• XML

    isc pubmed crossref medra doaj doaj
  • فهرست مقالات


      • دسترسی آزاد مقاله

        1 - بررسی اثر برخی کودهای آلی و شیمیایی بر ویژگی‌های کمی و کیفی اسانس گیاه دارویی آویشن
        مهراب یادگاری
        باتوجه به نقش بسیار ارزشمند و مهم کودهای آلی در تولید کمی و کیفی گیاهان دارویی و نقش ارزشمند این گیاهان در صنایع غذایی، این تحقیق جهت بررسی اثرات کودهای آلی و شیمیایی بر میزان تولید اسانس و ترکیبات مؤثره اسانس گیاه دارویی آویشن باغی در قالب طرح بلوک‌ کامل تصادفی در چهار چکیده کامل
        باتوجه به نقش بسیار ارزشمند و مهم کودهای آلی در تولید کمی و کیفی گیاهان دارویی و نقش ارزشمند این گیاهان در صنایع غذایی، این تحقیق جهت بررسی اثرات کودهای آلی و شیمیایی بر میزان تولید اسانس و ترکیبات مؤثره اسانس گیاه دارویی آویشن باغی در قالب طرح بلوک‌ کامل تصادفی در چهار تکرار در دو سال زراعی 1399 و 1400 در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه آزاد اسلامی واحد شهرکرد انجام شد. تیمارها شامل تیمار شاهد (عدم کود دهی)، کودهای اسبی، گوسفندی، گاوی، مرغی، ورمی‌کمپوست و کود کامل شیمیایی بود. هر کدام از کودهای دامی و ورمی‌کمپوست به میزان 20 تن در هکتار در زمان تهیه بستر و کود کامل یوروسالید به میزان 5/1 گرم در یک لیتر آب، به‌صورت محلول‌پاشی دوبار با فاصله زمانی 3 هفته بعد از مرحله 10 برگی شدن گیاه؛ استفاده شدند. شاخسار هوایی نمونه‌های گیاهی، قبل از زمان گلدهی در زمان اوج رویش (252-270 برگی) و ابتدای گلدهی به طور جداگانه از هر کدام از تیمارهای مورد بررسی در انتهای مرداد ماه تهیه شدند. 1000 گرم از ساختار هوایی در هر تکرار با آب ترکیب گردیده و اسانس‌گیری به روش تقطیر با بخار آب توسط دستگاه کلونجر و شناسایی ترکیبات اسانس توسط کروماتوگرافی گازی صورت گرفت. بیشترین میزان وزن خشک (1/17±352 گرم در مترمربع در سال نخست و 9/18±04/359 گرم در مترمربع در سال دوم) و اسانس (1/0±91/0 درصد در سال اول و 01/0 ±1/1 درصد در سال دوم) متعلق به تیمار کود کامل بود که هم‌گروه با کود مرغی و ورمی‌کمپوست قرار گرفت. چهار ترکیب کارواکرول، پاراسیمن، گاماترپینن و تیمیل استات از دسته مونوترپن‌های حلقوی در تیمارهای مختلف بیش از 60 درصد از ترکیبات اسانس را به خود اختصاص دادند. تعداد 29 ترکیب مؤثره در اسانس تمام نمونه‌های گیاهی تحت تیمارهای مختلف بدست آمد. پرونده مقاله
      • دسترسی آزاد مقاله

        2 - تنوع فیتوشیمیایی اسانس بذر چند جمعیت شاهی (Lepidium sativum L.) در رویشگاه‌های مختلف ایران
        نیلوفر جلوه گر سید مهدی میری خداداد  مصطفوی عبداله  محمدی
        جنس Lepidium از تیره کلم سانان دارای 16 گونه در ایران می باشد و معروفترین گونه آن شاهی یا ترتیزک (L. sativum) است که به عنوان سبزی یا گیاه دارویی مورد استفاده قرار می گیرد. هدف از این مطالعه بررسی کمّی و کیفی اسانس بذر هفت جمعیت شاهی جمع آوری شده از مناطق مختلف اقلیمی ا چکیده کامل
        جنس Lepidium از تیره کلم سانان دارای 16 گونه در ایران می باشد و معروفترین گونه آن شاهی یا ترتیزک (L. sativum) است که به عنوان سبزی یا گیاه دارویی مورد استفاده قرار می گیرد. هدف از این مطالعه بررسی کمّی و کیفی اسانس بذر هفت جمعیت شاهی جمع آوری شده از مناطق مختلف اقلیمی ایران است. اسانس گیری به روش تقطیر با آب و طرح کلونجر انجام شد و برای شناسایی و تعیین درصد کمّی ترکیب های اسانس از دستگاه گاز کروماتوگرافی-طیف سنج جرمی (GC-MS) استفاده گردید. اصلی ترین ترکیب های تشکیل دهنده اسانس بذرها، منوترپن های 8،1-سینئول (5/44 درصد)، آلفا-ترپینیل استات (9/13 درصد) و آلفا-پینن (7/7 درصد) بودند. جمعیت‌های کرج، کرمان و قزوین به ترتیب بیشترین مقادیر 8،1-سینئول، آلفا-ترپینیل استات و آلفا-پینن را به خود اختصاص دادند. نتایج تجزیه خوشه ای بر اساس ترکیبات شیمیایی اسانس بذر شاهی به روش نزدیک ترین همسایه نشان داد که هفت جمعیت مورد مطالعه در دو گروه قرار گرفتند که این گروه بندی با مختصات جغرافیایی مناطق مطابقت نداشت. در گروه اول جمعیت های کرمان، قزوین، شهریار و تبریز و در گروه دوم جمعیت های شیراز، همدان و کرج که بیشترین میزان 8،1-سینئول و کمترین مقادیر آلفا-ترپینیل استات و 10،7-هگزا دکا دی انوئیک اسید، متیل استر را داشتند قرار گرفتند. بر اساس نتایج نمودار بای-پلات تجزیه به مولفه‌های اصلی، جمعیت کرج که دارای کمترین مقادیر مولفه‌های اول و دوم بود در گروهی متمایز قرار گرفت. بین ترکیب های اصلی اسانس با مختصات جغرافیایی و شرایط آب و هوایی محل جمع آوری همبستگی معنی داری مشاهده نشد. پرونده مقاله
      • دسترسی آزاد مقاله

        3 - مطالعه دانش بومی گیاهان دارویی مورد استفاده در روستای چهارچشمه ( شهرستان خمین، استان مرکزی)
        شبنم عباسی زینب بدخشان
        اتنوبوتانی به عنوان شاخه¬¬ای از دانش بومی، به بررسی چگونگی استفاده افراد یک قوم یا جامعه از گیاهان يک منطقه می‌پردازد. علي¬رغم پیشرفت‌های عظیم در تولید داروهای شیمیایی، استفاده از داروهای گیاهی و سنتی همچنان کارآمد و غیرقابل جایگزین به نظر می‌رسد. هدف از این پژوهش، شناخ چکیده کامل
        اتنوبوتانی به عنوان شاخه¬¬ای از دانش بومی، به بررسی چگونگی استفاده افراد یک قوم یا جامعه از گیاهان يک منطقه می‌پردازد. علي¬رغم پیشرفت‌های عظیم در تولید داروهای شیمیایی، استفاده از داروهای گیاهی و سنتی همچنان کارآمد و غیرقابل جایگزین به نظر می‌رسد. هدف از این پژوهش، شناخت گیاهان دارویی مورد استفاده مردم در روستای چهارچشمه از توابع استان مرکزی است. بدين منظور ابتدا با استفاده از روش پیمایش صحرایی لیست فلورستیک منطقه مورد نظر تهیه گردید و سپس با استفاده از پرسش¬نامه¬هايي، دانش بومی اهالی منطقه نظير نام محلی گياه، اندام مورداستفاده، طريقۀ مصرف و کاربرد گياهان دارويي منطقه از طریق روش های مصاحبه آزاد، نیمه ساختار یافته و مشارکتی با افراد بومی به‌دست آمد. بر اساس نتایج حاصل از این تحقیق، تعداد 41 گونه گیاهی متعلق به تعداد 17 خانواده مورد استفاده مردم روستای چهار چشمه قرار می¬گیرند. از این میان، خانواده¬های Lamiaceae، Fabaceae، Asteraceae و Apiaceae از بیشترین اهمیت برخوردارند. بالاترین مقدار فراوانی نسبی ثبت (RFC) به‌ترتیب متعلق به گونه های چای کوهی (85/0)، پونه (76/0)، آویشن (75/0) و نعناع (72/0) بود. شایع‌ترین کاربرد این گیاهان دارویی جهت رفع اختلالات گوارشی و تنفسی بود. مردم این منطقه از این گیاهان دارویی بیشتر به‌صورت جوشانده، عرق‌گیری، استفاده موضعی و پودر بهره می‌برند. بر اساس نتایج این تحقیق می¬توان نتیجه گرفت که استفاده از دانش بومی اهالی روستای چهارچشمه می‌تواند جهت ارتقاء آگاهی افراد امروزی در زمینه بهره¬برداری از گیاهان دارویی به عنوان جایگزینی براي داروهای شیمیایی تلقي گردد و در صنعت داروسازی نیز می‌توان از این ترکیبات طبیعی برای کاهش عوارض ناشی از مواد شیمیایی بهره جست. پرونده مقاله
      • دسترسی آزاد مقاله

        4 - ترکیبات فیتوشیمیایی، فعاليت آنتی‌اکسیدانی و اثرات ضدسرطاني عصاره ریشه و جوانه کینوا (Chenopodium quinoa) بر رده AGS سرطان معده
        فاطمه شیرعلی سیّد ابراهیم سیفتی
        به منظور بررسی ترکیبات فیتوشیمیایی، فعالیت آنتی‌اکسیدانی و اثر ضدسرطانی ریشه و جوانه ارقام مولتی‌هد بالک، بلک و تیتیکاکا بر رده سلولی آدنوکارسینوم (AGS) سرطان معده، ارقام در قالب طرح بلوک¬های کامل تصادفی با 4 تکرار در مزرعه مناطق خشك و نيمه‌خشک ایران در دانشگاه یزد کشت چکیده کامل
        به منظور بررسی ترکیبات فیتوشیمیایی، فعالیت آنتی‌اکسیدانی و اثر ضدسرطانی ریشه و جوانه ارقام مولتی‌هد بالک، بلک و تیتیکاکا بر رده سلولی آدنوکارسینوم (AGS) سرطان معده، ارقام در قالب طرح بلوک¬های کامل تصادفی با 4 تکرار در مزرعه مناطق خشك و نيمه‌خشک ایران در دانشگاه یزد کشت شدند. نمونه‌های ریشه، قبل از پرشدن دانه و از عمق 30 سانتی‌متری خاک برداشت شد. از هر رقم، پس از کامل شدن مرحله رشد زایشی و پر شدن دانه، 100 گرم بذر به طور تصادفی جهت تولید جوانه بدون این که پوست‌گیری شود، برداشت گردید. بیشترین میزان ساپونین بر حسب میلی‌گرم بر گرم وزن خشک نمونه، در ریشه بلک (24/4) و سپس ریشه تیتیکاکا (7/1) و کمترین میزان آن (6/0) در جوانه بلک مشاهده شد. محتوای فیتوشیمیایی و آنتی‌اکسیدانی عصاره هیدرواتانولی (80:20) به روش سوکسله ریشه و جوانه هر سه رقم، در غلظت‌هاي 100، 250، 500 و 1000 ميلي‌گرم بر ميلي‌‌ليتر بررسی گردید. بر این اساس، به ترتیب عصاره جوانه ارقام بلک و تیتیکاکا در غلظت 1000 میلی‌گرم بر میلی‌لیتر از نظر محتوای كل تركيبات فنولی (68/172 میلی‌گرم گالیک اسید به گرم ماده خشک)، فلاونوئيدي (17/128 میلی‌گرم کوئرستین به گرم ماده خشک) و ظرفيت آنتی‌اکسیدانی، نسبت به نمونه‌های متناظر در رقم مولتی‌هد بالک و همچنین نمونه ریشه هر سه رقم، برتری معنی‌داری داشتند. کمترین و بیشترین DPPH IC50 به ترتیب در عصاره جوانه بلک (11/1 میلی‌گرم بر میلی‌لیتر) و ریشه مولتی‌هد بالک (15/3) مشاهده شد. كمترين درصد زنده‌ماني سلول‌های رده AGS به ترتيب در غلظت 1000 ميلي‌گرم بر ميلي‌ليتر عصاره جوانه بلك (46/33) و تيتيكاكا (11/36) در زمان 72 ساعت بود. نتایج این مطالعه پس از بررسی خصوصیات فیتوشیمیایی و آنتی‌اکسیدانی جوانه در مقایسه با بذر ارقام مورد مطالعه در دو حالت پوست‌گیری شده و دارای پوست، می‌تواند منجر به توسعه و تسهیل دسترسی بیماران مبتلا به سرطان به این گیاه دارویی شود. پرونده مقاله
      • دسترسی آزاد مقاله

        5 - بررسی صفات رشدی و ترکیب اسیدهای چرب گیاه دارویی Carthamus tinctorius رقم صفه تحت تاثیر هیومیک اسید و کلات¬روی
        فاطمه نژاد حبیب وش زینب رشیدی علی حیدرزاده
        پژوهش حاضر به منظور ارزیابی عملکرد گلرنگ تحت تاثیر هیومیک اسید و کلات¬روی در شرایط مزرعه¬ای بوده است. آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب بلوک¬های کامل تصادفی در مزرعه¬ای در شهرستان سقز در سال 1399 اجرا گردید. نتایج مطالعه حاضر نشان داد اثر تیمار هیومیک اسید در سطح احتمال 5 چکیده کامل
        پژوهش حاضر به منظور ارزیابی عملکرد گلرنگ تحت تاثیر هیومیک اسید و کلات¬روی در شرایط مزرعه¬ای بوده است. آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب بلوک¬های کامل تصادفی در مزرعه¬ای در شهرستان سقز در سال 1399 اجرا گردید. نتایج مطالعه حاضر نشان داد اثر تیمار هیومیک اسید در سطح احتمال 5 درصد بر ارتفاع بوته و تعداد شاخه¬های فرعی در سطح احتمال 5 درصد معنی¬دار شد. اثر کلات¬روی و برهم¬کنش تیمارها بر هر دو صفت در سطح احتمال 1 درصد معنی¬دار شد. کاربرد هر سه تیمار محلول¬پاشی (کلات¬روی، هیومیک اسید و برهم کنش تیمارها) توانست تاثیر معنی¬دار بر تعداد دانه در بوته بگذارد. یشترین تعداد دانه در بوته در تیمار تلفیقی 1 میلی¬گرم در لیتر کلات¬روی و 400 میلی¬گرم در لیتر هیومیک اسید (33/125) و همچنین تیمار 2 میلی¬گرم در لیتر کلات¬روی (25/123) و کمترین تعداد آن در تیمار تلفیقی 100 میلی¬گرم در لیتر هیومیک اسید و 2 میلی¬گرم در لیتر کلات¬روی وجود داشت. تیمار کلات¬روی و تیمار تلفیقی کلات¬روی و هیومیک اسید تاثیر معنی¬دار بر تعداد طبق در بوته گلرنگ داشتند ولی تیمار هیومیک اسید تاثیر معنی¬دار بر این صفت نداشت. مقایسه میانگین¬ها نشان داد که بالاترین تعداد طبق در تیمار 1 میلی¬¬¬¬¬¬¬¬¬¬¬لیتر در لیتر کلات¬روی و 400 میلی¬گرم در لیتر هیومیک اسید مشاهده شد (6) و کمترین مقدار آن در تیمار تلفیقی 200 میلی¬گرم در لیتر هیومیک اسید و 2 میلی¬¬¬¬¬¬¬¬¬¬¬لیتر در لیتر کلات¬روی مشاهده شد (75/2). همچنین، نتایج نشان داد که تاثیر محلول¬پاشی هیومیک اسید بر اندازه عرض برگ معنی¬دار نشد اما تاثیر کلات¬روی در سطح احتمال 5 درصد و تیمار تلفیقی کلات-روی و هیومیک اسید در سطح احتمال 1 درصد معنی¬دار شد. م نتایج مطالعه حاضر نشان داد میزان لینولئیک اسید با افزودن هیومیک اسید و کلات¬روی، افزایش پیدا کرد ولی میزان اولئیک اسید کاهش یافت. پرونده مقاله
      • دسترسی آزاد مقاله

        6 - ارزیابی ترکیبات فنولی موجود در اندام هوایی و ریشه کاسنی (.Cichorium intybus L) جمع آوری شده از مناطق مختلف کشور با استفاده از دستگاه کروماتوگرافی مایع با کارآیی بالا (HPLC)
        مهشید رحیمی فرد فاطمه سفیدکن سمیه فکری قمی مریم مکی زاده تفتی
        در این مقاله بررسی فیتوشیمیایی شامل شناسایی و اندازه‌گیری برخی ترکیبات فنولی موجود در عصاره‌های هیدروالکلی گیاه کاسنی که از 6 منطقه از کشور برداشت شده بود، انجام شد. از بین ترکیبات مورد مطالعه شیکوریک اسید (با مقادیر 55/0 تا 04/6 میلی¬گرم به ازای هر گرم گیاه خشک)، کلروژ چکیده کامل
        در این مقاله بررسی فیتوشیمیایی شامل شناسایی و اندازه‌گیری برخی ترکیبات فنولی موجود در عصاره‌های هیدروالکلی گیاه کاسنی که از 6 منطقه از کشور برداشت شده بود، انجام شد. از بین ترکیبات مورد مطالعه شیکوریک اسید (با مقادیر 55/0 تا 04/6 میلی¬گرم به ازای هر گرم گیاه خشک)، کلروژنیک اسید (با مقادیر 50/0 تا 37/5 میلی¬گرم به ازای هر گرم گیاه خشک)، و روتین (با مقادیر 56/0 تا 25/2 میلی¬گرم به ازای هر گرم گیاه خشک) در عصاره¬های اندام هوایی و ترکیبات شیکوریک اسید (با مقادیر 03/0درصد تا 29/0 میلی¬گرم به ازای هر گرم گیاه خشک) و کلروژنیک اسید (با مقادیر 84/0درصد تا 88/2 میلی¬گرم به ازای هر گرم گیاه خشک) در ریشه¬ همه نمونه¬ها یافت شد. در بین جمعیت¬های مورد مطالعه بیشترین میزان ماده موثره شیکوریک اسید و کلروژنیک اسید در اندام‌های هوایی مربوط به نمونه جمع آوری شده از باغ ملی گیاه شناسی ایران (توده زراعی) با مقادیر 04/6 میلی¬گرم شیکوریک اسید و 37/5 میلی¬گرم کلروژنیک اسید به ازای هر گرم گیاه خشک مشاهده شد. پرونده مقاله
      • دسترسی آزاد مقاله

        7 - ارزیابی خواص فیزیکی و شیمیایی اسانس حاصل از شیرابه دو جمعیت باریجه (Ferula gummosa) از استان‌های فارس و اصفهان
        عارفه  واعظ شهرستانی راضیه عظیمی اترگله وحید عبدوسی مهدی میرزا مرضیه قنبری جهرمی
        باریجه (Ferula gummosa) متعلق به خانواده چتریان، یکی از گیاهان مهم مرتعی، دارویی و صنعتی مي‌باشد که شیرابه استحصال شده از آن جنبه تجارتی دارد. اسانس و الئورزین باریجه کاربرد فراوان در صنایع غذایی، دارویی و آرایشی و بهداشتی دارد. هدف از مطالعه حاضر، بررسی و مقایسه خواص ف چکیده کامل
        باریجه (Ferula gummosa) متعلق به خانواده چتریان، یکی از گیاهان مهم مرتعی، دارویی و صنعتی مي‌باشد که شیرابه استحصال شده از آن جنبه تجارتی دارد. اسانس و الئورزین باریجه کاربرد فراوان در صنایع غذایی، دارویی و آرایشی و بهداشتی دارد. هدف از مطالعه حاضر، بررسی و مقایسه خواص فیزیکوشیمیایی اسانس حاصل از شیرابه دو جمعیت باریجه از رویشگاه‌ اصفهان و فارس می¬باشد. بدین منظور، شیرابه باریجه از دو منطقه کاشان و فارس جمع‌آوری شد. سپس اسانس‌گیری از شیرابه تازه با روش تقطیر با آب و بخار آب انجام شد. اسانس با استفاده از دستگاه‌هایGC و GC/MS مورد آنالیز کمی و کیفی قرار گرفت. ویژگی‌های ظاهری، فیزیکی و شیمیایی نمونه‌های اسانس باریجه شامل چگالی نسبی، ضریب شکست، چرخش نوری و فیتوشیمیایی اسانس مورد بررسی و مقایسه قرار گرفتند. بر اساس نتایج حاصل، اسانس باریجه به صورت مایع شفاف و بیرنگ بوده که بوی تربانتین و نت سبز خاص دارد. اسانس باریجه دو جمعیت کاشان و فارس به ترتیب دارای چگالی نسبی 0/874 و 0/869، ضریب شکست 1/4810 و 1/4795 و چرخش نوری ◦11/35 و ◦23/52می‌باشد. نتایج مقایسه میانگین ویژگی‌‌های فیزیکوشیمیایی اسانس حاصل از شیرابه باریجه دو جمعیت فارس و کاشان حاکی از عدم وجود اختلاف معنی‌دار در ویژگی‌های چگالی نسبی و ضریب شکست و در مقابل مشاهده اختلاف معنی‌دار در میزان چرخش نوری دو نمونه اسانس می‌باشد. بر اساس آنالیز اسانس، مونوترپن‌های هیدروکربنی شامل بتا-پینن (71/0و 68/8 درصد)، دلتا-3-کارن (9/4 و 5/2 درصد)، میرسن (3/9 و 2/4 درصد)، آلفا-پینن (3/6 و 3/4 درصد) و لیمونن (2/4 و 15/6درصد) به عنوان ترکیب‌های عمده اسانس به ترتیب در دو جمعیت باریجه کاشان و فارس شناسایی شدند. پرونده مقاله
      • دسترسی آزاد مقاله

        8 - مطالعه تنوع بیوشیمیائی بین توده¬های بومی Allium sativum در مناطق مختلف استان همدان
        لیلا اکبری مهدی کاکایی
        این تحقیق با هدف تعیین تنوع و شناسایی برخی از پارامترهای بیوشیمیایی در بین ارقام مختلف سیر انجام شد. جهت گروه¬بندی شش اکوتیپ از نقاط مختلف استان همدان بر اساس محل رویش جمع¬آوری و جهت تعیین صفات بیوشیمیائی، آزمایشی با سه تکرار، به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی چکیده کامل
        این تحقیق با هدف تعیین تنوع و شناسایی برخی از پارامترهای بیوشیمیایی در بین ارقام مختلف سیر انجام شد. جهت گروه¬بندی شش اکوتیپ از نقاط مختلف استان همدان بر اساس محل رویش جمع¬آوری و جهت تعیین صفات بیوشیمیائی، آزمایشی با سه تکرار، به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی در آزمایشگاه مرکزی دانشگاه رازی در سال 1402 اجرا گردید. در نتایج حاصل از تجزیه واریانس صفات مورد بررسی نیز اختلاف معنی¬داری بین اکوتیپ¬ها در صفات کلروفیل کل، کلروفیل a، کلروفیل b، قند محلول، فلاوونوئید و هم¬چنین دو نمونه برگ و دانه بر اساس رویشگاه¬های مختلف وجود دارد.در بررسی اثر متقابل اکوتیپ در نمونه نیز نتایج حاکی از معنی¬دار بودن شاخص محتوای فنل کل در بین اکوتیپ¬ها می¬باشد. در گروه¬بندی اکوتیپ¬ها بر اساس نمودار خوشه¬ای و تجزیه به مؤلفه¬های اصلی اکوتیپ¬ها در گروه¬های مجزا از نظر صفات بیوشیمیائی قرار گرفتند. گروه¬بندی بر اساس صفات بیوشیمیایی مورد مطالعه تأییدی بر گروه¬بندی آن¬ها بر روی نقشه جغرافیایی است. با توجه به شرایط جغرافیائی نمونه¬ها و حضور آن¬ها در عرض¬های جغرافیائی یکسان اختلاف بین نمونه¬ها می¬تواند ناشی از اختلاف بین ژنوتیپ اکوتیپ¬ها باشد. همبستگی مثبت و معنی¬داری بین کلروفیل a، کلروفیل b و کلروفیل کل وجود دارد. هم¬چنین در بررسی همبستگی بین صفات نیز، بین محتوای فنل و فلاوونوئید همبستگی مثبت و معنی¬داری را نشان دادند. در گروه¬بندی اکوتیپ¬ها بر اساس صفات مورد مطالعه می¬توان نمونه¬های اکوتیپ اسد آباد، مریانج و سپس بهار 2 را به عنوان نمونه¬های مطلوب در مطالعات بالینی معرفی و هم¬چنین می¬توان از آن¬ها در برنامه¬های اصلاحی و کشت نیز بهره برد. پرونده مقاله