تاثیر ضدباکتریایی اسانس مریم گلی بر علیه 4 باکتری بیماری زای انسانی و شناسایی ترکیبات تشکیل دهنده اسانس
محورهای موضوعی : طب سنتی
اشرف کریمی نیک
1
,
وحید دریجانی
2
1 - استادیار، گروه میکروبیولوژی، واحد کرمان، دانشگاه آزاد اسلامی، کرمان، ایران
2 - کارشناسی ارشد، گروه میکروبیولوژی، واحد کرمان، دانشگاه آزاد اسلامی، کرمان، ایران
کلید واژه:
چکیده مقاله :
در بسیاری از نقاط دنیا استفاده از طب گیاهی برای درمان بسیاری از بیماری های عفونی سابقه دیرینه سنتی دارد. به دلیل اثرات جانبی و مقاومتی که میکروارگانیسم های بیماریزا در مقابل آنتی بیوتیک ها ایجاد می کنند، اخیراً توجه زیادی به استخراج ترکیبات فعال بیولوژیکی از گونه های گیاهی مورد استفاده در طب گیاهی شده است. هدف این مطالعه بررسی فعالیت ضد باکتریایی اسانس گیاه مریم گلی بر روی 4 سویه استاندارد باکتری و شناسایی ترکیبات شیمیایی تشکیل دهنده آن بوده است. اسانس گیاه با روش تقطیر آبی توسط دستگاه کلونجر استخراج شد و از طریق گاز کروماتوگرافی- اسپکتروسکوپی جرمی (طیف سنج جرمی) تجزیه و تحلیل شد. ۱۰ ترکیب شناسایی شدند که لینالول (8/54 درصد) و اسکلارول (3/27 درصد) به عنوان ترکیبات غالب شناسایی گردیدند. فعالیت ضد میکروبی اسانس گیاه در برابر سویه های استاندارد باسیلوس سرئوس، استافیلوکوکوس اورئوس، اشریشیاکلای و سالمونلاانتریکا ارزیابی شد. نتایج نشان داد که همه باکتری های مورد مطالعه نسبت به اسانس حساس بودند. حداقل غلظت کشندگی اسانس نسبت به باکتری استافیلوکوکوس اورئوس، باسیلوس سرئوس، اشریشیاکلای و سالمونلاانتریکا به ترتیب 15/0، 15/0، 38/0 و 77/0 درصد بودند. نتایج به دست آمده به کارگیری اسانس گیاه بومی مریم گلی مورد استفاده در طب سنتی را برای درمان عفونت های میکروبی و یا به عنوان نگهدارنده مواد غذایی تایید و پیشنهاد می نماید.
In many parts of the world, there is a rich tradition in the use of herbal medicine for the treatment of many infectious diseases. Because of the side effects and the resistance that pathogenic microorganisms build against the antibiotics, much recent attention has been paid to extract the biologically active compounds from plant species used in herbal medicine. The aim of this study was antibacterial activity of Salvia macrosiphon essential oil on four bacteria and identification of the chemical constituents. The essential oil was extracted using hydro-distillation method and analyzed by GC, GC/MS.The total number of compounds identified and quantified were 10 representing 92.8 % of the total essential oil. Linalool (54.8%) and sclareol (27.3%) were the major compounds. The antimicrobial activity of the oil was evaluated using dilution method against standard strains of Bacillus cereus, Staphylococcus aureus. Escherichia coli and Salmonella enterica. All of the bacteria were sensitive to the oil. Minimum bactericidal concentration of the oil on S. aureus, B. cereus, Escherichia coli and S. enterica were 0.15, 0.15, 0.38 and 0.77% respectively. The obtained results confirm and suggested the justification of indigenous plant, Salvia macrosiphon essential oil used in traditional medicine as treatment for microbial infections or as preservative in food.
