Journal of Food Technology and Nutrition
,
Issue66,Year,
Summer
2020
مقدمه: نشاسته و مشتقات آن کاربردهای متنوعی در صنعت غذا و صنایع دیگر مانند داروسازی دارند.تغییر ویژگی های ساختاری نشاسته، تأثیر چمشگیری بر خصوصیات فیزیکوشمیایی و کاربردی آن ها در صنعت دارد.
مواد و روش ها: در این پژوهش،پس ازتعیین محتوی نشاسته، آمیلوز و آمیلوپکتین سه وار More
مقدمه: نشاسته و مشتقات آن کاربردهای متنوعی در صنعت غذا و صنایع دیگر مانند داروسازی دارند.تغییر ویژگی های ساختاری نشاسته، تأثیر چمشگیری بر خصوصیات فیزیکوشمیایی و کاربردی آن ها در صنعت دارد.
مواد و روش ها: در این پژوهش،پس ازتعیین محتوی نشاسته، آمیلوز و آمیلوپکتین سه واریته گندم ایرانی (الوند، بک کراس روشن و سیروان)، اصلاح ویژگی های آنها با ایجاد اتصالات عرضی توسط ماده شیمیایی اپی کلروهیدرین در سه سطح (w/v %5/0، %3/0، %1/0) و اصلاح فیزیکی آنها با استفاده از امواج اولتراسونیک در فرکانس25 کیلوهرتزدردو زمان 15 و30 دقیقه و در دمای C°20 صورت گرفت. ویژگیهای کیفی نمونه ها مانند شفافیت خمیر، ظرفیت نگهداری آب، ویسکوزیته، حلالیت، قدرت تورم و پایداری در برابر انجماد و رفع انجماد (میزان سینرسیس) نمونه های نشاسته شاهد و اصلاح شده مورد بررسی قرار گرفت. نتایج این پژوهش در قالب طرح کاملا تصادفی- آزمون فاکتوریل مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفت و میانگین ها برمبنی حداقل تفاوت معنیدار بایکدیگر مقایسة شدند.
یافته ها: نتایج نشان می دهد حلالیت، قدرت تورم، شفافیت خمیر، ظرفیت نگهداری آب نشاسته حاصل از تیمارهای فیزیکی هر سه واریته نسبت به گرانول های نشاسته معمولی افزایش می یاید. درحالیکه اصلاح نشاسته با اپی کلروهیدرین منجر به کاهش حلالیت و قدرت تورم نشاسته های تیمار شده می شود. تغییرات شفافیت خمیر و ظرفیت نگهداری آب نمونه های اصلاح شده شیمیایی در مقایسه با شاهد در واریته های مختلف متفاوت است. ویسکوزیته تمام نمونه های تغییریافته در مقایسه با شاهد، کاهش و میزان سینرسیس آنها افزایش یافت.
نتیجه گیری: اعمال تیمارهای اصلاحی در تغییر بسیاری از خصوصیات کیفی نشاسته مؤثر است و تأثیرپذیری نشاسته ارقام مختلف نسبت به تیمارهای فیزیکی و شیمیایی به علت متفاوت بودن خصوصیات ژنتیکی نشاسته در آنها باهم متفاوت است.
Manuscript profile
گیاه عودالصلیب، با نام علمی Paeonia officinalis L. یکی از گونههای متعلق به خانواده Paeoniaceae است. ریشه گیاه عودالصلیب دارای ترکیبات مؤثره متفاوتی از جمله فنل ها ، فلاونوئید ها ، تریترپنوئید ها ،تانن ها، مونوترپن ها و فعالیت های بیولوژیکی متنوعی از جمله اثرات ضد باکت More
گیاه عودالصلیب، با نام علمی Paeonia officinalis L. یکی از گونههای متعلق به خانواده Paeoniaceae است. ریشه گیاه عودالصلیب دارای ترکیبات مؤثره متفاوتی از جمله فنل ها ، فلاونوئید ها ، تریترپنوئید ها ،تانن ها، مونوترپن ها و فعالیت های بیولوژیکی متنوعی از جمله اثرات ضد باکتری، ضد اکسیداتیو، آرامش بخش و ضد درد می باشد. در این مطالعه ارزیابی تاثیر سه حلال آب، اتانول/آب، و آب/اتانول/هگزان در استخراج مواد مؤثره ریشه گیاه عودالصلیب در سه روش غوطه وری، غوطهوری بههمراه اعمال امواج اولتراسونیک و استفاده از سیال فوق بحرانی دیاکسیدکربن به همراه حلالهای کمکی مذکور بر راندمان بر ویژگیهای کیفی (pH، محتوی ترکیبات پلیفنولیک و خواص آنتیاکسیدانی) و خواص ضدمیکروبی عصارههای حاصل بر اشریشیاکلی، استافیلوکوکوس اورئوس، سالمونلا تیفیموریوم و کاندیدا آلبیکانس ارزیابی شد. همچنین حداقل غلظت بازدارندگی و کشندگی عصاره ها معین گردید. نتایج نشان داد که نوع حلال مورد استفاده و شرایط استخراج عصاره بر کمیت و کیفیت عصارههای تولید شده تاثیر معنیداری دارد (05/0p ≤). با استفاده از آب/اتانول و در روش غوطهوری با اعمال امواج اولتراسونیک بیش ترین راندمان استخراج عصاره (3/7±0/17) با بالاترین محتوی ترکیبات فنولیک (6/5±0/33) و خاصیت آنتیاکسیدانی(4/0±1/76) حاصل شد. حداقل غلظت بازدارندگی و کشندگی این عصاره برای اغلب میکروارگانیسم های مورد مطالعه کمتر از سایر نمونهها بود و قطر هاله عدم رشد اشریشیاکلی، استافیلوکوکوس اورئوس و کاندیدا آلبیکانس در مجاورت این نمونه بیش از سایر عصارهها ارزیابی شد. درحالیکه هاله عدم رشد سالمونلا تیفیموریوم در اثر مجاورت با عصاره استخراج شده در آب در روش غوطهوری قطر بیشتری داشت. کمیت و کیفیت عصاره مستخرج با سیال فوق بحرانی نسبت به سایر روشها کمتر بود.
Manuscript profile
اسانس ها و عصاره های گیاهان دارویی به دلیل داشتن ترکیبات زیست فعال متعدد دارای خواص فراسودمندی ازجمله خواص آنتیاکسیدانی و آنتی میکروبی هستند و به عنوان افزودنی ها و نگهدارندههای خوراکی طبیعی مورد توجه قرار گرفته اند. در این تحقیق دو گیاه هوفاریقون (Hypericum perforatu More
اسانس ها و عصاره های گیاهان دارویی به دلیل داشتن ترکیبات زیست فعال متعدد دارای خواص فراسودمندی ازجمله خواص آنتیاکسیدانی و آنتی میکروبی هستند و به عنوان افزودنی ها و نگهدارندههای خوراکی طبیعی مورد توجه قرار گرفته اند. در این تحقیق دو گیاه هوفاریقون (Hypericum perforatum L.) و لعل کوهستان (Oliveria decumbens Vent.) با استفاده از روش خیساندن و با کمک امواج التراسونیک عصاره گیری شدند و ترکیبات هر عصاره توسط GC-MS شناسایی گردید. محتوی ترکیبات فنولیک کل، میزان فعالیت آنتی اکسیدانی و خاصیت ضدمیکروبی آن ها ارزیابی شد. قطر هاله عدم رشد و حداقل غلظتهای بازدارندگی و کشندگی هر عصاره در مقابل چند میکروارگانیسم مهم در صنعت غذا ارزیابی گردید. نتایج نشان میدهد که 19 ترکیب اصلی که مهمترین آن ها تیمول (40/24 درصد)، کارواکرول (00/23 درصد) و میریستیسین (78/9 درصد) هستند، 22/90 درصد عصاره لعل کوهستان را شامل میشوند. در عصاره هوفاریقون، 20 ترکیب مختلف، 16/94 درصد از عصاره را تشکیل میدهد که هیپرسین (92/25درصد) و هایپرفورین (69/16درصد) مهم ترین ترکیبات مؤثره شناسایی شده در این عصاره هستند. محتوی ترکیبات فنولیک عصاره هوفاریقون و لعل کوهستان به ترتیب 0/24 و 5/9 میلی گرم در گرم وزن خشک ارزیابی شد. عصاره هوفاریقون فعالیت آنتیاکسیدانی بالاتری در مقایسه با عصاره لعل کوهستان نشان میدهد (IC50 عصارهها ی هوفاریقون و لعل کوهستان بهترتیب 173/0 و 470/0 گرم بر میلی لیتر). عصاره لعل کوهستان بهخوبی قادر به بازدارندگی فعالیت استافیلوکوکوس اورئوس، اشرشیا کلی و آسپرژیلوس نایجر است، درحالی که عصاره هوفاریقون تنها موجب محدود کردن فعالیت استافیلوکوکوس اورئوس، اشرشیا کلی می گردید و هیچ گونه تاثیری بر قارچ آسپرژیلوس نایجر نداشت.
Manuscript profile
Sanad
Sanad is a platform for managing Azad University publications