فهرست مقالات مریم ثابت قدم


  • مقاله

    1 - مدل‌سازی و بررسی‌خصوصیات‌کیفی‌کیک‌حاوی فیبر‌تفاله سیب‌ با استفاده از شبکه‌های‌عصبی‌مصنوعی
    نوآوری در علوم و فناوری غذایی , شماره 5 , سال 15 , زمستان 1402
    در این تحقیق به منظور مدل‌سازی و پیش‌بینی برخی از خصوصیات فیزیکوشیمیایی کیک کم کالری حاوی فیبر تفاله سیب از درصدهای مختلف فیبر تفاله سیب (0، 5 و 10 درصد)، میزان روغن (57/14، 475/15 و 38/16 درصد) و زمان نگهداری (0، 15 و30 روز) استفاده گردید و میزان چربی، فعالیت آبی، افت چکیده کامل
    در این تحقیق به منظور مدل‌سازی و پیش‌بینی برخی از خصوصیات فیزیکوشیمیایی کیک کم کالری حاوی فیبر تفاله سیب از درصدهای مختلف فیبر تفاله سیب (0، 5 و 10 درصد)، میزان روغن (57/14، 475/15 و 38/16 درصد) و زمان نگهداری (0، 15 و30 روز) استفاده گردید و میزان چربی، فعالیت آبی، افت وزنی، تعداد کپک و مخمر، صمغیت، قابلیت جویدن، ارتجاعیت و روشنایی کیک نمونه‌ها مورد بررسی قرار گرفت. جهت پیش‌بینی روند تغییرات از ابزارشبکه‌های عصبی مصنوعی در نرم‌افزار (MATLAB R2013a) استفاده شد. با بررسی شبکه‌های مختلف شبکه‌ی پس‌انتشار پیشخور با توپولوژی‌های 3-5-8 با ضریب همبستگی بیشتر از 912/0 و میانگین مربعات خطای کمتر از 0115/0 و با بکارگیری تابع فعال‌سازی لگاریتم سیگموئیدی هیپربولیکی، الگوی یادگیری جهنده و چرخه یادگیری 1000 به‌عنوان بهترین مدل‌ عصبی مشخص گردید. نتایج حاصل از مدل‌های بهینه‌ی انتخاب شده نیز ارزیابی گردید و این مدل‌ها با ضرایب همبستگی بالا (بیش از 689/0) قادر به پیش‌بینی روند تغییرات بودند. همچنین نتایج نشان داد که با افزایش میزان روغن، محتوای چربی، فعالیت آبی و تعداد کپک و مخمر نمونه‌ها افزایش یافت ولی با افزایش فیبر تعداد کپک و مخمر و افت وزن نمونه‌ها کاهش یافت. در بین خصوصیات مورد اندازه‌گیری، شبکه عصبی مصنوعی مورد استفاده قرار گرفته بیشترین دقت را برای پیش‌بینی میزان چربی نمونه‌ها داشت. در پایان می‌توان بیان داشت که مدل شبکه عصبی به‌دست آمده در این مطالعه توان پیش‌بینی خصوصیات کیفی کیک حاوی فیبر تفاله سیب را دارد. پرونده مقاله

  • مقاله

    2 - بهینه‌سازی فرایند استخراج عصاره های آبی و الکلی (اتانول) گیاه آجار به روش سطح پاسخ و بررسی اثر آنتی‌اکسیدانی آن بر پایداری روغن سویا طی مدت‌زمان ماندگاری
    میکروب شناسی مواد غذائی , شماره 2 , سال 8 , تابستان 1400
    گیاهان دارای گستره‌‌ای از ترکیبات فنولی از مولکول‌های ساده مانند اسیدهای فنولی تا مولکول‌هایی با درجه پلی‌مریزاسیون بالاتری مانند تانن‌ها هستند. فنول‌ها و پلی‌فنول‌های بافت‌های گیاهی بر سلامت و بهبود زندگی انسان اثر می‌گذارند.در این پژوهش گیاه آجار از سبزوار تهیه و هموژ چکیده کامل
    گیاهان دارای گستره‌‌ای از ترکیبات فنولی از مولکول‌های ساده مانند اسیدهای فنولی تا مولکول‌هایی با درجه پلی‌مریزاسیون بالاتری مانند تانن‌ها هستند. فنول‌ها و پلی‌فنول‌های بافت‌های گیاهی بر سلامت و بهبود زندگی انسان اثر می‌گذارند.در این پژوهش گیاه آجار از سبزوار تهیه و هموژن شد. عصاره‌گیری با روش استخراج اولتراسوند با کمک حلال اتانول و آب انجام شد. سنجش میزان آنتی‌اکسیدانی عصاره‌های استخراج‌شده به ترتیب به روش DPPH مورد بررسی قرار گرفت.در این پژوهش فرایند استخراج توسط فناوری اولتراسوند با دو فاکتور سه سطح که شامل غلظت (ppm 800-200)، زمان (30-10 دقیقه) توسط روش سطح پاسخ صورت گرفت. نتایج فرایند بهینه‌سازی، نشان داد؛ شرایط بهینه استخراج الکلی زمان 81/17 دقیقه و غلظت تعیین800 گردید. همچنین شرایط بهینه برای استخراج آبی شامل غلظت ppm 800 و زمان 52/13 دقیقه تعیین گردید. با توجه به نتایج بهینه‌سازی میزان استخراج آنتی‌اکسیدانی در استخراج آبی و الکلی به ترتیب 893/33-499/33 درصدگزارش شد. نتایج حاصل از پایداری اکسایشی روغن نشان داد اندیس پراکسید و تیوباربیوتیک اسید در استخراج آبی و الکلی158/3-938/1 و 337/0- 173/0تعیین گردید. پرونده مقاله

  • مقاله

    3 - بهینه‌سازی اثرآنتی‌اکسیدانی عصاره اتانولی گیاه کنگر بر پایداری اکسایشی روغن سویا و مقایسه آن با آنتی‌اکسیدان سنتزی(BHT)
    میکروب شناسی مواد غذائی , شماره 5 , سال 8 , زمستان 1400
    پایداری اکسیداتیو روغن ها و چربی ها تحت تأثیر عوامل مختلفی مانند اکسیژن، نور، حرارت، یون‌های فلزی و آنزیم‌ها قرار می-گیرد و در نهایت فساد اکسیداتیو رخ می‌دهد. کاربرد آنتی‌اکسیدان‌های سنتزی برای به تأخیر انداختن فساد اکسیداتیو، به دلیل احتمال سمیت و سرطان‌زایی، زیر سؤال چکیده کامل
    پایداری اکسیداتیو روغن ها و چربی ها تحت تأثیر عوامل مختلفی مانند اکسیژن، نور، حرارت، یون‌های فلزی و آنزیم‌ها قرار می-گیرد و در نهایت فساد اکسیداتیو رخ می‌دهد. کاربرد آنتی‌اکسیدان‌های سنتزی برای به تأخیر انداختن فساد اکسیداتیو، به دلیل احتمال سمیت و سرطان‌زایی، زیر سؤال قرار گرفته است. هدف از این تحقیق، بهینه‌سازی اثر آنتی‌اکسیدانی عصاره اتانولی گیاه کنگر بر پایداری اکسایشی روغن سویا و مقایسه آن با آنتی‌اکسیدان سنتزی(BHT) می‌باشد. در این مطالعه عصاره کنگر تحت تأثیر غلظت (300-100) پی پی ام، مدت زمان(24-72) ساعت و دماهای (55-35) درجه سانتی‌گراد استخراج گردید. پس از انجام آزمایش‌های مختلف روی عصاره‌های حاصل بهترین شرایط استخراج برای عصاره‌ها با استفاده از روش سطح پاسخ تعیین و عصاره‌گیری در شرایط بهینه انجام شد. تجزیه و تحلیل داده‌ها نشان داد. نتایج فرایند بهینه‌سازی نتایج حاصل از پایداری اکسایشی روغن، نشان داد؛ زمان 24ساعت و غلظت ppm 01 /100و دما 745/44درجه سانتیگراد تعیین گردید. نتایج نشان داد نمونه بهینه گیاه کنگر در پایداری روغن سویا طی مدت زمان نگهداری مؤثرتر از آنتی‌اکسیدان سنتزی (BHT ) عمل نموده است که به دلیل مقادیر بالاتر ترکیبات فنولی و آنتی‌اکسیدان موجود در نمونه بهینه عصاره کنگر نسبت به آنتی‌اکسیدان سنتزی می‌باشد. پرونده مقاله