بررسی خواص آنتی اکسیدانی و ضد سرطانی گیاه مامیران کبیر بر روی لاین سلول های سرطانی کلورکتال
محورهای موضوعی :
1 - دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران شمال دانشکده ی علوم زیستی
2 -
کلید واژه:
چکیده مقاله :
سابقه وهدف: گیاه مامیران کبیراز خانواده خشخاش (Papaveracea)است و از زمان باستان به علت کاربردهای دارویی براثر حضور تعداد زیادی اجزای فعال زیستی از جمله آلکالوئیدها در پزشکی استفاده شده است. شیرابه ی خشک شده این گیاه به عنوان داروی گیاهی تجارت می شود و محصولات آن درداروخانه ها برای استفاده های داخلی و خارجی استفاده می شود.این پژوهش به بررسی آنتی اکسیدان های موجود در گیاه و اثرات ضدسرطانی آن بر روی لاین سلولی سرطان کلورکتال پرداخته است. مواد وروش ها: غلظت های مختلفی ازعصاره متانولی برگ وساقه وعصاره متانولی ریشه گیاه مامیران کبیرتهیه شد و با استفاده از محلول DPPH فعالیت آنتی اکسیدانی عصاره ها سنجش گردید. همچنین ازکشت سلولی استفاده شد واز روش MTT برای محاسبه درصد زنده مانی سلول های سرطانی وسمیت سلولی گیاه بهره گرفته شد. یافته ها: در هر 3 تکرار از سنجش اثرات ضدسرطانی گیاه مامیران کبیر با افزایش مقدار عصاره درصد زنده مانی سلول ها کمتر و درصد سمیت آن بیشتر بود. همچنین در سنجش فعالیت آنتی اکسیدانی گیاه مامیران کبیر هر چه غلظت عصاره های موجود در لوله ها بیشتر شد. به علت فعالیت آنتی اکسیدانی گیاه جذب کمتری از آن مشاهده شد و در نتیجه آن لوله فعالیت آنتی اکسیدانی بیشتری را دارا بود. نتیجه گیری: عصاره اندام هوایی و زمینی گیاه مامیران کبیر باعث کاهش رشد و تکثیر سلول های سرطانی کلورکتال شد و هر چه غلظت این عصاره بیشتر این کاهش در رشد سلول های سرطانی چشمگیرتر و سمیت سلولی عصاره بیشتر بود. کلمات کلیدی: مامیران کبیر، سرطان کلورکتال، فعالیت آنتی اکسیدانی، سلول های سرطانی، خاصیت ضد سرطانی