Designing a model of Islamic lifestyle and subcultures
Subject Areas : marketing
Mitra Tavassoli
1
,
Abdollah Naami
2
,
Naser Azad
3
1 - PhD student of Business Administration, Islamic Azad University, South Tehran Branch, Tehran, Iran
2 - Associated Professor, Department of Business Management, South Tehran Branch, Islamic Azad University, Tehran, Iran
3 - Assistant Professor, Department of Business Management, South Tehran Branch, Islamic Azad University, Tehran, Iran
Keywords: Islamic lifestyle, subcultures, culture and society, Sandelowski', s and Barroso', s seven stages, metacombination method,
Abstract :
The purpose of this research is to design a model of Islamic lifestyle and subcultures as an extension of individual values or specific groups outside of our culture and society. Subcultures research was designed. The method of the present research was to combine the data obtained from the previous sources through the seven-step process of Sandelowski and Barroso. Also, the search words "Islamic lifestyle and subcultures" were used in the title, abstract, keywords and main text of the resources available in the databases. The findings show that a total of 250 codes, 25 concepts and 8 categories (religious, behavioral, religious, beliefs and attitudes, cultural, social, religious, individual) were obtained from the 24 selected sources and the final examination. The conceptual model of Islamic lifestyle and subcultures formed the research. The results showed that this research is one of the first to identify 8 main categories around the Islamic lifestyle and subcultures and is much more comprehensive than previous researches. . In addition, until now, a conceptual model of Islamic lifestyle and subcultures has not been presented using metacomposite method.
Journal of Interdisciplinary Studies in Marketing Management, Vol. 4, No. 1, Spring 2025, pp. 93-111
Designing a Model of Islamic Lifestyle and Subcultures
Mitra Tavassoli1, Abdollah Naami2ã, Naser Azad3
1. Department of Business Management, South Tehran Branch, Islamic Azad University, Tehran, Iran.
E-mail: tavassoli1382@yahoo.com
2. Department of Business Management, South Tehran Branch, Islamic Azad University, Tehran, Iran.
(Corresponding Author). E-mail: Nammi122@yahoo.com
3. Department of Business Management, South Tehran Branch, Islamic Azad University, Tehran, Iran.
E-mail: Nazad2025@gmail.com
Article Info | Abstract |
Article type: Research Article
Article history: Received: 05/02/2024 Acceptance: 16/05/2024 Published online: 11/07/2025
Key words: Culture and Society, Islamic Lifestyle, Metacombination Method, Sandelowski and Barroso, Subcultures | The purpose of this research was to design a model of Islamic lifestyle and subcultures as an extension of individual values or specific groups outside of our culture and society. This study employed a mixed-methods approach with an exploratory–analytical perspective. In the first phase, a qualitative meta-synthesis of previous research findings were used to develop an initial conceptual framework. Research data were obtained from the previous sources through seven-step process of Sandelowski and Barroso. Findings showed that a total of 250 codes, 25 concepts and 8 categories (religious, behavioral, religious, beliefs and attitudes, cultural, social, religious, individual) were obtained from 24 selected sources and through final examination. The conceptual model of Islamic lifestyle and subcultures was formed in the next step of the research. The results showed that this research is one of the first to identify 8 main categories around the Islamic lifestyle and subcultures and is much more comprehensive than previous research.
|
Cite this article: Tavassoli, M., Naami, A., & Azad, N. (2025). Designing a model of Islamic lifestyle and subcultures. Journal of Interdisciplinary Studies in Marketing Management, 4(1), 93-111.
Publisher: Islamic Azad University, Aliabad Katoul Branch ISSN: 2420-2821 |
طراحی مدل سبک زندگی اسلامی و خرده فرهنگ ها با استفاده از روش فراترکیب
میترا توسلی1، عبداله نعامی2*، ناصر آزاد3
1- گروه مدیریت بازرگانی، واحد تهران جنوب، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران. ایمیل: abbas_rezashateri@yahoo.com
2- گروه مدیریت بازرگانی، واحد تهران جنوب، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران (نویسنده مسئول) ایمیل: s.khoddami@khu.ac.ir
3- گروه مدیریت بازرگانی، واحد تهران جنوب، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران. ایمیل: dr.parvizsaeedi@yahoo.com
اطلاعات مقاله | چکیده |
نوع مقاله: مقاله پژوهشی
تاریخ دریافت: 16/11/1402 تاریخ پذیرش: 27/02/1403 تاریخ انتشار:
کلمات کلیدی: خرده فرهنگ، روش فراترکیب، سبک زندگی اسلامی، سندلوسکی و باروسو، فرهنگ و جامعه
| هدف از انجام این پژوهش طراحی مدل سبک زندگی اسلامی و خرده فرهنگها به عنوان گسترش ارزشهای فرد یا گروههای خاص بیرون از فرهنگ و جامعه ما است. روش پژوهش حاضر از لحاظ هدف، بنيادي، با روش كيفي و با استفاده از روش فراترکیب و هفت مرحلهای سندلوسکی و باروسو به ترکیب دادههای به دست آمده از منابع پیشین انجام شده است. همچنین از واژههای سبک زندگی اسلامی و خردهفرهنگها برای جستجو در عنوان، چکیده، کلیدواژهها و متن اصلی منابع موجود در پایگاههای اطلاعاتی استفاده شد. جامعه آماری پژوهش حاضر تعداد 555 مقاله علمي معتبر منتشر شده طي سالهاي 2013 تا 2023 است که پس از كنترل كيفيت متون و محتوا، تعداد 28 مقاله مرتبط با روشي هدفمند انتخاب و براي كدگذاري و تحليل مورد استفاده قرار گرفتند. نتایج نشان داد که از استخراج کدهاي اولیه با 250 کد، 28 مفهوم و 12 مقوله بدست آمد که مولفههای سبک زندگی اسلامی (دینی، رفتاری، عبادی، باورها و نگرشها، فرهنگی، اجتماعی، اعتقادی، فردی، تصویر ظاهر، طرز حرکت و زبان) اجزای اصلی طراحی مدل مفهومی پژوهش را تشکیل دادند.
|
استناد: توسلی، میترا، نعامی، عبداله، آزاد، ناصر (1404). طراحی مدل سبک زندگی اسلامی و خرده فرهنگ ها با استفاده از روش فراترکیب. مطالعات میان رشتهای مدیریت بازاریابی، 4(1)، 93-111.
ناشر: دانشگاه آزاد اسلامی واحد علی آباد کتول شاپا الکترونیکی: 2821-2420 |
مقدمه
در عصر حاضر با وجود پیشرفت تکنولوژی، بشر با انواع تهاجمات رو به رو بوده و سرانجام زندگی انسان با ناملایمات و افسردگی همراه بوده و از زندگی واقعی فاصله گرفته است. شناخت سبک زندگی خداوند و حرکت در مسیر آن یکی از نیازهای انسان است. از این رو سبک زندگی اسلامی به عنوان زندگی طیبه معرفی شده است و کسب اخلاق انسانی به معنای رسیدن به زندگی طیبه است. قرآن صراحتاً تنها یک بار به این نوع زندگی اشاره کرده و آن را نیکو توصیف کرده است که نشان از پاک بودن آن از هرگونه ناپاکی و توانایی آن در تضمین حیات طیبه چه در دنیا و چه در آخرت دارد. این امر اهمیت سبک زندگی را روشن می کند و انسان را به جستجوی آن ترغیب میکند. سبک زندگی اسلامی در همه ابعاد زندگی انسان مانند سازگاری، بهزیستی روانی، رشد اجتماعی و فردی و رضایت از زندگی مفید خواهد بود. سبک زندگی اسلامی می تواند به عنوان چارچوبی مناسب برای رشد و تعالی انسان عمل کند و مردم را به سوی زندگی سالم هدایت کند.
فرهنگ بر تمام رفتارهای افراد یک جامعه تاثیر میگذارد. افراد از باورها، ارزشها و آداب و رسوم جامعه خود پیروی کرده و از رفتارهایی که غیر قابل قبول بوده به عنوان تابو تلقی میشوند، پرهیز میکنند.این خردهفرهنگها بر متغیرهای مختلف اجتماعی – فرهنگی و جمعیتشناختی، نظیر ملیت، دین، مکان جغرافیایی، نژاد، سن و جنسیت استوار هستند (کرمی و پویان، 1390). یکی از صورتهای فرهنگی مشترک در خرده فرهنگ را سبک مینامندکه میزان تعهد و پایبندی و عضویت در یک خرده فرهنگ خاص را نمایان میسازد و آن را متشکل از سه عنصر بر میشمارد که عبارتند از الف) تصویر ظاهر متشکل از لباس، اشیاء اضافی، سبک مو، جواهرات و اشیا قیمتی؛ ب) طرز حرکت شامل قیافه، نحوه راه رفتن، ژست و در کل نوع و نحوه پوشش کنشکران؛ ج) زبان خاص شامل واژههای خاص و نحوه و بیان آنها (بریک، 1985).
خردهفرهنگ به معنی گروه اجتماعی است که از هویت فرهنگی وسیعتری، متمایز و مشخص است. یک خرده فرهنگ میتواند در امتداد خطوطی از ملیت، طبقه، قومیت، تبار، نسل، سابقه، کلیشه یا پایینترین طبقه اجتماعی باشند. همچنین یک خرده فرهنگ میتواند، گروهی باشد که ممکن است بدنام شده یا اقلیتی در نسبت با فرهنگ مسلط باشد. علاوه بر این، یک خرده فرهنگ میتواند یک ضدفرهنگ باشد، به معنای هویتی اجتماعی که در پاسخ یا واکنش به فرهنگی مسلط وجود دارد. چنین پاسخ ضدفرهنگی، بهصورت شورشی علیه هنجارهای فرهنگی جریان اصلی جامعه، عمل میکند.
سبک به عنوان روش یا شیوهای برای انجام کاری تعریف میشود. بنابراین سبک زندگی اسلامی به مقررات، الگوها، قالبها و معیارهای اسلامی اطلاق میشود که در زندگی هر فرد، اعم از زندگی شخصی، خانوادگی و اجتماعی نقش بسزایی دارد. یعنی روشها بر اساس خواسته اسلام است. علاوه بر این، سبک زندگی شیوههای مختلف زندگی افراد و گروهها را در بر میگیرد و شامل الگوها، باورها، سلیقهها، ارزشها و هنجارهای مورد استفاده در زندگی روزمره میشود (فتحی آشتیانی و جعفری کندوان، 1389). هر مکتب دینی شیوه زندگی خاصی را برای بشریت ارائه میدهد و مدعی است که شیوه زندگی بر اساس جامعهای بهینه و زندگی سالم را ایجاد میکند. اسلام یکی از عناصر سازنده سبک زندگی بشر است. از سوی دیگر در برخی از آیات قرآن به سبک زندگی مورد تایید اسلام اشاره شده است تا مردم به سبک زندگی بهینه اسلامی، ویژگیهای آن و چگونگی دستیابی به آن پی ببرند. هدف از آموزه های دینی رهایی از سبک زندگی غیر اسلامی و اتخاذ سبک زندگی اسلامی در زندگی است (سلم آبادی و همکاران، 1394).
در خصوص سبک و فرهنگ زندگی اسلامی، لازم است تأسی از سیره نبی مکرم اسلام (ص) و ائمه معصومین علیهم السلام در تمامی ابعاد زندگی فردی و اجتماعی نظام اسلامی جریان داشته باشد و بایستی با الگوپذیری از شیوه زندگی پیامبر اکرم (ص) و اهل بیت علیهم السلام در مسیر تعالی و تقویت فرهنگ و سبک زندگی حرکت کنیم. توجه به سبک زندگی اسلامی و ایرانی در بیانات مقام معظم رهبری بیانگر این است که ایشان نگران رسوخ مدلهای منفی و غیرقابل قبول فرهنگهای غربی و جوامع بیگانه هستند که هیچگونه همخوانی با مدل اعتقادی و ارزشی فرهنگی ما ندارد.
علاوه بر این، عنصر عبادت به مسئولیتهایی اشاره دارد که در رابطه بین انسان و خدا نقش دارد. برخی از عبادات در اسلام عبارتند از نماز خواندن، روزه گرفتن در ماه رمضان، خواندن قرآن، زیارت حج و دیگر آداب و رسومی که رسماً به عنوان عبادت شناخته نمی شوند، اما به نیت اطاعت از خداوند انجام میشوند (نورمحمدی، 2019). از این رو انتظار میرود افرادی که از نظر این مؤلفه از سبک زندگی اسلامی کارآمد هستند، در بعد فردی و اجتماعی بهتر عمل کنند و بدین ترتیب در کار دنیوی و زندگی خانوادگی موفقتر شوند.
در جست وجوی این که سبک زندگی اسلامی برای مصرفکنندگان مسلمان چه چیزی را نشان میدهد و اسلام چه شیوهای از زندگی را برای کرامت انسانی و رضایت از زندگی میپذیرد، ابتدا به اصطلاح «سبک زندگی» نگاه میکنیم، سپس سبک زندگی را از دیدگاه قرآن و اندیشمندان اسلامی بررسی میکنیم. بنابراین به نظر میرسد سبک زندگی اسلامی نقش مهمی بر خرده فرهنگها داشته، زیرا فرهنگهای مختلف در دل یک کشور میتواند به دلیل تفاوت قومی، زبانی، طبقاتی و شغلی با هم فرق داشته باشند. لذا سؤالی که در این پژوهش مطرح میگردد این است که شاخص و ابعاد طراحی مدل سبک زندگی اسلامی و خرده فرهنگ کدامند.
مبانی نظری
سبک زندگی
مفهوم سبک زندگی اخیراً به عنوان یک مفهوم علوم اجتماعی مورد توجه محققان مختلف قرار گرفته است. هزاران سال است که انسانها تلاش کردهاند سبک زندگی خود را بشناسند و مدیریت کنند و دولتها تلاش کردهاند تا بر سبک زندگی مردم خود تأثیر بگذارند. با این وجود، تعریف سبک زندگی و مفهوم سازی آن نسبتاً جدید است. سبک زندگی به معنای روش خاص زندگی یک فرد، گروه یا جامعه است. سبک زندگی شامل مجموعهای از ارزشها، رفتارها، حالات و سلیقهها است که میتواند به علایق، نظرات، رفتارها و جهتگیریهای رفتاری یک فرد، گروه یا فرهنگ اشاره داشته باشد (برزانو1، 2011).
درواقع سبک زندگی به عنوان یکی از پیامدهای پایگاه اجتماعی، به صفاتی مربوط میشود که گروههای مربوط به پایگاه اجتماعی را از هم متمایز میکند. گروههایی که هریک دارای تشخص رفتار هستند. همان گونه که وبر میگوید: سبک زندگی همچون پارهفرهنگ، متمایزکننده طبقه اجتماعی در درون فرهنگ اصلی جامعه در نظر گرفته میشود (رسولی، 1382).
سبک زندگی اسلامی
سبک زندگی مجموعهای یکپارچه از آداب است، آداب به معنای ظرافت در رفتار است. سبک زندگی اسلامی را میتوان در سه بخش توصیف کرد که شامل رابطه فرد با خود، رابطه فرد با خدا و رابطه فرد با دیگران است. در مجموع سبک زندگی اسلامی بندگی است. از منظر قرآن، سبک زندگی با توصیفاتی مانند زندگی خوب، سبک زندگی ضروری، سبک زندگی بسیار ارزشمند، سبک زندگی مبتنی بر عدالت، سبک زندگی که بیشتر شامل اطاعت از خداوند و سبک زندگی خاصی است که با اسلام مرتبط است، تعریف میشود (زیورایده و همکاران2 ،2022). سبک زندگی اسلامی از یک برنامه بزرگ رفتاری پیروی میکند که بر اساس آن همه زندگی حرکتی برای تقرب به خداست. این طرح اما پویا است و همیشه نیاز به تعدیل دارد. در یک زندگی دینی مطلوب، همه افعال و حالات را میتوان عبادت نامید.
یکی از ابعاد پیشرفت با مفهوم اسلامی عبارت است از سبک زندگی کردن، رفتار اجتماعی، شیوهی زیستن. این یک بُعد مهم است؛ اگر از منظر معنویت نگاه کنیم - که هدف انسان، رستگاری و فلاح و نجاح است - باید به سبک زندگی اهمیت دهیم؛ اگر به معنویت و رستگاری معنوی اعتقادی هم نداشته باشیم، برای زندگی راحت، زندگی برخوردار از امنیت روانی و اخلاقی، باز پرداختن به سبک زندگی مهم است.
سبک زندگی اسلامی از دیدگاه قرآن
اصطلاح «سبک زندگی» برای توصیف شرایط زندگی انسانها به کار میرود و مجموعهای از ادراکات، ارزشها، رفتارها، حالات و سلیقهها را شامل میشود. در بیشتر موارد، همه عناصر سبک زندگی در یک مکان جمع میشوند و افراد سبک زندگی مشترکی دارند. در واقع سبک زندگی انسان را شکل میدهد. علاوه بر این، سبک زندگی مهم، ضروری و بسیار گسترده است و دارای ابعاد گوناگونی است که موضوعات مختلف اقتصاد، رفتارهای اجتماعی، سلامت و خانواده را در بر میگیرد. با استفاده از منابع غنی اسلامی به ویژه قرآن که در دسترس ماست میتوان به زندگی خوب دست یافت (فاضل قانع، 2013).
از اهداف قرآنکریم، تعلیم سبک زندگی صحیح است، بهگونهای که میتوان با شناسایی ارزشها و هنجارها و ضد آنها که در آیات قرآن به آنها اشاره شده است، این سبک را شناسایی کرد و با انطباق روش زندگی با روشهای قرآنی به قله سعادت و خوشبختی دست یافت. قرآنکریم در آیات متعدد از یکسو، سبک زندگی غیرالهی را مورد مذمت و تخطئه قرار میدهد و این مذمت هم ناظر بهساحت فردی و هم ساحت جمعی آدمی است.
سبک زندگی از دیدگاه صاحبنظران اسلامی
ازدیدگاه مقام معظم رهبری، «يكى از ابعاد پيشرفت با مفهوم اسلامى عبارت است از سبك زندگى كردن، رفتار اجتماعى، شيوه زيستن اينها عبارت اخراى يكديگر است. ایشان ازسبک زندگی به عنوان باطن فرهنگ یک جامعه یاد کردند و از دو عنصر هدف و ایمان بهعنوان اجزای اصلی تشکیل دهنده سبک زندگی نام بردند. ایشان سبک زندگی را به عنوان معیار خودشناسی فرد دانستند که نخستین گام دراصلاح سبک زندگی است.
از منظر آیتالله مصباح یزدی، «واژه سبک زندگی که در ادبیات امروزی به مثابه واژه کلیدی مطرح شده است، از نظر لغوی و موارد کاربرد وسیعی را در برمیگیرد؛ یعنی از رفتارهای خاصی که هر فردی برای زندگی خود برمیگزیند تا رفتارهای خانوادگی، فامیلی، محلی، شهری، کشوری و بین المللی را قابل اطلاق است؛ از اینرو میتوان سبک زندگی را ویژگیهای رفتاری انسان تعریف کرد و بر اساس اختلاف این ویژگیها، تعدد سبکها را در نظر گرفت. واژه سبک زندگي اسلامي ميتواند متضمن اين ويژگيها باشد كه فرد مورد نظر نيست؛ بلکه منظور يک رفتار جمعي و اجتماعي است؛ در مسائل اجتماعي نيز همة افراد ملحوظ نيستند و معمولاً روش رايج در جامعه بررسي ميشود.
بر اساس رويكرد دينشناسانه، سبک زندگی مجموعهای از نگرشها، ارزشها، رفتارها، حالات و سلیقهها در هر چیزی است. یافتهها حاکی از آن است که ایمان و عمل صالح از اموال و معیارهای اساسی سبک زندگی اسلامی است. زندگی خوب و ملاقات با پروردگار هر دو از طریق ایمان و عمل صالح حاصل میشود. زندگی عامل احساس و حرکت در همه موجودات است و حیات طیبه موجب شهود حق تعالی و سیر در مظاهر انوار الهی و سبک زندگی نورانی جدید برای انسان است. آیات الهی این سبک زندگی را به بهترین وجه معرفی کرده اند که اتخاذ آن موفقیت دنیوی و اخروی ما را تضمین میکند.
سبک زندگی از منظر صاحبنظران غربی
آلفرد آدلر و ماکس وبر را میتوان به عنوان اولین کسانی که این اصطلاح و مفهوم را توسعه دادند نام برد. سبک زندگی را میتوان به عنوان مجموعهای از رفتارها، ترجیحات و اعمالی که در زندگی روزمره وجود دارد تعریف کرد. در نظریه اجتماعی مدرن، بک و بوردیو این مفهوم را بیشتر از یک آژانس توسعه دادند. اصطلاح سبک زندگی در بسیاری از مطالعات تجربی در زیرشاخههای مختلف علوم اجتماعی، اما به شیوهای بسیار گسترده وجود دارد و در بسیاری موارد بدون اشاره به مفروضات نظری زیربنایی استفاده میشود (جاهانا3، 2015). شارما و لال4 (2012) معتقدند سبک زندگی بر اساس عوامل جمعیت شناختی مانند سن، درآمد، وضعیت تأهل و مذهب تأثیر قابل توجهی بر سبک زندگی دارند.
سوبل5، سبک زندگی، مجموعهای از رفتارهای قابلمشاهده وبیانگرانه در میان افراد است (ولی زاده، 1392)؛ وبر، سبک زندگی را شیوههای رفتار، لباس پوشیدن، سخن گفتن، اندیشیدن و نگرشهایی میداند که مشخصکننده گروههایی منزلتی متفاوت است؛ لامونت و همکارانش نیز ضمن تاکید بر شیوه سازمان دادن زندگی شخصی، الگوی تفریح و مصرف را بهترین شاخص سبک زندگی میدانند (دوست فرخانی و رضایی، 1392).
آلفرد آدلر6 بیان کرد که سبک زندگی هدف فرد، خودپنداره، احساسهای فرد نسبت به دیگران و نگرش فرد نسبت به دنیا را شامل میشود (فیست جی7، 1391). از نظر آدلر سبک زندگی به طور واضح و مستقیم با شرایط بیرونی و محیطی ارتباط دارد و همانطور که در طبیعت تأثیر شرایط محیطی بر رشد و نمو گیاهان و حیوانات وجود دارد در خصوص انسان هم موضوع مصداق دارد. هر فرد سبک زندگی منحصر به خودش را دارد در عین حال این سبک در شرایط سخت و در وضعیت غیر عادی معنا مییابد نه در شرایط عادی و نا مطلوب. شيوه و نوع زندگي مردم، مهمترين بخش از عرصه حيات اجتماعي را تشكيل ميدهند؛ از اين رو، پيروي مردم يك جامعه از سبك و شيوه زندگي اصيل و بومي، لازمه پيشرفت اقتصادي و اجتماعي است (آقایی، 1391).
فرهنگ
فرهنگ یک عمل فرهنگی است که در یک سازمان سیاسی، اجتماعی یا اقتصادی خاص حکومت میکند که در آن فرهنگ های زیادی با هم زندگی میکنند. ممکن است به زبان، مذهب/فرهنگ، اهمیت اجتماعی و/یا فرهنگ جامعه اشاره داشته باشد. این عوامل معمولاً در کل جامعه عادی هستند (اسکوت8، 2022).
فرهنگ از این جهت مهم است که زندگی فرد را به طرق مختلفی از جمله ارزشها، دیدگاهها، خواستهها، ترسها، دیدگاهها و نگرانیها تحت تاثیر قرار میدهد. فرهنگ تقریباً تمام تجربیات مشترک انسانها را در بر میگیرد که طبیعتاً به دلیل اینکه موجودات اجتماعی هستند به مشارکت در فرهنگ کشیده میشوند. فرهنگ گروهی هنجارهایی را برای گروه بیان میکنند که رفتار آنها را در ازای حمایت از نظر تعداد و پذیرش در گروه اصلاح میکنند. اگرچه قوانین رفتاری ممکن است مبهم باشد که توسط فرهنگ وضع شده است، اما این قوانین در حال حاضر با انتشار گسترده فرهنگ بسیار بیشتر از همیشه اجرا می شوند (گریس9، 2012).
خرده فرهنگها
خرده فرهنگها زمانی معنا پیدا میکند که مقولههایی مانند نژاد-قومیت، مذهب و طبقه اجتماعی را به عنوان گروههایی ثابت تجربه میشوند و با قرار گرفتن گروهها در سلسله مراتب اجتماعی جای بگیرند (بوردیو10، 1984 و لوئیس11، 1966). خرده فرهنگ مجموعهای از باورها، ارزشها، هنجارها و آداب و رسوم مرتبط با یک خرده سیستم اجتماعی نسبتاً متمایز (مجموعهای از شبکهها و نهادهای بین فردی) است که در یک سیستم و فرهنگ اجتماعی بزرگتر وجود دارد (فیشر12، 1975).
پیشینه پژوهش
عسکری و همکاران (1400) در مقالهای به بررسی" سبک زندگی اسلامی و آفتهای آن جهت ارائه راهکارهای اصلاح سبک زندگی در تحقق نظام پیشرفتهی اسلامی" پرداختند. نتایج نشان داد که در حقیقت، اصلاح سبک زندگی، مسیر اصلاحات در نظامهای اجتماعی را ممکن میسازد. تبیین و ترویج فرهنگ زندگی، شیوه زیستن و سبک زندگی اسلامی از رسالتهای مهم حوزههای علمیه، مدرسهها و دانشگاهها است. اسماعیلی جوشقانی (1399) در مقالهای که با عنوان طراحی مدل سبک زندگی ايرانی- اسلامی با رويکرد جامعه شناختی انجام داد. نتایج نشان داد که چهار مقوله محوری روابط انسانی و اجتماعی با 10مولفه و مقوله نگرشها و ارزشها با 5 مولفه و عوامل محیطی با سه مولفه و عوامل فردی با 10 مولفه تاثیر گذارترین عوامل در تبیین مدل سبک زندگی ایرانی - اسلامی به شمار میآیند. حسن زاده (1399) مقالهای با عنوان " نگاهی هستیشناسانه به سبک زندگی اسلامی در اندیشه مقام معظم رهبری" انجام داد. نتایج نشان داد که سبک زندگی اسلامی در اندیشه ایشان بدون توجه به مؤلفههای دیگر، امکان پذیر نیست و مولفههای آن عبارتند از خودشناسی، عقل، استقلال فرهنگی، تبیینگری، تشکیل جامعه اسلامی، پیشرفت اسلامی، تمدن اسلامی، دفاع، عدالت اجتماعی، الگوپذیری و بعضی از فضائل اخلاقی نظیر رحم، تعصب به اقتصاد ملی، قوت نفس، امانتداری، استقامت، صداقت و نیز بعضی از رذائل اخلاقی نظیر اسراف، اشرافیگری، تقلیدمحوری. بنابراین همه مولفههای سبک زندگی اسلام با نگاهی هستی شناسانه ارتباط مستقیم دارند. اشتریفر و صالحی امیری (1395) در پژوهشی به طراحی الگوی رابطه مدیریت فرهنگی با سبک زندگی ایرانی- اسلامی پرداختند. نتایج نشان داد که بین مدیریت فرهنگی و سبک زندگی ایرانی- اسلامی رابطه معناداری وجود دارد و این رابطه یک رابطه مثبت و ضعیف است؛ همچنین از میان مولفههای پنجگانه مدیریت فرهنگی، ارتباط برنامه ریزی فرهنگی، سازماندهی فرهنگی، بسیج منابع و امکانات فرهنگی و هدایت و رهبری فرهنگی، با متغیر سبک زندگی ایرانی- اسلامی رابطه مثبت و مستقیمی داشتند. عدلی پور و همکاران (1394) در مقالهای به تحلیل رابطه سبک زندگی با هویت فرهنگی جوانان پرداختند. نتایج نشان داد بین سبک زندگی جوانان با هویت فرهنگی آنها رابطه معناداری وجود دارد، به نحوی که هر چه سبک زندگی افراد در جامعه مدرنتر باشد از میزان هویت فرهنگی آنان کاسته میشود و هر چه سبک زندگی شان سنتیتر باشد هویت فرهنگی افراد تقویت میشود. علاوه بر این بین پایگاه اقتصادی- اجتماعی افراد با هویت فرهنگی آنان رابطه وجود دارد در حالی که بین جنس و هویت فرهنگی همبستگی معناداری ملاحظه نشد. فکوهی (1387) در مقالهای به بررسی خرده فرهنگهای اقلیتی و سبک زندگی، روندها و چشم اندازها پرداختند. نتایج نشان داد که سبک زندگی با دو مفهوم خرده فرهنگ اقلیتی و هویتهای اقلیتی در موقعیتهای پیچیدهتری قرار دارد و مفهوم سبک زندگی در ترکیب خود با مفهوم روزمرگی تفسیر می شود.
روش پژوهش
نوع پژوﻫﺶ ﺣﺎﺿﺮ ﺑﺮاﺳﺎس ﻫﺪف، ﺗﻮﺳﻌﻪاي کـﺎرﺑﺮدي، ﺑﺮاﺳـﺎس ﻣﺎﻫﯿـﺖ دادهﻫـﺎ، کیفی و ﺑﺮ اﺳﺎس روشﻫﺎي ﺟﻤﻊآوري دادهﻫﺎ و اﻃﻼﻋﺎت، اﺳﻨﺎدي اﺳﺖ. روش انجام پژوﻫﺶ، ﺗﺤﻠﯿلی – توصیفی بوده و دادههای کیفی از روش پژوهشی کیفی جمعآوری میشوند. فراترکیب13 نوعی مطالعه کیفی است که اطلاعات و یافتههای استخراج شده از مطالعات کیفی دیگر با موضوع مرتبط و مشابه را بررسی میکند (مکس ول14،2010) ؛ در نتیجه نمونه مورد نظر برای فراترکیب از مطالعات کیفی منتخب و بر اساس ارتباط با آنها سوال پژوهش تشکیل میشود. روش فراترکیب را بیشتر به صورت نظریه، مفاهیم؛ شاخص، ابعاد برای درک بهتر از یک مفهوم یا پدیده خاص به کار میبرند (بونداس و هال15، 2007).
در این پژوهش جهت طراحی مدل سبک زندگی اسلامی و خرده فرهنگها از روش هفت مرحلهای فراترکیب سندلوسکی و باروسو (2003) در شکل 1 نشان داده شده است، استفاده کردهایم.
شکل 1: فرآیند هفت مرحلهاي فراترکیب سندلوسکي و بارسو (2007)
یافتههای پژوهش
در این پژوهش، هدف تحقیق در تعیین پرسش، مؤثر بوده است. بنابراین، پرسش پژوهش عبارت است از این که مطالعات گذشته شاخصها و ابعاد طراحی مدل سبک زندگی اسلامی و خرده فرهنگها کدامند.
مرور نظاممند مطالعات
در این مرحله پژوهشگر بر جستجوی سیستماتیک یا نظاممند بر مقالات، کتب منتشر شده در پایگاههای اطلاعاتی معتبر داخلی و خارجی متمرکز میشود و کلید واژههای مرتبط را انتخاب مینماید. در این پژوهش کلید واژهها مورد پژوهش در جدول 1 بشرح ذیل میباشند. در نتیجه جستجو و بررسی پایگاههای داده، کتب، مجلات و موتورهای جستجوگر مختلف و با استفاده از کلید واژههای مورد نظر 555 منبع بر اساس «عنوان، چکیده و محتوا» یافت شد. لازم به ذکر است که جستجوی مقالات در منابع فارسی طی بازه زمانی « 1392 الی1402هجری شمسی» و در منابع لاتین 2013 الی 2023 میلادی» انجام پذیرفت. هم چنین پایگاههای فارسی مورد بررسی عبارتند از سایتهای جهاد دانشگاهی، مقالات علمی کنفرانسهای کشور، پایگاه نشریات کشور، گنج ایرانداک، پایگاه تخصصی نور و پورتال جامع علوم انسانی و هم چنین پایگاههای لاتین عبارتند از سایتهای ساینس دایرکت، امرال اینساید مورد جستجو قرار گرفت.
جدول 1: واژه های کلیدی مورد جستجو
ردیف | واژه فارسی | واژه انگلیسی |
1 | سبک زندگی | Lifestyle |
2 | سبک زندگی اسلامی | Islamic lifestyle |
3 | سبک زندگی ایرانی | Iranian lifestyle |
4 | سبک زندگی غربی | Western lifestyle |
5 | سبک زندگی مصرفی | Consumer lifestyle |
6 | فرهنگ | Culture |
7 | خرده فرهنگ | Subculture |
جستجو و انتخاب متون مناسب
در این مرحله پژوهشگر پارامترهای مختلفی را مانند عنوان، چکیده، محتوا، جزئیات مقاله در نظر گرفته و مقالاتی که با سوال و هدف پژوهش تناسبی ندارد را حذف میکند. براساس امتیازات اخذ شده 28 مقاله حداقل امتیاز داده شده به مقالهها 20 و حداکثر امتیاز داده شده 50 میباشد. در نتیجه فرآیند ارزیابی پژوهشگر از میان 555 مقاله،420 مقاله را حذف کرده و در نهایت 28 مقاله برای تجزیه و تحلیل اطلاعات باقی میماند.
|
تعداد مقالات رد شده به علت عنوان420=N |
تعداد منابع یافت شده 555=N |
تعداد مقالات رد شده به علت چکیده 26=N |
کل چکیده های غربال شده 72=N |
تعداد کل مقالات اولیه46=N |
تعداد مقالات رد شده به علت محتوا 18=N |
تعداد کل مقالات نهایی28=N |
شكل 1 : نتایج جستجو و انتخاب منابع مناسب
برای ازریابی کیفیت مطالعات معمولا از ابزار برنامه مهارتهای ارزیابی حیاتی (CASP)16 استفاده شده است و بر اساس معیار CASP برای هر مقاله امتیازی در نظر گرفته میشد. اعطای امتیاز به هر یک از شاخصها از ضعیف (1) تا (5) عالی در هر یک از شاخصها امتیازی داده میشود (مجید و ونستون17، 2018).
استخراج اطلاعات متون
در کل فرآیند روش فراترکیب، پژوهشگر به طور پیوسته ، منابع منتخب و نهایی شده را به منظور دستیابی به مدل سبک زندگی و خرده فرهنگها چندین بار محتوای منابع را مورد بازنگری قرار داده است. در پژوهش حاضر، اطلاعات منابع به این صورت دستهبندی شده است؛ مرجع مورد نظر به هر منبع ثبت میشود شامل (نام و نام خانوادگی، سال انتشار و منبع) عوامل مرتبط با سبك زندگي اسلامي و خرده فرهنگها است، مشخصات روششناختی (روش پژوهش، ابزار پژوهش و جامعه پژوهش) در یک جدول طبقه بندی شد (سندلوسکی و باروسو، 2003). نتایج کدهای انتخابی در جدول 2 بیان شده است.
جدول 2: کدهای انتخاب شده در زمینه سبک زندگی اسلامی و خرده فرهنگ ها
رديف |
نويسنده |
مدل سبك زندگي اسلامي | روش شناسي | ||
|
|
| روش پژوهش | ابزار پژوهش | جامعه پژوهش |
1 | شریفی و لطفی 2013 | سبك زندگی خانوادگی در قرآن و سنّت پیشوایان معصوم (ع) | رویکرد کمی | مشاهده | 10 نفر از پژوهشگران حوزه علمیه |
2 | شکری و عباس زاده 2014 | مدیریت بدن، الگوی خرید لباس، الگوی تغذیهای، انتخاب محل سکونت، سبک زندگی مصرفی | رویکرد کیفی / مطالعه موردی | پرسشنامه | کلیه زنان شاغل و خانه دار شهر میانه |
3 | شفيعي رودپشتي ،ملك شاهي 2015 | سبك هاي كيفيت گرا، راحت گرا، جمع گرا، ارزش گرا، سليقه گرا،رفتار مصرف كننده، سبك شناسي خريد، | رویکرد آمیخته/ مطالعه چند موردی | مصاحبه، پرسشنامه و تحلیل اسناد | بانوان تهراني بالاي 16 سال |
5 | رضایی و همکاران 2015 | سبک زندگی، هویت، مصرف، فرهنگ ایرانی اسلامی و مدیریت بدن، سیاستگذاری فرهنگی | رویکرد کمی | مشاهده | اساتید دانشگاه ،اساتید حوزه علمیه |
6 | نظرپور کاشانی و همکاران 2016 | خانواده و الگوي مصرف،الگوهاي رفتار خرید،نظریه هاي سبک زندگی،،الگوی عام تصمیم گیری خرید | تحلیلی کیفی | مشاهده ،مصاحبه | مصرف کنندگان |
7 | ملاسعيدي 2016 | اصلاح الگوي مصرف،سلامتي جسمي و رواني،فرهنگ، سبك زندگي معنوي | كمي | پرسشنامه | 378 زن و مرد |
8 | کافی 2015 | تفسير موضوعي، تحليل محتوا، روش مدل سازي، مفهوم پردازي باز، مفهوم پردازي محوري، مفهوم پردازي انتخابي. | رویکرد آمیخته | مشاهده،مصاحبه | اساتید حوزه علمیه |
9 | جوان و همکاران2015 | سبک زندگی اسلامی، سلامت جسم وروان، خانواده | رویکرد کمی/ مطالعه تجربی | نظریه سبک زندگی اسلامی | دانشجویان روانشناسی |
10 | مرحمتی و یوسفی 2016 | بافت فرهنگی و مذهبی، قرآن و احاديث معتبر، نگرش مذهبی، جهت گیری دينی باعث ارتقای بهزيستی و رضايت از زندگی | رویکرد کیفی / مطالعه موردی | پرسشنامه | 1200 نفر از دانشجویان کارشناسی |
11 | فتاحی زاده و رضایی 2016 | سلامت اجتماع و خانواده نقش زنان، سبک زندگی اسلامی،آموزه های قرآن و اهل بیت اسلام | مطالعه اکتشافی/رویکرد کمی | مشاهده | زنان شاغل |
12 | توکلی و ایزانلو 2016 | اقتصاد اسامی، دولت رفاه، تولید، توزیع،مصرف | رویکرد کیفی | مشاهده | اساتید دانشگاه
|
13 | اشتری فرد و صالحی امیری 2016 | وضعيت زيستي، رواني و اجتماعي،مديريت فرهنگي، ارتباط برنامه ريزي فرهنگي،سازمان دهي فرهنگي، بسيج منابع و امكانات فرهنگی و هدايت و رهبري فرهنگي | رویکرد کمی | پرسشنامه | 320 نفر از شهروندان شهر تهران
|
14 | احمدی و همکاران 2016 | سبک تصمیم گیري، خرید سودمندجویانه، خرید لذتجویانه، خردهفرهنگ | رویکرد کمی | پرسشنامه | 350 نفر از مشتریانی مراکز خرید |
15 | حسنی و همکاران 2017 | سبك زندگي، سبك زندگي فرهنگي، مصرف، فرهنگ، خرده فرهنگ | تحليل مفهومي نوعي استراتژي تقليل و تحليل داده هاي كيفي | مشاهده ،مصاحبه | مصرف کنندگان |
16 | کریمی علویجه و همکاران 2018 | ارزش ها ،نگرش ها، فرهنگ ملی | کمی
| پرسشنامه | 350 نفر از مشتریان |
17 | آتادخت و نوروزی 2018 | سبک زندگی اسلامی ،سلامت ذهنی | مطالعه اکتشافی/ رویکرد کمی | مشاهده | 173 دانش آموز
|
18 | یوسف زاده 2018 | شیوه زندگی، اوقات فراغت انتخاب | کمی | مصاحبه | 17 نفر از دانش آموزان |
19 | کامیل پیچا 2019 | سبک زندگی، سلامت ؛ رفتار مصرف کننده، سلامت پایدار،کیفیت بر سبک زندگی، اقتصاد پایدا ، سبک زندگی سالم ، توسعه شخصی، مراقبت های بهداشتی جایگزین، سبک زندگی اکولوژیکی | کمی | پرسشنامه ساختار یافته/ مصاحبه | 500 نفر از مشتریان |
20 | زارعان و فاضلیان 2019 | خانواده، رفتارهای فرهنگی، تربیت دینی و ارزشهای معنوی | کمی | پرسشنامه | فرهیختگان حوزه علمیه |
21 | ترکاشوند 2019 | سبک زندگی اسلامی، نگرش اقتصادی، مصرف، پس انداز، اخلاق و احکام اسلامی | رویکرد کمی، آزمون همبستگی | مصاحبه، پرسشنامه | 425 نفر از دانشجويان |
22 | خواجه نوری و مساوات 2019 | سبک زندگي، شبکه های مجازی، سبک دیني، مصرف، رفتار مصرف کننده، زنان شیراز | رویکرد کمی، آزمون همبستگی | پرسشنامه | 383 نفر از زنان |
23 | آقاملایی 2020 | سبک زندگی، سنتی و مدرن، فرهنگ مصرفی، پایگاه اقتصادی اجتماعی | رویکرد کمی، آزمون همبستگی | پرسشنامه | کلیه شهروندان بالای 18 سال کرمان |
24 | العبدالخانی 2020 | اصلاح الگوی مصرف، فرهنگ، صرفه جویی، اسراف، تبذیر،ساده زیستی، زندگی حضرت زهرا(س) ،تجمل گرایی و مدگرایی | رویکرد کمی | مصاحبه،مشاهده | 29 نفر زنان کارمند |
25 | مرادی بینا باج 2021 | سبک زندگی اسلامی و غربی، مصرف، روابط اجتماعی، اوقات فراغت، محیط کار و فضای مجازی، زیبایی شناختی، هویت فرهنگی و اجتماعی، عقل گرایی و آزادی اندیشی، معیارهای اخلاقی، اقتصادی و اجتماعی، آموزه های دین اسلام | کمی | مصاحبه ،مشاهده | 33 نفر دانشجو |
26 | سونگوویی و یوک یانگ2022 | عوامل فرهنگی، اجتماعی- جمعیتی و روانی، طبقه اجتماعی سبک زندگی، رفتار خرید | کیفی | مصاحبه | 26 نفر از مصرف کنندگان |
27 | سیگنه و زهدان 2023 | نگرش، تغیییرات اجتماهی، سبک زندگی، طبقه متوسط مسلمان | کیفی | پرسشنامه | 110 نفر مصرف کنندگان |
28 | بابایی فرد 2023 | متغیرهای پایگاه اقتصادی−اجتماعی، متغیرهای عملکرد تربیتی و فرهنگی خانواده، سرمایۀ فرهنگی، عملکرد تربیتی و فرهنگی دانشگاه، سرمایۀ اجتماعی، عملکرد گروه دوستان در زمینۀ تربیتی و فرهنگ، متغیر عملکرد رسانههای ارتباط جمعی جهانی | کمی | پرسشنامه | 329 نفر از دانشجویان دانشگاه کاشان |
تجزیه و تحلیل و ترکیب یافتههای کیفی
هدف از انجام روش فراترکیب، ایجاد تفسیر یکپارچه و جدیدی از یافتهها میباشد. این روش شناسی جهت شفافسازی مفاهیم و الگوها و نتایج پذیرفته شده است. در طول تجزیه و تحلیل، محقق موضوعات یا تمهایی را جستجو میکند که در میان مطالعات موجود در فرا ترکیب پدیدار شدهاند. سندلوسکی و باروسو (2003) این موارد را به عنوان «بررسی موضوع» مینامند. در پژوهش حاضر، ابتدا تمام عوامل استخراج شده از مطالعهها به عنوان کد (مؤلفه ها) در نظر گرفته شده و سپس با در نظرگرفتن مفهوم هر یک از این کدها، آنها را در یک مفهوم مشابه (ابعاد) دستهبندي کرده تا به این ترتیب مفاهیم پژوهش شکل داده شود (لودویگسن و همکاران18، 2016).
کنترل کیفیت
در این مرحله جهت بررسی کنترل کیفیت مفاهیم و کدهای استخراج شده، منابع انتخاب شده را در اختیار 8 نفر از اساتید دانشگاهی و متخصصان حوزه علمیه در زمینه سبک زندگی اسلامی قرار دادند تا آنها نیز در مورد کیفیت منابع وکدهای استخراجی نظرات خود را بیان کنند. بعد از بررسی دقیق 6 نفر از آنها در مورد مقولههای استخراج شده نظر مثبت داشتند و 2 نفر نظر منفی داشتند و در نتیجه پس از ارزیابی بر اساس پایایی مدل، شاخص کاپا استفاده شده است و محاسبه پایایی آن معادل 75 درصد توافق وجود داشت که مقدار عددی کاپا بیشتر از 6/0 است و در نتیجه پایایی مدل تایید میشود.
ارائه یافتهها
در مرحله آخر به ارائه یافتهها از مراحل پیشین پرداخته میشود که در اینجا با توجه به بررسی معانی کدها، آنها در یک مفهوم مشابه دستهبندی شدند. سپس مفاهیم به دست آمده تجمیع شده و در مقولههای کلیتر قرار گرفتند. در این پژوهش به طور کلی250 کد از منابع مورد مطالعه استخراج شد. این کدها در 25 مفهوم خلاصه شدند که در نهایت، 8 مقوله به دست آمد.
جدول 3: واژههای کلیدی مورد جستجو
مقوله ها | مفاهیم | کدها |
مولفه دینی | تکامل معنوی دینداری ارزشهای والای انسان | پاسخ به پرسشهای بنیادین، رویکرد مثبت به آینده، زمینهسازی برای هویت تمدنی ظرفیتهای دینی و روحیة مذهبی مقبولیت اجتماعی، معنا بخشیدن به جهان، وحدت اعتقادی |
مولفه رفتاری | ویژگی های رفتاری | الگوی رفتاری، الگوی متمایز رفتار، رفتارهای انتخابی، نظریه رفتاری |
مولفه عبادی | اصول دین تقوی و پرهیزگاری | نماز، روزه، زکات، خمس، حج، جهاد، امر به معروف، نهی از منکر، تولّی و تبرّی مناجات، دعا، توسل یه ائمه و زیارت |
مولفه باورها و نگرشها | انسان شناختی خداشناختی وجود شناسی | آثار فردی و اجتماعی، درک حقیقت زندگی، دستیابی به نظامهای صحیح و کامل حقوقی، سیاسی، اقتصادی، مدنی |
مولفه فرهنگی | هویت فرهنگی تصویر ظاهر طرز حرکت
| مصرف، فرهنگ، فرهنگ ذهنی و فرهنگ عینی، فرهنگ زیسته، خرده فرهنگ زبان خاص متشکل از لباس، اشیا اضافی، سبک مو، جواهرات و اشیا قیمتی شامل قیافه، نحوه راه رفتن، ژست و در کل نوع و نحوه پوشش کنشگران شامل واژه های خاص و نحوه بیان آنها |
مولفه اجتماعی | هویت اجتماعی هویت مذهبی هویت ملی هویت گروهی هویت خانوادگی هویت فردی | زبان، دين، قوم و نژاد، آداب و رسوم، طبقه، اجتماعی، شغل، عضويتهای گروهی و فرقه ای تعلقات مذهبی، اعتقاد به خدا، احساس تكلیف، انجام عبادت و فرایض دینی احساسی، شناختی، ارزشی احساس افتخار، احساس وابستگی و تعلق، احساس انزجار احساس آرامش، اهمیت دادن به خانواده اعتماد به نفس، داشتن استقلال، احساس موفقیت |
مولفه اعتقادی | خدا محوری حاکمیت ارزشهای اسلامی صفت رحمت الهی | ايمان، پايبندي به آموزه هاي ديني، باور به خدا پس از مرگ، پذيريش رهبري و امامت و عدل الهي حیات طیبه، ایمان و عمل و صالح، مالک و معیار اساس مهربانی با همگان، تسخیر قلب دشمنان با محبت، عقلایی بودن رحمت انسان |
مولفه فردی | آموزههای دینی سعادت خوشبختی دنیوی و اخروی | خدا محوری و تقوا گرائی، تفکر، تلاش و کوشش ، سالم نگه داشتن تن و صبر و خویشتن داری ایمان، نماز، تقوی ،عمل خیرجهاد، زکات وفای به عهد استفاده از «وسيله» برای تقرب به خدا امر به معروف و نهی از منكر، صبر و سفارش، توبه |
خرده فرهنگها | تصویر ظاهر طرز حرکت زبان خاص | متشکل از لباس، اشیا اضافی، سبک مو، جواهرات و اشیا قیمتی شامل قیافه، نحوه راه رفتن، ژست و در کل نوع و نحوه پوشش کنشگران شامل واژه های خاص و نحوه بیان آنها |
در پایان نتایج حاصل از فراترکیب (مولفهها) در قالب یک مدل مفهومی ارائه شده است (جدول 3) در این مدل 12مقوله سبک زندگی اسلامی و خرده فرهنگها (دینی، رفتاری، عبادی، باورها و نگرشها، فرهنگی، اجتماعی، اعتقادی، فردی، تصویر ظاهر، طرز حرکت و زبان) برای طراحی مدل ترسیم شده است که این مولفهها همگی بروی طراحی مدل سبک زندگی اسلامی و خرده فرهنگها تاثیر زیادی دارند.
شکل 2: طراحی مدل سبک زندگی اسلامی
نتیجهگیری و پیشنهادات
پژوهش حاضر با هدف بررسی طراحی مدل سبک زندگی اسلامی و خرده فرهنگها با استفاده از روش فراترکیب میباشد که با استفاده از روشی نظاممند و نوین و با بررسی دقیق در پژوهشهاي گذشته میتواند به تولید علم منتهی شود در پژوهش طراحی مدل سبک زندگی اسلامی به250 کد از منابع مورد مطالعه استخراج شده و 28 مفهوم خلاصه شدند که در نهایت 10 مقوله (دینی، رفتاری، عبادی، باورها و نگرشها، فرهنگی، اجتماعی، اعتقادی، فردی، خرده فرهنگها) به دست آمد. بنابراین، این یافتهها با نتایج پژوهش عسکری و همکاران(1400)، اسماعیلی جوشقانی و حسن زاده (1399)، احمدی (1397)، اشتریفر و صالحی امیری (1395)، عدلیپور و همکاران (1394) و فکوهی (1387) همخوانی دارد. زیرا سبک زندگی هر طبقه اجتماعی یک خردهفرهنگ میباشد و با یافتههای ارزشهای اخلاقی و اعتقادات دینی است و هدف نهایی آن سعادت و رستگاری انسان است. این سبک زندگی اسلامی نه تنها نتیجه عقلانیت و تجربه انسان است، بلکه برای عقل و تجربه انسان ارزش قائل است. در واقع تبیین سبک زندگی منوط به درک واقع بینانه الزامات این نوع سبک زندگی با خرده فرهنگ همراه است. در غیر این صورت، اگر درک این نوع سبک زندگی اسلامی افراطی و تعصب آمیز شود، نه تنها در عصر جدید محقق نمی شود، بلکه خود دین نیز بر اثر درک نادرست از آن متاثر میشود. این عامل میتواند باعث ایجاد سوء تفاهم در حوزه دین شود. سبک زندگی اسلامی شامل تمام افکار و رفتارهای یک انسان است که به صورت یکپارچه مورد توجه قرار میگیرد و هویت فردی و اجتماعی او را آشکار میکند. اهمیت کانونی مسئله سبک زندگی از آنجاست که بنیانگذار جمهوری اسلامی ایران از همان نخستین روزهای پیروزی انقلاب اسلامی مسئله ایران امروز را مسئله فرهنگ و تمدن دانسته اند. بدین ترتیب اگر سبک زندگی اسلامی با شیوهای خلاقانه و موردپسند نسل جوان و با تکیه بر آموزههای دینی ارائه گردد میتواند هویت نوینی را برای فرد مسلمان ایرانی تدارك ببیند که بر اساس آن میتوان با دنیای غیردینی و نظام سلطه، مرزبندی کرد. دین مبین اسلام به عنوان کاملترین دین و بهترین هدیه خداوند به بشریت، همه شئون زندگی انسان اعم از زندگی فردی و اجتماعی دنیوی و اخروی را در بر میگیرد و با استفاده از آن میتوان بهترین سبک زندگی اسلامی را انتخاب کرد.
منابع
آقايي، وحيده ( 1391 ). بررسي رابطه بين سبك زندگي و عمل به باورهاي ديني با رضايت زناشويي در دبيران زن متاهل جوان، پايان نامه كارشناسي ارشد، دانشگاه شهيد بهشتي.
آقاملایی، سحر، نیکخواه، هدایت اله، مقصودی، سوده (1399). مدرنیته، فرهنگ مصرفی و سبک زندگی؛ یک تحلیل جامعه شناختی در شهر کرمان. مطالعات فرهنگ - ارتباطات، 21(51 )، 193-228.
احمدی، محمدمهدی، کریمی علویجه، محمدرضا، کلهر، رامینه (1397)، خرده فرهنگها و سبکهای تصمیمگیری مصرف کنندگان (پژوهش بین فرهنگی: سنندج و تبریز). فصلنامه کاوش های مدیریت بازرگانی ،10(19):360-343.
اشتری فر، حسین، صالحی امیری، سیدرضا (1395). طراحی الگوی رابطه مدیریت فرهنگی با سبک زندگی ایرانی- اسلامی. مدیریت منابع در نیروی انتظامی، 4(3 )، 31-60.
اسماعیلی جوشقانی، محمد (1399). طراحی مدل سبک زندگی ايرانی- اسلامی با رويکرد جامعه شناختی. پژوهشهای جامعه شناختی، سال چهاردهم،شماره سوم.
بابایی، اسدالله (1400)، عوامل اجتماعی و فرهنگی مؤثر بر پایبندی به سبک زندگی اسلامی در میان دانشجویان دانشگاه کاشان، دو فصلنامه علمی پژوهشی اسلام و علوم اجتماعی، 13(26) :287-258
بوردیو، پییر (۱۳۹۱). تمایز: نقد اجتماعی قضاوتهای ذوقی. ترجمه حسن چاوشیان. چاپ دوم. تهران: نشرثالث.
حسن زاده، حسین (1399). نگاهی هستیشناسانه به سبک زندگی اسلامی در اندیشه مقام معظم رهبری، فصلنامه مدیریت دانش اسلامی،2(4):63-34.
حسن دوست فرخانی، هادی؛ رضایی، امید (1392). بررسی الگوی آرمانی سبک زندگی از دیدگاه مکتب اسلام»، فصلنامه معرفت، ش 186، قم: موسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی.
رسولی، محمد (1382). بررسی مؤلفههای سبک زندگی در تبلیغات تجاری تلویزیون. مجله علوم اجتماعی .مرکز تحقیقات و سنجش برنامهای صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران.
رفیعپور، فرامرز (1387)، آناتومی جامعه، تهران، شرکت سهامی انتشار، چاپ پنجم، ص294.
زارعان، منصوره، فاضلیان، نفیسه (1398). عوامل موثر بر تحقق سبک زندگی اسلامی در خانواده از متظر فرهیختگان حوزه علمیه، فصلنامه علمی پژوهشی امطالعات اجتماعی، سال ششم 4(24) : 144-129
شفیعی رودپشتی، میثم، ملک شاهی، فاطمه (1394). سبک شناسی خرید زنان در صنعت پوشاک (مورد: زنان شهر تهران). فصلنامه پژوهش نامه زنان، سال ششم شماره 2(12): 67 -86..
شکری، مرسل، عباس زاده، محمد (1392). بررسی مقایسهای سبک زندگی مصرفی در میان دو گروه زنان شاغل و زنان خانهدار در شهر میانه. مطالعات جامعه شناختی، دوره 6، شماره 19 ، صفحه 57-70
فتاحی زاده، فتحیه، رضایی، رقیه (1396). نقش زنان در سبک زندگی اسلامی. کنگره بین المللی نقش زن در سلامت خانواده و جامعه.
فکوهی، ناصر (1387). خرده فرهنگ های اقلیتی و سبک زندگی, روندها و چشم اندازها. تحقیقات فرهنگی ایران، 1(1 (پیاپی 1))، 143-174.
فیست جی، گریگوری (1391)، نظریه های شخصیت، یحیی سید محمدی، تهران: نشرروان.
کافی، مجید (1394). مدل روششناختی مطالعة سبک زندگی اسلامی.پژوهش نامه سبک زندگی ، 1(18):121 -138.
کاویانی، محمد (۱۳۹۱). سبک زندگی اسلامی و ابزار سنجش آن، قم، پژوهشگاه حوزه و دانشگاه.
کرمی، مسعود، پویان، شهرزاد (1390). رفتار مصرف کننده اثر لئون شیفمن، مهربان نشر، صفحه 542-544.
عدلی پور، صمد، بنیاد، لیلی، بردیافر، نیما (1394). تحلیل رابطه سبک زندگی با هویت فرهنگی جوانان شهر تبریز. مطالعات ملی، 16(4 (64))، 93-114.
عسکری، الهام، معتمد، سارا، زارع نژاد، عباس، امانی، بابک (1400). بررسی سبک زندگی اسلامی و آفتهای آن جهت ارائه راهکارهای اصلاح سبک زندگی در تحقق نظام پیشرفته اسلامی. فصلنامه رهیافت های نوین مدیریت جهادی و حکمرانی اسلامی، دوره 1، شماره 2 ،صفحه 25-40.
ملاسعيدي، سارا (1396). پیشبینی الگوی مصرف بر اساس مؤلفههای سبک زندگی، فصلنامه علوم اجتماعي، دوره 11، شماره 36، صفحه 249-272
مرادی بیناباج، میثم (1400). بررسی شاخصههای سبک زندگی اسلامی در تقابل با سبک زندگی غربی. فصلنامه سیاست کاربردی،3(1):211-178.
مصباح یزدی، محمدتقی (1392). اخلاق در قرآن، قم: موسسه آموزشی وپژوهشی امام خمینی.
نظرپور کاشانی، حامد؛ خاشعی، وحید؛ دهدشتی شاهرخ، زهره؛ محمدیان، محمود (1395). خانواده و الگوی مصرف؛ تحلیلی کیفی بر الگوهای رفتار خرید مبتنی بر نظریههای سبک زندگی.فرهنگی تربیتی زنان و خانواده،10(34) : 71 -106.
یوسف زاده، حسن (1397).مولفه های سبک زندگی با تاکید بر دیدگاه اسلامی.فصلنامه مطالعات اجتماعی حوزه، دوره 2، شماره 4 ،صفحه 33-56
ولی زاده، محمدجواد (1392). ضرورت ارائه تعریف بومی اسلامی ایرانی ازسبک زندگی. مهندسی فرهنگی، ش 75، تهران.
Brake, M. (1985). Comparative Youth culture: The Sociology of youth Culture and Youth Sub-culture in America, Britain and Canada. London: Routedge.
Berzano, L.) 2011). ‘Religious lifestyles’, in G. Giordan & W. Swatos Jr. (eds.), Religion, spirituality and everyday practice, pp. 57–75, Springer, Dordrecht.
Bondas, T., & Hall, E. O. C. (2007). Challenges in approaching metasynthesis research.Qualitative Health Research, 17(1), 113–121. https://doi.org/10.1177.
Bourdieu, P. (1984). Distinction: A Social Critique of the Judgement of Taste. New York: Harvard Univ. Press
Ebrahimi, G. H, behnoei, A. (2010). Youth lifestyle: sociological study of lifestyle and its components among girls and boys babolsar, Journal of cultural studies and communications, Vol. 6, No.18, PP:136-150.
Fathi Ashtiani, A. & Jafari Kandovan, G. H. (2010). Comparison of lifestyle, quality of life and mental health of employees, both civilian and military dependence', Journal of Molecular Medicine, 13(1), 17-24.
Fischer, C. S. (1975). Toward a Subcultural Theory of Urbanism. American Journal of Sociology, 80 (6) (1975), pp. 1319-1341.
Gareis, E. (2012).. Intercultural friendship: Effects of home and host region. Journal of International and Intercultural Communications.
Johanna, M. (2015). Life-style, History of the Concept, Elsevier Ltd. All rights reserved.
Lewis, O. (1966). The culture of poverty. Sci. Am. 2154:3–10.
Ludvigsen, M. S., Hall, E. O. C., Meyer, G., Fegran, L., Aagaard, H., & Uhrenfeldt, L. (2016). Using Sandelowski and Barroso's meta-synthesis method in advancing qualitative evidence. Qualitative Health Research, 26(3), 320–329.
Majid, U., & Vanstone, M. (2018). Appraising qualitative research for evidence synthesis: A compendium of quality appraisal tools. Qualitative Health Research, 1–17,2115–2131.
Maxwell, J. A. (2010). Using numbers in qualitative research. Qualitative Inquiry, 16(6), 475–482.
Rohrer, J. E., Pierce, J. R. & Blackburn, C. (2005), 'Lifestyle and mental health', Preventive Medicine 40, 438-443.
Salmabadi, M., Farahbakhsh, K., Zolfaghari, S. & Sadeghi, M. (2015), 'Evaluation of the relationship between Islamic lifestyle and students' mental health at Birjand University', Journal of Religion & Health, 3(1), 1-10.
Sandelowski, M., & Barroso, J. (2007). Handbook for Synthesizing Qualitative Research. Springer: New York.
Sandelowski, M., & Barroso, J. (2003). Classifying the findings in qualitative studies. Qualitative Health Research, 13(7), 905–923.
Seungwoo, H., & Yookyung, L. (2022), Analysis of the impacts of social class and lifestyle on consumption of organic foods in South Korea, Heliyon, 8.
Singgih, M., & Zuhdan, A. F. (2023). The Islamic Lifestyle of the Muslim Middle Economy Class and the Opportunities for the Halal Tourism Industry in Indonesia, Journal of Digital Marketing and Halal Industry.
Sharma, S., & Lal, K. (2012). Changing consumer behaviour—A challenge for sustainable business growth. International Journal of Marketing, Financial Services & Management Research, 1(8), 149-158.
Zuraidah, A., Aan, K., Natalia, V., Sirotkina, D. A., Kurniady, C., Sunaengsih, E., & Pavlovna, P. (2022). Studying the Islamic lifestyle and academic success of Russian Muslim students, HTS Theological Studies, Herv. teol. stud. vol.78.
[1] . Berzano
[2] . Zuraidah et al
[3] . Johanna
[4] . Sharma & Lal
[5] .Sobel
[6] .Alfered Adler
[7] .Fistjey
[8] . Scot
[9] . Gareis
[10] . Bourdieu
[11] . Lewis
[12] . Fisher
[13] . MetaSynthesis
[14] . Maxwell
[15] . Bondas & Hall
[16] . Critical Appraisal Skills Programme
[17] . Majid & Vanstone
[18] . Ludvigsen et al