امروزه وجود آلومینیوم در رژیم غذایی انسان بهعنوان یک آلاینده نگرانی بسیاری از محققین را برانگیخته است. بهنظر میرسد که ظروف پخت و پز یکی از منابع رایج دریافت آلومینیوم مردم ایران از طریق رژیم غذایی است. به همین دلیل در این پژوهش میزان مهاجرت آلومینیوم از طریق ظروف آلو أکثر
امروزه وجود آلومینیوم در رژیم غذایی انسان بهعنوان یک آلاینده نگرانی بسیاری از محققین را برانگیخته است. بهنظر میرسد که ظروف پخت و پز یکی از منابع رایج دریافت آلومینیوم مردم ایران از طریق رژیم غذایی است. به همین دلیل در این پژوهش میزان مهاجرت آلومینیوم از طریق ظروف آلومینیومی به محیطهای غذایی بررسی گردید. برای این منظور، محلولهایی با غلظتهای مختلف اسید سیتریک، سدیم کلراید، چربی، پروتئین و شکر تهیه گردید و میزان مهاجرت آلومینیوم به این محلولها با استفاده از دستگاه اسپکترومتریجذب اتمی اندازهگیری شد. نتایج نشان داد، افزودن نمک و اسید سیتریک باعث افزایش میزان مهاجرت آلومینیوم میگردد. اما اثر اسید به دلیل قدرت خورندگی آن بر سطح ظرف بسیار بیشتر از نمک ارزیابی گردید. با افزایش شدت فرایند حرارتی و مدت زمان اعمال حرارت میزان مهاجرت آلومینیوم نیز افزایش یافت. همچنین میزان آلومینیوم نمونههای مختلف غذاهای ایرانی طبخ شده در ظروف آلومینیومی پایین، اما بهطور معنیداری بیشتر از نمونههای کنترل بود.
تفاصيل المقالة
درخت گردو کاربرد چند منظوره دارد، به طوريکه در میوه¬کاري به خاطر میوه، در جنگل¬کاري براي استفاده از چوب، در داروسازي به عنوان یک گیاه دارویی و در پارك¬ها به عنوان یک گیاه زینتی کشت می¬گردد. به منظور بررسی برخی خصوصیات کیفی پس از برداشت مغز 14 ژنوتیپ برتر گردو (سی سخت 1و أکثر
درخت گردو کاربرد چند منظوره دارد، به طوريکه در میوه¬کاري به خاطر میوه، در جنگل¬کاري براي استفاده از چوب، در داروسازي به عنوان یک گیاه دارویی و در پارك¬ها به عنوان یک گیاه زینتی کشت می¬گردد. به منظور بررسی برخی خصوصیات کیفی پس از برداشت مغز 14 ژنوتیپ برتر گردو (سی سخت 1و2، دلی رج 1و2، شهنیز 1و2، کوخدان 1و2، ستنگان 1و2، گنجگون 1و2 و وزگ 1و2) در استان کهگیلویه و بویراحمد آزمایشی طی سالهای 1399 تا 1400 انجام گرفت. خصوصیات کیفی از قبیل پايداري اكسايشي مغز گردو (عدد پراکسید)، درصد رطوبت و درصد کاهش وزن مغز بعد از 6 ماه نگهداری و همچنین ارزیابی حسی بعد از 14 ماه نگهداری در دمای 25 درجه سانتی گراد مورد ارزیابی قرار گرفت. در تحقیق حاضر، عدد پراکسید در مغز گردو با گذشت زمان افزایش یافت. بعد از 6 ماه نگهداری در انبار، کمترین میزان عدد پراکسید در ژنوتیپ های وزگ 1 و گنجگون2 مشاهده گردید. نتایج ارزیابی حسی نشان داد که ژنوتیپ¬های گنجگون 2 و وزگ 1 بیشترین و ژنوتیپ¬های دلی¬رج 1 و دلی¬رج 2 کمترین میزان پذیرش کلی را بعد از 14 ماه نگهداری نشان دادند. در نهایت ژنوتیپ های وزگ 1 و گنجگون 2 به دلیل کیفیت بهتر و ماندگاری پس از برداشت جهت مصرف و همچنین در برنامه های اصلاح نژاد توصیه می گردد.
تفاصيل المقالة
نوآوری در علوم و فناوری غذایی
,
العدد1,السنة
11
,
بهار
1398
روغنهای گیاهی در معرض اکسایش هستند که چنین واکنشی منجر به از دست رفتن کیفیت و ارزش تغذیهای روغن میشود. به منظور مهار اکسیداسیون روغن، میتوان از آنتیاکسیدانهای طبیعی استفاده کرد. این تحقیق به منظور بررسی امکان استفاده از عصاره آبی چای سبز به شکل میکروامولسیون در رو أکثر
روغنهای گیاهی در معرض اکسایش هستند که چنین واکنشی منجر به از دست رفتن کیفیت و ارزش تغذیهای روغن میشود. به منظور مهار اکسیداسیون روغن، میتوان از آنتیاکسیدانهای طبیعی استفاده کرد. این تحقیق به منظور بررسی امکان استفاده از عصاره آبی چای سبز به شکل میکروامولسیون در روغن کلزا و مقایسه عملکرد آن با عصاره اتانولی چای سبز با هدف به تأخیر انداختن اکسایش روغن انجام شد. برای این منظور ابتدا تأثیر دو حلال آب و اتانول 96% بر میزان استخراج ترکیبات فنولی و به دام اندازی رادیکال دی فنیل پیکریل هیدرازیل بررسی شد و در نهایت عصاره آبی ]با استفاده از سامانه میکروامولسیون (به شکل کپسولهایی در ابعاد نانو)[ و اتانولی چای سبز و همچنین آنتیاکسیدان سنتزی بوتیلهیدروکسیتولوئن در غلظت ppm 200 به روغن کلزا بدون افزودنی (بدون آنتیاکسیدان) اضافه و اندیس پراکسید، آنیزیدین و اسیدهای چرب آزاد آن اندازهگیری شد. نتایج نشان داد که عصاره آبی بیشترین میزان ترکیبات فنولی (32/453 میلیگرم بر گرم نمونه) و بالاترین درصد بازدارندگی در آزمون دی فنیل پیکریل هیدرازیل (91%) را داشت. نتایج آنالیز آماری نشان داد که عصاره آبی چای سبز در سطح ppm200 و در دمای 45 درجه سانتیگراد بالاترین تاثیر را در کنترل اندیس پراکسید، آنیزیدین و اسیدهای چرب آزاد در روغن کلزا داشت (p <0.05). نتایج این تحقیق نشان داد که استفاده از عصارهی چای سبز بهشکل سامانه میکروامولسیون بهعنوان یک آنتیاکسیدان طبیعی نسبت به بوتیلهیدروکسیتولوئن جهت جلوگیری از اکسیداسیون روغن مناسبتر میباشد.
تفاصيل المقالة
نوآوری در علوم و فناوری غذایی
,
العدد1,السنة
15
,
بهار
1402
هدف از این تحقیق، بررسی عملکرد عصاره آبی پوست انار به عنوان یک منبع آنتیاکسیدانی در به تعویق انداختن فساد اکسیداسیون روغن آفتابگردان بود و چون ادغام عصاره آبی در فاز روغنی امکانپذیر نیست، از سامانه میکروامولسیون (و تولید نانوکپسول های عصاره آبی) استفاده گردید. برای ای أکثر
هدف از این تحقیق، بررسی عملکرد عصاره آبی پوست انار به عنوان یک منبع آنتیاکسیدانی در به تعویق انداختن فساد اکسیداسیون روغن آفتابگردان بود و چون ادغام عصاره آبی در فاز روغنی امکانپذیر نیست، از سامانه میکروامولسیون (و تولید نانوکپسول های عصاره آبی) استفاده گردید. برای این منظور ابتدا تأثیر دو حلال آب و اتانول 96% بر میزان استخراج ترکیبات فنلی و به دام اندازی رادیکال DPPH بررسی شد و در نهایت عصاره آبی در دو سطح 200 و 400 پی پی ام با استفاده از سامانه میکروامولسیونی وعصاره اتانولی پوست انار در یک سطح 200 پی پی ام و آنتیاکسیدان سنتزی BHT در حد مجاز (200 پی پی ام) به روغن آفتابگردان بدون آنتیاکسیدان اضافه و اندیس پراکسید، آنیزیدین و اسیدهای چرب آزاد آن اندازهگیری شد. نتایج حاکی از آن بود که عصاره آبی بیشترین میزان ترکیبات فنلی و بالاترین درصد بازدارندگی در آزمون DPPH را داشت (05/0p<)، این در حالی بود که عصاره آبی پوست انار در سطح 400 پی پی ام در دمای 50 درجه سانتیگراد توانست اندیس پراکسید، آنیزیدین و اسیدهای چرب آزاد روغن آفتابگردان را کنترل کند (05/0p<). نتایج این تحقیق نشان داد که استفاده از میکروامولسیون عصاره آبی پوست انار به عنوان یک آنتیاکسیدان طبیعی در مقابل آنتیاکسیدان متداول BHT میتواند در کنترل کیفیت روغن موثر باشد.
تفاصيل المقالة
سند
Sanad is a platform for managing Azad University publications