فهرست مقالات Mohammadreza Afshar


  • مقاله

    1 - تلفیق روش کچرز با میکرواستخراج مایع-مایع پخشی مبتنی بر مایعات یونی مغناطیسی برای استخراج آفت‌کش‌های کارباماتی از نمونه‌های سیب و اندزه‌گیری آن ها با کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا
    علوم غذایی و تغذیه , شماره 79 , سال 20 , تابستان 1402
    مقدمه: امروزه استفاده از آفت‌کش‌ها به بخشی ضروری از فعالیت‌های کشاورزی تبدیل شده است. در این بین کاربامات‌ها به علت طول عمر نسبتاً کوتاه، اثرگذاری قوی و طیف گسترده فعالیت‌های بیولوژیکی، کاربردهای گسترده‌ای به‌عنوان حشره‌کش دارند. به‌دلیل اینکه باقیمانده این ترکیبات در م چکیده کامل
    مقدمه: امروزه استفاده از آفت‌کش‌ها به بخشی ضروری از فعالیت‌های کشاورزی تبدیل شده است. در این بین کاربامات‌ها به علت طول عمر نسبتاً کوتاه، اثرگذاری قوی و طیف گسترده فعالیت‌های بیولوژیکی، کاربردهای گسترده‌ای به‌عنوان حشره‌کش دارند. به‌دلیل اینکه باقیمانده این ترکیبات در محصولات غذایی تهدید جدی برای سلامت مصرف کنندگان است، لزوم پایش باقیمانده‌های این آفت‌کش در مواد غذایی به‌خوبی احساس می‌شود.مواد و روش‌ها: در تحقیق حاضر تلفیقی از روش کچرز و میکرواستخراج مایع-مایع پخشی برای استخراج آفت‌کش‌های آلدی‌کارب، کارباریل و پریمی‌کارب از نمونه‌های سیب توسعه داده شده و اندازه‌گیری آن‌ها با کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا مجهز به آشکارساز ماورای بنفش انجام گرفت. برای این منظور تاثیر عوامل موثر در دو مرحله روش استخراج پیشنهادی بررسی و بهینه‌سازی شد. همچنین اعتبارسنجی روش توسعه داده شده با محاسبه ارقام شایستگی مانند محدوده خطی، حدود تشخیص و اندازه‌گیری، تکرارپذیری، فاکتور تغلیظ و راندمان استخراج ارزیابی گردید.یافته‌ها: روش پیشنهادی از قابلیت بالایی در استخراج باقیمانده آفت‌کش‌های هدف از نمونه‌های سیب برخوردار بود به‌طوریکه از محدوده خطی وسیعی برخوردار بوده (2000-7/10 نانوگرم در گرم) و تکرارپذیری روش بر اساس درصد انحراف استاندارد نسبی 6/2 تا 8/4 بود. تحت شرایط بهینه، کارایی روش پیشنهادی در استخراج آنالیت‌ها 75-67 درصد، فاکتور تغلیظ بیش از 335 و حدود تشخیص و اندازه‌گیری به ترتیب کمتر از 2/4 و 14 نانوگرم در گرم بدست آمدند که کمتر از حد مجاز باقیمانده تعیین شده برای این آفت‌کش‌ها در میوه و سبزیجات می‌باشد. همچنین روش مذکور به‌طور موفقیت‌آمیزی بر روی نمونه‌های حقیقی سیب انجام و نتایج نشان‌داد که هیچکدام از آفت‌کش‌های کارباماتی مورد نظر در نمونه های سیب مورد بررسی وجود ندارد.نتیجه‌گیری: در مجموع روش توسعه داده شده از قابلیت لازم برای تشخیص آفت‌کش‌های کارباماتی در نمونه‌های سیب برخوردار است. از مزایای این روش می‌توان ساده و قابل اعتماد بودن، مصرف حلال های سبز و زمان آنالیز کوتاه را نام برد. پرونده مقاله

  • مقاله

    2 - توسعه روش استخراج فاز جامد پخشی تلفیق شده با میکرواستخراج مایع- مایع کمک شده با هوا برای اندازه‌گیری باقی‌مانده آنتی‌بیوتیک‌های سولفونامیدی در نمونه‌های شیر پاستوریزه به وسیله کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا
    علوم غذایی و تغذیه , شماره 81 , سال 21 , زمستان 1402
    مقدمه: لزوم مصرف شیر در جامعه اهمیت ایمنی و کیفیت این ماده غذایی را به‌خوبی آشکار می‌کند. باقیمانده آنتی‌بیوتیک‌ها یکی از مهم‌ترین آلاینده‌های مواد غذایی با منشاء دامی مانند شیر می‌باشند و وجود آن‌ها در مواد غذایی می‌تواند سلامت مصرف کننده را به مخاطره اندازد. لذا پایش چکیده کامل
    مقدمه: لزوم مصرف شیر در جامعه اهمیت ایمنی و کیفیت این ماده غذایی را به‌خوبی آشکار می‌کند. باقیمانده آنتی‌بیوتیک‌ها یکی از مهم‌ترین آلاینده‌های مواد غذایی با منشاء دامی مانند شیر می‌باشند و وجود آن‌ها در مواد غذایی می‌تواند سلامت مصرف کننده را به مخاطره اندازد. لذا پایش میزان باقیمانده آنتی‌بیوتیک‌ها در شیر جهت آگاهی بخشی به متولیان سلامت حائز اهمیت زیادی است و در این راستا تحقیقات متعددی برای تعیین باقیمانده آنتی‌بیوتیک‌های مختلف در شیر با استفاده از روش‌های متنوع سنتی و کروماتوگرافیکی انجام شده است. در این مطالعه تلاش شد تا یک روش کارا برای اندازه‌گیری باقیمانده برخی آنتی‌بیوتیک‌های سولفونامیدی در نمونه‌های شیر پاستوریزه توسعه و ارائه گردد.مواد و روش‌ها: باقیمانده سه آنتی‌بیوتیک سولفادیازین، سولفامتوکسازول و سولفامتازین پس از روش استخراج فاز جامد پخشی تلفیق شده با میکرواستخراج مایع-مایع کمک شده با هوا از نمونه شیر پاستوریزه، با استفاده از کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا مجهز به آشکارساز آرایه دیودی اندازه‌گیری شدند. پس از ارزیابی عوامل موثر در روش استخراج و بهینه‌سازی آن‌ها، اعتبارسنجی روش با محاسبه پارامترهای تجزیه‌ای مانند محدوده خطی، حدود تشخیص و اندازه‌گیری، تکرارپذیری و راندمان استخراج انجام شد.یافته‌ها: ارقام شایستگی ایده‌ال در روش استخراج دو مرحله‌ای توسعه یافته حاصل شد به‌طوریکه ضریب تعیین بالاتر از 995/0 خطی بودن روش را نشان داد. حدود تشخیص و اندازه‌گیری به ترتیب کمتر از 2/1 و 2/3 نانوگرم در میلی‌لیتر بدست آمدند که کمتر از حد مجاز باقیمانده تعیین شده برای این آنتی‌بیوتیک‌ها در شیر می‌باشد. آنالیز نمونه‌های حقیقی وجود سولفامتوکسازول در سه نمونه شیر در مقادیر 1/0±13 ، 2/0±9 و 5/0±6/9 نانوگرم در میلی‌لیتر را نشان داد و سایر آنتی‌بیوتیک‌ها در نمونه‌های مورد مطالعه یافت نشد.نتیجه‌گیری: به‌طور کلی روش توسعه داده شده روشی حساس، دقیق و قابل اعتماد بوده و از کارایی بالایی در تعیین آنتی‌بیوتیک‌های انتخابی در نمونه شیر برخوردار است. پرونده مقاله

  • مقاله

    3 - کاربرد روش جدید میکرواستخراج برای اندازه‌گیری آفت‌کش‌های اورگانوفسفره در آب‌میوه به‌روش کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا
    بهداشت مواد غذایی , شماره 2 , سال 10 , تابستان 1399
    محصولات کشاورزی از جمله میوه‌ها به‌عنوان مواد اولیه تهیه آب‌میوه‌ها تحت تأثیر آفات متفاوت قرار می‌گیرند و به‌منظور مبارزه با این عوامل در فعالیت‌های کشاورزی آفت‌کش‌ها به‌طور مرتب مورد استفاده قرار می‌گیرند. قسمتی از این مواد نه‌تنها در سطح محصولات باقی می‌ماند بلکه به‌د چکیده کامل
    محصولات کشاورزی از جمله میوه‌ها به‌عنوان مواد اولیه تهیه آب‌میوه‌ها تحت تأثیر آفات متفاوت قرار می‌گیرند و به‌منظور مبارزه با این عوامل در فعالیت‌های کشاورزی آفت‌کش‌ها به‌طور مرتب مورد استفاده قرار می‌گیرند. قسمتی از این مواد نه‌تنها در سطح محصولات باقی می‌ماند بلکه به‌داخل بافت آن‌ها نفوذ می‌کند؛ به‌طوری‌که اغلب محصولات کشاورزی که در معرض آفت‌کش‌ها قرار گرفته‌اند حاوی مقادیری از باقیمانده آفت‌کش‌ها می‌باشند که به‌همراه غذا‌ها وارد بدن مصرف‌کنندگان می‌شوند. به‌همین دلیل استفاده از روش‌های دقیق و کارآمد در ارزیابی مقادیر باقی‌مانده این ترکیبات در محصولات غذایی از ارزش بالایی برخوردار است. در این کار پژوهشی ترکیبی از روش‌های میکرواستخراج مایع-مایع کمک شده با هوا و انجماد قطره‌ شناور آلی برای استخراج و پیش‌تغلیظ و سپس اندازه‌گیری کمی برخی از آفت‌کش‌های ارگانوفسفره پرکاربرد در ایران (دیازینون، کلرپریفوس، فوسالون، متیل‌پاراتیون و متیل‌آزینفوس) از نمونه‌های آب‌میوه بسته‌بندی‌شده به روش کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا توسعه داده‌شده است. در شرایط بهینه، 32 میکرو لیتر منتول به‌عنوان حلال استخراج‌کننده، 75 میکرو لیتر استونیتریل به‌عنوان حلال کمک پخش‌کننده در دمای 60 درجه‌ سلسیوس برای استخراج آنالیت‌ها مورد استفاده قرار گرفت. روش پیشنهادی ساده، قابل‌اعتماد و ارزان بوده و مقادیر مطلوبی برای راندمان استخراج به‌دست می‌دهد به‌طوری‌که تحت شرایط بهینه راندمان استخراج در محدوده‌ی 79-61 درصد به‌دست ‌آمد. درصد انحراف استاندارد نسبی بر اساس مساحت زیر پیک، 6/4 و 9/۶ به‌دست‌آمد که نشان از تکرارپذیری بالای روش ارائه ‌شده دارد. از دیگر مزایای این ‌روش می‌توان به مصرف کم حلال‌های آلی و زمان آنالیز کوتاه اشاره کرد. پرونده مقاله

  • مقاله

    4 - تشخیص و اندازه‌گیری تعدادی از آفت‌کش‌های پایرتروئیدی در نمونه‌های سبزی با کروماتوگرافی‌گازی کوپل‌شده به اسپکترومترجرمی
    بهداشت مواد غذایی , شماره 4 , سال 10 , پاییز 1399
    اندازه‌گیری ترکیبات مضری که امکان ورود به مواد غذایی را دارند، از اهمیت بالایی برخوردار است. آفت‌کش‌ها یکی از مواد مهمی هستند که در فعالیت‌های کشاورزی از آن‌ها استفاده می‌شوند و به‌رغم تأثیر مثبت این مواد در افزایش تولیدات کشاورزی، بسیاری از این مواد برای سلامتی انسان‌ه چکیده کامل
    اندازه‌گیری ترکیبات مضری که امکان ورود به مواد غذایی را دارند، از اهمیت بالایی برخوردار است. آفت‌کش‌ها یکی از مواد مهمی هستند که در فعالیت‌های کشاورزی از آن‌ها استفاده می‌شوند و به‌رغم تأثیر مثبت این مواد در افزایش تولیدات کشاورزی، بسیاری از این مواد برای سلامتی انسان‌ها و محیط ‌زیست مضر می‌باشند. پایرتروید‌ها از حشره‌کش‌های رایج مورد استفاده در کشاورزی و سموم خانگی هستند و به‌دلیل توانایی بسیار خوب آن‌ها در مبارزه با انواع آفات، به‌وفور مورد استفاده قرار می‌گیرند. در این کار پژوهشی یک روش کارآمد و قابل‌اطمینان بر اساس میکرو استخراج مایع-مایع همگن القاشده با دما به‌منظور استخراج و پیش تغلیظ آفت‌کش‌های پایروتروئیدی دلتامترین، بی‌فنترین، پرمترین، سای‌هالوترین و سایپرمترین از نمونه‌های سبزیجات کرفس، سیب‌زمینی، گوجه‌فرنگی، کاهو و پیاز و اندازه‌گیری آن‌ها به کمک کروماتوگرافی‌گازی مجهز به شناساگر اسپکترومتر جرمی توسعه داده ‌شده است. تحت شرایط بهینه، روش پیشنهادی اعتباربخشی شده و مقادیر بازده استخراج در محدوده 56 الی83 درصد به‌دست‌ آمد. هم‌چنین حدود تشخیص در بازه ۳/۴ تا ۴/۹ نانوگرم بر میلی‌لیتر حاصل شد که نشان از قابلیت بالای روش مورد استفاده در استخراج و آنالیز سموم پایرتیروئید دارد. از دیگر مزایای روش پیشنهادی می‌توان به ‌سادگی و ارزان بودن آن، مصرف کم حلال‌های آلی و زمان کوتاه آنالیز اشاره کرد. پرونده مقاله

  • مقاله

    5 - استخراج و اندازه‌گیری حشره‌کش‌های بنزوئیل‌اوره در برخی میوه‌ها به‌روش میکرواستخراج فاز مایع پخشی و کروماتوگرافی‌مایع با کارایی بالا
    بهداشت مواد غذایی , شماره 1 , سال 11 , بهار 1400
    به‌منظور بهبود کیفیت و افزایش زمان ماندگاری محصولات کشاورزی از آفت‌کش های مختلف به‌طور گسترده ای در آن‌ها استفاده می‌شود. اگرچه استفاده از این سموم دارای فواید زیادی هستند ولی استفاده بیش ‌از حد این مواد منجر به تجمع آن‌ها در خاک، آب های سطحی و مواد غذایی می شود. بنابرا چکیده کامل
    به‌منظور بهبود کیفیت و افزایش زمان ماندگاری محصولات کشاورزی از آفت‌کش های مختلف به‌طور گسترده ای در آن‌ها استفاده می‌شود. اگرچه استفاده از این سموم دارای فواید زیادی هستند ولی استفاده بیش ‌از حد این مواد منجر به تجمع آن‌ها در خاک، آب های سطحی و مواد غذایی می شود. بنابراین آنالیز باقی‌مانده این سموم در مواد غذایی برای حفظ سلامت مصرف‌کنندگان از اهمیت بالایی برخوردار است. در این کار پژوهشی روش تلفیق‌شده کچرز بر اساس مایعات اتکتیک ‌عمیق و میکرواستخراج مایع-مایع پخشی برای استخراج برخی از حشره‌کش‌های بنزوئیل‌اوره شامل هگزافلومرون، کلرفلوازرون، فلوفنوکسرون، دیافنتیورون و دی‌فلوبنزرون از نمونه‌های میوه انگور، سیب، آلبالو، زردآلو و پرتقال و سپس آنالیز آن‌ها با استفاده از کروماتوگرافی‌مایع با کارایی ‌بالا مجهز به شناساگر آرایه دیودی ارائه‌ شده ‌است. طبق نتایج حاصله روش پیشنهادی ساده، قابل‌اعتماد، ارزان، با مصرف حلال‌های آلی کم و دارای زمان آنالیز کوتاه است و مقادیر مطلوبی برای راندمان استخراج به‌دست می‌دهد به‌طوری‌که تحت شرایط بهینه حد تشخیص و کمی بودن در بازه ۳/۳- ۵/۶ و 2/11- ۲/۲۲ نانوگرم در میلی‌لیتر به‌دست آمد. همچنین راندمان استخراج و فاکتورهای تغلیظ در بازه 52-88 درصد به‌دست آمد. در نمونه‌های حقیقی فقط آفت‌کش فلوفنوکسرون در یک نمونه انگور در غلظت 5/0±17 نانوگرم بر میلی‌لیتر اندازه‌گیری شد TRANSLATE with x English Arabic Hebrew Polish Bulgarian Hindi Portuguese Catalan Hmong Daw Romanian Chinese Simplified Hungarian Russian Chinese Traditional Indonesian Slovak Czech Italian Slovenian Danish Japanese Spanish Dutch Klingon Swedish English Korean Thai Estonian Latvian Turkish Finnish Lithuanian Ukrainian French Malay Urdu German Maltese Vietnamese Greek Norwegian Welsh Haitian Creole Persian // TRANSLATE with COPY THE URL BELOW Back EMBED THE SNIPPET BELOW IN YOUR SITE Enable collaborative features and customize widget: Bing Webmaster Portal Back // TRANSLATE with x English Arabic Hebrew Polish Bulgarian Hindi Portuguese Catalan Hmong Daw Romanian Chinese Simplified Hungarian Russian Chinese Traditional Indonesian Slovak Czech Italian Slovenian Danish Japanese Spanish Dutch Klingon Swedish English Korean Thai Estonian Latvian Turkish Finnish Lithuanian Ukrainian French Malay Urdu German Maltese Vietnamese Greek Norwegian Welsh Haitian Creole Persian // TRANSLATE with COPY THE URL BELOW Back EMBED THE SNIPPET BELOW IN YOUR SITE Enable collaborative features and customize widget: Bing Webmaster Portal Back // پرونده مقاله

  • مقاله

    6 - بررسی اثرات ضدمیکروبی عصاره‌های آبی و متانولی اسپیرولینا پلاتنسیس (Spirulina platensis) در پنیر سفید فراپالایشی
    بهداشت مواد غذایی , شماره 4 , سال 12 , پاییز 1401
    وجود ترکیبات مغذی در انواع پنیر، این محصول را مستعد رشد انواع میکروارگانیسم‌ها می‌نماید لذا استفاده از نگهدارنده‌ها برای حفظ کیفیت این فراورده پرمصرف شیری اجتناب ناپذیر است. در این مطالعه اثر غلظت‌های 3/0 و 5/0 درصد عصاره‌های آبی و متانولی ریزجلبک اسپیرولینا پلاتنسیس در چکیده کامل
    وجود ترکیبات مغذی در انواع پنیر، این محصول را مستعد رشد انواع میکروارگانیسم‌ها می‌نماید لذا استفاده از نگهدارنده‌ها برای حفظ کیفیت این فراورده پرمصرف شیری اجتناب ناپذیر است. در این مطالعه اثر غلظت‌های 3/0 و 5/0 درصد عصاره‌های آبی و متانولی ریزجلبک اسپیرولینا پلاتنسیس در مهار رشد لیستریا مونوسایتوجنز، استافیلوکوکوس ارئوس و اشریشیا کولای و همچنین رشد آسپرژیلوس فلاووس در پنیر سفید فراپالایشی در مدت 60 روز دوره نگهداری در یخچال، مورد بررسی قرار گرفته است. به‌علاوه اثر عصاره‌ها بر ویژگی‌های بافت، طعم و مزه، رنگ و پذیرش کلی محصول ارزیابی شد. طبق نتایج حاصله اثر مهاری معنی‌دار (05/0p≤). غلظت‌های 3/0 و 5/0 عصاره‌های آبی و متانولی روی لیستریا مونوسایتوجنز و اشریشیا کولای از روز 15‌ام دوره نگهداری و روی استافیلوکوکوس آرئوس از روز 30‌ دوره نگهداری مشاهد شد. اثر ضدباکتریایی غلظت 5/0 عصاره متانولی بطور معنی‌دار بیشتر از سایر تیمارها بود (05/0p≤). تمام تیمارها اثر ضدقارچی معنی‌دار روی پرگنه آسپرژیلوس فلاووس داشتند (05/0p≤). طبق نتایج تحقیق حاضر عصاره‌های مورد استفاده اثر سوء معنی‌دار روی ویزگی‌های حسی نمونه‌ها پنیر نداشتند هر چند غظلت 5/0 عصاره متانولی به‌طور غیر معنی‌دار باعث کاهش کیفیت ویژگی‌های حسی نمونه‌های پنیر گردید. در مجموع می‌توان گفت که غلظت‌های 3/0 و 5/0 عصاره‌ آبی و غلظت 3/0 عصاره متانولی اسپیرولینا پلاتنسیس می‌توانند به‌عنوان نگهدارنده طبیعی در پنیر سفید فراپالایشی مورد استفاده قرار گیرند. پرونده مقاله

  • مقاله

    7 - استخراج و اندازه‌گیری باقی‌مانده برخی از آفلاتوکسین‌ها در نمونه‌های ذرت با روش کچرز تلفیق شده با میکرواستخراج مایع-مایع پخشی جفت‌شده به کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا
    بهداشت مواد غذایی , شماره 53 , سال 14 , بهار 1403

    چکیده کامل

    قارچ‌های تولیدکننده مایکوتوکسین‌ها می‌توانند گروه وسیعی از غلات و علوفه را آلوده کرده و از این طریق وارد بدن انسان ‌شوند. آفلاتوکسین‌ها مواد سرطان‌زای بالقوه‌ای هستند و همچنین می‌توانند اثرات مخربی از جمله اختلالات عصبی، نارسایی کبد و کلیه را به همراه داشته باشند بنابراین کنترل مقدار آن‌­ها در فرآورده­های غذایی توسط متولیان سلامت کشور از اهمیت زیادی برخوردار است. در این کار پژوهشی از تلفیق روش کچرز با میکرواستخراج مایع-مایع پخشی به منظور استخراج افلاتوکسین‌های B1، B2، G1 و G2 از نمونه‌های ذرت استفاده شده و اندازه‌گیری آن‌ها با HPLC-FLD انجام شده است. برای این منظور تاثیر عوامل موثر در دو مرحله روش استخراج پیشنهادی بررسی و بهینه‌سازی شد. همچنین اعتبارسنجی روش توسعه داده شده با محاسبه ارقام شایستگی مانند محدوده خطی، حدود تشخیص و اندازه‌گیری، تکرارپذیری و راندمان استخراج ارزیابی گردید. محدوده خطی روش پیشنهادی (با ضریب تعیین بالاتر از 996/0) در محدوده 23/0 تا 200 نانوگرم در گرم و حداندازه‌گیری پایین در محدوده 38/0-23/0 نانوگرم در گرم (کمتر از حد مجاز قابل قبول برای باقیمانده آفلاتوکسین‌های هدف در ذرت) حاصل شد. بر اساس نتایج تکرارپذیری روش توسعه داده شده در محدوده 9/3 تا 1/7 و همچنین بازده استخراج بین 60 تا 73 درصد بدست آمد. به‌علاوه اجرای روش مذکور بر روی نمونه‌های ذرت وجود آفلاتوکسین B1 در تمامی نمونه‌ها در محدوده 1/1 تا 2/11 نانوگرم در گرم را نشان داد. در مجموع روش پیشنهادی دقیق و قابل اعتماد بوده و از کارایی بالایی در تجزیه و شناسایی آنالیت‌های هدف در نمونه ذرت برخوردار است.

    پرونده مقاله

  • مقاله

    8 - توسعه روش کچرز تلفیق‌شده با میکرواستخراج مایع-مایع پخشی برای شناسایی برخی از آفت‌کش‌ها در نمونه‌های خیار به‌وسیله کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا
    بهداشت مواد غذایی , شماره 2 , سال 13 , تابستان 1402
    با توجه به استفاده گسترده از سموم آفت‌کش به منظور حفاظت از محصولات کشاورزی در سراسر جهان و تجمع باقیمانده این مواد در داخل بافت گیاهان، بیشتر محصولاتی که در معرض آفت‌کش‌ها قرارگرفته‌اند حاوی مقادیری از باقیمانده آفت‌کش‌ها هستند. روش‌های کروماتوگرافی که از حساسیت بالایی چکیده کامل
    با توجه به استفاده گسترده از سموم آفت‌کش به منظور حفاظت از محصولات کشاورزی در سراسر جهان و تجمع باقیمانده این مواد در داخل بافت گیاهان، بیشتر محصولاتی که در معرض آفت‌کش‌ها قرارگرفته‌اند حاوی مقادیری از باقیمانده آفت‌کش‌ها هستند. روش‌های کروماتوگرافی که از حساسیت بالایی برخوردارند، رایج‌ترین راه تشخیص مقادیر پایین باقیمانده آفت‌کش‌ها برای پی بردن به بیشینه مقدار مجاز آن‌ها در محصولات غذایی هستند. در تحقیق حاضر حشره‌کش‌های دیآزینون، کلرپیریفوس، ایمیداکلوپراید، استامی‌پراید، تیاکلوپراید و فن‌والرات با استفاده از تلفیق روش کچرز با میکرواستخراج مایع-مایع پخشی از نمونه‌های خیار استخراج شده و با کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا مجهز به آشکارساز آرایه دیودی شناسایی شده‌اند. برای این منظور، عوامل موثر در روش استخراج توسعه داده شده بهینه‌سازی شده و روش مذکور اعتباربخشی شد. بر اساس نتایج حاصله، استخراج موثر هم‌زمان آنالیت‌های هدف با استفاده از 2 میلی‌لیتر از مخلوط سه حلال استونیتریل، متانول و استون (در مرحله استخراج کچرز) صورت گرفت. به‌علاوه بالاترین کارایی در مرحله دوم استخراج با استفاده از 65 میکرولیتر حلال هگزانول و 15 درصد کلرید سدیم به‌دست آمد. ارقام شایستگی روش توسعه داده شده مانند حدود تشخیص 36/0 تا 57/0 نانوگرم در گرم و تکرارپذیری بالا در محدوده 6/3 تا 8/6 (بر اساس درصد انحراف استاندارد نسبی) و همچنین درصد بازیابی آنالیت‌ها در محدوده 76 تا 84 درصد نشان از قابلیت بالای روش در استخراج آفت‌کش‌های منتخب دارد. در مجموع روش ارائه شده در این مطالعه، روشی ساده و ارزان بوده و از قابلیت خوبی برای استخراج آفت کش های هدف از نمونه های خیار برخوردار است. پرونده مقاله

  • مقاله

    9 - کاربرد روش میکرواستخراج مایع-مایع پخشی مبتنی بر تمرکزسازی سرمایشی، کوپل‌شده به کروماتوگرافی‌گازی به‌منظور اندازه‌گیری تعدادی از آفت‌کش‌های ارگانوفسفره در نمونه‌های آب‌میوه
    نوآوری در علوم و فناوری غذایی , شماره 4 , سال 14 , پاییز 1401
    آبمیوه‌ها منبع غنی از ویتامین‌ها، آمینواسید‌ها و املاح مختلف هستند و به عنوان نوشیدنی در سراسر جهان استفاده می‌شوند. میوه‌ها به عنوان مواد خام آبمیوه‌ها به‌طور مرتب تحت تاثیر آفات، قارچ‌ها و حشرات متفاوت قرار می‌گیرند که منجر به کاهش کیفیت و کمیت آنها می‌گردد لذا از آفت چکیده کامل
    آبمیوه‌ها منبع غنی از ویتامین‌ها، آمینواسید‌ها و املاح مختلف هستند و به عنوان نوشیدنی در سراسر جهان استفاده می‌شوند. میوه‌ها به عنوان مواد خام آبمیوه‌ها به‌طور مرتب تحت تاثیر آفات، قارچ‌ها و حشرات متفاوت قرار می‌گیرند که منجر به کاهش کیفیت و کمیت آنها می‌گردد لذا از آفتکش‌های گوناگون جهت جلوگیری از ضایعات وارده به محصولات کشاورزی بطور گسترده‌ای استفاده می‌شود. با توجه به این نکات و با توجه به مصرف این مواد توسط انسان‌ها، اندازه‌گیری باقیمانده آنها در میوه‌ها و آبمیوه‌ها بسیار حائز اهمیت می‌باشد. در این کار پژوهشی روش میکرواستخراج مایع-مایع پخشی مبتنی بر تمرکزسازی سرمایشی برای پیش-تغلیظ و استخراج تعدادی از آفت‌کش‌های ارگانوفسفره از نمونه‌های آبمیوه ارزیابی‌شده و سپس اندازه‌گیری کمی آنها به روش کروماتوگرافی گازی انجام شده‌است. اثر عوامل موثر شامل نوع و حجم حلال استخراج‌کننده، دمای محلول آبی، حجم محلول هیدروکلریک اسید و قدرت یونی بر روی کارایی استخراج مورد بررسی قرارگرفته و بهینه‌سازی شد. تحت شرایط بهینه، کارایی روش پیشنهادی 4/92-9/64 درصد به‌دست آمد. حدود تشخیص در محدوده‌ی 3/4-67/0 میکروگرم بر لیتر و محدوده‌ی خطی در گستره‌ی 4000-25/2 میکروگرم بر لیتر بدست آمدند. روش پیشنهادی ساده، قابل اعتماد و ارزان بوده و مصرف کم حلال‌های آلی و زمان آنالیز کوتاه از دیگر مزایای آن می‌باشد. پرونده مقاله