربوط به کاربرد اسید سالیسیک و عدم فرسودگی بود.
پرونده مقاله
به منظور بررسی اثرات آللوپاتی بخشهای مختلف زیره سبز بر جوانهزنی و رشد اولیه نخود آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با چهار تکرار در آزمایشگاه زراعت دانشگاه آزاد اسلامی واحد سبزوار در سال 1393 انجام شد. فاکتورهای مورد بررسی نوع اندام (اندام هوایی و بذر چکیده کامل
به منظور بررسی اثرات آللوپاتی بخشهای مختلف زیره سبز بر جوانهزنی و رشد اولیه نخود آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با چهار تکرار در آزمایشگاه زراعت دانشگاه آزاد اسلامی واحد سبزوار در سال 1393 انجام شد. فاکتورهای مورد بررسی نوع اندام (اندام هوایی و بذر) و غلظتهای مختلف عصاره (صفر، 25، 50، 75 و 100 درصد) بود. نتایج نشان داد که نوع اندام تأثیری بر وزن خشک و طول ساقهچه و ریشهچه نداشت اما زمان رسیدن به 5، 10، 50 و 90 درصد جوانهزنی، حداکثر جوانهزنی و سرعت جوانهزنی را تحت تأثیر قرار داد و اثر بازدارندگی بذر نسبت به اندام هوایی بیشتر بود. افزایش غلظت عصاره به صورت معنیداری کلیه خصوصیات جوانهزنی نخود را تحت تأثیر قرار دارد. با افزایش غلظت عصاره از صفر به 100 درصد، طول ریشهچه، حداکثر جوانهزنی، سرعت جوانهزنی بهترتیب 84/99، 17/99 و 54/94 کاهش پیدا کرد. افزایش غلظت عصاره از صفر به 50 درصد زمان رسیدن به 5، 10، 50 و 90 درصد جوانهزنی را بهترتیب 15/55، 71/57، 48/60 و 70/64 درصد افزایش داد. با افزایش غلظت عصاره اثرات بازدارندگی بذر نسب به اندام هوایی بیشتر بود. غلظت 50 درصد عصاره بذر و غلظت 100 درصد عصاره اندام هوایی سبب بیشترین اثر بازدارندگی جوانهزنی در نخود شد. در مجموع نتایج نشان داد که اثرات آللوپاتیک در بذر نسب به اندام هوایی در زیره سبز بر جوانه زنی نخود بیشتر است.
پرونده مقاله
تکنیک پیش تیمار بذر بهعنوان عامل بهبود دهنده جوانهزنی و استقرار تحت تنشهای محیطی معرفی شده است. یکی از تأثیرات شوری در خاک، کاهش در رشد و نمو گیاهچههای سبز شده و تغییر در مراحل نموی گیاه در مزرعه میباشد. بهمنظور بررسی اثر پیش تیمار بذر با اسید سالیسیلیک بر شاخص چکیده کامل
تکنیک پیش تیمار بذر بهعنوان عامل بهبود دهنده جوانهزنی و استقرار تحت تنشهای محیطی معرفی شده است. یکی از تأثیرات شوری در خاک، کاهش در رشد و نمو گیاهچههای سبز شده و تغییر در مراحل نموی گیاه در مزرعه میباشد. بهمنظور بررسی اثر پیش تیمار بذر با اسید سالیسیلیک بر شاخصهای جوانهزنی و فعالیت آنزیمهای کاتالاز و آسکوربات پرواکسیداز و تغییرات میزان پروتئین بذر ریحان سبز تحت شرایط تنش شوری این آزمایش انجام شد. تیمارها شامل پنج سطح تنش شوری (0، 2/0-، 4/0-، 6/0-، 8/0- و 1- مگاپاسکال) و چهار سطح پرایم (غلطتهای 0، 50، 100 و 150 پیپیام اسید سالیسیلیک) با سه تکرار بودند. نتایج نشان داد که تنش شوری سبب کاهش در شاخصهای جوانهزنی و تیمارهای پرایمینگ سبب افزایش شاخصهای جوانهزنی شدند. تنش شوری سبب افزایش فعالیت آنزیم کاتالاز و آسکوربات پرواکسیداز شده و میزان پروتئین را کاهش داد. استفاده از تیمار پرایمینگ سبب افزایش در پروتئین و فعالیت آنزیمهای کاتالاز و آسکوربات پرواکسیداز شد. بهترین تیمار بذر، اسید سالیسیلیک با غلطت 100 پیپیام بود. بهطور کلی میتوان نتیجه گرفت که پیشتیمار بذرهای ریحان با اسید سالیسیلیک باعث بهبود مؤلفههای جوانهزنی ریحان سبز در شرایط تنش شوری شد و تحمل گیاه ریحان سبز را در مقابل تنش شوری با افزایش در پروتئین و فعالیت آنزیم کاتالاز و آسکوربات پرواکسیداز در مرحله جوانهزنی افزایش داد.
پرونده مقاله
بهمنظور مطالعه تاثیر پیری بذر بر فرآیند جوانهزنی و رشد گیاهچه کدوی تخم کاغذی آزمایشی به صورت طرح کاملاً تصادفی در دانشگاه محقق اردبیلی در سال 1392 اجرا گردید. در این آزمایش فرسودگی در دمای 45 درجه سانتیگراد و رطوبت 95 درصد بهمدت 0، 2، 4، 6، 8، 10، 12، 14، 6 ، 18 و 2 چکیده کامل
بهمنظور مطالعه تاثیر پیری بذر بر فرآیند جوانهزنی و رشد گیاهچه کدوی تخم کاغذی آزمایشی به صورت طرح کاملاً تصادفی در دانشگاه محقق اردبیلی در سال 1392 اجرا گردید. در این آزمایش فرسودگی در دمای 45 درجه سانتیگراد و رطوبت 95 درصد بهمدت 0، 2، 4، 6، 8، 10، 12، 14، 6 ، 18 و 20 روز بود و صفات اندازهگیری شده، شامل جوانهزنی بیشینه، یکنواختی جوانهزنی، مدت زمان لازم برای رسیدن به 10 و 50 درصد جوانهزنی، مساحت زیر منحنی جوانهزنی نسبت به زمان و همچنین تغییرات قابلیت حیات بذور با استفاده از آزمون تترازولیوم و همچنین میزان رشد گیاهچه اندازهگیری شد. نتایج تجزیه واریانس نشان داد که پیری در سطح یک درصد بر کلیه صفات تاثیر معنیدار داشت. مقایسه میانگینها نشان داد در طی پیری مقدار سرعت جونهزنی زمان، درصد و یکنواختی جوانهزنی کاهش و مدت زمان لازم برای رسیدن به 10 و 50 درصد جوانهزنی افزایش پیدا کرد. همچنین مشاهده شد در طی پیری میزان رنگپذیری بافتهای بذر کاهش یافته که این نشان دهنده کاهش قدرت و قابلیت حیات بذور و در طی آن کاهش رشد گیاهچه بود. به طور کلی پیر در ابتدا موجب کاهش قدرت بذر شده و بعد از مدتی موجب کاهش قابلیت حیات و مرگ بذور میشود.
پرونده مقاله
شوری خاک و آب، رشد و عملکرد محصولات کشاورزی را کاهش میدهد و با توجه به روند افزایشی اراضی شور و کاهش اراضی زراعی مطلوب، استفاده از گونههای گیاهی مقاوم به شوری اهمیت زیادی دارد. به منظور بررسی تأثیر تنش شوری بر ویژگیهای جوانهزنی دو گونه گیاه علوفهای خلر و گاودانه ای چکیده کامل
شوری خاک و آب، رشد و عملکرد محصولات کشاورزی را کاهش میدهد و با توجه به روند افزایشی اراضی شور و کاهش اراضی زراعی مطلوب، استفاده از گونههای گیاهی مقاوم به شوری اهمیت زیادی دارد. به منظور بررسی تأثیر تنش شوری بر ویژگیهای جوانهزنی دو گونه گیاه علوفهای خلر و گاودانه این آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار طی سال 1392 در دانشگاه مراغه انجام شد. فاکتور اول تیمار تنش شوری (کلرید سدیم) شامل سطوح صفر (شاهد)، 50، 100 و 150 میلیمولار و فاکتور دوم شامل دو گونه گیاه علوفهای خلر و گاودانه بود. نتایج حاصل حاکی از کاهش طول ساقهچه، طول ریشهچه، طول گیاهچه، وزن تر و خشک گیاهچه، سرعت جوانهزنی و شاخص بنیه بذر گیاهان با افزایش غلظتهای شوری بود، به طوری که صفات فوق در تنش شوری با 150 میلیمولار بهترتیب 8/82، 5/92، 6/88، 8/84، 3/71، 70 و 8/89 درصد کاهش یافتند. در گیاهان مورد مطالعه روند کاهش متفاوت بود به طوری که صفات فوق، در گیاه گاودانه تحت تنش شوری با شدت کمتری کاهش یافت و بهطورکلی نتایج نشان داد که در مرحله گیاهچهای، گاودانه نسبت به خلر تحمل بالاتری به تنش شوری داد. با توجه به نتایج این آزمایش، گیاه گاودانه جهت کشت در مناطقی که با تنش شوری مواجه هستند مناسبتر از خلر میباشد.
پرونده مقاله