وشا (Dorema ammoniacum D. Don.) گیاه دارویی چندساله از خانواده چتریان میباشد. پراکنش وشا در مناطق مرکزی و شرق ایران شامل استانهای یزد، اصفهان، کرمان، سمنان و منطقه خراسان و نامهای محلی آن وشا، کندل و کما-کندل میباشد. در طب سنتی ایران شواهدی از اثرات ضد تشنج و ضد الت چکیده کامل
وشا (Dorema ammoniacum D. Don.) گیاه دارویی چندساله از خانواده چتریان میباشد. پراکنش وشا در مناطق مرکزی و شرق ایران شامل استانهای یزد، اصفهان، کرمان، سمنان و منطقه خراسان و نامهای محلی آن وشا، کندل و کما-کندل میباشد. در طب سنتی ایران شواهدی از اثرات ضد تشنج و ضد التهاب صمغ ترشح شده از ریشه و ساقه آن بیان شده است. در این تحقیق ریشه، ساقه، برگ، گل و صمغ وشا در بهار سال 1398 از شهرستان بیرجند در استان خراسان جنوبی جمعآوری گردید و پس از خشک شدن نمونهها، اسانس آن به روش تقطیر با آب استخراج گردید. جهت شناسایی ترکیبات اسانس از دستگاههای گاز کروماتوگراف (GC) و گاز کروماتوگراف متصل شده به طیفسنج جرمی (GC/MS) استفاده گردید. بیشترین بازده تولید اسانس برای صمغ گیاه با مقدار 1/0 درصد و کمترین آن برای ریشه با مقدار 0/2 درصد بدست آمد. در طی تجزیه و تحلیل اسانسها، 73 ترکیب در اندامها و صمغ شناسایی گردید. در اسانس ریشه، ساقه، برگ، گل و صمغ وشا بهترتیب 90/2، 96/1، 91/8، 86/1 و 88/6 درصد ترکیبات کل اسانس شناسایی شد. زد-سابینن هیدرات، 2-ای-6-ای فارنزول، الیمیسین و ان-هگزاکوزان به عنوان ترکیبهای مشترک بین تمام اسانسها شناسایی گردید. یکسری ترکیبات بیسابولنی تکحلقهای مانند آلفا-بیسابولول، ضد-آلفا-بیسابولن، بتا-بیسابولن، ار-کورکومن و ار-دی هیدروتورمرون در اندامهای مختلف وشا شناسایی گردید. درصد ترکیبات بیسابولنی شناسایی شده در اسانسهای مختلف وشا به ترتیب 35/5 درصد برای ریشه، 3/4 درصد برای ساقه، 1/4 درصد برای برگ، 14/5 درصد برای گل و 8/5 درصد برای اسانس صمغ میباشد. بیشترین ترکیبات شناسایی شده از اسانس وشا منطقه بیرجند ترکیبات سسکویترپنی بودند.
پرونده مقاله
هدف از این تحقیق بررسی تاثیر رویشگاه بر کمیت و کیفیت اسانس گونهTeucrium stocksianum Boiss. است. بر این اساس سرشاخه این گونه در زمان گل دهی (مرداد ماه 1396 و 1397) از 4 منطقه از استان هرمزگان (ضلع شمالی کوه تنگ زاغ با ارتفاع 1100 متر از سطح دریا؛ کوه آبماه با ارتفاع 850 چکیده کامل
هدف از این تحقیق بررسی تاثیر رویشگاه بر کمیت و کیفیت اسانس گونهTeucrium stocksianum Boiss. است. بر این اساس سرشاخه این گونه در زمان گل دهی (مرداد ماه 1396 و 1397) از 4 منطقه از استان هرمزگان (ضلع شمالی کوه تنگ زاغ با ارتفاع 1100 متر از سطح دریا؛ کوه آبماه با ارتفاع 850 متر از سطح دریا؛ کوه تنگ زاغ با ارتفاع 1400 متر از سطح دریا و کوه انوه با ارتفاع 2000 متر از سطح دریا) جمع آوری و سپس بـا روش تقطیـر بـا آّب (سیستم کلونجر) اسانس گیری شد. آنالیز اسانس ها طبق شرایط استاندارد با دستگاه های GC و GC/MS انجام شد. نتایج نشان داد که شرایط اکولوژیکی و اقلیمی رویشگاه می تواند کمیت و کیفیت مواد موثره اسانس را تحت تاثیر قرار دهد. همچنین با کاهش ارتفاع از میزان اسانس کاسته شده است. بهطوریکه کمترین میزان اسانس متعلق به نمونه کوه آبماه با ارتفاع 850 متر و بیشترین میزان اسانس به نمونه کوه انوه با ارتفاع 2000 متر، تعلق دارد. و به ترتیب ترکیبات موثره اِلمول (2/4 تا 8/5 درصد)، کاریوفیلن اکسید (3/0 تا 7/1 درصد) و بتا-یودسمول (2/2 تا 12/1 درصد) و آلفا-پینن و میرسن از مهمترین ترکیبات موجود در اسانس ها به شمار می روند که در نمونه های با ارتفاع کمتر مشاهده نشده اند که این امر میتواند به دمای بالای هوا در مناطق رویش گیاه مرتبط باشد. همچنین ترکیباتی نظیر والریانول، پولگون، لیمونن و اپی-آلفا-کادینول به میزان قابل توجهی تنها در برخی از نمونه ها دیده شده اند که نشان از تاثیر شرایط اکولوژیکی و اقلیمی گیاه بر کیفیت اسانس می دهد.
پرونده مقاله
تنش خشکی یک نگرانی عمده زیست محیطی در سراسر جهان است که رشد محصول را در مقیاس وسیع محدود میکند و کاربرد کودهای زیستی و محلول پاشی اسید آمینه برای غلبه بر این موضوع بهمنظور بهبود تولید محصول حائز اهمیت است. بدین منظور پژوهشی دو ساله (97-1395)، بهصورت کرت های دوبار خرد چکیده کامل
تنش خشکی یک نگرانی عمده زیست محیطی در سراسر جهان است که رشد محصول را در مقیاس وسیع محدود میکند و کاربرد کودهای زیستی و محلول پاشی اسید آمینه برای غلبه بر این موضوع بهمنظور بهبود تولید محصول حائز اهمیت است. بدین منظور پژوهشی دو ساله (97-1395)، بهصورت کرت های دوبار خرد شده در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی در چهار تکرار در مزرعه ای واقع در شهرستان کنگاور استان کرمانشاه بر روی مریم گلی (Salvia officinalis L.) اجرا شد. تیمارهای این آزمایش عبارتند از: آبیاری در دو سطح (۵۰۰ و ۱۰۰) درصد ظرفیت زراعی (F.C.) که در کرتهای اصلی قرار گرفت. عامل فرعی شامل کود زیستی با سه سطح (شاهد، میکوریزا و کود گاوی) در کرت های فرعی بود و عامل فرعی فرعی شامل محلول پاشی اِل- فنیلآلانین در چهار سطح ]بدون محلول پاشی (شاهد منفی)، محلول پاشی با آب مقطر (شاهد مثبت)، محلول پاشی با غلظت های 25 درصد و50 درصد اِل- فنیل آلانین [بود. نتایج این پژوهش بیانگر آن است آبیاری 100 درصد ظرفیت زراعی به همراه کاربرد کودهای زیستی (کود گاوی و میکوریزا) و محلول پاشی اِل- فنیلآلانین با غلظت50 درصد موجب افزایش صفات مورد مطالعه در این پژوهش شد. بیشترین مقدار و عملکرد اسانس، مربوط به اثرات متقابل تیمارهای آبیاری 100% ظرفیت زراعی+ کود گاوی+ 50 درصد اِل- فنیل آلانین بهترتیب با مقادیر (3/5 درصد) و (24/41 کیلوگرم در هکتار) و همچنین برهمکنش تیمارهای آبیاری 100% ظرفیت زراعی+ میکوریزا+ 50 درصد اِل- فنیل آلانین بهترتیب با مقادیر (3/6 درصد) و (23/65 کیلوگرم در هکتار) بود.
پرونده مقاله
این مطالعه با هدف شناسایی و تعیین مقدار متابولیت های ثانویه، بررسی ضدمیکروبی و سمیت سلولی در عصاره های مختلف اندام هوایی گیاه دارویی رز ایرانی (Rosa persica L.) به روش کروماتوگرافی مایع- اسپکترومتر جرمی (LC- MS/MS) در یک طرح کاملا تصادفی با سه تکرار انجام شد. گیاه رز ا چکیده کامل
این مطالعه با هدف شناسایی و تعیین مقدار متابولیت های ثانویه، بررسی ضدمیکروبی و سمیت سلولی در عصاره های مختلف اندام هوایی گیاه دارویی رز ایرانی (Rosa persica L.) به روش کروماتوگرافی مایع- اسپکترومتر جرمی (LC- MS/MS) در یک طرح کاملا تصادفی با سه تکرار انجام شد. گیاه رز ایرانی از شهرستان شیروان واقع در استان خراسان شمالی در اواخر تابستان سال 1399 جمع آوری شد و عصاره های متانولی، پترولیوم اتری، اتیل استاتی و آبی از اندام هوایی آن به روش خیساندن تهیه گردید. با استفاده از سیستم کروماتوگرافی مایع- اسپکترومتر جرمی مشخص شد که عصاره متانولی دارای بالاترین مقادیر ترکیبات رزمارینیک اسید بود. بررسی اثرات آنتی میکروبی عصاره های مختلف به روش تعیین حداقل غلظت مهارکنندگی و حداقل غلظت کشندگی انجام شد. نتایج بررسی عملکرد عصارهها بر سویه های استافیلوکوکوس اورئوس، استافیلوکوکوس اپیدرمیس، میکروکوکوس لوتئوس، باسیلوس سرئوس، سدوموناس اوروژینوزا، سالمونلا تیفی، سراشیا مارسسنز، اشرشیا کلی، کاندیدا آلبیکنس، آسپرژیلوس نایجر نشان داد که در همه تیمارها باکتریهای گرم منفی در مقایسه با گرم مثبت مقاومت بیشتری را از خود نشان دادند. در تمامی عصارهها، حساسترین سویه، استافیلوکوکوس اورئوس بود که به ترتیب با حداقل غلظت مهارکنندگی و کشندگی برابر 0/13±10/89و 0/33±19/34 میکروگرم بر میلیلیتر در عصاره متانولی بیشترین اثر را داشت. عصاره متانولی اندام هوایی به ترتیب دارای اثرات آنتی میکروبی معنی دار قوی تری بودند. بر اساس نتایج سمیت سلولی عصارهای مختلف بر روی سلولهای MCF-7، DU-145، PC3،A2780 ،C26 ،U-87-MG ، MDA-MB-231 وHela عصاره متانولی دارای بیشترین اثرات سمیت سلولی بر روی تمام ردههای سلولی مورد مطالعه بود. کمترین اثرات سمیت سلولی مربوط به عصاره آبی اندام هوایی بود. در تمام تیمارها و ردههای سلولی،IC50 کمتر از 400μg/ml بود. فعالیتهای بیوشیمیایی و بیولوژیکی R. persica ممکن است به ترکیبات فنلی آن مربوط باشد، بنابراین مطالعات بیشتر توصیه میشود. نتایج نشان داد که گیاه مورد مطالعه در این تحقیق غنی از اسیدهای فنلی است که می تواند از بسیاری از آسیب های ناشی از رادیکال های آزاد جلوگیری کند.
پرونده مقاله
توت سیاه با نام علمی (Morus alba L. Var. Nigra) به دلیل تولید متابولیتهای ثانوی دارویی دارای عملکرد آنتی اکسیدانی می باشد. در پژوهش حاضر میوه چهار ژنوتیپ توت سیاه از دو استان آذربایجان غربی و شرقی در اواسط تیرماه ماه سال 1398 برداشت و صفات فیتوشیمیایی آنها مورد بررسی چکیده کامل
توت سیاه با نام علمی (Morus alba L. Var. Nigra) به دلیل تولید متابولیتهای ثانوی دارویی دارای عملکرد آنتی اکسیدانی می باشد. در پژوهش حاضر میوه چهار ژنوتیپ توت سیاه از دو استان آذربایجان غربی و شرقی در اواسط تیرماه ماه سال 1398 برداشت و صفات فیتوشیمیایی آنها مورد بررسی قرار گرفت. شاخصهای فیتوشیمیایی براساس محتوای فنل کل (روش فولین سیکاتیو)، آنتوسیانین کل (روش اختلاف جذب در pHهای مختلف) و فعالیت آنتیاکسیدانی (DPPH) ارزیابی شدند و برای جداسازی شناسایی و تعیین مقدار کمی اسیدهای فنلی و قندها از دستگاه کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا (HPLC) استفاده شد. تجزیه دادهها با آزمون چند دامنه دانکن در سطح احتمال یک درصد انجام شد. با توجه به نتایج تجزیه واریانس صفات اندازه گیری شده در سطح یک درصد معنی دار بودند و تنوع بالایی در بین صفات اندازه گیری شده مشاهده شد. بیشترین میزان آنتی اکسیدان بر اساس روش DPPH، 78/04 درصد، آنتوسیانین کل 6/24 میلیگرم بر میلی لیتر و فنل کل 925/98 میلیگرم در 100 گرم وزن تر معادل گالیک اسید بود. در پژوهش حاضر با استفاده از دستگاه (HPLC) نه ترکیب پلیفنلی در عصاره میوه شناسایی شد ترکیبات اصلی شامل کلروژنیک اسید (60/067)، کوماریکاسید (8/807) و کافئیک اسید (3/657) میکروگرم برگرم بودند، همچنین در عصاره ها سینامیک اسید (0/355)، رزماریک اسید (0/055)، گالیک اسید (2/59)، روتین (0/833)، آپیژنین (2/700)، کوئرسیتین (1/861) میکروگرم برگرم شناسایی شد و همچنین دو قند محلول فروکتوز (5/84) و گلوکز (6/31) گرم در صدگرم وزن تر گزارش گردید، نتایج نشان داد که در تمامی ژنوتیپ ها میزان قند گلوکز بیشتر از فروکتوز بود. ژنوتیپ اول با داشتن بیشترین میزان ظرفیت آنتیاکسیدانی، فروکتوز، فنل کل ،کافئیک اسید، کلروژنیک اسید، کوئرسیتین و آپاژنین به عنوان نژاد برتر معرفی گردید، یافتههای حاضر برای درک تنوع و تلاش برای انتخاب توتهایی برای اصلاح نژاد و همچنین برای صنایع غذایی در انتخاب ارقام با خواص غذایی بالا مفید هستند.
پرونده مقاله
در این تحقیق به منظور بررسی فیتوشیمیایی اسانس و عملکرد رشد آویشن دنایی Thymus daenensis Celak. متأثر از نور و اسید سالیسیلیک، آزمایشی بهصورت اسپلیت پلات در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی در سه تکرار اجرا گردید. فاکتورهای مورد آزمایش شامل محلولپاشی اسید سالیسیلیک در سه چکیده کامل
در این تحقیق به منظور بررسی فیتوشیمیایی اسانس و عملکرد رشد آویشن دنایی Thymus daenensis Celak. متأثر از نور و اسید سالیسیلیک، آزمایشی بهصورت اسپلیت پلات در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی در سه تکرار اجرا گردید. فاکتورهای مورد آزمایش شامل محلولپاشی اسید سالیسیلیک در سه سطح (0/2-0 مولار) و دو سطح نوری (100-50 درصد) لحاظ شد. بهمنظور ایجاد 50 درصد سایه دهی از تورهای مخصوص استفاده شد. میزان کاهش نور در مقایسه با تیمار شاهد توسط لوکس متر اندازهگیری و محلول پاشی گیاهان قبل از شروع گل دهی انجام گرفت. اسانس سرشاخههای گلدار گیاه با استفاده از دستگاه تقطیر با آب (طرح کلونجر) استخراج و ترکیبات اسانس با استفاده از دستگاه GC-MS شناسایی گردید. بیشترین میزان عملکرد اسانس مربوط به سرشاخههای گلدار بهترتیب از تیمار 0/1 مولار اسیدسالیسلیک 33/35 کیلوگرم در هکتار و 24/33 سانتیمتر و از تیمار نور کامل 32/50 کیلوگرم در هکتار و 22/47 سانتیمتر بدست آمد. بیشترین میزان کلروفیل a (5/2 میلیگرم در گرم)، کلروفیل b (1/98 میلیگرم در گرم) و تعداد شاخههای جانبی (180/35 عدد) به واسطه کاربرد اسید سالیسیلیک 1/0 مولار × تیمار 50 درصد نور بهطور معنیداری در مقایسه با تیمار شاهد افزایش یافت. میزان اسانس با افزایش شدت نور کاهش یافت و کاربرد اسید سالیسیلیک سبب بهبود این صفت گردید. بهطوریکه با شدت نور کامل به کمترین میزان 1/95 درصد رسید و کاربرد اسید سالیسیلیک 0/1 مولار سبب افزایش درصد اسانس (3/1) نسبت به تیمار شاهد گردید. بیشترین اجزای تشکیل دهنده اسانس آویشن با کاربرد اسید سالیسیلیک 0/1 مولار × تیمار50 درصد نور شامل کارواکرول (4/4 درصد)، پارا- سیمن (14/6 درصد)، بتا- کاریوفیلین (5/95 درصد) میباشد. همچنین بیشترین میزان تیمول مربوط به تیمار اسید سالیسیلیک 0/1 مولار (59/66 درصد) و نور کامل (57/8 درصد) بود. بهطورکلی نتایج نشان داد که کاربرد اسید سالیسیلیک بر بهبود ویژگیهای کیفی و کمی اجزای تشکیلدهنده اسانس گیاه آویشن دنایی تأثیر مثبتی دارد.
پرونده مقاله
گیاه دارویی بابونه کبیر(مخلصه) (Tanacetum parthenium (L.) Schultz.) دارای شهرت جهانی بهعنوان تب بر، مسکن، ضد عفونی کننده و ضد التهاب است و در رویشگاههای طبیعی استان گلستان نیز مصارف مشابه درمانی دارد. در این تحقیق بهمنظور بررسی فیتوشیمیایی اسانس و مقایسه عملکرد آنتی ا چکیده کامل
گیاه دارویی بابونه کبیر(مخلصه) (Tanacetum parthenium (L.) Schultz.) دارای شهرت جهانی بهعنوان تب بر، مسکن، ضد عفونی کننده و ضد التهاب است و در رویشگاههای طبیعی استان گلستان نیز مصارف مشابه درمانی دارد. در این تحقیق بهمنظور بررسی فیتوشیمیایی اسانس و مقایسه عملکرد آنتی اکسیدانی گیاه در رویشگاههای مختلف استان، برگهای گیاه در مرحله گلدهی کامل بهترتیب از دو رویشگاه جنگلی 990 متر (زیارت) و کوهستان دراز نو (2200 متر) واقع در جنوب غرب استان در اواخر تیرماه 1398 جمعآوری گردید. اسانسگیری با استفاده از روش تقطیر با آب (طرح کلونجر) و شناسایی ترکیبات اسانس با استفاده از روش GC/ MS ارزیابی گردید. عصارهگیری با استفاده از روش خیساندن، اندازه گیری میزان فنل و فلاونویید کل و ارزیابی عملکرد آنتی اکسیدانی نمونه عصارهها نیز بهترتیب با استفاده از روشهای DPPH و اسپکتوفوتومتری انجام گرفت. نتایج نشان داد با افزایش ارتفاع میزان فلاونویید کل تا 148.2 میلیگرم معادل کوئرستین در هر گرم وزن خشک و فنل کل تا 218.7 میلیگرم معادل گالیک اسید در هر گرم وزن خشک گیاه افزایش یافت، ضمن اینکه از بیشترین فعالیت آنتیاکسیدانی نیز (۸۹ درصد) در مهار رادیکالهای آزاد DPPH برخوردار بود. بهترتیب ترکیبات کامفور (۱۲/۴۳- ۸/۵۴ درصد)، کامفن (6.9- 10.04درصد)، بورنیل استات (۱/۳- ۰۶/۶ درصد)، او8- سینئول و پارا- سیمن هر کدام (۱/۳- ۳۶/۳ درصد) از مهمترین ترکیبات متشکله اسانس در هر دو رویشگاه بودند که با افزایش ارتفاع در رویشگاه 2200 متر بیشترین میزان اسانس و بالاترین کمیت و کیفیت مواد موثره نیز گزارش گردید. این موضوع میتواند در تایید عملکرد بهتر دارویی این گیاه در ارتفاعات و همچنین مستند سازی علمی استفادههای دارویی از این گیاه را بهعنوان ضدالتهاب، ضدباکتری و مسکن در رفع و التیام زخم، تسکین دردهای میگرنی، زانو و قاعدگی را قابل بحث سازد.
پرونده مقاله
با افزایش روز افزون مقاومت باکتری ها به انواع آنتی بیوتیک و عوارض جانبی آنها، استفاده از گیاهان دارویی در درمان عفونت های باکتریایی رو به افزایش است. هدف از این مطالعه بررسی فیتوشیمیایی، آنتی اکسیدانی و ضدباکتربایی غلظت های مختلف عصاره متانولی گیاه عروسک پشت پرده (L. P چکیده کامل
با افزایش روز افزون مقاومت باکتری ها به انواع آنتی بیوتیک و عوارض جانبی آنها، استفاده از گیاهان دارویی در درمان عفونت های باکتریایی رو به افزایش است. هدف از این مطالعه بررسی فیتوشیمیایی، آنتی اکسیدانی و ضدباکتربایی غلظت های مختلف عصاره متانولی گیاه عروسک پشت پرده (L. Physalis alkekengi)بود. بدین منظور، غلاف گل و میوه عروسک پشت پرده از منطقهای در نزدیکی شهر تنکابن در تابستان سال 1399 از ارتفاع 120 متری، جمع آوری شد و فعالیت ضدمیکروبی عصاره ها بر روی باکتری های بیماری زا به روش های انتشار دیسک، MIC و MBC سنجیده شد. محتوای فنل و فلاونوئید کل به ترتیب توسط معرف فولین-سیوکالچو و روش رنگسنجی آلومینیوم کلراید اندازه گیری شدند. همچنین آنتوسیانین کل براساس روش اسپکتروفتومتری و فعالیت آنتی اکسیدانی به روش DPPH اندازه گیری شد. بر اساس نتایج، بیشترین محتوای فنل کل در غلظت 50 میلی گرم بر میلی لیتر در عصاره غلاف گل 1/738± 32/92 میلی گرم معادل گالیک اسید بر گرم وزن خشک گیاه بدست آمد. همچنین، محتوای ترکیبات فلاونوئیدی و آنتوسیانی نیز در عصاره غلاف گل بیشتر از عصاره میوه بدست آمد. نتایج فعالیت آنتی اکسیدانی نیز نشان داد که بیشترین اثر مهاری رادیکال DPPH در غلظت های 150 و 200 میلی گرم بر میلی لیتر عصاره غلاف گل به ترتیب 51/43 و 51/58 درصد بدست آمد. علاوه براین عصاره های غلاف گل و میوه فعالیت مهاری قابل ملاحظه ای بر علیه باکتری های مورد بررسی از خود نشان دادند به طوری که بیشترین اثر مهاری بر روی باکتری استافیلوکوکوس اورئوس در غلظت 1000میلی گرم بر میلی لیتر عصاره غلاف گل و میوه بدست آمد. طبق نتایج عصاره غلاف گل و میوه سرشار از ترکیبات آنتی اکسیدانی خصوصاً ترکیبات فنلی است و فعالیت ضدمیکروبی عصاره ها با محتوای فنل کل همبستگی مثبت معنی داری نشان داد. بنابراین می توان خاصیت ضدمیکروبی عصاره های غلاف گل و میوه را به ترکیبات فنلی آنها نسبت داد و این عصاره ها را برای کابردهای دارویی توصیه کرد
پرونده مقاله