بررسی اثرات ضدباکتریایی عصاره متانولی جوزهندی علیه جدایه های استافیلوکوکوس اورئوس مولد بتالاکتاماز وسیع الطیف
Subject Areas : Journal of Quality and Durability of Agricultural Products and Food Stuffs
Elham
Nikouie
1
(Msc, Department of Microbiology, Kerman Branch, Islamic Azad University, Kerman, Iran)
Ashraf
Kariminik
2
(Assistant Professor, Department of Microbiology, Kerman Branch, Islamic Azad University, Kerman, Iran)
Keywords: جوز هندی, استافیلوکوکوس اورئوس, فعالیت ضدباکتریایی, بتالاکتاماز,
Abstract :
پیشرفت روزافزون مقاومت آنتیبیوتیکی باکتریها زمینه را برای جایگزین کردن عوامل ضدمیکروبی با منشأ گیاهی و با عوارض جانبی کمتر فراهم نموده است. این پژوهش نوعی مطالعه آزمایشگاهی بوده که با هدف تعیین اثر ضدباکتریایی گیاه جوزهندی بر جدایههای استافیلوکوکوس اورئوس مولد بتالاکتاماز وسیع الطیف انجام گرفت. عصاره متانولی گیاه به روش ماسراسیون تهیه گردید. عصاره با کاغذ واتمن شماره یک فیلتر شده و توسط سیستم تقطیر در خلا دوار تغلیظ و خشک شد. غلظتهای مختلف 80، 40، 20، 10، 5، 5/2، 25/1 و 625/0 از عصاره در حلال دیمتیل سولفوکساید و متانول با حجم برابر تهیه گردید. شناسایی جدایههای مولد بتالاکتاماز به روش فنوتیپی با دیسکهای آنتیبیوتیکی سفوتاکسیم و دیسک ترکیبی سفوتاکسیم و کلاولونیک اسید انجام شد. فعالیت ضدباکتریایی بر علیه 40 ایزوله از باکتریهای مولد بتالاکتاماز، به روش انتشار چاهک بررسی شد. پس از انکوباسیون به مدت 24 ساعت در دمای 37 درجه سانتیگراد میزان حساسیت باکتریها، با اندازهگیری قطر هاله بازدارندگی از رشد تعیین شد. بر اساس نتایج حاصله، از 60 باکتری استافیلوکوکوس اورئوس 67 درصد از جدایهها مولد بتالاکتاماز بودند. کلیه ایزولههای استافیلوکوکوس اورئوس به عصاره گیاه جوزهندی حساسیت نشان دادند و میانگین حداقل غلظت بازدارندگی از رشد نسبت به استافیلوکوکوس مولد بتالاکتاماز، 10 میلیگرم بر میلیلیتر بود. به دلیل افزایش روزافزون مقاومت آنتیبیوتیکی، به نظر میرسد که بتوان از عصارهی گیاه جوز بر علیه سوشهای استافیلوکوکوس اورئوس مقاوم به بتالاکتام در کنترل عفونتها استفاده کرد و در این راستا، جداسازی و شناسایی مواد مؤثره عصاره گیاهی پیشنهاد میگردد.
_||_