استفاده از ترکیبات طبیعی ضدمیکروبی و آنتیاکسیدانی مانند اسیدهای آلی، اسانسها و عصارههای گیاهی میتوانند جایگزین مناسب و ایمنی در مواد غذایی و صنایع دارویی باشند. از اینرو هدف از این تحقیق ارزیابی میزان فنل، فلاونوئید و خاصیت آنتی اکسیدانی ژنوتیپهای مختلف گیاه کنار چکیده کامل
استفاده از ترکیبات طبیعی ضدمیکروبی و آنتیاکسیدانی مانند اسیدهای آلی، اسانسها و عصارههای گیاهی میتوانند جایگزین مناسب و ایمنی در مواد غذایی و صنایع دارویی باشند. از اینرو هدف از این تحقیق ارزیابی میزان فنل، فلاونوئید و خاصیت آنتی اکسیدانی ژنوتیپهای مختلف گیاه کنار بود. در این تحقیق 14 ژنوتیپ بومی گیاه کنار (Ziziphus mauritiana L.) در سال 1395 از مناطق جنوب کشور شامل جیرفت، رودان، میناب و جاسک جمعآوری گردید. میزان فنل و فلاونویید کل بر اساس روشهای اسپکتروفوتومتری و ارزیابی عملکرد آنتی اکسیدانی عصارهها با استفاده از روش DPPH ارزیابی گردید نتایج حاصل از تجزیه دادهها نشان داد که ژنوتیپ گیاه کنار در منطقه رودان از بیشترین میزان فنل کل (417/20 میلیگرم در گرم عصاره خشک) و فلاونوئیدکل (119/52 میلیگرم در گرم عصاره خشک) برخوردار بود. نتایج حاصل از ارزیابی میزان توانایی به دام اندازی رادیکالهای آزاد عصاره هیدرو الکلی برگ و میوه بهصورت مجموع نشان داد که ژنوتیپ گیاه کنار در منطقه رودان و سپس ژنوتیپهای گیاه کنار در شهر تالار به ترتیب با میزان 086/83 و 064/82 میکروگرم در میلیلیتر ژنوتیپهای برتر بودند. در کل عصاره هیدروالکلی برگ ژنوتیپهای کنار نسبت به میوه از خاصیت آنتیاکسیدانی بیشتر و ژنوتیپ کنار منطقه رودان و سپس ژنوتیپ کنار منطقه تالار، ژنوتیپهای برتر از لحاظ خواص آنتی اکسیدانی بودند. با توجه به میزان بالای خاصیت آنتیاکسیدانی گیاه کنار و همچنین بهدلیل خطرات سرطانزایی آنتیاکسیدانهای مصنوعی و سنتز شده، پیشنهاد میگردد فرآوردههای گیاه کنار مخصوصاً کنارهای رودان و تالار بهعنوان جایگزینی مناسب بجای مواد نگهدارنده و همچنین میتوان از آنها بهعنوان منابع غنی و در دسترس، در صنایع غذایی و داروسازی استفاده کرد. استفاده از ترکیبات طبیعی ضدمیکروبی و آنتیاکسیدانی مانند اسیدهای آلی، اسانسها و عصارههای گیاهی میتوانند جایگزین مناسب و ایمنی در مواد غذایی و صنایع دارویی باشند. از اینرو هدف از این تحقیق ارزیابی میزان فنل، فلاونوئید و خاصیت آنتی اکسیدانی ژنوتیپهای مختلف گیاه کنار بود. در این تحقیق 14 ژنوتیپ بومی گیاه کنار (Ziziphus mauritiana L.) در سال 1395 از مناطق جنوب کشور شامل جیرفت، رودان، میناب و جاسک جمعآوری گردید. میزان فنل و فلاونویید کل بر اساس روشهای اسپکتروفوتومتری و ارزیابی عملکرد آنتی اکسیدانی عصارهها با استفاده از روش DPPH ارزیابی گردید نتایج حاصل از تجزیه دادهها نشان داد که ژنوتیپ گیاه کنار در منطقه رودان از بیشترین میزان فنل کل (417/20 میلیگرم در گرم عصاره خشک) و فلاونوئیدکل (119/52 میلیگرم در گرم عصاره خشک) برخوردار بود. نتایج حاصل از ارزیابی میزان توانایی به دام اندازی رادیکالهای آزاد عصاره هیدرو الکلی برگ و میوه بهصورت مجموع نشان داد که ژنوتیپ گیاه کنار در منطقه رودان و سپس ژنوتیپهای گیاه کنار در شهر تالار به ترتیب با میزان 086/83 و 064/82 میکروگرم در میلیلیتر ژنوتیپهای برتر بودند. در کل عصاره هیدروالکلی برگ ژنوتیپهای کنار نسبت به میوه از خاصیت آنتیاکسیدانی بیشتر و ژنوتیپ کنار منطقه رودان و سپس ژنوتیپ کنار منطقه تالار، ژنوتیپهای برتر از لحاظ خواص آنتی اکسیدانی بودند. با توجه به میزان بالای خاصیت آنتیاکسیدانی گیاه کنار و همچنین بهدلیل خطرات سرطانزایی آنتیاکسیدانهای مصنوعی و سنتز شده، پیشنهاد میگردد فرآوردههای گیاه کنار مخصوصاً کنارهای رودان و تالار بهعنوان جایگزینی مناسب بجای مواد نگهدارنده و همچنین میتوان از آنها بهعنوان منابع غنی و در دسترس، در صنایع غذایی و داروسازی استفاده کرد.
پرونده مقاله
گیاه Hymenocrater calycinus (Boiss.) Benth. متعلق به تیره نعنا (Lamiaceae) در مناطق شمال، شمال شرق، شرق و مرکز ایران پراکنش دارد و در رویشگاه های صخره ای، جنگل های تُنُک اُرس و درمنه زارها در دامنه ارتفاعی 2500-150 متر از سطح دریا استقرار یافته است. اسانس این گونه د چکیده کامل
گیاه Hymenocrater calycinus (Boiss.) Benth. متعلق به تیره نعنا (Lamiaceae) در مناطق شمال، شمال شرق، شرق و مرکز ایران پراکنش دارد و در رویشگاه های صخره ای، جنگل های تُنُک اُرس و درمنه زارها در دامنه ارتفاعی 2500-150 متر از سطح دریا استقرار یافته است. اسانس این گونه دارویی دارای خاصیت آنتی اکسیدانی و ضدمیکروبی است. این پژوهش به منظور بررسی و مقایسه عملکرد ترکیب های شیمیایی اسانس جمعیت های این گونه در سه منطقه بلده پایین (1100 متر)، بلده بالا (1950 متر) و اوروست (1350 متر) استان مازندران انجام گرفت. سرشاخه های گلدار گیاه جمع آوری و به روش تقطیر با آب و توسط دستگاه کلونجر اسانس گیری شد. شناسایی ترکیب های اسانس با استفاده از دستگاه های GC و GC/MS انجام گرفت. در مجموع 56 ترکیب در اسانس جمعیت های H. calycinus شناسایی شد. بیشترین ترکیب اسانس این گیاه در رویشگاه بلده بالا (37 ترکیب) شناسایی شد، در حالی که بیشترین بازده اسانس در رویشگاه اوروست (27/1 درصد) مشاهده شد. ترکیب های هگزادکانوئیک اسید، اسپاتولنول و 14،10،6- تری متیل2- پنتادکانونن، ترکیب های غالب اسانس در هر سه رویشگاه بودند.
پرونده مقاله
این مطالعه با هدف بررسی مهمترین نیازهای اکولوژیکی، ترکیبهای شیمیایی اسانس، فنل و فلاونوئید کل و آنتیاکسیدانی گیاه گوش بره نفش نیش دار (Phlomis herba-venti) در رویشگاه طبیعی منطقه هزارجریب بهشهر استان مازندران انجام گرفت. همزمان با بررسی لیست فلورستیک، گونههای همراه م چکیده کامل
این مطالعه با هدف بررسی مهمترین نیازهای اکولوژیکی، ترکیبهای شیمیایی اسانس، فنل و فلاونوئید کل و آنتیاکسیدانی گیاه گوش بره نفش نیش دار (Phlomis herba-venti) در رویشگاه طبیعی منطقه هزارجریب بهشهر استان مازندران انجام گرفت. همزمان با بررسی لیست فلورستیک، گونههای همراه منطقه مورد مطالعه و مهمترین نیازهای اکولوژیکی آن ثبت گردید و به منظور عملیات آزمایشگاهی، سرشاخههای گلدار گیاه از رویشگاه منطقه هزارجریب و در محدوده ارتفاعی 1000- 2000 متر، در خردادماه جمعآوری گردید. اسانس نمونه با استفاده از دستگاه تقطیر (طرح کلونجر) استخراج و ترکیبات شیمیایی آن با استفاده از دستگاه GC/MC شناسایی گردید. ارزیابی میزان فنل و فلاونویید کل با استفاده از روشهای اسپکتروفتومتری و میزان عملکرد آنتیاکسیدانی عصاره با استفاده از روش DPPH ارزیابی گردید. نتایج نشان داد که گیاه گوش بره بیشتر در محدوده ارتفاعی 2000 با اقلیم نیمه مرطوب سرد، بارش 383 میلیمتر و متوسط درجه حرارت 44/12 درجه سانتی گراد و در خاکهایی با بافت شنی-لومی، ماده آلی خاک منطقه پراکنش گیاه 06/5 و اسیدیته 53/7، هدایت الکتریکی 62/0، رشد دارد. رشد رویشی گیاه در اوایل اردیبهشت، گلدهی در خرداد تا تیرماه و پراکنش میوه در شهریور انجام میگیرد و طیف فلورستیک گونههای همراه متعلق به 47 جنس و 55 گونه بوده است. در طب سنتی، منطقه بیشتر از سرشاخههای گلدار گیاه بهعنوان ضدعفونی کننده و ضد التهاب استفاده میشود. مواد موثره دی-ژرماکرن (47/54 درصد) و کاریوفیلن (81/15 درصد) از بیشترین ترکیبات موثره اسانس بودند. میزان فلاونویید کل (40/120 میلیگرم معادل کوئرستین در هر گرم وزن خشک گیاه) و فنل کل (2/3 میلی گرم معادل گالیک اسید در هر گرم وزن خشک گیاه) از عملکرد بهینه آنتیاکسیدانی در مهار رادیکالهای آزاد با میزان 9/3 برخوردار بود. نتایج بدست آمده از این تحقیق در تایید مصارف سنتی این گیاه در منطقه قابل بحث میباشد.
پرونده مقاله
در این تحقیق به منظور بررسی اثر تراکم بوته بر عملکرد کمی و کیفی آویشن کوهی (Thymus kotschyanus Boiss.) در شرایط دیم، آزمایش مزرعهای در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی در سه تکرار در پنج منطقة دیم کشور طی دو سال اجرا شد. تیمارهای آزمایش شامل تراکم (8، 6 و 4 بوته در مترمرب چکیده کامل
در این تحقیق به منظور بررسی اثر تراکم بوته بر عملکرد کمی و کیفی آویشن کوهی (Thymus kotschyanus Boiss.) در شرایط دیم، آزمایش مزرعهای در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی در سه تکرار در پنج منطقة دیم کشور طی دو سال اجرا شد. تیمارهای آزمایش شامل تراکم (8، 6 و 4 بوته در مترمربع)، زمان (سال اول و دوم پس از کشت) و مکان (آذربایجانشرقی، کردستان، کرمانشاه، گیلان و تهران) بود. صفات اندازهگیری شده شامل ارتفاع، قطر تاج پوشش، عملکرد ماده خشک اندام هوایی، بازده اسانس و عملکرد اسانس در مرحله گلدهی کامل بود. نتایج تجزیه واریانس اثر تراکم، مکان و زمان بر کلیه صفات نشاندهندة اثر معنیدار این عوامل و اثر متقابل آنها بود. براساس نتایج اثر متقابل تراکم در مکان بیشترین عملکرد مادة خشک (1289 کیلوگرم در هکتار) در تهران و در تراکم 8 بوته در متر مربع بدست آمد. بالاترین درصد اسانس (31/2 درصد) در کردستان در تراکم 6 بوته در مترمربع و بدون تفاوت معنیدار با تراکم 4 بوته در مترمربع مشاهده شد. بیشترین عملکرد اسانس در دماوند، گیلان و کرمانشاه در تراکم 8 بوته در متر مربع بهترتیب با 53/24، 76/24 و 87/23 کیلوگرم در هکتار بدست آمد. عملکرد مادة خشک و عملکرد اسانس سرشاخههای آویشن کوهی در سال دوم بهمراتب بیشتر از سال اول بود و درصد اسانس نیز در سال دوم حدود 30 درصد افزایش نشان داد. افزایش مقادیر صفات کمی و کیفی در سال دوم آزمایش نشان از سازگاری این گونة با ارزش در مناطق مختلف دیم کشور است و استانهای گیلان، تهران و کردستان میتوانند بهعنوان مناطق مستعد کشت و تولید این گونة با ارزش معرفی گردند.
پرونده مقاله
استفاده از گیاهان دارویی و مواد فعال آنها بهعنوان آنتیاکسیدانهای طبیعی اخیراً مورد توجه قرار گرفته است. اندامهای مختلف ریواس به دلیل برخورداری از فلاونوئیدها و پروآنتوسیانینها ی آنتیاکسیدانی اهمیت زیادی در صنایع غذایی و دارویی دارند. در این مطالعه خصوصیات فیتوشیمی چکیده کامل
استفاده از گیاهان دارویی و مواد فعال آنها بهعنوان آنتیاکسیدانهای طبیعی اخیراً مورد توجه قرار گرفته است. اندامهای مختلف ریواس به دلیل برخورداری از فلاونوئیدها و پروآنتوسیانینها ی آنتیاکسیدانی اهمیت زیادی در صنایع غذایی و دارویی دارند. در این مطالعه خصوصیات فیتوشیمیایی اندام گل در 13 ژنوتیپ (13-G1G) ریواس جمع آوری شده از مناطق مختلف کشور مورد ارزیابی قرار گرفت. عصارهگیری با استفاده از دستگاه اولتراسونیک انجام گرفت. شاخصهای فیتوشیمایی اندام گل بر اساس محتوای فنول کل (روش فولین سیکالتو)، فلاونوئید کل (روش آلومینیوم کلراید)، ویتامین ث (به روش تیتر با یدید پتاسیم)، کربوهیدرات محلول (معرف آنترون و رنگ سنجی)، تانن (معرف وانیلین و رنگ سنجی)، کاروتنوئید کل، کلروفیل a و b (روش لیچن تالر) و فعالیت آنتیاکسیدانی با استفاده از روشهای DPPH و FRAP ارزیابی شدند. بیشترین میزان فنول و فلاونوئید کل به ترتیب در عصاره گلهای ژنوتیپ 8G و 9G با مقدار (53/110 میلیگرم گالیک اسید بر گرم وزن خشک) و (49/1 میلیگرم کوئرسیتین بر وزن خشک) مشاهد شد. بیشترین فعالیت آنتیاکسیدانی بهترتیب در ژنوتیپ های 1G و 8G با میزان 75/94 درصد و (86/59 میکرومول بر گرم وزن خشک) و کمترین میزان این شاخصها در گل ژنوتیپ 13G با میزان 17/68 درصد و (42/7 میکرو مول بر گرم وزن خشک) مشاهده شد. براساس این نتایج ژنوتیپهای مختلف ریواس حاوی آنتیاکسیدانهای طبیعی هستند که در بین آنها ژنوتیپهای 1G، 8G و 9G سطوح بالایی از این را دارا میباشد که از آن در صنایع غذایی و داروسازی میتوان استفاده نمود.
پرونده مقاله
گیاه سنجد (Elaeagnus angustifolia L.) به علت وجود متابولیتهای ثانوی فلاونوئید و فنول از خواص آنتی اکسیدانی برخوردار است و به این جهت دارای عملکردهای دارویی فراوان است. از آنجایی که کمیت و کیفیت آن مواد در شرایط آب و هوایی مختلف متغیر میشود، این تحقیق با هدف بررسی تغیی چکیده کامل
گیاه سنجد (Elaeagnus angustifolia L.) به علت وجود متابولیتهای ثانوی فلاونوئید و فنول از خواص آنتی اکسیدانی برخوردار است و به این جهت دارای عملکردهای دارویی فراوان است. از آنجایی که کمیت و کیفیت آن مواد در شرایط آب و هوایی مختلف متغیر میشود، این تحقیق با هدف بررسی تغییرات فیتوشیمیایی و آنتیاکسیدانی عصاره میوههای گیاه سنجد در رویشگاههای مختلف منطقه شاهرود (مجن، میامی و کلامو 1000 - 1400 متر) انجام گرفت. عصاره متانولی میوهها با استفاده از روش خیساندن، میزان فنل و فلاونویید کل در عصارهها با استفاده از روشهای اسپکتروفوتومتری، ارزیابی و مقایسه عملکرد آنتیاکسیدانی با استفاده از روش DPPH انجام گرفت . نتایج نشان داد با افزایش ارتفاع در منطقه کوهستانی مجن (1400 متر)، میزان ترکیبات فنولی، فلاونوییدی و فعالیت آنتیاکسیدانی میوه گیاه افزایش معنیداری پیدا میکند و این موضوع در تایید اثر متقابل تنشهای محیطی موجود در ارتفاعات مختلف رویشگاهی، بر کمیت و کیفیت مواد موثره دارویی گیاهی قابل بحث است.
پرونده مقاله
گیاه مریم گلی بیابانی با نام علمیBoiss. Salvia eremophila متعلق به تیره نعنا و یکی از گونه های معطر و انحصاری ایران است. این تحقیق با هدف مقایسه کمیت و کیفیت اسانس سرشاخه های این گیاه در مراحل مختلف فنولوژی در دو فصل بهار و تابستان در سال 1393 در منطقه حفاظت شده مرور چکیده کامل
گیاه مریم گلی بیابانی با نام علمیBoiss. Salvia eremophila متعلق به تیره نعنا و یکی از گونه های معطر و انحصاری ایران است. این تحقیق با هدف مقایسه کمیت و کیفیت اسانس سرشاخه های این گیاه در مراحل مختلف فنولوژی در دو فصل بهار و تابستان در سال 1393 در منطقه حفاظت شده مرور از استان یزد انجام شد. مراحل فنولوژی مورد مطالعه شامل مرحله قبل از گلدهی، اوایل گلدهی، اواخر گلدهی و میوه دهی کامل بودند. استخراج اسانس سرشاخه های گیاه با استفاده از روش تقطیر با آب( طرح کلونجر) و آنالیز اسانس با استفاده از دستگاه گازکروماتوگراف و گاز کروماتوگراف متصل شده به طیف سنج جرمی (GC/Ms) انجام شد. نتایج نشان داد که در فصول بهار و تابستان بیشترین بازده اسانس در مرحله میوه دهی کامل و بهترتیب 99/1 درصد و 59/1 درصد و کمترین بازده اسانس در مرحله اواخر گلدهی به میزان 34/1 درصد و 13/1 درصد می باشد. عمده ترین ترکیبات اسانس در هر دو فصل بهترتیب آلفا-پینن، بورنئول، بورنیل استات و کامفن بودند. آلفا-پینن (97/35 درصد) و کامفن (11/12 درصد) در اسانس بهاره بیشتر از تابستان و بورنئول (37/24 درصد) و بورنیل استات (26/19 درصد) در اسانس تابستانه بیشتر از بهاره است. مرحله میوه دهی کامل در آبان ماه بهعنوان بهترین مرحله برداشت جهت حصول حداکثر بازده اسانس پیشنهاد می گردد و همچنین گیاه مریم گلی بیابانی بهعنوان یکی از منابع جهت استخراج ترکیب آلفا-پینن گزارش میگردد.
پرونده مقاله
هدف از انجام این تحقیق، ارزیابی خواص فیتوشیمیایی، اتنوفارماکولوژی و ضدباکتریایی عصاره الکلی مستخرج از روش خیساندن پیاز قرمز با نام علمی Allium cepa L. var. Ilkhichi که از گیاهان بومی استان آذربایجان شرقی به شمــار میرود، بر سویههای استاندارد 8 گونه از باکتریهای مهم ا چکیده کامل
هدف از انجام این تحقیق، ارزیابی خواص فیتوشیمیایی، اتنوفارماکولوژی و ضدباکتریایی عصاره الکلی مستخرج از روش خیساندن پیاز قرمز با نام علمی Allium cepa L. var. Ilkhichi که از گیاهان بومی استان آذربایجان شرقی به شمــار میرود، بر سویههای استاندارد 8 گونه از باکتریهای مهم از نظر بهداشت مواد غذائی براساس سنجش فنل کل (برمبنای استاندارد اسید گالیک)، فلاوونوئید کل (بر مبنای استاندارد کوئرستین) و ارزیابی عملکرد آنتیباکتریایی گیاه با استفاده از روش دیسک دیفیوژن (انتشاردر دیسک) تعیین حداقل غلظت بازدارندگی از رشد (MIC)، حداقل غلظت باکتری کشی (MBC) با استفاده از روش مایکرو دایلوشن انجام گرفت.نتایج حاصله مقادیرmgGAEg-1 12/2±52/351 و mgQUEg-15/12±5/111 را بهترتیب در مورد میزان فنل و فلاوونوئید کل عصاره مورد آزمایش نشان داد. همچنین مشخص شد که این عصاره بیشترین تاثیر ضدباکتریایی را علیه باکتری انتروکوکوس فکالیس با MIC معادل µg/mL5/62 و نیز MBC معادل µg/mL125 داشته است، اما مقایسه نتایج آزمایشات آنتی بیوگرام عصاره و آنتیبیوتیک ونکومایسین در مورد باکتری مذکور در سطح (05/0p<) اختلاف معنیداری نشان نداد. با توجه به نتایج ثبت شده به نظر میرسد علیرغم این که عصاره الکلی واریته ایلخچی پیازقرمز ظاهرا میتواند بهعنوان یک ترکیب ضد باکتریایی بر علیه تعدادی از باکتریهای بیماریزا مورد استفاده قرار گیرد، ولی جایگزینی عصاره مذکور بهعنوان یک ترکیب طبیعی به جای آنتیبیوتیکهای متداول مورد تردید میباشد. لذا لازم است در این خصوص بررسیهای تکمیلی مخصوصا بر روی مدلهای حیوانی و موارد بالینی نیز انجام پذیرد.
پرونده مقاله