مطالعه اثرات ضدقارچی اسانس گل بی مرگ (.Helichrysum arenarium L) بر رشد کاندیدا آلبیکنز و ساکارومایسز سرویسیه
محورهای موضوعی : فراورده های آبزیهدیه داودی مقدم 1 , علی محمدی ثانی 2 , معصومه مهربان سنگ آتش 3
1 - دانش آموخته کارشناسی ارشد علوم و صنایع غذایی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد قوچان، قوچان، ایران
2 - گروه علوم و صنایع غذایی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد قوچان، قوچان، ایران
3 - گروه پژوهشی کیفیت و ایمنی مواد غذایی، پژوهشکده علوم و فناوری مواد غذایی جهاد دانشگاهی، مشهد، ایران
کلید واژه: مخمر, حداقل غلظت بازدارندگی, اسانس گل بی مرگ,
چکیده مقاله :
گل بیمرگ یک گیاه علفی چندساله، متعلق به خانواده آستراسه است که در بسیاری از کشورها جهت درمان سنتی بسیاری از بیماریها از آن استفاده میشود. در این مطالعه، اسانس بخشهای هوایی گیاه این گل به روش تقطیر با آب به کمک دستگاه کلونجر استخراج و تاثیر آن بر دو گونه مخمری کاندیدا آلبیکنز و ساکارومایسز سرویسیه به روش میکرودایلوشن و در ده غلظت متفاوت بررسی شد. یافتههای تحقیق حاضر نشان داد که اسانس گل بیمرگ تأثیر قابل توجهی در کاهش و حذف مخمرهای مورد بررسی دارد، اما کاندیدا آلبیکنز با حداقل غلظت بازدارندگی 31/195 میکروگرم بر میلیلیتر و حداقل غلظت کشندگی 3125 میکروگرم بر میلیلیتر مقاومت بیشتری نسبت به ساکارومایسز سرویسیه نشان داد، بهطوریکه میزان رشد ساکارومایسز سرویسیه در تمام غلظتها کمتر از کاندیدا آلبیکنز بود. نتایج این تحقیق نشان داد که اسانس گل بیمرگ اثر ضدمخمری قابل توجهی دارد. بنابراین میتوان از این گیاه به عنوان یک عامل ضد قارچ (ضد مخمری) در صنایع غذایی و دارویی استفاده نمود.
Helichrysum arenarium L. is a perennial herbaceous plant that belongs to asteraceae family and traditionally used to treat various diseases in many countries. In this study, the essential oil from the aerial parts of the H. arenarium L. was extracted with hydro-distillation using a clevenger approach and then its antimicrobial effects was studied on the growth of two yeasts species, Candida albicans and Saccharomyces cereviciae,using micro-dilution method at ten different concentrations. The results of this study indicated that the essential oil of H. arenarium had significant effects on reducing and eliminating tested yeasts (P< 0.05) but C. albicanswith MIC=195.31 and MFC=3125 µg/ml indicated more resistant than S. cereviciae so that growth of S. cereviciae in all concentrations was lower than that of the C. albicans. The results revealed that the essential oil of H. arenarium had a significant anti yeast activity (P<0.05); therefore, it can be used as an antifungal agent in the food and pharmaceutical industries.