• Home
  • مجید رسولی

    List of Articles مجید رسولی


  • Article

    1 - Prediction of Drying Time and Moisture Content of Wild Sage Seed Mucilage during Drying by Infrared System Using GA-ANN and ANFIS Approaches
    Journal of Food Biosciences and Technology , Issue 26 , Year , Summer 2024
    This study investigated the use of an adaptive neuro-fuzzy inference system (ANFIS) and genetic algorithmartificial neural network (GA-ANN) for the prediction of drying time and moisture content of wild sage seed mucilage (WSSM) in an infrared (IR) dryer. These models ( More
    This study investigated the use of an adaptive neuro-fuzzy inference system (ANFIS) and genetic algorithmartificial neural network (GA-ANN) for the prediction of drying time and moisture content of wild sage seed mucilage (WSSM) in an infrared (IR) dryer. These models (ANFIS and GA-ANN) were fed with three inputs of IR radiation intensity (150, 250, and 375 W), the distance of mucilage from the lamp surface (4, 8, and 12 cm), mucilage thickness (0.5, 1, and 1.5 cm) for prediction of average drying time. Also, to predict the moisture content, these models were fed with 4 inputs IR power, lamp distance, mucilage thickness, and treatment time. The GAANN model structure that used 4 hidden neurons, and modeled the drying time of WSSM with a correlation coefficient (r) of 0.984. Also, the GAANN model with 9 neurons in one hidden layer, predicts the moisture content with a high r-value (r=0.999). The calculated r-values for the prediction of drying time and moisture content using the ANFIS-based subtractive clustering algorithm were 0.925 and 0.998, respectively, that shows a higher correlation among predicted data and experimental data. Sensitivity analysis results demonstrated that IR intensity and mucilage distance were the main factors for the prediction of drying time and moisture content of WSSM drying, respectively. In summary, the GAANN approach performs better than the ANFIS approach and this method can be applied to relevant IR drying process with satisfactory results. Manuscript profile

  • Article

    2 - بررسی سینتیک تغییرات رنگ و سطح برش‌های بادمجان‌پوشش‌داده شده با موسیلاژ دانه‌ریحان‌طی‌فرآیند‌ سرخ‌کردن
    Journal of Innovation in Food Science and Technology , Issue 1 , Year , Spring 1403
    استفاده از موسیلاژ‌های خوراکی یکی از روش‌های مناسب برای بهبود خصوصیات ظاهری مواد غذایی سرخ‌شده است. هدف از این پژوهش، بررسی تغییرات مؤلفه‌های رنگی شامل روشنایی، قرمزی، زردی، تغییرات رنگ و مساحت برش‌های بادمجان پوشش‌دهی شده با غلظت‌های مختلف موسیلاژ دانه ریحان هنگام سرخ More
    استفاده از موسیلاژ‌های خوراکی یکی از روش‌های مناسب برای بهبود خصوصیات ظاهری مواد غذایی سرخ‌شده است. هدف از این پژوهش، بررسی تغییرات مؤلفه‌های رنگی شامل روشنایی، قرمزی، زردی، تغییرات رنگ و مساحت برش‌های بادمجان پوشش‌دهی شده با غلظت‌های مختلف موسیلاژ دانه ریحان هنگام سرخ کردن عمیق بود. در این پژوهش، برش‌های بادمجان درون سرخ‌کن قرار گرفته و هر یک دقیقه (تا 12 دقیقه) اثرات دمای سرخ کردن در سه سطح 150، 175 و 200 درجه سلسیوس بر ویژگی‌های ظاهری نمونه‌ها بررسی شد. برای مدل‌سازی مؤلفه تغییرات رنگ نیز از مدل‌های توانی، درجه دوم، گومپرتز، لجستیک، ریچارد، ام‌ام‌اف و ویبول استفاده شد. مؤلفه روشنایی محاسبه شده برای فرآیند سرخ شدن نمونه‌های بادمجان نشان داد که نمونه‌های پوشش داده شده با موسیلاژ دانه ریحان روشن‌تر هستند. با افزایش غلظت موسیلاژ دانه ریحان از صفر به 5/1 درصد، مؤلفه قرمزی نمونه‌ها از 96/7 به 25/11 افزایش یافت. نمونه‌های پوشش داده شده به صورت معنی‌داری زردتر بودند (05/0>P) اما بین غلظت‌های 1 و 5/1 درصد موسیلاژ اختلاف معناداری وجود نداشت (05/0<P). میانگین مقادیر مؤلفه تغییرات رنگ برای نمونه شاهد، 5/0 درصد، 1 درصد و 5/1 درصد موسیلاژ دانه ریحان به ترتیب برابر 71/43، 25/41، 64/42 و 88/40 بود. برای مدل‌سازی مؤلفه تغییرات رنگ، مدل ام‌ام‌اف در مقایسه با سایر مدل‌ها خطای کمتری داشت. میانگین تغییرات مساحت محاسبه شده برای نمونه شاهد، 5/0 درصد، 1 درصد و 5/1 درصد موسیلاژ دانه ریحان به ترتیب برابر 41/49، 68/43، 41/42 و 66/36 بود. نتایج نشان داد که پوشش‌دهی برش‌های بادمجان با موسیلاژ دانه ریحان باعث حفظ شکل ظاهری محصول سرخ‌شده گردید و کمترین تغییرات مساحت در زمان سرخ شدن در تیمار پوشش‌دهی با 5/1 درصد موسیلاژ مشاهده شد. Manuscript profile