معرفي نشريه
علمی
فصلنامه کیفیت و ماندگاری تولیدات کشاورزی و مواد غذایی به عنوان یکی از نشریات علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد سپهبد شهید حاج قاسم سلیمانی (کرمان) از تاریخ 1399/9/4 بر اساس مجوز شماره 42972/73/ص/99 دانشگاه آزاد اسلامی و مجوز اداره ارشاد اسلامی به شماره 40408 مورخ 1399/10/3 فعالیت خود را آغاز نموده است . این نشریه مقالات علمی - پژوهشی پژوهشگران محترم که حاوی یافته های نوین در ارتباط با تولیدات کشاورزی و مواد غذایی بوده و قبلا در هیچ نشریه داخلی و یا خارجی منتشر و ارسال نشده باشند را پس از بررسی و داوری به چاپ می رساند.
............................................................................................................................................................................................
نوع اعتبار : علمی (دانشگاه آزاد اسلامی)
توالی انتشار: فصلنامه
میانگین زمان داوری: 4 تا 6 هفته
نویسندگان محترم
- در تکمیل فرم برخط (آنلاین) مشخصات نویسندگان در سامانه دقت لازم بهعمل آید. لازم به ذکر است در هیچ مرحله ای امکان تغییر ترتیب، تعداد، مرتبه علمی و مشخصات نویسندگان و نویسنده مسئول وجود ندارد. (دانشجویان تحصیلات تکمیلی قبلاً از قوانین دانشگاه خود اطمینان حاصل نمایند).
- دانشجویان دکتری دقت نمایند، جهت چاپ مقاله مستخرج از پایاننامه در حال دفاع خود و درصورت داشتن استاد مشاور، اسامی نویسندگان میبایست به ترتیب زیر باشد:
- نام دانشجو
- استاد راهنما (نویسنده مسئول)
- استاد مشاور
فصلنامه کیفیت و ماندگاری تولیدات کشاورزی و مواد غذایی از هم اکنون آماده پذیرش مقالات پژوهشگران محترم می باشد.
-
دسترسی آزاد مقاله
1 - اثر نشاسته اصلاح شده سیب زمینی بر خواص رئولوژیکی، بافت و فیزیکی و شیمیائی کالباس مرغ
مهری داخته هارونی علیرضا رحمن مانیا صالحی فرشماره 3 , دوره 3 , زمستان 1402در این تحقیق اثر استفاده از نشاسته استیله سیب زمینی بعنوان جایگزین چربی بر خواص رئولوژیکی، بافت و فیزیکوشیمیایی کالباس مرغ مورد بررسی قرار گرفت. نتایج آزمونهای نوسانی نشان داد که مدول الاستیک و مدول ویسکوز ، نمونههای خمیر کالباس ، با افزایش نشاسته اصلاح شده و کاهش رو چکیده کاملدر این تحقیق اثر استفاده از نشاسته استیله سیب زمینی بعنوان جایگزین چربی بر خواص رئولوژیکی، بافت و فیزیکوشیمیایی کالباس مرغ مورد بررسی قرار گرفت. نتایج آزمونهای نوسانی نشان داد که مدول الاستیک و مدول ویسکوز ، نمونههای خمیر کالباس ، با افزایش نشاسته اصلاح شده و کاهش روغن، ویسکوزیته افزایش مییابد. بررسی ویسکوزیته ظاهری نشان دهنده رفتار شبه پلاستیک نمونهها بود. نتایج نشان داد با افزایش نشاسته استیله و کاهش روغن در فرمولاسیون ، میزان رطوبت، خاکستر و کربوهیدرات ا افزایش و pH نمونهها کاهش یافت. نتایج نشان دادکاهش چربی کل با افزایش نشاسته اصلاح شده و کاهش روغن در فرمولاسیون است. بررسی ویژگیهای بافتی نمومه ها نشان داد که سفتی، حالت صمغی و قابلیت جویدن با افزایش نشاسته استیله و کاهش روغن افزایش یافته است. با افزایش نشاسته استیله تا %2 وزنی میزان چسبندگی افزایش یافت و پس از آن با افزایش نشاسته و کاهش روغن چسبندگی کاهش یافته است، در حالیکه پیوستگی و حالت ارتجاعی بافت تغییر نکرده است. با افزایش نشاسته استیله و کاهش روغن میزان روشنایی کاهش ، پارامتر قرمزی افزایش و میزان رنگ آبی کاهش یافته است و نمونه حاوی %4 نشاسته استیله، بهترین امتیاز رنگ را داشته است. امتیاز حسی مربوط به طعم و مزه نمونهها نشان داد بهترین نمونه شاهد است. نتایج بررسی حسی بافت نشان داد که با افزایش نشاسته اصلاح شده و کاهش روغن امتیاز حسی بافت کاهش یافته است. در رابطه با پذیرش کلی نمونههای شاهد و تیمار 1 و 2 بیشترین امتیاز حسی را به خود اختصاص دادهاند. پرونده مقاله -
دسترسی آزاد مقاله
2 - بررسی اثر ضد قارچی عصاره و اسانس اسطوخودوس وتاثیر هر یک بر خصوصیات شیمیایی ، میکروبی وحسی نان تست
شبنم حاجی حسینی فاطمه حسینمردی علیرضا رحمنشماره 3 , دوره 3 , زمستان 1402در تحقیق حاضر تاثیراسانس و عصارههای (آبی، الکلی و هیدروالکلی) اسطوخودوس بر کپکهای پنیسیلیوم اکسپانسوم و آسپرژیلوس نایجر بررسی شد .سپس غلظتی از اسانس و عصاره های به دست آمده باتوجه به حداقل غلظت کشندگی ومهارکنندگی آنها به فرمولاسیون نان تست اضافه و ویژگیهای شیم چکیده کاملدر تحقیق حاضر تاثیراسانس و عصارههای (آبی، الکلی و هیدروالکلی) اسطوخودوس بر کپکهای پنیسیلیوم اکسپانسوم و آسپرژیلوس نایجر بررسی شد .سپس غلظتی از اسانس و عصاره های به دست آمده باتوجه به حداقل غلظت کشندگی ومهارکنندگی آنها به فرمولاسیون نان تست اضافه و ویژگیهای شیمیایی،میکروبی و حسی( میزان پذیرش کلی) نمونههای نان در بازه های زمانی 3، 6 و9 روز پس از تولید سنجش گردید. نمونه های نان تست تهیه شده شامل نمونه های شاهد، محتوی 016/0 % اسانس، محتوی 66/1 % عصاره آبی-اتانولی، محتوی 2/3 % عصاره اتانولی و محتوی 26/4 % عصاره آبی بودند.دربررسی نتایج ملاحظه گردید که PH ورطوبت نمونه ها در بازه زمانی فوق در حد استاندارد بود. درخصوص حداقل غلظت مهارکنندگی و کشندگی قارچهای موردبررسی ،کمترین میزان برای اسانس و وبیشترین میزان برای عصاره آبی بدست آمد (05/0p≤). در روز سوم نگهداری نان، نمونه شاهد دارای بالاترین جمعیت میکروبی کل و دیگر نمونههای مورد بررسی فاقد جمعیت میکروبی بودند. در روز ششم، بالاترین جمعیت میکروبی کل و جمعیت کپک متعلق به نمونه شاهد بود و پس از آن در نمونه محتوی 2/3 % عصاره اتانولی ونمونه محتوی 26/4 % عصاره آبی ملاحظه شد. پائین ترین جمعیت میکروبی کل و جمعیت کپک در روز ششم متعلق به نمونه محتوی 016/0 % اسانس و در روز نهم در نمونه محتوی 66/1 % عصاره آبی-اتانولی مشاهده شد(05/0p≤).. در تمامی روزهای مورد بررسی نمونه نان تست محتوی1/66%عصاره آبی-اتانولی گیاه اسطوخودوس دارای بالاترین امتیاز حسی( پذیرش کلی) بود(05/0p≤) . پرونده مقاله -
دسترسی آزاد مقاله
3 - تأثیر عصاره لیموترش (Citrus limonum) بر ماندگاری فیله فیلماهی (Huso huso)طی دوره نگهداری در شرایط سرد
یاسمن فهیم دژبانشماره 3 , دوره 3 , زمستان 1402در این تحقیق تأثیر عصاره لیموترش (Citrus limonum) بر ماندگاری فیله فیلماهی (Huso huso)طی دوره نگهداری در شرایط سرد مورد بررسی قرار گرفت. تأثیر سطوح مختلف عصاره طی یک دوره نگهداری دوازده روز بر شاخصهای فساد اکسیداتیو و تعداد باکتریهای (کل و سرمادوست) فیله ماهی در قالب ی چکیده کاملدر این تحقیق تأثیر عصاره لیموترش (Citrus limonum) بر ماندگاری فیله فیلماهی (Huso huso)طی دوره نگهداری در شرایط سرد مورد بررسی قرار گرفت. تأثیر سطوح مختلف عصاره طی یک دوره نگهداری دوازده روز بر شاخصهای فساد اکسیداتیو و تعداد باکتریهای (کل و سرمادوست) فیله ماهی در قالب یک طرح کاملا تصادفی با 4 تیمار و سه تکرار برای هر تیمار انجام شد. طبق یافتههای پژوهش، روند تغییرات شاخصهای فساد اکسیداتیو در هر تیمار طی دوره نگهداری بیانگر آنست که اثر غلظتهای مختلف عصاره لیموترش و اثر زمان نگهداری بر روی فیلههای ماهی از نظر آماری معنیدار بود. در بازههای زمانی مورد بررسی، تیمارهای آزمایشی بطور معنیداری (P<0/05) موجب تغییر شاخص اسیدتیوباربیتوریک شدند و سرعت افزایش بار میکروبی در تیمار شاهد به مراتب بیش از تیمارهای آزمایشی بود و استفاده از عصاره در غلظت 5/0 درصد تاثیر معنیداری بر تعداد باکتریهای طی دوره نگهداری ندارد در حالیکه استفاده از سطح 1 درصد عصاره بطور معنیداری (05/0< P) موجب کاهش تعداد باکتریهای سرمادوست شده است. با توجه به نتایج حاصله، استفاده از عصاره و زمان نگهداری فیلهها به طور معنیداری بر اغلب شاخصهای فساد باکتریایی و اکسیداتیو مؤثر است. یافتههای این پژوهش نشان داد بکارگیری عصاره لیموترش در غلظتهای 1 و 5/1درصد، بهترین اثربخشی را در نگهداری فیله ماهی داشته است و دارای آثار ضداکسیداسیونی و ضدباکتریایی است و میتوان از آن بعنوان یک عصاره زیست تخریبپذیر استفاده کرد. پرونده مقاله -
دسترسی آزاد مقاله
4 - مروری بر ترکیبات آنتیاکسیدانی منابع گیاهی موجود در ایران
سید معین نظری محمد ملکیشماره 3 , دوره 3 , زمستان 1402آنتیاکسیدانها ترکیباتی هستند که در غلظت کم، اکسیداسیون را به تاخیر میاندازند. آنها به دو دسته طبیعی و سنتتیک تقسیمبندی میشوند. بیشترین گروه آنتیاکسیدانی مورد استفاده در صنعت غذا آنتیاکسیدانهای فنولی سنتتیک هستند. این آنتیاکسیدانها فرار و حساس به گرما هستند و چکیده کاملآنتیاکسیدانها ترکیباتی هستند که در غلظت کم، اکسیداسیون را به تاخیر میاندازند. آنها به دو دسته طبیعی و سنتتیک تقسیمبندی میشوند. بیشترین گروه آنتیاکسیدانی مورد استفاده در صنعت غذا آنتیاکسیدانهای فنولی سنتتیک هستند. این آنتیاکسیدانها فرار و حساس به گرما هستند و برای پایداری مواد غذایی مطلوب نیستند. از طرفی استفاده از آنها سلامتی انسان را تهدید میکند. بههمین دلیل امروزه دانشمندان و محققان درصدد یافتن ترکیبات طبیعی با خواص آنتیاکسیدانی هستند تا آنتیاکسیدانهای طبیعی را جایگزین انواع آنتیاکسیدانهای سنتزی کنند یا مصرف آنها را کاهش دهند. نتایج حاصل از مطالعات نشان دادهاست که گیاهان منبع غنی از ترکیبات فنلی، فلاونوئیدها، تاننها و دیگر ترکیبات آنتیاکسیدانی هستند که این ترکیبات مهمترین آنتیاکسیدانهای طبیعی به شمار میآیند. امروزه گروه وسیعی از گیاهان و عصاره آنها بهعنوان منابع طبیعی با خاصیت آنتیاکسیدانی مورد توجه قرار گرفتهاند. مطالعات صورت گرفته در ایران گویای این مطلب است که گیاهان خوراکی و دارویی و مشتقات آنها (اسانسها و عصارههای گیاهی) بهدلیل داشتن ترکیبات آنتیاکسیدانی قوی و گوناگون بهطور گستردهای میتوانند برای جلوگیری از فساد اکسیداتیو مواد غذایی استفاده شوند. در این میان میتوان به برگ زیتون، گلبرگ زعفران، پونه کوهی، اناریچه، پنیرک، چویل، ریحان، مرزه، مریم گلی، زردچوبه، رازیانه، گزنه و تمشک سیاه اشاره کرد. همچنین گیاهان بیلهر، آویشن، دارچین و پوست انار دارای خواص داروئی و درمانی هستند. گیاه علف هیضه، بهدلیل دسترسی آسان و مقرون به صرفه در ایران، بهعنوان ترکیب سلامتبخش و پایدار کننده روغنها پیشنهاد میگردد. پرونده مقاله -
دسترسی آزاد مقاله
5 - بررسی خواب بذر و تولید بذر مصنوعی در گیاه دارویی کلپوره (Teucrium polium L.)
سعیده سعادت احمد مجد لطفعلی ناصری علیرضا ایرانبخش مراد جعفریشماره 3 , دوره 3 , زمستان 1402کلپوره(Teucrium polium L.) گیاه دارویی مهم از خانواده نعنا (Lamiaceae) است که در معرض انقراض بوده و خواب بذر و جوانهزنی ضعیف آن از مشکلات اصلی زراعی آن میباشد. در این پژوهش اثر 14 تیمار مختلف متشکل از جیبرلیک اسید، اسید سولفوریک و سرمادهی در قالب طرح کاملاً تصادفی ب چکیده کاملکلپوره(Teucrium polium L.) گیاه دارویی مهم از خانواده نعنا (Lamiaceae) است که در معرض انقراض بوده و خواب بذر و جوانهزنی ضعیف آن از مشکلات اصلی زراعی آن میباشد. در این پژوهش اثر 14 تیمار مختلف متشکل از جیبرلیک اسید، اسید سولفوریک و سرمادهی در قالب طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار بر روی شکستن خواب بذر کلپوره مطالعه شد. نتایج نشان داد بین تیمارهای مختلف تفاوت معنیداری وجود داشته و بیشترین درصد و سرعت جوانهزنی بذور در تیمار با اسید سولفوریک 98 درصد به مدت 15 دقیقه و محلول اسید جیبرلیک (ppm1000) به مدت 120 ساعت در دمای 4 درجه سانتی گراد و کمترین آن در تیمارهای خیساندن در آب و نگهداری در دمای 4 درجه سانتی گراد به مدت دو هفته و کشت در محیط کشتMS مشاهده شد. نتایج این تحقیق نشان داد که اعمال تیمار اسید سولفوریک و اسید جیبرلیک به همراه سرمادهی منجر به بیشترین درصد جوانهزنی بذور کلپوره شده که دال بر آن است که خواب بذر در کلپوره از نوع فیزیکی- فیزیولوژیک است. نتایج نشان داد که بذرهای مصنوعی با خاستگاه مریستم نسبت به بذرهای مصنوعی با خاستگاه رویان سوماتیکی تحت شرایط نگهداری اتاق رشد و یخچال از نظر درصد جوانهزنی، تولید ریشه و ساقه بهتر بوده است. بنابراین با روشهای مذکور میتوان مشکل زراعی این گیاه را برطرف نموده و با تولید بذر مصنوعی، از انقراض آن جلوگیری کرده و مواد اولیهی کافی برای تولید داروهای مختلف با منشأ این گیاه را تأمین کرد. پرونده مقاله -
دسترسی آزاد مقاله
6 - تعیین ضریب به موقع نبودن عملیات برداشت بر تلفات کیفی کلزا در شمال خوزستان
امین رضا جمشیدی ابراهیم عباسی منجزی محمد منصوری فرشماره 3 , دوره 3 , زمستان 1402این پژوهش به منظور تعیین ضریب بموقع نبودن برداشت کلزا (هایولا 401) در استان خوزستان، شرکت کشت و صنعت میان آب در سال زراعی1401-1400 با کمباین صورت گرفت. پارامترهای مورد مطالعه تلفات برداشت در سه زمان مختلف، (فاصله 5 روزه) در سه رطوبت 33، 17، 13 درصد بودند. برداشت بصورت چکیده کاملاین پژوهش به منظور تعیین ضریب بموقع نبودن برداشت کلزا (هایولا 401) در استان خوزستان، شرکت کشت و صنعت میان آب در سال زراعی1401-1400 با کمباین صورت گرفت. پارامترهای مورد مطالعه تلفات برداشت در سه زمان مختلف، (فاصله 5 روزه) در سه رطوبت 33، 17، 13 درصد بودند. برداشت بصورت همگن از سطح مزارع کشت شده در سه زمان و سه تکرار انجام گرفت. مقایسه میانگین افت در زمان های مختلف برداشت جهت تعیین تأثیر تغییرات زمان برداشت بر افت از آزمون تحلیل واریانس یک طرفه و آزمون Lsd استفاده شد. نتایج نشان داد بالاترین راندمان کیفی کمباین در رطوبت 17 درصد برابر با 49/84 درصد و کمترین آن در رطوبت 33 درصد برابر با 59/13 درصد خواهد بود. در زمان زود برداشت با رطوبت 33، درصد روغن دانه های کلزا 2/42 و درصد نمک 022/0 و میزان عدد اسیدی آن 38/4 درصد محاسبه شد. در برداشت دانه ها با رطوبت 17 درصد که برداشت به موقع نامیده شد، درصد روغن دانه های کلزا 6/49 و درصد نمک 029/0 و میزان عدد اسیدی آن 33/4 درصد محاسبه شد. اما در برداشت دیر در رطوبت 13 درصد درصد روغن دانه های کلزا 2/41 و درصد نمک 042/0 و میزان عدد اسیدی آن 5 درصد محاسبه شد. با محاسبه ضریب به موقع نبودن عملیات در زمان برداشت مشخص گردید کشاورزان منطقه در هر روز زود برداشت، مبلغ 44439200 ریال و در هر روز دیر برداشت مبلغ 20098400 ریال در هکتار متضرر خواهند شد. پرونده مقاله
-
دسترسی آزاد مقاله
1 - گزارش یک مورد مسمومیت با زینک فسفاید با علایم نادر
خدیجه سراوانی انته آ رمضان نژاد ایده برادران کیالشماره 3 , دوره 1 , زمستان 1400زینک فسفاید یک نوع جونده کش، معمولا به صورت پودر خاکستری -سیاه رنگ است که بعلت قیمت ارزان و در دسترس بودن به صورت گسترده استفاده میشود. ممکن است به صورت تصادفی یا عمدی به قصد خودکشی یا دیگر کشی استفاده شود.مورد ما یک آقای 38 ساله بود که 3 ساعت بعد از خوردن حدود 100 گرم چکیده کاملزینک فسفاید یک نوع جونده کش، معمولا به صورت پودر خاکستری -سیاه رنگ است که بعلت قیمت ارزان و در دسترس بودن به صورت گسترده استفاده میشود. ممکن است به صورت تصادفی یا عمدی به قصد خودکشی یا دیگر کشی استفاده شود.مورد ما یک آقای 38 ساله بود که 3 ساعت بعد از خوردن حدود 100 گرم مرگ موش حاوی زینک فسفات به قصد خودکشی با کاهش سطح هوشیاری و سیانوزمراجعه کرده بود. علایم اولیه بیمار شامل سیانوز تهوع، استفراغ، سردرد، سرگیجه، ضعف و بی حالی، تاری دید و درد شکمی ناحیه اپیگاستر و قسمت فوقانی و راست شکم بود. در سابقه قبلی بیمار سابقه دیابت و اختلال چربی خون، هایپرتنشن، هپاتیت و سل و تالاسمی مینور و بیماری عصبی را نداشت.زینک فسفاید یک نوع مسمومیت تهدید کننده حیات است که آنتی دوت خاصی ندارد. در بیماران جوان با اسیدوز متابولیک و هایپوتنشن ناگهانی باید به مسمومیت با ترکیبات فسفاید از جمله زینک فسفاید فکر کرد . انجام یک رادیوگرافی شکمی میتواند به تشخیص زود هنگام کمک کند. درمان و احیای سریع میتواند به نجات جان بیماران کمک کند. پرونده مقاله -
دسترسی آزاد مقاله
2 - مروری بر سموم آلفا توکسین در ایران
سعیده سعیدی مریم بیگمی راضیه بهزادمهرشماره 4 , دوره 1 , بهار 1401چکیده:آفلاتوکسین ها ترکیباتی با وزن مولکولی کم میباشند که به عنوان متابولیت ثانویه توسط قارچ های رشته ای تولید می شوند و در غلظت های بسیار کم برای مهره داران و سایر حیوانات خطرناک میباشند آفلاتوکسین ها یک گروه از مایکو توکسین ها هستند که توسط سه گروه از قارچ های آسپرزیل چکیده کاملچکیده:آفلاتوکسین ها ترکیباتی با وزن مولکولی کم میباشند که به عنوان متابولیت ثانویه توسط قارچ های رشته ای تولید می شوند و در غلظت های بسیار کم برای مهره داران و سایر حیوانات خطرناک میباشند آفلاتوکسین ها یک گروه از مایکو توکسین ها هستند که توسط سه گروه از قارچ های آسپرزیلوس تولید میشوند آفلاتوکسین های G1 ،G2 ،B2 ،B1 چهار نوع از مهمترین آفلاتوکسین ها میباشد. مواد و روش کار:جهت دریافت مقالات مرتبط، ذخایر علمی الکترونیک در کشور شامل SID و هم چنین در بانک های اطلاعاتی Medline، Science Direct، PubMed، Elsevier، Scopus با استفاده از کلمات کلیدی Aflatoxin M1، pasteurized milk، UHT milk، Raw milk، Yoghurt،cheese و معادل فارسی آن ها از سال 2013 تا 2019 جستجو شد نتایج:نتایج حاصل مطالعه نشان داد که برنج های ایرانی و پسته به غیر از شیر و محصولات لبنی در معرض آلودگی با آلفا توکسین هستند. روش های متفاوتی برای از بین رفتن آن ها مورد استفاده قرار می گیرد. بحث:بررسی مطالعات صورت گرفته در ایران گویای این مطلب است که بیشترین توجه در میان محصولات لبنی بر شیر پاستوریزه و سپس شیر استریلیزه متمرکز بوده و بقیه محصولات سهم کمی را در مطالعات صورت گرفته، برخوردارند. در اکثر مطالعات، آلودگی بالاتر از استاندارد اتحادیه اروپا و سازمان ملی استاندارد ایران بوده است؛ بنابراین سلامت مصرف کنندگان خصوصا کودکان در معرض خطر است. پرونده مقاله -
دسترسی آزاد مقاله
3 - تاثیر محلولپاشی عصاره جلبک، بتاکاروتن و ویتامین E بر برخی شاخصهای بیوشیمیایی دانهالهای پسته در شرایط تنش شوری
مهدی ُسرچشمه پور عبدالعلی طاهری فاطمه نصیبی فائقه بهرامی نژادشماره 4 , دوره 1 , بهار 1401امروزه افزایش تنشها به خصوص تنش شوری، اثرات مخرب زیادی را به بار آوردهاست. استفاده از جلبکها میتواند نقش موثری در کاهش اثرات منفی ناشی از این گونه تنشها داشته باشد. این پژوهش به صورت فاکتوریل بر مبنای یک طرح کاملا تصادفی با سه تکرار انجام شد. فاکتور اول شامل شش تیما چکیده کاملامروزه افزایش تنشها به خصوص تنش شوری، اثرات مخرب زیادی را به بار آوردهاست. استفاده از جلبکها میتواند نقش موثری در کاهش اثرات منفی ناشی از این گونه تنشها داشته باشد. این پژوهش به صورت فاکتوریل بر مبنای یک طرح کاملا تصادفی با سه تکرار انجام شد. فاکتور اول شامل شش تیمار محرک رشد بتاکاروتن با غلظت 1 میلی مولار(A) ، ویتامین E با غلظت 1 میلی مولار (E) ، مخلوط بتاکاروتن و ویتامین با غلظتهای 1 میلی مولار (AE) ، عصاره ریز جلبک اسپیرولینا با غلظت 5/0 درصد (SP)، ترکیب بتاکاروتن، ویتامین E و جلبک اسپیرولینا (ALL) با غلظت 1 میلی مولار بتاکاروتن، 1 میلی مولار ویتامین و 5/0 درصد عصاره جلبک و یک تیمار شاهد (cont) بدون محرک رشد و فاکتور دوم شامل دو سطح شوری صفر به عنوان شاهد (S1) و شوری 10 دسی زیمنس بر متر (S2) میباشند. نتایج نشان داد که تاثیر شوری بر میزان پرولین، پروتئین، آنزیم های کاتالاز و پراکسیداز معنیداری بود. تنش شوری فعالیت آنزیم پراکسیداز را در همه تیمارها به جز بتاکاروتن و ویتامین E به طور معنی دار افزایش داد، همچنین تیمارهای A و E فعالیت آنزیم کاتالاز را به طور معنی دار افزایش دادند. افزایش مقدار پرولین در تمامی تیمارها نسبت به گیاهان تیمار شاهد (شوری سطح صفر) مشاهده گردید. افزایش مقدار پرولین به صورت معنی دار در تیمار حاوی بتاکاروتن و تنش شوری دیده شد و در سایر موارد معنی دار نبود که میتوان از آن بهعنوان بهترین ترکیب برای محلولپاشی دانهالهای پسته تحت تنش شوری نام برد. پرونده مقاله -
دسترسی آزاد مقاله
4 - بررسی اثر کاهش سمیت آلودگی نفتی توسط باکتریهای تجزیهکننده نفت خام همزیست با شکمپا جداسازی شده از خلیج فارس بر روی کیفیت محصولات غذایی دریایی
نسرین انصاری فرخ رخ بخش زمین مهدی حسن شاهیان مجید عسکریشماره 1 , دوره 1 , تابستان 1400خلیج فارس مهمترین محیط دریایی در جهان است. زیرا سالانه حدود 25000 تانکر انتقال نفت در این خلیج فارس انجام می شود و نشت و آلودگی نفت در این منطقه بسیار زیاد است. رابطه بین جانوران دریایی و باکتری های تجزیه کننده به خوبی درک نشده است. هدف از این مطالعه توصیف باکتری های تج چکیده کاملخلیج فارس مهمترین محیط دریایی در جهان است. زیرا سالانه حدود 25000 تانکر انتقال نفت در این خلیج فارس انجام می شود و نشت و آلودگی نفت در این منطقه بسیار زیاد است. رابطه بین جانوران دریایی و باکتری های تجزیه کننده به خوبی درک نشده است. هدف از این مطالعه توصیف باکتری های تجزیه کننده نفت خام همزیست در شکم پایان خلیج فارس است. این جانداران دریایی از جزیره خارک در خلیج فارس جمع آوری شدند. باکتری های تجزیه کننده نفت خام همزیست پس از 4 دوره کشت با استفاده از غنی سازی در محیط ONR7a از جانداران جمع آوری شده جدا شدند. باکتری های جدا شده با روش های بیوشیمیایی و مولکولی شناسایی شدند. تجزیه نفت خام و اسپکتوفتومتری برای هر سویه تعیین شد. اثر کاهش سمیّت فلزات سنگین و مقدار کل هیدروکربن های نفتی بر روی گوشت ماهی و میگو پرورشی توسط باکتری تجزیه کننده بررسی شد. در این مطالعه، 2 سویه تجزیه کننده نفت خام IAUK3585 و IAUK3586 از نمونه شکم پا جداسازی شد. این سویه ها مربوط به جنس و گونهThalassospira profundimaris بودند و سویه IAUK3586 بیشترین میزان تجزیه نفت خام را داشت. نتایج حاصل از اثر کاهش سمیّت فلزات سنگین و مقدار کل هیدروکربن های نفتی ثابت کرد که مقدار کل هیدروکربن های نفتی و فلزات سنگین در حوضچه با باکتری تجزیه کننده در مقایسه با حوضچه بدون باکتری تجزیه کننده و واجد آلودگی نفتی و حوضچه بدون هیچ یک از این شرایط بطور قابل توجهی کاهش داشت. این نتیجه ثابت می کند که باکتری تجزیه کننده همزیست با شکم پا اثر قابل توجهی روی افزایش کیفیت گوشت ماهی و میگو دارد. پرونده مقاله -
دسترسی آزاد مقاله
5 - بررسی داکینگ مولکولی آورانتامید موجود در گیاه دارویی مورینگا الیفرا (Moringa Olifera) بر مهار پروستاگلاندینها
حمیده خواجه زهرا جمعه قاسم ابادیشماره 2 , دوره 3 , پاییز 1402درد مکانیسمی دفاعی محسوب میشود و هنگامی که بافتی دچار آسیب شود، ایجاد میگردد. گیرندههای درد در پوست و بافتها، انتهای عصبی آزاد هستند. ایجاد درد در بافتها به علت ساخته شدن موادی به نام پروستاگلاندینها که از مهمترین واسطههای التهاب میباشد و مهار ساخت آن توسط دارو چکیده کاملدرد مکانیسمی دفاعی محسوب میشود و هنگامی که بافتی دچار آسیب شود، ایجاد میگردد. گیرندههای درد در پوست و بافتها، انتهای عصبی آزاد هستند. ایجاد درد در بافتها به علت ساخته شدن موادی به نام پروستاگلاندینها که از مهمترین واسطههای التهاب میباشد و مهار ساخت آن توسط داروهای ضد التهاب موجب کاهش آن میشود. گیاه مورینگا الیفرا در صنایع غذا و دارو اهمیت بالایی دارد و دارای ترکیب دارویی نادر به نام آورانتیآمید (Auranti amide) میباشد. این ترکیب به دلیل اثرات ضدالتهابی و ضدروماتیسمی خود، در درمان بیماریهای التهابی مانند آرتروز، روماتوئید و پسوریازیس کاربرد دارد و با ممانعت از تولید پروستاگلاندینها و افزایش تولید گلوتاتیون، کاهش فعالیت آنزیمهای آسپارتاتآمینوترانسفراز و آلانینآمینوترانسفراز و کاهش تولید عامل التهابی TNF-α، عوارض التهابی را کاهش میدهد. هدف از این مطالعه بررسی اثر مهاری ترکیب دارویی اورانتامید بروی پروستاگلاندینها از طریق داکینگ مولکولی میباشد. برای بررسی نحوه اتصال ترکیب دارویی به جایگاه فعال مولکول، ترسیم ساختار شیمیایی دارو، بهینهسازی انرژی، مطالعات داکینگ، تجزیه و تحلیلهای نهایی از پایگاه دادههای Pub Chem و PDB استفاده شد. میانکنش دارو با رسپتور از طریق داکهای متفاوت با استفاده از نرمافزارهای Pyrex، Chimera و Viewer Lite انجام شد. نتایج نشان داد که ترکیب مورد نظر قادر به اشغال جایگاه فعال آنزیم بود و در میان نرمافزارها بهترین نتیجه با استفاده از نرمافزار Pyrex بدست آمد. در واقع این ترکیب دارای منفیترین سطح انرژی اتصال (Kcal mol 5/7-) بود. بنابراین نشان داده شد که بالاترین تمایل به آمینواسیدهای کلیدی جایگاه فعال آنزیم و محل برهمکنش با مولکول کوکریستال است. پرونده مقاله -
دسترسی آزاد مقاله
6 - مروری بر برخی مطالعات انجام شده درخصوص اثرمدیریت آبیاری و کود بر عملکرد سویا
امیر نیک اختر نجمه یزدانپناهشماره 4 , دوره 1 , بهار 1401میزان آب مورد نیاز گیاه عاملی مهم و حائز اهمیت در رشد و نمو سویا محسوب میشود و تأثیر بسزایی در میزان عملکرد آن دارد. مقدار رطوبت خاک برای رشد مطلوب هر گیاه باید دارای یک حد بهینهای باشد که به هر میزان از این حد کمتر و یا بیشتر شود، رشد گیاه کاهش مییابد و عملکرد دانه چکیده کاملمیزان آب مورد نیاز گیاه عاملی مهم و حائز اهمیت در رشد و نمو سویا محسوب میشود و تأثیر بسزایی در میزان عملکرد آن دارد. مقدار رطوبت خاک برای رشد مطلوب هر گیاه باید دارای یک حد بهینهای باشد که به هر میزان از این حد کمتر و یا بیشتر شود، رشد گیاه کاهش مییابد و عملکرد دانه سویا به وسیله تعداد کل غلاف در هر بوته، تعداد دانه در هر غلاف و وزن هر دانه تحت تأثیر قرار میگیرد، در بررسی اثر تنش خشکی بر صفات فیزیولوژیک سویا گزارش کردند که تنش خشکی موجب کاهش معنی دار میزان فتوسنتز و عملکرد دانه گردید افزایش بازده مصرف آب آبیاری و باران متأثر از کاربرد صحیح کود شیمیایی به ویژه نیتروژن می باشد در ضمن کمبود نیتروژن پس از کمبود آب از مهم ترین عامل کاهش دهنده تولید محصولات زراعی به ویژه غلات می باشد مطالعات نشان داد که در بین اجزای عملکرد، تعداد غلاف در گره به طور معنی داری تحت تأثیر کود نیتروژن قرار گرفت، به طوری که با افزایش میزان نیتروژن بر تعداد غلاف در گره افزوده شد. به طورکلی بهینه سازی مصرف آب و کود در محصولات زراعی به خصوص دانه های روغنی علاوه بر افزایش تولیدات کشاورزی باعث صرفه جویی در منابع آب می شود. پرونده مقاله -
دسترسی آزاد مقاله
7 - تأثیر سطوح مختلف منیزیم آب آبیاری بر پارامترهای رشدی دو رقم نهال پسته
نغمه باقری نجمه یزدانپناه ناصر صداقتیشماره 1 , دوره 1 , تابستان 1400به منظور مطالعه تاثیر سطوح مختلف غلظت منیزیم آب آبیاری بر ویژگی های رویشی نهالهای پسته، آزمایشی گلخانهای به صورت اسپلیت پلات در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی، با دو فاکتور و در سه تکرار در پژوهشکده پسته کشور واقع در شهرستان رفسنجان اجرا شد. فاکتور اول (اصلی) شامل: پای چکیده کاملبه منظور مطالعه تاثیر سطوح مختلف غلظت منیزیم آب آبیاری بر ویژگی های رویشی نهالهای پسته، آزمایشی گلخانهای به صورت اسپلیت پلات در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی، با دو فاکتور و در سه تکرار در پژوهشکده پسته کشور واقع در شهرستان رفسنجان اجرا شد. فاکتور اول (اصلی) شامل: پایههای پسته در دو سطح بادامی زرند و قزوینی و فاکتور دوم (فرعی) شامل سطوح مختلف غلظت منیزیم آب آبیاری در پنج سطح (صفر، 5/0، 1، 2 و 3 میلیمولار منیزیم از منبع سولفات منیزیم) بود. قبل از شروع اعمال تیمارها (پایان هفته هشتم) و بعد از گذشت 6 ماه از شروع تیمارها، برخی صفات رویشی نهالهای پسته شامل ارتفاع ساقه، قطر ابتدایی و انتهایی ساقه، وزن خشک کل نهالها اندازهگیری شد. نتایج نشان داد که بیشترین افزایش رشد رویشی طول و قطر ابتدایی و انتهایی ساقه نهالها در غلظت 5/0 و 1 میلیمولار منیزیم آب آبیاری رخ داده و با افزایش غلظت منیزیم به بالاترین سطح آن (3 میلیمولار منیزیم)، مقدار صفات یادشده بهترتیب 44/1 سانتیمتر و 16/0 و 22/0 میلیمتر نسبت به بالاترین حد رشد کاهش نشان داد. در هر دو پایه پسته، بیشترین وزن خشک کل در غلظت 5/0 و 1 میلیمولار منیزیم مشاهده شد. با افزایش غلظت منیزیم به 3 میلیمولار، وزن خشک کل کاهش یافت. یافته های این پژوهش روشن ساخت که غلظت 5/0 تا 1 میلیمولار، بهترین حد غلظت منیزیم در آب آبیاری برای رشد بهینه دانهال های دو پایه پسته مورد مطالعه است. پرونده مقاله -
دسترسی آزاد مقاله
8 - بررسی آلودگی شیرهای محلی کرمان به لیستریا مونوسیتوژنز به روشهای فنوتیپی و مولکولی
سمیه فرحبخش اشرف کریمی نیکشماره 1 , دوره 1 , تابستان 1400لیستریا مونوسیتوژنز باکتری گرم مثبت و عامل بیماری لیستریوز در انسان و حیوان است و در بیشتر مواد غذایی از جمله لبنیات و شیر حضور دارد. این باکتری در گاو موجب سقط جنین و ورم پستان و در انسان منجر به مسمومیت غذایی شده و می تواند در افراد پرخطر مانند زنان باردار، جنین و نوز چکیده کامللیستریا مونوسیتوژنز باکتری گرم مثبت و عامل بیماری لیستریوز در انسان و حیوان است و در بیشتر مواد غذایی از جمله لبنیات و شیر حضور دارد. این باکتری در گاو موجب سقط جنین و ورم پستان و در انسان منجر به مسمومیت غذایی شده و می تواند در افراد پرخطر مانند زنان باردار، جنین و نوزاد تازه متولد شده به صورت مننژیت سپتی سمی مشاهده گردد. وجود این باکتری به عنوان شاخص بهداشتی و آلودگی در شیر تلقی می شود. در این تحقیق 50 نمونه شیر خام و غیرپاستوریزه موجود در سطح شهر کرمان جمع آوری و با رعایت زنجیره سرد به آزمایشگاه منتقل گردید. کشت بر روی محیط کشت اختصاصی لیستریا انجام و شناسایی فنوتیپی صورت پذیرفت. جهت شناسایی مولکولی، DNA باکتری های شناسایی شده به روش فنوتیپی، با استفاده از کیت تجاری استخراج گردید و تشخیص لیستریا مونوسیتوژنز با کاربرد کیت IGF اختصاصی شناسایی این باکتری از شرکت ایرانیان ژن فن آوران صورت پذیرفت. محصول پی سی آر با ژل یک درصد الکتروفورز گردید و باندهای اختصاصی مشاهده گردید. نتایج نشان داد 30 و 27 نمونه از شیرهای غیرپاستوریزه به ترتیب بر اساس روشهای انجام شده، کشت و پیسیآر نسبت به لیستریا مونوسیتوژنز آلودگی نشان دادند. این امر توجه و رعایت شرایط بهداشتی را در طی مراحل تولید و تهیه شیر و ضرورت استفاده از شیر پاستوریزه را نشان میدهد. پرونده مقاله -
دسترسی آزاد مقاله
9 - تاثیر ریزوباکترهای محلول کننده فسفات بر رشد ذرت در مرحله ی رویشی
فرزانه محمدی فرخ رخ بخش زمین سیدمحمدرضا خشروشماره 1 , دوره 1 , تابستان 1400امروزه کاربرد کودهای زیستی به عنوان جانشین کود های شیمیایی مورد توجه قرار گرفته است. استفاده از برخی گونه های انتروباکتر با قدرت افزایش رشد گیاهی به صورت مستقیم و غیرمستقیم، در کودهای زیستی گزارش شده اند. تحقیق حاضر با هدف جدا کردن انتروباکترهای محلول کننده فسفات و ارزی چکیده کاملامروزه کاربرد کودهای زیستی به عنوان جانشین کود های شیمیایی مورد توجه قرار گرفته است. استفاده از برخی گونه های انتروباکتر با قدرت افزایش رشد گیاهی به صورت مستقیم و غیرمستقیم، در کودهای زیستی گزارش شده اند. تحقیق حاضر با هدف جدا کردن انتروباکترهای محلول کننده فسفات و ارزیابی اثر آن ها بر رشد ذرت صورت پذیرفت. بر این اساس پس از جداسازی کلنی های خالص، آزمایش های شناسایی بیوشیمیایی در محیط های اسپربر و اکسید روی انجام و در ادامه سایر ویژگی ها مانند تولید آمونیاک و سیانید هیدروژن، تثبیت نیتروژن، احیاء نیترات و میزان مقاومت آن ها در برابر عوامل محیطی نیز ارزیابی گردید. بر این اساس، 42 جدایه باکتری قابلیت محلول سازی فسفات را داشتند. 5 نژاد با بهترین نتایج از آزمون های برون تنی و درون تنی جهت ادامه تحقیق مدنظر قرار گرفتند. تجزیه و تحلیل اطلاعات حاصل از16SrRNA نژاد های فوق، تحت عناوین انتروباکتر کلواکه، انتروباکتر هرموچی و گونه ای از انتروباکتر شناسایی شدند. همه نژاد ها توانایی انحلال فسفات و روی و توانایی تحمل نمک تا 7% و رشد در اسیدیته 5 تا 9 و قابلیت رشد در دماهای 4 تا 40 درجه سانتی گراد را دارا بودند و بر اساس آزمون گلدان به طور قابل ملاحظه ای باعث افزایش ارتفاع ساقه و طول ریشه گردیدند. با توجه به نتایج حاصل از آزمون های فوق، ظرفیت قابل توجه ایزوله های ریزوسفری ذرت مشهود می باشد و نمایانگر پتانسیل زیاد این نژاد ها جهت کاربرد در تولید کود های زیستی است. پرونده مقاله -
دسترسی آزاد مقاله
10 - تاثیر ضدباکتریایی اسانس مریم گلی بر علیه 4 باکتری بیماری زای انسانی و شناسایی ترکیبات تشکیل دهنده اسانس
اشرف کریمی نیک وحید دریجانیشماره 2 , دوره 1 , پاییز 1400در بسیاری از نقاط دنیا استفاده از طب گیاهی برای درمان بسیاری از بیماری های عفونی سابقه دیرینه سنتی دارد. به دلیل اثرات جانبی و مقاومتی که میکروارگانیسم های بیماریزا در مقابل آنتی بیوتیک ها ایجاد می کنند، اخیراً توجه زیادی به استخراج ترکیبات فعال بیولوژیکی از گونه های گی چکیده کاملدر بسیاری از نقاط دنیا استفاده از طب گیاهی برای درمان بسیاری از بیماری های عفونی سابقه دیرینه سنتی دارد. به دلیل اثرات جانبی و مقاومتی که میکروارگانیسم های بیماریزا در مقابل آنتی بیوتیک ها ایجاد می کنند، اخیراً توجه زیادی به استخراج ترکیبات فعال بیولوژیکی از گونه های گیاهی مورد استفاده در طب گیاهی شده است. هدف این مطالعه بررسی فعالیت ضد باکتریایی اسانس گیاه مریم گلی بر روی 4 سویه استاندارد باکتری و شناسایی ترکیبات شیمیایی تشکیل دهنده آن بوده است. اسانس گیاه با روش تقطیر آبی توسط دستگاه کلونجر استخراج شد و از طریق گاز کروماتوگرافی- اسپکتروسکوپی جرمی (طیف سنج جرمی) تجزیه و تحلیل شد. ۱۰ ترکیب شناسایی شدند که لینالول (8/54 درصد) و اسکلارول (3/27 درصد) به عنوان ترکیبات غالب شناسایی گردیدند. فعالیت ضد میکروبی اسانس گیاه در برابر سویه های استاندارد باسیلوس سرئوس، استافیلوکوکوس اورئوس، اشریشیاکلای و سالمونلاانتریکا ارزیابی شد. نتایج نشان داد که همه باکتری های مورد مطالعه نسبت به اسانس حساس بودند. حداقل غلظت کشندگی اسانس نسبت به باکتری استافیلوکوکوس اورئوس، باسیلوس سرئوس، اشریشیاکلای و سالمونلاانتریکا به ترتیب 15/0، 15/0، 38/0 و 77/0 درصد بودند. نتایج به دست آمده به کارگیری اسانس گیاه بومی مریم گلی مورد استفاده در طب سنتی را برای درمان عفونت های میکروبی و یا به عنوان نگهدارنده مواد غذایی تایید و پیشنهاد می نماید. پرونده مقاله