واکنش برخی تغییرات کیفی مغز ژنوتیپهای مختلف گردو به دوره انبارمانی
الموضوعات :زهرا داورخواه 1 , مهدی حسینی فرهی 2 , محسن رادی 3 , صدیقه قلی پور 4
1 - دانشجوی دکتری، گروه علوم باغبانی، واحد یاسوج، دانشگاه آزاد اسلامی، یاسوج، ایران
2 - دانشیار گروه علوم باغبانی دانشگاه آزاد اسلامی واحد یاسوج
3 - دانشگاه آزاد اسلامی، واحد یاسوج، دانشکده کشاورزی، استادیار گروه علوم و صنایع غذایی، یاسوج، ایران
4 - استادیار گروه علوم پایه، واحد یاسوج، دانشگاه آزاد اسلامی، یاسوج، ایران
الکلمات المفتاحية: اسید های چرب غیراشباع, ارزیابی حسی, اکسیداسیون , عدد پراکسید. ,
ملخص المقالة :
درخت گردو کاربرد چند منظوره دارد، به طوريکه در میوه¬کاري به خاطر میوه، در جنگل¬کاري براي استفاده از چوب، در داروسازي به عنوان یک گیاه دارویی و در پارك¬ها به عنوان یک گیاه زینتی کشت می¬گردد. به منظور بررسی برخی خصوصیات کیفی پس از برداشت مغز 14 ژنوتیپ برتر گردو (سی سخت 1و2، دلی رج 1و2، شهنیز 1و2، کوخدان 1و2، ستنگان 1و2، گنجگون 1و2 و وزگ 1و2) در استان کهگیلویه و بویراحمد آزمایشی طی سالهای 1399 تا 1400 انجام گرفت. خصوصیات کیفی از قبیل پايداري اكسايشي مغز گردو (عدد پراکسید)، درصد رطوبت و درصد کاهش وزن مغز بعد از 6 ماه نگهداری و همچنین ارزیابی حسی بعد از 14 ماه نگهداری در دمای 25 درجه سانتی گراد مورد ارزیابی قرار گرفت. در تحقیق حاضر، عدد پراکسید در مغز گردو با گذشت زمان افزایش یافت. بعد از 6 ماه نگهداری در انبار، کمترین میزان عدد پراکسید در ژنوتیپ های وزگ 1 و گنجگون2 مشاهده گردید. نتایج ارزیابی حسی نشان داد که ژنوتیپ¬های گنجگون 2 و وزگ 1 بیشترین و ژنوتیپ¬های دلی¬رج 1 و دلی¬رج 2 کمترین میزان پذیرش کلی را بعد از 14 ماه نگهداری نشان دادند. در نهایت ژنوتیپ های وزگ 1 و گنجگون 2 به دلیل کیفیت بهتر و ماندگاری پس از برداشت جهت مصرف و همچنین در برنامه های اصلاح نژاد توصیه می گردد.
AACC. (2000). American Association of Cereal Chemists. Approved Methods of Analysis: 11th Ed. St. Paul, MN, U.S.A.:AACC International.
Anonymous. (2022). Statistics of agricultural products (Vol. Vol 3: Greenhouse and Horticultural Crops). Tehran: Minestry of Jihad - Agricultura.
Chatrabnous, N., Yazdani, N., Tavallali, V. and Vahdati, K. 2018. Preserving quality of fresh walnuts using plant extracts. Lwt. 91: 1-7. 10.1016/j.lwt.2018.01.026.
Ebrahimi, A., FttahiMoghadam, M., Zamani, Z. and Vahdati, K. 2010. An Investigation on Genetic Diversity of 608 Persian Walnut Accessions for Screening of some Genotypes of Superior Traits. Iranian Journal of Horticultural Science. 40(4): 83-94.
FAO. (2021). Production yearbook. Rome. . In Italy. Food and Agriculture Organization.
Fu, M., Qu, Q., Yang, X. and Zhang, X. 2016. Effect of intermittent oven drying on lipid oxidation, fatty acids composition and antioxidant activities of walnut. LWT-Food Science and Technology. 65: 1126-1132.
Ghatrehsamani, S. and Zomorodian, A. 2012. Impacts of drying air temperature, bed depth and air flow rate on walnut drying rate in an indirect solar dryer. International Journal of Agriculture Sciences. 4(6): 253.
Ghirardello, D., Contessa, C., Valentini, N., Zeppa, G., Rolle, L., Gerbi, V. and Botta, R. 2013. Effect of storage conditions on chemical and physical characteristics of hazelnut (Corylus avellana L.). Postharvest Biology and Technology. 81: 37-43.
Guiné, R., Almeida, C. and Correia, P. 2015. Influence of storage conditions and type of package on some properties of walnuts. Millenium. 48: 185-193.
Habashi, R., Zomorodi, S., Talaie, A. and Kalateh Jari, S. 2019. Evaluation of shelf life of walnut kernel coated by antioxidants in combination with packaging under different storage conditions. Journal of Postharvest Technology. 7(3): 87-95.
Hamidi, S., Yazdani, N., Rezaei, K., Faraji, R. and vahdati, k. 2015. Evaluation of physicochemical properties and oxidative stabilities of walnut kernel with yellow, amert and brown color. Iranian Journal of Biosystems Engineering. 46(3): 275-285. 10.22059/ijbse.2015.56868.
Hosseini, H., Ghorbani, M., Mahoonak, A. and Maghsoudlou, Y. 2014. Effect of contact surface area and two common storage temperatures on the oxidative stability of walnut. Iranian Food Science & Technology Research Journal. 9(4).
Hosseini, H., Ghorbani, M., Sadeghi, A.R. and Maghsoudlou, Y. 2012. The effect of contact with the atmosphere and ambient temperature storage on the oxidative stability of walnu. Journal of Food Science and Technology of
Preceding Studies. 9: 358-348.
Hosseini, H., Ghorbani, M., Sadeghi Mahoonak, A. and Maghsoudlou, Y. 2014. Estimation of walnuts oxidative stability using an accelerated shelf-life testing approach. Iranian Food Science and Technology Research Journal. 10(4): 307-317. 10.22067/ifstrj.v10i4.43721.
Jensen, P.N., Sørensen, G., Brockhoff, P. and Bertelsen, G. 2003. Investigation of packaging systems for shelled walnuts based on oxygen absorbers. Journal of Agricultural and Food Chemistry. 51(17): 4941-4947.
Kavoosi, B. (2009). Identification and complementary collection of the best genotypes of Iranian walnut: Case study of Kohgilouye and Boyerahmad provinces. In (pp. 120): Agricultural and Natural Resources Research Center, Kohgiluyeh and Boyer Ahmad.
Khadivi, A., Montazeran, A., Rezaei, M., Ebrahimi, A., . 2019. The pomological characterization of walnut (Juglans regia L.) to select the superior genotypes – An opportunity for genetic improvement. Scientia Horticulturae 248: 29-33.
Kita, A. and Figiel, A. 2007. Effect of roasting on properties of walnuts. Polish journal of food and nutrition sciences. 57(2 [A]): 89-94.
López, A., Pique, M.T., Romero, A. and Aleta, N. 1995. Influence of cold-storage conditions on the quality of unshelled walnuts. International Journal of Refrigeration. 18(8): 544-549. https://doi.org/10.1016/0140-7007(96)81781-6.
Martínez, M., Barrionuevo, G., Nepote, V., Grosso, N. and Maestri, D. 2011. Sensory characterisation and oxidative stability of walnut oil. International Journal of Food Science & Technology. 46(6): 1276-1281.
Nikosiar, M., Khazaei, J. and Eshagi, M.R. 2017. Effect of processing, storage temperature and time on properties of fresh Walnut kernels. Journal of Food Science and Technology (Iran). 14(71): 323-332.
Österberg, K., Savage, G. and McNeil, D.L. (1999). Oxidative stability of walnuts during long term in shell storage. In IV International Walnut Symposium 544 (pp. 591-597).
Rastegar, S., Shojaee, A. and Tajeddin, B. 2019. The effect of packaging method on the physical, chemical, and organoleptic characteristics of walnut kernel during its storage. Iranian Food Science and Technology Research Journal. 14(5): 699-713. 10.22067/ifstrj.v14i5.68814.
Salajegheh, F. and Behjat, T. 2020. The effect of modified atmosphere packaging and packaging material on walnut kernel shelf-life. Journal of Research and Innovation in Food Science and Technology. 8(8): 357-368.
Shahidi, F. and John, J. 2010. Oxidation in foods and beverages and antioxidant applications. Oxidation and Protection of Nuts and Nut Oils, 2nd ed.; Decker, EA, Elias, RJ, McClements, DJ, Eds: 274-305.
Shojaei, A., Rastegar, S. and Sayyad-Amin, P. 2023. Shelf life extension of walnut kernel: effect of temperature and vacuum packaging storage. Journal of Food Measurement and Characterization: 1-12.
Tajeddin, B. 2004. The effect of polymer films on walnut packaging. Pajouhesh and Sazandegi. 62: 2-8.
Vanhanen, L. and Savage, G. 2006. The use of peroxide value as a measure of quality for walnut flour stored at five different temperatures using three different types of packaging. Food Chemistry. 99(1): 64-69.
Vasudevan, S., Shakuntala, N., Teli, S., Goud, S. and Gowda, B. 2014. Studies on effect of modified atmospheric storage condition on storability of groundnut (Arachis hypogaea L.) seed kernels. International Journal of Research Studies in Biosciences. 2(2): 25-36.
Velasco, J., Dobarganes, C. and Márquez-Ruiz, G. (2010). Oxidative rancidity in foods and food quality. In Chemical deterioration and physical instability of food and beverages (pp. 3-32): Elsevier.
Vijan, L.E., Giura, S., Mazilu, I.C. and Botu, M. 2023. Effect of Temperature and Storage Time on Some Biochemical Compounds from the Kernel of Some Walnut Cultivars Grown in Romania. Horticulturae. 9(5): 544.
Yazdani, N., Hamidi, S., Rezaei, K., Vahdati, K. and Rahmanian Haghighi, A.R. 2017. Evaluation of some pomological characteristics and fatty acids composition of thirteen walnut cultivars. Journal of Crops Improvement. 19(1): 189-201. 10.22059/jci.2017.60390.
Young, C. and Cunningham, S. 1991. Exploring the partnership of almonds with cereal foods. Cereal foods world. 36(5): 412-418.
Zacheo, G., Cappello, M., Gallo, A., Santino, A. and Cappello, A. 2000. Changes associated with post-harvest ageing in almond seeds. LWT-Food Science and Technology. 33(6): 415-423.
Ziaolhagh, S.H.R., Mazaheri-Tehrani, M., Razavi, M.A. and Rashidi, H. 2018. The effect of storage conditions on the physico-chemical and microbial properties of walnut cream. Journal of Food Science and Technology ( Iran). 14(72): 346-337.