فهرس المقالات O. Valipour-Koutanaee


  • المقاله

    1 - بررسی‌ اثر‌یخپوشانی با پوشش پولولان و عصاره برگ بو بر‌ماندگاری ماهی‌قزل‌آلای رنگین‌کمان نگهداری‌شده در‌فریزر
    نوآوری در علوم و فناوری غذایی , العدد 1 , السنة 16 , بهار 1403
    در این مطالعه به بررسی تاثیر یخ پوشانی با پوشش پولولان به همراه عصاره برگ بو بر ماندگاری ماهی قزل آلای رنگین کمان در شرایط نگهداری در فریزر پرداخته شد. بدین منظور ابتدا عصاره برگ بو با استفاده از امواج اولتراسوند استخراج و ترکیبات تشکیل دهنده عصاره تعیین گردید. بیشترین أکثر
    در این مطالعه به بررسی تاثیر یخ پوشانی با پوشش پولولان به همراه عصاره برگ بو بر ماندگاری ماهی قزل آلای رنگین کمان در شرایط نگهداری در فریزر پرداخته شد. بدین منظور ابتدا عصاره برگ بو با استفاده از امواج اولتراسوند استخراج و ترکیبات تشکیل دهنده عصاره تعیین گردید. بیشترین ترکیبات عصاره شامل 1,8-Cineole (45/56 درصد)، Sabinene (55/13 درصد) و α-terpinyl acetate (35/9 درصد) بوده است. سپس 4 تیمار مورد مطالعه شامل 1: شاهد، 2: یخ پوشانی با پولولان، 3: پولولان + عصاره ppm 750 و 4: پولولان + عصاره ppm 1500 تولید و پروفایل اسید چرب، شاخص بافت، مقادیر عدد پراکسید، تیوباربیوتیک اسید، باکتری کل و باکتری سرما دوست طی دوره 4 ماه نگهداری در فریزر مورد ارزیابی قرار گرفت. بیشترین مقادیر اسید چرب اشباع مربوط به پالمتیک اسید (29/12درصد)، اسید چرب تک غیر اشباع اولئیک اسید (98/60درصد) و چند غیر اشباع لینولئیک اسید (55/9درصد) بود. به طور کلی پوشش پولولان به همراه عصاره سبب کند شدن روند افزایشی شاخص‌های فساد اکسیداسیونی و میکروبی نسبت به تیمار شاهد شد و با افزایش غلظت نتایج بهتری مشاهده شد. همچنین تغییرات بافت و اسیدهای چرب هم در این تیمارها کمتر بود. با توجه به نتایج بدست آمده می‌توان نتیجه گیری کرد که یخ پوشانی با پوشش خوراکی پولولان به همراه عصاره برگ بو سبب حفظ کیفیت فیله ماهی قزل آلای رنگین کمان طی دوره نگهداری در فریزر خواهد شد. تفاصيل المقالة

  • المقاله

    2 - Molecular and Bioinformatics Analysis of Allelic Diversity in <i>IGFBP2</i> Gene Promoter in Indigenous Makuee and Lori-Bakhtiari Sheep Breeds
    Iranian Journal of Applied Animal Science , العدد 2 , السنة 9 , بهار 2019
    The aim of this study was to perform molecular and bioinformatics analysis of IGFBP2 gene promoter in association with some economic traits in indigenous Makuee (MS) and Lori-Bakhtiari (LB) breeds. DNA was extracted from blood samples of 120 MS and 200 LB and a 297 bp f أکثر
    The aim of this study was to perform molecular and bioinformatics analysis of IGFBP2 gene promoter in association with some economic traits in indigenous Makuee (MS) and Lori-Bakhtiari (LB) breeds. DNA was extracted from blood samples of 120 MS and 200 LB and a 297 bp fragment from the upstream sequences of studied gene was amplified and genotyped by single-strand conformational polymorphism (SSCP) technique. Two genotypes of AB and BB were seen in MS and LB breeds. Then one sample from each genotype was send to sequencing. After obtaining the sequencing result, the sequences homology was performed on the National Center for Biological Information NCBI server by basic local alignment search tool (BLAST) program. The alignment of the obtained sequences and their comparison with reference sequences from the Gene Bank were done using CLUSTALW multiple alignment tool of BioEdit software. In addition, the DNASIS MAX software was used to identify DNA motifs. The bioinformatics analysis revealed differences in sequences of IGFBP2 between observed genotypes. Ten motifs in promoter sequence of IGFBP2 genes were seen, so that the CAP_site motif was most abundant in both fragments motif. Statistical analysis using general linear method model (GLM) procedure of SAS software showed significant (P&lt;0.05) association of IGFBP2 with thigh round (TR) trait in Makuee sheep. Further studies in other indigenous sheep breeds and investigation of other genetic regions along with regulatory sites seem to be necessary. تفاصيل المقالة