بررسی توزیع ژنهای مولد بیوفیلم در سویههای استافیلوکوکوس ارئوس جدا شده از شیرهای خام عرضهشده در شهرستان سنندج
محورهای موضوعی : علوم و صنایع غذاییمهسا شجاعی 1 , هیوا کریمی دره آبی 2 , جوادی افشین 3
1 - دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم و تحقیقات کردستان، دانشجوی کارشناسی ارشد علوم و صنایع غذایی، سنندج، ایران
2 - دانشگاه آزاد اسلامی، واحد سنندج، استادیار گروه بهداشت موادغذایی، سنندج، ایران
3 - دانشگاه آزاد اسلامی، واحد تبریز، دانشیار گروه بهداشت مواد غذایی، تبریز، ایران
کلید واژه: شیر خام, سنندج, استافیلوکوکوس ارئوس, بیوفیلم,
چکیده مقاله :
استافیلوکوکوس ارئوسیکی از عوامل اصلی بیماری ورم پستان گاوی میباشد. این باکتری گستره وسیعی از عفونتها و بیماریهای تهدیدکننده زندگی را در انسان ایجاد مینماید. عواملحدتمختلفیدربیماریزاییاین باکترینقشدارند یکی از مهمترین فاکتورهای حدت استافیلوکوکوس ارئوس قابلیت تشکیل بیوفیلم میباشد. این باکتری قادر به تولید پلیساکاریدها و فاکتورهای پروتئینی چسبیده به سطح است که منجر به تولید بیوفیلم میشود. در این مطالعه به منظور بررسی میزان آلودگی استافیلوکوکوس ارئوس در شیرهای خام، از 120 نمونه شیر خام عرضهشده در سطح شهرستان سنندج نمونهبرداری و با روشهای متداول میکروبیولوژی کشتداده شده و نتایج با استفاده از PCR مورد ارزیابی قرار گرفت. به منظور تشخیص تاییدی جدایهها به عنوان استافیلوکوکوس ارئوس با استفاده از PCR ژن اختصاصی nucو برای شناسایی ژنهای عامل تولیدکننده بیوفیلم fnbA، clfaB، icaD و icaA از پرایمرهای اختصاصی مربوط به هر ژن با استفاده از روش Multiplex PCRاستفاده گردید. با توجه به نتایج حاصل از کشت میکروبی و تایید آن با روش مولکولی، 49 جدایه بوسیله آزمایشهای بیوشیمیایی استاندارد و نیز تکثیر ژن ترمونوکلئاز اختصاصی گونه (nuc) بهعنوان استافیلوکوکوس ارئوس شناسایی شدند. بر اساس نتاییج حاصل از MultiplexPCR ژنهای مولد بیوفیلم (38/69%)fnbA، (6/32%) clfaB، (77/38%) icaD و (18/59%) icaAدر جدایهها تشخیص داده شد. نتایج حاکی از آلودگی بالای شیرخام عرضهشده در سطح شهرستان سنندج به استافیلوکوکوس ارئوس و نیز قابلیت بالای جدایهها در تشکیل بیوفیلم میباشند.
Staphylococcus aureus is a major cause of bovine mastitis. Several virulence factors are involved in mastitis. One of the important virulence factors is the ability of the bacterium to produce biofilms. These bacteria are capable of producing polysaccharides and proteinaceous substances attached to the surfaces, leads to biofilm formation. In this study, a total of 120 raw milk samples was obtained from Kurdistan province and analyzed for the presence of S. aureus. The presence of S. aureus was assessed by conventional culture method and confirmed by PCR assay. For this, nuc gene was exploited as the specific target sequence to detect S. aureus. Moreover, Multiplex PCR was used to identify the presence of clfaB, fnbA, icaD and icaA genes which encode biofilm formation. Based on results, S. aureus was found in 49 (40.83%) of the samples. The frequency of each of the genes was determined as 69.38%, 32.6%, 38.77%, and 59.18 for fnbA, clfaB, icaD and icaA, respectively. Results revealed a high contamination rate of raw milks with S. aureus, and the ability of the isolates to form biofilms.