استخراج با کمک امواج مایکروویو ترکیب شده با میکرواستخراج مایع-مایع هموژن برای استخراج کلرامفنیکل و فلورفنیکل از نمونههای گوشت مرغ قبل از آنالیز با کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا
محورهای موضوعی : علوم و صنایع غذاییامیر حسین حامدفر 1 , افشین جوادی 2 , محمدرضا افشار مقدم 3 , حمید میرزایی 4
1 - گروه بهداشت مواد غذایی،دانشکده دامپزشکی، علوم پزشکی تبریز، دانشگاه آزاد اسلامی، تبریز، ایران
2 - گروه بهداشت مواد غذایی،دانشکده دامپزشکی، علوم پزشکی تبریز، دانشگاه آزاد اسلامی، تبریز، ایران
3 - مركز تحقیقات ایمنی غذا و دارو، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران
4 - گروه بهداشت مواد غذایی،دانشکده دامپزشکی، علوم پزشکی تبریز، دانشگاه آزاد اسلامی، تبریز، ایران
کلید واژه: میکرواستخراج مایع-مایع هموژن, استخراج با کمک امواج مایکروویو, کلرامفنیکل, فلورفنیکل, کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا, گوشت مرغ,
چکیده مقاله :
باقیمانده داروهای مورد استفاده در پرورش طیور در محصولات، بهعنوان یکی از مهمترین آلایندهها شناخته شده و میتوانند سلامت مصرفکننده را تهدید کنندآنتیبیوتیکها یک دسته پرکاربرد از داروها میباشند که به منظور مبارزه با انواع مختلف بیماریهای عفونی استفاده شده و باقیمانده آنها به وفور در محصولات مختلف مانند نمونههای گوشت مرغ یافت میشوند. با توجه به این نکات و مصرف بالای گوشت مرغ در کشور، اندازهگیری باقیمانده آنتیبیوتیکهای پر مصرف مانند کلرامفنیکل و فلورفنیکل در این محصولات بسیار حائز اهمیت است. در این کار پژوهشی، از ترکیب روش استخراج کمکشده با امواج مایکروویو و میکرواستخراج مایع-مایع هموژن به منظور استخراج آنتیبیوتیکهای کلرامفنیکل و فلورفنیکل از نمونههای گوشت مرغ استفاده می شود. در این راستا از پیوالیک اسید به عنوان فاز استخراج کننده استفاده شده که دارای سمیت پاینی میباشد و بهدلیل خاصیت اسیدی در محلولهای قلیایی توانایی تشکیل فاز همگن با سطح تماس نامحدود دارد. در ادامه کار، آنتیبیوتیکهای استخراج شده با کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا مجهز به دتکتور دیود آرایه ای آنالیز میشوند. در شرایط بهینه، راندمان استخراج روش ارائه شده برای کلرامفنیکل و فلورفنیکل به ترتیب 60 و 66 درصد بود که نشان دهنده کارایی بالای روش ارائه شده است. مقادیر حد تشخیص برای کلرامفنیکل و فلورفنیکل نیز 20/0 و 17/0 نانوگرم بر گرم بدست آمدند که نشانگر امکان آنالیز غلظتهای پایین میباشد. همچنین با توجه به نتایج از ده نمونه گوشت آزمایش شده، در دو نمونه آنتیبیوتیک فلورفنیکل یافت شد.
Residues of drugs used in poultry farming are recognized as significant pollutants, posing potential risks to consumer health. Among these, antibiotics are widely administered to combat infectious diseases, with residues frequently detected in various products, including chicken meat. Given the high consumption of chicken in the country, it is crucial to monitor commonly used antibiotics such as chloramphenicol and florfenicol in these products. In this study, a combined method of microwave-assisted extraction and homogenous liquid-liquid microextraction was employed to extract chloramphenicol and florfenicol from chicken meat samples. The extracted antibiotics were subsequently analyzed using high-performance liquid chromatography with a diode array detector. Under optimal conditions, extraction recoveries were 60% for chloramphenicol and 66% for florfenicol, demonstrating the method’s efficiency. The detection limits were 0.20 ng/g for chloramphenicol and 0.17 ng/g for florfenicol, indicating the method’s sensitivity to low concentrations. Notably, florfenicol residues were detected in two of the ten chicken samples tested.