فهرست مقالات ali mohamadi


  • مقاله

    1 - ارزیابی اثر کاربرد 1- متیل سیکلو پروپن بر خواص فیزیکوشیمیایی گوجه فرنگی رقم ”راپسونا“
    علوم غذایی و تغذیه , شماره 4 , سال 12 , پاییز 1394
    مقدمه: گوجه فرنگی یکی از محصولات زراعی مهم است که 30 درصد محصول تولیدی در فاصله برداشت تا مصرف آن از بین می‌رود و ظرفیت بالای تولید اتیلن گوجه فرنگی دلیل عمده این ضایعات است. دراین تحقیق اثر غلظت‌های مختلف محلول 1-متیل سیکلو پروپن به عنوان یک عامل مهار کننده اتیلن، برخص چکیده کامل
    مقدمه: گوجه فرنگی یکی از محصولات زراعی مهم است که 30 درصد محصول تولیدی در فاصله برداشت تا مصرف آن از بین می‌رود و ظرفیت بالای تولید اتیلن گوجه فرنگی دلیل عمده این ضایعات است. دراین تحقیق اثر غلظت‌های مختلف محلول 1-متیل سیکلو پروپن به عنوان یک عامل مهار کننده اتیلن، برخصوصیات فیزیکوشیمیایی گوجه فرنگی بررسی شد. مواد و روش ها: گوجه فرنگی رقم راپسونا از یک مزرعه در شهرستان اسدآباد انتخاب و در مرحله شکستگی رنگ برداشت شد. تیمار دهی با 1- متبل سیکلوپروپن در غلظتهای μL/L 0، 35/0، 7/0، 1 و 35/1 به مدت 12 و 24 ساعت روی نمونه های گوجه فرنگی اعمال گردید و طی مدت 4 هفته نگهداری در انبار با دمای 2 ± 12 درجه سانتی گراد و رطوبت نسبی 85 تا 90% ، نمونه برداری به صورت هفتگی از هر یک از تیمارها انجام و متغیرهای درصد مواد جامد محلول،اسیدیته کل، رنگ و اتیلن تجمعی مورد بررسی قرار گرفت. این آزمایش در قالب طرح کاملاً تصادفی در 3 تکرار انجام شد. داده ها توسط نرم افزار SPSS تحت آنالیز واریانس قرار گرفتند. یافته ها: نتایج نشان داد که استفاده از متیل سیکلو پروپن اثر معناداری (05/0>P) بر درصد مواد جامد محلول، اسیدیته، رنگ و اتیلن تجمعی داشت. محلولهای 1- متبل سیکلوپروپن در غلظت μL/L 1 و 35/1 بیشتر از سایر تیمارها از افزایش بریکس نمونه‌های گوجه فرنگی طی دوره نگهداری جلوگیری کرد. کاهش اتیلن برای تیمارهای حاوی غلظت های μL/L 35/0، 7/0، 1و 35/1 نسبت به تیمار کنترل به ترتیب 28، 80، 200 و420 درصد بود. همچنین تیماردهی با 1-متبل سیکلوپروپن سبب کاهش اسیدیته و رنگ گردید، به طوریکه در سنجش رنگ، اختلاف میانگین مولفه R برای محلول‌های آزمایشی با غلظت μL/L 35/0، 7/0، 1و 35/1 نسبت به تغییرات این مولفه در نمونه کنترل، به ترتیب 5، 15، 30 و 34 درصد افزایش یافت. نتیجه گیری: نتایج این تحقیق نشان داد که در تمام صفات اثر تیمار متیل سیکلو پروپن معنی دار (5 0/0>P) بوده است. پرونده مقاله

  • مقاله

    2 - بررسی ترکیبات اسانس و اثر ضدباکتریایی عصاره‌های آبی و متانولی گل میمونی اسکروفولاریا خراسانیکا بر برخی از پاتوژن‌های مهم غذایی در شرایط آزمایشگاهی
    بهداشت مواد غذایی , شماره 2 , سال 6 , تابستان 1395
    گیاه اسکروفولاریا خراسانیکا (khorassanicaScrophularia)از تیره گل میمون و گونه بومی ایران و خراسان است که اطلاعات کافی در مورد آنالیز اسانس و اثر ضد باکتریایی آن موجود نیست. با توجه به استفاده‌های درمانی محلی این گیاه و سایر گونه‌های آن، در این مطالعه ترکیبات اسانس چکیده کامل
    گیاه اسکروفولاریا خراسانیکا (khorassanicaScrophularia)از تیره گل میمون و گونه بومی ایران و خراسان است که اطلاعات کافی در مورد آنالیز اسانس و اثر ضد باکتریایی آن موجود نیست. با توجه به استفاده‌های درمانی محلی این گیاه و سایر گونه‌های آن، در این مطالعه ترکیبات اسانس و اثر عصاره‌های آبی و متانولی گیاه مذکور بر باکتری‌های اشریشیاکولایو استافیلوکوکوس اورئوس مورد بررسی قرار گرفت. عصاره‌ها به روش ماسراسیون و اسانس توسط تقطیر با آب تهیه گردیدند. ترکیب اسانس توسط GC/MS و حداقل غلظت مهاری (MIC) و حداقل غلظت کشندگی(MBC) با روش میکرودایلوشن براث اندازه‌گیری شد. در آنالیز اسانس 28 ترکیب شناسایی شد که در آن اجزای اصلی شامل 3،1- بیس(تری متیل سیلیل) بنزن (93/34%)، پاراسیمن (55/12%)، پالمتیک اسید (79/6%)، تیمول (22/6%)، لینالول (59/4%)، سوربیتول (87/1%)، کارواکرول (74/1%)، گاماترپینن (91/1%)، بتا-المن (03/1 %) و آلفاپینن (3/0 %) بود. نتایج نشان داد عصاره آبی گیاه دارای اثر ضدباکتری قوی‌تری نسبت به عصاره متانولی بود. همچنین هر دو عصاره آبی و متانولی اسکروفولاریا خراسانیکا دارای اثر بازدارندگی و کشندگی در غلظت‌های مورد بررسی بودند. حداقل غلظت بازدارندگی عصاره آبی علیه اشریشیا کولای و استافیلوکوکوس اورئوس به‌ترتیب 25/6 و mg/ml 5/12 و برای عصاره متانولی به ترتیب 25 و mg/ml 5/12 تعیین شد. لذا می‌توان از این عصاره به‌عنوان عوامل ضدمیکروبی طبیعی استفاده نمود. پرونده مقاله

  • مقاله

    3 - بررسی تاثیر تخلیص آنزیمی بر ویژگی‌های رئولوژیکی صمغ دانه بالنگو (Lallemantia royleana)
    نوآوری در علوم و فناوری غذایی , شماره 2 , سال 13 , تابستان 1400
    صمغ‌های غذایی از جمله افزودنی‌هایی هستند که نقش‌های گوناگونی از قبیل قوام دهندگی، ژل دهندگی و پایدارکنندگی را در محلول‌های غذایی ایفا می‌کنند. هدف از این پژوهش، بررسی خواص رئولوژیکی صمغ دانه بالنگو فاقد پروتئین می‌باشد. بدین منظور، صمغ دانه بالنگو تهیه شد و پس از هیدرول چکیده کامل
    صمغ‌های غذایی از جمله افزودنی‌هایی هستند که نقش‌های گوناگونی از قبیل قوام دهندگی، ژل دهندگی و پایدارکنندگی را در محلول‌های غذایی ایفا می‌کنند. هدف از این پژوهش، بررسی خواص رئولوژیکی صمغ دانه بالنگو فاقد پروتئین می‌باشد. بدین منظور، صمغ دانه بالنگو تهیه شد و پس از هیدرولیز آنزیمی آن، صمغ دانه بالنگو فاقد پروتئین تهیه شد و خواص رئولوژیکی صمغ دانه بالنگو حاوی و فاقد پروتئین از لحاظ پارامترهایی نظیر ویسکوزیته ذاتی، خواص رئولوژیکی پایا (آزمون مستقل از زمان و وابسته به زمان) و خواص رئولوژیک دینامیک (آزمون روبش تنش و روبش فرکانس) بررسی شد. نتایج نشان داد، صمغ دانه بالنگو و نمونه فاقد پروتئین آن در غلظت 1 درصد (وزنی– وزنی) رفتار شبه جامد و تضعیف شونده با برش از خود نشان دادند. همچنین دارای شکل فضایی مارپیچ تصادفی در ناحیه رقیق بودند. با توجه به ضریب تبیین (998/0)، مدل هرشل بالکی جهت توصیف رفتار رئولوژیکی محلول‌های صمغ دانه بالنگو و نمونه فاقد پروتئین آن انتخاب شد. در آزمون وابسته به زمان صمغ دانه بالنگو و نمونه فاقد پروتئین آن از نظر ایجاد ساختار و میزان تیسکوتروپی آن توانایی یکسانی نمایش دادند. نتایج آزمون خصوصیات رئولوژیکی دینامیکی نشان داد منحنی مدول ذخیره بالاتر از مدول اتلاف در ناحیه خطی قرار داشت که نشانگر رفتار شبه ژل یا شبه جامد در صمغ دانه بالنگو و نمونه فاقد پروتئین تشکیل‌دهنده آن است. هیدرولیز و کاهش مقدار پروتئین تاثیر معنی-داری در رفتار ویسکوالاستیک نمونه فاقد پروتئین ایجاد نکرد. پرونده مقاله

  • مقاله

    4 - بررسی فعالیت آنتی‌اکسیدانی‌ پروتئین هیدرولیز شده شاهدانه
    نوآوری در علوم و فناوری غذایی , شماره 1 , سال 15 , بهار 1402
    در بین ترکیبات فراسودمند، پپتیدهای زیست فعال حاصل از هیدرولیز آنزیمی پروتئین‌ها با دارا بودن ویژگی‌های بسیاری مانند آلرژی‌زایی کم، کاهندگی فشار خون، نقش ضددیابت، ضدسرطان، منبع طبیعی و کارآمد آنتی‌اکسیدان‌ها با فعالیت شلاته‌کنندگی یون‌های فلزی و بسیاری مزایای سلامتی‌بخش چکیده کامل
    در بین ترکیبات فراسودمند، پپتیدهای زیست فعال حاصل از هیدرولیز آنزیمی پروتئین‌ها با دارا بودن ویژگی‌های بسیاری مانند آلرژی‌زایی کم، کاهندگی فشار خون، نقش ضددیابت، ضدسرطان، منبع طبیعی و کارآمد آنتی‌اکسیدان‌ها با فعالیت شلاته‌کنندگی یون‌های فلزی و بسیاری مزایای سلامتی‌بخش دیگر قرار دارند. شاهدانه با نام علمیCannabis sativa L. از قدیم نقش مهمی در تولید فرمولاسیون‌های غذایی، دارو و فیبر داشته است. در این پژوهش، استخراج پروتئین از تفاله حاصل از روغن‌کشی شاهدانه انجام شد. سپس، اثر زمان فرآیند هیدرولیز آنزیمی با آلکالاز (min 300-60) بر درجه هیدرولیز، مهار رادیکال‌های آزاد DPPH، ABTS، مهار رادیکال هیدروکسیل و قدرت احیاءکنندگی هیدرولیزشده‌ها بررسی گردید. ارزیابی آماری نتایج با با استفاده از طرح فاکتوریل و مقایسه میانگین‌ها در 3 تکرار با آنالیز واریانس یکطرفه (ANOVA) انجام شد. نتایج هیدرولیز آنزیمی حاکی از افزایش درجه هیدرولیز با افزایش زمان فرآیند هیدرولیز آنزیمی بودند. فعالیت مهار رادیکال‌های آزاد DPPH، ABTS، هیدروکسیل و قدرت احیاءکنندگی پروتئین شاهدانه پس از هیدرولیز آنزیمی به‌ترتیب از 85/7 به 04/52، از 13/47 به 03/80، از 13/30 به 96/72 و از 55/0 به 79/0 درصد افزایش یافتند. بطورکلی، هیدرولیز آنزیمی پروتئین خام تا 240 دقیقه حاکی از تاثیرمثبت فرآیند هیدرولیز بر افزایش ویژگی‌های آنتی‌اکسیدانی و مهار انواع رادیکال‌های آزاد بود. پرونده مقاله

  • مقاله

    5 - بررسی میزان الودگی و تعیین الگوی حساسیت و مقاومت انتی بیوتیکی کلی فرم های جداشده از فراورده های لبنی و گوشتی
    نوآوری در علوم و فناوری غذایی , شماره 1 , سال 9 , بهار 1396
    فراوده های لبنی و گوشتی از ارزش غذایی بالایی در تغذیه انسان برخوردارند. باکتری های کلی فرمی بعنوان شاخص بهداشتی تولید این اقلام غذایی به شمار آمده و باکتری اشرشیا کولای به عنوان شاخص آلودگی مدفوعی محسوب می شود. هدف از انجام این پژوهش بررسی آلودگی کلی فرمی و تعیین مقاومت چکیده کامل
    فراوده های لبنی و گوشتی از ارزش غذایی بالایی در تغذیه انسان برخوردارند. باکتری های کلی فرمی بعنوان شاخص بهداشتی تولید این اقلام غذایی به شمار آمده و باکتری اشرشیا کولای به عنوان شاخص آلودگی مدفوعی محسوب می شود. هدف از انجام این پژوهش بررسی آلودگی کلی فرمی و تعیین مقاومت آنتی بیوتیکی گونه های مختلف آن در فرآورده های گوشتی و لبنی مختلف از سطح توزیع شهر مشهد بود. به این منظور 45 نمونه فراورده لبنی شامل شیر پاستوریزه، پنیر و بستنی سنتی و 30 نمونه فراورده گوشتی شامل همبرگر و ساندویج سرد از مناطق مختلف شهر جمع آوری و مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که از مجموع 75 نمونه اخذ شده، تعداد 60 نمونه دارای کلی فرم بوده و در این میان در فراورده های لبنی آلوده، اشریشیا کولای با 43.75%، کلبسیلا با 28.12%، سیتروباکتر با 9.37% و انتروباکتر با 18.75% بیشترین فراوانی را نشان دادند. همچنین در فرآورده های گوشتی، اشریشیا کولای 82.14%، کلبسیلا 7.14% و انتروباکتر 10.78% فراوانی را شامل شد. سپس مقاومت آنتی بیوتیکی تمام کلی فرم های ایزوله شده نسبت به 16 آنتی بیوتیک به روش دیسک دیفیوزن بررسی گردید. نتایج این بررسی نشان داد که تمامی جدایه ها به یک یا چند آنتی بیوتیک حساس بودند. نتایج تست آنتی بیوگرام نشان داد که 100% کلی فرم ها به آنتی بیوتیک ونکومایسین، اگزاسیلین، فوزیدیک اسید، کلیندامایسین و پنی سیلین G مقاوم و همگی به کانامایسین، کلیستین سولفات، جنتامایسین و نورفلوکسازین حساس بودند. 70% جدایه ها به اریترومایسین، ریفامپین، کوتری موکسازول و تتراسایکلین مقاومت نشان دادند. طبق نتایج این مطالعه با توجه به آلودگی مواد غذایی به کلی فرم ها و الگوی مقاومتی حاصل، لزوم رعایت مسایل بهداشتی در طول تولید و توزیع مواد غذایی ضروری تر به نظر می رسد. پرونده مقاله

  • مقاله

    6 - بهینه یابی فرایند تولید پودر عصاره هل تولیدی با امواج فراصوت به روش سطح پاسخ
    نوآوری در علوم و فناوری غذایی , شماره 1 , سال 9 , بهار 1396
    هل، دارای عطر و طعم بسیار مطلوبی بوده و از زمان‌های بسیار دور، بعنوان ادویه‌ای با ارزش مطرح بوده است. نمایه معطر مطبوع این دانه به وجود عصاره خاص آن مربوط است که مزایای درمانی نیز دارد. برخی تحقیقات نشان دادند که این عصاره دارای خواص بازدارندگی بر رشد قارچ بوده، و همچنی چکیده کامل
    هل، دارای عطر و طعم بسیار مطلوبی بوده و از زمان‌های بسیار دور، بعنوان ادویه‌ای با ارزش مطرح بوده است. نمایه معطر مطبوع این دانه به وجود عصاره خاص آن مربوط است که مزایای درمانی نیز دارد. برخی تحقیقات نشان دادند که این عصاره دارای خواص بازدارندگی بر رشد قارچ بوده، و همچنین خواص ضد اسپاسم، تسکین درد و ضد التهابی دارد. در این پژوهش، بهینه سازی فرایند تولید پودر عصاره هل سبز به روش امواج فراصوت و با تکنیک سطح پاسخ مورد بررسی قرار گرفت. بدین منظور از دو فاکتور درصد حلال (0، 40، 80% اتانول) و زمان فرایند (5، 10، 15دقیقه) در دمای ثابت 25 درجه سانتی گراد استفاده شد. درصد حلال و زمان اولتراسوند، با استفاده از روش طرح کامپوزیت مرکزی (CCD) بهینه‌سازی شد. میزان دو ترکیب اصلی هل شامل 1،8-سینئول و آلفا-ترپنییل استات که 90 درصد آرومای هل را تشکیل می دهند به عنوان شاخص کیفیت پودر هل درنظر گرفته و به روش گاز کروماتوگرافی-طیف‌سنجی جرمی (GC-MS) آنالیز گردید. شرایط بهینه‌سازی بطریق FID-GC بدست آمده بیانگر این بود که 72 درصد اتانول و زمان 15 دقیقه فراوری نقطه بهینه بود و درصد استخراج 1،8-سینئول و آلفا-ترپنییل استات به ترتیب برابر 32.43% و 79.32% تعیین شد. همچنین فراصوت راندمان استخراج را نسبت به روش سنتی تقطیر آبی به طور قابل ملاحظه ای بهبود داد. پرونده مقاله

  • مقاله

    7 - بررسی خواص ضد میکروبی نانوسیال برپایه اسانس زیره سبز(CUMINUM CYMINUM) و اکسید روی (ZNO)
    نوآوری در علوم و فناوری غذایی , شماره 1 , سال 9 , بهار 1396
    ترکیبات مشتق شده از گیاهان قرن ها است که به دلیل داشتن فعالیت ضد میکروبی استفاده های دارویی داشته اند. در این پژوهش اثرات ضد باکتریایی اسانس گیاه دارویی زیره سبز که جایگاه مهمی در بین داروهای سنتی ایران دارد، در ترکیب با نانو ذره اکسید روی، روی تعدادی از پاتوژن های غذای چکیده کامل
    ترکیبات مشتق شده از گیاهان قرن ها است که به دلیل داشتن فعالیت ضد میکروبی استفاده های دارویی داشته اند. در این پژوهش اثرات ضد باکتریایی اسانس گیاه دارویی زیره سبز که جایگاه مهمی در بین داروهای سنتی ایران دارد، در ترکیب با نانو ذره اکسید روی، روی تعدادی از پاتوژن های غذایی (باسیلوس سرئوس، استافیلوکوکوس اورئوس، سالمونلا انتریکا و اشرشیاکلی ) مورد ارزیابی قرار گرفت. در این مطالعه مقایسه اثر ضد میکروبی این نانو سیال بر روی پاتوژن های شاخص غذایی به دو روش دیسک دیفیوژن و میکرودیلوشن براث و مقایسه نتایج آن با اسانس زیره سبز به عنوان شاهد انجام گرفت. نتایج بدست آمده از قطر هاله مهار رشد برای نانو سیال حاوی ZnO(12-31 mm) در مقایسه با نمونه فاقد ZnO می باشد. غلظت های MIC برای باکتری های باسیلوس سرئوس، استافیلوکوکوس اورئوس، سالمونلا انتریکا و اشرشیا کلی به ترتیب برابر با: 038/0، 077/0، 155/0 و 187/0و MBC برابر : 093/0، 124/0، 249/0 و 312/0می باشد، نتایج حاصل تایید کننده خاصیت ضد میکروبی نانو سیال حاصل از این گیاه بر روی پاتوژن های مورد آزمون بوده و اینکه می توان از این نانو سیال در صنعت غذا به عنوان نگهدارنده طبیعی و جایگزین نگهدارنده های شیمیایی استفاده نمود. پرونده مقاله

  • مقاله

    8 - تاثیر فرآیندهای ازن دهی، تابش اشعه UV و میدان پالس الکتریکی بر کاهش آفلاتوکسین M1 و آفلاتوکسین کل در شیر اسیدوفیلوس
    میکروب شناسی مواد غذائی , شماره 4 , سال 7 , پاییز 1399
    یکی از مهمترین چالش های پیش روی صنایع لبنی کاهش یا حذف آفلاتوکسین‌ها به خصوص آفلاتوکسین M1 است. از طرفی، تولید محصولات لبنی پروبیوتیک به منظور بهبود سلامت جامعه از اهداف دیگر صنعت لبنیات است. از این رو در این تحقیق سعی شد با استفاده از میدان پالس الکتریکی در دامنه 10 تا چکیده کامل
    یکی از مهمترین چالش های پیش روی صنایع لبنی کاهش یا حذف آفلاتوکسین‌ها به خصوص آفلاتوکسین M1 است. از طرفی، تولید محصولات لبنی پروبیوتیک به منظور بهبود سلامت جامعه از اهداف دیگر صنعت لبنیات است. از این رو در این تحقیق سعی شد با استفاده از میدان پالس الکتریکی در دامنه 10 تا 30 میکروثانیه، ازن دهی در دامنه صفر تا 10 میلی گرم بر دقیقه و تابش فرابنفش در بازه صفر تا 5 ژول بر سانتی متر مربع در شیر اسیدوفیلوس تا به محصولی عاری از آفلاتوکسین و در عین حال پروبیوتیک دست یابیم. برای بررسی تاثیر فرآیندهای به کار رفته از طرح آماری سطح پاسخ به روش مرکب مرکزی در قالب مدل درجه دوم کامل استفاده گردید به طوریکه فرآیندهای مذکور به عنوان متغیرهای عملیاتی در نظر گرفته شدند. نتایج نشان دهنده تاثیر معنی دار متغیرهای مستقل و همچنین تاثیر سینرژیستی آن ها در سطح 05/0 بر کاهش میزان آفلاتوکسین در شیر اسیدوفیلوس بود. شرایط عملیاتی بهینه بر اساس کمترین مقدار آفلاتوکسین در شیر اسیدوفیلوس شامل 15/13 میکروثانیه پالس در میدان الکتریکی، غلظت 99/9 میلی گرم در دقیقه از ازن و شدت 99/4 ژول بر سانتیمتر مربع از امواج فرابنفش بود. در شرایط بهینه میزان pH برابر با 22/6، اسیدیته 76/19 درجه دورنیک، ماده خشک 69/10 درصد، تغییر رنگ کلی برابر با 13/8 واحد و امتیاز پذیرش کلی نمونه برابر با 77/4 بود. در نهایت با اعمال این شرایط به ترتیب 61/84 و 76/86 درصد از آفلاتوکسینM1 و کل آفلاتوکسین‌ها کاهش یافت و محصول نهایی حاوی Cfu/g 106×2/5 لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس بود. پرونده مقاله

  • مقاله

    9 - تعیین ترکیبات شیمیایی و خاصیت ضد میکروبی اسانس ریشه شلغم شیرازی در شرایط آزمایشگاهی
    میکروب شناسی مواد غذائی , شماره 4 , سال 4 , پاییز 1396
    هدف از این مطالعه تعیین ترکیب شیمیایی و خاصیت ضد میکروبی اسانس ریشه شلغم شیرازی در فارس_ایران بود. اسانس ریشه شلغم شیرازی به روش تقطیر با آب به کمک دستگاه کلونجر استخراج و آنالیز اسانس توسط کروماتوگرافی گازی-جرمی منجر به شناسایی 16 ترکیب گردید. اصلی‌ترین ترکیبات شامل مت چکیده کامل
    هدف از این مطالعه تعیین ترکیب شیمیایی و خاصیت ضد میکروبی اسانس ریشه شلغم شیرازی در فارس_ایران بود. اسانس ریشه شلغم شیرازی به روش تقطیر با آب به کمک دستگاه کلونجر استخراج و آنالیز اسانس توسط کروماتوگرافی گازی-جرمی منجر به شناسایی 16 ترکیب گردید. اصلی‌ترین ترکیبات شامل متیل کاویکول با بالاترین درصد (32.31 درصد)، ترنس آنتول (19.58 درصد)، لینالول (15.46 درصد)، آلفا پینین (9.28 درصد)، آلفا توجون (6.59 درصد) و بتا پینین (3.34 درصد) بودند. به منظور ارزیابی خاصیت ضد میکروبی اسانس از دو روش میکرودایلوشن و انتشار دیسک استفاده گردید. یافته‌‌های تحقیق نشان داد که اسانس گیاه شلغم شیرازی دارای اثر قابل توجهی در کاهش رشد باکتری‌های مورد آزمون بوده است. اگرچه اسانس حاصل حداقل غلظت بازدارندگی کمی (2.5 میلی گرم بر میلی لیتر) روی باکتری اشرشیاکلی داشت اما در مقابل باکتری استافیلوکوکوس اورئوس بالاترین تاثیر (حداقل غلظت بازدارندگی 0.625 میلی گرم بر میلی‌لیتر) را از خود نشان داد. نتایج ارائه شده در این تحقیق، نشان دهنده خاصیت ضد باکتریایی اسانس ریشه شلغم شیرازی می‌باشد، بنابراین می توان از اسانس ریشه این گیاه به عنوان یک منبع بالقوه از یک ماده ضد میکروبی فعال برای صنعت غذا استفاده نمود. پرونده مقاله

  • مقاله

    10 - مطالعه اثر ضد باکتریایی و سینرژیستی عصاره گیاه انگشتانه (Digitalis nervusa) و آنتی بیوتیک Ciprofloxacin بر استافیلوککوس اورئوس
    میکروب شناسی مواد غذائی , شماره 1 , سال 3 , بهار 1395
    علی رغم پیشرفتهای نوین در روشهای تهیه و تولید موادغذایی ، سلامت و ایمنی مصرف کننده به طور روز افزون در بهداشت عمومی اهمیت می یابد. یکی از روشهای کنترل میکروارگانیسم های بیماری زا استفاده از نگهدارنده های شیمیایی است. بدون شک استفاده از عصاره و اسانس گیاهان جایگزین بسیار چکیده کامل
    علی رغم پیشرفتهای نوین در روشهای تهیه و تولید موادغذایی ، سلامت و ایمنی مصرف کننده به طور روز افزون در بهداشت عمومی اهمیت می یابد. یکی از روشهای کنترل میکروارگانیسم های بیماری زا استفاده از نگهدارنده های شیمیایی است. بدون شک استفاده از عصاره و اسانس گیاهان جایگزین بسیار مناسبی میتواند باشد. این مطالعه به منظور تعیین اثرات ضدباکتریایی عصاره اتانولی گیاه انگشتانه روی باکتری پاتوژن استافیلوککوس اورئوس در مواد غذایی می باشد. در این مطالعه اثر ضد باکتریایی عصاره اتانولی به تنهایی و همچنین توام با آنتی بیوتیک سیپروفلوکساسین روی باکتری گرم مثبت، استافیلوککوس اورئوس (ATCC25923)، به روش براث میکرودیلوشن مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج آزمون تعیین حداقل غلظت بازدارندگی برای عصاره گیاه انگشتانه و آنتی بیوتیک سیپروفلوکساسین به ترتیب mg/ml9/4 و5/0 µg/ml تعیین گردید، تاثیر توام آنتی بیوتیک و عصاره نشان داد که رشد باکتری استافیلوککوس اورئوس در استفاده همزمان از mg/ml 5/3 عصاره و µg/ml28/0آنتی بیوتیک مهار شد. بررسی آزمون تعیین حداقل غلظت کشندگیبرای عصاره mg/ml1/7 و برای آنتی بیوتیک µg/ml 1 اندازه گیری شد و استفاده همزمان از mg/ml1 عصاره و µg/ml14/0 آنتی بیوتیک موجب از بین رفتن باکتری گردید. نتایج این مطالعه نشان داد که استفاده همزمان از عصاره الکلی و آنتی بیوتیک، موجب کاهش 48 درصدی مصرف آنتی بیوتیک برای مهار رشد باکتری استافیلوککوس اورئوس گردید و استفاده توام از عصاره الکلی و آنتی بیوتیک، باعث کاهش 86 درصدی مصرف آنتی بیوتیک در حداقل غلظت کشندگی برای باکتری استافیلوککوس اورئوس شد. پرونده مقاله

  • مقاله

    11 - معرفی مخلوطی بهینه از عصاره‌های مرزنجوش، فوفل و دارفلفل با بالاترین میزان فعالیت علیه بیان ژن انتروتوکسین های A و B استافیلوکوکوس اورئوس
    میکروب شناسی مواد غذائی , شماره 5 , سال 9 , زمستان 1401
    با آگاهی یافتن مردم در رابطه با اهمیت عصاره‌های طبیعی با ویژگی‌های ضدمیکروبی و آنتی‌اکسیدانی، امروزه صنعت غذا به دنبال استفاده از این ترکیبات به جای نگهدارنده‌های سنتزی هستند. تا به امروز پژوهشی جهت یافتن یک مخلوط بهینه‌ای از عصاره‌های مرزنجوش، دارفلفل و فوفل علیه بیان چکیده کامل
    با آگاهی یافتن مردم در رابطه با اهمیت عصاره‌های طبیعی با ویژگی‌های ضدمیکروبی و آنتی‌اکسیدانی، امروزه صنعت غذا به دنبال استفاده از این ترکیبات به جای نگهدارنده‌های سنتزی هستند. تا به امروز پژوهشی جهت یافتن یک مخلوط بهینه‌ای از عصاره‌های مرزنجوش، دارفلفل و فوفل علیه بیان ژن انتروتوکسین‌هایA و B S. aureus انجام نشده است، لذا در این پژوهش به دنبال یافتن مخلوطی از این عصاره‌ها با بیشترین فعالیت آنتی‌انتروتوکسین‌زایی به کمک Real-time PCR و روش آماری مخلوط می‌باشیم. در صورت موفقیت، این عصاره‌ها را به عنوان یک عامل آنتاگونیست در برابر رشد باکتری‌های بیماری‌زا و بیان ژن انتروتوکسین S.aureus معرفی نماییم. در مرحله اول فعالیت ضد میکروبی سه عصاره مرزنجوش، دارفلفل و فوفل مورد بررسی قرار گرفت که در این میان عصاره مرزنجوش بیشترین فعالیت ضدمیکروبی را نشان داد. از سوی دیگر در میان باکتری‌های مورد آزمون باکتری‌های گرم مثبت حساسیت بیشتری نسبت باکتری‌های گرم منفی داشتند. عصاره‌های مورد آزمون اثر سینرژیستی بر یکدیگر علیه بیان ژن انتروتوکسین‌هایA و B S. aureus داشتند. مخلوطی از عصاره‌ها شامل 47 درصد عصاره مرزنجوش، 27 درصد عصاره دارفلفل و 26 درصد عصاره فوفل بیشترین فعالیت علیه بیان ژن انتروتوکسین‌ها را نشان داد. پرونده مقاله

  • مقاله

    12 - مطالعه اثرات ضد قارچی اسانس گل بی‌مرگ (.Helichrysum arenarium L) بر رشد کاندیدا آلبیکنز و ساکارومایسز سرویسیه
    میکروب شناسی مواد غذائی , شماره 2 , سال 1 , تابستان 1393
    چکیده گل بی مرگ یک گیاه علفی چندساله، متعلق به خانواده آستراسه است که در بسیاری از کشورها جهت درمان سنتی بسیاری از بیماری ها از آن استفاده میشود. در این مطالعه، اسانس بخش های هوایی گیاه این گل به ‌روش تقطیر با آب به ‌کمک دستگاه کلونجر استخراج و تاثیر آن بر دو گونه مخم چکیده کامل
    چکیده گل بی مرگ یک گیاه علفی چندساله، متعلق به خانواده آستراسه است که در بسیاری از کشورها جهت درمان سنتی بسیاری از بیماری ها از آن استفاده میشود. در این مطالعه، اسانس بخش های هوایی گیاه این گل به ‌روش تقطیر با آب به ‌کمک دستگاه کلونجر استخراج و تاثیر آن بر دو گونه مخمری کاندیدا آلبیکنز و ساکارومایسز سرویسیه به ‌روش میکرودایلوشن و در ده غلظت متفاوت بررسی شد. یافته های تحقیق حاضر نشان داد که اسانس گل بی مرگ تأثیر قابل توجهی در کاهش و حذف مخمرهای مورد بررسی دارد. اگرچه کاندیدا آلبیکنز با حداقل غلظت بازدارندگی 31/195 میکروگرم بر میلی لیتر و حداقل غلظت کشندگی 3125 میکروگرم بر میلی لیتر مقاومت بیشتری نسبت به ساکارومایسز سرویسیه نشان داد، به ‌طوری‌ که میزان رشد ساکارومایسز سرویسیه در تمام غلظت ها کم‌تر از کاندیدا آلبیکنز بود. نتایج این تحقیق نشان داد که اسانس گل بی مرگ اثر ضد مخمری قابل توجهی دارد. بنابراین می توان از این گیاه به ‌عنوان یک عامل ضد قارچ (ضد مخمری) در صنایع غذایی و دارویی استفاده نمود. پرونده مقاله

  • مقاله

    13 - خواص ضد باکتریایی اسانس برگ شمعدانی معطر (Pelargonium graveolens L. Hérit) بر میکروارگانیسم های بیماری زای مواد غذایی
    میکروب شناسی مواد غذائی , شماره 4 , سال 1 , پاییز 1393
    چکیده استفاده از پتانسیل مواد طبیعی به‌عنوان افزودنی‌های غذایی به‌ خصوص با توجه به ‌خواص ضد میکروبی آن‌ها جهت کاهش استفاده از نگهدارنده‌های شیمیایی در تولید مواد غذایی، بسیار حائز اهمیت است. در این پژوهش خواص ضد باکتریایی اسانس برگ شمعدانی عطری در شرایط آزمایشگاهی بر ر چکیده کامل
    چکیده استفاده از پتانسیل مواد طبیعی به‌عنوان افزودنی‌های غذایی به‌ خصوص با توجه به ‌خواص ضد میکروبی آن‌ها جهت کاهش استفاده از نگهدارنده‌های شیمیایی در تولید مواد غذایی، بسیار حائز اهمیت است. در این پژوهش خواص ضد باکتریایی اسانس برگ شمعدانی عطری در شرایط آزمایشگاهی بر روی باکتری ‌های استافیلوکوکوس اورئوس، اشریشیا کلی، سالمونلا انتریتیکا و لیستریا مونوسیتوژنز مورد بررسی قرار گرفت. برای این منظور به‌ میزان 4 میلی ‌لیتر اسانس برگ شمعدانی عطری توسط دستگاه کلونجر تهیه و سپس حداقل غلظت بازدارندگی رشد و حداقل غلظت کشندگی به ‌روش ریز رقت بررسی شد. نتایج نشان داد که مقدار حداقل غلظت بازدارندگی برای استافیلوکوکس اورئوس و اشریشیا کلی یکسان و برابر با 5/62 میلی‌ گرم بر لیتر و برای سالمونلا انتریتیکابرابر با 125 میلی ‌گرم بر لیتر بود. هم‌چنین حداقل غلظت کشندگی برای لیستریا مونوسیتوژنز 25/31 میلی‌ گرم در میلی ‌لیتر تعیین شد. نتایج این بررسی نشان داد که باکتری ‌های گرم مثبت در برابر اسانس برگ شمعدانی از حساسیت بالاتری نسبت به باکتری‌ های گرم منفی برخوردارند و حساس‌ترین میکروارگانیسم آزمون شده نسبت به اسانس برگ شمعدانی عطری به‌ترتیب لیستریا مونوسیتوژنز،استافیلوکوکوس اورئوس،اشریشیا کلی و سالمونلا انتریتیکا بودند. نتایج حاصل از مطالعه نشان داد که استفاده از اسانس برخی گیاهان زینتی برای مهار باکتری ‌ها می‌تواند در تحقیقات بعدی رویکرد مناسبی باشد. پرونده مقاله

  • مقاله

    14 - مطالعه اثرات ضدقارچی اسانس گل بی مرگ (.Helichrysum arenarium L) بر رشد کاندیدا آلبیکنز و ساکارومایسز سرویسیه
    میکروب شناسی مواد غذائی , شماره 1 , سال 6 , بهار 1393
    گل بیمرگ یک گیاه علفی چندساله، متعلق به خانواده آستراسه است که در بسیاری از کشورها جهت درمان سنتی بسیاری از بیماریها از آن استفاده میشود. در این مطالعه، اسانس بخشهای هوایی گیاه این گل به روش تقطیر با آب به کمک دستگاه کلونجر استخراج و تاثیر آن بر دو گونه مخمری کاندیدا آل چکیده کامل
    گل بیمرگ یک گیاه علفی چندساله، متعلق به خانواده آستراسه است که در بسیاری از کشورها جهت درمان سنتی بسیاری از بیماریها از آن استفاده میشود. در این مطالعه، اسانس بخشهای هوایی گیاه این گل به روش تقطیر با آب به کمک دستگاه کلونجر استخراج و تاثیر آن بر دو گونه مخمری کاندیدا آلبیکنز و ساکارومایسز سرویسیه به روش میکرودایلوشن و در ده غلظت متفاوت بررسی شد. یافتههای تحقیق حاضر نشان داد که اسانس گل بیمرگ تأثیر قابل توجهی در کاهش و حذف مخمرهای مورد بررسی دارد، اما کاندیدا آلبیکنز با حداقل غلظت بازدارندگی 31/195 میکروگرم بر میلیلیتر و حداقل غلظت کشندگی 3125 میکروگرم بر میلیلیتر مقاومت بیشتری نسبت به ساکارومایسز سرویسیه نشان داد، به‌طوری‌که میزان رشد ساکارومایسز سرویسیه در تمام غلظتها کمتر از کاندیدا آلبیکنز بود. نتایج این تحقیق نشان داد که اسانس گل بیمرگ اثر ضدمخمری قابل توجهی دارد. بنابراین میتوان از این گیاه به عنوان یک عامل ضد قارچ (ضد مخمری) در صنایع غذایی و دارویی استفاده نمود. پرونده مقاله