بررسی میزان مهاجرت آلومینیوم به مواد غذایی از طریق ظروف پخت و پز
الموضوعات :
محسن رادی
1
,
صدیقه امیری
2
1 - دانشگاه آزاد اسلامی، واحد یاسوج، دانشکده کشاورزی، استادیار گروه علوم و صنایع غذایی، یاسوج، ایران
2 - دانشگاه آزاد اسلامی، واحد یاسوج، استادیار گروه علوم و صنایع غذایی، باشگاه پژوهشگران جوان، یاسوج، ایران
تاريخ الإرسال : 19 الجمعة , ربيع الثاني, 1434
تاريخ التأكيد : 02 الجمعة , ذو الحجة, 1435
تاريخ الإصدار : 23 الخميس , رجب, 1435
الکلمات المفتاحية:
مهاجرت,
ظرف آلومینیومی,
آلاینده,
ملخص المقالة :
امروزه وجود آلومینیوم در رژیم غذایی انسان بهعنوان یک آلاینده نگرانی بسیاری از محققین را برانگیخته است. بهنظر میرسد که ظروف پخت و پز یکی از منابع رایج دریافت آلومینیوم مردم ایران از طریق رژیم غذایی است. به همین دلیل در این پژوهش میزان مهاجرت آلومینیوم از طریق ظروف آلومینیومی به محیطهای غذایی بررسی گردید. برای این منظور، محلولهایی با غلظتهای مختلف اسید سیتریک، سدیم کلراید، چربی، پروتئین و شکر تهیه گردید و میزان مهاجرت آلومینیوم به این محلولها با استفاده از دستگاه اسپکترومتریجذب اتمی اندازهگیری شد. نتایج نشان داد، افزودن نمک و اسید سیتریک باعث افزایش میزان مهاجرت آلومینیوم میگردد. اما اثر اسید به دلیل قدرت خورندگی آن بر سطح ظرف بسیار بیشتر از نمک ارزیابی گردید. با افزایش شدت فرایند حرارتی و مدت زمان اعمال حرارت میزان مهاجرت آلومینیوم نیز افزایش یافت. همچنین میزان آلومینیوم نمونههای مختلف غذاهای ایرانی طبخ شده در ظروف آلومینیومی پایین، اما بهطور معنیداری بیشتر از نمونههای کنترل بود.
المصادر:
Abdel-Aal, R.A., Assi, A.A.A. and Kostandy, B.B. (2011). Rivastigmine reverses aluminum-induced behavioral changes in rats. European Journal of Pharmacology, 659: 169–176.
Appendini, A. and Hotchkiss, J.H. (2002). Review of antimicrobial food packaging. Innovative Food Science & Emerging Technologies, 3: 113–126.
Fimreite, N., Hansen, O.O. and Pettersen, H.C. (1997). Aluminum concentrations in selected foods prepared in aluminum cookware, and its implications for human health. Bulletin of Environmental Contamination and Toxicology,58: 1–7.
Mitkus, R.J., King, D.B., Hess, M.A., Forshee, R.A. and Walderhaug, M.O. (2011). Updated aluminum pharmacokinetics following infant exposures through diet and vaccination. Vaccine, 29: 9538– 9543.
Muller, M., Anke, M. and Illing-Gunther, H. (1998). Aluminium in foodstuffs. Food Chemistry, 61: 419–428.
Neelam, B.M. and Kaladhar, M. (2000). Risk of increased aluminum burden in the Indian population: contribution from aluminum cookware. Food Chemistry, 70: 57–61.
Ranau, R., Oehlenschlager, J. and Steinhart, H. (2001). Aluminium levels of fish fillets baked and grilled in aluminium foil. Food Chemistry, 73: 1–6.
Rodushkin, I. and Magnusson, A. (2005). Aluminium migration to orange juice in laminated paperboard packages. Journal of Food Composition and Analysis, 18: 365–374.
Pharm, K.M.G.D. (2010). Aluminum contamination in products used in parenteral nutrition: Has anything changed? Nutrition, 26: 585–594.
Zubaidy, E.A.H., Mohammad, F.S. and Bassioni, Gh. (2011). Effect of pH, salinity and temperature on aluminum cookware leaching during food preparation. International Journal of Electrochemical Science, 6: 6424–6441.
Verissimo, M.I.S. and Gomes, T.S.R. (2008). Aluminium migration into beverages: Are dented cans safe? Science of the Total Environment, 405: 385–388.
Verissimo, M.I.S., Oliveira, J.A.B.P. and Gomes, M.T.S.R. (2006). Leaching of aluminium from cooking pans and food containers. Sensors and Actuators, 118: 192–197.
Turhan, S. (2006). Aluminium contents in baked meats wrapped in aluminium foil. Meat Science, 74: 644–647.