بررسی امکان آلودگی به اشریشیا کلی O157:H7 در شیر گوسفند مصرفی و ارزیابی مقاومت آنتیبیوتیکی جدایهها
شکوفه ملک نژاد اهرمی
1
(
دانش آموخته کارشناسی ارشد بهداشت و کنترل کیفی مواد غذایی، گروه بهداشت مواد غذایی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه شهید چمران اهواز،
)
علی فضل ارا
2
(
استاد گروه بهداشت مواد غذایی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه شهید چمران اهواز، اهواز، ایران
)
مهدی زارعی
3
(
دانشگاه شهید چمران اهواز
)
الکلمات المفتاحية: اشریشیا کلی تولید کننده شیگاتوکسین, O157:H7, PCR, آنتیبیوگرام, شیر خام گوسفند,
ملخص المقالة :
باکتری اشریشیا کلی O157:H7، یکی از مهمترین پاتوژنهای منتقله از مواد غذایی است. این باکتری علاوه بر ایجاد مسمومیت غذایی در انسان، توانایی ایجاد بیماریهای شدیدی از جمله سندروم اورمی همولیتیک دارد. شیرخام یکی از منابع آلودگی به این باکتری بوده و عدم توجه به کیفیت بهداشتی آن میتواند انسان را در معرض ابتلا به عفونتهای شدیدی قرار دهد. هدف از مطالعهی حاضر بررسی پتانسیل شیر خام گوسفند بهعنوان شاخصی در انتقال این پاتوژن و در معرض خطر قرار دادن سلامت عمومی جامعه بود. طی مدت ٤ ماه ١١٤ نمونه شیر خام گوسفند عرضه شده در خوزستان تهیه و به آزمایشگاه منتقل شد. پس از انجام آزمونهای تشخیصی بیوشیمیایی، تشخیص قطعی با استفاده از پرایمرهای اختصاصی مربوط به ژنهای O157 (rfb)، H7(flic)، stx1 و stx2، PCR انجام گرفت. در این تحقیق جداسازی اشریشیا کلی O157:H7از ٣ نمونه (٦٣/٢ درصد) تایید شد. بر روی جدایههای تایید شده به منظور ارزیابی حساسیت آنتیبیوتیکی، تست آنتیبیوگرام انجام گرفت. نتایج نشان داد که صد در صد جدایهها به آنتیبیوتیکهای ایمیپنم، سفتازیدیم و سفتازیدیم کلاوونیک اسید حساس هستند. سپس به ترتیب نسبت به سیپروفلوکساسین، تری متوپریم سولفامتوکسازول و جنتامایسین (٦٦/٦٦%)، نیتروفورانتین و نالیدیکسیک اسید (٣٣/٣٣) حساسیت مشاهده شد. در هیچکدام از جدایهها حساسیت به آمپیسیلین و کلیندامایسین مشاهده نشد که نشان دهندهی بیشترین مقاومت جدایههای اشریشیا کلی O157:H7به این آنتیبیوتیکها میباشد. آلودگی شیر خام گوسفند به باکتری اشریشیا کلی O157:H7 در منطقه خوزستان نشان داد که مصرف شیر خام گوسفند میتواند احتمالا با ریسک ابتلا به بیماریهای ناشی از این باکتری ارتباط داشته باشد