ریزپلاستیکها بهعنوان آلایندههای نوظهور محیط زیست شناخته میشوند که بر حسب منبع تولید، به ریزپلاستیکهای اولیه و ثانویه طبقهبندی میشوند. شکل، اندازه و رنگ در بین سایر ویژگیها، از دیگر مختصات آنهاست که توانایی این مواد را برای دستیابی به زنجیره غذایی و خطرات ناشی ا چکیده کامل
ریزپلاستیکها بهعنوان آلایندههای نوظهور محیط زیست شناخته میشوند که بر حسب منبع تولید، به ریزپلاستیکهای اولیه و ثانویه طبقهبندی میشوند. شکل، اندازه و رنگ در بین سایر ویژگیها، از دیگر مختصات آنهاست که توانایی این مواد را برای دستیابی به زنجیره غذایی و خطرات ناشی از آن تعیین میکند. در حالیکه اثرات زیستمحیطی ریزپلاستیکها مورد توجه بسیاری قرار گرفته است، بررسی میزان خطرات ناشی از در معرض قرار گرفتن انسان به غذاهای آلوده به ریزپلاستیکها هنوز بهطور کامل ارزیابی نشده است. هدف از بررسی حاضر مرور اجمالی اطلاعات و دانش کنونی در مورد وجود ریزپلاستیکها در مواد غذایی و نوشیدنی و اثر سوء آنها بر موجودات زنده و انسان است. محققین دادههای موجود را نهتنها ناکافی، بلکه سئوال برانگیز و مبهم میدانند؛ زیرا یک روش کمی، استاندارد و واحد برای اندازهگیری وجود ندارد. در بین مواد غذایی، سختپوستان، نرمتنان، ماهیها، آب و نمک بهعنوان منابع شناخته شده آلوده به ریزپلاستیکها هستند که برای سلامت انسان خطرآفرین شناسایی شدهاند. لذا علاوه بر مطالعه روی آلودگی سایر انواع مواد غذایی، ضروری است روشهای تشخیص استانداردسازی شوند. همچنین راههای کاهش ورود یا حذف این مواد از منابع آبی و غذایی مورد توجه و بررسیهای بیش از بیش قرار گیرد.
پرونده مقاله
بروسلوز از بیماریهای باکتریایی زئونوتیک مهم در انسان و حیوانات مهرهدار است. باکتریهای اسیدلاکتیک و ترکیبات تولیدی آنها بهعنوان عوامل کنترلزیستی بالقوه در تشکیل بیوفیلم مطرح شدهاند. تحقیق حاضر با هدف تعیین اثرات پالیده عاری از سلول (CFS) لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس ر چکیده کامل
بروسلوز از بیماریهای باکتریایی زئونوتیک مهم در انسان و حیوانات مهرهدار است. باکتریهای اسیدلاکتیک و ترکیبات تولیدی آنها بهعنوان عوامل کنترلزیستی بالقوه در تشکیل بیوفیلم مطرح شدهاند. تحقیق حاضر با هدف تعیین اثرات پالیده عاری از سلول (CFS) لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس روی تولید بیوفیلم جدایههای بروسلا از شیرهای خام گوسفندی شهرستان مهاباد انجام شد. در این تحقیق، 100 نمونه شیر گوسفندی بهصورت تصادفی از مناطق مختلف شهری و روستایی شهرستان مهاباد جمعآوری شدند. برای جداسازی بروسلا، ابتدا نمونهها در آبگوشت بروسلا و سپس در آگار بروسلا با مکمل انتخابی کشت داده شدند؛ و برای شناسایی گونههای بروسلا، آزمایشهای متابولیکی مرتبط انجام گردید. قابلیت تولید بیوفیلم جدایههای بروسلا و نیز فعالیت ضدبیوفیلم CFS لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس به روش سنجش میکروپلیت ارزیابی شد. یافتهها نشان داد که از مجموع 100 نمونه شیر، تعداد 3 نمونه (3 درصد) آلوده به بروسلا ملیتنسیس بودند. همچنین هر سه جدایه دارای توانایی تشکیل بیوفیلم تشخیص داده شدند. دو جدایه، تولید کننده متوسط بیوفیلم و یک جدایه، مولد قوی بیوفیلم بودند. غلظتهای مختلف CFS، بهصورت معنیداری (01/0˂p) تولید بیوفیلم جدایهها را کاهش دادند. همچنین غلظت 10 درصد CSF، بیشترین فعالیت ضدبیوفیلم را نشان داد. از یافتهها میتوان استنباط نمود که آلودگی بروسلا در شیرهای خام گوسفندی منطقه مهاباد نسبتاً بالاست. اجرای کامل برنامههای غربالگری و مایهکوبی بروسلوز در گلههای دامی منطقه ضروری است. همچنین میتوان نتیجهگیری نمود که CFS لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس دارای قابلیت حذف بیوفیلم بروسلا میباشد. بنابراین، CFS لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس بهعنوان یک ترکیب ضد بیوفیلم میتواند در کنترل رشد بروسلا مطرح گردد.
پرونده مقاله
هدف از مطالعه مروری حاضر، ارزیابی خصوصیات ذاتی و کاربردهای مختلف رنگدانه فیکوسیانین در صنایع غذایی و دارویی است. ضمن اینکه، در هر بخش سابقه کاملی از تحقیقات انجام یافته در زمینه فیکوسیانین ارائه شده است. فیکوسیانین، رنگدانه آبی، گیرنده نور با خاصیت آنتی اکسیدانی و فل چکیده کامل
هدف از مطالعه مروری حاضر، ارزیابی خصوصیات ذاتی و کاربردهای مختلف رنگدانه فیکوسیانین در صنایع غذایی و دارویی است. ضمن اینکه، در هر بخش سابقه کاملی از تحقیقات انجام یافته در زمینه فیکوسیانین ارائه شده است. فیکوسیانین، رنگدانه آبی، گیرنده نور با خاصیت آنتی اکسیدانی و فلورسنت در سیانوباکتری ها و دو جلبک از جنس رودوفیت ها و کریپتوفیت ها است. رنگدانه فیکوسیانین از دو زیر واحد نسبتاً مشابهα وβ تشکیل شده است. زنجیره آلفا شامل یک فیکوسیانوبیلین متصل به سیستئین 89 و زنجیره بتا شامل دو فیکوسیانوبیلین متصل به سیستئین های 84 و 155 است. فیکوسیانین به شکل تجاری از اسپیرولینا پلاتنسیس، در قالب کشت های فتواتوتروف و در محیط های باز در حوضچه های بزرگ یا استخر های نقاط گرمسیری و نیمه گرمسیری در حواشی اقیانوس ها تولید میشود. این رنگدانه با استفاده از تکنیک های مختلف از جمله روش آنزیمی، اولتراسوند، انجماد-انجمادزدایی، حلال معدنی، هموژنیزاسیون، استرس و شوک اسمزی، فشار هیدرواستاتیک بالا، اولتراسانتریفوژ و اولتراهموژنیزاسیون از جلبک مذکور قابل استخراج است. بسته به شرایط استخراج، هر روش دارای مزایا و معایبی است؛ اما دو روش آنزیمی و اولتراسوند نسبت به سایر روش ها کارائی بیشتری دارند. فیکوسیانین دارای خواص دارویی و درمانی متعددی از جمله ضدسرطان و ضدالتهاب است؛ ضمن اینکه تأثیر مثبت این رنگدانه بر سلول های عصبی، کلیه و دستگاه ایمنی تائید شده است. فیکوسیانین با دارا بودن سه خاصیت رنگ دهندگی، آنتی اکسیدانی و ضدمیکروبی پتانسل بالقوه ای جهت استفاده در فرمولاسیون مواد غذایی مختلف از جمله ماست، پنیر، بستنی و غیره دارد که این موارد در تحقیقات مختلف ثابت شده است.
پرونده مقاله
هدف از این مطالعه تعیین اثر افزودن اسانس سیر و آستاگزانتین به فرم ماکروساختار و نانوساختار در جیره ی ماهی قزل آلای رنگین کمان بر روی خواص نگهدارندگی و ارگانولپتیکی گوشت و نیز تغییرات بیومتریک بود. اسانس سیر با دستگاه کلونجر و فرم های نانوساختار توسط امولسیفایر و طی اختل چکیده کامل
هدف از این مطالعه تعیین اثر افزودن اسانس سیر و آستاگزانتین به فرم ماکروساختار و نانوساختار در جیره ی ماهی قزل آلای رنگین کمان بر روی خواص نگهدارندگی و ارگانولپتیکی گوشت و نیز تغییرات بیومتریک بود. اسانس سیر با دستگاه کلونجر و فرم های نانوساختار توسط امولسیفایر و طی اختلاط فاز های آلی و آبی ایجاد شدند. هفتصد قطعه ماهی به طور مساوی در هفت گروه شامل شاهد و شش گروه تیمار (اسانس سیر ماکروساختار(T1) و نانوساختار(T3)، آستاگزانتین ماکروساختار(T2) و نانوساختار(T4)، اسانس سیر همراه با آستاگزانتین به فرم ماکروساختار (T5) و نانوساختار (T6) در جیره) در استخرهای جداگانه نگهداری شدند. بعد از 40 روز، نمونه های گوشت برای تعیین خواص آنتیاکسیدانی و ارگانولپتیکی مورد ارزیابی قرار گرفت. خواص بیومتریک در طی دوره پرورش ثبت شد. نتایج بررسی ها نشانگر کاهش معنیدار عدد پراکسید و شاخص تیوباربیتوریک اسید و تأثیرات مطلوبی در رایحه، طعم و رنگ گوشتهای گروه های تیمار در مقایسه با گروه شاهد بود (05/0p<). تغییرات مجموع ازت های فرار و pH گوشت در روزهای مختلف آزمایش و در تیمارهای مختلف روند ثابت و مشخصی نشان نداد. بافت گوشت در T1 دچار تغییرات نامطلوبی شد (05/0p<)؛ این در حالیست که تیمار های دیگر بر روی بافت گوشت تاثیر چندانی نداشتند (05/0p>). تعداد تلفات در دوره ی پرورش در گروه های تیمار کمتر از گروه شاهد بوده و کمترین میزان ضریب تبدیل غذایی در T3 و T4 مشاهده گردید. در مجموع می توان گفت اسانس سیر و آستاگزانتین در جیره ماهیان قزل آلای رنگین کمان خواص آنتی اکسیدانی و ارگانولپتیکی گوشت را بهبود بخشیده و موجب بهبود خواص بیومتریک می شود.
پرونده مقاله
بهمنظور کاهش اثرات منفی پاستوریزاسیون حرارتی متداول بر آبمیوهها از قبیل تخریب رنگ و افت برخی از ترکیبات تغذیه ای، می توان از روش های غیرحرارتی استفاده نمود. هدف از انجام تحقیق حاضر بررسی تأثیر پلاسمای سرد اتمسفری بر خصوصیات فیزیکوشیمیایی، ترکیبات زیستفعال و بار میکر چکیده کامل
بهمنظور کاهش اثرات منفی پاستوریزاسیون حرارتی متداول بر آبمیوهها از قبیل تخریب رنگ و افت برخی از ترکیبات تغذیه ای، می توان از روش های غیرحرارتی استفاده نمود. هدف از انجام تحقیق حاضر بررسی تأثیر پلاسمای سرد اتمسفری بر خصوصیات فیزیکوشیمیایی، ترکیبات زیستفعال و بار میکروبی بود. نتایج نشان دهنده تفاوت معنیدار (05/0≥p ) بین نمونههای تیمار شده با پلاسمای سرد و پاستوریزه شده حرارتی از نظر ویژگیهای فیزیکوشیمیایی (اسیدیته، pH، بریکس و رنگ)، ترکیبات زیستفعال (آنتوسیانین، فنل کل و ویتامین C)و بار میکروبی (جمعیت کپک و مخمر، باکتری های هوازی) بود. بار میکروبی تمامی نمونه های آب پرتقال پاستوریزه شده با پلاسمای سرد در محدوده قابل قبول استاندارد ملی ایران بودند. بالاترین میزان ترکیبات زیستفعال ( mg/l248/51 آنتوسیانین، mg GAE/L 2/1988 فنل کل و mg/l 398 ویتامین C) در نمونه پاستوریزه شده با پلاسمای سرد (در شرایط 20 کیلوولت، مدت 10 دقیقه و گاز هوا) مشاهده شد. این نتیجه نسبت به نمونه پاستوریزه شده بهروش حرارتی بهطور معنی داری (05/0≥p ) بالاتر بود. نتایج حاصل از این مطالعه نشان داد با اعمال فرآیند پلاسمای سرد برای پاستوریزاسیون آب پرتقال توسرخ علاوه بر دستیابی به محصول سالمتر، ترکیبات زیستفعال بیشتری در آن حفظ می شود.
پرونده مقاله
امروزه به دلیل معایب روش های متداول حذف فلزات سنگین، استفاده از ضایعات کشاورزی و محصولات فرعی حاصل از فرآوری مواد غذایی به عنوان جاذب زیستی مورد توجه قرار گرفته است. در این مطالعه تأثیر غلظت و زمان هم زدن پوست پرتقال بر ویژگی های کیفی و مقدار فلزات سنگین (سرب، آهن، مس، چکیده کامل
امروزه به دلیل معایب روش های متداول حذف فلزات سنگین، استفاده از ضایعات کشاورزی و محصولات فرعی حاصل از فرآوری مواد غذایی به عنوان جاذب زیستی مورد توجه قرار گرفته است. در این مطالعه تأثیر غلظت و زمان هم زدن پوست پرتقال بر ویژگی های کیفی و مقدار فلزات سنگین (سرب، آهن، مس، کادمیوم و آرسنیک) در روغن کنجد حاصل از پرس سرد بررسی شد. نتایج نشان داد که غلظت پوست پرتقال و مدت زمان هم زدن تأثیر معنی دار بر ویژگی های کیفی و مقدار فلزات سنگین داشت (05/0>p). نسبت به نمونه شاهد مقادیر دی ان و تری ان کونژوگه، اندیس پراکسید، درصد اسیدهای چرب آزاد و کلروفیل برای نمونه حاوی 6 گرم بر لیتر پوست پرتقال به ترتیب 10/68، 66/50، 61/49، 15/44 و 76/65 درصد کاهش یافت ولی مقدار کاروتنوئید و پلی فنول کل به ترتیب 03/8 و 30/37 درصد افزایش پیدا کرد. همچنین دی ان و تری ان کونژوگه، اندیس پراکسید، درصد اسیدهای چرب آزاد و کاروتنوئید تا 30 دقیقه و کلروفیل تا 45 دقیقه هم زدن کاهش و فنول کل تا 45 دقیقه هم زدن افزایش یافت. نسبت به نمونه شاهد مقدار سرب، آهن، مس، آرسنیک و کادمیوم به ترتیب 31/24، 49/43، 16/47، 49/36 و 53/21 درصد در نمونه روغن حاوی 6 گرم بر لیتر پوست پرتقال کاهش یافت. مقدار سرب، آهن، مس، آرسنیک و کادمیوم نسبت به نمونه شاهد به ترتیب 87/35، 65/50، 12/56، 81/47 و 50/21 درصد با افزایش زمان هم زدن تا 60 دقیقه کاهش یافت. نتایج نشان داد که پوست پرتقال به عنوان جاذب زیستی می تواند باعث بهبود کیفی، کاهش فلزات سنگین روغن و ایجاد ارزش افزوده گردد.
پرونده مقاله