Manuscript ID : JFST-2102-1702 (R2)
Visit : 147
Page: 81 - 96
10.30495/jfst.2021.1923459.1702
Article Type:
Original Research
Effect of Percolation and Microwave-assisted Extractions on Bioactive Compounds of Red Alga Gracilariacorticata
Subject Areas :
Atoosa Shaeri
1
,
Masoud Honarvar
2
,
Nargess Mooraki
3
1 - گروه علوم و صنایع غذایی، واحدعلوم وتحقیقات، دانشگاه آزاداسلامی، تهران، ایران.
2 - گروه علوم و صنایع غذایی، واحدعلوم وتحقیقات، دانشگاه آزاداسلامی، تهران، ایران.
3 - گروه شیلات، دانشکده علوم وفنون دریایی، واحد تهران شمال، دانشگاه آزاداسلامی، تهران، ایران.
Received: 2021-02-14
Accepted : 2021-05-02
Published : 2024-03-20
Keywords:
References:
فراست، م.، خاورینژاد، ر.، نبوی، م. و نامجویان، ف. 1392. فعالیت آنتی اکسیدانی عصاره متانولی جلبک سبز دریایی(Caulerpa sertularioides f.farlowii). مجله زیستشناسی دریا (بیولوژی دریا)، جلد 5، شماره20،56-42.
گرمسیری، ا،.رضائی ،م.، سفری، پ. و باباخانی، آ. 1396.تعیین ویژگیهای ضداکسیدانی عصاره جلبک های قرمزگونهHypnea hamulosa وGracilaria corticata
خلیجفارس. نشریه علوم و فنون شیلات،جلد 6، شماره3، 145-131.
لشکان بایاخانی، آ.، رضائی، م.، رضایی، ک.، سیف آبادی، ج. 1391. بهینهسازی استخراج ترکیبات آنتیاکسیدانی جلبک قهوهایSargassum angustifolium خلیج فارس به روش استخراج به کمک مایکروویو. مجله شیلات، جلد65، شماره3، 255-243.
مرادی، پ. وامینی، ک. 1396. استخراج و شناسایی عصارهاندامهایمختلفگیاهگزنهدوپایه Urtica dioica Lو بررسیاثراتضد باکتریایی وضد قارچی آن. مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران، شماره74، 151-85.
Andersen R A. 2005. Algal culturing techniques: Elsevier.
Ha, NTT., Koike, K. and Nhuan, MT. 2014. Improved accuracy of chlorophyll-a concentration estimates from MODIS imagery using a two-band ratio algorithm and geostatistics: As applied to the monitoring of eutrophication processesover Tien Yen Bay (Northern Vietnam).Remote Sensing, 6(1):421-42.
Heffernan, N., Smyth, TJ., FitzGerald, RJ., Soler‐Vila, A. and Brunton, N. 2014. Antioxidant activity and phenolic content of pressurised liquid and solid–liquid extracts from four Irish origin macroalgae. International Journal of Food Science & Technology, 49(7):1765-72.
Holdt, SL. and Kraan, S. 2011. Bioactive compounds in seaweed: functional food applications and legislation. Journal of applied phycology,23(3):543-97.
Kumar, CS., Ganesan, P., Suresh, P. and Bhaskar, N. 2008.Seaweeds as a source of nutritionally beneficial compounds-a review. Journal of Food Science and Technology, 45(1):1.
Mabeau, S. and Fleurence, J. 1993. Seaweed in food products: biochemical and nutritional aspects. Trends in Food Science & Technology,4(4):103-7.
Maeda, H., Hosokawa, M., Sashima, T., Funayama, K. and Miyashita, K. 2005. Fucoxanthin from edible seaweed, Undaria pinnatifida, shows antiobesity effect through UCP1expression in white adipose tissues. Biochemical and biophysical research communications, 332(2):392-7.
Milledge, JJ., Smith, B., Dyer, PW. and Harvey, P. 2014. Macroalgae-derived biofuel: a review of methods of energy extraction from seaweed biomass. Energies, 7(11):7194-222.
Murphy, V., Hughes, H. and McLoughlin P. 2008. Comparative study of chromium biosorption by red, green and brown seaweed biomass. Chemosphere, 70(6):1128-34.
Rebey, IB., Bourgou, S., Debez, IBS., Karoui, IJ., Sellami, IH., Msaada, K. and et al. 2012. Effects of extraction solvents and provenances on phenolic contents and antioxidant activities of cumin (Cuminum cyminum L.) seeds. Food and Bioprocess Technology, 5(7):2728-36.
Sarkar, CR., Das, L., Bhagawati, B. and Goswami, BC. 2012. A comparative study of carotenoid extraction from algae in different solvent systems. Asian J Plant Sci Res, 2:546-59.
Smit, AJ. 2004. Medicinal and pharmaceutical uses of seaweed natural products: A review. Journal of applied phycology,16(4):245-62.
Sumanta, N., Haque, CI., Nishika, J. and Suprakash, R. 2014. Spectrophotometric analysis of chlorophylls and carotenoids from commonly grown fern species by using various extracting solvents. Res J Chem Sci, 2231: 60-6.
Wang , T., Jonsdottir, R. and Ólafsdóttir, G. 2009. Total phenolic compounds, radical scavenging and metal chelation of extracts from Icelandic seaweeds. Food chemistry,116(1):240-8.
_||_