علوم غذایی و تغذیه
,
شماره79,سال
20
,
تابستان
1402
مقدمه: امروزه استفاده از آفتکشها به بخشی ضروری از فعالیتهای کشاورزی تبدیل شده است. در این بین کارباماتها به علت طول عمر نسبتاً کوتاه، اثرگذاری قوی و طیف گسترده فعالیتهای بیولوژیکی، کاربردهای گستردهای بهعنوان حشرهکش دارند. بهدلیل اینکه باقیمانده این ترکیبات در م چکیده کامل
مقدمه: امروزه استفاده از آفتکشها به بخشی ضروری از فعالیتهای کشاورزی تبدیل شده است. در این بین کارباماتها به علت طول عمر نسبتاً کوتاه، اثرگذاری قوی و طیف گسترده فعالیتهای بیولوژیکی، کاربردهای گستردهای بهعنوان حشرهکش دارند. بهدلیل اینکه باقیمانده این ترکیبات در محصولات غذایی تهدید جدی برای سلامت مصرف کنندگان است، لزوم پایش باقیماندههای این آفتکش در مواد غذایی بهخوبی احساس میشود.مواد و روشها: در تحقیق حاضر تلفیقی از روش کچرز و میکرواستخراج مایع-مایع پخشی برای استخراج آفتکشهای آلدیکارب، کارباریل و پریمیکارب از نمونههای سیب توسعه داده شده و اندازهگیری آنها با کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا مجهز به آشکارساز ماورای بنفش انجام گرفت. برای این منظور تاثیر عوامل موثر در دو مرحله روش استخراج پیشنهادی بررسی و بهینهسازی شد. همچنین اعتبارسنجی روش توسعه داده شده با محاسبه ارقام شایستگی مانند محدوده خطی، حدود تشخیص و اندازهگیری، تکرارپذیری، فاکتور تغلیظ و راندمان استخراج ارزیابی گردید.یافتهها: روش پیشنهادی از قابلیت بالایی در استخراج باقیمانده آفتکشهای هدف از نمونههای سیب برخوردار بود بهطوریکه از محدوده خطی وسیعی برخوردار بوده (2000-7/10 نانوگرم در گرم) و تکرارپذیری روش بر اساس درصد انحراف استاندارد نسبی 6/2 تا 8/4 بود. تحت شرایط بهینه، کارایی روش پیشنهادی در استخراج آنالیتها 75-67 درصد، فاکتور تغلیظ بیش از 335 و حدود تشخیص و اندازهگیری به ترتیب کمتر از 2/4 و 14 نانوگرم در گرم بدست آمدند که کمتر از حد مجاز باقیمانده تعیین شده برای این آفتکشها در میوه و سبزیجات میباشد. همچنین روش مذکور بهطور موفقیتآمیزی بر روی نمونههای حقیقی سیب انجام و نتایج نشانداد که هیچکدام از آفتکشهای کارباماتی مورد نظر در نمونه های سیب مورد بررسی وجود ندارد.نتیجهگیری: در مجموع روش توسعه داده شده از قابلیت لازم برای تشخیص آفتکشهای کارباماتی در نمونههای سیب برخوردار است. از مزایای این روش میتوان ساده و قابل اعتماد بودن، مصرف حلال های سبز و زمان آنالیز کوتاه را نام برد.
پرونده مقاله
مقدمه: لزوم مصرف شیر در جامعه اهمیت ایمنی و کیفیت این ماده غذایی را بهخوبی آشکار میکند. باقیمانده آنتیبیوتیکها یکی از مهمترین آلایندههای مواد غذایی با منشاء دامی مانند شیر میباشند و وجود آنها در مواد غذایی میتواند سلامت مصرف کننده را به مخاطره اندازد. لذا پایش چکیده کامل
مقدمه: لزوم مصرف شیر در جامعه اهمیت ایمنی و کیفیت این ماده غذایی را بهخوبی آشکار میکند. باقیمانده آنتیبیوتیکها یکی از مهمترین آلایندههای مواد غذایی با منشاء دامی مانند شیر میباشند و وجود آنها در مواد غذایی میتواند سلامت مصرف کننده را به مخاطره اندازد. لذا پایش میزان باقیمانده آنتیبیوتیکها در شیر جهت آگاهی بخشی به متولیان سلامت حائز اهمیت زیادی است و در این راستا تحقیقات متعددی برای تعیین باقیمانده آنتیبیوتیکهای مختلف در شیر با استفاده از روشهای متنوع سنتی و کروماتوگرافیکی انجام شده است. در این مطالعه تلاش شد تا یک روش کارا برای اندازهگیری باقیمانده برخی آنتیبیوتیکهای سولفونامیدی در نمونههای شیر پاستوریزه توسعه و ارائه گردد.مواد و روشها: باقیمانده سه آنتیبیوتیک سولفادیازین، سولفامتوکسازول و سولفامتازین پس از روش استخراج فاز جامد پخشی تلفیق شده با میکرواستخراج مایع-مایع کمک شده با هوا از نمونه شیر پاستوریزه، با استفاده از کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا مجهز به آشکارساز آرایه دیودی اندازهگیری شدند. پس از ارزیابی عوامل موثر در روش استخراج و بهینهسازی آنها، اعتبارسنجی روش با محاسبه پارامترهای تجزیهای مانند محدوده خطی، حدود تشخیص و اندازهگیری، تکرارپذیری و راندمان استخراج انجام شد.یافتهها: ارقام شایستگی ایدهال در روش استخراج دو مرحلهای توسعه یافته حاصل شد بهطوریکه ضریب تعیین بالاتر از 995/0 خطی بودن روش را نشان داد. حدود تشخیص و اندازهگیری به ترتیب کمتر از 2/1 و 2/3 نانوگرم در میلیلیتر بدست آمدند که کمتر از حد مجاز باقیمانده تعیین شده برای این آنتیبیوتیکها در شیر میباشد. آنالیز نمونههای حقیقی وجود سولفامتوکسازول در سه نمونه شیر در مقادیر 1/0±13 ، 2/0±9 و 5/0±6/9 نانوگرم در میلیلیتر را نشان داد و سایر آنتیبیوتیکها در نمونههای مورد مطالعه یافت نشد.نتیجهگیری: بهطور کلی روش توسعه داده شده روشی حساس، دقیق و قابل اعتماد بوده و از کارایی بالایی در تعیین آنتیبیوتیکهای انتخابی در نمونه شیر برخوردار است.
پرونده مقاله
سکوی نشر دانش
سند یا سکوی نشر دانش ،سامانه ای جهت مدیریت حوزه علمی و پژوهشی نشریات دانشگاه آزاد می باشد