ارزیابی محتوای گلابریدین و ارتباط آن با عوامل محیطی در برخی از جمعیتهای مختلف گیاه دارویی Glycyrrhiza glabra L.ومی ایران
محورهای موضوعی : گیاهان دارویی
قاسم اقلیما
1
*
,
محسن ثانی خانی
2
,
عزیزاله خیری
3
,
جواد هادیان
4
,
میترا اعلائی
5
1 - گروه علوم باغبانی - دانشکده کشاورزی - دانشگاه زنجان
2 - گروه باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زنجان. زنجان ایران
3 - عضو هیئت علمی دانشگاه زنجان
4 - دانشیارگروه کشاورزی پژوهشکده گیاهان و مواد اولیه دارویی، دانشگاه شهید بهشتی
5 - گروه باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زنجان، زنجان ، ایران
کلید واژه:
چکیده مقاله :
گلابریدین از مهمترین دسته ترکیبات فلاونوئیدی ریشه گیاه شیرینبیان (Glycyrrhiza glabra L.) و دارای خواص مختلف آنتی اکسیدان، ضدباکتریایی، ضد دیابت، ضدمیکروب، ضدسرطان و محافظت کننده عصبی است. در این تحقیق به منظور بررسی محتوای گلابریدین و ارتباط آن با عوامل خاکی و اقلیمی، ریشههای به قطر دو سانتیمتر از 17 جمعیت شیرینبیان از مناطق مختلف ایران در مهرماه سال 1397 در اواخر فصل رشد گیاه برداشت و جهت آنالیز به آزمایشگاههای گروه کشاورزی پژوهشکده گیاهان و مواد اولیه دارویی دانشگاه شهید بهشتی منتقل شد. استخراج عصاره با استفاده از حلال متانول 80 درصد انجام و محتوای گلابریدین به روش HPLC مورد مطالعه قرار گرفت. محتوای گلابریدین جمعیتهای مختلف شیرینبیان از کمترین مقدار آن 41/0 (در جمعیت یاسوج) تا بیشترین مقدار : 87/22 (در جمعیت کاشمر) میلیگرم بر گرم وزن خشک متغیر بود. همبستگی مثبت و معنیداری بین صفت گلابریدین با فسفر و محتوای آهک خاک در سطح یک درصد مشاهد شد. محتوای گلابریدین با ارتفاع از سطح دریا دارای همبستگی منفی و معنیداری در سطح پنج درصد بود. براساس نتایج حاصل از تجزیه خوشهای، 17 جمعیت شیرینبیان را در سه گروه اصلی قرار گرفتند. ارزیابی جمعیتها از نظر گلابریدین تنوع بالایی را نشان داد که جمعیتهای کاشمر، ایلام و بجنورد را میتوان به عنوان جمعیتهای برتر به منظور اهلیسازی و بهنژادی گزینش و در صنایع غذایی و داروسازی بکار گرفت.
Glabridin is one of the most flavonoid compounds in Glycyrrhiza glabra L. root with biological activities such as antioxidant, antibacterial, anti-diabetic, antimicrobial, anti-cancer and neuroprotective properties. In this study, in order to investigate the content of glabridin and its relationship with soil and climatic factors, roots with a diameter of 2 cm from 17 populations of licorice were harvested from different regions of Iran in October 2018. and transferred to the Laboratory of Research Institute of Medicinal Plants and Raw Materials at Shahid Beheshti University for analysis. Extraction of the extract was performed using 80% methanol solvent and the content of glabridin was studied by HPLC. Glabridin content of different licorice populations varied from 0.41 (in Yasuj population) to 22.87 (in Kashmar population) mg / g dry weight. Significant positive correlation was observed between glabridin and phosphorus and soil lime content at 1% level. Glabridin content had a significant negative correlation with altitude of 5%. Based on the results of cluster analysis, 17 licorice populations were divided into three main groups. Evaluation of populations for glabridin showed a high diversity so that Kashmar, Ilam and Bojnurd populations can be used as superior populations for domestication and breeding and for food and pharmaceutical industries.