به منظور بررسی تأثیر پوشش مرکب فعال بر پایه کربوکسیمتیل سلولز بر ماندگاری فیله ماهی قزلآلا رنگین کمان (Oncorhynchuus mykiss) طی دوره نگهداری در دمای یخچال، آزمایشی به مدت 12 روز با 5 تیمار شامل فیلههای فاقد پوشش (شاهد)، دارای پوشش کربوکسیمتیل سلولز 1 % ، پوشش کربوک More
به منظور بررسی تأثیر پوشش مرکب فعال بر پایه کربوکسیمتیل سلولز بر ماندگاری فیله ماهی قزلآلا رنگین کمان (Oncorhynchuus mykiss) طی دوره نگهداری در دمای یخچال، آزمایشی به مدت 12 روز با 5 تیمار شامل فیلههای فاقد پوشش (شاهد)، دارای پوشش کربوکسیمتیل سلولز 1 % ، پوشش کربوکسیمتیل سلولز- اسید اولئیک 1 % ، پوشش کربوکسیمتیل سلولز- اسید اولئیک- عصاره سرخارگل (5/0 % یا 1 % ) و 3 تکرار اجرا شد. در فواصل زمانی هر 3 روز آزمایشات شیمیایی (PV، TBARS و TVN) و میکروبی (TVC و PTC) بر روی فیلهها انجام شد. نتایج نشان داد اسید اولئیک اثر حفاظتی پوشش کربوکسیمتیل سلولز را بهبود بخشید. ضمن اینکه تأثیر ضداکسیدانی و ضدباکتریایی عصاره سرخارگل وابسته به غلظت بود. در پایان دوره نگهداری، کمترین مقادیر PV ( meq/Kg11/90±0/3)،TBARS (mg MDA/Kg 27/24±0/1)،TVN (mg/100g 83/±1 90/21)،TVC (log cfu/g 10/±0 10/5) و PTC (log cfu/g 06/±0 23/5) در فیلههای حاوی پوشش مرکب فعال کربوکسیمتیل سلولز- اسید اولئیک- عصاره 1 % سرخارگل دیده شد (P<0.05). بنابراین میتوان از پوشش مرکب کربوکسیمتیل سلولز- اسید اولئیک- عصاره 1 % سرخارگل به-عنوان بستهبندی فعال جهت حفظ کیفیت و افزایش زمان ماندگاری فیله ماهی قزلآلای رنگین کمان طی نگهداری کوتاه مدت در دمای یخچال استفاده کرد.
Manuscript profile
پیشرفت روزافزون مقاومت آنتیبیوتیکی باکتریها زمینه را برای جایگزین کردن عوامل ضدمیکروبی با منشأ گیاهی و با عوارض جانبی کمتر فراهم نموده است. این پژوهش نوعی مطالعه آزمایشگاهی بوده که با هدف تعیین اثر ضدباکتریایی گیاه جوزهندی بر جدایههای استافیلوکوکوس اورئوس مولد بتالاک More
پیشرفت روزافزون مقاومت آنتیبیوتیکی باکتریها زمینه را برای جایگزین کردن عوامل ضدمیکروبی با منشأ گیاهی و با عوارض جانبی کمتر فراهم نموده است. این پژوهش نوعی مطالعه آزمایشگاهی بوده که با هدف تعیین اثر ضدباکتریایی گیاه جوزهندی بر جدایههای استافیلوکوکوس اورئوس مولد بتالاکتاماز وسیع الطیف انجام گرفت. عصاره متانولی گیاه به روش ماسراسیون تهیه گردید. عصاره با کاغذ واتمن شماره یک فیلتر شده و توسط سیستم تقطیر در خلا دوار تغلیظ و خشک شد. غلظتهای مختلف 80، 40، 20، 10، 5، 5/2، 25/1 و 625/0 از عصاره در حلال دیمتیل سولفوکساید و متانول با حجم برابر تهیه گردید. شناسایی جدایههای مولد بتالاکتاماز به روش فنوتیپی با دیسکهای آنتیبیوتیکی سفوتاکسیم و دیسک ترکیبی سفوتاکسیم و کلاولونیک اسید انجام شد. فعالیت ضدباکتریایی بر علیه 40 ایزوله از باکتریهای مولد بتالاکتاماز، به روش انتشار چاهک بررسی شد. پس از انکوباسیون به مدت 24 ساعت در دمای 37 درجه سانتیگراد میزان حساسیت باکتریها، با اندازهگیری قطر هاله بازدارندگی از رشد تعیین شد. بر اساس نتایج حاصله، از 60 باکتری استافیلوکوکوس اورئوس 67 درصد از جدایهها مولد بتالاکتاماز بودند. کلیه ایزولههای استافیلوکوکوس اورئوس به عصاره گیاه جوزهندی حساسیت نشان دادند و میانگین حداقل غلظت بازدارندگی از رشد نسبت به استافیلوکوکوس مولد بتالاکتاماز، 10 میلیگرم بر میلیلیتر بود. به دلیل افزایش روزافزون مقاومت آنتیبیوتیکی، به نظر میرسد که بتوان از عصارهی گیاه جوز بر علیه سوشهای استافیلوکوکوس اورئوس مقاوم به بتالاکتام در کنترل عفونتها استفاده کرد و در این راستا، جداسازی و شناسایی مواد مؤثره عصاره گیاهی پیشنهاد میگردد.
Manuscript profile
بررسی حاضر اثر قارچهای میکوریزا (Rhizophagus irregularis)، تریکودرما (Trichoderma harzianum) و سلنیوم بر برخی صفات فیزیولوژیکی توتفرنگی رقم گاویوتا در آزمایشی بهصورت فاکتوریل در قالب طرح پایه کاملاً تصادفی در سه تکرار در گلخانه تحقیقاتی دانشکده علوم کشاورزی دانشگاه ش More
بررسی حاضر اثر قارچهای میکوریزا (Rhizophagus irregularis)، تریکودرما (Trichoderma harzianum) و سلنیوم بر برخی صفات فیزیولوژیکی توتفرنگی رقم گاویوتا در آزمایشی بهصورت فاکتوریل در قالب طرح پایه کاملاً تصادفی در سه تکرار در گلخانه تحقیقاتی دانشکده علوم کشاورزی دانشگاه شاهد در سال 1396 را مورد ارزیابی قرار گرفت. تیمارها شامل قارچ (بودن تلقیح، میکوریزا، تریکودرما) و سلنیوم (0، 5/0، 1، 2 و 4 میلیگرم بر کیلوگرم خاک) بود. نتایج نشان داد که استفاده از قارچهای همزیست و به ویژه تریکودرما توانست به طور معنیداری باعث افزایش میزان pH، مواد جامد محلول کل (TSS)، ظرفیت آنتیاکسیدانی و آنتوسیانین میوه و نیز افزایش میزان پروتئین، کلروفیل و کاروتنوئید برگ توتفرنگی رقم گاویوتا گردد. همچنین تیمار سلنیوم به ویژه در غلظتهای کم ( 5/0 و 1 میلیگرم بر کیلوگرم خاک) توانست ظرفیت آنتیاکسیدانی و آنتوسیانین میوه و همچنین میزان پروتئین و کلروفیل برگ را افزایش دهد. در نهایت میتوان استفاده از قارچهای همزیست به ویژه تریکودرما را در غلظتهای کم سلنیوم ( 5/0 و 1 میلیگرم بر کیلوگرم خاک) در برنامههای کشت توتفرنگی رقم گاویوتا توصیه نمود.
Manuscript profile
افزایش تولید ضایعات مواد غذایی و ورود آنها به محیط زیست از طریق زبالههای شهری ، مشکلات فراوانی را برای منابع زیستی به وجود آورده است. لذا ارائه روشهای نوین در حذف و استفاده بهینه از ضایعات خوراکی از اهمیت زیادی برخوردار است. تهیه نانو کامپوزیت های پلیمری از ضایعات مواد More
افزایش تولید ضایعات مواد غذایی و ورود آنها به محیط زیست از طریق زبالههای شهری ، مشکلات فراوانی را برای منابع زیستی به وجود آورده است. لذا ارائه روشهای نوین در حذف و استفاده بهینه از ضایعات خوراکی از اهمیت زیادی برخوردار است. تهیه نانو کامپوزیت های پلیمری از ضایعات مواد خوراکی یکی از روشهای استفاده بهینه از این مواد میباشد. در این کار پژوهشی نانو کامپوزیت پلیمری کیتوسان حاوی نانوذرات اکسید آهن با استفاده از ضایعات پوست میگو و عصاره پوست سبز پسته تهیه شد. همچنین تاثیر این کامپوزیت به عنوان فیلتر در حذف سم مالاتیون از منابع آبی در شرایط مختلف غلظت سم، میزان جاذب و pH مورد بررسی قرارگرفت. نتایج بررسی مورفولوژی و ویژگی سطح نانوکامپوزیت تهیه شده با استفاده از تصاویر میکروسکوپ الکترونی نشان میدهد میانگین اندازه قطر نانوالیاف در این ساختار حدود 40 نانومتر میباشد. همچنین وجود ذرات نانومتری اکسید اهن با میانگین اندازه 47 نانومتر در ساختار دیده میشود. همچنین نتایج آزمایش جذب توسط نانو جاذب نشان داد بیشترین میزان جذب سم مالاتیون به میزان 90 درصد در pH=7 و با مقدار 0.7 گرم جاذب انجام میشود.
Manuscript profile
اسیدهای آمینه محرکهای زیستی هستند که کاربرد آنها در گیاهان نقش موثری بر بهبود متابولیسم، رشد و عملکرد گیاهان دارد که در این پژوهش تاثیر اسیدهای آمینه آلانین، پرولین و گلوتامین بر برخی ویژگیهای رشدی، فیزیولوژیک و آنزیمی گیاه گشنیز (sativum L. Coriandrum) مورد بررسی ق More
اسیدهای آمینه محرکهای زیستی هستند که کاربرد آنها در گیاهان نقش موثری بر بهبود متابولیسم، رشد و عملکرد گیاهان دارد که در این پژوهش تاثیر اسیدهای آمینه آلانین، پرولین و گلوتامین بر برخی ویژگیهای رشدی، فیزیولوژیک و آنزیمی گیاه گشنیز (sativum L. Coriandrum) مورد بررسی قرار گرفت، این آزمایش بصورت طرح آماری کاملاً تصادفی در سه تکرار در گلخانهای واقع در شهرستان گرمسار اجرا شد. تیمارهای محلولپاشی آلانین، پرولین و گلوتامین با غلظتهای صفر، 50 و 100 میلیگرم در لیتر در دو مرحله 2 تا 4 برگی و 4 تا 6 برگی اعمال شدند. نتایج نشان داد تیمارها به طور معنیداری صفات مورد ارزیابی را نسبت به شاهد افزایش دادند، به طوریکه بیشترین درصد شاخص ثبات غشاء سلول و میزان پروتئین، فعالیت آنزیمهای سوپراکسید دیسموتاز، کاتالاز و پراکسیداز در تیمار پرولین 100 میلیگرم در لیتر، بیشترین میزان وزن تر و خشک اندام هوایی و ریشه و میزان ازت در تیمار گلوتامین 100 میلیگرم در لیتر و بیشترین محتوای کلروفیل کل برگ در تیمار آلانین 100 میلیگرم در لیتر بود. بنابراین با توجه به نتایج این پژوهش میتوان محلولپاشی آلانین، پرولین و گلوتامین خصوصاً با غلظت 100 میلیگرم در لیتر را جهت بهبود خصوصیات مورفوفیزیولوژیک و آنزیمی گشنیز توصیه نمود.
Manuscript profile
فرآورده های گوشتی بسیار مستعد فساد اکسیداتیو می باشند. یکی از عواملی که موجب طعم نامطلوب و کاهش کیفیت محصولات گوشتی می شود، اکسیداسیون چربی است. این اکسیداسیون ناشی از تخریب ویتامین های محلول در چربی و اسیدهای چرب غیر اشباع می باشد .این تحقیق به منظور بررسی اثر آنتی اکس More
فرآورده های گوشتی بسیار مستعد فساد اکسیداتیو می باشند. یکی از عواملی که موجب طعم نامطلوب و کاهش کیفیت محصولات گوشتی می شود، اکسیداسیون چربی است. این اکسیداسیون ناشی از تخریب ویتامین های محلول در چربی و اسیدهای چرب غیر اشباع می باشد .این تحقیق به منظور بررسی اثر آنتی اکسیدانی سزامول و پروپیل گالات بر اکسیداسیون لیپیدها در سوسیس انجام گرفته است. مشخصات تیمار ها بطور کامل در جدول 1 آمده است. آزمایشات درکلیه مراحل با سه تکرار انجام گرفت. صفات مورد ارزیابی شامل نتایج پراکسید، TBA و pH در روزصفر، 15، 30، 45 و 60 روز بودند، همچنین ارزیابی حسی نیز در پایان آزمایش صورت گرفت. با افزایش زمان میزان پراکسید و TBA افزایش یافت اما این افزایش در تیمار شاهد بالاتر بود، همچنین مشخص گردید که میزان pH در رابطه با تیمارهای اعمال شده نسبت به شاهد تغییری نداشت اما با گذشت زمان میزان این صفت در تمام تیمار های مورد بررسی و شاهد کاهش یافت. بطور کلی نتایج این تحقیق نشان داد که تیمار ppm 600 آنتی اکسیدان پروپیل گالات در اکثر صفات مورد مطالعه بهترین نتیجه را نشان داده است.
Manuscript profile
فواید سلامتبخش اسیدهای چرب چند غیراشباعی امگا-3 کم و بیش شناخته شده است. متأسفانه، در اکثر کشورها، میزان توصیه شده روزانه از این ترکیبات بهندرت برآورده میشود. بنابراین، غنیسازی غذاهای رایج و تولید غذاهای فراسودمند میتواند مصرف این اسیدهای چرب را افزایش دهد. از این More
فواید سلامتبخش اسیدهای چرب چند غیراشباعی امگا-3 کم و بیش شناخته شده است. متأسفانه، در اکثر کشورها، میزان توصیه شده روزانه از این ترکیبات بهندرت برآورده میشود. بنابراین، غنیسازی غذاهای رایج و تولید غذاهای فراسودمند میتواند مصرف این اسیدهای چرب را افزایش دهد. از این نظر، تخممرغ با توجه به ارزش غذایی و قیمت مناسب هدف جالبی محسوب میشود، زیرا بخش جداییناپذیر از رژیم غذایی را تشکیل میدهد. ترکیب اسیدهای چرب امگا در تخممرغ را میتوان از طریق مکملهای جیره اصلاح کرد. بدین منظور بذور دانههای روغنی مانند کتان، کلزا، کاملینا، غنی از اسید آلفا لینولنیک و همچنین روغن ماهی، غنی از اسیدهای چرب چند غیراشباعی زنجیره بلند شامل اسید ایکوزاپنتانوئیک (EPA) و اسید دوکوزاهگزانوئیک (DHA) مورد استفاده قرار گرفتهاند. یک روند جدیدتر، استفاده از ریزجلبکها بهعنوان منبع EPA و یا DHA است. از سوی دیگر بکارگیری رهیافتهای مؤثر جهت افزایش آگاهیهای مردم در مصرف غذاهای فراسودمند ضروری بهنظر میرسد. در این مقاله، یافتههای علمی مرتبط با غنیسازی اسیدهای چرب امگا در تخممرغ بررسی و یک نمای کلی از مزایا و معایب روشهای مختلف و تأثیر مصرف تخممرغهای غنیشده بر سلامت انسان ارائه شد.
Manuscript profile