مطالعه میزان شیوع آلودگی گوشتهای گاو تازه عرضه شده در سطح شهرستان سنندج به سالمونلا انتریتیدیس و تایفی موریوم، سال91
محورهای موضوعی :
علوم و صنایع غذایی
هیوا کریمی دره آبی
1
,
فرزین اسماعیل پور
2
,
کیوان ابراهیمی محمدی
3
1 - دانشگاه آزاد اسلامی، واحد سنندج، استادیار گروه بهداشت مواد غذایی، سنندج ، ایران.
2 - دانشگاه آزاد اسلامی، واحد دامغان، دانشجوی کارشناسی ارشد علوم و صنایع غذایی، دامغان، ایران
3 - دانشگاه آزاد اسلامی، واحد مهاباد، استادیار گروه علوم صنایع غذایی، مهاباد، ایران
تاریخ دریافت : 1391/06/07
تاریخ پذیرش : 1392/04/04
تاریخ انتشار : 1391/09/01
کلید واژه:
Multiplex PCR,
سالمونلا تایفی موریوم,
گوشت گاو,
سالمونلا انتریتیدیس,
چکیده مقاله :
سالمونلا یکی از مهمترین عوامل عفونت غذایی است که میتواند عوارض مختلفی را در دستگاه گوارش ایجاد کند. گوشت به عنوان یکی از مهمترین عوامل انتقال عفونت سالمونلایی در انسان شناخته شده است. در این مطالعه برای بررسی میزان آلودگی سالمونلایی، 60 نمونه گوشت گاو تازه توزیع شده در سطح قصابیها و فروشگاههای عرضه گوشت سنندج در شرایط استریل نمونهبرداری شده و برای جداسازی سالمونلا کشت داده شده و نتایج با استفاده از PCR مورد ارزیابی قرار گرفت. به منظور تشخیص تائیدی کلنیهای جداسازی شده به عنوان جنس سالمونلا و تفریق گونههای تایفی موریوم و انتریتیدیس با استفاده از روش Multiplex-PCR از سه جفت پرایمر شامل 138S،S141 اختصاصی ژن InvA، پرایمرهای Flil5، Tym اختصاصی ژن fliC و پرایمرهای Prot6e-5 ، Prot6e-6 اختصاصی ژن Prot6E به ترتیب اختصاصی جنس سالمونلا، گونههای تایفیموریوم و انتریتیدیس مورد استفاده قرار گرفت. در مجموع نتایج حاصل از کشت میکروبی 12 نمونه (20%) آلوده به سالمونلا بودند، در حالی که بر اساس آزمایش PCR روی جدایههای حاصله در نهایت 7 مورد (6/11%) از نمونهها آلوده به سالمونلا تشخیص داده شدند. 4 مورد (6/6%) از نمونهها آلوده به سالمونلا تایفی موریوم تشخیص داده شدند و از هیچکدام از نمونهها سالمونلا انتریتیدیس جدا نشد (0%). این مطالعه نشان داد که میزان شیوع آلودگی سالمونلایی در گوشت تازه گاو توزیع شده در سطح سنندج بالا میباشد.
چکیده انگلیسی:
Salmonella infection is among the main food-borne gastrointestinal disease. Meat has been recognized as a major source of human illness caused by Salmonella serovars. The presence of Salmonella was detected in 60 samples of fresh beef from retailsof Sanandaj. The presence of Salmonella was assessed by conventional culture method and confirmed by PCR assay. To confirm the identification of isolated colonies as Salmonella spp. and determining serovars as typhimuriumand enteritidisserovars, a multiplex PCR assay, using three pairs of primers were employed. S141 and S139 for InvAgene, specific for the genus of Salmonella, Fli15 and Tym for FliCgene, specific for typhimurium serovar and Prot6e-5 and Prot6e-6 for Prot6E gene, specific for Enteritidisserovar.12 samples 20% were determined as contaminated with Salmonella sppwith microbial culture method but with PCR method only seven samples 11.66% were confirmed. 4 samples (6.6%) of isolated colonies were confirmed as SalmonellaTyphimuriumand any number of isolated colonies were confirmed as Salmonella Enteritidis , the other isolated colonis were belong to other salmonella serovars. This study showed a relatively highprevalence of salmonella in fresh beef from Sanandaj.
منابع و مأخذ:
احمدی، علی.، قربانعلیزادگان، مهدی.، نجفی، علی.، توکلی، حمیدرضا و میرنژاد، رضا (1391) .تشخیص سریع مولکولی سالمونلا تایفی به روش PCR با استفاده از ژن invA در نمونه های مواد غذایی. مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی ایلام. دوره 20، شماره 1، صفحه 7-1.
جمشیدی، عبداله و نقدیپور، داوود (1390). تعیین آلودگی آب مورد استفاده در سیستم خنککننده لاشه طیور به باکتریهای جنس سالمونلا و گونههای انتریتیدیس و تایفیموریوم در کشتارگاه صنعتی شهرستان مشهد با استفاده از Multiplex PCR. مجله تحقیقات دامپزشکی، پیاپی 66، صفحه 152-149.
نصرتی، شیما.، سبکبار، آذر سبکبار.، دزفولیان، مهرورز .، تبرایی، بهمن و فلاح، فاطمه (1391). بررسی شیوع سروتیپهای سالمونلا تایفی و اینتریتیدیس در مواد غذایی در مرکز درمانی بیمارستان مفید. مجله پژوهشی دانشکده پزشکی دانشگاه شهید بهشتی، دوره 36 ، شماره 1، صفحه 48-43.
رضویلر، ودود (1387). میکروبهای بیماریزا در مواد غذایی و اپیدمیولوژی مسمومیتهای غذایی. چاپ سوم. انتشارات دانشگاه تهران، صفحه 57-47.
Abubakar, I., Irvine, L., Aldus, C.F., Wyatt, G.M., Fordham, R., Schelenz, S., Shepstone, L., Howe, A., Peck, M.and Hunter, P.R. (2007). A systematic review of the clinical, public health and cost-effectiveness of rapid diagnostic tests for the detection and identification of bacterial intestinal pathogens in faces and food. Health Technology Assessment,11:211-16.
Ahmadi, M.,Dalirnaghadeh, B.,ShirzadAski, H. and Khoshbakht, R.(2009). Comparison of polymerase chain reaction (PCR) and conventional cultivation methods for detection of carriers of Salmonella spp. in cattle and buffalo. Comparative Clinical Pathology,19 (3): 251-255.
Ahmadi, A., GhorbanaliZadegan, M., Najafi, A. andTavakoli H. (2012).Molecular detection of Salmonella typhi in food samples by PCR using invA Gene.Journal of IlamUniversity of Medical Sciences, 20 (1):1-7[in Farsi].
Baumgartner, A., Heimann, P., Schmid, H., Liniger, M. and Simmel, A. (1992). Salmonella contamination of poultry carcasses and human Salmonellosis. Journal of Food Protection, 43: 123-12.
Cason, J., Berrang, M., Buhr, R. and Cox, N. (2004). Effect of pre-chill fecal contamination on numbers of bacteria recovered from broiler chicken carcasses before and after immersion chilling. Journal of Food Protection, 67:1829-1833.
Chen, S., Yee, A., Griffiths, M., Wu, K.Y., Wang, C.N.,Rahn, K. and De Grandis, S.A. (1996). A rapid, sensitive and automated method for detection of Salmonella species in foods using AG- 9600 AmpliSensor Analyzer. Journal of applied microbiology, 83: 314- 321.
DeFreitas, C.G., Santana, A.P., Da Silva P.H., Gonçalves, V.S., Barros Mde, A., Torres, F.A., Murata, L.S.and Perecmanis, S. (2010).PCR multiplex for detection of Salmonella enteritidis, typhi and typhimurium and occurrence in poultry meat. International Journal of Food Microbiology,139: 15-22.
Jamshidi, A. and Naghdipour, D. (2011).Contamination of water used for chilling ofpoultry carcasses to S.typhimurium and S.enteritidis using Multiplex PCR method. Journal of Veterinary Research,66: 149-152[in Farsi].
Lukinmaa, S., Nakari, U.M., Eklund, M. andSiitonen, A. (2004).Application of molecular genetics methods in diagnostics and epidemiology of food-borne bacterial pathogens. (APMIS) Acta Pathological, Microbiological, et Immunological scandinavia,112:908-29.
Nosrati, S., Sabokbar, A., Dezfoolian, M., Tabarraie, B. andFallah, F. (2012).Prevalence of Salmonella enteritidis, typhi and typhimurium from food products in Mofid hospital. Journal of the Faculty of Medicine, Shahid Beheshti University, 36 (1):43-48[in Farsi].
Razavilar, V. (2002). Harmful microbial in food and epidemiology food poisoning, Second Edition, Tehran university publication press, pp. 25-85[in Farsi].
Saroj, S.D., Shashidhar, R., Karani, M. and Bandekar, J.R. (2008). Rapid, sensitive, and validated method for detection of Salmonella in food by an enrichment broth culture-nested PCR combination assay. Molecular and Cellular Probes, 22: 201-206.
Sorensen, O., Van Donkersgoed, J., McFall, M., Manninen, K., Gensler, G. and Ollis, G. (2002). Salmonella spp. shedding by Alberta beef cattle and the detection of Salmonella spp. in ground beef. Journal of food protection, 65: 484-91.
Soumet, C., Ermel, G., Rose, N., Rose, V., Drouin, P., Salvat, G. and Colin, P. (1998). Evaluation of a multiplex PCR assay for simultaneous identification of Salmonella sp., Salmonella enteritidis and Salmonella typhimurium from environmental swabs of poultry houses, Letters in applied microbiology, 28: 113-117.
Ziemer, C.J. and Steadham, S.R. (2003). Evaluation of the specificity of SalmonellaPCR primers using various intestinal bacterial species, Letters in applied microbiology, 37(6): 463-469.