بررسی اثریخپوشانی با پوشش پولولان و عصاره برگ بو برماندگاری ماهیقزلآلای رنگینکمان نگهداریشده درفریزر
الموضوعات :
اوریانا ضرابی
1
,
محمد احمدی
2
,
مسعود هدایتی فرد
3
,
لیلا گلستان
4
,
ایوب فرهادی
5
1 - دانشجوی دکتری،گروه علوم و صنایعغذایی، واحد آیت ا... آملی، دانشگاه آزاد اسلامی،آمل، ایران
2 - استادیار،گروه علوم و صنایعغذایی، واحد آیت ا... آملی، دانشگاه آزاد اسلامی،آمل، ایران
3 - دانشیار،گروه شیلات، دانشکده کشاورزی و منابعطبیعی، واحد قائمشهر، دانشگاه آزاداسلامی، قائمشهر، ایران
4 - استادیار،گروه علوم و صنایعغذایی، واحد آیت ا... آملی، دانشگاه آزاد اسلامی،آمل، ایران
5 - دانشیار، دانشکده علوم دامی و شیلات، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی، ساری، ایران.
تاريخ الإرسال : 07 الأربعاء , شوال, 1442
تاريخ التأكيد : 13 الإثنين , صفر, 1443
تاريخ الإصدار : 10 الأربعاء , رمضان, 1445
الکلمات المفتاحية:
پوشش خوراکی,
فیله ماهی,
فساد اکسیداسیونی,
عصاره برگ بو,
یخپوشانی,
پولولان,
ملخص المقالة :
در این مطالعه به بررسی تاثیر یخ پوشانی با پوشش پولولان به همراه عصاره برگ بو بر ماندگاری ماهی قزل آلای رنگین کمان در شرایط نگهداری در فریزر پرداخته شد. بدین منظور ابتدا عصاره برگ بو با استفاده از امواج اولتراسوند استخراج و ترکیبات تشکیل دهنده عصاره تعیین گردید. بیشترین ترکیبات عصاره شامل 1,8-Cineole (45/56 درصد)، Sabinene (55/13 درصد) و α-terpinyl acetate (35/9 درصد) بوده است. سپس 4 تیمار مورد مطالعه شامل 1: شاهد، 2: یخ پوشانی با پولولان، 3: پولولان + عصاره ppm 750 و 4: پولولان + عصاره ppm 1500 تولید و پروفایل اسید چرب، شاخص بافت، مقادیر عدد پراکسید، تیوباربیوتیک اسید، باکتری کل و باکتری سرما دوست طی دوره 4 ماه نگهداری در فریزر مورد ارزیابی قرار گرفت. بیشترین مقادیر اسید چرب اشباع مربوط به پالمتیک اسید (29/12درصد)، اسید چرب تک غیر اشباع اولئیک اسید (98/60درصد) و چند غیر اشباع لینولئیک اسید (55/9درصد) بود. به طور کلی پوشش پولولان به همراه عصاره سبب کند شدن روند افزایشی شاخصهای فساد اکسیداسیونی و میکروبی نسبت به تیمار شاهد شد و با افزایش غلظت نتایج بهتری مشاهده شد. همچنین تغییرات بافت و اسیدهای چرب هم در این تیمارها کمتر بود. با توجه به نتایج بدست آمده میتوان نتیجه گیری کرد که یخ پوشانی با پوشش خوراکی پولولان به همراه عصاره برگ بو سبب حفظ کیفیت فیله ماهی قزل آلای رنگین کمان طی دوره نگهداری در فریزر خواهد شد.
المصادر:
شکری، ف.، هدایتی فرد، م و رفتنیامیری، ز. 1394. اثر تخلیه احشایی بر ویژگیهای حسی، میکروبی، شیمیایی و پروفایل اسیدهای چرب ماهیقزلآلایرنگینکمان(Oncorhynchus mykiss) . طینگهداری در 18- درجه سلسیوس. بهداشت مواد غذایی، دوره5، شماره1، 51-35.
Alizadeh Behbahani, B., Noshad, M., Jooyandeh, H. 2020. Improving oxidative and microbial stability of beef using Shahri Balangu seed mucilage loaded with Cumin essential oil as a bioactive edible coating. Biocatalysis and Agricultural Biotechnology, 24(2): 101563.
2005. Official Method of Analysis (17th ed). Washington, DC: Association of Official Analytical chemists.
Bagheri, R., Izadi Amoli, R., Tabari Shahndash, N., Shahosseini, S. R. 2016. Comparing the effect of encapsulated and unencapsulated fennel extracts on the shelf life of minced common kilka (Clupeonella cultriventris caspia) and Pseudomonas aeruginosa inoculated in the mince. food science and nutrition, 4(2):216–222.
Baum, S. J., Kiris-Etheron, P. M., Willett, W.C. 2021. Fatty acid incardiovascular health and disease. A comprehensiveupdate. J. Clin.lipido. 6: 216-234.
Campo, M. M., Nute, G., Hughes, S., Enser, M., Wood, J. D., Richardson, R. I. 2006. Flavour perception of oxidation in beef. Meat Science, 72: 303–311.
De Castro, F. A. F., Sant’Ana, H. M. P., Campos, F. M., Costa, N. M. B., Silva, M. T. C., Salaro, A. L.2007. Fatty acid composition of three freshwater fishes under different storage and cookingprocesses. Food Chemistry, 103:1080-1090.
FAO (Food andAgricultural Organization). 1998. The State of World Fisheries and Aquaculture. FAO, Rome, Italy.
Farhoosh, R., Tavakkoli, J., Hadad Khodaparast, M. H. 2008. Chemical composition and oxidative stability of kernel oils from two current subspecies of Pistacia atlantica in Iran. Journal of American oil chemistry society, 15: 379-385.
Fatima, Z., Bendjersi, M., Fairouz Tazerouti, A., Radia Belkhelfa-Slimani, B., Bahia Djerdjouri, D., Brahim, Y., Meklati, M. 2016. Phytochemical composition of the Algerian Laurus nobilis L. leaves extracts obtained by solvent-free microwave extraction and investigation of their antioxidant activity. Journal of Essential Oil Research.
Fidan, H., Stefanova, G., Kostova, L., Stankov, S., Damyanova, S., Stoyanova, A., Zheljazkov, V. 2019. Chemical Composition and Antimicrobial Activityof Laurus nobilis L. Essential Oils from Bulgaria. Molecules, 24: 804.
1994. Committee on medical aspects of food policy, nutritional aspects of cardiovascular disease, department of health report on health and social subjects, No. 46, London.
Hedayati rad, F., sharifan, A., Khodayian Chegini, F., hossini, E. 2013. Antimicrobial activity of Pullulan film incorporated with Artemisia sieberi essential oil. J Fasa Univ Med Sci, 3(2):130-135.
Hosseini, S. V., Shahhosseini, G., Jamali, A., Ziaei, K. 2020. Assessment of oil-in-water nanoemulsion based on sunflower oil on the quality of rainbow trout during refrigerated storage. Journal of Fisheries, 73(3): 483-496.
Jan Khan, N., Khan, Z., Sukhcharn, S .2017. Stinging nettle (Urtica dioica L.): a reservoir of nutrition and bioactive components with great functional . Of Food Measurement, 11:423–433.
Jalali, M., Ariiai, P., Fattahi, E. 2016. Effect of alginate/carboxyl methyl cellulose composite coating incorporated with clove essential oil on the quality of silver carp fillet and Escherichia coli O157:H7 inhibition during refrigerated storage. J Food Sci Technol, 53 (7):757-765.
Javadian, S. R., Shahoseini, S. R., Ariaii, P. 2017. The effects of liposomal encapsulated thyme extract on the quality of fish mince and Escherichia coli O157: H7 inhibition during refrigerated storage. Journal of Aquatic Food Product Technology, 26 (1): 115-123.
Kiarsi, Z., Hojjati, M., Behbahani, B. A., Noshad, M. 2020. In vitro antimicrobial effects of Myristica fragrans essential oil on foodborne pathogens and its influence on beef quality during refrigerated storage. Journal of Food Safety, 12782.
Lenas, ., Chatziantoniou, S., Nathanailides, C., Triantafillou, D. 2011. Comparison of wild and farmed
sea bass (Dicentrarchus labrax L) lipid quality. Procedia Food Sci, 1: 1139–1145.
Luthria, D. L. 2004. Oil Extraction and Analysis. The American Oil Chemists Society, 274 p.
Mahdavi, V., Hosseini, E., Sharifian, A. 2018. Effect of edible chitosan film enriched with anise (Pimpinella anisum) essential oil on shelf life and quality of the chicken burger. Food science and nutrition, 6 (2):269- 279.
Masoumi, B., Abbasi, A., Mazloomi, S. M. 2018. The Effect of Saffron on Microbial, Physicochemical and Texture Profile of Chicken (Breast) Meat Stored in Refrigerator. Int J Nutr Sci, 3(3):164-170.
Mohamed, H. M., Mansour, H. A. 2012. Incorporating essential oils of marjoram and rosemary in the formulation of beef patties manufactured with mechanically deboned poultry meat to improve the lipid stability and sensory attributes. LWT-Food Science and Technology, 45(1):79-87.
Mohan, C. O., Ravishankar, C. N., Lalitha, K. V., Srinivasa Gopal, T. K. 2012. Effect of chitosan edible coating on the quality of double filleted Indian oil sardine (Sardinella longiceps) during chilled storage. Food Hydrocolloids, 26(1):167-174.
Mohseni, M., Pourkazemi, M., Karaminasab, M., Rastravan, M. 2019. Effect of different dietary protein levels on growth, carcass biochemical composition and apparent digestibility coefficient in juvenile Caspian trout (Salmo trutta caspius). isfj. 28(2) :165-177.
Moosavi-Nasab, S., Moosavi-Nasab, A., Mesbahi, M., amalian, J., Maghsoudlou, Y. 2013. Ice-glazing of Frozen Shrimp Using Chitosan Hydrocolloid For Improving Its Qualitative Properties. Electronic Journal of Food Processing and Preservation, 5(2):1-17.
Osman, H., Suriah, A., Law, E. 2001. Fatty acid composition and cholesterol content of selected marine fish in Malaysian waters. Food chemistry, 73: 55-60.
Rashidaie Abandansarie, S. S., Ariaii, P., Charmchian Langerodi, M. 2019. Effects of encapsulated rosemary extract on oxidative and microbiological stability of beef meat during refrigerated storage. Food Sci Nutr, 7: 3969– 3978.
Rodríguez-Carpena, J., Morcuende, D., Estévez, M. 2012. Avocado, sunflower and olive oils as replacers of pork back-fat in burger patties: Effect on lipid composition, oxidative stability and quality traits. Meat Science, 90:106–115.
Saito, H., Yamashiro, R., Alasalvar, C., Konno, T. 1999. Influence of diet on fatty acids of three subtropical fish, subfamily caesioninae (Caesio diagramma and tile) and family siganidae (Siganus canaliculatus). Lipids, 34:1073-1082.
Sathivel, S., Liu, Q., Huang, J., Prinyawiwatkul, W. 2007. The influence of chitosan glazing on the quality of skinless pink salmon (Oncorhynchus gorbuscha) fillets during frozen storage .Journal of Food Engineering, 83:366–373
Shakour, N., Khoshkhoo, Z., Akhondzadeh Basti, A., Khanjari, A., Mahasti Shotorbani, P. 2021. Investigating the properties of PLA-nanochitosan composite films containing Ziziphora Clinopodioides essential oil and their impacts on oxidative spoilage of Oncorhynchus mykiss fillets. Food Sci Nutr, 00:1–13.
Tabatabaei Yazdi, F., Alizadeh Behbahani, B., Vasiee, A., Roshanak, S., Mortazavi, A. 2017. Production of an antimicrobial edible coating based on Plantago major seed mucilage in combination with Heracleum persicum essential oil: its properties and application in beef. Microbiology in Food Industries, 3:1-21.
Tometri, S. S., Ahmady, M., Ariaii, P. 2020. Extraction and encapsulation of Laurus nobilis leaf extract with nano-liposome and its effect on oxidative, microbial, bacterial and sensory properties of minced beef. Food Measure.
Valipour, F., Ariaii, P., Khademi, D., Nemati, M. Effect of chitosan edible coating enriched with eucalyptus essential oil and α-tocopherol on silver carp fillets quality during refrigerated storage, 37(1):12295.
Vujkovic, G., Karlovic, D., Vujkovic, I., Vorosbaranyic, I., Branislava Jovanovic, B. 1999. Composition of muscle tissue lipids of silver carp and bighead carp. Journal of the American Oil Chemists' Society, 76:475-480.
Wang, J,. Yu, W,. Xie, J. 2021. Effect of Glazing with Different Materials on the Quality of Tuna During Frozen Storage. Foods 2020, 9: 231.
Yanar, Y. 2007. Quality Changes of Hot Smoked Catfish (Clarias Gariepinus) During Refrigerated storage. Journal of Muscle Foods, 18: 391-400.
Žoldoš, P., Popelka, P., Marcinčák, S., Nagy, J., Mesarčová, L., Pipová, M., Jevinová, P., Nagyová, A., Maľa1, P. 2011. The effect of glaze on the quality of frozen stored Alaska Pollack (Theragra chalcogramma) fillets under stable and unstable conditions. ACTA VET.BRNO, 80: 299–304.
_||_