بیوپرایمینگ روشی زیستی برای تلقیح بذور با میکروارگانیسمهای مفید میباشد. چمن گیاهی علفی بوده و به عنوان یک گیاه پوششی مهم به شمار میآید و کاشت آن میتواند در جلوگیری از غرقابی شدن و فرسایش خاک در بارانهای شدید کمک نماید. به منظور بررسی اثر بیوپرایمینگ کودهای زیستی شا چکیده کامل
بیوپرایمینگ روشی زیستی برای تلقیح بذور با میکروارگانیسمهای مفید میباشد. چمن گیاهی علفی بوده و به عنوان یک گیاه پوششی مهم به شمار میآید و کاشت آن میتواند در جلوگیری از غرقابی شدن و فرسایش خاک در بارانهای شدید کمک نماید. به منظور بررسی اثر بیوپرایمینگ کودهای زیستی شامل ازتوباکتر، نیتروکسین، بیوسوپرفسفات و تیمار بدون کود بهعنوان شاهد بر روی برخی شاخصهای جوانهزنی در دو نوع چمن Festucaarundinacea وPoapratensis، آزمایشی فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی در سال 93-92 در دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات فارس اجرا گردید. نتایج این آزمایش نشان داد که در مرحله جوانهزنی بسیاری از شاخصها از جمله درصد جوانه زنی، سرعت جوانهزنی، ضریب جوانهزنی، میانگین زمان جوانه زنی، بنیه بذر، ضریب آلومتری، طول ساقهچه و طول ریشهچه تحت تاثیر بیوپرایمینگ قرار گرفته است. نتایج مشخص کرد که بیوپرایمینگ با کود ازتوباکتر باعث افزایش 86/287 درصدی میانگین شاخصهای جوانهزنی در چمن پوآ در مقایسه با شاهد شده است. این افزایش برای کود زیستی نیتروکسین 96/31 درصد و در کود بیوسوپرفسفات دارای کاهشی معادل 26/25 درصد در مقایسه با شاهد بوده است. نتایج در مورد چمن فستوکا نیز مشخص کرد که بیوپرایمینگ با کودهای ازتوباکتر و نیتروکسین بهترتیب 36/44 و 53/32 درصد میانگین شاخصهای جوانهزنی را در مقایسه با شاهد افزایش دادهاند و کود بیوسوپرفسفات تاثیری نداشته است. براساس نتایج این تحقیق کود زیستی ازتوباکتر به عنوان موثرترین روش بیوپرایمینگ در مرحله جوانهزنی برای گیاه چمن تعیین گردید.
پرونده مقاله
به منظور مطالعه تأثیر اسید سالیسیلیک بر جوانهزنی و رشد گیاهچههای گل گاوزبان، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی در سال 1391 اجرا گردید. تیمارهای آزمایش، شامل غلظتهای اسید سالیسیلیک (0، 700، 1000، 1300 و 1600 میکرومول بر لیتر) و مدت زمان پیشتیمار (12 چکیده کامل
به منظور مطالعه تأثیر اسید سالیسیلیک بر جوانهزنی و رشد گیاهچههای گل گاوزبان، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی در سال 1391 اجرا گردید. تیمارهای آزمایش، شامل غلظتهای اسید سالیسیلیک (0، 700، 1000، 1300 و 1600 میکرومول بر لیتر) و مدت زمان پیشتیمار (12 و 24 ساعت) بود. نتایج نشان داد، درصد جوانهزنی، شاخص میزان جوانهزنی، طول ساقهچه، وزن خشک ریشهچه و ساقهچه، وزن خشک بذر و شاخصهای طولی و وزنی قدرت بذر تحت تأثیر اثرات متقابل زمان در غلظت قرار گرفت، همچنین طول ریشهچه و شاخص جوانهزنی تنها تحت تأثیر عاملهای اصلی غلظت و زمان قرارگرفتند. با افزایش غلظت اسید سالیسیلیک در 12 ساعت، جوانهزنی روند نزولی داشته و بعد از غلظت 1000 میکرومول در لیتر مجدداً افزایش یافت؛ ولی در 24 ساعت جوانهزنی ابتدا روند افزایشی و سپس در غلظت 800 میکرومول در لیتر کاهش یافت. تغییرات شاخص میزان جوانهزنی، شاخص طولی و وزنی قدرت بذر نیز مشابه جوانهزنی بود. تغییرات طول ساقهچه و وزن خشک ریشهچه در 12 ساعت با افزایش غلظت اسید سالیسیلیک بیشتر از 24 ساعت بود ولی در مورد وزن خشک ساقهچه افزایش غلظت اسید سالیسیلیک در طی 12 ساعت موجب کاهش مقدار آن و در 24 ساعت موجب افزایش مقدار آن گردید. به طور کلی بیشترین شاخصهای جوانهزنی در محدوده 1000 میکرومول بر لیتر اسید سالیسیلیک در طی 24 ساعت پیشتیمار مشاهده شد، این در حالی است که بیشترین رشد گیاهچه در همین محدوده ولی در مدت زمان 12 ساعت به دست آمد.
پرونده مقاله
ارزیابی مقاومت گیاهان به تنشهای محیطی بهویژه در زمان جوانهزنی و استقرارنقش مهمی در انتخاب ارقام مناسب برای کشت در شرایط ناپایدار محیطی دارد.در این پژوهش ویژگیهای جوانهزنی بذر و تغییرات آنزیمی دو رقم گندم در سطوح مختلف تنش شوری مورد مطالعه قرار گرفت. آزمایش به صورت چکیده کامل
ارزیابی مقاومت گیاهان به تنشهای محیطی بهویژه در زمان جوانهزنی و استقرارنقش مهمی در انتخاب ارقام مناسب برای کشت در شرایط ناپایدار محیطی دارد.در این پژوهش ویژگیهای جوانهزنی بذر و تغییرات آنزیمی دو رقم گندم در سطوح مختلف تنش شوری مورد مطالعه قرار گرفت. آزمایش به صورت فاکتوریل بر پایه طرح کاملا تصادفی در سه تکرار انجام شد. فاکتور اول دو رقم گندم به نامهای چمران و وریناک و فاکتور دوم چهار سطح تنش شوری (صفریا شاهد، 40، 80 و 120 میلیمولار کلریدسدیم) بودند.نتایج نشان داد که افزایش تنش شوری سبب کاهش درصد و سرعت جوانهزنی و کاهش وزن خشک ریشهچه و ساقهچه و افزایش میزان پراکسیداسیون لیپید شد. مقادیر تمام شاخصهای جوانهزنی مورد مطالعه در رقم وریناک کمتر از رقم چمران بود. فعالیت آنزیم کاتالاز در رقم وریناک در تمامی سطوح شوری کاهش ولی در رقم چمران افزایش یافت. به علاوه فعالیت آنزیمهای آسکوربات پراکسیداز و گلوتاتیون ردوکتاز در رقم وریناک در تمام سطوح شوری کمتر از رقم چمران بود. بنابراین با افزایش گونههای فعال اکسیژن در شرایط تنش شوری در رقم وریناک، فعالیت آنزیمهای آنتیاکسیدانت در سلول به شدت تحت تاثیر قرار گرفت و شاخصهای جوانهزنی در این رقم نسبت به رقم چمران کاهش بیشتریپیدا کردند.
پرونده مقاله
جوانهزنی مرحلهای مهم در استقرار گیاهچه است که نقش مهمی در تولید گیاهان زراعی دارد. این مراحل به شدت تحت تأثیر اثرات متقابل کیفیت بذر و تنشهای محیطی قرار میگیرند. این آزمایش بهمنظور بررسی تأثیر سالیسیلیک اسید در واکنش بذرهای زوال یافته گندم (رقم هامون) در سطوح مختل چکیده کامل
جوانهزنی مرحلهای مهم در استقرار گیاهچه است که نقش مهمی در تولید گیاهان زراعی دارد. این مراحل به شدت تحت تأثیر اثرات متقابل کیفیت بذر و تنشهای محیطی قرار میگیرند. این آزمایش بهمنظور بررسی تأثیر سالیسیلیک اسید در واکنش بذرهای زوال یافته گندم (رقم هامون) در سطوح مختلف شوری در مرحله جوانهزنی صورت گرفت. آزمایش بهصورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار انجام شد. فاکتورها شامل 2 سطح زوال (صفر و 72 ساعت)، 3 سطح سالیسیلیک اسید (صفر، 01/0 و 1/0 میکرومولار) و 4 سطح شوری (صفر، 50،100 و 150 میلیمولار) بودند. نتایج تجزیه آماری دادهها نشان داد که با افزایش سطوح شوری، در بذرهای زوالیافته سرعت و درصد جوانهزنی و همچنین طول ساقهچه، طول گیاهچه، وزن تر ریشهچه، وزن تر ساقهچه، وزن خشک ریشهچه، وزن خشک ساقهچه در مقایسه با بذور تیمار نشده کاهش یافت. اما با افزایش سطوح شوری درصد کربوهیدرات و پرولین اندامهای هوایی گندم افزایش یافت، بهطوریکه بیشترین میزان کربوهیدرات و پرولین در تیمار 150 میلیمولار شوری حاصل شد. تیمار بذور زوالیافته با سالیسیلیک اسید سبب بهبود شرایط تنش در گیاهچههای گندم شد. بهطورکلی نتایج حاصل از این تحقیق نشان داد که سالیسیلیک اسید میتواند تحمل بذور زوالیافته گندم به شوری را افزایش دهد.
پرونده مقاله
به منظور بررسی امکان بهبود شاخصهای جوانهزنی بذر و رشد اولیه گیاهچه ذرت رقم ماکسیما توسط کلسیم تحت تنش شوری ناشی از NaCl، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار در آزمایشگاه فیزیولوژی دانشگاه زنجان انجام شد. از محلولهای کلرید سدیم (صفر، 3، 6 و چکیده کامل
به منظور بررسی امکان بهبود شاخصهای جوانهزنی بذر و رشد اولیه گیاهچه ذرت رقم ماکسیما توسط کلسیم تحت تنش شوری ناشی از NaCl، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار در آزمایشگاه فیزیولوژی دانشگاه زنجان انجام شد. از محلولهای کلرید سدیم (صفر، 3، 6 و 9 دسی زیمنس بر متر بهترتیب با افزودن صفر، 92/1، 84/3 و 76/5 گرم نمک کلرید سدیم در هر لیتر آب) به عنوان سطوح شوری و از کلرید کلسیم به عنوان منبع کلسیم استفاده گردید که در آن سطوح صفر، 4، 8 و 12 میلیمولار مورد مطالعه قرار گرفت. نتایج نشان داد که جوانهزنی بذر، رشد ریشهچه و ساقهچه گیاهچهها با افزایش غلظت کلریدسدیم کاهش یافت و درصد جوانهزنی نهایی از 65 درصد در شاهد به 33/43 درصد در تنش شوری 9 دسیزیمنس بر متر رسید. کلرید کلسیم در سطح 4 میلیمولار توانست اثر منفی شوری را تا غلظت 9 دسیزیمنس بر متر کاهش دهد و از کاهش جوانهزنی، طول ریشهچه و ساقهچه جلوگیری کند. به طوریکه سطح 4 میلیمولار کلرید کلسیم، درصد جوانهزنی را در سطوح 3، 6 و 9 دسیزیمنس بر متر مربع بهترتیب از 55 به 33/58 درصد، از 50 به 60 درصد و از 33/43 به 33/58 درصد نسبت به شاهد همان سطوح افزایش داد. غلظت 8 میلیمولار کلریدکلسیم توانست اثرات بهبودی را در غلظتهای 3 و 6 دسی زیمنس بهترتیب به میزان 18/18 و 66/46 درصد از خود نشان دهد و غلظت 12 میلیمولار کلریدکلسیم نتوانست اثر تعدیلی بر صفات مورد مطالعه داشته باشد. همچنین، تحت شرایط بدون تنش، کلرید کلسیم در غلظتهای 4 و 8 میلیمولار توانست شاخص بنیه، وزن خشک و وزن تر گیاهچهها را افزایش دهد. بنابراین نتایج حاکی از امکان افزایش شاخصهای جوانهزنی بذور ذرت در شرایط بدون تنش، علاوه بر اثر تعدیلکنندگی آن بر تنش شوری بود.
پرونده مقاله
بهمنظور بررسی تأثیر آللوپاتیک عصاره آبی برگ کاکوتی بر ویژگیهای جوانهزنی و رشد گیاهچه ارقام گندم، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار در آزمایشگاه تحقیقات بذر مجتمع آموزش عالی شیروان در سال 1393 انجام شد. عامل اول ارقام گندم پیشتاز، پیشگام، چکیده کامل
بهمنظور بررسی تأثیر آللوپاتیک عصاره آبی برگ کاکوتی بر ویژگیهای جوانهزنی و رشد گیاهچه ارقام گندم، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار در آزمایشگاه تحقیقات بذر مجتمع آموزش عالی شیروان در سال 1393 انجام شد. عامل اول ارقام گندم پیشتاز، پیشگام، سایونز و عامل دوم غلظتهای عصاره آبی برگ کاکوتی در 5 سطح شامل صفر (آب مقطر)، 5/1، 3، 6، 10 درصد بود. نتایج نشان داد که بین ارقام و غلظتهای مختلف عصاره برای تمامی صفات مورد مطالعه اختلاف معنیدار وجود داشت. اثر متقابل رقم و غلظت عصاره بر تمامی صفات بهجز حداکثر درصد جوانهزنی معنیدار شد. حداکثر درصد جوانهزنی به رقم پیشتاز با میانگین 27/96 درصد و به تیمار شاهد با 67/97 درصد اختصاص داشت. برای سایر صفات، مقایسه میانگین ارقام در هر سطح غلظت عصاره نشان داد که در بیشتر غلظتها رقم پیشتاز از برتری نسبتا محسوسی نسبت به دو رقم دیگر برخوردار بود. تجزیه رگرسیون نشان داد که مقادیر درصد و سرعت جوانهزنی، وزن خشک گیاهچه، طول ریشهچه و ساقهچه در تمامی ارقام با افزایش غلظت عصاره بهطور خطی کاهش یافت. در هر سه رقم زمان تا شروع و پایان جوانهزنی تحت تأثیر عصاره افزایش معنیداری پیدا نمود. نتایج نشان داد که برگ کاکوتی حاوی ترکیبات بازدارنده جوانهزنی و رشد گیاهچه گندم است که بایستی در برنامهریزی تناوب زراعی منطقه مورد توجه قرار گیرد.
پرونده مقاله
مطالعات آزمایشگاهی و گلخانهای برای تعیین اثر آللوپاتیک علفهای هرز باریک برگ بر جوانهزنی و رشد گیاهچه گندم در سال 1392 در آزمایشگاه و گلخانه تحقیقاتی دانشکدهی کشاورزی دانشگاه محقق اردبیلی انجام گرفت. بررسی آزمایشگاهی بر اساس طرح کامل تصادفی با 7 تیمار عصاره بقایای گ چکیده کامل
مطالعات آزمایشگاهی و گلخانهای برای تعیین اثر آللوپاتیک علفهای هرز باریک برگ بر جوانهزنی و رشد گیاهچه گندم در سال 1392 در آزمایشگاه و گلخانه تحقیقاتی دانشکدهی کشاورزی دانشگاه محقق اردبیلی انجام گرفت. بررسی آزمایشگاهی بر اساس طرح کامل تصادفی با 7 تیمار عصاره بقایای گیاهی شامل: عصاره بذر چاودار، عصاره ریشه چاودار، عصاره اندام هوایی چاودار، عصاره بذر یولاف، عصاره اندام هوایی یولاف، عصاره ریشه یولاف با شاهد (آب مقطر) بود. بررسی گلخانهای بهصورت آزمایش فاکتوریل در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی، که فاکتور اول: بقایای گیاهی در 5 سطح (شاهد بدون بقایای گیاهی، پودر بذر چاودار، پودر اندام هوایی چاودار، پودر بذر یولاف، پودر اندام هوایی یولاف) و فاکتور دوم: مدیریت بقایای گیاهی در 3 سطح (1: ابتدا کاشت بذر گندم سپس اضافه کردن پودر بقایای گیاهی و در آخر اضافه کردن خاک،2: ابتدا کاشت بذر گندم سپس اضافه کردن خاک بر روی بذر گندم و در آخر اضافه کردن پودر بقایای گیاهی و 3: ابتدا کاشت بذر گندم در گلدان و سپس اضافه کردن خاک بر روی بذر گندم و در آخر اضافه کردن پودر بقایای گیاهی به علاوه استفاده از عصاره بقایای گیاهی) بود. هر دو آزمایش در 3 تکرار اجرا گردید. نتایج آزمایشگاهی نشان داد، عصاره بذر چاودار (Secale cereale L.) و اندام هوایی یولاف (Avena ludoviciana L.) نسبت به بقیه اندام ها تاثیر آللوپاتی بیشتری بر جوانهزنی و رشد گندم داشتند. بهطوری که تعداد گیاهچه ظاهر شده را، به ترتیب 17و 11 درصد، طول گیاهچه را بهترتیب 28 و 30 درصد، تعداد برگ را به ترتیب 22 و10 درصد و درصد گیاهچه نرمال را بهترتیب 21 و 11 درصد نسبت به شاهد کاهش دادند. نتایج آزمایش گلخانهای نشان داد، بقایای بذر چاودار در زمان اعمال هر سه مدیریت بهویژه در مدیریت اول و سوم و بقایای بذر یولاف بهویژه در مدیریت دوم تاثیر بازدارندگی بیشتری روی شاخصهای اندازهگیری گندم داشتند. در میان بقایای گیاهی، بذر چاودار بیشترین اثر آللوپتیک را روی شاخصهای اندازهگیری نشان داد و این میتواند نویدی باشد در تولید علفکشهایی با منشأ طبیعی.
پرونده مقاله
شرایط نامساعد انبارداری، بهخصوص رطوبت نسبی بالای محیط انبار و دمای بالا، بهشدت بر کیفیت بذر اثر میگذارد. بهمنظور کمیسازی تأثیر دما و رطوبت بر زوال بذر و تعیین ضرایب حیات، آزمایشی بهصورت تجزیه مرکب زمانی با دو عامل دما و رطوبت در آزمایشگاه بذر پردیس کشاورزی دانشگ چکیده کامل
شرایط نامساعد انبارداری، بهخصوص رطوبت نسبی بالای محیط انبار و دمای بالا، بهشدت بر کیفیت بذر اثر میگذارد. بهمنظور کمیسازی تأثیر دما و رطوبت بر زوال بذر و تعیین ضرایب حیات، آزمایشی بهصورت تجزیه مرکب زمانی با دو عامل دما و رطوبت در آزمایشگاه بذر پردیس کشاورزی دانشگاه تهران در سال 1391-1390 انجام شد. بهاین منظور تیمار دمایی شامل چهار سطح 15، 25، 35 و 45 درجه سلسیوس و تیمار رطوبتی شامل سه سطح 10، 12 و 14 درصد بهترتیب بهعنوان عاملهای اول و دوم انتخاب شدند. نتایج نشان داد که با افزایش در رطوبت و دمای محیط انبارداری درصد جوانهزنی بهطور معنیداری کاهش یافت. کمترین سطح زوال در دمای 15 درجه سلسیوس با رطوبت 10 درصد مشاهده شد، که بعد از 360 روز، جوانهزنی از 94 به 92 درصد کاهش یافت و در دمای 45 درجه سلسیوس و رطوبت 14 درصد بعد از 40 روز از 94 درصد به 2 درصد رسید. برای معادله قابلیت حیات بذر چاودار کوهی ضرایب تعیین شد که مقدار KE، CW، CH و CQ بهترتیب 64944/6، 67922/2، 06185/0 و 00017154/0 بهدست آمد.
پرونده مقاله