جداسازی و شناسایی استافیلوکوکوس اورئوس از فرآوردههای گوشتی و بررسی حضور ژن مولد انتروتوکسین A
محورهای موضوعی :
علوم و صنایع غذایی
مهسا سپیدارکیش
1
,
مسعود قانع
2
1 - دانشگاه آزاد اسلامی، واحد تنکابن، گروه میکروبیولوژی، دانش آموخته کارشناسی ارشد میکروبیولوژی، تنکابن، ایران
2 - استادیار، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد تنکابن، گروه میکروبیولوژی، تنکابن، ایران
تاریخ دریافت : 1392/12/01
تاریخ پذیرش : 1393/06/07
تاریخ انتشار : 1393/06/01
کلید واژه:
استافیلوکوکوس اورئوس,
انتروتوکسین SEA,
تکنیک PCR,
فرآوردههای گوشتی,
چکیده مقاله :
استافیلوکوکوس اورئوس، یکی از مهمترین عوامل ایجادکننده بیماریهای منتقله از راه مواد غذایی میباشد.هدف از انجام این مطالعه، تعیین میزان فراوانی استافیلوکوکوس اورئوس در فرآوردههای گوشتی و شناسایی ژن تولیدکننده انتروتوکسینSEAمیباشد. پس از جمعآوری 150 نمونه گوشتی، نمونهها با استفاده از تکنیک استاندارد کشت و تستهای فنوتایپینگ استاندارد از نظر وجود استافیلوکوکوس اورئوس مورد بررسی قرار گرفتند. پس از استخراج DNA، آزمون PCR با استفاده از پرایمرهای اختصاصی جهت شناسایی ژن sea صورت گرفت. بر اساس نتایج به دست آمده، در 19 مورد نمونه (6/12%) استافیلوکوکوس اورئوس جدا گردید. بیشترین میزان آلودگی به ترتیب، مربوط به ماهی دودی (30%)، کباب لقمه (6/16%)، انواع کالباس و ژامبون (3/13%) و شنسل مرغ (3/3%) بود. در انواع سوسیس هیچ موردی از آلودگی به استافیلوکوکوس اورئوس مشاهده نگردید. بررسیهای آماری نشان داد که در مقایسه میزان فراوانی استافیلوکوکوس اورئوس و نوع فرآورده های گوشتی اختلاف آماری معنیدار وجود دارد (05/0 >p). همچنین با انجام تکنیک PCR مشخص گردید که ژن sea در هیچیک از جدایهها وجود ندارد. در این مطالعه میزان آلودگی مواد غذایی مورد بررسی به استافیلوکوکوس اورئوس نسبتاً قابل ملاحظه میباشد.
چکیده انگلیسی:
Staphylococcus aureus is one of the main causes of food-born illnesses. The aim of this study was to determine the prevalence of S. aureus in meat products and to detect the presence of S. aureus enterotoxin A (SEA) gene. Totally 150 meat products were collected and analyzed using standard culture techniques to detect S. aureus. PCR assay by specific primers was performed on the isolates to identify SEA gene. According to the results, 19 (12.6%) of the samples were found positive for S. aureus. Highest prevalence rate was determined in smoked fish (30%), followed by fried morsels (16.6%), Salami and Ham (13.3%), and Shensel chicken (3.3%). S. aureus was not observed in any of Sausage samples. Statistical analysis showed that there is statistically significance association between the prevalence of S. aureus and meat products. Moreover, results did not show SEA gene in any of the isolates. This study concluded a remarkable occurrence of S. aureus in meat products.
منابع و مأخذ:
ادیب فر، پرویز (1383). میکروبشناسی پزشکی. انتشارات نور دانش، صفحات 74-63.
اشراقی، سعید؛ صالحی پور، زهره؛ پورمند، محمدرضا؛ رحیمی دروشانی، عباس؛ زهرا صالحی، محمدتقی؛ آقامیری، سولماز؛ همکاران (1388). بررسی توزیع فراوانی ژن tst با ژن های ,entC ,ent A ent A/C در ایزولههای استافیلوکوکوس اورئوس جدا شده از مواد غذایی مختلف. مجله دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران، دوره 67، شماره 7، صفحات 476-470.
اثنی عشری، مهرداد؛ شایق، جلال و عمران نصرالهی، آیت الله (1391). مطالعه میزان شیوع ژنهای انتروتوکسینهای معمول استافیلوکوکوس اورئوس های جدا شده از شیر گاومیشهای استان تبریز به روش Multiplex PCR. مجله بهداشت مواد غذایی تبریز، دوره 2، شماره 2، صفحات 68-61.
جاوتز، ارنست؛ ملنیک، جوزف لویس؛ آدلبرگ، ادوارد؛ بروکس، ژئو؛ بوتل، ژانت و استفان، مورس (1387). میکروبشناسی پزشکی. ترجمه: رحیمی، محمد کریم و اطهری، عمید، انتشارات آییژ، تهران، ایران، صفحه 269.
Argudín, M.A., Mendoza, M.C. and Rodicio, M.R. (2010). Food Poisoning and Staphylococcus aureus Entrotoxins.Toxins, 2(7): 1751-1773.
Gencay, Y.E., Ayaz, N.D. and Dogru, A.K. (2010). Enterotoxin Gene Profiles of Staphylococcus aureus and Other Staphylococcal Isolates from Various Foods and Food Ingredients. Journal of Faculty of Veterinary Medicine Erciyes University, 7(2): 75-80.
Giannatale, E.D., Prencipe, V., Tonelli, A. and Marfoglia, C. (2011). Characterization of Staphylococcus aureus trains isolated from food human consumption. Veterinaria Italiana, 47(2): 165-173.
Loir, Y.L., Baron, F. and Guatier, M. (2003). Staphyloococcus aureus and food poisoning. Genetics and Molecular Research, 2(1): 63-76.
Moon, J.S., Lee, A.R., Jaw, S.H., Kang, H.M., Joo, Y.S., Park, Y.H., et al. (2007). Comparison of antibiogram, staphylococcal enterotoxin productivity, and coagulase genotypes among Staphylococcus aureus isolated from animal and vegetable sources in Korea. Journal of Food Protection, 70(11): 2541-8.
Oh, S.K., Lee, N., Cho, Y.S., Shin, D.B., Choi, S.Y. and Koo, M. (2007). Occurrence of toxigenic Staphylococcus aureus in ready-to-eat food in Korea. Journal of Food Protection,70(5): 1153-8.
Pelisser, M.R., Klein, C.S., Ascoli, K.R., Zotti, T.R. and Arisi, A.C.M. (2009). Ocurrence of Staphylococcus aureus and multiplex PCR detection of classic enterotoxin genes in cheese and meat products. Brazilian Journal of Microbiology, 40(1): 145-148.
Pepe, O., Blaiotta, G., Bucci, F., Anastasio, M., Aponte, M. and Villani, F. (2006). Staphylococcus aureus and Staphylococcal Enterotoxin A in Breaded Chicken Products: Detection and Behavior during the Cooking Process. AppliedandEnvironmental Microbiology, 72(11): 7057–7062.
Rahimi, E., Mommtaz, H., Shakerian, A. and Kavyani, H.R. (2012). The detection of classical enterotoxins of Staphylococcus aureus in raw cow milk using the ELISA method. Turkish Journal of Veterinary and Animal Sciences, 36(3): 319-322.