بررسی باقیمانده برخی از مواد افزودنی در شیر خام جمعآوریشده از منطقه پاکدشت در سال 1388
محورهای موضوعی : علوم و صنایع غذاییطناز موسوی 1 * , مجتبی صالحی 2 , مجیدمحمد صادق 3 , لیلا محمدیار 4
1 - گروه بهداشت مواد غذایی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد گرمسار، گرمسار، ایران
2 - دانشآموخته دانشکده دامپزشکی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد گرمسار، گرمسار، ایران
3 - گروه علوم درمانگاهی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد گرمسار، گرمسار، ایران
4 - گروه علوم پایه، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد گرمسار، گرمسار، ایران.
کلید واژه:
چکیده مقاله :
شیر از منابع مهم تغذیه انسان است که بهعلت دارا بودن ترکیبات غذایی مختلف محل مناسبی جهت رشد و تکثیر میکروارگانیسمها بوده و بسیار مستعد فساد است. بدینجهت برخی مواقع دامداران بهخاطر پوشاندن معایب شیر از جمله فساد آن و برخی اوقات جهت سودجویی بیشتر اقدام به افزودن موادی به شیر میکنند که وجود آنها در شیر تقلب محسوب میشود. در این مطالعه تعداد 120 نمونه شیر خام (هر ماه 10 نمونه)، از دامداریهای منطقه پاکدشت با رعایت اصول نمونهبرداری جمع آوری شد و تحت شرایط استریل به دانشکده دامپزشکی گرمسار منتقل گردید. بر روی هر نمونه آزمونهای باقیمانده مواد بازدارنده رشد میکروبی، مواد خنثیکننده ترشی شیر، سنجش قند، فرمالین، آب اکسیژنه، اسید سالیسیلیک و میزان نمک انجام گرفت. نتایج بهدستآمده مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفت و نتایج شش ماه اول و شش ماه دوم سال از نظر آماری با هم مقایسه شد. مقایسه نتایج دو فصل در مورد مواد بازدارنده رشد میکروبی، مواد خنثیکننده اسیدیته شیر، فرمالین، آب اکسیژنه و اسید سالیسیلیک تفاوت معنیداری را نشان نداد ولی مواد قندی در شش ماهه اول بیش از شش ماهه دوم بود (05/0 > P). نمک در تمام نمونهها در میزان طبیعی ردیابی گردید.
Milk is one of the most important sources of human nutrition and because of high nutrient content; it is a very suitable medium for microbial growth and spoilage. Sometimes farmers cheat and add some additives to milk in order to cover the spoilage or other defects in milk. In this study 120 samples of bulk raw milk (10 samples each month) were collected from dairy farms of Pakdasht under sterile condition and send to veterinary faculty of GarmsarUniversity. The following tests were done on each sample: Anti-microbial residues, residues milk acidity neutralizer, evaluation of sugar, formalin, Hydrogen peroxide, Salicylic acid and salt presence. Results were analyzed with Spss software and the results of the first six months of the year were compared statistically with the results of the second six months of the year. The mean of antimicrobial agents, milk acid neutralizer, formalin, hydrogen peroxide and salicylic acid showed no significant difference. But sugar in first semester were more than second semester (p<0.05). Also, salt of all samples were determined in normal value.