ارزیابیخواصآنتیاکسیدانی و ضدسرطانیپپتیدهایتخلیصشده از هیدرولیز آنزیمیدانهانگور
الموضوعات :
مهناز صمدی وارده سرا
1
,
پیمان آریایی
2
,
جواد حصاری
3
1 - دانشجوی دکتری،گروه علوم و صنایع غذایی، واحد آیت ا... آملی، دانشگاه آزاد اسلامی، آمل، ایران.
2 - استادیار،گروه علوم و صنایع غذایی، واحد آیت ا... آملی، دانشگاه آزاد اسلامی،آمل، ایران.
3 - گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران.
تاريخ الإرسال : 25 الإثنين , صفر, 1442
تاريخ التأكيد : 26 الأحد , جمادى الأولى, 1442
تاريخ الإصدار : 02 الإثنين , ذو القعدة, 1444
الکلمات المفتاحية:
پروتئین هیدرولیز شده,
سرطان کولون,
آنزیمهای تجاری,
پروفایل اسید آمینه,
رادیکال آزاد DPPH,
ملخص المقالة :
در این پژوهش خواص آنتی اکسیدانی و ضدسرطانی پپتیدهای تخلیص شده از هیدرولیز آنزیمی دانه انگور، با استفاده از آنزیمهای پروتئاز میکروبی تعیین شد. پروتئین هیدرولیز در سه زمان مختلف (10، 20 و 30 دقیقه)، با استفاده از آنزیمهای تجاری آلکالاز و فلاورزایم در pH های 5/8 و 5/7 (pH بهینه فعالیت آنزیمهای آلکالاز و فلاورزایم) به نسبت 1 درصد آنزیم به پروتئین نمونه اولیه، در دمای 57 درجه سانتیگراد برای آنزیم آلکالاز و 55 درجه سانتیگراد برای آنزیم فلاورزایم تولید شد. نتایج نشان که با افزایش زمان هیدرولیز میزان بازیافت پروتئینی و درجه هیدرولیز افزایش مییابد. همچنین مقادیر پارامترهای مذکور توسط آنزیم آلکالاز به طور معنی داری بالاتر از آنزیم فلاورزایم بود (05/0>p). بیشترین فعالیت آنتی اکسیدانی (فعالیت به دام انداختن رادیکال آزاد DPPH، قدرت احیا کنندگی فریک و فعالیت به دام انداختن رادیکال آزاد ABTS) و خاصیت ضد سرطانی علیه سلولهای SW742 (سلولهای سرطان کولون) در پروتئین هیدرولیز شده تولیدی توسط آنزیم آلکالاز در زمان 30 دقیقه مشاهده شد (05/0>p). با توجه به بهتر بودن این تیمار (آنزیم آلکالاز و زمان 30 دقیقه) پروفایل اسید آمینهای آن تعیین شد، بالاترین مقادیر اسید آمینه ضروری، والین 98/7درصد و پس از آن اسید آمینه لوسین 11/7درصد و بالاترین مقادیر اسید آمینه غیر ضروری گلوتامیک اسید 55/19درصد و پس از آن اسید آمینه گلایسین 55/12درصد بوده است. در مجموع به نظر میرسد که پروتئین هیدرولیز شده دانه انگور دارای فعالیت آنتی اکسیدانی و ضد سرطانی بالاست، که می تواند به عنوان مکمل های پروتئینی در مواد غذایی و در فرمول های رژیم غذایی استفاده شود.
المصادر:
اویسیپور، م.، عابدیان کناری، ع. م.، معتمد زادگان، ع. و نظری، ر. م. 1389. بررسی خواصپروتئینهایهیدرولیزشده امعاء و احشاءماهیتونزردباله(Thunnus albacares) بااستفاده از آنزیمهای تجاری. نشریهپژوهشهای علوم و صنایع غذاییایران، دوره6، شماره1، 76-68.
اویسیپور، م.، قمی، م. ر. 1387. بیوتکنولوژی در تولید فرآوردههای دریایی. انتشارات دانشگاه آزاد اسلامی واحد تنکابن.
کرمی،ز.، پیغمبردوست، س.ه.، حصاری، ج. و اکبریادرگانی، ب. 1397. جداسازی و شناسایی پپتیدهایی با خواص آنتیاکسیدانی از پروتئین جوانه گندم با استفاده از آنزیم پپسین. مجله علوم تغذیه و صنایع غذایی ایران، دوره13، شماره4، 50-39. .
نعمتی. م.، جوادیان. ر. و کشاورز. م. 1398. تولید پروتئین هیدرولیز شده از ضایعات ماهی زالون (Alosa caspia) با استفاده از آنزیم آلکالاز. زیست شناسی دریا، دوره11، شماره3، 95-87.
Aderinola, T., Fagbemi, T., Enujiugha, V., Monisola Alashi, A. and Emmanuel Aluko, R. 2018. Amino acid composition and antioxidant properties of Moringa oleifera seed protein isolate and enzymatic hydrolysates. Heliyon, 4(10) e00877.
Alemán, A., Pérez-Santín, E., Bordenave-Juchereau, S., Arnaudin, I., Gómez-Guillén, M.C. and Montero, P. 2011. Squid gelatin hydrolysates with antihypertensive, anticancer and antioxidant activity. Food Research International, 44: 1044–1051.
2005. Official Method of Analysis (17th ed). Washington, DC: Association of Official Analytical chemists.
Behfar, S., Tababeiyazdi, F., Alizade, A., Kaviani, M. and Irajifar, M. 2013. Effect of grape seed extract polyphenols on growth of 21st Iranian Food Science and Technology Congress. Tehran, Iran.
Bougatef, A., Hajji, M., Balti, R., Lassoued, I., Triki-Ellouz, Y. and Nasri, M. 2009. Antioxidant & free radical-scavenging activities of smooth hound (Mustelus mustelus) muscle protein hydrolysates obtained by gastrointestinal proteases. Food Chemistry, 114:1198-1205.
Chi, C. F., Hu, F. Y., Wang, B., Li, T., Ding, G. F. 2015. Antioxidant and anticancer peptides from the protein hydrolysate of blood clam (Tegillarca granosa) muscle. Journal of Functional Foods,15:301-313.
Correa, A. P., Daroit, D. J., Coelho, J., Meira, S. M., Lopes, F.C., Segalin, J. 2011. Antioxidant, antihypertensive and antimicrobial properties of ovine milk caseinate hydrolyzed with a microbial protease. Journal of the Science of Food and Agriculture, 91(12): 2247-54.
De Castro, R. J. S. and Sato, H. H. 2015 A response surface approach on optimization of hydrolysis parameters for the production of egg white protein hydrolysates with antioxidant activities. Biocatalysis and Agricultural Biotechnology. 4(1):55-62.
Dey, S. S., Dora, K. C. 2014. Antioxidative activity of protein hydrolysate produced by alcalase hydrolysis from shrimp waste (Penaeus monodon and Penaeus indicus). Journal of Food Science and Technology.51(3): 449-457.
Ding, Q., T. Zhang, S. Niu, F. Cao, R. A. Wu-Chen, L. Luo and H. Ma. 2018. Impact of ultrasound pretreatment on hydrolysate and digestion products of grape seed protein. Ultrasonund Sonochem, 42:704-713.
FAO/WHO. 1990. Energy and protein requirements. Report of joint FAO/ WHO/UNU Expert Consultation Technical Report. FAO/WHO and United Nations University, Geneva, Series No. 724.
2016. FaoStat: agriculture data: Food and Agriculture Organization of the United Nations.
Feyzi, S., Varidi, M., Zareb, F., Varidi, J. 2015. Extraction optimization of fenugreek seed protein, Science of Food and Agriculture. 15:3165–3176.
Irina, C. C., Marius, I. U. and Adriana, M. 2009. Antioxidant effects of grape seed extract in a rat model of diabetes Diabetes and Vascular Research. 6(3): 200-204.
Jahanbani, J., Ghaffari, S., Salami, M., Vahdati, K., Sepehri, H., Namazi Sarvestani, N., Sheibani, N. and Moosavi-Movahedi. A. 2016. Antioxidant and Anticancer Activities of Walnut (Juglans regia) Protein Hydrolysates Using Different Proteases. Plant Foods for Human Nutrition. 71: 402–409.
Jin, D., Liu, X., Zheng, X., Wang, X. and He, J. 2016. Preparation of antioxidative corn protein hydrolysates purification and evaluation of three novel corn antioxidant peptides. Food Chemistry. 204:427-436.
Kamau, S. and Lu, R-R. 2011. The effect of enzymes and hydrolysis conditions on degree of hydrolysis and DPPH radical scavenging activity of whey protein hydrolysates. Current Research in Dairy Sciences. 25-35.
Kim, S. M. 2011. Antioxidant and anticancer activities of enzymatic hydrolysates of solitary tunicate (Styela clava). Food Science and Biotechnology. 20(4):1075–1085.
Ko, J. Y., Lee, J.H., Samarakoon, K., Kim, J.S. and Jeon, Y.J. 2013. Purification and determination of two novel antioxidant peptides from flounder fish (Paralichthys olivaceus) using digestive proteases. Food and Chemical Toxicology. 52(1): 113–120.
Korhonen, H., Pihlanto, A. 2006. Bioactive peptides: Production and functionality. International Dairy Journal, 16(9):945-960.
Lahart, N., O’Callaghan, Y., Aherne, S. A., O’Sullivan, D., FitzGerald, R. J. and O’Brien, N. M. 2011. Extent of hydrolysis effects on casein hydrolysate bioactivity: Evaluation using the human Jurkat T cell line. International Dairy Journal. 21(10): 777- 82.
Li, J. T., Zhang, J. L., He, H., Ma, Z. L., Nie, Z. K., Wang, Z. Z. and Xu, X. G. 2013. Apoptosis in human hepatoma HepG2 cells induced by corn peptides and its anti-tumor efficacy in H22 tumor bearing mice. Food and Chemical Toxicology. 51: 297-305.
Mahdavi-Yekta, M., Nouri, L. and Azizi, M. H. 2019. The effects of hydrolysis condition on antioxidant activity of protein hydrolyzate from quinoa. Food Science & Nutrition. 7: 930–936.
Nemati, M., Javadian, S. R., Ovissipour, M. and Keshavarz, M. 2012. A study on the properties of alosa (Alosa caspia) by-products protein hydrolysates using commercial enzymes. World Applied Sciences Journal,18 (7): 950-956.
Ngo, D. H., Vo, T. S., Ngo, D. N.,Wijesekara, and Kim, S.K. 2012. Biological activities and potential health benefits of bioactive peptides derived from marine organisms. International Journal of Biological Macromolecules. 51(4):378-383.
Ovissipour, M., Rasco, B., Shiroodi, S. G., Modanlow, M., Gholami, S. and Nemati, M. 2013. Antioxidant activity of protein hydrolysates from whole anchovy sprat (Clupeonella engrauliformis) prepared using endogenous enzymes and commercial proteases. Journal of Food Science and Agriculture, 93, 1718–1726.
Poiana, M. A. 2012. Enhancing Oxidative Stability of Sunflower Oil during Convective and Microwave Heating Using Grape Seed Extract. International Journal of Molecular Sciences, 13:9240-925.
Rabiei, Sana., Rezaei, M., Asgharzade, S., Nikoo, M. and Rafieian-Kopaei, M. 2019. Antioxidant and cytotoxic properties of protein hydrolysates obtained from enzymatic hydrolysis of Klunzinger’s mullet (Liza klunzingeri) muscle. Brazilian Journal of Pharmaceutical Sciences. 55:e18304, 1-10.
Ramkisson, Shanece., D , Depika., Venter, S. and Mellem, J. 2020. In vitro anticancer and antioxidant potential of Amaranthus cruentus protein and its hydrolysates. Journal of Food Science and Technology,40(2): 634-639
Sbroggio, M. F., Montilha, M. S., Figueiredo, V. R. G., Georgetti, S. R. and Kurozawa, L. E. 2016. Influence of the degree of hydrolysis and type of enzyme on antioxidant activity ofokara protein hydrolysates. Food Sci Technol, 36: 375-381.
Šližyte, R., Daukšas, E., Falch, E., Storr, I. and Rustad, T., 2005. Characteristics of protein fractions generated from cod (Gadus morhua) by-products. Process Biochemistry, 40: 2021–2033.
Sun, Q., Shen, H. and Luo, Y. 2011. Antioxidant activity of hydrolysates and peptide fractions derived from porcine hemoglobin. Journal of Food Science and Technology, 48: 1.53-60.
Taha, S. F., Mohamed, S. S., Wagdy M. S. and Mohamed, F. G. 2013. Antioxidant and antimicrobial activities of enzymatic hydrolysis products from sunflower protein isolate. World Applied Sciences Journal, 21: 651-658.
Sheng, L., Olsen, S. A., Hu, J., Yue, W., Means, J. and Zhu, M. J. 2016, Inhibitory effects of grape seed extract on growth, quorum sensing, and virulence factors of CDC “top-six” non-O157 Shiga toxin producing E. coli. International Journal of Food Microbiology, 229:24-32.
Xiu‐xia, L., Lu‐jia, H. and Long‐jian C. 2008. In vitro antioxidant activity of protein hydrolysates prepared from corn gluten meal. Journal of the Science of Food and Agriculture, 88(9):1660-6.
Ye, N., Hu, P., Xu, S., Chen, M., Wang, S., Hong, J. and Cai, T. 2018. Preparation and characterization of antioxidant peptides from carrot seed protein. Journal of Food Quality, 1–9.
Zhang, M., Mu, T.H. and Sun, M. J. 2014. Purification and identification of antioxidant peptides from sweet potato protein hydrolysates by Alcalase. Journal of Functional Foods, 7: 191–200.
_||_