اثر نمکهای کلرید سدیم و کلسیم بر ویژگیهای صمغ دانه ریحان
الموضوعات :فخرالدین صالحی 1 , مهدی کاشانی 2
1 - دانشجوی دکتری دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گروه علوم و صنایع غذایی، گرگان، ایران
2 - دانشیار دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گروه علوم و صنایع غذایی، گرگان، ایران
الکلمات المفتاحية: کلرید سدیم, کلرید کلسیم, ویسکوزیته, هیدروکلوئید,
ملخص المقالة :
مقدمه: هیدروکلوئیدها یا صمغ ها به عنوان ترکیباتی با وزن مولکولی بالا تعریف می شوند که می توانند در آب حل یا پخش شوند و ایجاد محلولهای ویسکوز و ژلها نمایند. در این پژوهش اثر نمکها در غلظتهای مختلف بر خصوصیات رئولوژیکی محلول صمغ دانه ریحان مطالعه شد. مواد و روشها: اثر کلرید سدیم و کلسیم در غلظت های 1/0، 25/0، 5/0 و 1 درصد بر خصوصیات رئولوژیکی محلول صمغ دانه ریحان (2/0%)بررسی شد. خصوصیات رئولوژیکی محلولها توسط یک ویسکومتر چرخشی بروکفیلد اندازهگیری گردید. یافتهها: در همه محلولها با افزایش سرعت برشی، ویسکوزیته ظاهری کاهش مییافت، که نشان دهنده رفتار شل شونده با برش (سودوپلاستیک) صمغ دانه ریحان میباشد. برهمکنش بین صمغ و نمک باعث کاهش ویسکوزیته محلولها شد و مقدار تغییر ویسکوزیته به نوع نمک مصرفی بستگی دارد. با افزایش غلظت کلرید سدیم از 1/0 به 1 درصد، ویسکوزیته ظاهری محلول صمغ از mPa.s 1/8 به mPa.s9/1 کاهش یافت (سرعت برشی برابر S-1 2/61). نتیجهگیری: مدل قانون توان به خوبی رفتار غیر نیوتنی صمغ دانه ریحان در حضور نمکها را توصیف میکند. برازش داده ها با این مدل نشان داد که نوع و مقدار نمک باعث تغییر ضریب قوام (kp) و شاخص رفتار جریان (np) میشوند. افزودن کلرید سدیم و کلسیم باعث افزایش شاخص رفتار جریان و کاهش خاصیت سودوپلاستیک محلولها میشوند.