تأثیر استفاده از پوست پرتقال (Citrus Sinensis) بهعنوان جاذب زیستی بر خواص کیفی و مقدار فلزات سنگین روغن کنجد حاصل از پرس سرد
محورهای موضوعی : بهداشت مواد غذایی
عیسی فتح الهی
1
(
استادیار گروه علوم و صنایع غذایی، واحد ممقان، دانشگاه آزاد اسلامی، ممقان، ایران
)
راحله هاشمی نژاد
2
(
دانشآموخته کارشناسی ارشد گروه علوم و صنایع غذایی، واحد ممقان، دانشگاه آزاد اسلامی، ممقان، ایران
)
سمیه طالبی
3
(
دانشآموخته کارشناسی ارشد گروه علوم و صنایع غذایی، واحد ممقان، دانشگاه آزاد اسلامی، ممقان، ایران
)
کلید واژه: فلزات سنگین, جاذب زیستی, روغن کنجد, اکسیداسیون, پوست پرتقال,
چکیده مقاله :
امروزه به دلیل معایب روش های متداول حذف فلزات سنگین، استفاده از ضایعات کشاورزی و محصولات فرعی حاصل از فرآوری مواد غذایی به عنوان جاذب زیستی مورد توجه قرار گرفته است. در این مطالعه تأثیر غلظت و زمان هم زدن پوست پرتقال بر ویژگی های کیفی و مقدار فلزات سنگین (سرب، آهن، مس، کادمیوم و آرسنیک) در روغن کنجد حاصل از پرس سرد بررسی شد. نتایج نشان داد که غلظت پوست پرتقال و مدت زمان هم زدن تأثیر معنی دار بر ویژگی های کیفی و مقدار فلزات سنگین داشت (05/0>p). نسبت به نمونه شاهد مقادیر دی ان و تری ان کونژوگه، اندیس پراکسید، درصد اسیدهای چرب آزاد و کلروفیل برای نمونه حاوی 6 گرم بر لیتر پوست پرتقال به ترتیب 10/68، 66/50، 61/49، 15/44 و 76/65 درصد کاهش یافت ولی مقدار کاروتنوئید و پلی فنول کل به ترتیب 03/8 و 30/37 درصد افزایش پیدا کرد. همچنین دی ان و تری ان کونژوگه، اندیس پراکسید، درصد اسیدهای چرب آزاد و کاروتنوئید تا 30 دقیقه و کلروفیل تا 45 دقیقه هم زدن کاهش و فنول کل تا 45 دقیقه هم زدن افزایش یافت. نسبت به نمونه شاهد مقدار سرب، آهن، مس، آرسنیک و کادمیوم به ترتیب 31/24، 49/43، 16/47، 49/36 و 53/21 درصد در نمونه روغن حاوی 6 گرم بر لیتر پوست پرتقال کاهش یافت. مقدار سرب، آهن، مس، آرسنیک و کادمیوم نسبت به نمونه شاهد به ترتیب 87/35، 65/50، 12/56، 81/47 و 50/21 درصد با افزایش زمان هم زدن تا 60 دقیقه کاهش یافت. نتایج نشان داد که پوست پرتقال به عنوان جاذب زیستی می تواند باعث بهبود کیفی، کاهش فلزات سنگین روغن و ایجاد ارزش افزوده گردد.
Nowadays, due to the disadvantages of the conventional methods of removing heavy metals, application of agricultural waste and by-products from food processing as a biosorbent has been considered. This study investigates the effect of orange peel concentration and agitation time on the quality characteristics and the level of heavy metals (Pb, Fe, Cu, Cd and As) in cold-pressed sesame oil. Results showed that the concentration of orange peel and agitation time significantly affected the quality characteristics and the level of heavy metals (p< 0.05). Compared to the control sample, the values of conjugated diene, conjugated triene, peroxide value, free fatty acids and chlorophyll of samples containing 6 g/l of orange peel decreased by 68.10, 50.66, 49.61, and 15.1, 44 and 65.76%, respectively. But carotenoid and total polyphenol contents increased by 8.03% and 37.30%, respectively. Also, conjugated diene, conjugated triene, peroxide value, free fatty acids and carotenoid decreased up to 30 minutes, chlorophyll decreased up to 45 minutes, and total polyphenol increased up to 45 minutes of agitation. Comparing with control sample, the content of lead, iron, copper, arsenic and cadmium in the oil sample containing 6 g/liter orange peel, decreased by 24.31, 43.49, 47.16, 36.49 and 21.53% respectively. Increasing agitation time up to 60 minutes, decreased the level of Pb, Fe, Cu, As and Cd by 35.87, 50.65, 56.12, 47.81 and 21.50%, respectively. The results showed that orange peel as a biosorbent can improve quality, reduce heavy metals in oil and create added value.
_||_