تعیین ترکیبات شیمیایی تقریبی و الگوی الکتروفورتیک پروتئین گوشت ماهی شوریده دهان سیاه (Atrobucca nibe) در دریای عمان
الموضوعات :
سیدپژمان حسینیشکرابی
1
,
سیدابراهیم حسینی
2
,
مهدی سلطانی
3
,
ابولقاسم کمالی
4
,
تورج ولینسب
5
1 - دانشگاه آزاداسلامی، واحد علوم و تحقیقات تهران، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشجوی دکتری تخصصی گروه شیلات، تهران، ایران
2 - دانشگاه آزاداسلامی، واحد علوم و تحقیقات تهران، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، استادیار گروه علوم و صنایع غذایی، تهران، ایران.
3 - استاد گروه بهداشت و بیماریهای آبزیان دانشکده دامپزشکی، دانشگاه تهران، تهران، ایران
4 - دانشگاه آزاداسلامی، واحد علوم و تحقیقات تهران، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، استاد گروه شیلات، تهران، ایران
5 - استاد موسسه تحقیقات شیلات ایران، تهران، ایران
تاريخ الإرسال : 14 الإثنين , رمضان, 1434
تاريخ التأكيد : 10 الثلاثاء , ذو الحجة, 1434
تاريخ الإصدار : 12 الأربعاء , رجب, 1434
الکلمات المفتاحية:
الکتروفورز,
ترکیب شیمیایی,
الگوی اسیدهای چرب,
ماهی شوریده دهان سیاه,
ملخص المقالة :
ماهی شوریده دهان سیاه (Atrobucca nibe) یکی از گونه های عمقزی دریای عمان بوده و تاکنون مطالعات محدودی روی ارزش غذایی آن انجام شده است. در این تحقیق ترکیبات شیمیایی، الگوی اسیدهای چرب موجود در روغن با استفاده از کروماتوگرافی گازی و عنصر فسفر (با روش رنگسنجی) در بافت عضله این ماهی مورد مطالعه قرار گرفت. علاوه بر این، الگوی پروتئین بافت عضله به روش الکتروفورز ژل پلی آکریلامید (SDS-PAGE) انجام گردید. ترکیبات شیمیایی فیله ماهی برابر 299/0±32/79% رطوبت، 145/0±19/18% پروتئین، 032/0±01/1% چربی و 047/0±43/1% خاکستر در وزن مرطوب محاسبه شد. مقدار کل اسیدهای چرب اشباع، اسیدهای چرب تک غیراشباع و اسیدهای چرب چند غیراشباع به ترتیب 272/0±54/39%، 161/0±66/37 و 369/0±56/23% محاسبه شدند. در میان اسیدهای چرب چند غیراشباع (PUFA)، مقدار اسیدچرب DHA (345/0±43/9%) بیشتر از اسیدچرب EPA (051/0±16/1%) مشاهده شد (05/0p<). محتوای فسفر 134/0±73/260 میلیگرم در 100 گرم وزن مرطوب محاسبه شد. در آنالیز SDS-PAGE فیله ماهی، تعداد 11 باند در دامنه 10 تا 200 کیلودالتون مشخص شد که در این میان زنجیره سنگین میوزین (MHC) متراکمترین و سنگین ترین باند را به خود اختصاص داد. طبق ارزش غذایی بسیار بالا و چربی کم گوشت ماهی شوریده دهان سیاه، احتمالاً این منبع غذایی جهت تولید فرآوردههایی همچون فیله منجمد و سوریمی مناسب است.
المصادر:
اسماعیلزادهکناری، رضا.، سحری، محمدعلی و حمیدی اصفهانی، زهره (1382). مقایسه ترکیبات غذایی گوشت ماهی سفید و ماهی علفخوار پرورشی. مجله شیلات ایران، 12(4): 13-28.
ذولفقاری، مهدی.، شعبانپور، بهاره.، شعبانی، علی و شیرانی بیدآبادی، فرهاد (1389). مقایسه ارزش غذایی و بررسی تناسب ارزش تغذیهای و ریالی اندازههای مختلف ماهی فیتوفاگ (Hypophthalmichthys molitrix) در فصل بهار. نشریه پژوهشهای علوم و صنایع غذایی ایران، 6(3): 168-175.
قمی، محمدرضا.، جدیدخانی، دانیال و حسندوست، مهدی (1390). مقایسه پروفیل اسید چرب و اسید آمینه و ترکیبات شیمیایی لاشه در ماهیان قزل آلای رنگین کمان (Oncorhynchus mykiss)، کپور معمولی (Cyprinus carpio) و ماهی سفید دریای خزر (Rutilus frisii kutum). مجله شیلات، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد آزاد شهر، 5(4): 1-16.
معینی، سهراب (1381). تحقیق درباره روش تولید سوسیس از ماهی کیلکا. مجله علوم دریایی ایران، 4: 11-19.
نوربخش، هانیه (1389). تعیین پروفیل اسیدهای چرب و ترکیبات غذایی موجود در گوشت ماهی شوریده (Otolithes ruber). مجله علوم غذایی و تغذیه، 9(4): 77-84.
Adewoye, S.O. and Omotosho, J.S. (1997). Nutrient Composition of some freshwater fishes in Nigeria. Journal of Biosciences Research Communications, 11(4): 333-336.
Adewoye, S.O., Fawole, O.O. and Omotosho, J.S. (2003). Concentrations of selected elements in some fresh water fishes in Nigeria. Journal of Science Focus, 4: 106-108.
Anthony, J.A., Roby, D.D. and Turco, K.R. (2000). Lipid content and energy density of forage fishes from the northern Gulf of Alaska. Journal of Experimental Marine Biology and Ecology, 248: 53-78.
AOAC. (1999). Official methods of analysis of AOAC international (16th edition).Washington, D.C: AOAC, USA.
Bandarra, N.M., Batista, I., Nunes, M.L., Empis, J.M. and Christie, W.W. (1997). Seasonal Change in Lipid Composition of Sardine (Sardina pilchardus). Journal of Food Science, 62: 40-42.
Borresen, T. (1992). Quality aspects of wild and reared fish. In: H.H. Huss, M. Jacobsen and J. Liston (eds.) Quality Assurance in the Fish Industry. Proceedings of an International Conference, Copenhagen, Denmark, August 1991. Elsevier, Amsterdam, pp. 1-17.
Chakraborty, S., Ghosh, S. and Bhattacharyya, D.K. (2005). Lipid profiles of pomfret fish (Pampus argenteus) organs. Journal of Oleo Science, 54(2): 85-88.
Chandrasekhar, K. and Deosthale, Y.G. (1993). Proximate composition, amino acid, mineral and trace element content of the edible muscle of 20 Indian fish species. Journal of Food Composition and Analysis, 6: 195-200.
Chandrashekar, K. and Deosthale, Y.G. (1993). Proximate composition, amino acid, mineral, and trace element content of the edible muscle of 20 Indian fish species. Journal of Food Composition and Analysis, 6(2): 195-200.
Christie, W.W. (1982). A simple method for the isolation and purification of total lipids from animal tissues. Lipid Analyses 2nd edition. Pergamon Press Oxford, England, pp. 52-56.
Clark, J.M. and Switzer, R.L. (1964). Basic techniques of experimental biochemistry. WH Freeman Press, pp. 43-55.
Czesny, S., Kolkovski, S., Dabrowski, K. and Culver, D. (1999). Growth, survival, and quality of juvenile walleye Stizostedion vitreum as influenced by n-3 HUFA enriched Artemi anauplii. Journal of Aquaculture, 178: 103-115.
Eder, B.B. and Lewis, M.N. (2005). Proximate composition and energetic values of demersal and pelagic prey species from the SW Atlantic Ocean. Journal of Marine Ecology Progress Series, 291: 43-52.
Egan, H., Kirk, R.S. and Sawyer, R. (1981). Pearson's Chemical analysis of foods. Churchill Livingstone, pp.30.
Esmailzadeh Kenari, R., Sahari, M.A. and Esfahani, Z.H. (2002). Comparison of proximate composition of farmed grass carp and Caspian kutum. Iranian Scientific Fisheries Journal, 12(4): 13-28 [In Farsi].
Exler, J. (1987). Composition of foods: Finfish and shellfish products. US Department of Agriculture, Agriculture handbook, pp. 9-15.
Fawole, O.O., Ogundiran, M.A., Ayandiran, T.A. and Olagunju, O.F. (2007). Proximate and Mineral Composition in Some Selected Fresh Water Fishes in Nigeria. Internet Journal of Food Safety, 9: 52-55.
Fenton, W.S., Hibbeln, J. and Knable, M. (2000). Essential fatty acids, lipid membrane abnormalities, and the diagnosis and treatment of schizophrenia. Journal of Biological Psychiatry, 47: 8-21.
Folch, J., Lees, M. and Sloane-Stanley, G.H. (1957). A simple method for the isolation and purification of total lipids from animal tissues. Journal of Biological Chemistry, 226: 497-509.
Food and Nutrition Board (Institute of Medicine). (1997). Dietary Reference Intakes for Calcium, Phosphorous, Magnesium, Vitamin D, and Fluoride. National Academy Press, Washington, DC, pp.448.
Ghioni, C., Bell, J.G. and Sargent, J.R. (1996). Polyunsaturated fatty acids in neutral lipids and phospholipids of some freshwater insects. Journal of Comparative Biochemistry and Physiology, 11(4B): 161-170.
Ghomi, M.R., Jadid Dokhani, D. and Hasandoost, M. (2011). Comparison of fatty acids and amino acids profile and proximate composition in rainbow trout (Oncorhynchus mykiss), common carp (Cyprinus carpio) and kutum (Rutilus frisii kutum). Journal of Fisheries, Islamic Azad University, Azadshahr Branch, 5(4): 1-16 [In Farsi].
Gonza lez, S., Flick, G.J., O’Keefe, S.F., Duncan, S.E., McLean, E. and Craig, S.R., (2006). Composition of farmed and wild yellow perch (Perca flavescens). Journal of Food Composition and Analysis, 19: 720-726.
Gruger, E.H., Nelson, R.W. and Stansby, M.E. 1964. Fatty acid composition of oils from 21 species of marine fish, freshwater fish and shellfish. Journal of the American Oil Chemists' Society, 41: 662-667.
Hoffman, D.R., Boettcher, J.A. and Diersen-Schade, D.A. (2009). Toward optimizing vision and cognition in term infants by dietary docosahexaenoic and arachidonic acid supplementation: A review of randomized controlled trials. Prostaglandins, Leukotrienes, and Essential Fatty Acids, 81: 151-158.
Hossain, M.A. and Furuichi, M. (1999). Dietary Calcium Requirement of Giant Croaker Nibea japonica. Journal of the Faculty of Agriculture, Kyushu University, 44(12): 99-104.
Huss, H.H. (1995). Quality and quality changes in fresh fish. FAO Fisheries Technical Paper, No. 348, pp. 195.
Jordan, D.S. and Thompson, W.F. (1911). A Review of the Sciaenoid Fishes of Japan. Proceedings of the United States National Museum, 39: 241-261.
Kristinsson, H.G. and Liang, Y. (2006). Effect of pH-Shift Processing and Surimi Processing on Atlantic Croaker (Micropogonias undulates) Muscle Proteins. Journal of Food Science, 71(5): 304-312.
Kristinsson, H.G., Theodore, A.E., Demir, N. and Ingadottir, B. (2005). A comparative study between acid and alkali-aided processing and surimi processing for the recovery of proteins from channel catfish muscle. Journal of Food Science, 70(4): C298-C306.
Laemmli, U.K. (1970). Cleavage of structural proteins during the assembly of the head bacteriophage. Journal of Nature, 227: 680-685.
Lagler, K.F., Bardach, J.E. and Miller, R.R. (1977). Lethology, the study of fishes. Wiley, New York, pp. 156-163.
Marquez, M.E.I., Casaux, R.J. and Mazzotta, A.S. (1996). Bacalaos antárticos: peces magros de alto contenido proteico. La Industria Carnica Latinoamericana, 105: 34-39.
Metcalfe, L.D. and Schmitz, A.A. (1961). The rapid preparation of fatty acid esters for gas chromatographic analysis. Journal of Analytical Chemistry, 33: 363-364.
Mills, C.F. (1980). The mineral nutrition of livestock. Common Wealth Agricultural Bureaux, pp. 9.
Moini, S. (2011). Research on the method of preparation of fish sausage from Kilka. Journal of Iranian marine science, 4: 11-19 [In Farsi].
Nazeer, R. and Kumar, N.S. (2012). Fatty acid composition of horse mackerel (Magalaspis cordyla) and croaker (Otolithes ruber). Asian Pacific Journal of Tropical Medicine, S933-S936.
Nazeer, R.A., Sampath, K.N.S., Naqash, S.Y., Radhika, R., Rahul, K.K. and Sivani, R.B. (2009). Lipid profiles of Threadfin bream (Nemipterus japonicus) organs. Indian Journal of Marine Sciences, 38: 461-463.
Nestel, P., Shige, H., Pomeroy, S., Cehun, M., Abbey, M. and Raederstorff, D. (2002). The n-3 fatty acids eicosapentaenoic acid and docosahexaenoic acid increase systemic arterial compliance in humans. The American Journal of Clinical Nutrition, 76: 326-330.
Nolsoe, H. (2011). Protein Yield and Protein Isolate Quality when applying pH-shift Processing on Cod, Haddock and Blue Whiting Fillets. Gothenburg, Sweden. Technical report, 6: 1-47.
Norbakhsh, H.Z. (2009). Determination of fatty acid profile and nutritional compounds found in croaker (Otolithes ruber) meat. Journal of Food Science and Nutrition, 9(4): 77-84 [In Farsi].
Nurnadia, A.A., Azrina, A., Amin, I., Mohd Yunus, A.S. and Mohd Izuan Effendi, H. (2013). Mineral contents of selected marine fish and shellfish from the west coast of Peninsular Malaysia. International Food Research Journal, 20(1): 431-437.
Ohkubo, M., Osatomi, K., Hara, K., Ishihara, T. and Aranish, F. (2005). Myofibrillar proteolysis by myofibril-bound serine protease from white croaker Argyrosomus argentatus. Fisheries Science, 71(5): 1143-1148.
Ohrvik, V., Malmborg, A., Mattisson, I., Wretling, S. and Astrand, C. (2012). Fish, shellfish and fish products- analysis of nutrients. The National Food Agency Report Series, 1: 47
Okland, H.M., Stoknes, I.S., Remme, J.F., Kjerstad, M. and Synnes, M. (2005). Proximate composition, fatty acid and lipid class composition of the muscle from deep-sea teleosts and elasmobranchs. Journal of Comparative Biochemistry and Physiology, 40(3): 437-443.
Osibona, A.O., Kusemiju, K. and Akande, G.R. (2006). Proximate composition and fatty acids profile of the African Catfish Clarias gariepinus. Journal of acta SATECH, 3(1): 85-89.
Ozogul, Y. and Ozogul, F. (2007). Fatty acid profiles of commercially important fish species from the Mediterranean, Aegean and Black Seas. Food Chemistry, 100(4): 1634-1638.
Park, J.W. (2005). Surimi and Surimi Seafood, Second Edition. CRC Press, pp.960.
Payne, S.A., Johnson, B.A. and Otto, R.S. (1999). Proximate composition of some north-eastern Pacific forage fish species. Fisheries Oceanography, 8(3): 159-177.
Rahman, S.A., Huah, T.S., Hassan, O. and Daud, N.M. (1995). Fatty acid composition of some Malaysian freshwater fish. Food Chemistry, 54: 45-49.
Sarenson, P.G. (1990). Phospholipids and fatty acid esters from flounder (Platichtays flesus) erythrocyte plasma membrane and changes of the lipids from the membrane as a result of long term temperature acclimation. Journal of Comparative Biochemistry and Physiology, 96: 571-572.
Sargent, J.R. (1996). Origins and functions of egg lipid. In: Bromage, N.R., Roberts, R.J. (eds.), Broodstock management and egg and larval quality. Oxford: Blackwell, pp. 353-372.
Shul’man, G.E. (1974). Life cycle of fish: Physiology and Biochemistry, Halsted Press a division of John Wiley and Son Incorporation. N.Y. (1st Edition.), pp. 101-104.
Tang, G., Chen, L.H., Chao, G. and Tian-xing, W.U. (2009). Fatty acid profiles of muscle from large yellow croaker (Pseudosciaena crocea) of different age. Journal of Zhejiang University Science, 10(2): 154-158.
Uauy, R. and Valenzuela, A. (2000). Marine oils: the health benefits of n-3 fatty acids. Journal of Nutrition, 6(7/8): 680-684.
Wanasundara, U.N. and Shahidi, F. (1998). Lipase-assisted concentration of n-3 polyunsaturated fatty acids in acylglycerols from marine oils. Journal of the American Oil Chemist’s Society, 75(8): 945-951.
Ward, O.P. and Singh, A. (2005). Omega-3/6 fatty acids: alternative sources of production. Process Biochemistry, 40(12): 3627-3652.
Waterman, J.J. (2000). Composition and quality of fish. Edinburgh, Torry research station, pp.28.
Watts, J.C.D. (1957). The chemical composition of West African fish. 2. The West African shad (Ethmalosa dorsalis) from the Sierra Leone river estuary. Bulletin Institute of Fundamental African Noire, 19: 539-547.
Winberg, G.C. (1971). Methods for estimation of production of aquatic animals. New York: Academic Press.
Wu, H.C. and Shiau, C.Y. (2002). Proximate composition, free amino acids and peptides contents in commercial chicken and other meat essences. Journal of Food and Drug Analysis, 10(3): 170-177.
Zolfaghari, M., Shabanpor, B., Shabani, A. and Bidabadi, F.Sh. (2010). Comparison of the nutritional value, nutritional scale and Economic value of various size of silver carp (Hypophthalmichthys molitrix) in the spring. Journal of Iranian Food Science and Technology Research, 6(3): 168-175 [In Farsi].