جداسازی و شناسایی استافیلوکوکوس اورئوس از فرآوردههای گوشتی و بررسی حضور ژن مولد انتروتوکسین A
محورهای موضوعی : علوم و صنایع غذاییمهسا سپیدارکیش 1 * , مسعود قانع 2
1 - دانشگاه آزاد اسلامی، واحد تنکابن، گروه میکروبیولوژی، دانش آموخته کارشناسی ارشد میکروبیولوژی، تنکابن، ایران
2 - استادیار، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد تنکابن، گروه میکروبیولوژی، تنکابن، ایران
کلید واژه: استافیلوکوکوس اورئوس, انتروتوکسین SEA, تکنیک PCR, فرآوردههای گوشتی,
چکیده مقاله :
استافیلوکوکوس اورئوس، یکی از مهمترین عوامل ایجادکننده بیماریهای منتقله از راه مواد غذایی میباشد.هدف از انجام این مطالعه، تعیین میزان فراوانی استافیلوکوکوس اورئوس در فرآوردههای گوشتی و شناسایی ژن تولیدکننده انتروتوکسینSEAمیباشد. پس از جمعآوری 150 نمونه گوشتی، نمونهها با استفاده از تکنیک استاندارد کشت و تستهای فنوتایپینگ استاندارد از نظر وجود استافیلوکوکوس اورئوس مورد بررسی قرار گرفتند. پس از استخراج DNA، آزمون PCR با استفاده از پرایمرهای اختصاصی جهت شناسایی ژن sea صورت گرفت. بر اساس نتایج به دست آمده، در 19 مورد نمونه (6/12%) استافیلوکوکوس اورئوس جدا گردید. بیشترین میزان آلودگی به ترتیب، مربوط به ماهی دودی (30%)، کباب لقمه (6/16%)، انواع کالباس و ژامبون (3/13%) و شنسل مرغ (3/3%) بود. در انواع سوسیس هیچ موردی از آلودگی به استافیلوکوکوس اورئوس مشاهده نگردید. بررسیهای آماری نشان داد که در مقایسه میزان فراوانی استافیلوکوکوس اورئوس و نوع فرآورده های گوشتی اختلاف آماری معنیدار وجود دارد (05/0 >p). همچنین با انجام تکنیک PCR مشخص گردید که ژن sea در هیچیک از جدایهها وجود ندارد. در این مطالعه میزان آلودگی مواد غذایی مورد بررسی به استافیلوکوکوس اورئوس نسبتاً قابل ملاحظه میباشد.
Staphylococcus aureus is one of the main causes of food-born illnesses. The aim of this study was to determine the prevalence of S. aureus in meat products and to detect the presence of S. aureus enterotoxin A (SEA) gene. Totally 150 meat products were collected and analyzed using standard culture techniques to detect S. aureus. PCR assay by specific primers was performed on the isolates to identify SEA gene. According to the results, 19 (12.6%) of the samples were found positive for S. aureus. Highest prevalence rate was determined in smoked fish (30%), followed by fried morsels (16.6%), Salami and Ham (13.3%), and Shensel chicken (3.3%). S. aureus was not observed in any of Sausage samples. Statistical analysis showed that there is statistically significance association between the prevalence of S. aureus and meat products. Moreover, results did not show SEA gene in any of the isolates. This study concluded a remarkable occurrence of S. aureus in meat products.